Tagovi

U Europu do 2514

Nas je građane silno obradovala vijest hrvatskih reformatora i pregovarača da su urodili plodom ogromni napori i postignuća na planu ostvarenja svih reformi i ispunjenja svih propisanih mjerila, u skladu s očekivanom dinamikom pregovaračkog procesa i naših napora u približavanju euro-atlantskim integracijama, te u skladu s vjekovnim težnjama našeg naroda. Dakle narod je razgaljen činjenicom da je glavni pregovarač objavio kako će zemlja ući u EU do 2514 godine, što je još svega 506 godina, ali mi nismo nimalo obeshrabreni i to ćemo vrijeme mudro iskoristiti za dovršetak svih preostalih reformi, a najviše dakako očekujemo od reforme pravosuđa, pa predviđamo da ćemo već u prvih 150 godina stati na kraj i tom bolnom čiru našeg društva. Nadalje neizrecivo narodno veselje izaziva i činjenica da će se pitanje korupcije početi ozbiljnije riješavati, iako tom teškom problemu i toj rak rani našeg društva neće biti lako stati na kraj, ali naši nam reformatori obećavaju da će možda i cijelih 506 godina trebati za temeljito iskorjenjivanje te bolesti, ali naš je narod mudar i strpljiv i spreman je platiti i tu cjenu.

Nova republika

Postoje trenuci u povjesti naroda kada je dobivena količina mudrosti i znanja, manja nego što bi bilo potrebno za preovladavanje nagomilanih poteškoća , i vidimo da to nismo u mogućnosti dobiti od uspostavljenih političkih elita i institucija koje kronično boluju od bezidejnosti i manjka inicijative.
Snažno smo opterećeni nekim mitivima, nekim lošim nasljeđem, političim preslojavanjem i previranjima na političkoj sceni, lažnim sukobima i lažnim obećanjima, međusobnim nadmetanjima između političkih suparnika, itd.... Cjela situacija izgleda puno previše frustrirajuća, nikako da zapušu neki povoljniji vjetrovi optimizma i nove nade u bolji život svih naših građana, bolji standardi u javnoj upravi i odgovornije ponašanje svih državnih i lokalnih službenika, nikako da se vrati vjera građana da će doista krenuti na bolje.

Posljednjih se dana i mjeseci , ali i ranije, u javnosti pojavljuju neka riješenja, i ja bih ovdje o nekima malo progovorio.
Radi se o postizanju nacionalnog konsenzusa oko najbitnijih reformi koje naše društvo mora provesti u narednih desetak godina , a nikako da ih kvalitetno započnemo.
Moje je mišljenje da pitanja :

Dragi Ivo

Dragi dr. Ivo,

Crorupcija i nešto o Goldsteinovoj inicijativi

Da li smo znali da smo ovoliko korumpirano društvo, dok nam nisu iz Europe počeli na raznim tezuljama vagati sve oblike, varijante i podvrste korupcije. Tko je mogao i pretpostaviti što sve spada u koruptivno ponašanje, možda i danas mnogi neznaju što sve smatramo korupcijom. Svi samo pričaju o korupciji kao rak rani našeg društva, i kao jednoj od najvećih zapreka za ulazak u EU, a nigdje praktične upute za građane o tumačenju korupcije i ponašanju u slučaju kad se građanin nađe u situaciji koja može završiti koruptivno.
Nema dana da se u političkom životu naše zemlje netko ne bavi tom temom, od najvišeg državnog vodstva pa do običnog građanstva. Nisam siguran da bi se lako složili oko toga do kuda prema dolje ide korupcija, tj. do kojeg iznosa ili do kojeg čina se neko djelo može držati za koruptivno a kada to prestaje i postaje nekakav oblik pažnje, folklora ili obične kurtoazije.

Javni apel Zoranu Milanoviću: Isključite po hitnom postupku Milana Bandića iz SDP-a

Poštovani g. Milanoviću,
zhtjevam od Vas da po hitnom postupku iz stranke isključite g. Milana Bandića.Vjerujem da to od Vas tražim s punim pravom, jer sam na prošlim parlamentarnim izborima svoj vrijedan glas dao upravo Vašoj listi, i stoga su moja očekivanja okrenuta prema Vama i Vašoj političkoj opciji.

Muči me

Ovako gledajući, naslov mi izgleda kao nekakvo kinesko jelo,
ili budistička mantra, ali nije.
Prateći zadnjih dvadesetak dana sve što je napisano na politici, cjeli jedan spektar tema, puno njih vrlo kvalitetno obrađenih i s izvrsnim komentarima, uživao sam čitajući mnoge dobre tekstove, istovremeno sam ostajao bez tema za uključivanje u debatu.

Pa kad gledam sve što se u zadnjih mjesec dana i nešto više, od izbora na ovamo događalo u Hrvatskoj, više manje sve je obrađeno u politici, sve je otprilike jasno, danas se je još jedan dio nepoznanica riješio, a sutra će biti i još neke riješene. Sve su te teme bile i problematizirane na politici.
Međutim mene cjelo vrijeme još nešto muči.

Sretan Božić g. Milanoviću

Sretan Vam Božić g. Milanoviću,
pretpostavljam da slavite ovaj kršćanski blagdan, iako sam čuo da niste vjernik. Međutim Božić je ionako već postao praznik zapadnog potrošačkog društva i znam da ne griješim ako Vam ga želim čestitati. Da Vam na primjer čestitam Bajram, tada bi vjerojatno pogriješio, iako mnogi građani naše zemlje ovih dana slave i taj veliki muslimanski blagdan.

No dobro, doista Vam iskreno želim prije svega da se dobro odmorite kroz ove blagdane i u krugu svoje obitelji i prijatelja pronađete potreban mir, da bi mogli napraviti mini inventuru ovih posljednjih nekoliko mjeseci. Savjetnici, stranački aparatčiki i nezadovoljnici znaju pokadkad napraviti nesnošljivu buku, u kojoj je nemoguće razabrati glas razuma.
Žao mi je što niste uspjeli u svojem naumu, da formirate vladu zajedno sa srodnim strankama, i sam sam tu ideju podržao na prošlim izborima. Međutim stvari se moraju sagledavati u realitetima i hladne glave, dostojanstveno i mudro izvući zaključke iz takvih okolnosti.

Sretan Božić g.Sanader

Želim Vam od sveg srca da uspijete sastaviti vladu, za koju ste nedavno dobili mandat od predsjednika Mesića. Iskreno se nadam da ćete pošteno i odgovorno obnašati dužnost koju Vam je narod ove zemlje povjerio. Moram biti iskren i reći Vam da ja nisam djelio isto mišljenje. Nikada mi niste baš bili odveć simpatični i niste me uspjeli uvjeriti u svoje časne namjere niti u svoje sposobnosti da našu zemlju učinite boljom, bogatijom i sretnijom. Doduše nije mi ni prvi puta da sam na gubitničkoj strani( kad bolje razmislim od kada uživam demokratske slobode samo sam jedanputa ubo poziciju).
Nikad mi nije baš sjeo Vaš pomalo bahati stil, i još štošta. Svjestan sam da mnogi u Vas polažu mnoge nade, vjerujem da ste i Vi toga potpuno svjesni, te da ih nećete razočarati.

Omerta

Nepisani zakon šutnje i opće amnezije vlada u svim našim malim uzmorskim i otočkim gradićima, naročito tamo gdje je HDZ na vlasti već 15-ak godina, a takvih ima. Splela se jedna opasna interesna mreža, i ne možeš joj vidjeti ni početak ni kraj. Svi su se u nešto upleli i makar znaju da to neide na dobro, pacificirani su kao i lažna oporba, a ni ona prava ne može ništa napraviti. Građani zaglupljeni slikom nekakvog trenutnog probitka, gube moć ozbiljnog prosuđivanja i sagledavanja budućnosti.

"Južna plemena ratnička"

Kakva sudbina očekuje Kosovo i njegove stanovnike, dali će očekivano proglašenje neovisnosti prouzrokovati nekakvom automatikom i otcjepljenje Republike Srpske. Tko može držati pod kontrolom očekivane nemire i u jednom i u drugom slučaju.
Dali Rusija danas ima snažnije argumente u rukama, nego u vrijeme Miloševića i da li se može aktivno uključiti u ovaj posljednji balkanski rasplet. Nisam baš veliki vanjskopolitički stručnjak, pa bi volio ako ima netko na politici da se uključi i ovu temu kvalitetno obradi.

Ipak staviti ću neka svoja razmišljanja pred vas.
Prvo koliko god mi bili pacifisti i koliko god imali loše mišljenje o NATO-u kao o vojnoj platformi koja štiti interese velikih sila i interese krupnog kapitala u svijetu, nama malima i ne preostaje nažalost ništa drugo

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci