Tagovi

Komunizam i antifašizam

Nerijetko na ovim našim prostorima poistovjećuje se antifašizam i komunizam, a prava istina o tome je sasvim suprotna. Svakako treba uzeti u obzir i polustoljetno indoktriniranje od strane komunističke vlasti. Treba uzeti u obzir da je i ovih dvadeset godina „demokratije“ ista kamarila na vlasti samo su promijenili „dresove“. Komunizam je u našem prostoru tih pola stoljeća bio dio političkog sustava i „svetonazor“ vladajuće elite, a antifašizam je svjetski demokratski pokret i to ne samo „partijaša“ već u većoj mjeri i građanskih demokrata. Kod nas je između toga stavljen znak jednakosti, jer kako bi drugačije komunisti pravdali svoje zločine počinjene nakon rata, koji su bili izričito ideološko-političke prirode, a oni su ih nepravedno svrstavali pod okrilje demokratskog antifašizma. Povijesna je činjenica kako nisu ubijani samo Hitlerovi saveznici u čistkama i logorima, jer je iste masakre provodila i sovjetska i jugoslavenska, ali i druge komunističke partije u svijetu. Tako je nakon rata KPJ-u u ideološkim čistkama ubijala demokratski opredijeljenu građansku inteligenciju posebice istaknute političare npr.

01.15 h

Pošto se nalazim na odmoru na našem prelijepom Hvaru nisam mogao a da ne kritiziram (nema odmora dok traje obnova). Supruga i ja izlazimo skoro svako večer. Pošto smo po prvi puta na otoku Hvaru, svako večer, pošto po starim dobrim običajima skuhamo djeci čaj od maka kako bi što lakše i što duže spavali (ostavimo ih baki), obilazimo mjesta na otoku. Tako da smo u subotu na večer izašli u Stari Grad (prepio se vina pa nisam mogao voziti do Hvara).

Denis Kuljiš

Mada se nalazim na odmoru svakako sam našao vremena da pročitam tekst našeg angažiranog novinara. Također uhvativši malo vremena (izgorio slaninar na suncu) „prosurfao“ sam po portalima i vidio da mnogi od desničarskih portala traže glavu dotičnog gospodina serviranu sa jabukom u ustima (ne aludiram na osobni izgled). Naravno da je i meni kao retrogradnom desničaru tekst zasmetao, u jednom trenutku sam pomislio da sam konačno otkrio identitet mog dragog kolege Feniksa, mada mislim da je moj dragi kolega pismeniji i pošteniji od dotičnog gospodina (nije sudjelovao u sumnjivim privatizacijama, temeljem saznanja koja posjedujem). Mada se obojica natječu u pljuvanju zemlje koja im osigurava egzistenciju, a u domovinu za kojom žale ne žele ići ili je netragom nestala u roptarnici povijesti. Mišljenja sam da naš kolega to radi iz uvjerenja (besplatno), a angažirani novinar za nečiji račun.

politika i gospodarstvo

Sto puta sam si rekao dok ne priteraš posao kraju nemoj „srati“ okolo, ali jebeš čovjeka koji se ne da nagovoriti. Povod ovoga teksta je otvaranje poslovnog objekta u jednom od najmlađih gradova u okolici Vinkovaca. Događaj je utoliko velik jer dolazi i premijerka osobno. Tako da se tim povodom mora nešto napisati kako događaj ne bih prošao nezamjećen (u što čisto sumnjam). Pomislio sam da se možda ne otvara neki lift u nekom objektu od državnog značaja (porezna, državno tužilaštvo i td.), a pazi vraže otvara se pravi proizvodni pogon za preradu drva. Ne imajući vremena za detaljnu istragu, a ne želeći ulaziti u razne špekulacije pokušat ću napisati tekst razmišljajući na glas kao gospodarstvenik koji se upušta u takvu investiciju

Otvoreno pismo gospođi ministarki

Pošto sam neko vrijeme bio zauzet drugim stvarima,a rasprava na temu Splita prijeti da mi potopi dnevnik (u skladu sa pravilima), nastavljam u isto tonu, da ne razočaram dušebrižnike

Otvoreno pismo gospođi ministarki čudnoga imena

Poštovana gospođo ministarka, raspolažem informacijama da dijelite „pare“ nekim udrugama koje se bore za prava manjina, da bi se oni izborili za uskraćena im prava.
Pošto nisam manjina, mislio sam da mi omogućite financiranje kojim bi pomogao onoj jadnoj i opljačkanoj većini. Poveo bih kampanju protiv onih lopova koji su opljačkali ovu državu. Omogućite mi da snimim priloge o „selektivnom“ bombardiranju hrvatskih gradova, gdje je poginulo nekoliko tisuća civila, a ne samo jedan, kao što imamo primjer ustaš.., pardon hrvatskog „ne selektivnog“ bombardiranja Knina. Novac bi potrošio i na plaćanje odvjetnika i sudaca radnicima koji rade, a mjesecima nisu primili plaću. Iskreno se nadam da će te svojim utjecaje to rezolutno podržati, monitoringom pri suđenjima koje kakvim lopovima, monitoringom nad sudstvom. U slučaju ne poštivanja pravnih normi energično zahtijevali ne zatvaranje poglavlja 23.

Nije problem u "pederima" nego u pederčinama

Komentiramo splitske događaje i nađe se jedan „tolerantan“ i liberalan kolega koji na sva usta hvali homoseksualnu populaciju. Koristeći argumente tipa : višeg su obrazovanja, nježni, pažljivi i td. Pošto se popila pozamašna količina alkohola, a i jako ga dobro poznajem (bit će da se „trpao“ onoj plavuši), kažem mu : „Da'bog da ti djeca bila pederi“, naravno da je incident umalo prešao granice verbalnog razračunavanja. Pošto nas je okupljeno društvo primirilo, kažem mu ja „gledaj pošto si ti rekao sve moguće superlative u korist te populacije, a ja ti želim sve najbolje, tebi i tvojoj djeci, pomislio sam da bih možda želio da ti djeca budu uspješna u životu, a kako vidim iz tvog razmišljanja to su homoseksualci, te sam ti zbog toga to i rekao“.
Naravno da sam lagao. Rekao sam mu to u kontekstu toga što on nema djece, a i pored toga nije želio da mu djeca budu „nenormalna“ i da raskrinkam njegovo licemjerje, jer sve je dobro dok se to ne desi našoj obitelji (možda zbog ljubomore, jer mu je ona plava sve odobravala, srećom žena mi ne čita blogove, jer bi najebao).

Uvod u književnost ili ti "Zona sumraka"

Ovih dana sam podosta zaokupljen poslom, ali moram uvijek naći vremena i za svoje cure (kćeri) koje su u fazi intelektualnog propitkivanja svijeta. Dolazi mi starija kćer iz škole i pita me : „Tata što je to ironija ? ; Otkuda ti to ? Upitam je ; Rekao mi je B…. u školi da sam ironična“. Kako sada djetetu u drugom razredu osnovne škole približiti određene stilske figure, a sam nisam potkovan književnom naobrazbom, naravno najlakše ju je poslati na „kompjuter“ i natjerati je da to „progugla“, ali pošto sam ja brižni roditelj trudim sa da to pokušam djetetu pojasniti prispodobama iz svakodnevnog života, pa tako krenem :
- Znaš, ironija ti je kad nešto što kažeš nema to značenje, nego to znači suprotno
- A znam tata to je kao kad ti psuješ nakon dnevnika kada ti ona tvoja maćeha na televiziji govori o onoj resesiji i kako će nas ona odvesti odande, a ti me pitaš: „djete j'el ona to govori naški ili sam ja to skroz popizdio“.
- Ma ne dijete to je sarkazam, ironija je kad ona kaže da ima plan za izlazak iz krize
- Znam tata ! to je kao kad je ona govorila engleski, pa si ti rekao da bi ja bolje govorila od nje i da nema veze što sramoti sebe, nego što sramoti sve nas

Koja je alterrnativa ne ulasku u uniju ?

Naravno ne ulazak u uniju.
Zbog čega u uniju ?
Zato što „znamo“ da svi koji su ušli u uniju žive bolje, zato što svi koji su u uniji nisu zaduženi, zato što u uniji teče med i mlijeko, zato što u uniji padaju pečeni pilići s neba, zato što svaki konj zna da smo ispregovarali najbolje za našu naciju,zato što će biti slobodno kretanje na tržištu rada, zato što imamo genetsku grešku sluganstva, zato što se zemlja okreće oko sunca.
Tko se smije suprotstaviti takvim argumentima ? Nitko pametan. Srećom pa ja ne spadam u takve. te ne robujem opće prihvaćenim normama, jer čim se oko nekoga pitanja slažu kriminalna organizacija (za ne upućene HDZ-e) i partijci (za ne upućene SDP-e), to nikako ne može biti dobro, te bih zbog toga svatko tko ima imalo kritičko razmišljanje morao biti protiv toga, ako zbog ničeg drugog onda zbog same navedene činjenice da su se spomenute organizacije zadnji puta složile, mada prešutno, oko toga da neće „čačkati“ oko pretvorbe i privatizacije.
Zbog čega ne u uniju ?

Laičko istraživanja seksualnih navika u Hrvata

Mada prezauzet svoji privatnim obavezama ne mogu a da ne pratim aktualne društveno političke događaje, a shodno tome imam i potrebu za komentiranjem istih. Na pisanje ovoga teksta nagnala me odluka vlade da dodijeli stanove na Viškovu po povoljnim uvijetima „povratnicima“
Pošto sam dosta radio sa ljudima, a nisam obrazovan u području društvenih znanosti, nisam obraćao previše pažnje na neke određene zakonitosti u ponašanju ljudi i pojedinaca, ali sam jako dobo znao da ako ljude dovedemo do granice psiho-fizičkih mogućnosti, oni protivno svakoj logici „ne pucaju“ nego se pretvaraju u poslušne „ovce“ koje izvršavaju sve zapovijedi bez pogovora (dril).
Ali što ako ljude ne podvrgnemo iscrpljujućim fizičkim naporima i ne reduciramo im odmor, a oni ipak budu „ovce“ ? To bi prije svega (po mom laičkom sudu) ima veze sa seksualnom sklonošću. Čitao sam negdje da je jedan ugledni psihijatar rekao da je pokretač napretka i stvaralačka snaga, seksualni naboj, te sam stoga zaključio da su građani RH-a seksualni perverznjaci. Pokušat ću objasniti kako je jedan priprosti podanik mogao takovo što zaključiti.

Otvoreno pismo Jadranki Kosor

Naravno naslov ovog teksta je retorički napisan, jer kao što svi znamo Jaca je nepismena. Ovo nije zlonamjerna objeda nego parafraziranje njene izjave kada je komentirala aferu koju je sama pokrenula da bi „maknula“ sanaderovca Polančeca, a koja je vezana za potpisivanje ugovora o povlaštenoj cijeni struje za Šibenski TLM (o čemu neću, nisam ekonomista). Kasnije kada je afera kulminirala ispostavilo se da je inkriminirajući ugovor potpisala upravo ona. Naravno lakonski je prešla preko toga sa obrazloženjem da nije čitala ugovor (nepismena). Zanima me dali je raspoložena da mi bude jamac za kredit, jer ako ne čita ugovore vrijedne milijarde kuna, neće niti one koji vrijede stotine tisuća kuna. To bi naravno bilo smiješno i nisam siguran dali bi takvo što mogli progurati i u jeftinim sapunicama, jer je takav tip scenarija neostvariv (nije uzročno posljedično povezan), ali takvo što prolazi u hrvatskom poimanju prava, jer tragedija je što čovjeku za to sude.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci