Tagovi

socijalna pravda

naučili smo letjeti kao ptice, roniti kao ribe, ali nismo naučili umijeće da živimo kao braća.
martin luther king

o socijalnoj pravdi ne možemo govoriti a da ne spominjemo ljudska prava. ljudska prava su temeljni standardi koje država treba garantirati svakom pojedincu. standardi ljudskih prava određuju što vlade moraju napraviti za svoje građane, a također i ono što NE SMIJU učiniti svojim građanima. kada se kaže da svaka osoba ima ljudska prava, time se kaže i da svaka osoba ima dužnosti poštivati prava drugih.

povijest ljudskih prava predstavlja trajnu borbu za slobodu i jednakost. ljudska prava se ne mogu kupiti, zaraditi ili naslijediti-ona su neotuđiva i nitko nema pravo drugoga lišiti prava iz bilo kojeg razloga.

prava čovjeka proizlaze iz ljudskih potreba-bioloških, socijalnih, kulturnih i dr., a dijele se u tri kategorije:

1. građanska i politička prava (koja su usmjerena na slobodu, pravo na život i sigurnost)
2. ekonomska i socijalna prava (koja se odnose na pravo na rad, obrazovanje, hranu, stanovanje i zdravstvenu zaštitu)

mediji i zdravlje

ovih se dana ponavljaju vijesti o samoubojstvima. nisu to branitelji (čini mi se da sno već navikli na njih, pa su sada aktualne vijesti o djeci koja su izvršila samoubojstvo), pa me je to jednostavno živciralo i zanimalo što se to u stvari događa. opet tiraži, tiraži.

ma svi znaju da se takvi događaji ne stavljaju na naslovnu stranu, ma svi znaju da se ne govori o uzrocima o konkretnom slučaju već o posljedicama, JL je to unio u sredinu (danas) , ali ne zbog toga što su suosjećajni već je naslovnicu zaslužila vijest o ubojstvu u zagrebu (znate koje ubojstvo).

ali, što detaljnije to je kao bolje novinarstvo. nisam novinar, ali poznam puno njih, u svojim matičnim kućama neće senzacionalistički pisati, ali će poslati uratke drugima i kad budu pozvani na novogodišnju večer pravit će se važni, i naravno hvaliti se. a i honorari su tu.

moram nešto reći, što zaslužuje u svakom sličaju;

Osobe sklone suicidu se žele riješiti problema, a ne života. Ako poznajete neku povučenu osobu bar joj čestitajte blagdane koji dolaze.

Takve osobe osjećaju nerazumjevanje i zanemarivanje.

lijevi i desni

stvarno nisam znao što bih pisao o događajima vezanim za izbore. toliko toga mogu ovdje pročitati, pa bih sigurno bio dosadan. ali, evo surfam webom i dođem do stranice http://www.katolici.org/naslov.php

u pokušaju da se i sam malo odmorim od ovih tema pred božićne blagdane, prenosim ovaj dolje tekst kao prijelazno rješenje.

Cijeli Isusov život je pred ljude koji su ga susretali postavljao pitanje prepoznavanja i izbora. I danas je Isus pitanje koje traži opredjeljenje i odgovor. Valja se moliti Duhu Svetome da uspijemo ispravno prepoznati i izabrati.

S Isusom su na Kalvariji bili razapeti razbojnici. Lijevi i desni. Njihov primjer nam još jasnije pokazuje koliko je svaki trenutak života važan i kako je bitno ispravno prepoznavati i birati.

Oni dvojica su u susretu s Isusom također došli u priliku opredijeliti se. Jedan od njih je u izmučenom i razapetom čovjeku prepoznao gubitnika i lakrdijaša koji ne zaslužuje ništa drugo nego prezir svakoga čovjeka, pa i njega koji s njim dijeli isti sramotni kraj. A drugi je imao toliku vjeru da je u Isusu prepoznao Krista.

sit, zdrav, obrazovan, zaposlen

sit, zdrav, obrazovan, zaposlen!

moram priznati da su mi ove riječi jednoga predizbornoga kandidata potaknule maštu. tako mi je bilo lijepo i toplo maštati kako nemam nikakvih problema.
(ne spominjem ime jer ne želim nikoga reklamirati na svom "papiru").
onda sam se zapitao jesam li previše subjektivan, nerealan?
nisam gladan, zdrav sam, školovan sam i zaposlen. ali, vrag mi ne da mira, nešto mi fali. žalim se frendici, i ona mi po tko zna koji put kaže: "baš si blesav, pa koliki ti je minus na računu?"
morao sam lanuti u stilu zvone r.(s poštovanjem), jer me je u sekundi probudila.

kao prvo zaboljela me je glava, kući me čeka "tanka večera"(morao sam mijenjati lamelu i korpu kvačila na svojoj kršini od auta), diplomu i ne znam gdje sam spremio, a minusi, minusi.

činjenica je , prateći pollitiku, da nas mnoge boli glava, ako ne financijski onda intelektualno(jer nam vrijeđa pamet).

a, ja ću se opet malo vratiti mašti, da nam svima od idućeg tjedna svima bude zdravlja, sitosti, zaposlenja i da skinemo prašine s naših zanatskih diploma!

od sporta i kulture do nekretnina

slušao sam danas, naravno u kafiću, komentare o sportskim klubovima. danas ne samo gradovi već i sela u hrvatskoj imaju neke sportske klubove. mnogo njih se ne može finacirati upisninama i članarinama svojih članova, već ih u dobroj mjeri financijski pomažu gradovi i sl. naravno to je novac poreznih obveznika. to je i u redu jer, slažemo se, nećemo djecu na ulice.

međutim, svi ti klubovi se nalaze u nekim prostorijama za koje se zna čije su vlasništvo, ali ima prostora, nekretnina, za koje se ne zna čije su. očito je da se najamnine plaćaju i nama nepoznatim vlasnicima. našim novcem. vlasnici se kriju od javnosti kao i količina novca koja se daje za najam.

drugo, sportski klubovi često stipendiraju školovanja svojih članova. to je u redu, daroviti i vrijedni sportaši to zaslužuju. međutim, ima li i onih "sportaša" možda "poznatijih tata", koji koriste, opet od javnosti skrivene stipendije za njih. našim novcima, jer lova na lovu itekako ide.

jesu li neki školarci i oni koji prave prometne nesreće skupim automobilima.

u kulturi sigurno ima sličnih slučajeva, pa neću ništa dodavati.

Zakon o zaštiti okoliša

Stupio je novi zakon o zaštiti okoliša .Time prestaje vrijediti dosadašnji Zakon iz 1994.
Uvodi se i "okolišna dozvola" koja će uvesti posebnu odgovornost velikih proizvodnih i energetskih sustava prema okolišu. Ona će se obnavljati svakih pet godina, ali će se moći i oduzeti te time prekinuti rad nesavjesnih, navodi Ministarstvo.

Mnogi građani ne znaju gdje završava infektivni otpad iz bolnica, ordinacija, domova zdravlja, umirovljenika i starijih osoba, službe kućne njege. Svi oni proizvode infektivni otpad svakoga dana.
U Hrvatskoj se, samo u jednoj godini proizvede blizu tri tisuće tona medicinskog opasnog otpada.
Do sada se on odlagao u obične kontejnere, a oni su se odvozili na deponije.
Koliko sam uspio saznati postoje poduzeća i stručnjaci koji se bave ovakvim otpadima.
Otpad se sterilizira, mrvi i može se dalje upotrebljavati u određene svrhe.

Provođenje zakona košta, ali je skuplje ako se zakon ne provodi.

saga matuljskog učenika

riječki novi list je objavio , rekao bih nesretnu, priču MATULJSKI UČENIK S PROBLEMIMA U PONAŠANJU.
škola je donijela odluku da jedanaestogodišnji učenik (koji je s tri godine ostao bez majke i ima problema s ponašanjem) ne dolazi dva tjedna na nastavu, a zatim bi morao promijeniti školu. Inače problemi traju tri godine.
Otac je to komentirao:
” U svakom slučaju u narednih 15 dana ćemo vidjeti što dalje, ali nije mi drago što moj sin to vrijeme ne ide u školu jer će izgubiti kontinuitet učenja. Čini mi se kao da su ga samo htjeli odstraniti iz škole i nažalost su u tome privremeno uspjeli. Što se tiče prekjučerašnjeg sastanka u školi, prošao je u atmosferi u kojoj su svi od nadležnih isticali svoju važnost i ono što su napravili. Kao da ne shvaćaju da nisu napravili ništa, odnosno da je njihov dosadašnji rad bez učinka.”

Jedino je pohvalio psihologinju i socijalne radnice koje su mu pružale podršku. Dakle, škola je obavila posao brigo moja pređi na drugoga.

Jako je važno reći da je odluka učiteljskog vijeća

lov na nas građane je otvoren

Svake četiri godine iznova se na izbornim listama javljaju ista odavno potrošena imena, tek s ponekim novim, uglavnom su to isti likovi, koji su nam svima dosadili i koji su sve te godine zastupali tek sebe, svoje pozicije i svoje džepove.
Na njih se ne odnose uobičajeni propisi koji važe za sve ostale smrtnike u ovoj zemlji. ovih su dana u Hrvatskome saboru svoj, samo oni kažu, težak i iscrpljujući četvorogodišnji rad završili zastupnici iz zadnjega saziva, njih 151, ali još nisu pokupili svoje "prnje" i konačno otišli doma.
Ne, svi oni su se pobrinuli i za još nešto dodatnoga lagodnoga života na račun nas običnih smrtnika. Naime, njima mandat zapravo završava s ovom kalendarskom godinom, tek kada novi saziv postane punopravan, a poslije prvoga siječnja, oni će, kako su to lijepo za sebe smislili, plaću od oko 16.000 kuna uredno primati i daljih šest mjeseci, ali i poslije još šest mjeseci polovicu toga iznosa. Naravno, to se odnosi na one koji ne uđu opet po tko zna koji put u Sabor i ako se u međuvremenu ne zaposle.

Ogledalce, ogledalce, prijatelju moj, tko je najljepsi u zemlji toj?

slučajno sam naletio na komentare nekih studenata. da ne bih bio dosadan izdvajam samo neke.

Zar se svi boje viknuti: "car nam je gol" hahaa.

Novinari, predlažem vam da u slučaju da netko od političara bude išao u posjet vrtiću Latica ili staračkom domu, da ga bojkotirate!

naši su političari mahom svi gadno inficirani.
stoga predlažem kolektivnu hospitalizaciju. na sero-loški odjel. još danas. gdje im pothitno valja ubrizgati anti-seru-m.
u protivnom ćemo oboliti mi.

SRAMOTA OD ZAKONA !! IZGLEDA DA JE BOLJE UBIJAT NEGO PUŠIT.

. roknia san godinu, i triban placati pola od ukupne cjene da bi nastavio skolovanje, cirka 3 000 kuna godisnje.
strara mi sere i govori da nemore placat moju "zajebanciju" ( osta mi 1 ispit )meni je dovoljan OPEL!!!

Ako je tvoj tata nasljednik biznisa, radi i muči se pošteno...svaka čast. Neka ti kupi Pagini Zontu, ali čitajući tvoje komentare mislim da je tvoj tata još jedan "pošteni" HDZ-ovac!

poštedi nas ti svojih komentara

socijalna pravda

koliko smo puta čuli, pa i sami rekli da ono što se uči u školi nema veze sa stvarnim životom. ipak znamo da je škola itekako stvarna.
u školama se učenicima govori o socijalnoj pravdi.s pravom, jer je i socijala i pravda dio naših života.
puno se govori o uvođenju poreza na zaradu od trgovanja dionicama; veći porez na veće zarade, taj se dio može koristiti za pomoć socijalno ugroženima itd.
porez na zaradu od trgovanja nekretninama je , kako čitam, loše riješen.
velika je nesrazmjera imeđu onoga što učimo i onoga što politika radi.
velika je nesrazmjera između onoga što učimo i onoga kako živimo.
propagiramo znanje, a sa druge ga strane rušimo.
kapital pobjeđuje odgoj.
bliže nam se razni praznici, a najveći od njih je božić.
u nadi da će odgoj i sve ono što je dobro ostati u našim srcima, pronađimo i još jednom pročitajmo priču "djevojčica sa žigicama".
h.c.andersen

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci