Tagovi

402

"Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao".

Navodno je ovaj citat izrečen u TvKalendaru postao pravi skandal. HRT se ispričava, saborski zastupnici traže stanke u Saboru, udruge traže ostavke...itd....Međutim, pravi skandal je što je to uopće postalo skandal.
Naime, navedeni citat je istinit.

1. "Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa" - je li samo zbog toga ili je još štogod bilo upleteno u slučaj, ubojice obitelji Zec su ispitane i sve priznale bez prisustva svojeg odvjetnika. Kad je kompletan slučaj pao na sudu, oni su izašli iz zatvora slobodni kao ptice na grani. Bar nam se čini. Zakonski, za taj slučaj ih se nije moglo više suditi. O, da, bili su oni u zatvoru i poslije toga, za sasvim druge slučajeve, ali za ovaj ne.

MOST se srušio?

Otkako su završili izbori odvija se ofenziva na MOST. Medijska, obavještajna, politička i financijska. Jako je bitno tko će osvojiti vlast. Jako. MOST se našao između dvije vatre, a jasno je da najofenzivniju i najrazorniju kampanju prema MOSTu vodi SDP. Zašto je to jasno? Jer jednostavna matematika govori da koalicija "Hrvatska raste", tj. SDP nema potrebu za potporom čitavog MOSTa. Dovoljno je nekoliko zastupnika. HDZ, nasuprot njima, ne može ništa bez kompletnog MOSTa.

E, sad.....je li bitno hoće li MOST SDPu ili HDZu?
Meni je nebitno, ako će se provesti određene reforme, one koje MOST traži. Reforma javne uprave, reforma lokalnih jedinica samouprave, smanjivanje općina, županija...itd. Ako će te reforme provoditi SDP ili HDZ, onda je nebitno kome će se MOST prikloniti. Barem ja tako razmišljam, mada sam desničar i nacionalist.
Ali kako to da na sličan način ne razmišljaju svi koji su glasovali za MOST? Recimo, netko tko je glasao za MOST, trebalo bi mu biti svejedno hoće li MOST s HDZom ili SDPom, ako će se provoditi reforme. Ako tako en razmišlja, zašto onda odmah nije glasovao za SDP ili HDZ? I tu sam zbunjen.

Ruski rulet na Zapadnom Balkanu

U zadnje vrijemem neki naši portali su krcati vijesti o naoružavanju Srbije. Točnije, jedini koji je time krcat je jutarnji list. Drugi nešto malo spominju o tome. A kako je sve to zapravo započelo?

Evo jednog malog članka od prije nekoliko dana:

http://www.jutarnji.hr/hrvatska-kupuje-vise-balistickih-raketa-dometa-30...

U ovom članku se spominjala kupnja višecjevnih bacača raketa. Naravno, to bi nam prodali Amerikanci. Budući da smo do sada vrlo usko surađivali u nekim transakcijama s Amerikancima (šverc oružja sirijskoj "oporbi") i za to bili "nagrađeni" američkim MRAP-ovima

https://en.wikipedia.org/wiki/MRAP (polovnima, naravno)

za očekivati je da nešto i sad moramo odraditi. Jer, budući da nas čeka nabavka novih aviona, teško je za povjerovati da imamo dovoljno novčića za kupiti lansere raketa. Osim toga, već odavno se priča o nabavci novih helikoptera, navodno Kiowa, mada smo prije desetak godina dobili od Rusije nove MI-117-ce. Svejedno, Kiowe se spominju već nekoliko godina. Opet, preko jutarnjeg.
Ukratko, po jutarnjem do sada, Hrvatska nabavlja, kupuje, prosi, što li već....:

NDH i maturanti

Zadnja dva dana, prije puštanja Sanadera na slobodu, jedna od udarnih vijesti bilo je "šokirajuće" istraživanje o znanju hrvatskih maturanata. "Šokantno" i "skandalozno" je za naše medije bilo nekoliko činjenica:

1. Pokazalo se da 71% ispitanih (neki mediji spominju 73%) ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina. Naravno, mediji za to "optužuju" obrazovni sustav, profesore, bolje rečeno. Koji su tad, sasvim slučajno, bili u štrajku.
Osnovnu školu sam završio u doba SFRJ. Ni tada nas nisu učili da je NDH bila fašistička. Kvinsliška, to da. Da su njome upravljale sluge okupatora, domaći izdajnici, to da. Fašisti? To ne. Fašistima se smatralo Talijane. Čak ni danas se neki povjesničari neće složiti s tvrdnjom da je NDH bila fašistička. Diktatorska? Da. Nastojala kopirati neke elemente i zakone nacizma? Da. Ali nije bila ni fašistička ni nacistička.
Ako se učenije glave oko toga ne mogu složiti, zašto bi prosječni hrvatski maturant oko toga razbijao glavu?

Vojska, žica, granica

Već danima traje imigrantska kriza koja praktički potresa Hrvatsku. Još uvijek nije strašno. Ali ulazi i do 10 000 ljudi u jednom danu. Hrvatska, po priznanjima vladajućih, nema kapaciteta da bi uspjela evidentirati i regsitrirati toliki broj imigranata, a još manje ima kapaciteta za pomoći tim istim imigrantima.
I što sad?
Kao prvo, analizirajmo u čemu su vladajući pogriješili.

1. Procjena situacije:
Govorilo se, skoro oduvijek, o otvorenim granicama. Da bi Mađarska mogla sagraditi zid, kao Izrael, teško je bilo povjerovati. Ali to se dogodilo. Greška hrvatske vlasti? Naivnost i ne slušanje onog što je Orban govorio tjednima i mjesecima prije: da će Mađarska žicu sagraditi. Realno je bilo očekivati, kad se žica sagradila i dok se gradila, da će sav priljev imigranata ići dalje prema Hrvatskoj. Sve one tisuće imigranata koje su krenule prema Mađarskoj, mogli smo mi
očekivati. Bar dva mjeseca prije sadašnje "krize". Al što su govorili vladajući, konkretno, ministar Ostojić? Sve nas je uvjeravao kako je situacija pod kontrolom i kako mi imamo dovoljan broj smještajnih kapaciteta za AZILANTE. A to je par tisuća. Sad smo došli do 10 000 dnevno.

Izvješće iz Knina

Već sam lani odlučio da ću za 20. godišnjicu Oluje ići u Knin skupa s udrugom branitelja čiji sam član. U biti, vjerojatno je ideja nastala i davno prije, ali kristalizirana je nešto malo više od godinu dana ranije.
Nisam puno puta bio u Kninu. Prvi put prije 20 godina, dok smo ga oslobodili, drugi put lani, a treći put prije dva dana.

Rano smo stigli u Knin. Odmah sam se našao sa nekim nekadašnjim suborcima i prijateljima. Prvo je na redu kava. Nakon toga smo se uputili prema trgu gdje je državni vrh postavljao vijence za poginule branitelje. Taj dio je protekao mirno i dostojanstveno. Voditelj programa kaže: " A sad će vijenac položiti predsjednik vlade Zoran Milanović sa...", začuje se
jedan "Buuuaaa" i prekine u pola glasa. Valjda se bukač sjetio da nije u redu zviždati i buati dok se polažu vijenci za mrtve i poginule.
Izaslanstvo se uputilo na tvrđavu. Za njima i mi. Laganini. Nisam se trudio dobiti ulaznicu za prostor na tvrđavi kraj zastave. Prostor je mali, i smatram da tamo treba pustiti obitelji poginulih, one koji dižu zastavu - branitelje i

Vučić najavio dolazak na mimohod u Zagrebu

I opet se bliži Dan Zahvalnosti i obilježavanje 20. godišnjice Oluje. Tko o čemu, ja o Oluji. A o čemu drugome sad pisati nakon 20 godina?
O Piranu? Lošoj ekonomskoj situaciji? Padu BDP-a? Turističkoj sezoni? Mogućnosti da onog osuđenog lopova Ustavni sud oslobodi? Neeee....to ništa nije važno, važno je obilježavanje Oluje.

Mislite da sam sarkastičan? Ne, nisam. Uistinu mislim da sve ono što nam je naopako u državi i društvu, se najbolje vidi na primjeru obilježavanja 20 godišnjice Oluje.
A koji su to primjeri? Što je to tako strašno u svemu tome?

Pa vidi se da smo budale. I to ne samo politička elita, nego i tzv obični narod, a sad i branitelji.

Kome treba bilijun kuna?

https://www.youtube.com/watch?v=2hN8gdx2Na0

Od 1:35:00

I još nitko nije ni smijenjen.
I nema ni promjene u registru branitelja, dapače, broj samo raste.

Moram malo podsjetiti ljude. Naime, na razgovoru s braniteljima, ministar Matić je izjavio kako zna da ima 150 000 lažnih branitelja i invalida DR-a. I da im on ne može ništa. Jer neki čelnici udruga štite takve lažnjake. I usput dodaje kako bi on to riješio u tjedan dana, samo ako mu premijer riješi useljeničku vizu za Kanadu.
Dapače, u više navrata, Matić tvrdi da mu se prijeti, da mu prijete branitelji, prosvjednici, Savska.....i ne samo njemu, već i njegovoj obitelji.

Njegova izjava je na više razina skandalozna. Ajmo malo razmisliti:

1. Ministar ne radi svoj posao. On može, ali ne želi, jer je zabrinut za svoju sigurnost, kao i sigurnost svoje obitelji. U potpunosti ga razumijem, ako se boji za sebe i bližnje. Ali ga ne razumijem zašto je onda još uvijek na dužnosti ministra? Ako želi biti ministar iz inata, onda bi baš trebao riješiti te lažnjake. Ako ne želi riskirati, onda nek se makne i pusti nekog drugog.

Nije ni saveznik ono što je nekad bio

S jedne strane bi mi trebao odgovarati ovakav razvoj događaja, ali s druge baš i ne.
Naime, Amerikanci su odbili sudjelovati na vojnom mimohodu povodom obljetnice operacije Oluja.
Povodeći se za Amerima, navodno su tako postupili i ostali "saveznici".

Osobno sam uvijek bio protiv parade. Na paradi se vojska neće ničemu naučiti, a troškovi će biti ogromni. Osim toga, ova parada se radi samo da bi se pariralo Srbima zbog njihove zadnje parade. A to je i sam ministar Kotromanović najavio prije nekoliko mjeseci. Otprilike reče kako će naša parada biti "ljepša i veća " od srpske. Takav način prepucavanja paradama je isto kao i prepucavanje oko toga tko ima veći penis.
Bolje bi bilo da se vrijeme i novac koji će biti utrošen na paradu, utrošio na vojnu vježbu.

Srbija, naravno, misli da ona ima veći penis. Budući da su dobili gostovanje Putina na paradi, naši se ponadali da ćemo mi dobiti američke, njemačke, britanske, francuske vojnike, pa i pola slovenske vojske (10 vojnika i 3 Pilatusa) na paradu. Znali su i Srbi što namjeravamo jer smo se odmah počeli time hvaliti po selu, pa su Srbi malo lobirali, a malo i prijetili.
I rezultat nije izostao.

Vučić i Srebrenica

Teško mi je suzbiti mučninu koju osjećam dok slušam, čujem i vidim neke izjave nekih političara i osoba koje istupaju u javnosti.
Mir. Mir je lijepa stvar. Pomirba također. Oproštaj. Sve fino kršćanski.
Evo, Bakir nije kršćanin, Bakir je musliman. Ni Ćamil nije kršćanin. I on je musliman. Svejedno, obojica su, očito, neke stvari oprostili. Možda su i zaboravili.

Jer kako objasniti ovo : Vučićevu izjavu 1995 godine, u doba dok se odvija masakr ili čak prije početka masakra i genocida u Srebrenici, kako treba jasno reći međunarodnoj zajednici - "nek bombarduju, ali za jednog Srbina, mi (Srbi) ćemo pobiti 100 Muslimana. Pa da vidimo kako će bombardovati." Otprilike tako.

Jučer su se neki prisjetili te Vučićeve izjave iz 1995. godine, iz trenutka dok su Srbi tamanili više od 8000 Muslimana u par dana, i osjetili su potrebu malo podsjetiti svekoliko pučanstvo na Vučićeve izjave. Neki su se prisjetili i nabaciti koji kamen na Vučića.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci