Tagovi

Bobanova lista

Bobanova lista

«Točno je da popis zaposlenih nije istovjetan preporuci povjerenstva HAC-a, ali uprava ima diskrecijsko pravo odabira zaposlenika……. zaposleno je petero muškaraca, od čega su troje branitelji te pet žena od kojih su tri supruge hrvatskih vojnih invalida……»
Tako se Stjepko Boban predsjednik uprave HAC-a obratio naciji s ljetovanja u Makarskoj.

I rekao je jako puno:

1. Boban je potvrdio da je istina da se na listi nalaze 3 branitelja kako su do početka tvrdili mediji, a ne pet kako je službeno priopćavano iz HAC-a
2. Boban je potvrdio i da su ipak bila (najmanje) dva popisa baš kako su mediji i objavili, a ne jedan i jedinstveni kako je službeno iz HAC-a ovih dana uporno javljano.
3. Boban je naglasio i diskreciono pravo uprave, odnosno samog sebe(on je jedini član uprave) u odabiru kandidata, što se prije negiralo.
4. I na kraju priznao je da nije poštivao Zakon jer se on vodio nekim svojim kriterijima «supruge hrvatskih vojnih invalida nesposobnih za rad na socijalnoj pomoći» i što je već promrmljo.

Stjepko Boban pravednik među braniteljima

Predsjednik uprave takve tvrtke kao što je HAC trebao bi znati da njegovo diskreciono pravo ni u jednom slučaju ne smije prelaziti zakonom ograđene gabarite jer svaka takva avantura vodi u anarhiju ma što god mi mislili o konkretnom zakonu ili o zakonima općenito. Uostalom, tko je Stjepko Boban da presuđuje da li je veći HRVI suprug bilo koje od odabranih ili Ćuže Matko prvi s liste odabranih od strane povjerenstva. Tko je Stjepko Boban da je odlučio zaposliti 21. godišnju djevojku koja nije uzdržavatelj, a skinuti s liste hrvatskog branitelja Branka Šabića koji uzdržava petero djece. Stjepko Boban morao bi znati da za to nije ovlašten. Upravo zato postoje zakoni i slagali se mi s njima ili ne red je poštivati ih.

Da je to napravio prije dvije ili više godina, moglo bi ga se razumjeti (mada ne i opravdati), ali danas kada se, naročito u HAC-u izrešetanom kapitalnim aferama, svaki potez prati s povećalom jako puno govori o njemu ali i onima koji su ga izabrali. Takav potez dokazuje da Bobanovo vizionarstvo ne doseže dalje od boce wiskija koja je (pre)često na stolu pred njim.

Prateći ovu nemilu situaciju od početka, samouvjerenost medija koji nemilice peru po «staroj mušteriji» HAC-u, sramežljive odgovore iz HAC-a i neuvjerljivog i kontradiktornog Stjepka Bobana koji se javio s rive u Makarskoj nije teško zaključiti da će najavljena inspekcija u HAC-u imati lagan, ali neugodan posao i zaključiti da «Bobanova lista» i nema previše veze sa zakonom. Ako se to desi, a kako stvari stoje desit će se hoće li Stjepko Boban objasniti ženama invalida domovinskog rata da više ne rade u HAC-u već da će na njihovo mjesto doći neki drugi koji su u ovom slučaj bili u zakonskoj prednosti. Hoće li im se barem ispričati?
Ja sam siguran da neće.

Komentari

@winston.smit, da da, i sve

@winston.smit,
da da, i sve se vraća opet na ovaj primjer kada je nekolicina završila sa kaznenom prijavom a od samog minista Bošnjakvoića zatražena ostavka.....

Prava branitelja i članova njihovih obitelji pollitikaje bila i tema ovog dnevnika u kojem je mislim na pollitici po prvi puta do u detalje opisan način kako močnici krše navedeni Zakon skrivajući se iza stranačkih paravana..... no ovaj slučaj o kojem smo progovorili i podnijeli kaznene prijave nije toliko bitan radi dokazivanja kršenja Zakona o braniteljima koliko u činjenici da se sve događa u jednom vrlo organiziranom okružju....... koje tako funkcionira već duže vrijeme....
Da li će nadrljati podnositelji prijava ili kršitelji Zakona ostaje da se vidi..... no za sada (na žalost) močnici vode....... manjim dijelom zbog inertne javnosti (dokaz je i ovaj slučaj iz dnevnika), ali uglavnom radi korumpiranog sustava...

Tko je glasao

zakon o braniteljima clan 35 ne daje uvijek prednost!

4. PRAVO NA ZAPOŠLJAVANJE

Članak 35.

(1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:

– djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,

– HRVI iz Domovinskog rata,

– članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– dragovoljcu iz Domovinskog rata,

– hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

jel kuzis caku? pod jednakim uvjetima... jednaki znaci najpogodniji za firmu, a ne da je zadovoljio minimum trazenog..

sto znaci ne daje nista, jer samo firma zna sto je za nju najpovoljnije. test znanja je mjerljiv, ali intervju nije, kao ni opce ocjene, urednost, itd..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Provoditi onako kak piše

pod jednakim uvjetima... jednaki znaci najpogodniji za firmu, a ne da je zadovoljio minimum trazenog..

Potpuno netočna interpretacija, sorry pratim i ne mogah izdržati... da je tako onda institut prednosti nema svrhu. Čl 35 potpuno je jasan i ne kužim ovo maratonsko igranje lovice!

Tko je glasao

zato golgota kaj to to znaci.

zato golgota kaj to to znaci. treba maknuti iluzije ljudima pred ocima koji misle da im taj zakon daje prednost. formalno tako izgleda ali u praksi nije tako.

najpogodniji je ono sto ispadne. u primjeru oko kojeg raspravljamo je to napr. veca ocjena ako je netko blize radnom mjestu. napr. i onaj koji je dalje, pusi foru, i sa sto ovako srocenih zakona za mazanje ociju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Golgota je u pravu, pričamo o

Golgota je u pravu, pričamo o blaganiku naplate cestarine a ne pilotu prekooceanskog avijona..Od onih koji zadovoljavaju uvjete odabiru se kandidati pritom se tvrtka mora držati zakona. Tu je sva filozofija.

winston smith

Tko je glasao

jos je jedna stvar koju

jos je jedna stvar koju zaboravljate u protestu: Na koji zakon o braniteljima, onaj za invalide? ili onaj drugi?

a sto mislite da su se neki pozvali na bilo koji od ovih svih zakona koje imamo?

http://www.uprava.hr/default.aspx?id=549

sve te skupine imaju prednost, kak to ne spominjete?

gdje su jos ostali zakoni, protiv diskriminacije i rodne ravnopravnosti?

krivo trazite gresku. to je prakticno nedokazivo, osim ako netko dokaze mitologiju ili grubu pogresku u osnovnim uvjetima..

ova afera je spin. namjerno se usmjerava na branitelje. nije uspjelo sa ustavnim zakonom, nije uspjelo sa pozdravom markacu i gotovini. sad probaju sa ovim. a bezopasno je. ne ide na stvarne malverzacije u HAC-u.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

winstone potpuno si u

winstone potpuno si u pravu..ne trebas biti drmrspdrsvt necega

ali nitko ne spominje bodove, listu po sposobnosti.. svi se pozivate na zakon o braniteljima, a to tako ne ide

zar nisi vidio tamo u natjecajima uvjet urednost bla bla.. to je ili bodovano ili slobodna procjena..

to nigdje nije objavljeno i nitko ne poziva na to..

gdje je znanje jezika, kako je bodovano, koje diplome, koji jezici bla bla

nije to tako komplicirano, samo krecete naopacke..

jako je jako tesko dokazati da nije postovan zakon o braniteljima, ne i nemoguce.. ali svakako morate poceti sa druge strane.. pogodnosti za firmu i zato je cijela afera spin..

namjerno neko potencira nedokazljivo, i vodi vas krivim putem

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Institut prednosti funkcionira nakon nulte točke

Luna jel ti to sumnjaš da ja ne znam o čemu govorim kada spominjem prednost nakon nulte točke upravo kako to čl 35. i određuje. Hočeš da to nacrtam pa da akademici napokon shvate suštinu.

Tko je glasao

ajd crtaj.. bas bih voljela

ajd crtaj.. bas bih voljela vidjeti..

volim graficke prikaze..

ali te svejedno molim da ne povecavas zablude kod ljudi, koji nisu svjesni da im clan. 35 pomaze kad daju nekom mito ili kad imaju vezu, a inace je tesko primjenjiv.. kao sto je i jako tesko dokazati njegovo nepostivanje..

svi luduju sa namjerno gurnutim problemom u medije.

nitko ne pise da se HAC zaduzio za 270.milijuna pred par dana. nitko ne pise da im je bilanca negativna. nitko ne rjesava vec utvrdenu korupciju direktora haca, od kojih je vecina i dalje na poslu.. svi se kace za nesto sto se ne moze dokazati. dapace, bobanova lista izgleda logicnije i ispravnije. tim sto radis samo potices ludovanje naroda sa ganc novim "fake" problemom da se ne bi gledali stvarni problemi.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dakle crtam

Nulta točka je stanje u kojem se nalaze svi kandidati koji su filtriranjem prošli - zadovoljili opće i posebne uvjete firminog natječaja i općih propisa. Iz te nulte točke moguć je odabir djelatnika za ciljeve koje je zacrtala firma koja je raspisala natječaj.
Međutim!!!
Sada ostaje samo propis o prvenstvu pri zapošljavanju kao nadarbitar općih i posebnih propisa tj čl. 35. Ako na nultoj točki nema kandidata koji ulaze u domenu navedenog članka tada konačni odabir ide temeljem općih i posebnih propisa a ne privatnom voljom uprave odn direktora kao jediinog člana uprave. Ako je isti htio realizaciju osobnog viđenja tog pitanja onda isto može realizirati bez institucije natječaja. Samom objavom natjećaja isti je dobrovoljno odustao od konačnog arbitriranja tj arbitriranje je prepustio zakonu tj općim i posebnim propisima.
Nadam se da je dovde sve jasno!
Sada natječajna komisija (ne direktor) za sve koji stoje na nultoj točki provjerava čl 35. i temeljem eventualne nadležnosti (da netko zadovoljava navedene propozicije) istog i identificira kandidate koji su tangirani navednim propisom. I na kraju sve tako identificirane klasificira po prioritetu samog članka.
Konačni izbor je rezultat tih iz čl 35. (ako ih je više otpadaju zadnji) i koji sastav popunjavaju ovi iz statusa nulte točke po kriteriju općih i posebnih propisa.

Prosto ko pasulj...

Tko je glasao

direktor moze rusiti odabir

direktor moze rusiti odabir svoje komisije. ako ima objasnjenje naravno.

pogledaj samo koga je komisija odabrala. svi su dislocirani. uvjet natjecaja je blizina. da li ti i dalje izgleda logican odabir komisije? nema ni jedne zene. zar je moguce da bas nijedna nije bila iz okoline i bolja?

mene ipak zanima lista sa bodovima na temelju koje je komisija birala, a nadasve me zanima tko su clanovi te komisije..

kad pogledas zdravim razumom, bobanova lista je puno logicnija nego komisijska.

citava afera ide prema bobanu. klasifikacijske liste nema i nitko se na nju ne poziva. zasto? ja kazem da je to spin sa svrhom privlacenja braniteljskih glasova hdz-u, kao i zataskavanje ostalih trenutnih dogadaja iz hac, koji gube medijsku pozornost, jacanjem ove afere, a puno su opasniji za sam hdz.

bilanca im je u minusu.. i za 2010, racun dobiti i gubitka nastiman na 0, to je prakticno nemoguce postici. postoje rezervacije, ali revizija ne objasnjava za sto su. sestomjesecni je takoder u minusu, makar ga nisam vidjela, ali sam sigurna u to jer su pred para dana digli kredit od preko 200milijuna. zatim, nastavlja se zaposljavanje po starom obrascu, pogodovanjem odredenima unutarnjom rotacijom, (vrsaljko), nitko od dokazano korumpiranih nije kaznjen, dapace nagradeni su napredovanje, i kruljac i mlinaric i klaric uzivaju sukerovu i kalmetinu zastitu. itd itd.. a ti se i dalje zabavljaj nultom tockom koju stavlja firma bas tamo gdje hoce, kao sto i nadredeni ima pravo rusiti odluke podredenih.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

rezervacije

Zar se rezervacije obično ne "pumpaju" kad tvrtka ima prevelike prihode, tj. želi smanjiti tekuću dobit (odnosno preliti je na razdoblje kada će nastati i troškovi za koje je dio prihoda rezerviran)?

Tko je glasao

imas na netu bilancu, aktivu,

imas na netu bilancu, aktivu, pasivu i racun dobiti i gubitka, kao i revizorsko izvjesce... sve jako cudno izgleda.. za 2010.. a sad pretpostavljam da imaju gubitak jer zasto bi dizali inace kredit?

da, u pravu si. na taj nacin se smanjuje dobit. ali ne mogu naci objasnjenje u reviziji za sto je to rezervirano.. osim ako nije za sprecavanje pausala u slijedecoj godini, sto bas i nije nesto zakonito.. .. ne znam, ali je fakat cudno. pogledaj.. bas bi bilo interesantno da ju netko iz struke pogleda i ozbiljno komentira ..

jos nikad nisam vidjela racun dobiti i gubitka koji zavrasava sa 0.00

bilanca http://www.hac.hr/hr/poslovanje/rezultati-poslovanja/
revizija http://www.hac.hr/files/file/poslovanje/revizorski-izvjestaj/HAC_2010_hr...

a bilo bi zgodno pogledati i realizacije po projektima i kredite.. nekaj ne stima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hahaha

Čovječe, račun dobiti i gubitka im je bolji od najboljeg romana :) Nisam totalni ekspert, ali sam račun ima nekoliko totalno čudnih stavki. Pogotovo kada se spoje s podacima iz bilance. Navest ću samo neke koje mi se čine totalno čudne.

- Smanjili su potraživanja (3.2.) za 75%??? aha... država im je platila neki veliki dug...
... ček ček...imamo (3.3.) 368 miliona kn su nekome dali pozajmicu? otprilike isti iznos koji su naplatili od države (3.2.5.) - ok... ili su preknjižili potraživanje u pozajmicu...

Uz sve to - pogledaj im stavku (4.3.) - dugovanje prema bankama - i koji skok.

E sad - nakon svega toga pogledaj im stavku (4) Financijski rashodi - u RDiG... smanjeno za 70%??? Digli su si obveze prema bankama s dvije na pet milijardi kuna i pritom im je kamata pala sa 100 miliona na 40??? Fakat imaju dobre pregovarače :)

Odgovorno tvrdim da je nemoguće da firma te veličine dvije godine za redom ima dobit 0 - osim ako nije riječ o nekakvom propisu gdje se dobit zapravo knjiži kao trošak naspram vlasnika, ne znam. Oni dvije godine niti u bilanci nemaju niti kune dobiti niti gubitka?

Tko je glasao

tocno.. a vidi na kojoj

tocno..

a vidi na kojoj gluposti vuku aferu.. gdje god zagrebes mozes otvoriti aferu
ali nitko ne spominje stvarno cudne stvari...

no zato se svi zabavljaju pravima branitelja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ma šta crtanje ????

@Golgota,
........ni crtanje tu ne pomaže ;-)

Tko je glasao

evo ti i dodatak da ne suvas

sa foruma Legalis

Obzirom da je na bodovanju ona imala bolji rezultat onda na žalost braniteljski status Vam ne pomaže. To što imate veću stručnu spremu i više iskustva od nje isto tako ne znači puno ako se za to radno mjesto to ne traži. Da ste imali jednake rezultate u svemu što se na natječaju traži onda bi braniteljski status Vama dao prednost ali kako je apollon naveo pod uvjetom da ste nezaposlena. Ali probajte zatražiti pomoć kod pravnika u nekoj braniteljskoj udruzi pa će Vam on najbolje objasniti da li imate neke šanse u eventualnom sporu ili ne.

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503350501&for...

pogledaj 5 topic

a ako nisi nezaposlen, ne pomaze uopce. znaci ne mozes koristiti to pravo skoro pa i nikad.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

LISTE i poneki ljudi, statusi a ne sposobnosti

Novi list & Nezavisni cestarski sindikat - 08.08. - Autor: Darko Pajić
Nakon isteka roka za prijave osnovano je Povjerenstvo za odabir najpovoljnijih kandidata, koje je obavilo zadani posao i shodno zakonskim uvjetima i pravilima postupanja sastavilo rang listu kandidata. Svi oni redom imaju status hrvatskog branitelja, hrvatskog ratnog vojnog invalida ili člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja. Na prvom mjestu bio je Matko Ćuže , hrvatski ratni vojni invalid iz Metkovića. .....Ta lista proslijeđena je predsjedniku Uprave HAC-a Stjepku Bobanu , koji je sa suradnicima napravio dodatnu analizu kandidata i napravio neku sasvim drugačiju rang listu. Samo jedan kandidat bio je na obje liste

Novi list & Nezavisni cestarski sindikat - 09.08. Autor: Darko Pajić
kaže Matko Ćuže iz Metkovića, ratni vojni invalid koji je prema rješenju Komisije bio prvi na listi za posao blagajnika, ali je s nje ispao bez jasnog obrazloženja nakon što je predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban formirao svoju listu bitno drugačiju od one koju je utvrdila Komisija. – Telefonski sam razgovarao i s državnim tajnikom u Ministarstvu branitelja Zoranom Komarom, koji me pozvao da sve svoje primjedbe uputim, obećavši da će ih proslijediti Državnom inspektoratu. Osobno mi ne prija sva ta medijska pažnja, ja sam samo čovjek koji pokušava poštenim radom prehraniti obitelj i nema drugih interesa, govori Ćuže, koji je od veljače nezaposlen te pokušava skrbiti o bolesnoj supruzi i dvoje malodobne djece.

11.08. NCS prenosi ovaj dnevnik

udruga Gavran ..09.08.
Predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban odlučio je sastaviti vlastitu rang listu najboljih kandidata za posao i s prvog mjesta maknuo ratnog invalida Matka Ćužu ....U HAC-u je u postupku odabira prvo bila formirana jedna lista najboljih kandidata da bi na kraju njih devet s liste otpalo bez jasnog obrazloženja, iako su hrvatski branitelji, te zbog toga imaju pravo prvenstva pri zapošljavanju. Posao su dobili sasvim drugi ljudi bez jasnih kriterija u odabiru. Nakon isteka roka za prijave osnovano je Povjerenstvo za odabir najpovoljnijih kandidata, koje je obavilo zadani posao i shodno zakonskim uvjetima i pravilima postupanja sastavilo rang listu kandidata. Svi oni redom imaju status hrvatskog branitelja, hrvatskog ratnog vojnog invalida ili člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja. Na prvom mjestu bio je Matko Ćuže, hrvatski ratni vojni invalid iz Metkovića. Ta lista proslijeđena je predsjedniku Uprave HAC-a Stjepku Bobanu, koji je sa suradnicima napravio dodatnu analizu kandidata i napravio neku sasvim drugačiju rang listu. Samo jedan kandidat bio je na obje liste ...Onaj prvi s liste Matko Ćuže također je otpao, ogorčen je i najavljuje da će se boriti za svoja prava makar morao podići tužbu protiv HAC-a

12.08.-vecernji list ..Predsjednik uprave HAC-a Stjepko Boban nije poštovao izbor povjerenstva za zapošljavanje deset novih ljudi, nego je zaposlio one koji su imali manje bodova od prvoplasiranih nakon provedenog javnog natječaja.
Prema dokumentima koje posjeduje Večernji list, HAC-ovo je povjerenstvo za zapošljavanje na postaji Vrgorac, na autocesti Split - Ploče, rangiralo kandidate po bodovima (osobni status i obiteljski status) i po redoslijedu prvenstva (hrvatski branitelji). Prvih deset na toj listi, koji su trebali dobiti posao, hrvatski su vojni invalidi, hrvatski branitelji ili djeca poginulih hrvatskih branitelja.

itd..

Eto... ne znam kako da vam pokazem da se po medijima razvlaci sve i svasta.. Prvo sto se primjecuje su RANG LISTE ...Jel shvacate da se protesti povezuju sa dvije liste, ne navodeci jasno tko ih je napravio, ni nacin bodovanja za liste? da li se primjedbe odnose na one liste od HZZ ili Komisije za zaposljavanje HAC-a..
Dalje se navode bodovi koji se odnose na "statuse".. ali ne i na kvalifikacije onih koji nisu zaposleni. Poziva se na branitelje, djecu, sto god, ali ne i na bodove koje su zaradili sposobnoscu i kvalifikacijom?

Pa kaj stvarno ne vidite da je ovo prozivanje da bi bila neka afera, u kojoj se pojavljuje samo par likova, i nitko vise, a ne pazljivo obraden problem korupcije, pogodovanja ili slicno?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Alo

Zaključak komentara ti je fakat super. Ti ili fakat ne kužiš ili ne želiš skužiti, a možda si posebno motiviran da ne skužiš. Oprasti mi ako griješim.

Kad si već u tolikim teorijama, a na tako jednostavnom primjeru, daj se strpi još koji dan dok se oglasi Inspekcija koja je i danas (petak) bila u zgradi HAC-a i uzela sve dokumente koje su tražili.

U utorak ili srijedu sve će ti biti jasno, a u četvrtak je sjednica Vlade kad bi i Kosorica mogla potvrditi da je i njoj sve jasno.

winston smith

Tko je glasao

Privatni sektor

Citam ovaj dnevnik i burnu raspravu koja se povodom njega razvila i pokusavam se sjetiti samo jednog jedinog igraca u privatnom sektoru koji bi svoje zaposlenike odabirao temeljem ovdje navedenih kriterija - i ne ide.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Teško se oteti dojmu kako na

Teško se oteti dojmu kako na ovom portalu ima mali i previše licemjera, a bogme ni onih kojima zloća izvire iz svake rečenice ne manjka,… a o onima sa IQ sobne temperature ovaj puta neću trošiti riječi.

U ovom dnevniku bez obzira što je pisac njime htio kazati jest pre/bitno da prilikom provedbe natječaja za zapošljavanje u javnom poduzeću jest ili nije poštivana zakonska odredba po Čl. 35 Zakona o pravima branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Sve ostalo je obično trkeljanje onih koji veze sa životom ili Zakonima nemaju a htjeli bi se malo igrati na pollitici….

Dakle da li su oni koji su primljeni to ostvarili na zakonit način ili ne???

Ako su svih 10 koji su primljeni na testiranjima bili isti ili bolji od ostalih koji su temeljem navedenog Čl. 35. Onda se nema što raspravljati jer u slučaju da ima više kandidata koji su isti i zadovoljavaju sve po Čl.35 onda onaj koji je natječaj raspisao iam diskreciono pravo izabrati njih 10….. jer za npr. 50 koji su imali sve isto nema mjesta….
…… no ako to nije tako, već je netko sebi dopustio da preskoči one koji imaju pravo prvenstva onda je Zakon prekršen… i to je to. No, čitajući sam natječaj i uvjete jasno je da će se nezakonitosti teško moči dokazati jer rezultate testiranja je lako namjestiti…. A ako su svi primljeni po rezultatu bili ispred ovih koji se bune onda neće uspjeti….. jer su lošiji po rezultatu a Zakon jasno kaže da nemaju pravo prednosti temeljem Čl.35 ako su na testiranju lošiji od onih koji su primljeni….

Ovaj natječaj je samo još školski primjer zaobilaženja Zakona, no u ovom slučaju i nešto što vladajućima donosi veliku političku štetu….. a ako se dogodilo da su i pored „testiranja“ zaposlili „lošije“ palsirane onda su stvarno telci koje treba razjuriti jer su nesposobni ili bahati…

Tko je glasao

ti si naprosto neotesan i ne

ti si naprosto neotesan i ne znas komunicirati pristojno.

ovaj dio ti je ispod svakog nivoa

Teško se oteti dojmu kako na ovom portalu ima mali i previše licemjera, a bogme ni onih kojima zloća izvire iz svake rečenice ne manjka,… a o onima sa IQ sobne temperature ovaj puta neću trošiti riječi.

uostalom, kao i vecina komentara koji ne pasu tvojoj ideologiji ili osobnoj ideji o necem.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a pametno moje....... pa di češ u jagode !!??

@lun oprof,
a u kojoj si se ti skupini od navedenih našla????? he he, možda i nije teško pogoditi.... ;-)

Tko je glasao

Sve je tako kako ste napisali

Sve je tako kako ste napisali ali da bio najuspješniji na testiranju u mnogome pomaže 5.000 eura u kešu.

Tko je glasao

i jos jedno

i jos jedno pitanje:

Povjerenstvo za odabir najpovoljnijih kandidata .. sto je to? Tko ga formira, u cijoj je nadleznosti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Povjerenstvo

U povjerenstu je 5 članova, tri iz sektora naplate i dva pravnika, imenuje ga uprava, dakle Boban..

winston smith

Tko je glasao

Mislim da bi i ti ljudi iz

Mislim da bi i ti ljudi iz povjerenstva trebali biti navedeni imenom i prezimenom, kao i funkcijom (blagajnik, pravnik u xy odjelu, direktor napr) u ovoj aferi..

zaposleni jesu (na mnogim portalima) kao i poneki nezaposleni, makar bi bilo bolje da su i oni svi (njih 9 sa liste povjerenstva) navedeni, barem po karakteristima i brojevima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vjerovatno si u pravu. Znam

Vjerovatno si u pravu. Znam sigurno da su dva pravnika u komisiji.

winston smith

Tko je glasao

Nova radna mjesta

Ma svugdje vam je slično. Što se umarate oko par radnih mjesta. Više,manje i jedni i drugi ste u pravu, no jadno je da ovi koji trebaju stvarati preduvjete za radna mjesta - to ne znaju raditi. I kod nas u Slavoniji više nemaju gdje svoje ( Hdz ) članstvo "ugurati". Da su manje krali i pametnije radili, ne bi vi danas ovdje naricali oko par radnih mjesta. E to će morati rješavati buduča vlast. Živi bili pa vidjeli.

Tko je glasao

"Ma svugdje vam je

"Ma svugdje vam je isto"????
što sad to treba značiti, "Tko je jamio, jamio"? DOKLE (više)?
Nije tu riječ o još par ljudi, nego- kako je već autor naglasio- nakon toliko milijardi afera u HAC-u nedodirljiva uprava nam i Dalje bahato pokazuje da je- nedodirljiva!

Tko je glasao

Nije vrat, nego šija...

@Darko, pa što sam napisao ?! Pročitajte još jednom. Gdje vidite opravdavanje lopovluka ?! Treba ih mijenjati !! I to boljima. Stvarno boljima.

Tko je glasao

da li uopce znas tko je u

da li uopce znas tko je u upravi a tko u komisiji (povjerenstvu) ?

tko je od tih ljudi do sada bio umijesan u korupciju unutar HAC, tj. iza koga stoje afere, pogotovo vezane za zaposlenje, a iza koga ne...

HAC jest crvena krpa, ali treba ipak malo razmisljati

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

uprava

Upravu HAC-a čini samo Stjepko Boban.

Komisija je odradila svoj posao, kako sada izgleda korektno, izradili su listu uzevši u obzir zakonske propise i takvu listu predali upravi, dakle Bobanu. Boban je na svoju ruku izmjenio listu pritom kršeći zakon.

A evo ti odgovor zašto je dnevnik napisan:

Stverno mi je dosta bahatih, arogantnik, licemjernih državnih i nižih dužnosnika (a za sve to nemaju pokriće), da rade budale od naroda i igraju se njihomim sudbinama.

Branitelji se koriste u svim prigodama za promociju samih sebe, zadnji primjer je pokušaj tog istog zakona proglasiti ustavnim zakonom, dok se primjena izglasanog i obečanog svodi na uži rod i kumove.

Mislim da nema smisla inzistirati na imenima onih koji nisu svojom krivnjom doveli do ove situacije. ja nemam običaj spominjati imena osim ona koja se već spomenuta u medijima.

winston smith

Tko je glasao

osim toga lista komisije je

osim toga lista komisije je nelogicna. svi su daleko od mjesta rada (stetno za hac, svi su muskarci)

kako to bas ni jedna zena nije bila bolja? ili mladi covjek, zena ili muskarac, svejedno? zar je bas moguce da nitko bez statusa branitelja nije bio bolji u znanju i sposobnostima? zar u vrgorcu ili okolini nema bas nijednog medu prvih deset?

ti se pozivas na nepravilnost uglavnom zbog nepostivanja braniteljskog statusa. dapace, u dosta stavri direktno pozivas na krsenje raznih zakonskih normi prilikom raspisivanja natjecaja, kao i u odabiru.. uostalom kao i vecina novina..

zna se tko vlada hac-om. HDZ, svejedno gdje, zvala se to uprava, komisija, branitelji. iza svega je hdz. dapace, direktori haca kojima je dokazana povreda radnih duznosti i dalje su na polozajima. direktori i sluzbenici za koje se sumnja u malverzacije i korupciju prilikom zaposljavanja. ljudi koji kontroliraju nize strukture u hacu. i to ti nije sumnjivo?

ne vidim da bas objektivno pristupas ovoj aferi..

kako ti nije palo na pamet traziti da oni koji imaju saborske mirovine, ili mirovine hv-a trebaju dobiti otkaz, a da treba zaposliti mlade ljude bez posla, sa adekvatnom strucnom spremom. hac je prepun nestrucnih ljudi, kao i ljudi koji iza sebe imaju sumnjivu karijeru i afere. 40% branitelja je u sastavu zaposlenika hac-a. svi su iz hdz-a, jer je i to uvjet za posao. kao i svi direktori. kako znas koji je ispravan?

koliko takvih je u komisiji? koliko je onih u komisiji na koje najmocniji iz hac-hdz-branitelja mogu utjecati?

zasto ne trazis ili ne objavis listu po sposobnosti?

stvarno imas cudne postavke

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mislim da nema smisla

Mislim da nema smisla inzistirati na imenima onih koji nisu svojom krivnjom doveli do ove situacije. ja nemam običaj spominjati imena osim ona koja se već spomenuta u medijima.

otkud si toliko siguran u to da je lista komisije ispravna a bobanova kriva? zasto se samo boban proziva? zasto se ne prozivaju clanovi komisije? kako znas da obje liste nisu napravljene van pravila i zakona?

mene bas zanima tko su clanovi komisije u ciju odluku se ne sumnja.
osim sto fali javna objava rang liste sastavljene po kvaliteti i uvjetima natjecaja, kao osnovni uvjet objektivne rasprave
mislim da bi bio red,
ako se javno navodi jedan sastavljac, koji na to ima zakonsko pravo, navesti i clanove drugog sastavljaca, koji su njemu podredeni.
zasto se ti ljudi skrivaju od javnosti?

i zasto vjerujes jednima, a ne drugima (ti i vecina novinara, ocito) a bez da proucite podatke ili ih javno objavite ako znate.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

HZZ i komisija su utvrdili da

HZZ i komisija su utvrdili da od skoro 400 kandidata zadovoljava 77. kandidata. Dakle po kriterijima koja su unaprijed utvrđena za traženo radno mjesto . Tu ništa nije sporno.
Zatim je komisija napravila listu prema zakonskim propisima (članak 35. zakon o paravima branitelja....). Takvu listu predali su upravi (Boban), a on je izmjenio redosljed prvenstva i pritom kršio zakon. Rad komisije se više odnosi na "tehnički" dio posla.

Znam da novinari imaju sve podatke i nisu pisali po principu "rekla-kazala". Vjerujem da zbog zaštite podataka nisu javno navodili imena i osobne podatke kandidata, osim onih koji su na to pristali, odnosni onih koji su svjesno dali izjave medijima.

winston smith

Tko je glasao

hrvatski zavod za

hrvatski zavod za zaposljavanje ne moze odredivati zaposlenike u poduzecima..

on samo predlaze po svom nahodenju. nista obvezujuce ni vazno za poduzece. jel to tebi jasno? zadovoljavanje uvjeta natjecaja znaci zadovoljavanje osnovnih uvjeta. i nista drugo.
svatko se moze prijaviti na natjecaj i ako ga nije hzz predlozio, jel ti i to jasno?

koja komisija? o kojoj komisiji sada govoris, tko ju imenom i prezimenom sacinjava, gdje rade ti ljudi? koje duznosti imaju inace? to te pitam stoti put..

gdje su rezultati sposobnosti?

koliko od tih 77 prijavljenih je iz vrgorca? to je jedan od osnovnih uvjeta natjecaja. poslodavac mora u svojim odlukama stititi svoje poduzece. dakle, u ovom slucaju birati ce vecinu iz vrgorca. nadam se i dovoljno sposobnih za posao. cak i ako nisu branitelji.

ili ne poznas zakone, ili imas neki cilj. nisi mi jasan.

daj imena komisije hac-a ako ih znas, kad vec ne das listu napravljenu po sposobnosti.. to su dva kljucna momenta u razmatranju ispravnosti natjecaja, a od njih bjezis kao vrag od tamjana.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof, a iamš li ti neki

@lunoprof,
a iamš li ti neki osobni razlog za ovoliko (i do zla boga nepotrebno) psainje glede ovog natječaja?????

.... i po čemu si to ovdje objektivna???'

... i poznaješ li it zakone na koje se pozivaš????'
Jer ako je odgovor da onda se pozovi na čalnak u Zakonu o radu gdje uvjet u natječaju može biti i mjesto stanovanja priajvljenoig kandidata....

... i ako tako dobro poznaješ zakone onda valjda zanš da je nakon dostavljene obavijesti kandidatima o ne/izboru ostavljen i rok za konzumaciju pravnog lijeka.... Pa no što su se žalili oni koji su imali priliku viodjeti rezultate testiranja.... koji opet da ne bi bilo nesporazuma svojim sadržajem mora biti sukladan radnom mjestu za koje se testiranje provodi....... (osobno smataram da su sva ta testiranja samo u svrhu namještanja... no to je moj stav)....

I sada razumjevši sve i imajući navedeene podatke ne vidim razlog trolati ovu temu bez da se vidi što je to državni inspektorat (kojemu također ne vjerujem) ustvrdio vršeći andzor nad postupkom provedenog natječaja.....

Ako je točno da je je bilo 77 njih (bezu obzira na spol i li prebivalište) bilo koji su zadovoljili na tim "testiranjima" a da se nije bodovalo samo testiranje (moglo je biti samo prolazi ili ne) onda iz tih 77 prednost imaju nezaposelne osobe (ne svojom krivnjom) temeljem članka 35. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji.... i to točno onako kako je u istom članku i navedeno bez obzira na spol... i td itd itd....

Ako predsjednik uprave može dokazati da je u navedenom kontekstu poštivao sve navedeno onda je čist kao suza, no ako je npr uradio ono što su uradili u Zagrebačkoj županiji kada su "svi sudionici redom pošteni i ugledni članovi HSS-a i HDZ-a" krivotvorili prijedlog, onda je to posao za USKOK.... i žurno djelovanje pravne države....

Sve ovo što kažem se moglo utvrditi za 24 sata pa me čudi što slučaj još nije razriješen !!!???

Tko je glasao

na zalost, moram ustvrditi da

na zalost, moram ustvrditi da si vrlo ogranicen u razmisljanju...

kazes da uskok moze utvrditi? sto moze uskok utvrditi? tko je najpogodniji radnik? otkad to? oni imaju strucnu sluzbu za utvrdivanje kvalifikacija?

uskok moze utvrditi samo da li je netko primio ili dao mito..

moze ustvrditi...sto jos???

osim toga i da je istina da uskok moze stvarno objektivno procijeniti sto je za HAC najbolje, a to je ono sto treba HACova komisija raditi..

zalbe po natjecaju idu na upravni postupak, a ne na uskok ili na dorh..

i sad ces jos tvrditi da je direktni angazman jadranke kosor, uskoka i dorha uopce smislen?

pa to je samo reklama za HDZ gdje "oni" pokazuju "kao brigu" za branitelje, nista drugo..

a nacija pusi kao i obicno..

ajde napisi kad si tako pametan, koje zaposlenike bi ti preferirao da si sef?

iz vrgorca ili metkovica? sve iz vrgorca? ili sve iz metkovica? onog koji zna ni jedan ili onog koji zna dva strana jezika? onog sa ptsp-om ili onog mladog sa recimo 23 godine ? ma ne pricaj politicke floskule.. predugo ih svi slusamo..

tko moze dokazati da su hac-u povoljniji kandidati iz metkovica, a ne iz vrgorca? tko to moze tvrditi i rusiti ovaj odabir i ne biti glup? zadatak hac-a je stiti HAC a ne zbrinjavati socijalno ugrozene na ustrb probitka firme. ako se ne moze dokazati steta za firmu ne moze se kazniti ni odabir. afera je zabava za narod. popularizacija HDZ a i nista drugo.

jedino ako se direktno dokaze mito. no to nece naci kod bobana, a svi su usmjereni prema njemu. prema tome sve je spin.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

samo ne nebo veće od glupsoti koje ti ovdje valjaš....

@lunaprof,
Ma niš ti ne brini, nisi ti jedina koja ovdje pokušava liječiti svoje frustracije ili neke druge preblemčiće..... ili što sve već ne....
Već si na nekoliko tema ispala blago je kazati totalna neznalica, ali i stovremeno i poakzala patološku uoprnost u rušenju svake smislene rasprave...
Ta neavno si oko iste ove teme i na ovom dnevniku pokušala trkeljati mada o problem očito pojam neamš... ali očito i žarko želiš sudjelovati u raspravi mada ama baš ništa pod milim bodom ti ne razumiješ.... ka da si "malo maknuta" rekli bi moji dalmoši.. stoga se ostavi čorava posla jer moram ti nakon xy komentara napisani kazati da uglavnom ili lupetaš bez veze ili ponavljaš bez razumijevanja tuđe komentare...

Ovo glede USKOK-a si doslovno skužila na razini vrtića.... ma što vrtić, oni su za tebe dr.sc.....

Dakle na tvoja veleumna pitanja odgovram po tko zna koji puta.... tja, valjda ćeš i ti shvatiti tako jednostavne odgovore... jer pitaš
kazes da uskok moze utvrditi? sto moze uskok utvrditi? tko je najpogodniji radnik? otkad to? oni imaju strucnu sluzbu za utvrdivanje kvalifikacija?
Savjet, vidi kontekst pitanja i pitaj prvu osobu az odgovor... znati će ga 100%.. ti očito ne.

osim toga i da je istina da uskok moze stvarno objektivno procijeniti sto je za HAC najbolje, a to je ono sto treba HACova komisija raditi.. USKOK uopće ne razmatra što je za HAC bolje niti ih to briga ali ih zanima postojanje organizairanog kriminala..... što u navedenom slučaju može biti ako je tri ili više osoba udruženo počinilo određena kaznena djela vezana uz provedbu postupka natječaja i odabiora te sastavljanje službene isprave..... znam da ti je teško skužiti ali to je tak.... i u ovom dnevniku opisano do u detalje .... no moguće je da ti je teško stiči sve pročitai sa razumijevanjem..... a da si imala malo strpljenja možda bi bila mrvicu kompetentnija i za ovaj dnevnik - aferu

i sad ces jos tvrditi da je direktni angazman jadranke kosor, uskoka i dorha uopce smislen?
Možda su po tebi smislenije priče pet dokonih baba.....

a nacija pusi kao i obicno..
... he he , ova ti je dobra... DA da puši zbog takvih genijalaca koji ih redovito birate....

ajde napisi kad si tako pametan, koje zaposlenike bi ti preferirao da si sef?
Ma nema tu ničijeg preferiranja nakon podnijetih molbi i održanog testiranja... posao moraju dobiti oni koji su po rangu najbolje plasirani i u kontekstu istih rezultata svi oni temeljem Čl. 35. Zakona o pravima barnitelja..... Dakle samo ako su po rezulatitma testiranja isti ili bolji.... jasno kao dan čak i blaže retardiranima....

iz vrgorca ili metkovica? sve iz vrgorca? ili sve iz metkovica? onog koji zna ni jedan ili onog koji zna dva strana jezika? onog sa ptsp-om ili onog mladog sa recimo 23 godine ? ma ne pricaj politicke floskule.. predugo ih svi slusamo..
Ma može on znati i 10 jezika ali ako zadovoljava uvjete natječaj onda je ravnopravan sa onim koji pozna traženih jedan... sve ostalo je puko lupetanje onih koji ne razumiju ono o ćemu lamentiraju....... jer upavo su to floskule... ako uopće kužiš što pišeš....

tko moze dokazati da su hac-u povoljniji kandidati iz metkovica, a ne iz vrgorca? tko to moze tvrditi i rusiti ovaj odabir i ne biti glup? zadatak hac-a je stiti HAC a ne zbrinjavati socijalno ugrozene na ustrb probitka firme. ako se ne moze dokazati steta za firmu ne moze se kazniti ni odabir. afera je zabava za narod. popularizacija HDZ a i nista drugo.
Sada se vrati još jedan put na onaj moj dnevnik iz svibnja ove godine gdje imaš dva dopisa MOBMS-a koji točno kaže što se mora učiniti u takvim slučajevima... .. pa ćeš vidjeti da to što ti misliš da je bitno veze nema sa onim što Zakon propisuje.... ili doslovno crtajući ti ovdje (ne samo) želiš kazati da npr ...

(Primjera radi u natječaju za blagajnika je traženo pored ostalih uvjeta i školska sprema min SSS ekonmskog smejra)... i sada imamo slijedeće kada se na natjčaj pojave npr. samo dva kandidata:
Jedan je kandidat dr.sc. ekonomije a drugi je ekonomski tehničar SSS.
Obojica ispunajvaju sve uvjete taržene natječajem ali ovaj drugi sa SSS je priložio i sve dokumente kojim po Čl. 35. dokazuje pravo prvenstva.

Poštivajući Zakone RH između ova dva kandidata će ovaj sa SSS će biti primljen na posao i to biti kao jedni prijedlog komisije,... ako je ima, naravno........ jel ti sada konačno jasno?????

Tko je glasao

Sad briješ bezveze. 77

Sad briješ bezveze.

77 kandidata je zadovoljilo po zadanim kriterijima koje je HAC propisao. HAC-u konkretno nije sporan niti jedan od tih 77 kandidata.
Problem je nastao u trenutku kada je Boban birao između tih 77 i nije poštivao zakon.

Direktno dokazivanje mita s ovim nema baš nikakve veze., a ako ga je i bilo teško će ga se dokazati. Ovdje se radi o čistom slučaju nepotizma.

Što se tiće Bobanove nevinosti, on ima puno veći problem s USKOK-om, mora objasniti zašto je Kalmetina poskupila za više od 200.000.000 kuna. Konkretno, zašto su kooperanti odvozili kamen s deponija HAC-a i naplaćivali ga HC-u i još mnogo drugih pitanja.

winston smith

Tko je glasao

uskok ne trazi ispravnost

uskok ne trazi ispravnost natjecaja.. jer to nije njegov posao. kao ni dorhov. zato je smijesno pozivati se na rezultate tih sluzbi, osim u slucaju mita.

predsjednik uprave ima diskreciono pravo rusiti odluku svoje komisije. zvao ti to nepotizam ili ne. zato mislim da je sve ovo spin. trazi se tamo gdje je greska prakticno nedokaziva, glumeci zabrinutost za branitelje, te ih na taj nacin pribliziti hdz-u.

kako to da nitko ne poteze pitanje stjepana vrsaljka i njegovog napredovanja koje je bilo ovih dana ili ce biti za par dana?

kako to da se nitko ne pita tko je u toj komisiji? da li su ti ljudi vec prije odlucivali o zaposljavanju, dakle povezani sa vec poznatim aferama mita (krpljan, klaric, mlinarevic)? ili mozda sami sumnjivo zaposleni kao ta trojica hacovih direktora nakon umirovljenja, ili kao sef naplate bulic? ne, trazi se greska gdje ju je nemoguce dokazati. ne poteze se ni jedan stvaran problem hac-a.

sto je to nego spin i senzibilizacija branitelja za hdz?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Predsjednik uprave ma kako se

Predsjednik uprave ma kako se on zvao nema niti diskrecijsko niti bilo koje drugo pravo kršiti zakon. U ovom se slučaju radi o kršenju zakona. Da se u ovom slučaju radilo o 77 istih pred zakonom nitko mu nebi prigovorio.
Zakon je takav jkakav je i ja smatram da nije pošten, ali je važeći i treba ga primjenjivati.

winston smith

Tko je glasao

krivo tumacis zakon o

krivo tumacis zakon o braniteljima. on daje prednost tek kad su dva kandidata isti, prije ne.

sto po uvjetima natjecaja znaci :

pogledam znanje onih iz vrgorca (jer je to hacu povoljnije) biram njih, dio uzmem izvana da ne bi napravili lokalnu grupu, tek toliko, taj dio biram iz najboljih van vrgorca.

stvar je jednostavna.

treba pogledati listu sposobnosti. s nje uzeti prvih 7 iz vrgorca i 3 izvana.
pogledati da li ima zenskih i muskih, ako ima super, a ako ne zamijeniti da se zadovolji zakon o ravnopravnosti spolova. to ti je sve.

zakon o braniteljima je floskula. on ne daje stvarnu prednost nikom tko nije najbolji. to je zakon s kojim se zabavlja narod. jel ti jasno da je citav zakon laz? zakon koji postoji da bi se pokazala lazna briga, ali nema stvarnu funkciju?
ako imas test znanja, a ne trazis iskustvo.. kako postici da neki prosjecni 45 godisnji branitelj bude bolji od nekog 30 godisnjaka za neko radno mjesto? u praksi rijetko.. razumijes, rijetko se stvarno moze zakonski primijeniti zakon o braniteljima u formi u kakvoj on danas jest.

citav zakon je napravljen da bi dijelio sirotinji mrvice i prisilio ih na moljakanje raznih pomoci. 30kn, ovdje, 75 tamo, besplatan sprovod je jedino sto ce dobiti branitelji od ove drzave..

taj zakon se koristi da bi branitelji mislili kako ih stiti i da bi ga HDZ mocnici zloupotrebljavali. on stvarno ne daje nikakvu zastitu jer se rijetko po clanu 35 uopce moze i primijeniti, zakonski, naravno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

to nije točno. Zakon se

to nije točno. Zakon se odnosi na sve koji zadovoljavaju unaprijed utvrđene uvjete natječaja.

winston smith

Tko je glasao

pogledaj si i kaj ti demos

pogledaj si i kaj ti demos pise, on jako "voli" taj zakon i furt misli da to nekaj znaci, ali ipak pise isto sto i ja

http://pollitika.com/bobanova-lista#comment-320140

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne. zakon se odnosi samo ako

ne. zakon se odnosi samo ako su kandidati isto rangirani po uvjetima natjecaja.

i to je ono sto svi grijesite. znaci ako je neki kandidat bolji za poduzece od drugog ne moze se uzimati prednost po zakonu o braniteljima.

osim toga prvo idu djeca poginulih, pa HRVI, pa.. dobrovljci i tek na kraju branitelji.. kad mislis da oni trebaju doci na red po tom zakonu? nikada, ako se stvarno primjenjuje..

zakon je laz, bar u clanu 35. sluzi za mazanje ociju.

nitko ne obavezuje poduzece, ni drzavno ni javno, da uzme bilo koga po tom zakonu ako je neki kandidat POGODNIJI od njega.

pogodnost u ovom slucaju moze znaciti vrgorac ili znanje. kuzis sad?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

povecana nezaposlenost u

povecana nezaposlenost u odnosu na proslu godinu za preko 4000 ljudi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mislim da trebamo ispocetka

mislim da trebamo ispocetka .. bobanova izjava je ovdje http://www.jutarnji.hr/stjepko-boban-odbacio-optuzbe--hac-nije-namjestao...

trebalo bi je usporediti sa tvrdnjama iz dnevnika, pa time maknuti sugestije pisca i citati izreceno (pretpostavka da su novinari jutarnjeg zapisali izreceno, sto ne osporava ni autor dnevnika)

dalje, u dnevniku se navodi ime jednog kandidata koji nije dobio posao. bilo bi lijepo navesti i njegove predispozicije za posao. meni se cini (ali nisam sigurna, da je covjek lokalno poznati nogometas iz zmijavaca).. jer po dnevniku ispadne da je to jedini problem natjecaja, te da taj covjek nije odabran da bi se pogodovalo jednoj 21 godisnjoj djevojci.

drugih primjedbi, konkretnih, osim da polozaj i diskreciona prava predsjednika uprave hac-a ne vidim..

Po onome sto se moze procitati ovih dana ja ne bih kometirala Bobanovu odluku tako bahato kao nezakonsku ili nekorektnu..

1. Ne vidim da je prekrsen zakon o braniteljima ako je

zaposleno je petero muškaraca, od čega su troje branitelji

te pet žena od kojih su tri supruge hrvatskih vojnih invalida koji su nesposobni za rad.

Tko nakon ovog (posebno se odnosi na @Demos) misli da je u pravu kad optuzuje Bobana da nije pri odabiru postivano pravo koje daje zakon o pozitivnoj diskriminaciji branitelja ?
Zar stvarno mislite da je korektno i moralno zaposljavati samo branitelje i nikog tko to nije ili zbog svoje mladosti ne moze ni biti?

2. Prednost lokalnog stanovnistva
Kako bi se smanjili putni troškovi sedmero zaposlenih su iz Vrgorca, a troje također živi u okolici.

Dana je prednost, 2/3 iz Vrgorca, 2 iz Metkovica, 1 iz Imotskog .. sto je tu krivo? Zasto bi 100% trebalo biti iz istog mjesta.. to ne bi bila poslovno mudra odluka, a sa 70% je zadovoljen trazeni kriterij davanja prednosti mjestanima

3. Svi su bili nezaposleni i prijavljeni na HZZO - to nitko ne osporava

4. Pola je muskaraca, pola je zena

Dakle ljudi u cem je problem ako ovako gledamo?

Da li je zaposlen Pero ili Marko? Da li netko nije postivao vec unaprijed dogovoren odnos Jure i neke "HAC-veze" pa je Boban to razbio ili je Boban "veza" osobno? Da li se Vrgorcani i Imocani lokalno svadaju ili ne? Da li je neki lokalni Vrgoracki mocnik gurao svoje pa nije uspio jer je neki drugi "lokalac" bolja veza? I da li ta veza ima veze s Bobanom ili ju je on razbio, tj. nije postivao veze lokalaca i nekih u HAC-u?

Ajde malo razmislite..

A autora dnevnika pitam po cemu je navedeni branitelj bolji od ostalih branitelja koji su zaposleni? Da li bi reakcija i sam dnevnik bio tako pisan da je bas taj imenom i prezimenom branitelj dobio posao na ustrb nekog od primljenih?
.
.
Puno premalo za sad informacija ima da bi bilo moguce ustanoviti tko tu za koga navija i koja je stvarna pozadina ove odluke.
Po meni za sada ima prednost Boban, ne zato sto mislim da je posten, nego zato sto mislim da je pametan. Ne vjerujem da bi si dozvolio upropastavnje karijere zbog brzopleto donesene odluke o 10 zaposlenika neke lokalne naplatne stanice "bogu iza nogu" od kojih sasvim sigurno osobno nema nikakvu korist..

ajde budite malo logicni

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci