Tagovi

Kako Europa po treći puta gubi nevinost

" Fašisti budućnosti, bit će antifašisti", čuvena je rečenica koju je svojevremeno izrekao debeli Englez s cigarom najpoznatijih inicijala WC. Što se događa? Upravo se to obistinjuje, prvo u Gazi, gdje su učenici na Holokaustu, prestigli svoje naci učitelje, pa onda nešto ranije u Iraku, gdje se na tisuće kilometara od svog teritorija "brani taj isti teritorij", a napose sada, gdje perjanica "antifašizma" u Ukraini suptilnom nacifašističkom tehnikom, već viđenom u Sudetima i Ruru, malo pomalo otima teritorij "bratskom narodu". A, Stara dama? Po običaju šuti. Pa, ne samo to, po starom oprobanom receptu, Europski "demokratski" narodi, čekaju razvoj situacije, čekaju da "Veliki brat" pregazi malog, a da pri tom uštogljeni birokrati ne maknu malim prstom. Osim naricanja o sudbini ukrainskog naroda, Europa ništa ne poduzima. Znamo, mi znamo, kako to ide, doživjeli smo to u Domovinskom ratu, kada su ti isti birokrati čekali tri mjeseca da Milošević "riješi" situaciju, a pri tom su nam još i zabranili uvoz oružja. Da je to tada uspjelo, europski bi birokrati oprali ruke kao Pilat, što će učiniti i u slućaju Ukraine, ako novi ruski car uspije u naumu.

Otvoreno pismo by Rudan & Molotov

Sveti Oče,moje je ime Rudan, Vedrana Rudan. Nevjernica sam i pišem vam iz zemljice Hrvatske, koju mrzim iz sve duše, jer volim Srbiju koju sam upravo otkrila, jest da je faistička, ali ima mlade dečke koji me obožavaju.
Dječica u vrtićima u Hrvatskoj vrište od gladi, tridesetoro siročadi na jednu tetu. Spavaju na podu, a uši ih grizu. To znam Sveti Oče, jer sam nesebično otkidala od svojih usta i kao zamjenska majka obilazila vrtiće, a preboljela sam i tifus kao svaka dobra partizanka, časna pionirska.
U mnogim školama nema vece papira, grijanja, vode, neke su i bez krova, a što su mi pričali dečki na jastuku, jer oni svoju tetu Vedranu obožavaju, a i ja volim te mlade mišičave i potentna dečke.

Povijesni dogovor?

Jučer je objavljena vjest da je na pomolu dogovor SAD i EU o slobodnoj zoni trgovine (bescarinskoj zoni) između ova dva, trenutno najjača gospodarstva globalno.

Postavlja se pitanje, što to znači za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, pa onda za hrvatske građane pojedinačno u svjetlu ulaska u EU.
Odgovor je jednostavan, ništa ili gotovo ništa. Možda bi moglo biti nekih benefita, ali samo posredno i ovisno o snalaženju austrijskog,talijanskog i njemačkog gospodarstva u ovoj situaciji, kažu neki stručnjaci.

Trenutna robna razmjena između Hrvatske i SAD-a je u negativi za nekakvih 80 mil.EUR u korist naše štete, a moglo bi postati još i gore, ako se zna da je ukupna robna razmjena između Hrvatske i CEFTE 2 milijarde EUR-a, a to će se neminovno promjeniti i opet u korist naše štete, jer se već sada zna da će hrvatska roba na tom tržištu poskupjeti, zahvaljujući carinama i do 30 posto.

Kako je Rad-man postao Super-man

Nevjerojatno, ali moram se složiti s Premjerovom umotvorinom, kada kaže da je Hrvatska "zemlja paradoksa".
Kako u suprotnom objasniti to da se na ćelu HRT-a nalazi osoba u najmanju ruku upitnog patriotizma?

Ovim izborom, ponovo, već ne znam po koji puta dovodi se u pitanje zdrav razum naših političara, poglavito HDZ-a, koji su svojevremeno u Hrvatskom Saboru skinuli s dnevnog reda donošenje lustracijskog zakona.
U cijeloj ovoj farsi, Milanović je zapravo najmanje kriv, jer od početka nije bio sklon Radmanu, ali se povukao, jer je dotićni bio izbor Josipovića. Cijela je priča tragikomična.

Tko je Goran Radman?

Neobičan dnevnik

Razum može zamijeniti gotovo svaki stupanj obrazovanja, ali obrazovanje ne može zamijeniti razum.

'Kad se lijepo upakirana gomila laži uspije prodati narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko tisuća godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj tko ju propovijeda - totalnim luđakom' - J. Dresden

Nedugo se oglasio "Glas koncila" u kojem je, citiram, rečeno sljedeće:

"Sintagma »novi svjetski poredak« ima barem dva različita smisla: jednim se označavaju promjene koje se na svjetskoj razini događaju u odnosu velikih sila, sferi njihova utjecaja i slično, a drugim označava se uspostava tzv. svjetske vlade.

„Non abbiate paura!“

Ova zemlja koju smo u svojoj muci i na krvi naših prijatelja, naših suboraca, stvorili, već odavno nam je prestala biti majka, zahvaljujući šačici bjednika i kokošara, koji zbog inertnosti biračkog tijela provode svoju volju već dugih petnaest godina. Uvijek je u povijesti problem Hrvata bio dugačak fitilj i gotovo mazohistička strpljivost podnošenja nepravde. Nu, ima taj problem i drugu stranu, kada konačno fitilj dogori, kada se stvori kritična masa, bijes postaje razoran i uvijek u povijesti ostavi krvave tragove.
Svi ti zakoni, razni akti, koje su donosile vlasti na ovim prostorima po kojima se sudilo, proganjalo, ubijalo, raseljavalo ovaj narod, svi ti ugovori koji su se potpisivali iza leđa naroda, savezi koji su se sklapali mimo volje naroda, gdje su oni sada? Gdje su oni koji su ih donosili, gdje su oni koji su ih sprovodili u djelo?
Na đubrištu povijesti, dragi moji.

„Non abbiate paura!“ – rekao je dobri Papa, - „ne bojte se“

Zar i ti, sine Brute? (Etiam tu, fili Bruti?)

Kada je prije 8 godina Valery Giscard dEstaing iznio prijedlog ustava proširene Europe, tadašnji državni tajnik Vatikana msgr. Angelo Sodano je izjavio:

"Katolička crkva je ozbiljno zabrinuta rezultatima koje je do sada postigla Konvencija koja priprema ustav ujedinjene Europe"
"U preambuli tog teksta se ne spominje kulturno i duhovno nasljeđe kršćanstva".

Preambula budućeg europskog ustava spominjala je naime „kulturno, vjersko i humanističko nasljeđe“, ali ne i krščanstvo.

Takav stav i danas zastupaju europski čelnici, pozivajuči se na to da se etički angažman u Europi temelji na Sokratovoj etičkoj sumnji spram dogmi i aksioma. Oni drže da se pravna država temelji na pravu politeističkog Rima, na germanskom pravu, poput franačkog, koje je i danas dijelom ugrađeno u anglosaksonsko pravo.

Razlog izgnanstva krščanstva iz ustava EU je i taj da je, po mišljenju tih novih gospodara Europe, demokracija niknula pod Atenskim hramom, na Areopagu, kroz rimske comitie, te kroz skupštine kakav je bio gotski hring, pa slavenski sabor, a sve prije monoteizma. Naglašava se da je današnja Europa plod judeokrščanske kulture uz jaki utjecaj Islama.

„Pišanje“ u vjetar.

U nekoliko zadnjih komentara na pollitika.com shvatio sam da neke kolegice i kolege zapravo nemaju predodžbu o tome što su nacionalni interesi Republike Hrvatske, već jednostavno u komentarima iznose svoje subjektivne stavove i promišljanja.
Takav vid općenja s okolinom, ja nazivam, - „pišanje u vjetar.“

Da bismo uopće mogli govoriti o nacionalnim interesima, prvenstveno bismo morali raščistiti neke pojmove.
Kao prvo – pojam politike. Što je to zapravo politika?

„Politika je postupak javnog usklađivanja raznorodnih interesa u državi, pri čemu svakoj interesnoj skupini pripada utjecaj razmjeran njezinu doprinosu BOGATSTVU NARODA.“

Dakle, vjerojatno Vam je jasno da – POLITIKA – u ovoj državi ne stanuje.
U ovoj državi ne postoje političari , postoje samo državni činovnici, koji, uzgred budi rečeno svoj činovnički posao obavljaju na takvoj razini, da bi u svakoj malo boljoj firmi završili s cipelom u stražnjici.

Državni poslovi koje obavljaju državni činovnici, trebali bi se obavljati prema tri odvojena pojma : pojam političke zajednice, pojam političkog poretka i pojam političkih nositelja vlasti u političkoj zajednici.

Što je ostalo?

„Nekada moćan general koji je odlučivao o životu i smrti desetaka tisuća ljudi pretvorio se u oronula starca klecava koraka i drhtavih ruku.“

O trenutnoj „moći“ generala govori i podatak da je pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušanje prekinuto jer se „moćni general“ – usrao u gaće.

Ponovno su Hrvati porazili Srbe. Dostojanstveno držanje hrvatskih generala pred sudom u Haagu, hrabro slušanje izricanja presuda i kratke suvisle izjave, pokazuju zapravo civilizacijsku razliku između ova dva naroda.

Postavlja se pitanje, s obzirom na okolnosti, nije li bilo humanije, Mladića ukloniti „prilikom bijega“ i time u konačnici smanjiti troškove još jednog iscrpljujučeg suđenja s neizvjesnim završetkom. Po svemu sudeći, prema brzini kojom radi Haag, on ne će dočekati kraj suđenja, a sve će ponovo biti maskarada, kako bi suci, odvjetnici i tužitelji mogli još neko vrijeme živjeti na visokoj nozi s lijepim honorarima.
Svjestan sam da će neki na ovaj moj dnevnik reagirati furiozno, ali mišljenja sam da od ovog suđenja nitko ne će dobiti zadovoljštinu, ponajmanje žrtve. Jedinu korist izvuči će Srbija jer će, eto, postati demokratskija, bliža Europi.

Monitoring (posljednji čin hrvatske tragedije)

Kada sam odlučio pisati ovaj dnevnik, prvo pitanje koje mi se nametnulo, samo od sebe bilo je:

Čemu sva ta buka oko Bajića i Državnog odvjetništva?

Zamislite samo! Čovjeku su oduzeli pola vikenda kako bi se napravilo novo izvješće Europskoj komisiji vezano uz prcesuiranje ratnih zločina. Pa to je prava sramota! Taj Brammertz stvarno nema srca, to je nečuveno postupanje i povreda prava na tjedni odmor.

Nu, postoji tu i jedan ali.....

Bajić je naravno s vikenda pozvao svu silu svojih djelatnika, a onda je uznemirio i Crnog Marka, jer je od njega tražio pomoć i policajaca. Oni su tada na brzinu pretresli slućajeve, pisali izvješća i td. Ne zaboravite, cijelo su vrijeme imali presiju, jer su morali pisati tako da se taj izvještaj na kraju svidi europskim sponzorima.

Kako je zapravo sve u ovoj državi neorganizirano!

Da Bajić ima imalo soli u glavi, možda bi se dosjetio i cijelu strku i frku riješio samo jednim jedinim telefonskim pozivom! Trebao je nazvati drugaricu Vesnu Teršelič u Dokumentu i ona bi mu s velikim zadovoljstvom ustupila sve podatke koje skuplja već godinama.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci