Tagovi

*BOG i Hrvati*

*BOG I Hrvati*

Kratki uvod:
Ne znam koje pravo znacenje ima ovaj popularni slogan kojeg neki tako vole pisati ili izgovarati. Pitala sam to vise puta, ali odgovor ili nisam dobila, ili je bio smijesan i cak glupav.
Stoga si uzimam pravo, da ovdje malo opisem jedan nacin na koji ja vidim i shvacam taj slogan.

I odmah na samom pocetku napominjem, da cu svaki uvredljivi, prostacki i slican komentar smatrati smecem i ignorirati ga (nesto sam naucila od mog predzadnjeg dnevnika i tko se krije iza takovih komentara). To je bilo malko slicno onoj biblijskoj o Davidu i Golijatu. Tko ne zna, neka procita, zanimljivo je.
Sadrzaj:

* Jednog dana SVEVISNJI BOG odluci da malo obidje i odsjedne kod Hrvata, te prodiskutira s njima, jer tamo gore se cuje neka velika graja sa tog njihovog komadica zemlje kojeg im je ON dao.
* Kad to saznase, Hrvati po svojoj slatkoj navadi silno se uzvrpoljise (cak vise nego pred papin dolazak!) i odmah pocese diskutirati, pa se prepirati – gdje to SVEVISNJI treba odsjesti. I potraje to poduze vremena, jer GA je svak htio kod sebe sluteci nezamislive dobiti i koristi od takvog jednog gosta. Nakon silnih diskusija konacno postigose konsenzus da Visoki Gost odsjedne u "cardaku ni na nebu, ni na zemlji". I SVEVISNJI prihvati.
* Onda im rece, da ne moze razgovarati bas sa svim Hrvatima, pa nek' si izaberu delegaciju, pardon, veleposlanike. I opet po svojoj slatkoj navadi Hrvati pocese raspravu tko ce biti glasnogovornici kod SVEVISNJEG. I posvadise se prilicno, jer je svak mislio da je bolji od svih drugih. No, ipak nekako sastavise delegaciju, pardon, veleposlanstvo.
* Onda ih upita SVEVISNJI BOG:
- Cuh i vidjeh da je kod vas sveopcenito vrlo lose stanje i velika je vika oko svega. Jel' to istina sto do MENE dolazi? Samo budite sazeti, jer ne volim razglabanja i tracenje vremena. Imam i drugog posla, a poznata mi je vasa strast za sastancarenjem i diskutiranjem. –
Delegati se malo uznemirise, jer su toliko toga imali za reci. Pa odgovore MU ovako:

- Nije to bas sve tako kako si cuo..... ima problemcica i nezadovoljnika, ali
nista opasno, vjeruj nam...... znas, medjunarodni faktor, strani neprijatelji, imperijalisti i globalisti, globalna ekonomska kriza, pa strasne posljedice komunisticke vladavine, pa uf!-uf! posljedice naseg krvavog rata za premilu i samostalnu nam jedinu, vjecnu domovinu Hrvatsku.....
Onda neki delegati dodase i ovo: - Znas Boze, za sve zlo su krivi oni crveni, znas, oni komunjare koji su nam zabranjivali da idemo u crkvu i molimo se nasoj Majci Blazenoj Djevici Mariji i nasim svecima i blazenicima, da drzimo i svetkujemo nase stare poganske obicaje..... i koji su nam govorili da TI ne postojis i da nas nisi TI stvorio, nego da smo svi postali od majmuna. (neki delegati se htjedose dodvoriti SVEVISNJEMU , pa rekose kako su oni uvijek vjerovali u Njega i potajno isli u crkvu i slavili kod svoje kuce Bozice, ali - to nije upalilo).
Neki od delegata su okrivljavali partizane, neki ustase, neki Zidove i Ameri-kance, a neki bome stadose zestoko okrivljavati jedni druge. I pocese se zestoko svadjati oko toga i nabacivati drvljem i kamenjem jedni na druge.

* A SVEVISNJI slusase pazljivo i strpljivo.
Onda jedan od njih dodje k sebi i pocne diskretno stipati druge, nasto se oni malo smirise.
I onda drugi delegat rece: - Ali Boze, nemas razloga za brigu, mi cemo dobro pritegnuti kajseve i izdrzati sve deficite dok se ne priljepimo uz nase drage EU-ropljane. Sigurno to vec znas, u velikoj smo borbi protiv korupcije, lopovluka, mafijasa.... i slicnih kategorija. Trudimo se, svojski se trudimo!
A u povjerenju i ovo, nemoj se srditi zbog ovoga sto cu reci, da nas i tvoja Crkva dosta kosta. I nikad joj dosta, stalno nesto hoce i rita se. A dali smo joj sve i cvrsto se zagrlili s njom za sveopce dobro naseg naroda.
A izabrali smo si i novog Predsjednika – Pravednika, sto ces nam sigurno uracunati u Plus, jer generalno je poznato da TI izuzetno cijenis pravednost i da ju i nagradjujes. -
Nadalje.......................

* A SVEVISNJI ga prekine i prozbori ovako:
- Bit ce dovoljno sto cuh. Znam da biste vi tako do sutra, iduceg tjedna, mjeseca i godine. Evo, kazujem vam sada, vjerujte MI, da sam upucen u svaki detalj o vama, kao narodu i pojedincima. MOJI andjeoski Zapisnicari biljeze marljivo sve sto se dogadja na Zemlji vec blizu 6000 zemaljskih go- dina. Imam nekoliko KNJIGA gdje je sve zapisano. Sve MI je otkriveno ko' na dlanu jer sam JA BOG SVEMOGUCI.
A znajte jos i ovo, za MENE je 1000 godina kao jedan dan, jer vrijeme za MENE ne postoji.
Znam da vam je to nepojmljivo, jer sam vas stvorio s razumom ogranicenim
da shvati bezgranicno, beskrajno i vjecno. Morao sam vas ograniciti vre-menski i prostorno, a dodao sam i gravitaciju da vas drzi prizemljene, jer biste se inace razmiljeli po cijeloj Galaksiji i posvuda rasirili svoju pobunu protiv MENE svog STVORITELJA.
No, imam jos razgovora i s drugim Zemljanima, jer vidim posvuda svakojake probleme, krize...... Planeta je u velikom komesanju, zbrci, pomutnji.... ko' kipuci lonac.
Evo, dragi moji Hrvati kazujem vam unaprijed i na vrijeme da biste se prip-remali i bili spremni – uskoro cu se morati vratiti da uvedem red na cijeloj ovoj MOJOJ Zemlji, da bude opet onako kako je bilo na Pocetku kad sam ju prekrasnom stvorio. Dao sam ju vama ljudskim bicima s razumom da mi ju cuvate i dobro gospodarite njome, ali vi ste ju gotovo upropastili. –

* Vidim da ste vi Hrvati gadno zaglibili. I vama sam dao lijep komadic MOJE Zemlje, ali vi to nikad niste cijenili i cuvali ! Zato su vam drugi uzimali i vladali vama.
(jedan delegat dize ruku govoreci da bi malo objasnio povijest Hrvata, ali SVEVISNJI rece, da nema vremena za uvijek iste price i gluposti, te stalno bavljenje s prosloscu i mrtvima).
Vidite, u mojim ocima veliki su vasi grijesi – zavist, pohlepa, sebicnost, zloba, lazljivost, kradljivost,bezobzirnost, nesloga i svadja, tastina....... necu sve nabrajati (mozete to saznati iz MOJEG VELIKOG PISMA ljudskom rodu). U njemu sam rekao sto volim, zelim i ocekujem od vas, kakav nezamislivo predivan dar vam nudim, kao i sto mrzim i zabranjujem radi vaseg dobra.
(opet ruka gore, ali uzalud)
* Ali vi ste odbacili i zaboravili MENE i MOJE PISMO, nasli si druge bogove, isli svojim putem i gadno zastranili. Zato i jeste u takvoj situaciji u kojoj se nalazite. U kasi koju ste si sami zakuhali.
JA sam mogao i mogu rijesiti svaki problem, dati mudrost i razum za dono-senje dobrih odluka o kojima cesto ovisi sva buducnost. Ali samo onom i onima koji me pitaju i zamole. Nazalost, vi to niste cinili i ne cinite, niste izabrali MENE i stoga snosite vrlo gadne posljedice.
Buduci sam znao kakvu drzavu cete si naciniti, nisam dao da ju imate toliko dugo vremena i mogli ste samo sanjati o njoj stoljecima. Ovo vam je bila zadnja prilika, ali 20-tak godina samostalne Hrvatske pokazalo je da sam bio u pravu i da je za vas najbolje – da drugi sposobniji vladaju vama.
Naprosto ne mogu vjerovati, da ste gotovo sve rasprodali sto ste imali! I da cete po svoj prilici poceti rasprodavati citave rijeke i jezera, cijela brda i planine! U toj svojoj gramzivosti za novcem, a koja je meni tako mrska, da sam to dao ponoviti puno puta u svom PISMU.

Evo vam dajem jos jednu priliku, zadnju priliku: –

*** POKAJTE SE I PRESTANITE CINITI ZLO JEDNI DRUGIMA.
*** DRZITE MOJE ZAPOVIJEDI I BOJTE SE RADITI ZLO.
*** MOLITE SE I RADITE MARLJIVO I POSTENO.
I bit ce vam sve BOLJE.

Evo doci cu uskoro da sudim citavom Svijetu (MOJ VELIKI DAN SUDA) i svakom dadem ono sto je zasluzio – nagradu ili kaznu.
A onda ce biti prekasno za popravljanje!

Ovo bijahu zadnje rijeci SVEVISNJEG i nestade ga ispred ociju hrvatske delegacije, pardon, veleposlanstva.

Zakljucak:
Netko ce nekako shvatiti ovaj tekst, vec prema svojim intelektualnim mo-gucnostima. Sto sam htjela s njime?
1. Potaknuti na dublje razmisljanje i "dublje kopanje" o ruznoj stvarnosti i njenim uzrocima.
2. Potaknuti na suocavanje s nekim nemilim istinama o samima sebi (bez takvog suocavanja nemoguce su promjene)
3. Potaknuti barem neku pozitivnu promjenu, ako je to volja SVEVISNJEG BOGA.
*****A malo vas i zabaviti svojom imaginacijom!
Ako uspijem bit cu SVEVISNJEM veoma zahvalna.

Komentari

zabuna, komentar pripada

zabuna, komentar pripada drugom dnevniku

Tko je glasao

Ne znam koje pravo znacenje

Ne znam koje pravo znacenje ima ovaj popularni slogan kojeg neki tako vole pisati ili izgovarati.

"Bog i Hrvati" po mom skromnom mišljenju, ima veze s Antom Starčevićem, jednim hrvatskim političarom iz 19. stoljeća, tada smatranim prilično radikalnim.

U toj svojoj gramzivosti za novcem, a koja je meni tako mrska, da sam to dao ponoviti puno puta u svom PISMU

Ah, ima u tom pismu svega i svega. Ima recimo ovakvih dijelova:

19 Ljudi iz grada rekoše Elizeju: "Lijepo je u gradu, kako to može vidjeti i naš gospodar, ali je voda loša i zemlja neplodna."20 On reče: "Donesite mi novu zdjelu i metnite soli u nju!" I oni mu je donesoše. 22 I voda postade zdrava i takva je do današnjeg dana, po riječi koju je izrekao Elizej. 23 Odatle je uzašao u Betel. Dok je išao putem, dječaci bijahu izišli iz grada i rugahu mu se govoreći: "Hodi, ćelo! Hodi, ćelo!" 24 On se obazre, pogleda ih i prokle ih u ime Jahvino. I odmah iziđoše dva medvjeda iz šume i rastrgaše četrdeset i dvoje djece.
http://www.hbk.hr/biblija/pregled.php?odabir=S2kr

Netko ce nekako shvatiti ovaj tekst, vec prema svojim intelektualnim mo-gucnostima

Svakako svatko ima svoje mogućnosti...

Tko je glasao

Ne znam koje pravo

Ne znam koje pravo znacenje......
*ali znam tko je bio Ante Starcevic.
Vidis, tu se radi o jednoj tipicnoj nejasnoci, pa se s tim sloganom moze kalkulirati i tumaciti ga ovako i onako. I u tome je problem. (navela sam dolje nize par tudjih slogana koji su jasni i suvisli).
Osobno ne vjerujem, da svi koji ga koriste znaju njegovo znacenje (a jos manje, da su isli traziti po internetu ili knjigama), a nesto najgluplje je, koristiti izraz-e kojemu ne znas znacenje.

Ali u PISMU pise i ovo:
"Da, Bog je tako ljubio svijet da je svoga jedinorodjenog Sina dao, da ne pogine ni jedan koji u Njega vjeruje, nego da ima zivot vjecni". (Ivan 3.16)
"Ljubazni, da ljubimo jedan drugoga, jer ljubav dolazi od Boga, i tko god ima ljubavi od Boga je rodjen i poznaje Boga.
Tko nema ljubavi, ne pozna Boga, JER JE BOG LJUBAV". (1.Ivanova 4, 7.8)

Tko je glasao

Još nešto. Prvi koji je

Još nešto. Prvi koji je ljudima došao reći istinu bio je Isus. I što mu se dogodilo? Razapeli su ga. Upravo takvi kao "krrrekani"!

Tko je glasao

Rekli ste sve. Ama baš sve.

Rekli ste sve. Ama baš sve. Tako je malo potrebno za dobiti puno. Za početak bi bilo dovoljno štovati i živjeti u skladu sa deset zapovijedi božjih. To je osnova morala koja daje smisao životu i čini nas ljudima.

Čovjeku ne treba nikakva crkva - to je ljudska tvorevina i jedna od najbogatijih "firmi"! na svijetu. Bog je u nama i ne trebaju nam posrednici.

A Hrvate ste opisali da bolje niste mogli. No, uzalud pijancu reći da je pijan!

Tko je glasao

A Hrvate ste opisali da

A Hrvate ste opisali da bolje niste mogli. No, uzalud pijancu reći da je pijan!

A vi ste s neke druge planete, vas dvije ne pripadate hrvatskom korpusu, napravila vas i odgojila krmača... ili možda kuja?! ili vas je junačkim mlekom nadajala mama četnikuša?!
MA NE! sad znam, vi ste poput našeg poveznika povezane s univerzalnim odakle crpite sve tu mudrost koja vam ulazi odozdo, a izlazi negdje sa strane. No, ako ste toliko pametne i mudre pa koji kurac gubite vrijeme s nama luzerima i pijancima? Ajte radit nešto korisno.
HIK!

Tko je glasao

@Veli Joze, vec sam ja

@Veli Joze, vec sam ja pisala o Bozjim zapovijedima na ovom portalu, ali to je bilo bas onako kako je receno u Bibliji - "ne bacajte bisere pred svinje".
Hvala ti sto si me podsjetila na onu Ibsenovu -"The strongest man in the world is he who stands most alone".
Slabici se uvijek drze copora i imaju svoje tiranine.
Ja volim citirati onu staru iskricu mudrosti -"nitko ne baca kamenje na mrtvog psa". Kad te nevinog "kamenuju" znaci da si ziv i da si im opasan.

Od tebe mi pohvala puno znaci. Thanks

Tko je glasao

Od tebe mi pohvala puno


Od tebe mi pohvala puno znaci. Thanks

Ne zaboravi je poljubiti u šupak. za laku noć.

Tko je glasao

Vi ste toliko toga o sebi

Vi ste toliko toga o sebi rekli da me gotovo sram što pripadamo istoj naciji.

Reče Krleža: "Sačuvaj me,Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture".

Tko je glasao

@Veli Joze, takvima kao on i

@Veli Joze, takvima kao on i njemu slicni po nekulturi i bezobrastinama, ne treba uopce odgovarati, niti obracati paznju na njih. Oni svojim upisima govore sve o sebi, a posto ne znaju napisati nesto ( necu reci pametno), nego suvislo, onda takvim provokacijama skrecu paznju na sebe.
Rubbish!
Inace, Krleza je moj najdrazi hrvatski pisac, genijalac. Po mom misljenju, bio i ostao najveci UM u Hrvata. Njegov Opus je zadivljujuci i osigurao mu je mjesto medju "besmrtnicima".
Znas, "Na rubu pameti" nije moj favorit, uzela sa taj "nick" jer odgovara situaciji u Hrvatskoj i svemu sto se radi, a cesto i na ovom sajtu.

Tko je glasao

Vidiš "draga", ja sam ti

Vidiš "draga", ja sam ti toliko prilagodljiva osoba pa kad sam u društvu krmača, rokčem..kad sam u društvu žaba, krekećem...a kad sam u društvu kulturnih i pametnih i sam pokušavam reći nesto lijepo i pametno.
U konkretnom slučaju, samo sam se spustio na vaš nivo.

Tko je glasao

nitko normalan neće reći

nitko normalan neće reći ,bog i egipćani
neće reći ni ,bog i mađari
samo mi budale možemo sve reć

ZAGOR

Tko je glasao

Samo Hrvati kažu Bog i

Samo Hrvati kažu Bog i Hrvati.
Polutanima se to gadi reći, jer nit vjeruju u Boga, nit im je do domoljublja. Sve pršti od toga koliko im se gadi i jedno i drugo.

My Soul

Tko je glasao

God is not what you imagine

God is not what you imagine or what you think you understand. If you understand you have failed. ~Saint Augustine

Bog nije ono što ti sebi zamišljaš ili ono što misliš da razumiješ. Ako razumiješ onda nisi prošao ispit.

But I always think that the best way to know God is to love many things. ~Vincent van Gogh,
Dear Theo: An Autobiography of Vincent van Gogh, 1937

Ali ja uvijek mislim da najbolji način da bi upoznao Boga je taj da voliš sve više.

No God, no peace. Know God, know peace. ~Author Unknown

Nema Boga, nema mira. Upoznaj Boga, upoznaj i mir. Autor nepoznat!

eeee da ...... "i Hrvati".... a tko smo mi?
(Nema dana da ne slušam kako neki veliki Hrvati psuju Boga, Majku Mariju ili nekog od svetaca.... pa se onda još i čude zašto im je tako krasno u životu i nije im jasno zašto neke budale ne prihvačaju one škude koje se nude kada je sve u 3mp!)

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

@Mr.Jaks, hvala sto mi

@Mr.Jaks, hvala sto mi prevodis s engleskog, iako ja sasma dobro razumijem taj jezik.
Vidis, meni vrlo malo znaci sta o Bogu kazu ljudi (na kraju krajeva to su samo njihova osobna misljenja), nego sto kaze Isus Krist.
A ono o psovanju Boga i posljedicama si potpuno u pravu.

Tko je glasao

Kada bi shvatili sveto

Kada bi shvatili sveto trojstvo onda bi shvatili Boga!

Do sudnjeg dana ostajem vjeran jednom svemogućem Bogu, stvoritelja svega vidljivog i nevidljivog.

Tumačenja i teorija sam se naslušao u 12 godina privatne katoličke škole, zahvalan sam tome što sam imao tu privelegiju učiti o tome kako je ovo tijelo samo krv i meso te "biće" je ono što je bitno u svima nama i što po 11 zapovidi koju je Isus dao dok je bio na ovome svitu tribamo poštivati u svima nama koji smo na ovome svitu.

Naš "izbor" je opet nešto o ćemu bi se dalo raspravljati :) ali drugom prilikom i na nekom drugom blogu!

Peace be with you! (ref. earlier quote)

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

Mr.Jaks, Mir s tobom!

Mr.Jaks, Mir s tobom!

Tko je glasao

Jakša i Na Rubu

Jakša i Na Rubu Pameti

nemam dovoljno kilometara u nogama da bih ovdje mogla raspravljati o svakoj temi. ali za ovu sam, itekako, zrela.

Želim samo reći da mi je drago što sam Vas upoznala, dobri ljudi.

Tko je glasao

@Veli Joze, hvala. Ali

@Veli Joze, hvala.
Ali ovakve teme (o Bogu, Bibliji..isl.) o kojima se moze sasma lijepo diskutirati ovdje nisu dobro dosle i docekuju se neprijateljski i "ratoborno", sto ti sve govori o profilu korisnika, kao i upisi koji prevladavaju.

Tko je glasao

Hvala, Dobro je to da se

Hvala,

Dobro je to da se nekada podsjetimo na dobrotu i ljubav koja može vladati među ljudima.

Opet sa druge strane kao što kolega (ica) kaže o tome kako je jako puno njih koji jedva čekaju da pljuju, psuju i napadaju na sam spomen "mir"-a i "ljubavi" a di još "dobrote"... jednostavno ne znam ni sam što bi rekao nekada.. osim "Bože pomozi i oprosti".

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

Baš mi je drago da ima

Baš mi je drago da ima netko tko razmišlja o mojim intelektualnim mogućnostima:)

Tko je glasao

@Na-Rubu-Pameti, Ovaj je

@Na-Rubu-Pameti,

Ovaj je dnevnik stvarno, mila moja, na rubu pameti, sljedeći je valjda korak da promjeniš nadimak u recimo: Gospodin-Bog-otac??!
Od kuda ti hrabrosti, da u usta Boga stavljaš svoje riječi?
Kako znaš da bi on tako zborio, zar si vidovita?
Ovaj dnevnik je stvarno ispod svih razina na pollitika.com i direktan atak na sve one koji se osjećaju vjernicima.
Da si to napisala za Muhameda, već bi te tražili, ali valjda si umišljaš da mi katolici nismo tako radikalni, pa svakakve stvari stavljaš ovdje??!

I odmah na samom pocetku napominjem, da cu svaki uvredljivi, prostacki i slican komentar smatrati smecem i ignorirati ga (nesto sam naucila od mog predzadnjeg dnevnika i tko se krije iza takovih komentara). To je bilo malko slicno onoj biblijskoj o Davidu i Golijatu. Tko ne zna, neka procita, zanimljivo je.

Dakle, što je i sa šečerom, previše je.
Na ovo imam samo jedan komentar:

Odmah ti napominjem, da ovaj uvredljivi, prostački dnevnik smatram smećem i nadalje ću ga ignorirati.

Bez pozdrava,
Molotov

Tko je glasao

&Molotov, - za "Bozji govor"

&Molotov,
- za "Bozji govor" posluzila sam se nekim izrazima iz Biblije, biblijskim naukom i malo svojom imaginacijom. A to nije zabranjeno.
- ne trebas biti vidovit, trebas samo proucavati Sveto Pismo.
- ovaj dnevnik nije atak na nikoga. Mogu se osjecati "atakirani" samo oni
"koji se osjecaju vjernicima" (kao ti), a ne oni koji zaista i JESU vjernici. U tome je ogromna razlika.
I sto bi to bilo konkretno uvredljivo, daj i dokaz kad nesto tvrdis.
- da sam to napisala prije dva-tri vijeka monstruozni katolicki INKVIZITORI bi me spalili na lomaci (a mozda bi i ti da mozes!).

Ako ti je ovaj moj dnevnik smece, zasto si ga uopce citao i reagirao?

Na samom pocetku sam rekla, da ce svatko razumjeti tekst prema svojim intelektualnim mogucnostima. A ti, mili moj, to si upravo i dokazao svojim komentarom.
pozdrav

Tko je glasao

@Na-Rubu-Pameti Na samom

@Na-Rubu-Pameti

Na samom pocetku sam rekla, da ce svatko razumjeti tekst prema svojim intelektualnim mogucnostima. A ti, mili moj, to si upravo i dokazao svojim komentarom.

I ti, srećo moja.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Kad to saznase, Hrvati po

Kad to saznase, Hrvati po svojoj slatkoj navadi silno se uzvrpoljise (cak vise nego pred papin dolazak!)

Čitao sam dovde, a onda prestao.

KPSKJTIJTMJS.

Tko je glasao

Kad to saznase..... i bolje

Kad to saznase..... i bolje da si prestao, jer to nije za tebe i tvoje intelektualne mogucnosti.

Tko je glasao

Bez ulaženja u dublje

Bez ulaženja u dublje dubioze i rasprave oko teme dnevnika samo usput da pripomenem da koliko je meni poznato iz knjige Mirjane Gross o povijesti pravaša, prvenstveno sponi Starčević - Kvaternik, slogan "Bog i Hrvati" se počeo koristiti 1860- tih kao neka vrsta otpora caru koji po mišljenju pravaša nije poštovao ugovor sklopljen između naroda i njega, te se tim sloganom naglašavalo kako je samo Bog iznad hrvatskog naroda.

Pozdrav.

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

@Rebel .... vidi sad ovo,

@Rebel .... vidi sad ovo, ako taj slogan znaci ono sto si napisao, to se iz njega ne moze zakljuciti, nego samo nagadjati, prema tome, lose je srocen. Pa bi tako moglo biti napr. i ovako "Bog voli Hrvate vise nego druge", "Bog i Hrvati su veliki prijatelji", "Hrvati vole Boga vise od ikoga".....isl. A posto to nije tako, dakle je slogan nespretan, pa i glup.
Amerikanci imaju one svoje jasne slogane "We trust in God"(Uzdamo se u Boga), "God bless America"(Boze blagoslovi Ameriku) ... i tu je sve jasno.
Jedna mala drzavica -Malta- ima svoje takodjer jasne slogane, koji se posvuda mogu vidjeti -"We love Jesus, Jesus loves us"(Volimo Isusa i On voli nas"), "I love Jesus", a takodjer i "We trust in God".
A kako tumacis pozdravljanje sa "Bog-Bog..." u zadnjih 20 godina? Koliko je meni poznato nigdje se tako ne pozdravlja s B. Imenom, jer Biblija kaze da je Bozje Ime Sveto, a 3. Zapovijed iz Dekaloga zabranjuje uzaludno izgovaranje B.Imena.

Tko je glasao

A posto to nije tako, dakle

A posto to nije tako, dakle je slogan nespretan, pa i glup.

Osobno smatram kako je tvoja velika greška to što nešto o čemu očito nisi imala volje pročeprkati i pročitati kvalificiraš "glupim". Naime taj slogan treba uzeti u kontekstu vremena u kojem je nastao, ako je "za cara i monarhiju" bio slogan pobornika carskog režima tada je pozdravljanje sa "Bog i Hrvati" bila vrlo jasna poruka o neovisnosti, odnosno želje za neovisnošću hrvatskog naroda od cara kojeg su smatrali pristranim i nepoštenim. Dakle vrijeme u kojem je slogan nastao je vrlo bitno.

Rekoh da neću ulaziti u dubioze tko kada kako i zašto danas koristi ili zloupotrebljava taj slogan, rekla si sama da ti nitko nije nikada uspio točno reći kako je nastao i što je značio i eto ja sam ti pokušao objasniti.

Uzmi knjigu Mirjane Gross "Povijest pravaša" ili neki sličan naziv proguglaj malo uostalom pa ćeš vidjeti.

Pozdrav.

P.S "Bog i Hrvati - srž je Starčevićeve političke ideje. On ističe kako suverenitet proizlazi iz nacije, naroda, a ne iz vladarske veličine postavljene tobože milošću i voljom Božjom. Drugim riječima, Starčević je želio reći kako između Hrvata (hrvatskog Sabora) i Boga ne smije biti nikakve druge vlasti (Beč i Pešta)."

Izvor Forum.hr

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

A posto to nije tako..... Ja

A posto to nije tako.....
Ja ne koristim taj izraz, pa nisam ni ceprkala da saznam njegovo znacenje. Pitala sam par osoba onako iz znatizelje.
A ne vjerujem da su svi koji ga koriste proceprkali da saznaju odakle to i sta zapravo znaci.
A nesto najgluplje je, koristiti izraze kojima ne znas znacenje.
"Starcevic je zelio reci...... " Onda bi puno bolji i jasniji slogan bio "Bog je nas vladar!"

Tko je glasao

Ja ne koristim taj izraz, pa

Ja ne koristim taj izraz, pa nisam ni ceprkala da saznam njegovo znacenje

Ali si se unatoč tome odlučila kvalificirati slogan glupim i napisati dnevnik na temu njega.

Zanimljivo.

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

A kako tumacis pozdravljanje

A kako tumacis pozdravljanje sa "Bog-Bog..." u zadnjih 20 godina?

Od kad pamtim za sebe se je pozdravljalo sa Bok!. Pozdrav Bog, je došel iz BiH.

To je samo skračenica od pozdrava: Bog s tobom, Bog ti pomogao sinko i svi drugi pozdravi u koji su sačinjavali božje ime.

Tko je glasao

& Skviki, Bok je jedno, a

& Skviki, Bok je jedno, a Bog drugo.
Moze li sta dobro iz BiH doci?
To sa skracenicom nece ici; vidi to bi ti bilo ovako, ja tebi zelim napr. reci - zdrav mi bio! A kazem samo Skviki! pa Skviki! i opet, pa opet...........sto bi ti mislio, jer nakon Skviki! - moze se svasta kriti.
Evo ti male vjeronaucne lekcijice:
Slican primjer neodgovornog skracivanja je i sama B. zapovijed o tome, koja je prepolovljena pa glasi: - Ne uzimaj uzalud imena Gospodina Boga svojega-
Originalno: -Ne uzimaj uzalud imena Jahve Boga svojega, JER nece biti bez krivice onaj koji izgovara ime Njegovo uzalud!
Prema tome, taj "bosanski pozdrav" koji je zarazio Hrvatsku je blatantno krsenje ove zapovijedi, a posljedice se vide nakon JER.....
Mozda je i to j e d a n od razloga sto je u Hrvatskoj tako kako je.

Tko je glasao

Skviki, nisi mi odgovorio

Skviki, nisi mi odgovorio sto nije bas tvoj obicaj, jer sam primijetila da ti redovno odgovaras?
Usput, po mom saznanju u nijednoj zemlji se ne pozdravlja sa BOG!

Tko je glasao

Na-Rubu-Pameti, Ja sam ti

Na-Rubu-Pameti,

Ja sam ti odgovoril. pozdrav Bog je došel iz BiH i tak se pozdravljaju se samo Bosanci među sobom.

Tko je glasao

Skviki, odgovor ti nije bas

Skviki, odgovor ti nije bas neki, a osim toga tak se ne pozdravljaju SAMO Bosanci medju sobom. Toliko puta sam cula to pozdravljanje svugdje, pa i na TV, nisu to valjda svuda sve sami bosanci!?

Tko je glasao

Na-Rubu-Pameti, Strašno mi

Na-Rubu-Pameti,

Strašno mi je žao, da te moj odgovor ne zadovoljava. Ne preostaje ti ništa drugo, nego nekog drugog pitat.

Tko je glasao

Na-rubu-pameti; Nevezano uz

Na-rubu-pameti;

Nevezano uz dnevnik i temu, komentirat ću samo jedno Tvoje pitanje.
"Može li šta dobro iz BIH doći?"
Došlo je puno dobrih ljudi, dobrih knjiga, filmova i glazbe.
No, ukusi su raličiti, zar ne?

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Nevezano uz dnevnik i

Nevezano uz dnevnik i temu...... primjecujem da si vrlo opcenita u svojim komentarima (bez uvrede, molim). Bi li mi rekla bar neke od tih "puno dobrih ljudi, dobrih knjiga, filmova i glazbe" u zadnjih 20 godna. U Slav.Brodu napr. zadnjih 15-tak godina ima puno problema s prebjezima iz BiH kojih je na tisuce.
Nesto sam naucila u zivotu, a to je da kada nesto tvrdim, trebam imati i dokaz. Inace je to samo "luk i voda".

pozdrav

Tko je glasao

Mirtaflora; - ali je doslo i

Mirtaflora; - ali je doslo i puno losih stvari sto mi u Slav.Brodu jako dobro znamo.
Imas pravo, ukusi (ali i kriteriji) su razliciti.

pozdrav

Tko je glasao

"Svaka medalja ima dvije

"Svaka medalja ima dvije strane"
O kriterijima ne bih.
"Koliko ljudi, toliko ćudi."

Tko je glasao

Mirtaflora dobro si zapazila

Mirtaflora dobro si zapazila to pitanje. Shodno tome nisam ni želio sudjelovati u komentarima osim ovim.

Grd & lin

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci