Tagovi

Propagandne laži

Oproštajni dnevnik

Danas je druga godišnjica od mog prvog dnevnika na pollitici pa je potpuno OK da to dostojno proslavim. Tokom ove dvije godine na pollitici sam se prije svega bavio možemo slobodno reći kritikom propagandnih i ideoloških gluposti kojima smo svakodnevno izloženi i u koje jako puno ljudi vjeruje. Znate onu koja glasi svakog gosta tri dana dosta. Ja sam na pollitici bio 2 godine pa je vrijeme da ju sada napustim ovim oproštajnim dnevnikom prije nego što dodatno poraste broj mojih mrzitelja :)
Pošto je riječ o oproštajnom dnevniku zabaviti ću se opće popularnim temama.

Islamski fundamentalisti u Iraku (ISIL)

Žao mi je što ću Vas razočarati, ali takozvana Islamska država na području Iraka pa baš i ne postoji u onom obliku koji ste čuli na televiziji.

Izraelci i Palestinci danas, ali i sutra

Ovaj dnevnik je završni dio moje serije dnevnika o povijesti Palestine koja je počela s dnevnikom Od Izraela do Judeje-nacionalno pitanje (3750 - 6 godina nove ere), a nastavila se s onim Prastara politička povijest Bliskog istoka (2500 - 600 godina prije nove ere) i dnevnikom Od Judeje do Palestine-nacionalno pitanje (66. -1850. godina). Kao što u prethodnim dnevnicima nitko nije našao ozbiljnije činjenične greške nadam da će to tako biti i u ovom dnevniku.

Palestina nakon 1948. godine

Od Judeje do Palestine

Od Judeje do Palestine

Općenito govoreći moj nekakav cilj ovih dnevnika je prikaz povijesti Bliskog istoka do današnjeg dana bez osuđivanja ikoga ili s jednakom osuđivanjem svih prema njihovoj krivici.

U trenutku stvaranja Rimske provincije Judeje tamošnje židovsko stanovništvo je već oblikovalo svoj danas bismo mogli reći vjerski fundamentalistički mentalitet koji je nastao (ili obnovljen) oko 170 godina ranije kao nacionalni odgovor na proces helenizacije. Slični proces, ali u puno blažem obliku se dogodio i u Siriji (današnja Sirija, Libanon i južna Turska) gdje je nacionalistički odgovor doveo u praktički istom razdoblju dovodi stvaranja sirijskog jezika (iz aramejskog) koji postaje službeni jezik zavisnog Kraljevstva Edessa. Bez obzira na to nacionalno buđenje u Siriji situacija između nje i Judeje je bila neusporediva pošto su se na njenom teritoriju nalazile 3 rimske legije koje su pokrajinu čuvale od Parta/Perzijanaca i od moguće sirijske pobune dok u Judeji nije bila stacionirana niti jedna legija nego samo malene danas bismo mogli reći praktički "policijske snage" od 3.000 vojnika.

Prastara povijest Bliskog istoka

Za razliku od mog ranijeg dnevnika koji se bavio formiranjem nacijama Bliskog istoka i čini mi se bio pogrešno shvaćen ovaj se bavi prastarim političkim granicama te regije i ničim drugim. Nije mi ga bila namjera napisati, ali pretpostavljam da trebam kako bi objasnio onaj jučerašnji.

Ako početak ljudske cilivizacije na nekom području računamo od početka gradnji utvrđenih gradova tada povijest Bliskog istoka (današnji Sirija, Libanon, Izrael i Palestina) počinje prije negdje 4500 tisuće godina kada već postoje utvrđeni gradovi Byblos (na području današnjeg Libanona), Ugarit i Ebla (oboje Sirija). Potpuno uništenje posljednjeg od navedenih gradova prije 3600 godina je dovelo do toga da je sačuvan dio njegovih službenih dokumenta koji predstavljaju osnovu za političku situaciju tog doba na Bliskom istoku

Razdoblje nakon nastanka tih prvih gradova i njihovih mini kraljevstava je doba anarhije bez obzira na aspiracije Akadijaca i potom Babilonaca na ovom teritoriju gdje prije 3800 godina dominiraju Kraljevina Alepa i Kraljevina Homsa (radi jednostavnijeg čitanja koristim današnja imena gradova) po sačuvanom dokumentu napisanom prije 3800 godina.

Od Izraela do Judeje

Ovo je prvi dio teksta o povijest i sadašnjosti područja koje svojim danas smatraju Palestinci i Židovi.

Stvaranje Izraela i židovske vjere

Semitska plemena koja predstavljaju pretke Feničana, Židova i Arapa (pored ostalih) se doseljavaju na području Bliskog Istoka oko 3750. godine pne prvo na području današnje Sirije, a potom i dalje. U 17-om stoljeću pne semitsko pleme Hiksa će osvojiti Egipat, ali će se manje od 100 godina kasnije on osloboditi njihove okupacije i ubrzo steći dominatnu kontrolu nad područje Bliskog istoka gdje se tada formira semitska Kanaan civilizacija koju čini grupa obalnih gradova. To će biti ujedno i doba kada se formira odvojena jezična skupina semitskih jezika od kojih će nastati židovski i fenički jezik.

Tokom vladavine egipatskog faraona Ramzesa III područje Istočnog sredozemlja će biti zahvaćeno katastrofom velikih razmjera koje će dovesti do uništenja svih gradova Kanaana (Ramzes je vladao do 1155 pne). U toj katastrofi dio stanovnika će poginuti, dio pobjeći u Egipat,a dio pobjeći u brda gdje će mješanjem s tamošnjim stanovnicima doći do formiranja Židovskog naroda.

Ukrajinski izbori

Kao što svi pretpostavljam znate na izborima održanim 25. svibnja 2014. godine novi predsjednik Ukrajine je postao kralj čokolade Porošenko.

Ti izbori su u našim i svim zapadnim medijima hvaljeni kao pobjeda demokracije i pobjeda želje Ukrajinaca za ulazak u Europsku uniju i NATO savez.

Ovaj dnevnik se bavi samo tim izborima i onim što mediji nisu javili o ovoj priči,a ne bavi se Rusijom, Krimom ili nečim trećim.

Svi koji su pratili događaje pretpostavljam znaju da je Porošenko pobjedio u prvom krugu s gotovo 55 % osvojenih glasova. Ta prelijepa PR priča ima i svoju crnu stranu u kojoj je svoju ulogu na vlastitu štetu imala i Rusija.

Predsjednički izbori u Ukrajini su bili vrlo slični našim tipičnim parlamentarnim izborima. U Ukrajini glasači su realno mogli birati između samo 2 kandidata čija jedina realna razlika je bila njihov spol.

Tamošnji glasači su imali izbor između dva milijardera koji su to postali na isti onaj pošten način kako su stvoreni naši milijarderi, koji se zalažu za ulazak u EU i koji se zalažu za istu ekonomsku politiku. Glavna sličnost s nama je da mi imamo izbor između 2 stranke koji se zalaže za istu vanjsku i ekonomsku politiku.

Putinov godišnji

Ovaj tekst je preveden iz engleskog časopisa Guardian bez ikakvog komentarai:

Ime
Hunter Biden
rođen
1970
Prezime zvuči nekako poznato ?
On je sin američkog potpredsjednika Joea Bidena
Karijera
Tokom Clintonovih godina radio je u ministarstvu trgovine,a trenutačno je partner u investicijskoj kompaniji i profesor na fakultetu
Čini mi se da je on radoholičar ?
Našao je čovjek vremena i da se zaposli u Burisma kompaniji.
Nikada za nju nisam čuo ?
To je najveći Ukrajinski privatni proizvođač plina
Pa to zvuči malo sumnjivo ?
Kako možeš tako nešto misliti ??
Jer je sin američkog potpredsjednika !!
To je slučajnost. On je zaposlen zbog svojih sposobnosti po riječima direktora kompanije, Alana Aptera !!
Apter pa to nije ukrajinsko prezime !?
Amerikanac je kao i Devon Archer.
Pa tko je sada to ?
Pa on je čovjek koji radi zajedno s Hunter Bidenom u drugoj kompaniji,a istovremeno zapošljava Heinza !
Pa tko je sada taj Heinz ?
Usvojeni sin američkog ministra vanjskih poslova.

Never Never Land

Evo jednog mog minimalističkog dnevnika posvećenog Hrvatskoj.

Oni koji razumiju engleski jezik znaju da bi jedan od prevoda naslova dnevnika glasio Nedođija ako je to pravilna hrvatska riječ (Jerković mi je izvor za nju). To je zemlja u kojoj živi Petar Pan,a koja ne postoji u stvarnosti. Lana je u svojoj pjesmi tu nepostojeću zemlju iz mašte nazvala La La Land (njena pjesma).

Iskreno govoreći trabunjam gluposti kako bi popunio dnevnik jer želim postaviti pitanje kako bi čuo reakciju članova Pollitike.

Ne znam koliko od Vas je čulo da je postojala osoba s titulom Kardinal i Kralj. To je bio posljednji portugalski kralj prije španjolske vladavine u 16 stoljeću. Čovjek je bio kardinal Portugala i najbliži, možemo slobodno reći jedini živi rođak kralja Portugala. Kada je kralj poginuo on je postavljen za novog kralja pa je istovremeno vršio obje dužnosti do svoje smrti.

Danas se mnogi u Hrvatskoj križaju po pitanju izjave novog rektora Zagrebačkog sveučilišta po kojoj on želi promovirati biblijske vrijednosti na sveučilištu.

Gospodin Boras je prije ove dužnosti bio i dekan filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Putinove reforme

Čitam knigu na engleskom jeziku:
"Kako se Rusija zaljubila i odljubila od Vladimira Putina"

pa pošto ona ima jako puno informacija poslužila mi je kao inspiracija za ovaj dnevnik. Ovo nije još jedan dosadan politički dnevnik o Rusiji nego je dnevnik o životnim uvjetima običnih Rusa danas i onima kakvi su bili prije 14 godina.

Da osnovu današnje bogatstva čine nafta, zlato i druge sitnice kojima država (ili Putin) po rječima Aleksandra Lebedeva (najveći privatni suvlasnik Aeroflota i puno drugih stvari) je upravljala u zadnjih desetak godina na sljedeći način:
1/3 ulazi u džepove 200 obitelji
1/3 se koristi za državu
1/3 se koristila za Olimpijadu i druge "gluposti"

Ipak čak i da je čovjek u pravu s postocima riječ je o toliko velikom novcu da se drastično dignuo tamošnji životni standard. Dio tog novca je pored ostalog rezultat pobjede u svađi s Hodorovskim koji je smatrao da je porez od 43 % na prodaju nafte previsok. Danas taj porez stoji na 90 % (svi naftni porezi zajedno).

Opasne doktrine

Doktrine 21. stoljeća

Američka doktrina

1) SAD ima pravo oboriti vlade drugih država ako smatra da ugrožavaju američki interese.
2) Promocija demokracije i putem nje stvaranje proameričkih režima.

Ruska doktrina

Rusija more ostati regionalna sila s nuklearnim oružjem koja dominira područjem bivšeg SSSR-a.

Mnogi smatraju da je ova ruska doktrina u stvarnosti Putinova, ali uopće nema nikakve veze da li je na vlasti Putin, Jeljcin ili bilo tko treći pošto u ruskom društvu, među velikom većinom Rusa postoji danas kao što je postojao i 1994 ili će postojati 2024 konsenzus oko ove doktrine.

Sukob doktrina

Te dvije doktrine su u međusobnom sukobu pošto američka tvrdi da SAD ima pravo mijenjati režime kako i gdje želi dok ruska tvrdi da samo Rusija ima pravo mijenjati režime na području bivšeg Sovjetskog saveza.

Rat u Gruziji, politička borba oko Ukrajine, sada ova nova mini pobuna u Moldaviji su sve samo posljedice sukoba između ove dvije doktrine.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci