Tagovi

Josipovićevi mrtvi kapitali

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, u vrlo kratkom vremenu prosuo je sve ono što je mislio da je skupio.

Napuhan i uljuljkan u san nepouzdanim prezentacijama javnoga mnijenja kao najobljubljeniji političar, zabezeknuo se kad se taj mjehurić nasukao na oštricu zvanu - stvarnost. 'Ne bi se štel mešat' politička platforma, ulagivačka posjeta šatorašima u savskoj 66, odricanje od usluga glavnog analitičara Jovića, sve je to bilo utaman. Izgubio je izbore, nije ispunio svoj cilj.

Nakon tog izbornog poraza, svaki analitičar iz rakursa svoje ideologije, ocjenio je razloge zbog čega je dragi Ivo izgubio. Te ovo, te ono, te ovako te onako. Meni je zapravo svoje razloge ispovjedio sam Ivo, i to javno. Odbivši da ima ikakvoga posla sa SDP-om, sa strankom koja ga je izmislila, isfinancirala, instalirala, iskoristila pa ponovno isfinancirala, pokazao je da glavna njegova karakterna osobina nije neodlučnost, već licemjerje. Stvarno moraš imati obraz kao đon, ili ga neimati, da svega sedam dana nakon što je za tebe tvoja stranka iskeširala milijune kuna, stavila infrasturkturu u pogon i trudila se osigurati ti još jedan nezasluženi mandat - da ih pljuneš kao Kajin IDS.

Hrvatska politička budućnost 2.0

U razmaku od svega nekoliko dana dogodila su se dva događaja koja simbolički opisuju hrvatsku prošlost, sadašnjost i budućnost. Registrirana je nova stranka na prepunom hrvatskom stranačkom nebu i na 'Potjeri' je nastupio Anđelo Berković.

Možda imate tu sreću da ne pratite pozorno, ili pak uopće, hrvatsku političku scenu. Pih, scenu...želim reći vašar, cirkus. Naime, ni rešetke Remetinca nisu mogle spriječiti Bandić Milana da se registrira kao stranka. Taj vrhunac egoizma samo je brutalni primjer, nomen est omen, svega onoga što se događa, što je uzakonjeno, statutirano u hrvatskim strankama. Petrificirani egoizam, egomanijaštvo tipa Milanović d.o.o,, registrirano, slobodno za učlanjenje, za zamolbu za primitak, za članstvo...Taj simbolični čin, registriranje ove stranke rada i solidarnosti, riječi toliko stranih svim političkim elitama na ovim prostorima od 1918. do danas, toliko profanirane, izlizane, lažne, da su ih počeli registiriati, brendirati, a zapravo oduvijek trejdati.

Jugoslaven protiv jugoslavena - sindrom Đure G.

Mudri Rimljani kažu: Fama volat, scripta manet. Na skriptama, na papirusu, papiru, a danas u bespućima interneta, zapisane riječi stoje i čekaju zainteresirane čitatelje. Mnogo je to riječi, ali je i mnogo ljudi. Nikada se ne zna kada će kome nešto biti posebno zanimljivo.

Upravo je to, vjerujem, ta zanimljivost a nekima možda i iznenađanje bio davno napisani i zaboravljeni tekst, točnije jedan intervju. Dvadeset je godina prošlo, a čini se da je i mnogo više. Kažu da su to bila drugačija vremena, a nakon Đurinog intervjua uvjeren sam u to potpuno.

Često čitam Jutarnji list, osobito subotom, zbog magazina i njegove kulturne rubrike. U toj rubrici pišu neki, kak' se kolokvijalno kod nas kaže, bivši feralovci. Kad se kaže feralovci, naravno misli se na novinare i intelektualce koji su pisali u splitskom tjedniku Feral Tribune, koji je svašta proživio, a kažu da su ga 'njihovi' ugasili. Budući da sam bio tada dovoljno mlad da me Feral ne zanima, ali dovoljno star da idem na stadion i navijam za nepostojeći Dinamo, grohotom sam se smijao kreativnim, blasfemičnim, ponekad i neukusnim fotomontažama PHP Franje Tuđmana.

Ostojić je kukavica, zato je i zabranio okupljanje AHSP-a na trgu bana Jelačića

Ministar Ostojić zabranio je okupljanje članova AHSP-a na trgu bana Jelačića. Iako je to okupljanje u režiji i izvedbi trebalo biti izvedeno, kako nas je obavijestio vječni predsjednik te stranke Keleminac, na način da se postroji nekakva stranačka vojska, te da je za to okupljanje ishođena i dozvola, ministar Ostojić samostalno se predomislio i dao je za pravo nekakvoj fejsbuk grupi koja je 'upozorila' javnost da se tu zapravo radi o nekakvim ustašama i što ti ja znam.

Koliko gluposti u par poteza, koliko licemjerja, bezobraznosti, nelogičnosti itd...No, pokušajmo krenuti redom...

Prvo i prvo...AHSP je politička stranka koja je uredno registrirana u ministarstvu uprave, te kao takva smije i može djelovati unutar ustava i zakona, ma koliko to nama išlo na nerve.

Uhićen prosvjednik u Savskoj 666

Prije nekoliko dana, najplaćeniji saborski zastupnik, Hrvat, slagavši poput istinskog domoljuba rekao je da slijedi deložacija branitelja koji već 100 i kusur dana nelegalno ali sdp-ovski tolerantno i hdz-ovski nonšalantno đabalebare u Savskoj. Naravno, na ovu sirovu laž nasjeli su samo oni s kojima su se dogovorili: izvanredna konferencija za novinstvo, i Đuro G. i Josip K., spremni pasti za domovinu kao i 1991. (Đuro je obećao dostaviti i svoj ratni put, da se vidi gdje je bio, ali još nije...sad će), ili pak na Blajburgu 1945., svejedno im, poručiše ovoj po jebenoj demokraciji izabranoj šugavoj projugoslovenskoj, udbaško-filosrpsko-homofilično-antikatoličkoj vladi, nek samo tuku, nek probaju provoditi zakon, jer - prema odgojnim metodama u nas prihvaćenim - 'ja sam je pravio, ja ću joj i suditi'.

Kamere se jedva ugasiše, kad li javiše da se neki autobusi pale, to jest njih točno 150 kreće iz Dalmacije. Pa da vidimo tko će koga. Naravno, nit' je tko pokušao provoditi zakon, nit' su Dalmatinci nakanili u Zagreb. Ali, na laži smo valjda do sada i navikli.

Zbog čega su današnji rezultati anketa već zastarjeli?

O razumnoj sumnji u metodologiju, namjere i rezultate domaćih agencija za ispitivanje javnoga mnijenja već je bilo dovoljno pisano. Budući da su se pokazale krajnje neprofesionalne, čovjek bi pomislio da će naučiti lekciju, pa se popraviti. Ali, jok!

U siječnju, mjesecu u kojem se održavao drugi krug predsjedničkih izbora 11.og, maheri idu raditi ankete o preferencijama građana s obzirom na stranke. Kako su lijepo rekli, ankete izražavaju stavove građana u razdoblju od 1. do 15. siječnja. I to za vrijeme žestoke predsjedničke kampanje! Objektivno, nepristrano i nadasve - diletantski! Ali, oni znaju da je red da naprave anketu, bez obzira na uvjete.

Prijedlog rješenja za dužnike u 'švicarcima' - autsajderski pogled

Ovih dana opet su u središtu javnosti problemi građana sa kreditima u švicarskim francima. Već nekoliko godina vuče se ovaj problem, a njegova analiza nam može mnogo toga potvrditi što smo do sada znali, ali možda nam pomogne i da nešto novo naučimo.

Nije rijetkost da neki komentiraju da su 'švicarci' sami sebi krivi, jer su se zadužili. Čak sam neki dan čitao jedan tekst nekog lika na t-portalu koji, i sam u takvom kreditu, jednostavno prihvaća svoju sudbinu kao čovjek koji je mogao i drugačije. Vjerojatno njemu veća rata kredita izravno ne ugrožava egzistenciju, osim ako je sklon mazohizmu, poput našega premijera.

Jasno je da je 'u ono doba' kada smo imali priliku kreditirati se svojevoljno a možda i bahato, koristili ponudu banaka ne razmišljajući o sutra. Pogotovo ne razmišljajući unaprijed 20 ili 30 godina. To je, priznajmo, jedna od karakteristika hrvatskih građana. Ne vjerujem da je 'vizija i znanje' spriječila i one druge koji su uzimali kredite u eurima, da su se racionalno odlučili za euro a ne za franak. No, što je tu je...

Ima li se Branimir Glavaš čemu veseliti?

Danas se, između brojnih analiza i intervjua KGK zabila kao klin vijest da je Ustavni sud ukinuo presudu Branimiru Glavašu i vratio postupak Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Neki su mediji prenijeli sliku kako Glavaš pjeva i slavi, a predsjednik HDSSB-a Vulin kaže da je ovo veliki dan za istinu o Domovinskom ratu. Kako je jasno vidljivo iz opširne odluke Ustavnog suda, niti Glavaš ima razloga za slavlje, niti Vulin zna o čemu priča. Uostalom, trebao bi znati da sudovi ne pišu povijest, iako ponekad i presude pravedno.

Ustavni sud RH odbacio je veći broj Glavaševih prigovora i to onih važnijih,na:

- Zapisnik o iskazu svjedokinje Snežane Berić kao navodno nezakoniti dokaz;
- Zapisnik o ispitivanju anonimnih svjedoka kao navodno nezakoniti dokaz;
- Zapisnik o iskazu podnositeljice Getoš Magdić kao navodno nezakoniti dokaz;
- Utjecaj izvršne vlasti i medija na sud;
- Ostali prigovori o navodnoj ovisnosti i pristranosti suda;

U onim dijelovima u kojima je Ustavni sud poništio i vratio presudu Vrhovnog suda na ponovno odlučivanje radi se samo o pogrešnoj primjeni materijalnoga prava, zbog čega se traži preispitivanje odluke.

Jesam li vam rekao? ORAH aut, Živi Zid in!

Iako je redovto mjesečno istraživanje stranačkih preferencija trebalo uslijediti kako i jest, mislio sam da će nam 'anketari' radije podastrijeti detaljnu i utemeljenu anketu o predsjedničkim izborima. Ali, opekavši se u prvom krugu, sada ne da ne pušu na hladno, nego uopće ne pušu. A šta bi i puhali kada je jasno da će Kolinda pobijediti. Moj stav nije utemeljen na simpatijama za Kolindu, ili netrpeljivosti prema Josipoviću, već na Lenjinu. Čika Lenjin je rekao:"Organizacija tuče ideologiju." A lijepo sam predlagao uvođenje obaveznog glasovanja, pa bi se jednim zakonom obeskrijepile stranačke mašinerije. Naravno i ona slabija SDP-ova, ali i ona jača HDZ-ova. Ali, o tom po tom.

Najveći gubitnici prvoga kruga predsjedničkih izbora su - ORAH i HDSSB

Već nakon prvih 'iznenađujućih' rezultata izlaznih anketa (bdw. analitičar koji je iznenađen ovim rezultatima trebao bi prestati analizirati i baviti se zapravo svojom primarnom zadaćom - navijanjem) bilo je jasno da je Mirela Holy pogriješila. Pogriješiti je ljudski, ali ona nije pogriješila kao čovjek, pogriješila je kao predsjednica političke stranke. Da objasnim: ona je prije sastanka Glavnog odbora, ili kako se već zove njihovo stranačko tijelo koje bi trebalo o tome odlučiti (predsjedništvo?) podržala u medijima kandidata Ivu Josipovića. Zbog te samovoljne odluke koja je sasvim u skladu sa dosadašnjom hrvatskom (balkanskom) političkom praksom došlo je do određenih trzavica unutar vodstva Oraha zbog čega je jedna od osnivačica Andrea Feldman istupila iz stranke. Gospođa Feldman smatrala je, ne samo iz sadašnje perspektive nego načelno ispravno, da je ORAH trebao/morao imati kandidata za predsjednika/cu. Argumenti zašto je Mirela podržala 'Ivu' nisu do kraja jasni, odnosno oni nisu racionalni. A kada se iracionalno ukluči u politiku dobijete, slikovito rečeno, Milanovića, ili Plan 21. Dakle, propast.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci