Tagovi

Kako mi je HNS (p)ostao drag ili demokracija kroz naočale

Jučerašnje informativne emisije i današnji dnevnici donose priču o "svađi" HNS-a i SDP-a u Saboru. Jutarnji list možda je otišao i najdalje, barem što se senzacionalizma tiče. Vladimir Nazor, pak, gleda na to malo drugačije.

In God we trust!

Svake godine, oko Božića, na jednom od televizijskih programa prikaže se film Čudo u 34. ulici. Katkada se prikaže original (1947.) a katkada ušminkani remake (1994.). Ukratko, u središtu priče je izvjesni Kris Kringle koji završi na sudu optužen da se lažno predstavlja kao djed Mraz. Logično, g. Kringle nikako ne može dokazati da je upravo on popularni djedica i sa svakom svojom izjavom "tone" sve dublje. Tada na scenu stupa njegov odvjetnik i na stol istresa vreću punu pisama. Sva su naslovljena na djeda Mraza i sva su uručena g. Kringleu. Sudac ga oslobađa uz obrazloženje: "Ukoliko državna služba kao što je pošta, priznaje Krisa Kringlea kao djeda Mraza i kao takvom mu isporučuje poštu, kako bi ovaj sud mogao zaključiti suprotno." U remakeu odvjetnik vadi novčanicu od jednog dolara i daje je sucu. Ovaj oslobađa g. Kringlea, citirajući tekst sa novčanice od jednog dolara "In God we trust!". Obrazloženje je slično kao i u originalu - iako nema znanstvenih dokaza o postojanju Boga, ipak u njega vjerujemo do te mjere da svoju vjeru tiskamo na novčanicu od dolara.

HSS - ima li pilota u avionu?

Gotova je još jedna sezona Piramide. Marijana Petir pridružila se Milanu Bandiću u dvorani slavnih, a Željka Ogresta i Dubravko Merlić imaju razloga za zadovoljstvo. U finalu Piramide (tzv. Super-Piramida) sučelili su se Marijana Petir, Anto Kovačević i g. Glumac čijeg se imena sada ne mogu sjetiti. Oprostite jednom senilnom starcu g. Glumac.

G. Kovačević bio je dosljedan samome sebi i svojoj retorici, tako da na njega neću trošiti puno riječi. G. Glumac se trudio ponuditi jednu drugačiju sliku i način razmišljanja, svojstven liberalima i umjetnicima. Preostaje nam Marijana Petir, članica predsjedništva HSS-a, uvjerljiva pobjednica Piramide i glavna akterica ovog posta.

Ivo teenager

Znam, kasnim za aktualnostima. Sabor Hrvatske demokratske zajednice održao se u subotu u Ciboni, a tek danas pišem ovaj kratki osvrt. Preležao sam nekakvu ljetnu virozu koju je pospješila količina gluposti kojom su nas bombardirali mediji. Ono što me posebno uzrujalo je floskula dr. Ive - najava aktivnog biračkog prava šesnaestogodišnjacima. Bacio bombu i ostao živ, rekli bi moji unuci. Od čovjeka koji se diči doktorskom titulom, vrsnim savjetnicima, pobjedničkim timom koji zna i "bekend i forhend" očekivao sam malo više. Da je riječ o Kirinu, pa hajde, ali Ivo?

U čemu je problem? Načelno nisam protiv toga da se sa navršenih šesnaest godina stječe pasivno biračko pravo na lokalnoj razini. Dapače, to je (potencijalno) dobar model podizanja svijesti i uključivanja mladih ljudi u život lokalne zajednice. Ali aktivno biračko pravo na razini države? Zar je moguće da se HDZ-u ponestaje biračkog tijela? U Republici Hrvatskoj poslovna se sposobnost (u pravilu) stječe punoljetnošću (sa 18 navršenih godina). Do tada je osoba poslovno nesposobna i njeni skrbnici (najčešće roditelji) donose odluke. Maljoljetna osoba ne može raspolagati svojom imovinom, osim one koju stekne svojim radom nakon navršene šesnaeste godine, bez odobrenja skrbnika. Zašto? Zato jer naše društvo drži da takve osobe još nemaju punu razinu svijesti i dogovornosti pa ih sa jedne strane ograničava a sa druge dodatno štiti. I sada se pojavljuje dr. Ivo i sipa zrnca svoje neograničene mudrosti.

Što je više objeda i laži Ivo nam je miliji i draži

Što preostaje skromnom pjesniku i prvoborcu ovoga kišnog dana nego gledati televiziju. Na 2. programu HTV-a prijenos sjednice Sabora. Pitanje povjerenja Vladi. Upravo je premijer, dr. Ivo Sanader, završio sa svojim izlaganjem te se krenulo u beskrajne ispravke netočnih navoda. Za to vrijeme, kao što je i najavio, Sanader je otišao u dom umirovljenika "podijeliti" treću ratu duga umirovljenicima. Pri tome je naglasio kako ostavlja svoje ministre da odgovaraju na "ove objede" te nestao.

Riskirati ću da me se opet prozove kao mrzitelja Vlada, te lika i djela omiljenog nam dr. Ive. Neću se osvrtati na argumente HNS-a, SDP-a, HDZ-a, Vlade i inih zastupnika u parlamentu. Ono što me smeta je ponašanje doktora, poduzetnika, kazalištarca i ljubitelja satova koji se odaziva na ime Ivo.

Leti, leti, leti... Hitrorez

Nakon susreta sa starim suborcima, na proslavi povodom Dana antifašističke borbe, vratio sam se u svoj skromni dom. Otvaram novine, palim radio i televiziju a sa svih strana smješka se dr. Ivo. Ovoga puta, umjesto jamstvenom karticom, maše ogromnim škarama pred okupljenim mnoštvom. Negdje u pozadini, daleko od oka javnosti, Ratko Maček podiže veliku kartonsku tablu (ploču za one kojima smeta prethodni izraz) na kojoj masnim slovima piše "APLAUZ". Prolama se spontani pljesak oduševljenog mnoštva...

Odlazim na stranice Jutarnjeg, a na naslovnici :

Dream Team

Sigurno se pitate što je starog pjesnika poput mene natjeralo da se lati tipkovnice i napiše još jedan tekst za pollitiku.com? Odgovor je kratak i jasan - naslovnica novog Globusa (provjerite na www.globus.hr). Ispod velikog naslova - "Premijerov tim za pobjedu" - u sjenci gigantskog dr. Sanadera sa opakim sunčanim naočalama, smiju se nova lica budućih ministara. Prepoznajete li neke od njih ili ne, krajnje je nevažno. Bitna je poruka koju ova naslovnica šalje - Sadašnja Vlada je nesposobna! Tako jasna i očita a opet (ne)dovoljno bitna da joj se posveti zaslužena pozornost.

SDP drumom, HSU šumom

Kako se dogodilo da su antifašistički borci, popularni partizani, naši djedovi i bake, očevi i majke ili u mojem slučaju braća i sestre, prestali biti "nasljeđe" i interesna sfera SDP-a? Priču svi znate... uspostavom neovisne Hrvatske partizani postaju nepoćudni dio populacije, riječi: "antifašizam, AVNOJ, Tito..." sinonimi za mračnu stranu naše povijesti (iako su ugrađeni reda radi u preambulu Ustava). Partizani su ostali "iza" komunističke partije i bili su veliki rep SDP-a u očima HDZ-a, raznoraznih pravaških stranaka a o Ivi Lončaru da ne pričam. Svako malo se potezalo u Saboru: "Vi komunisti i vaši partizani... banda crvena... četničko-partizanska (kakav oksimoron)...". Polako su partizani prestali biti sredstvo obračuna. Prvo ih je zaboravio HDZ, zatim i pravaši a u međuvremenu i SDP. Jedini koji ih još spominje je vječni Lončar kojem su, čini se, partizani odnijeli sve plodove zemlje.

Igranje Boga

Svima nam je poznata izreka da je samo Bog iznad Sabora. Čuli smo je u različitim prilikama, iz usta različitih vlastodržaca, kao i oporbenjaka. 90-ih je kružila pošalica - Samo je Bog iznad Sabora, a samo je Franjo iznad Boga. Nisu bili daleko od istine. A što se dešava danas? Kakva je uloga Hrvatskog Sabora u trodiobi vlasti i hrvatskom društveno-političkom životu? Sada stanite na trenutak, razmislite malo o tome... još malo... super! Sada možemo krenuti u virtualni obilazak institucija vlasti (ili moći, kako vam drago).

Prema članku 80. Ustava Republike Hrvatske, Sabor, između ostalog, nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom. Nekoliko članaka dalje (čl. 114.) navodi se: "Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru." Čitajući tu knjižicu čovjek bi mogao zaključiti da je Sabor "iznad" Vlade. Štoviše mogao bi pretpostaviti da Sabor, kao zakonodavno tijelo raspravlja i donosi zakone. Pogrešno! Ne vjerujete? Pustimo činjenice da govore...

Moćna gomilica

Ni sam ne znam kako, ali ovo jutro mi je u ruke došao Poslovni dnevnik. Nemam običaj čitati te tanašne novinice, iako mi njihova smiješna boja pomalo i sviđa. Bacim pogled na naslovnicu, kotacije na burzi i sl. a pažnju mi privuče tekst koji prati redovito mjesečno istraživanje CRO-Demoskopa. Odmah da napomenem da nisam neki fan anketa a moja skepsa je rasla u drugoj polovici 90-ih kada je institut Ivo Pilar proveo nekoliko "zanimljivih" istraživanja došavši do "jako interesantih" rezultata. Zatim su uslijedile ankete u vezi predsjedničkih izbora prema kojima je Budiša uvjerljivo lebdio ka predsjedničkoj fotelji. Kako smo ušli u izbornu godinu tako raznorazne ankete opet postaju IN!

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci