Tagovi

Čovjek i političar

Čovjek nervozan, ljut i neraspoložen sjedi sam u svojoj sobi. Čovjek ne zna što da radi, od dosade uzima daljinski i po tko zna koji puta prebacuje televizijske kanale. Čovjeku se na TV-u ništa ne sviđa, ali ipak zadržava program na nekoj utakmici, gleda je tek onako jer nešto mora činiti da ubije vrijeme. Cijelo to vrijeme čovjeka muči nešto drugo, on je nezaposlen, on je bez prihoda, on je uplašen za svoju golu egzistenciju…

Čovjek u bolničkoj sobi leži sam na svom krevetu. Čovjek duboko zamišljen zuri u strop svoje sobe. Toliko je zamišljen da ne primjećuje medicinsku sestru koja prolazi uz njegovu sobu i koja bezbrižno časka s osobljem u hodniku. Čovjek je nedavno saznao dijagnozu da boluje od teške bolesti, on zna da se bolest može liječiti, ali zna da sam nema dovoljno novca za liječenje i da naše zdravstvo adekvatno ne pokriva liječenje njegove bolesti. Zbog toga je tako i zamišljen, u sebi čovjek se pita hoće li umrijeti zato što nema novca za liječenje…

Gravitacijski valovi

Na svom putu prema napretku, u beskonačnom vremensko – prostornom kontinuumu Hrvati su zaglavili na ustaško – partizanskom pitanju.
Iako bi možda nekom strancu naše ustaško – partizansko pitanje izgledalo smiješno, čini mi se, barem zasada, da je za Hrvate ustaško – partizansko pitanje prepreka koju će jako teško premostiti.

Ali na svu sreću Hrvati nisu jedini narod koji postoji u tom beskonačnom vremensko – prostornom kontinuumu.

Dok mi tratimo vrijeme i prostor našim ustaško – partizanskim prepucavanjima, u tom istom vremensko – prostornom kontinuumu ima i naroda te pojedinaca koji rade nešto korisno, zanimljivo i interesantno, nešto što će nam pomoći da bolje razumijemo svijet i nešto čime će se zadužiti buduće generacije.

Još prije stotinjak godina jedan je čovječuljak teoretski predvidio postojanje gravitacijskih valova.
Čovječuljak se zvao Einstein i postao je svjetski poznat po svojoj teoriji relativnosti, koja je uvelike promijenila naša shvaćanja i gledišta na svijet, svemir, vrijeme, prostor i materiju koja nas okružuje.

Povijesni događaj, ukidaju se sankcije Iranu

Nakon dugog vremenskog perioda crnih vijesti, na Bliskom Istoku konačno pozitivne vijesti.
Zapadne zemlje ukinule su sankcije Iranu, nakon što su iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, ( IAEA ), potvrdili da je Iran ispunio sve tražene uvjete iz ranije dogovorenoga sporazuma Irana i svjetskih velesila o rješavanju Iranskog nuklearnog spora

Spor vezan za Iranski nuklearni program dugo je opterećivao odnose između Irana i zapadnog svijeta predvođenog Amerikom.
Iran i Amerika su u neprijateljskim odnosima još tamo od islamske revolucije u Iranu koja se dogodila, sad već davne 1979 godine.
Od islamske revolucije u Iranu, Amerika i Iran preko svojih saveznika vode prikrivenu borbu za utjecaj i dominaciju nad regijom.

Zbog duljine i dubine Iransko – Američkog neprijateljstva, ukidanje sankcija Iranu, odnosno stupanje na snagu ranije dogovorenoga sporazuma između Irana i šestorke, svakako je povijesni događaj.

Pregovori
Godine bezuspješnog pregovaranja, sankcija i stalnih prijetnji, prethodile su postizanju sporazuma oko konačnog rješavanja Iranskog nuklearnog programa.

Živimo u 21 stoljeću.

Slučajno ili ne, dolasku 21 stoljeća prethodio je raspad komunizma.Raspadom komunizma završeno je s totalitarnim ideologijama koje su obilježile 20 stoljeće, te se u 21 stoljeće ušlo s dominacijom, onoga što je poznato pod terminom zapadna demokracija.

U isto vrijeme, sam početak 21 stoljeća obilježen je munjevitim razvojem interneta i drugih telekomunikacijskih tehnoloških čuda, što je sve skupa dovelo do razvijanja i ubrzanja procesa poznatog kao globalizacija.

Svijet je zaista u kratkom roku postao jedno veliko globalno selo, barem kada su u pitanju komunikacije i protok informacija.

Sve te brojne nove mogućnosti, sve te nove „preko noći“ iz ničega razvijene tehnologije, sve je to dovelo do zaključka, ( po mom sudu preuranjenog ) da će u 21 stoljeću doći do konačnog razlaza čovječanstva sa svim primitivnim i zaostalim društvenim vrijednostima te sa svim represivnim i nasilnim metodama djelovanja.

Dakle, postojala je nada da će u 21 stoljeću čovječanstvo doseći taj stupanj razvoja, da svi stanovnici zemlje mogu živjeti u relativnom blagostanju, odnosno da svi imaju pristojne prihode i da se svima poštuju temeljna ljudska prava i slobode.

Kazneni zakon i Hrvatsko pravosuđe

Hrvatsko pravosuđe sve više liči na obični ulični cirkus. Teško se sjetiti zadnjega slučaja, gdje je suđeno nekoj krupnoj ribi, a da je Hrvatsko pravosuđe cijeli slučaj odradilo na visokoj razini.
Suđenja Sanaderu, Čobankoviću, Horvatinčiću, igrice sa Bandićem i Mamićem, najbolji su pokazatelj koliko je trulo i neučinkovito Hrvatsko pravosuđe.

Jedan od glavnih i najvećih razloga ovako trulog i neučinkovitog pravosuđa je i kazneni zakon Republike Hrvatske.
Neosporno je da politika ima svoje prste u pravosuđu, ali izmjenama kaznenog zakona, onemogućile bi se brojne zloupotrebe i kriminalne radnje kojima sada svjedočimo

Kazneni zakon RH napisan je na način da doslovce omogućava korupciju, primanje mita, utaje poreza i sve druge vrste kriminalnih radnji, koje čine osobe s dubljim džepom.
Da li se tu radi o slučajnosti ili se pak radi o namjeri političkih elita, odnosno zakonodavca, to prosudite sami.

U nastavku teksta dotaknuti ću se nekoliko glavnih problema i nedostataka koje kazneni zakon RH ima, a koje omogućavaju korupciju te dovode do masovnih zloupotreba pravnog sustava.
Problemi su:

 

Krvavi parti

Svi koji sebe smatraju važnim i utjecajnim, svi koji se smatraju dijelom elite nastoje prisustvovati svim važnijim zbivanjima u svojoj sredini.
Kao što uglednici nastoje prisustvovati svim važnijim zbivanjima u svojoj sredini, tako isto i utjecajne države nastoje sudjelovati u svim važnijim zbivanjima u svijetu.

O tome, koliko je važno sudjelovati na svjetskoj sceni, najbolje nam govori odluke Njemačke i Britanije da se priključe bombardiranju položaja islamske države u Siriji.
Ne treba biti vrsni vojni analitičar, kako bi se zaključilo, da stvarne vojne potrebe za Njemačkom i Britanskom vojnom intervencijom protiv islamske države nema.

Što će Nijemci i Britanci bombardirati u Siriji, kada tamo Amerikanci već duže od godinu dana, navodno bombardiraju islamsku državu.
Amerikanci, ako to hoće, mogu sami bez ikakvih problema uništiti sve vidljive i važne mete islamske države.
Nema tog vojnog cilja ili mete koju bi eventualno Njemački ili Britanski avioni mogli uništiti, a da to ne mogu učiniti Američki.

Američka vanjska politika

U našim medijima i javnosti široko je rasprostranjena rasprava vezana uz Američku vanjsku politiku. Sama činjenica da mi aktualno raspravljamo o Američkoj vanjskoj politici, najbolji je pokazatelj koliko je Amerika globalno jaka i utjecajna zemlja.

Primjerice, kada se u Americi održavaju predsjednički izbori, cijeli svijet manje-više prati izbore i potajice se nada da će njihov favoriti pobijediti na izborima.

Naravno, razlozi zašto ostatak svijeta prati Američke izbore kriju se u tome da od Američke politike ne ovise samo životi Amerikanca, već životi velikog broja građana širom svijeta.

Čim se u domaćoj javnosti pokrene rasprave o Američkoj vanjskoj politici, odmah na vidjelo iziđu velike podjele oko ispravnosti odnosno štetnosti te politike.

Na jednoj strani imamo kritičare koji  Ameriku optužuju za sva zla ovoga svijeta. Njihove kritike često idu ka teorijama zavjere, gdje se sva odgovornost za sve svjetske probleme jednostavno pripisuje najmoćnijima, u ovom slučaju Americi.

S druge strane imamo razne grupe liberala koji idealiziraju Ameriku preko svake mjere, te nalaze nelogična opravdanja za sve što Amerika čini.

Teroristički napad u Parizu i vrijednost ljudskih života

Francuska i svijet zgroženi su terorističkim napadom koji se dogodio u Parizu. Sa svih strana svijeta stižu osude terorističkoga napada te se daje podrška uzdrmanom Francuskom narodu.
Jedan od popularnijih vidova davanja podrške Francuskom narodu je i mijenjanje naslovne slike facebook profila. Nakon terorističkih napada najpopularnija društvena mreža ponudila je svojim korisnicima mogućnost da uz naslovnu sliku svog profila postave i Francusku zastavu.
Oduševljeni facebook korisnici odmah su požurili iskoristiti dobivenu mogućnost, ( iako nije baš jasno kako se promjenom naslovne slike facebook profila daje podrška Francuskom narodu i žrtvama terorizma ), kako bi ponosno svojim facebook prijateljima, ( jer će jedino oni vidjeti promjenu ), pokazali kako su oni protiv terorizma te uz Francuski narod.

Teroristički napad u Parizu odnio je 130 nedužnih života, te je za svaku osudu. Dan prije terorističkoga napada u Parizu dogodio se teroristički napadu u Beirutu, ( Libanon ), koji je odnio 43 nedužna života. Svjetski mediji jedva da su i prenijeli informaciju o terorističkom napadu koji se dogodio u Beirutu.

O izborima

Jučer je bio dan kada smo formalno birali tko će iduće četiri godine vladati našom zemljom. Ta mogućnost da svake četiri godine po određenim pravilima i propisima, sebi biramo tko će vladati zemljom, temelj je onoga što znamo kao demokracija ili ti vladavina naroda.
A vladati po ljudskoj prirodi manje-više žele svi. Stoga nije nikakvo iznenađenje što smo umjesto listića na izborima imali listove, s dugačkim popisima onih koji žele obnašati vlast.
Imati vlast u rukama nije mala stvar. U četiri godine koliko mandata traje, radi se tu o kontroli i raspodjeli više od 500 milijardi kuna proračunskih sredstava, radi se o legitimnoj moći da se propisuju pravila i zakoni po kojima će drugi živjeti, radi se o izvorima i pristupima raznim informacija koje nisu dostupne svakom, itd, itd.
To mora da vuče čovjeka i stvara ovisnost, ko seks, drugoga ili alkohol.

Jučer u sedam sati izlaze prve predizborne ankete koje su se pokazale relativno točne, u ponoć već je manje-više sve jasno, zna se tko, što i koliko dobiva.

Švedska i budućnost bez novčanica

Prema pisanju pojedinih medija Švedska bi mogla postati prva država na svijetu koja će u potpunosti izbaciti papirne novčanice i kovanice iz upotrebe te će priječi na elektronski novac kao jedino sredstvo plaćanja.
Uz Švedsku, Danska i Norveška također razmišljaju o potpunom izbacivanju novčanica iz upotrebe.
Već sada u ovim skandinavskim zemljama preko 95 posto novčanih transakcija obavlja se isključivo elektronskim putem. Stoga nije ni čudno što upravo te zemlje planiraju prve eksperimentirati s ukidanjem papirnih novčanica.

Šveđani računaju na to da će izbacivanjem novčanica iz upotrebe osjetno smanjiti stopu kriminaliteta te povećati konkurentnost svoje ekonomije.
Teoretski gledano to bi trebalo biti tako.
Naime svi ilegalni oblici trgovine, ( droga, ljudi, oružje ) i svi nezakoniti oblici poslovanja, ( rad na crno, neizdavanje računa, ) obavljaju se gotovo isključivo s papirnim novčanicama.
Kada se izbace papirne novčanice svi ti ilegalni oblici trgovine i sva nezakonita poslovanja naći će se u velikim problemima.

Uzmimo jedan učestali primjer nezakonitog poslovanja kafića.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci