Tagovi

Crtice iz Engleske ( 2. dio)

Ljudi, mentalitet, drustvo, kultura

Britanski Otok odvojen je od evropskog kontinenta kanalom La Manche kojeg oni zovu, a kako bi drugacije nego - Engleski Kanal (English Channel). Mozda je bas ta prostorna odvojenost i vjekovna izoliranost i glavni razlog njihove razlicitosti od Evropljana. Samo 40-tak kilometara vode u najuzem dijelu Kanala izmedju engleskog Dovera I francuskog Calais-a (Kalea) stoji izmedju Britanije i Evrope a toliku je razlicitost uvjetovao!
U svemu i po svemu. Doduse, tako je bilo dok globalizam i internetizacija nisu dosli ovamo, pa sada ta razlicitost nije vise u svemu.
U Britaniji zivi blizu 60 milijuna dusa, pa je Otok povrsine oko 250.000 kvadratnih km prenapucen. Iako je napucenost vidljiva i ocita, zbog dobre organizacije i upravljanja nije teska i tegobna.

Crtice iz Engleske.

Crtice iz Engleske.

Tokom mog 9-godisnjeg zivljenja u Engleskoj (u njenom srcu koje se naziva Midlands) vidjela sam, cula i dozivjela svasta. I lijepoga i ruznoga. Prosla sam ju uzduz i poprijeko, a svoja zapazanja, dojmove, saznanja, spoznaje i iskustva sazela sam u knjizicu "Crtice iz Engleske" ili Engleska ocima i usima jedne strankinje. Ovo vrijedi za Englesku koja je najvazniji dio i dusa V.Britanije ili Ujedinjenog Kraljevstva. Za Skotsku, Wales i Sjevernu Irsku ne znam posto nisam zivjela, a niti bila u njima.
Ovo su odlomci iz te knjizice.
Evo za razonodu i razbibrigu!

Zapocinjem s crticama iz prometa:

SIN

SIN

Jedan veoma bogati covjek i njegov sin jedinac bili su veliki ljubitelji slikarstva. Imali su mnoge skupocjene slike u svojoj zbirci, od Rafaela do Picassa... i zajednicki su im se divili.
Ali tuzne li sudbine. Njegov sin je otisao u rat. Bio je hrabar vojnik i spasavajuci svoje suborce pogibe.
Nakon primitka strasne vijesti oca je shrvala tuga.

Mjesec dana kasnije netko je pokucao na njegova vrata. Bio je to jedan mladic koji u rukama drzase neko veliko platno. I rece zalosnom ocu:
- "Gospodine, vi me ne poznajete, ja sam vojnik kojega je vas sin spasio od smrti nesebicno zrtvujuci sebe. Spasio je ne samo mene, nego jos nekoliko vojnika, ali dok je mene zaklanjao metak ga je pogodio u prsa i na mjestu je izdahnuo.
Puno nam je pricao o vama i koliko vas voli, kao i o vasoj zajednickoj ljubavi prema umjetnosti i slikarstvu.-
Mladic mu pruzi platno rekavsi: -"Znam da nisam neki umjetnik i da ovo platno nije mnogo, ali znam da bi se vas sin radovao kad biste ovo primili kao moj dar.-

Jezicno kreteniziranje i kretenizacija jezika

Jezicno kreteniziranje i kretenizacija jezika

-"O bahatom, namjernom mijenjanju i iskrivljavanju mog materinjeg jezika imam pravo na stav.
Naime, u morbidnom dokazivanju kako su hrvatski i srpski jezik dva različita i međusobno strana jezika, hrvatski pravopizdžije završili su na konačnom rezultatu svojih nastojanja, a taj je kako hrvatski narod ne zna i ne poznaje svoj standardni jezik i govori i piše nekim drugim jezikom.
Pa su pravopizdžije kojima je endehazijska jezicna praksa sveta paradigma, do sada izdale vec pet važećih hrvatskih pravopisa u kojem propisuju, izmisljaju, naređuju, zabranjuju…

Vi ne zasluzujete tumor i rak mozga - vi zasluzujete cinjenice!

(Prenosim u skracenom slobodnom prijevodu ovaj informativan i koristan clanak "You don't deserve brain tumor/cancer -you deserve the facts!" by E. Worthington).
Odmah na pocetak stavljam osnovnu zastitu od mikrovalnog zracenja mobitela (a koja se u clanku nalazi na kraju) a koja svakome stoji na raspolaganju, jednostavna, besplatna i maksimalno ucinkovita:
- sto manje koristiti mobitel.
- dok se koristi drzati ga sto dalje od glave.
- manje razgovarati, vise tekstirati.
- kad se ne koristi drzati ga podalje od tijela.
- placati prema potrosnji sto je vazan uvjet manjeg koristenja.

Vi ne zasluzujete tumor i rak mozga - vi zasluzujete cinjenice!

~ Neki ljudi su gotovo bolesno vezani za svoje mobitele iako istrazivanja i studije pokazuju da je njihovo zracenje stetno i da stvara ovisnost. Usprkos tomu, oni ih zloupotrebljavaju na svoju vlastitu stetu. Mi ne mozemo spasiti one koji bi radije umrli, nego se odrekli, smanjili upotrebu mobitela i zastitili se.
Ali eticko nacelo nuka nas da svim razumnim ljudima ponudimo i predocimo ove osnovne cinjenice.

Odvojenost Drzave i Crkve

Hrvatski je Ustav dobar, ali je sva nesreca u tome sto se njegove odredbe ne postuju i ne sprovode u praksi.
Ajmo sad malo o odvojenosti Crkve i Drzave.
Odvojenost religije od drzave je jedan od stubova svakog slobodnog i progresivnog drustva.
Ustav RH deklarira (i jamci) - Sve vjerske zajednice su jednake pred zakonom i odvojene od drzave.-
Uzimajuci u obzir hrvatsku realnost to nije tako, jer se to nacelo ne primjenjuje i ne sprovodi u praksi. Ili mozda netko ima kakav dokaz da je drugacije?
Dosta se svih ovih godina govori o ne/sekularnosti hrvatske drzave. Po ustavnoj odredbi ona bi trebala biti sekularna/svjetovna, ali u stvarnosti to nije tako. A poznato nam je i zasto.

Vecina naprednih i tzv. demokratskih drzava ima u svom Ustavu to nacelo i primjenjuje ga u i praksi, sto u Hrvatskoj nazalost nije slucaj.
Jednostavna definicija nacela Odvojenosti Drzave i Crkve kaze, da su ove dvije institucije u medjusobnom distanciranom odnosu i da svaka radi svoj posao, drzava svjetovni, a Crkva duhovni.
Odvojenost treba onemoguciti manipulacije politicara s organiziranom religijom i obratno.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci