Tagovi

Vučić dobio izbore, a gubi vlast

******** Objavljeno na Otvorenom Blogu
Otvoreno o politici, ekonomiji, povijesti, znanosti i umjetnosti ********

Kad stavimo na stranu medijsku propagandu i zamagljivanja spin doktora ništa nije moglo sakriti dvije činjenice sa jučerašnjih izbora u Srbiji.

Prvo, Republička izborna komisija je potpuno zakazala, ne dajući NIKAKVE izborne rezultate sve do pola sata iza ponoći ! Nešto što je čak i u Srbiji do sada bilo nezabilježeno. Ozbiljne podatke sa > 90,00 % prebrojanih glasova imali su tek u 11.00 sati, u ponedjeljak. Na stranu svi drugi prigovori opozicije na nepoštenu kampanju i probleme sa nezapečaćenim kutijama (jednu su zabilježile tv kamere pri glasanju beogradskog gradonačelnika) i prijavama kupovine glasova, ovo je izazvalo skoro cijelo opoziciju na zajednički protest koji je okupio proruske DSS i Dveri, Pajtićevu DS, Živkovićevu Novu stranku, Tadićevu SDS, Čedin LDP, Čankov LSV, Radulovićev DOSTA. Takvog zajedništva nije bilo u opoziciji od rušenja Miloševića ! To dovoljno govori o ozbiljnosti sinoćnje situacije.

Milanovićev gambit: Prošlost i budućnost hrvatskih izbora

******** Objavljeno na Otvorenom Blogu
Otvoreno o politici, ekonomiji, povijesti, znanosti i umjetnosti ********

Kuljiš je riskirao i objavio svoje izborne prognoze u Jutarnjem listu, pa ne vidim razloga da i ja ne učinim isto. Nitko ne može biti prorok, ali trendovi se ipak mogu predvidjeti. Naravno, black swan događaji uvijek mogu okrenuti stvari naglavačke, ali barem će ostati podaci o hrvatskoj izbornoj povijesti i izmjenama zakona. Svoja razmišljanja, molim ostavite u komentarima. Hvala !

Prvo nekoliko činjenica.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izborima za Hrvatski Sabor i pravilnici o izborima omogućuju da od raspisivanja izbora do njihova održavanja prođu samo 34 dana, koliko je i trebalo prošli put. Dakle zakon dopušta održavanje izbora bilo koju nedjelju između 24.05.2015. (ako sutra raspiše izbore) i 01.02.2016. Ipak, najvjerovatniji datum, koji je Milanović spominjao svojim partnerima je rujan/listopad, prije nego se izgubi lijepo vrijeme i pozitivni utjecaj turističke sezone.

N. GABRIĆ: Može drugačije i znamo kako

******** Objavljeno na Otvorenom Blogu ********
Prenosimo iz "Poduzetnika", broj 88:
intervju s povodom, PROF. DR. SC. NIKICA GABRIĆ

Mi znamo da se može drugačije i znamo kako to napraviti

*Hrvatsko zdravstvo do sada je imalo jedanaest sanacija na koje je potrošeno 40 milijardi kuna, više nego što je država dobila za prodaju HT-a i INE *Možemo bolje koristiti potencijale koje imamo, možemo i zaslužujemo bolje živjeti od ovoga što nam danas nude nesposobne političke elite

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić, liječnik - specijalist oftamologije, osnivač je, vlasnik i ravnatelj Specijalne bolnice za oftamologiju Svjetlost u Zagrebu. Uspješan poduzetnik, pokretač projekata s domaćim i inozemnim investitorima. Redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, osnovao je prvu hrvatsku očnu banku, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Osnivač je i prvi predsjednik Nacionalnog foruma. Razgovarali smo o poduzetništvu i prvim počecima u privatnoj praksi, ali i o uključivanju u politiku, zašto se uključio u projekt NF i po čemu se NF razlikuje od ostalih aktera današnje političke scene.

Europski izbori - analiza ankete 25/03/14

****************************************************************
Preneseno sa Otvoreni Blog
Otvoreno o politici, ekonomiji, povijesti, znanosti i umjetnosti
*****************************************************************
Da utvrdimo gradivo: redovna mjesečna anketa objavljena 25.03. pokazala je slijedeće rezultate:

Stranka %
HDZ 20,4
SDP 20,3
Laburisti 8,7
Orah 7,5
BUZ 3,6
NL Bandić 3,6
HDSSB 3,3
Nac. Forum 3,3
HNS 2,3
HSPAS 2,2
HSLS 2,0
HSP 1,7
IDS 1,4
HSU 1,3
HRAST 1,3
HSS 1,1
Hrvatska Zora 0,9
NL Ivan Grubišić 0,8
Ostale stranke 1,4
Neodlučnih 12,4

Istovremeno kad su anketirali prema izbornim koalicijama:

Stranka %
SDP/HNS/HSU/IDS 26,0
HDZ/HSS/HSPAS/BUZ/ZDS 24,0
Laburisti 10,2
ORaH 8,5
Savez za Hrvatsku
(HDSSB/HSP/Hrast/Zora) 7,4

Milanovićeva manjinska vlada ?

Špekulativna analiza

Došao je i taj trenutak, u listopadu, najkasnije studenom 2013. Razlaz HNS i IDS sa SDP postao je neizbježan zbog paralize Vlade koju će Milanović presjeći izbacivanjem neposlušnih ministara. Ako to i neučini namjerno, takve će biti posljedice njegova “političkog stila”. Ferdelji, Komadina, Ostojić, Holy i Čačić su otišli, dok su naprotiv, pripadnici Milanovićeve “garde” ostali, imuni na sve afere i neuspjehe. Da li su ostali HNS-ovci sljedeći na listi za odstrel ?

Očekujući jesen

Ljeto je i političari su otišli na godišnje odmore, puneći baterije za vruću političku jesen. a mogla bi biti paklena.

Karamarko:Milanović 2:0

Analiza izbora za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba 19.05.2013.

Od svih održanih izbora 19.05. najbolji pokazatelj rejtinga i međustranačkih odnosa su izborni rezultati na razini županija i predizborne koalicije. Na županijskim izborima zastupljene su sve stranke, bez izobličenja rezultata koje izaziva većinski izbori sustav. Sam broj osvojenih mandata distribuiran je neravnomjerno diljem zemlje i stoga ga se ne može smatrati kao vjerodostojna mjera, dok je broj osvojenih glasova pouzdan i provjerljiv podatak. Na izbore je izašlo 1.779.975 birača ili 47,27 % birača i to poslije brisanja skoro 20 % ljudi sa biračkog popisa. Nevažećih listića bilo je 80.671 ili 4,75%, što je trostruko više od uobičajenog broja i pokazatelj značajnog nezadovoljstva birača.

Milanovićev predizborni poraz

************************************************************************************** Podržite nas posjetom. Izvorno objavljeno na Otvorenom blogu
***************************************************************************************

U ovom tekstu ponudit ću odgovore zašto će lokalni izbori 19.05. biti kap koja će preliti čašu nesposobnosti, koalicijskih i unutarstranačkih gloženja i srozavanja demokratskih standarda (ukidanje javnih natječaja za nadzorne odbore, smjene Ferdeljija i Holy, držanje Čačića u Vladi pod optužnicom, ignoriranje kršenja zakona o sukobu interesa Jakovine isl.) i kako će rezultati izbora utjecati na političku situaciju u zemlji.

Što za Ameriku znači Obamina pobjeda ?

****************************************************************
Izvorno objavljeno na Otvorenom Blogu, Facebooku i Twitteru.
Jer je na Pollitici najbolja blog zajednica :)
*****************************************************************
Amerika sve više, demografski, kulturno i ekonomski naliči na Kaliforniju

Kraj ili novi početak Mirele Holy ?

„Ukoliko vodstvo stranke odluči da me, zbog moje potvrde autentičnosti mailova te potvrde informacije da je PPVRH Radimir Čačić vršio pritisak na mene i mog pomoćnika ne bi li gospodin Jambrač bio postavljen na poziciju zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, treba isključiti iz stranke neću se žaliti na tu odluku jer ni ne želim biti u timu u kojem je govorenje istine razlog za nečije isključenje. S poštovanjem, Mirela Holy“

Imala je ministrica Holy i svojih dobrih i svojih loših poteza, od gafova poput zabrane mesa ponedjeljkom u zajedničkoj menzi ministarstava, pokušaja smanjenja otkupne cijene plastičnih boca i limenki, zabrane plastičnih vrećica, gdje se uvalila u nevolju zbog ne uzimanja u obzir kulturoloških i socio-ekonomske posljedica svojih mjera.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci