Tagovi

Kratka povijest Milana Bandića

Kao što su građani ove zbunjene zemlje podijeljeni u svemu, tako je ovih dana i Zagreb podijeljen u mišljenjima i reakcijama o uhićenju svog gradonačelnika i ostalih čelnika gradskih komunalnih tvrtki. Puno je onih koji su sretni da je nakarada napokon tamo gdje joj je i mjesto, no postoji i veliki strah da će se izvući – brani ga cvijet hrvatskog odvjetništva, oni najskuplji. (Neki su već vani, vele zlobni: kupili su slobodu novcem koji su popalili.) Tužni su samo oni koje je on na neki način zadužio bacajući im mrvice sa svoje trpeze; nesretni su i nezadovoljni u strahu da neće više biti jednokratnih novčanih pomoći ili onih sto kuna za božićne i novogodišnje blagdane. To su jadnici koji kažu „jest da je krao, ali je i nama dao i puno je bogami napravio“ – kao da je gradio i uređivao svojim vlastitim novcem. Njih čak pedesetak sakupilo se u povijesnom molitvenom suznom mimohodu podrške koji je završio pred zatvorom Remetinec.

Invalidi u minskom polju

Zapravo, pitanje je moramo li svi mi trpjeti i gledati kako nas promućurni i beskrupulozni seoski lukavci željni vlasti pomoću invalida Domovinskog rata prave budalama? Staviš ljude u kolicima ispred sebe i nitko ne smije ništa prigovoriti? Pa tako su radili i četnici; svoje zarobljenike slali su da im razminiravaju minska polja, skrivali su se bijednici iza nemoćnih. Netko je u vezi toga postavio dobro pitanje: a tko će odgovarati za smrt one žene stopostotnog invalida koja je preminula ispred Ministarstva branitelja? Glavaševićev sin, Fred Matić ili ekipa iz sjene koja je tu nesretnicu i dovela pred Ministarstvo?

Meni kao branitelju potpuno je jasno da dnevna politika manipulira ljudima, ali i ja sam prošao rat i stradanja, nagledao sam se svega; trebam li sada žaliti one svoje suborce koji su dijelove svojeg tijela dali za bolje sutra naše djece, a danas to svjesno, namjerno i proračunato i iz samo njima znanih razloga koriste da bi vratili na vlast iste one koji su dokazano ukrali budućnost toj našoj djeci?

Ne.

I poslije Lesara, Lesar

U jednom od prijašnjih dnevnika opisao sam koliko je unutarstranačka nedodirljivost i nedostatak adekvatne neovisne kontrole stranaka opasan. Unutar svojih prćija predsjednici stranaka – faraoni rade što god žele. Kada se jedanput dočepaju vlasti onda sustav upravljanja koji su uspostavili unutar vlastite stranke samo uspješno preslikaju na državni aparat, pa tako od male prćije naprave veliku.

Farsa i ekvilibristički trikovi Dragutina Lesara s njegovom navodnom ostavkom se nastavljaju. Za razliku od Sanadera koji nije bio dovoljno inventivan kad je postavljao Kosor za svoju zamjenicu (da bi strankom vladao iz sjene), Lesar je izmislio novu stranačku funkciju i „osigurač“ svojeg opstanka: vršitelj/ica dužnosti. Na taj si je način osigurao da i dalje vlada strankom, do daljnjega.

Stranački faraoni; zmajevi od papira

Svježi događaji u SDP-u vrlo podsjećaju na one u Hrvatskim laburistima – Stranci rada. U knjizi Laburisti: Dijagnoza (http://laburist.wix.com/dijagnoza) koja je objavljena otprilike prije godinu dana točno sam predvidio pad te stranke i opisao razloge zbog kojih će se to dogoditi. Za krah je, naravno, odgovoran predsjednik Lesar, ali i svi oni uhljebi i ulizice koji su se nagurali uz i u njega. Poslušnost i razmišljanje glavom predsjednika stranke te je ljude kratkotrajno dovelo do cilja; nekih financijskih benefita i blagog osjećaja moći. Sada, stranka je u raspadu, svi optužuju sve, a jedino se nitko ni sada ne usuđuje javno prozvati Dragutina Lesara koji je osobno posljednjih godina sijao ono što danas žanje.

Kad to mogu laburisti, što tek rade oni veliki?

Na mrežnoj stranici Hrvatskih laburista objavljena je vijest da financijska revizija za 2012. godinu nije pronašla nepravilnosti u poslovanje stranke. Još početkom 2011. stranka je od jedne privatne osobe zaprimila donaciju od 90.000 kuna namijenjenu radnicama Kamenskog, a koju je potrošila za svoje potrebe. Više od dvije godine nakon toga (srpanj 2013.) stranka je na privatni račun uplatila iznos od 90.000 kuna, a tu je akrobatsku transakciju nazvala „povrat donacije“.

Obrazloženje u Odluci zašto se nakon više od dvije godine „vraća donatoru“ njegova donacije više je nego naivno:

Kakav smo mi to narod?

Recenziju knjige Ustaše na Jadranu u najnovijem Vijencu Matice hrvatske (br. 499) dao nam je Vedran Obućina. Knjiga je samo još jedan prilog sve češćim pokušajima povijesnog revizionizma i pravdanja ideologije fašizma, a objavljena je, gle čuda, baš u trenutku kad agresivna desnica svim sredstvima napada demokratski izabranu hrvatsku vlast režiranjem polarizacije društva i, po tko zna koji put, dijeli građane na vukovarske i nevukovarske, odnosno na „crne“ i „crvene“.

Najkomentiraniji članci