Tagovi

Zagreb je moj grad

Kada bih imao 15 minuta da iskusim bilo što na svijetu, ja bih se odabrao prošetati zagrebačkim ulicama. Iako mi već poznate, a hodanje skoro ništa ne košta, polagana šetnja gradom je sve što želim.

Ljubav prema Zagrebu za mene ne proizlazi iz osjećaja da mu pripadam, nego iz osjećaja da on pripada meni. Da mi ga stoput uzmu, on bi meni ostajao netaknut; djelić njegove prošlosti je i moja prošlost. I danas mogu vidjeti škole koje sam pohađao, mjesto gdje je stajala jedna posebno niska i posebno mi draga klupica, ili trgove na kojima sam se kao dijete igrao. Jednom šetnjom bih proživio te divne godine sjećanja.

Nastavite govoriti

Mislim da je to što zaustavljamo govor srž problema našeg modernog, sitog, stambeno zbrinutog, srednje školovanog društva. Znači ono što smo većinski. I ono što danas nestaje. Hm, pa je ova tema možda zbog toga baš spektakularno loše odabrana. No, upravo u duhu same premise, ja ću dovršiti to što sam mislio reći.

Bijes

Bijes

Poznat mi je bijes.
Vidio sam jednom u parku ispred kuće kako trojica
pijanih muškaraca, okruživši jednu ženu nešto
rade, nešto pričaju, a ona mi se nije činila
opuštenom ili kao da želi da oni budu oko nje.

Međutim, ja sam bio klinac i bio sam na putu kući.
A osim toga, pa ovo je centar Zagreba! Sigurno se ne
događa ništa strašno, ništa morbidno ili za crnu kroniku.

Pismo očevima

Dobriša Cesarić
Skrivena bol

Netko sa svojim bolom ide
Ko sa otkritom ranom: svi neka vide.
Drugi ga čvrsto u sebi zgnječi
I ne da mu prijeći u suze i riječi.

Radje ga skriva i tvrdo zgusne
U jednu crtu na kraju usne.
Zadršće, zadršće u njoj kadikad,
Ali u riječi se ne javi nikad.

Duša ga use povuče i smjesti
Na svoje dno: ko more kamen
U njega bačen. More ga prima
Dnom, da ga nikad ne izbaci plima.

Od presude generalima sve više vidim patriotizmom nabijenih riječi, pogleda i srca oko sebe. Zamijetio sam to najprije u svom ocu. On je prvi kojega smo sestra i ja nazvali nakon presude. Takva je valjda sudbina pomoraca; dijete im se rodi - telefonski poziv; majka im umre - telefonski poziv; njihovi se generali osude za udruženi zločinački poduhvat - telefonski poziv.

"Tata, žao mi je."

Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima

Šef biskupske komisije Iustitia et Pax Vlado Košić šokirao je slušatelje Radio Sljemena očito iznerviran nekim pitanjima koje su mu uputili slušatelji. Konkretno, jedna slušateljica biskupa je upitala zašto se odlučuju za luksuzne objekte te zašto se bave haškim presudama, a ignoriraju korupciju i rezanje radničkih prva u Hrvatskoj.

[...]

Tijekom emisije biskup Vlado Košić spomenuo je i kako se stalno ponavlja da se "Crkva nečega domogla", a istina je, kaže, da joj se još uvijek nije vratilo ni 10 posto onog što joj je oteto.

Izvor: kratak članak naslova "Biskup potpuno izgubio živce na Radio Sljemenu" [danas.net.hr]

Molim!? Kako ga nije sram reći da je crkvi išta oteto?
Pa na koji način je kler stoljećima stjecao tu svoju, otetu im, imovinu?
(Ako mislite da sada nisam pošten, pročitajte ipak još malo.)

Ovo me međutim motiviralo da pogledam taj nesretni dokument iz 1998;
Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima

Nepristranost medija [prilikom izvještavanja s prosvjeda]

Vjerujem kako je nepristrano ili objektivno pisanje (općenito, izvještavanje) nemoguće. Vjerujem i da bismo se s tom tvrdnjom većina mogli složiti. Međutim, naša subjektivnost, čak ni u novinarstvu ne mora nužno biti problem. Ako postoji jednako snažna suprotna struja u medijima, tada naš pristrani osvrt zajedno s onim suprotnim ipak postiže svojevrsnu ravnotežu. To onda ljudi shvaćaju, uzmimo za primjer, kao medije naklonjene ljevici ili desnici. Ta praksa je uobičajena i logična.

Ideološki ćemo se pak složiti kako bi novinarstvo trebalo isključivo sabirati i nepristrano prenositi informacije.

Prosvjedi kao razvoj demokracije. Peticija.

Eto, sada je izbilo. Čovjek je ipak čovjek. Cijela vječnost psovki i tlačenja ne može iz njega istisnuti srčanost. Tko misli da je to zabluda, sam je u zabludi. Da, i u najponiženijem narodu koji je ikada postojao ima još uvijek mnogo dobrog gradiva za republiku. U svakom narodu ima dovoljno srčanosti - ako ga samo istjeraš iz njegove plašljive i sumnjičave povučenosti - da svako prijestolje i svako plemstvo koje to prijestolje podupire sruši i zbaci u blato.
-- Yankee na dvoru kralja Arthura, Mark Twain (1889.)

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci