Tagovi

Dan neovisnosti

Dan neovisnosti

Tako su ga kasnije nazvali. Meni je to svaki dan, uz pripadnu cijenu uvjerenja. Uvijek na nekoj margini društvene pozicije, osim kad sam nekom uztrebao.
Tako je bilo i u prijašnjem sustavu, u vrijeme rata, tako je i danas.

Važno je održati što prije Sjednicu, velim u trenutku raketiranja. Zgrada INE je najpovoljniji prostor. Ok, sutra.
Ujutro oblačim odijelo, kravata (sic!), najfinije cipele, za pazuhom 0,45 sa Thompson municijom i Walter za svaki slučaj.
Za reverom posebna oznaka za identifikaciju i "bianco ovlast".

Sjednica počinje, srce lupa. Sjedim u predvorju u podrumu i čekam kad će grunuti bombe, kako su mi podatci ukazivali.
Počinje "coffie break". Pauza!
Prilaze mi trojica specijalaca smrknuta lica i spremni na akciju uhićenja.
"Tko ste vi"? - kaže mi kockasti.
Pokažem oznaku.
"Moj naklon".
"Tko vas je poslao"? - pitam kockaste.
"Ovaj tamo" - i pokaže na šefa zagrebačke policije.
Dođem do njega i pitam ga: "Pa što je tebi, zar me ne poznaš"? Kolega odvjetnik kojeg sam svaki dan viđao na sudu i uredno se pozdravljali.

Kako je nastala 9A (Nine Alpha)

"9A" (Nine Alpha) telekomunikacijska je oznaka i dio identiteta te pripadnosti nekoj državi.
Iste oznake dodjeljuje ITU (International Telecommunication Union) - country code.
"9A" oznaku možete vidjeti na letjelicama prijevoznika (CA primjerice). Iza oznake pripadnosti Hrvatskoj slijede slova koja su dio identiteta točno određene letjelice. 9A TOA označava (Nine Alpha Tango Oscar Alpha) jest hidroplan koji je letio između Splita i Jelse.
Iste oznake i pravila vrijede i u radiokomunikaciji. 9A2BX je oznaka moje radio postaje

Od početka srbske agresije na nesrbske narode 90-tih osnovna teza agresora bila je "pravno sljedništvo Srbije" nad prostorom bivše SFRJ. Zato je trebalo spriječiti svako međunarodno priznanje konstitutivnih članica SFRJ po Ustavu iz 1974.
Dodjela međunarodnih komunikacijskih oznaka bila je udarac velikosrbskim ciljevima. Kao primjer navodim da su BiH i Kosovo tek nedavno dobili svoj country code, a Srbija i dalje održava oznaku "YU" (Yugoslavia). Groteskno je što se "YU" čita kao Yankee Uniform. :-)

Hrvatski branitelj na hrvatskom sudu

Navedeni članak dio je dovršene knjige "Copy - Paste" sudac.
Knjiga je dovršena, registrirana. Čeka se samo "push button" za 1.000 primjeraka.
Očekujte uskoro poziv za promociju.

Hrvatski branitelj na hrvatskom sudu/strong
Naslov asocira na ‘hrvatska lisnica u hrvatskom džepu. Ima i razloga, jer kako je hrvatska lisnica završila u hrvatskom džepu, tako je završio i jedan hrvatski branitelj na hrvatskom sudu.
Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojeg je donio Sabor 2004. godine, tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom, ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa.
Znači, najprije djetetu smrtno stradaloga branitelja bez obaju roditelja, potom vojnim invalidima, pa članu obitelji smrtno stradalog branitelja, pa dragovoljcu te naposljetku, samom branitelju.

Biti saborski zastupnik je čast!

Biti saborski zastupnik je čast? Naravno. Ustav SR Hrvatske iz 1974. tako je i definirao. Na najbrutalniji način. Čast vama i državi, ali trošak po zakonu.
Nadoknađivali su se samo putni troškovi i troškovi boravka tijekom sjednice. Nema plaće!

I danas je čast biti saborskim zastupnikom. Doduše, ne treba za to ići u školu, ali treba uvažavati da ste izborom građana postali krema hrvatskog društva. Vi odlučujete o sudbinama domicilnih i iseljenih Hrvata. Ta odgovornost ima objektiviziranu vrijednost. Plaća, povlaštena mirovina, imunitet. San svakog roditelja u brizi za budućnost svog djeteta.

Ako mogu oni, valjda mogu i ja. Prijevremena mirovina, iskustvo u struci, usmjeravalo me ka društvenom angažiranju. Logičan slijed životnog i profesionalnog opredjeljenja. Bez fige u džepu kao skrivena mana.

U prilog su išle društvene okolnosti. Bipolarnost je podijelila hrvatsko građanstvo, produbilo podjele, blokiralo svaki napredak koji nije imao klijentelističku podlogu.

'Treći put', bez postojećih elita iznjedrenih negativnom selekcijom, bio je logičan odabir.

Faljen Isus i Marija

Navedeni dnevnik predstavlja članak i dio dovršene knjige "copy/paste sudac", koja je trebala ugledati svijetlo dana u proljeće. Traži se nakladnik. Objavljujem iz razloga promocije, a nadam se da će vas i zabaviti. Svi događaji su istiniti, ujedno i dokumentarni.

Sudac Županijskog suda

Objavljen je natječaj u Narodnim novinama za suca Županijskog suda u bliskom mi mjestu prebivališta. Taj sud postoji samo na papiru, a zove se Županijski sud u osnivanju. Sud ima i svog predsjednika. Zove se predsjednik Županijskog suda u osnivanju. Predsjednik suda u osnivanju prima i pripadnu plaću. Nema sudaca, nema spisa, nema ni adekvatnog prostora, ali formalno postoji. I tako se osnivao tri godine.

Javim se na natječaj. Ispunjavam uvjete. Malo sam prekvalificiran, ali to može biti i prednost, obzirom na rijetku i traženu specijalizaciju u radnim sporovima.

'Dobar dan. Vi ste se javili na natječaj. Uđite!', obrati mi se predsjednica Županijskog suda u osnivanju, u zakazano vrijeme u hodniku suda.

Skini me nježno

Navedeni dnevnik predstavlja članak i dio dovršene knjige "copy/paste sudac", koja bi treba ugledati svijetlo dana u proljeće. Objavljujem iz razloga promocije, a nadam se da će vas i zabaviti. Svi događaji su istiniti, ujedno i dokumentarni.

Skini me nježno

'Copy – Paste' funkcija ima i sestricu: funkciju 'Drag and Drop'. Razlika je u tome što kod 'Copy' osnova ostaje intacta, netaknuta, a kopija se prenosi na drugo odredište 'Paste'. Kod 'Drag and Drop' je drugačije. Osnova se prenosi na novo odredište.
Primjerice, 'Copy' tuđi magisterij, 'Paste' moj magisterij. 'Drag' tuđa tvornica, 'Drop' moja tvornica. Treba samo znati baratati funkcijama. Sve ostalo radi stroj.

Napisao sam sudsku presudu. Spadala je u kategoriju žurnih pa ju je bilo potrebno u kratkom vremenu dostaviti strankama.

'Otpremi odmah sudsku odluku na poštu', kažem suradnici.

'Ne može, tek sljedeći tjedan', veli inače uvijek uviđavna suradnica.

'A zašto?'

'Pa sad je Tjedan Crvenog križa.'

'???'

'Potrebno je zalijepiti doplatnu marku od jedne kune, pa čekamo da prođe Tjedan.'

"Bombe" na sudu

Navedeni dnevnik predstavlja članak i dio dovršene knjige "copy/paste sudac", koja bi treba ugledati svijetlo dana u proljeće. Objavljujem iz razloga promocije, a nadam se da će vas i zabaviti. Svi događaji su istiniti, ujedno i dokumentarni.

TRNJANKA

Ročište u sudnici, vrijeme je i mjesto najveće koncentracije emocija najmanjeg broja ljudi. Godinama skupljane emocije, svoj vrhunac dosegnu kad sudska suradnica otvori vrata i pozove stranke u postupku.

Dok kiptite, bezizražajna lica suca, zapisničara i odvjetnika odaju da ste kao stranka tek statistička brojka u moru spisa. Dnevni odmor suda, između jedanaest i pola dvanaest, kratkotrajno vraća boju na lica sudionika postupka.

Jedanaest je sati.

Brojni okolni kafići i restorani žive za taj trenutak. Zarada u pola sata, veća je od cjelodnevnog prometa. Pune se kafići, a u 'Trnjanci', janjci na ražnju na nekoliko katova, doživljavaju programirani nutricionistički trenutak.

Babo i kompjutori

Navedeni dnevnik predstavlja članak i dio dovršene knjige "copy/paste sudac", koja bi treba ugledati svijetlo dana u proljeće. Objavljujem iz razloga promocije, a nadam se da će vas i zabaviti. Svi događaji su istiniti, ujedno i dokumentarni.

Babo i kompjutori

Dva različita suda po nadležnosti dijele istu zgradu: IGH-a. Zajednički su im jedino podrum i najamnina od oko deset tisuća eura. Ili sto dvadeset tisuća eura godišnje na teret Državnog proračuna.

Podrum kao podrum. 'Rumpelcimer', rekli bi zagrebački purgeri. Tu se čuvaju predmeti koji su arhivirani (zastare i riješeni), tzv. korpore (dokazni predmeti), zaplijenjene 'Nike' i 'Lacoste' iz Banja Luke i najnoviji kompjutori za oba suda i sve sudnice, stigli iz Ministarstva pravosuđa.

Dostavili ih.

'Zašto stoje? Kad će ih instalirati u sudnice?'

'Čekamo stručnu službu iz Ministarstva', vele predsjednici.

I tako mjesecima oprema dijeli podrumsku sudbinu korpore.

Kažnjenička bojna

Navedeni dnevnik predstavlja članak i dio dovršene knjige "copy/paste sudac", koja bi treba ugledati svijetlo dana u proljeće. Objavljujem iz razloga promocije, a nadam se da će vas i zabaviti. Svi događaji su istiniti, ujedno i dokumentarni.

Kažnjenička bojna

Ameri tradicionalno putuju dnevno sto kilometara od prebivališta/boravišta do svog radnog mjesta.

Najmanje dva sata izgubljenog života u podzemnoj željeznici ili na autocesti koju duhovito zovu najvećim parkiralištem u gradu, u uvjetima stalnog 'rush houra'.

Hrvati kao sesilni, sjedilački ljudi vezani uz zemlju, traže radno mjesto najbliže svom domu. Ameri, pak, traže dom najbliže radnom mjestu.

Sukob koncepcija življenja.

U nemogućnosti pronalaska posla u Zagrebu, postao sam Amer. Dobio sam posao u Sisku.

TOGA

Kroz nekoliko mjeseci izaći će knjiga "Copy/paste sudac".
Knjiga je namijenjena građanima koji ne poznaju uzroke, ali poznaju posljedice stanja u pravosuđu. Prozor u jedan zatvoreni svijet nerazumljiv, počesto i neprihvatljiv svakodnevnici. Ovaj objavljeni dnevnik, jedan je od članaka kao sastavnica knjige. Posebno mi je zadavoljstvo što je uvod knjige članak kojim sam po prvi put nastupio na www.pollitika.com, ali tada je bilo vrijeme razumijevanja i akademskog dijaloga.

TOGA I

'Dress code' ili odijevanje s skladu sa strukom, višeznačno je u sociološkom smislu. S jedne strane prikazuje odnos društva prema pojedincu, s druge strane odnos pojedinca prema društvenim uzusima.

Isto je s titulama s kojima nam se netko želi predstaviti. Nagledao sam se vizitki s dr., mr., sc., prof., da bih nakon pet minuta spoznao da osoba nije vrijedna utrošenog vremena.

Duljina školovanja imanentna je određenim profesijama: liječničkoj, odvjetničkoj, sudačkoj… Završetkom fakulteta tek počinje ispunjavanje uvjeta za obavljanje djelatnosti (stažiranje, pripravništvo, pravosudni i ini ispiti), da biste tek potom spoznali društvenu odgovornost svog posla. Očekujete društveno uvažavanje punim plućima!

Toga! Titula!

Vrijedi više od svih standarda. Ona je vanjska manifestacija ili supstitut naše nesavršenosti.
Nagrada za trud.

Zašto odvjetnici ne bi bili doktori?

Izglasan zakon. Odvjetnici postali doktori.

Nekoliko dana prije izglasavanja zakona, odvjetnik blizak paralelnoj vlasti osniva tvrtku.
Djelatnost: izrada štambilja, natpisnih pločica za fasade zgrada, stolnih oznaka....

Ujutro prospekti u boji vire iz poštanskih sandučića.

'Stara! Postao sam doktor', velim ženi.

'Više buš zaradio?', pragmatično će žena vidjevši sebe u Metro-u i Grazu već drugi dan.

Kolege naručuju štambilje s ponosnom titulom, mijenjaju se table na fasadama. Čak i nalivpera doživljavaju reinkarnaciju. Guščje pero s tintom na odvjetničkom stolu ispred stranke svakako može povisiti odvjetničku tarifu. A tek kubanska cigara u zubima i pločica ispred stranke…

Akademska zajednica bjesni.

'Titula je akademska kategorija', vrište.

Fakat.

Uklonili su zakon nakon nekoliko mjeseci.

Bussiness kolege je propao, zidari su vraćali stare table na fasade zgrada, kolege su ponovno počele rabiti građanski prihvatljive štambilje…

Mont Blanc nalivpero s ugraviranom titulom 'dr. odvjetnik' moglo se prodati samo na Jakuševcu ili sačuvati kao spomenik vremenu, kad je dignitet jedne profesije pokleknuo pred lukrativnim ozračjem.

TOGA II

I suci imaju pravo na vanjsku manifestaciju svog autoriteta. Čitati jednu kvalitetnu presudu predstavlja profesionalno zadovoljstvo. Priznanje struke, najveće je profesionalno zadovoljstvo nekome tko je velik dio života posvetio poslu.

Država ima politički interes da njeni djelatnici imaju autoritet u narodu. Kvaliteta Države i pripadnog joj pravosuđa, identična je. Ocjena kvalitete presude i pripadni autoritet, vezan je za profesionalni krug razumijevanja.

Ali, kako postići uvažavanje 'običnog' građanina?

Toga!

To je to!

Jest da mi je presuda nikakva, ali ja nosim togu, pa me izvoli uvažavati.

Propis ugleda svjetlost dana.

'Što se smiješ?', upita me suradnica drugi dan na poslu.

'Zamišljam kolegu s prvostupanjskog suda koji je visok 'metar i zwanzig' kako nosi togu, a jučer je bio na buvljaku u trapericama.'

Danas toge nose samo suci Ustavnog suda Republike Hrvatske. Kad se slikaju. Ostali čekaju sredstva iz proračuna.

I tako već deset godina…

Toga i perika nikad nije zamijenila izvorni autoritet, ma koliko se vlast trudila.

Srednjovjekovne manifestacije autoriteta mogu biti samo turistička atrakcija.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci