Tagovi

Konoplja - biblijska biljka

Golgota je u svom dnevniku o konoplji Konoplja političko civilizacijska prijevara epohe opisao višestruku korist biljke koju farmaceutski i politički lobiji ozloglasili, a koja malo po malo vraća svoje mjesto. Ako pitate starije ljude dobar dio njih će se sjećati njiva obraslih konoplji, nepoderevih konopljinih plahti i košulja. Naša narodna nošnja, ona iz škrinja, je rađena na konopljinom platnu. Ovaj dnevnik govori o hranjivosti i ljekovitosti konoplje. Naslov dnevnika govori kako se konoplja spominje u Bibliji, u Starom zavjetu. “I posijat ću za njih biljku o kojoj će se nadaleko čuti, i neće više biti gladi na ispaćenoj Zemlji”, Ezekiel, 34:29..

Igre bez granica - Sve je dobro kad dobro završi

Ove godine je moj sin bio tjedan dana u Novom Vinodolskom u domu Crvenog križa, u okviru organiziranog ljetovanja sa strane Grada Zagreba i Ureda za socijalnu zaštitu. Bilo je malko straha prije ljetovanja. Straha da ne prođe kao prošlogodišnje o kojem sam pisala u dnevniku Igre bez ganica-Ni med cvetjem ni pravice. No ove godine je sve prošlo OK. Jedino je bilo manje kupanja zbog vremena. No katastrofa se je nadvila nad njegov povratak u Zagreb. Trebao je sa svojom grupom doći oko 12 sati pred Poglavarstvo, odakle su i krenuli. Kako radim blizu Poglavarstva, udogovorila sam se sa šefom da radim doo11.30 i onda otići pred sina. Voditelj mi je trebao javiti kad ulaze u Zagreb tako da na vrime stignem pred Poglavarstvo. Sve je bilo lijepo dogovoreno i onda i onda je nepredvišeni dogđaj sve poremetio. Pozlilo mi je na poslu. Dva put sam skljokala na pod. Kolegice su zvale hitnu koja je brzo došla. Tlak je bio 60/40. Odmah sam odvedena na hitnu u Merkuru. Mjerenje tlaka, kompletna pretraga krvi, infutzija. Kapi infuzije sporo odlaze u moju žilu, a vrijeme teče sve brže.

Teško je biti roditelj djeteta s invaliditetom

Bosancero nas je putem svojih dnevnika upoznao s dijelom problema s kojima se moraju nositi osobe s invaliditetom i njihovi roditelji. U Hrvatskoj je lože biti osoba s invaliditetom a još gore je biti njihov roditelj. Dobar dio društva na osobe s invaliditetom i njihove roditelje gleda kao na neku skupinu koja je negdje na rubu društva. Evo jedne životne priče.
Alma je poslije završenog fakulteta zaposlila se je u firmi koja je imala dodirnih točaka sa onime što je studirala. Udala se i dobila dijete. Suprug je okrenuo leđa njoj i njihovom sinu kad se je vidjelo kako se radi o djetetu s poteškoćama u razvoju. Vratila se je roditeljima. Dok su roditelji bili živi uspjela svoj rad u smjenama prilagoditi djetetovim potrebama. Problemi su nastali kad su oba roditelja umrla. Nije uspjela da cik-cak smjenu pretvori u smjenu koja će pratiti djetetovu smjenu u školi. Kao roditelj djeteta s invaliditetom mogla je birati između 4-satnog i 8-satnog radnog vremena. Financijski ne bi bilo razlike, ali ako bi izabrala 4-satno radno vrijeme sin joj bi mogao biti samo 4 sat u poludnevnom boravku i na taj način ostao bi uskraćen za niz aktivnosti koje obavljaju oni koji su 8 sati.

Hitno! Važno! Isprika ako je spam

Slijedeći tekst sam dobila mailom i obzirom na situaciju u polavljenim područjima ga prenosim.
Prijatelji zivotinja
11:09 (prije 49 minuta)
prima Prijatelji

HITNO I VAŽNO!

Mole se skrbnici čije životinje treba spasiti da hitno dođu u Drenovce i daju ključeve svojih domova ili nazovu 112 te daju dozvolu policiji da se silom može ući u kuće i spasiti životinje. Mole se skrbnici da točno napišu kako se može ući u njihove domove te gdje su ostavili životinje i hranu za njih.

Spasioci se nalaze u Drenovcima u hali za svatove pored tehničkog pregleda.

U Drenovcima je trenutno jedini punkt gdje se dovode spašeni psi. HITNO je potrebno još volontera s autima koji mogu odvoziti životinje do Širokog polja te privremeni udomitelji koji su spremni ponuditi smještaj spašenim životinjama.

Pogledajte gdje se nalaze Drenovci, te dođite do njih iz Vrbanja:
https://www.google.hr/maps/place/Drenovci/@44.9148748,18.8914921,13z/data=!4m2!3m1!1s0x475c0ad68a0235a9:0xbbe98b1a1b0217aa

Kako rade udruge - loša iskustva

Svi se sjećamo spora kojeg su vodili roditelji pokojne djevojčice Nore Šitum s udrugom 'Hrabro dijete'. Radilo se je o novcu koji se je sakupljen u humanitarnoj akciji za liječenje male Nore Šitum. Nažalost Nora Šitum je umrla tijekom liječenja Nije iskorišten cijeli sakupljeni iznos. Roditelji male Nore Šitum su željeli saznati koliki je iznos sakupljen za liječenje njihove kćerke kako bi mogli osnovati zakladu za liječenje djece oboljele od raka. Udruga 'Hrabro dijete' im nije dala tražene informacija. Došlo je do verbalnog sukoba, cijela priča je došla u medije i u nju se uplelo Ministarstvo financija.

Peticija za ostanak Svete Stolice pri UN

Dragi prijatelji, evo ponovne prigode da se oglasimo....mislim da je svim kršćanima važno da se njihov glas ne ušutka u UN.
Bez obzira slagali se sa stavovima katoličke Crkve ili ne, mislim da je jako važno da Sveta Stolica ostane prisutna u UN.
Hvala vam!
Ako se slažete, prosljeđujte!
Srdačan pozdrav,

Peticija za ostanak Svete Stolice pri UN

www.DefendTheHolySee.org ;
http://www.laudato.hr/Kolumna/Kap%28i%29-u-moru/Kome-smeta-Sveta-Stolica...

Zaštitimo Imunološki zavod RH

Imunološki zavod RH je od nacionalnog interesa RH u kojem se proizvode lijekovi od krvnih pripravaka za liječenje najtežih bolesti. Zatvaranjem zavoda gubimo najkvalitetnije lijekove 50 milijuna kuna iz državnog proračuna pošto bi za tu svotu bili povečani troškovi lijekova iz uvoza koji su nekvalitetniji i opasniji zbog raznih bolesti koje dolaze iz krvnih pripravaka.Zahtjevamo od vlade da odmah pronađe sredstva za moderniziranje Imunološkog zavoda te tako spriječi njegovo zatvaranje.

Link za peticiju: http://www.peticija24.com/zatitimo_imunoloki_zavod_rh

Ovo je peticija koja kruži Internetom kako bi se spasio Imunološki zavod i spriječilo da završi poput 'Plive' i drugih hrvatskih firmi koje su prije izvozile a danas ih nema.

Igre bez granica - ni med cvetjem ni pravice

Prije par dana u nekim hrvatskim medijima su bili objavljeni minusu pojedinih gradova. Tako je Metković u minusu 12 milijuna kuna, Split 183 milijuna kuna, a Zagreb s minusom od 830 milijuna kuna. Zbog čega je Zagreb u tako velikom minusu je vidljivo na ovom linku Interesantna su cifre koje se odnose na udruge – ona od 36 milijuna kuna za udruge za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i 58 milijuna kuna za ostale udruge. Ako se otiđe na službene stranice grada Zagreba i klikne na link Zdravlje/socijalna zaštita/branitelji/invaliditet - natječaji onda se lijepo vide kako su u tom povećem kolaču financiranja najmanje mrvice pobrale udruge koje se bave osobama s invaliditetom. Najgori je onaj dio u kojem su zbog nedostatka novca odbijeni mnogi projekti koji poboljšavaju kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Referendum je nepotreban

Nisam potpisala zahtjeva za održavanjem referenduma koju je organizirala građanska inicijativa ' U ime obitelji'.Razlog je jednostavan. Smatram kako je nepotrebno u Ustav unositi nešto što je već donijeto u 'Obiteljskom zakonu'. Obiteljski zakon lijepo definira što je brak i gdje se on sklapa. Održavanje referenduma za cijelu državu košta oko 60 milujuna kuna . Kako se radi o referendumu za koji Vlada nije osigurala sredstva iz državnog proračuna morala bi smanjiti sredstva svima kojima su potrebn a najviše onima koji su najugroženiji a to su penzioneri i djeca i osobe s invaliditetom. Poznato je kako sve više i više penzionera ima penzije koje nisu dovoljne za život Što je najgore te penzije nisu dovoljne ni za pristojan starački dom. Dobar dio penzioner živi u staračkim domovima u kojima su uvjeti života gori nego u zatvoru.

SGEH - istina o njemu

Ovaj dnevnik se može shvatiti kao jedan veliki komentar na dnevnik i komentare papra, poveznik i provinciopolis a. Svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje i svoje viđenje onoga za što se zalaže Savez za građansku i etičku Hrvatsku. (dalje u tekstu Savez)
Savez nije ni udruga ni stranka već pokret koji se zalaže za moralne, etičke, humane vrijednosti u hrvatskom društvu., koje se spominju u "Građanskoj povelji 9". Da previše ne pametujem citiram tekst koji su dobili članovi Saveza:
Što je Savez za građansku i etičku Hrvatsku?!
Savez za građansku i etičku Hrvatsku jedan je od nacionalnih projekata HAU Split - čovjek nadasve. To je alternativa strančarskoj politici koja je podijelila Hrvatsku i drži je u rovovima gdje se rat nastavio, ali drugim sredstvima.
U tekstu Povelje dali smo odgovor na krucijalno pitanje: Kakvu Hrvatsku želimo ?! Želimo realizirati građansku i etičku Hrvatsku. Sami to ne možemo učiniti, potrebni su brojni suradnici na realizaciji naših ciljeva za bolje sutra. Nitko nije nevažan!

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci