Tagovi

Pakleni tjedan

Pakleni tjedan

Pollitika je još uvijek mjesto gdje svoje muke i tugu volim iznijeti. Moji problemi sa zdravstvenim sustavom ne prestaju. I iako mnogi kažu da je nedostatak sredstava najveći problem, ja ne mislim tako. Problem su «ljudi» i «stručnjaci». Mnogi na pollitici znaju da mi je majka 100%-tni invalid. Jedva pokretna, na jedno oko potpuno slijepa, na drugo malo vidi. Srčani bolesnik.

Tragom jedne odluke

Na 1. sjednici Vlade T. Oreškovića kao 8. točka dnevnog reda predložen je Nacrt prijedloga zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Većinom glasova u saboru donesena je odluka da se o zakonu raspravlja po hitnom postupku. Zastupnica Laburista Nansi Tireli u utorak je napuštanjem sjednice namjerno srušila kvorum na saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je zbog toga morao otkazati sjednicu. Odbor je, naime, trebao raspraviti Vladin prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, a Tireli je novinarima kazala kako je njezino namjerno rušenje kvoruma, koji se skupio na početku sjednice, bio jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava.

Bili budale ili pametni - neka im ( nam) je sretno

Danas ćemo vjerojatno dobiti novu Vladu i Premijera. Najvažniji je zadatak pred njima donošenje državnog proračuna. Izgledno je da će se rashodi morati smanjiti za barem 5 milijardi kuna. Stavke na kojima se svakako mogu postići uštede su plaće i materijalni rashodi i to zato jer se upravo na tim stavkama gomilaju bespotrebni i nezakoniti troškovi. Posljednju tvrdnju lako je dokazati na primjeru Direkcije za korištenje službenih zrakoplova. Rashodi za plaće iz izvršenja državnog proračuna za 2014. godinu iznosili su 21.453.235.277,70 kn. U prvih 11 mjeseci 2015. ti rashodi iznose 22,68 milijardi kuna. Materijalni rashodi po izvršenju proračuna za 2014. iznosili su 7.595.305.496,01 kn dok u prvih 11 mjeseci 2015. oni iznose 9,19 milijardi.

O Vladi na odlasku onoj u dolasku

O Vladi na odlasku onoj u dolasku

Održana je posljednja sjednica Vlade na odlasku. Prva točka dnevnog reda bila je Izvješće o radu Vlade na 2224 strane. Evo malo zanimljivosti do 530-e strane..

1. Ministarstvo branitelja

- U Ministarstvu branitelja zaposleno je 165 službenika i namještenika (bez dužnosnika) na neodređeno i 31 na određeno vrijeme.
- Služba i kasnije osnovani odsjek za zaštitu na radu organizira i provodi osposobljavanje zaposlenika za pružanje prve pomoći.

Kontinuirana je i suradnja sa specijalističkom ordinacijom medicine rada vezano za zdravstvene preglede djelatnika i preglede vidnih sposobnosti
djelatnika koji rade na računalu četiri ili više sati tijekom radnog dana. Pregledi se provode periodično, po zahtjevu djelatnika ili poslodavca, te se sukladno utvrđenom stanju izdaje Uvjerenje o radnoj sposobnosti tj. Izvješće o zdravstvenom pregledu o čemu se vodi propisana evidencija.

- edukacija djelatnika po pitanju stresa kao nove kategorije u Zakonu o zaštiti na radu,
- pribavljanje suglasnosti za izvođenje programa osposobljavanja djelatnika za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara.

Dragi Time ( Oreškoviću )

Dragi Time ( Oreškoviću ),

nema ni par dana kako smo razgovarali i mislila sam da si neke stvari usvojio, a kad ono čujem da ti je privremeni ured u Sheratonu. Možda ti je neko rekao da je i Kolinda od tamo krenula dok se nije ispraznio Pantovčak pa misliš da je to možda i nekom uredbom propisano, ali nije tako. Vjerojatno ne znaš da je bivša Vlada ustanovila i Ured dobrodošlice ( 2 zaposlena državna službenika ) unutar Državnog ureda za Hrvate izvan RH sa 30 zaposlenih u 2014. godini. Ko da su znali da ćeš doći. Možda ima mjesta u tom uredu za tebe privremeno.Nadam se da ih sada nema puno više od 30. U 2014-oj je za njihove plaće utrošeno zajedno sa doprinosima 5.128.300,91 kn. Ako nisi znao Zmajlović je smješten u ZagrebToweru. Tamo imaš kancelariju sa kupatilom, a zakup se ne može samo tako raskinuti, pa kad već plaćamo manje bi nas koštalo da se iz Sheratona prebaciš u Tower, ako ti Ured dobrodošlice ne odgovara. Najbolje bi ipak bilo da se smjestiš u Ministarstvu financija. Lalovac te željno isčekuje. Još je plaćen kao ministar i nema smisla da ne iskoristiš njegovo znanje. Možda si i ti poput mene proučavao proračun RH, ali tamo bi sigurno dobio informacije iz prve ruke. Znaš i sam da je to najvažniji posao koji te čeka uspiješ li sastaviti Vladu za koju ćeš imati bar 76 ruku u Saboru. Ovi iz Most-a imaju «kratak fitilj» i s njima ne možeš računati na duge staze. Zato požuri.

Razgovor sa T.Oreškovićem

Razgovor sa Tihomirom Oreškovićem

marival: Gospodine Orešković, vjerujem da vam je poznato kako su rashodi za zaposlene u 2014. iznosili 21,45 milijardi kuna, a u prvih 10 mjeseci 2015. oni iznose 20,57 milijardi. Materijalni rashodi za 2014. iznosili su 7,59 milijardi, a u 10 mjeseci 2015. oni iznose 8,26 milijardi. Da li ćete prije donošenja državnog proračuna provjeriti da li se plaće isplaćuju po zakonu jer iz izvještaja Državnog ureda za reviziju ispada da se često isplaćuju npr. dodaci od 10% za izvrsnost gotovo svima iako svi nisu izvrsni?

Da je Petrov marival

Kriza je na pomolu . Ne više ova naša višegodišnja gospodarska već i kriza vlasti. Dio građana koji doista želi promjene prepoznalo ih je u MOST-u. Iza nas je prekinuta sjednica Sabora, koja nije bila i konstituirajuća. Ništa novo. Osim što možda postoji rješenje da vuk bude sit i ovce na broju. Idem od pretpostavke da je ovih 15 članova MOST-a kojima je Petrov na čelu umorna od ( ne )rada dosadašnjih Vlada baš poput mene. Možda su poput mene i većina onih koji su glasali za MOST. Umorni od državnih proračuna koji nas svake godine zadužuju za novih petnaestak milijardi. Što za aute, što za tonere, što za ugovore o djelu od kojih jedan jedini ( onaj za prodaju Croatia osiguranja ) premašuje troškove izbora, što za poticajne otpremnine, zakupnine ( ZagrebTower ), agencije........ Čarobna riječ je interpelacija. Mada nisam potpuno sigurna.

Umjesto nastavka ( onog što nam je činiti)

Umjesto nastavka

Do 15.prosinca 2015. sigurno nećemo imati novu Vladu, a tada na naplatu stiže 5,5 milijardi kuna obveznica. Pitanje je hoćemo li imati Vladu i 22.srpnja 2016. kad na naplatu stiže još 3,5 milijardi kuna. A ne manjka ni državnih jamstava. I umjesto da gnjavim s time što bi trebalo učiniti, evo što se čini i za što nam hitno treba Vlada.

Državne nekretnine d.o.o. kao ogledni primjerak

O AUDIO i DUUDI-ju sam dosta pisala ( najprije Agencija a kasnije Državni ured za upravljanje državnom imovinom ), pa evo i par riječi o najnovijem «čedu» u nizu ( podaci iz revizije Državnog ureda za reviziju ). Poslovi raspolaganja i upravljanja državnim nekretninama su organizirani na način da DUUDI raspolaže svim nekretninama i upravlja dijelom nekretninama, a dijelom nekretnina upravlja Državne nekretnine d.o.o.

Što doista treba učiniti?!?!

Rezultati izbora

Rezultate izbora imamo takve kakve imamo. Gotovo isti broj mandata i lijevih i desnih i Most koji može odnijeti prevagu na jednu ili drugu stranu. I u MOST-u šaroliko. Prgomet koji zagovara tezu da je imao potpuno pravo sastati se sa Milanovićem jer svatko mora imati pravo razgovarati sa svakim. Istovremeno Petrovu brani da razgovara sa članicama koje su na njegovoj izbornoj listi osvojile još 2 mandata. Svi su za reforme. Kakve bi reforme trebale biti ne znaju ni lijevi ni desni., a ne zna ih ni MOST sudeći po do sada objavljenim reformama za koje se zalažu u poduzetništvu i pravosuđu. I nikako da neki shvate da bi "bolne" reforme trebale prije svega zaboljeti političare i uhljebe, a ne građane.

Što želim od MOST-a?

Što želim od MOST-a

Moje su se nade obistinile. MOST i njegov čelnik Božo Petrov osvojili su dovoljan broj mandata da s pravom budu prevaga koja će Hrvatsku napokon usmjeriti na pravi put. Jer bez obzira što su HDZ i partneri osvojili relativnu većinu - bez MOST-a nema Vlade pod uvjetom da dvije najjače koalicije ne stvore veliku koaliciju i «pljunu sami sebi u lice». Većinu mogu imati Hrvatska raste + MOST + IDS baš kao i Domoljubna + MOST. O Mostu ovisi kome će Predsjednica povjeriti mandat za sastavljanje Vlade jer budući mandatar morao bi Predsjednici dokazati da uživa povjerenje većine zastupnika u Saboru. Zahtjevima Most-a prije može udovoljiti HDZ jer valja imati na umu da se IDS snažno zalaže za regionalizam. Možda je došlo vrijeme da čelnici nekih stranaka shvate da mogu ostati i samo predsjednici stranaka i da nisu nužno samim time i predodređeni za Premijera.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci