Tagovi

Zašto HNS?

U tri nastavka prezentirali smo stavove Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati gdje smo pokušali dati odgovore na važnija društveno-politička pitanja.
http://pollitika.com/stavovi-hns-a-1
http://pollitika.com/stavovi-hns-a-2
http://pollitika.com/stavovi-hns-a-3
U posljednjem tekstu pred nedjeljne izbore donosimo kratak rezime našeg izbornog programa.

HNS, svjestan važnosti izbora, kao i svaki puta do sada nudi konkretne odgovore na pitanja koja pred nas i građane svakodnevno nosi život.

HRVATSKA JUČER
Izgradnju demokratskih institucija proteklih petnaestak godina u Hrvatskoj pratila je snažna uloga države i politike, nepravedna i razorna privatizacija, masovno siromašenje građana te nestanak jake srednje klase kao podloge stabilnog i slobodnog društva. U tom je vremenu Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati bila korak ispred u zagovaranju visokih standarda u:

- zaštiti ljudskih prava i vrijednosti liberalne demokracije;
- zagovaranju nužnosti razvoja građanske države i političke jednakosti svih građana;
- zalaganju i poticanju europske orijentacije naše zemlje i njezinog institucionalnog i demokratskog ustroja;

Stavovi HNS-a #3

Za sve vas koji Hrvatsku politiku ne dijelite samo na politike HDZ-a i SDP-a donosimo posljednji iz serijala tekstova o stavovima Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati o važnim političko-društvenim pitanjima.

Prvi dio nalazi se ovdje - http://pollitika.com/stavovi-hns-a-1
Drugi dio nalazi se ovdje - http://pollitika.com/stavovi-hns-a-2

III. VANJSKA POLITIKA
Područja: odnosi sa susjedima, regionalne integracije, EU, NATO, UN, međunarodni odnosi.

KAKO ĆETE RJEŠITI OTVORENA GRANIČNA PITANJA, KOJA HRVATSKA IMA GOTOVO SA SVIM SUSJEDIMA?
Pregovori su svakako najpoželjniji put. U slučaju neuspjeha, ili nemogućnosti postizanja sporazuma, potrebno je pokrenuti mehanizme za međunarodnu arbitražu, odnosno za pokretanje postupka pred međunarodnim sudom.
U oba ova slučaja, i arbitraža i sud, potreban je dogovor obiju strana o izboru medijatora, odnosno suda. Ovdje se obično govori o graničnom sporu sa Slovenijom, ali se isti princip mora primjeniti i u drugim slučajevima (BiH, Srbija, Crna Gora).

Granična crta nije zid, ali ni moneta za kupovinu prijateljstva.
DA za granice koje spajaju, a ne razdvajaju.

Regrutacija plaćenika koji će zaokruživati

Kao odgovor kloniranom bijesu na ovaj uradak: http://pollitika.com/vodstvo-nevladine-udruge-elekta-je-politicki-opredj... prilažemo objavu građanina koju smo jutros dobili. Poantu prepuštamo vama.

Na našu kućnu adresu, Split, Milićeva XY (ne navodimo broj zbog sigurnosti građanina). već 15-ak godina, pa i ovih dana, od strane HDZ-a stižu razni pozivi na razne skupove i domjenke dvijema osobama po imenu: BEKAVAC GROZDA i BEKAVAC CVITA. Takve osobe sigurno nikada nisu stanovale na ovoj adresi, a pretpostavljam da takve osobe i ne postoje ili su možda iz BIH pa prijavili ovdje boravište (kad se to prije moglo), uglavnom nešto tu nije po zakonu. Tko zna koliko je takvih osoba i dalje na spisku članova HDZ-a, a možda i na biračkom popisu, za koje netko uredno na svim izborima zaokružuje da su glasali za HDZ.

Stavovi HNS-a #2

Za sve vas koji Hrvatsku politiku ne dijelite samo na politike HDZ-a i SDP-a donosimo serijal tekstova o stavovima Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati o važnim političko-društvenim pitanjima.
Pred vama je drugi nastavak is serijala stavova Hrvatske narodne stranke – liberealni demokrati.
Prvi dio nalazi se ovdje (http://pollitika.com/stavovi-hns-a-1)
Treći dio nalazi se ovdje (http://pollitika.com/stavovi-hns-a-3)

II. UNUTARNJA POLITIKA
Područja: pravosuđe, javna uprava, stranački sustav, obrazovanje, kultura, socijalna politika i zdravstvo, ljudska prava.

KORUPCIJA U PRAVOSUĐU – KAKO JE RIJEŠITI?
Podložnost političkom i drugom pritisku govori o korupciji u pravosuđu.
Nezavisno sudstvo pretpostavka je civilizirane države.
U sustavu ne mogu djelovati suci dokazane političke provenijencije – njihova zaštita ne znači nezavisnost, nego nešto upravo obrnuto.
Isto vrijedi i za suce koji gotovo otvoreno rade u interesu organiziranog kriminala, i tajkunskih grupacija.

Stavovi HNS-a #1

Za sve vas koji Hrvatsku politiku ne dijelite samo na politike HDZ-a i SDP-a donosimo serijal tekstova o stavovima Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati o važnim političko-društvenim pitanjima. HNS je prema posljednjim istraživanjima (http://www.totalportal.hr/index.php?page=article&article_id=151837) treća politička snaga u Hrvatskoj čiji kandidati/kinje (http://www.izbori.hns.hr/modules/mastop_publish/?tac=Tko%3F) sigurno ulaze u VI. saziv Sabora.

Stoga, glasanjem za našu listu (HNS) u Sabor šaljete ljude koji rade, rade i rade (sjetite se Dragutina Lesara, Nikole Vuljanića, Antuna Kapraljevića, Miljenka Dorića, Joze Radoša, Alenke Košiša Čičin Šain, Željka Kurtova...), te dajete doprinos jačanju parlamentarne demokracije i razvoju hrvatskoga društva. HNS će participirati u novoj vladi zajedno s SDP-om i biti će pokretački motor, zamašnjak u realizaciji programa i projekata koji će naše društvo odvesti u toliko željene pozitivne promjene (sjetite se Varaždinske županije).

Struka i politika: konačno rješenje za urbanu jezgru Zagreba

Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu održana tribina o devastaciji Zagreba i novom GUP-u, koju su organizirali Zelena akcija i Pravo na grad, uoči izglasavanja na Gradskoj skupštini. Mediji i javnost usmjerili su pažnju na parlamentarne izbore od kojih nas dijeli nešto manje od dvadeset dana i sve su druge političke sadržaje potisnuli.

Od sjednice Gradske skupštine i moguće odluke dijeli nas manje od dvadeset sati, ti sati otkucavaju smrtnu uru zaštićenoj donjogradskoj jezgri i najavljuju njezinu potpunu prometnu i graditeljsku devastaciju.

Kad je, početkom godine, počela građanska akcija suprotstavljanja bahatoj sprezi politike i kapitala, sjetila sam se teksta 'Cvjetni trg', objavljenog pred više od deset godina, u kojem je pjesnik Danijel Dragojević izrekao riječi koje danas možemo čitati ne s nostalgijom, nego pomiješanih osjećaja tuge i bijesa: 'Kad danas govorimo o trgovima u centru grada, jedini je kojemu bježi naše intimno biće Cvjetni trg. On zbog svojih skromnih dimenzija nije primamio pažnju vlasti. Svojim praznim i ispraznim namjerama ona se nije na njega ustremila. Mimoišao ga je i promet.'

Mutna posla oko Zračne luke Zagreb trebala bi zanimati Državno odvjetništvo

Još prije gotovo dvije godine javnosti je servirana priča o velikim projektima obnove i proširenja Zračne luke Zagreb. Hvale vrijedan je svaki projekt koji bi od velikogoričkoga aerodroma napravio jakog i nezaobilaznog regionalnog igrača na tržištu komercijalnog zračnog prometa. No, postavlja se pitanje radi li se o odgovornom i razvojnom ili destruktivnom i mutnom poslu? Saga o Zračnoj luci, njenom novom terminalu i drugoj pisti s vremena na vrijeme podgrijavala se u medijima da bi pred koji tjedan dosegla svoj vrhunac potpisivanjem nekakvoga protokola između Vlade RH i Grada Zagreba.

Nezaposlenost i neobrazovanost ne može biti samo stvar pojedinca

Moram priznati da sam pozorno pratio predstavljanje gospodarskih programa, a sve kako bi čuo riječ – dvije o izmjeni radnog zakonodavstva i prilagodbi tržišta rada onome što nas neminovno čeka prilikom ulaska u EU, ali i trendovima globaliziranog tržišta. No, čini se da su svi osim HNS-a, jednostavno zaboravili na tu ključnu kariku u priči zvanoj gospodarstvo. Ili jednostavno ne znaju i neće, kao što je to slučaj s HDZ-om koji u svom mandatu uspio postići samo to da svaki treći čovjek s diplomom bježi u inozemstvo. Kako i ne bi, kad u zemlji u kojoj žive ništa nije sigurno, a ponajmanje da će u slučaju gubitka posla ikad više naći posao.

Obrišite suze

Prije nekih mjesec-dva sjedeći u jednom zagrebačkom restoranu htijući-nehtijući zbog vrlo glasnog razgovora društva za stolom do moga, "prisluškovao" sam njihov razgovor. Teme se su brzo izmjenjivale i naravno da su na red došle politika i kampanja. Jedna gospođa iz toga društva ispalila je genijalnu ideju. Rekla je kako bi bilo dobro da netko u kampanji građanima podijeli role toalet-papira na kojoj bi pisalo „Pokušajte obrisati sva sranja koja su ovi napravili“.

Neki dan sjetih se toga. I pomislih kako bi zapravo bilo bolje biračima ponuditi papirnate maramice za brisanje suza. Čim se sjete „jamstvene kartice“ iz 2003. Stoga, ukoliko slučajno ovih dana u svom mjestu naletite na nekoga tko će vam ponuditi ove maramice iz reklame držite se i sljedeće upute: koristite ih SAMO ZA BRISANJE SUZA, radosnica ili žalosnica, kako vam više paše - ali nikako s njima nemojte brisati nos.

Pazi koga biraš!

Gradnja zagrebačkih stadiona – put u pakao

Hrvatska je visoko zadužena zemlja, Zagreb je visoko zaduženi grad, a građani naše zemlje i našega grada također su visoko zaduženi. Za sva ta zaduženja vrijede ista pravila:

• ako je zaduženje za stvaranje nove vrijednosti iz koje će se vraćati dug i moći živjeti - dobro je;
• ako je zaduženje za osiguranje osnovnih uvjeta života - stan, neophodna cesta, škola - prihvatljivo je;
• ako je zaduženje za luksuz, hir ili predstavu - put je u pakao!

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci