Tagovi

Sjećanje na Jadovno

Danas je dan sjećanja na Jadovno. Dan sjećanja na najmonstruozniji logor koji je prethodio logoru Jasenovac. Zamolio bih cijenjene pollitičare, slaba zdravlja, da preskoče svjedočenje ustaškog čuvara o događajima u ženskom logoru

Samo jedan dan nakon proglašenja NDH, ustaše počinju hapsiti gospićke Srbe i Srbe iz gospićke okoline, zlostavljaju ih i zatvaraju u kaznionicu Okružnog suda. Ondje je kraće vrijeme moglo boraviti 2.500 – 3.000 ljudi.Tijekom svibnja i početkom lipnja sa cijelog područja NDH dovoze se nove hiljade i hiljade muškaraca, žena i djece. Prostor kaznionice ubrzo postaje premalen, stoga Ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu sa Andrijom Artukovićem, u velebitskoj zabiti i na otoku Pagu, osniva kompleks logora Jadovno. Sve se to događa prije donošenja rasnih zakona i prije bilo kakve pobune nelojalnog stanovništva.

Kako od ustaša napraviti pitome junake?

Posljednji pokušaj povijesnog revizionizma kojim se negira, ublažava ili uljepšava ustaška strahovlada i ustaški zločini je izdrkotina Večernjakovog Magazina za vojnu povijest. Na njegovoj naslovnici prikazana je polunacerena spodoba Jure Francetića zapovjednika Crne legije, pod šljemom s golemim slovom “U” i s njemačkim “šmajserom" u rukama. Francetić tako najavljuje glavnu temu u Večernjakovom magazinu Ustaška vojnica, oružana sila Ustaškog pokreta u NDH 1941-43. Koliko samo um može biti bolestan kad stavi na naslovnicu masovnog koljača s didaktičkim ciljem da podučava čitatelje o načinima kojima je ustaška industrija smrti tamanila neistomišljenike, ponajprije srpske seljake, pitanje je za svakog židovskog psihijatra.

Clément - mladić koji je ispisao vlastitu smrt

Clément Méric, 19-godišnji gay aktivist, sindikalac i student Političkih znanosti predvodio je kolonu u Parizu za legalizaciju istospolnih brakova noseći transparent na kojem je pisalo Homofobija ubija. Nije slutio da je taj natpis predvidio način njegove smrti. Napali su ga ljudi obrijane glave s kožnim jaknama i tetovažama na vratu u blizini željezničkog kolodvora Gare Saint Lazare. Dvojica muškaraca i jedna žena. Stari između 20 i 30 godina. Muškarci su na majicama imali napisano Krv i čast te Bijela snaga. Pripadnici su krajnje desne stranke Revolucionarna nacionalistička mladež. Clément je bio nejak i mršav. Zdravlje mu je bilo narušeno zbog terapija protiv leukemije.

Napad je bio kratak, ali nevjerojatno brutalan. Jedan od napadača je imao bokser kojim je izudarao mladića po glavi. Nakon nekoliko udaraca Clément je pao na pod i izgubio svijest.

Željka Markić - jedina hrvatska gay ikona

Vjerujem da je Željka Markić, bivša predsjednica opskurne ultra desne strančice Hrast, zadobila respekt u srcima mnogih gay aktivista. Markićka je nesvjesno učinila nešto što pederima u Hrvatskoj nije uspijevalo desetljećima. Ta se uspješna poslovna žena, koja je prije koju godinu na sjednici Hrasta naredila kupljenim snagatorima da se fizički obračunaju sa stranačkim neistomišljenicima, prometnula u hrvatsku spasiteljicu braka kao ekskluzivne zajednice muškog i ženskog. http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php?option=com_content&view=article&i...

Kako sam zamalo dobio batina zbog pederskog braka

Premda sam samo letimično pogledao štand građanske inicijative „U ime obitelji“ u Savskoj to je bilo dovoljno da me njihov volonter presretne i nestrpljivo upita: „Hoćete li potpisati zahtjev da brak ustavno definiramo kao zajednicu žene i muškarca?“ Malo bolje pogledah tog volontera. Sliči na tipove koji čekaju u redu kako bi pretukli svakog anacionalnog Hrvata, punkera ili sličnog dvonošca devijantnog ponašanja. Zašao je u kasne četrdesete, koštunjav, prosječne visine i razdragan što sudjeluje u akciji koja srcem i dušom dijeli njegove poglede na pedere. Poznat mi je odnekud taj tip, pomislih, mora da je on jedan od onih koji se redovito odazivaju na braniteljske prosjede i skupove, pa tokom godina i brojnih televizijskih slika, lik mi se nesvjesno urezao u pamćenje.

Kako je Staljin porobio istok Europe

Sovjetski je Savez u poslijeratnu eru ušao s velikim svjetskim poštovanjem zbog odlučujuće uloge Crvene armije pri slamanju nacističke Njemačke. Unutar Sovjetskog Saveza uništenje nacizma je učvrstilo komunističku vladavinu koja se onda mogla posvetiti svojoj interesnoj sferi na zapadnim sovjetskim granicama

Potpomognute imidžem pobjedničkog Sovjetskog Saveza, prisustva Crvene armije i sudjelovanja u istočnoeuropskim pokretima otpora, komunističke su stranke, ali i druge ljevičarske skupine, preuzimale vlast. Na zapadu Europe, ponajprije u Francuskoj i Italiji ali i Grčkoj, izgledalo je da će komunisti i njihovi saveznici samostalno preuzeti vlast. Takav je razvoj događaja uznemirio Amerikance koji su imali svoje planove za poslijeratnu Europu. Sovjetski su komunisti prionuli stvaranju sigurnosnih granica i tampon zone u Istočnoj Europi. Iz tih je razloga Poljska predala svoje istočne teritorije Sovjetskom Savezu, a zauzvrat je dobila istočnonjemačka područja.

Pomjeranje Poljske na zapad

Jugoslavenski model socijalizma

Iz socijalističkog realizma Sovjetskog Saveza i njegovih satelitskih država izdvojilo se autentično jugoslavensko samoupravljanje koje je nastojalo umanjiti ulogu države u ekonomiji i ulogu Partije u gušenju sloboda i ljudskih prava. Premda su ta nastojanja bila ograničenog dometa, Titova je Jugoslavija poprimila obrise koji su je naglo udaljili od ostatka socijalističkog Istoka

U Jugoslaviji su komunisti došli na vlast po shemi: prvo pružanje antifašističkog otpora, a potom preuzimanja vlasti. Na Trećem zasjedanju AVNOJ-a 1943 . godine zbačena je monarhija i proglašena republika. Titov Narodnooslobodilački front pojavljuje se kao centralna vlast koja ima moć da vodi zemlju. Radilo se o jedinstvenoj kombinaciji revolucionarnog narodnog predstavništva i monolitne centralne vlasti, bez postojanja opozicije.

SPC - sympathy for murder

Poneki su Beograđani nakon jučerašnjeg orgijanja desnila na beogradskom Trgu Republike zazivali i Tita da se digne iz groba i raskuži ostatke mitingaške plijesni koja je još jednom pokazala svoju žilavost i tvrdokornost. Taj su cirkus kosovskih Srba protiv briselskog sporazuma između Srbije i Kosova svojim govorima i prisustvom podržali političari (Vojislav Koštunica, Emil Vlajki, potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, neki zastupnici u srbijanskoj skupštini), akademici, sportaši, desničarski pokret "Dveri" i zabranjena fašistička organizacija "Obraz" uz svesrdno huškanje dijela Srpske pravoslavne crkve.

Srpsko-hrvatska revizija fašizma

U Hrvatskoj i Srbiji se mnogo razglabalo o reviziji povijesti. Kolovođe revizije u javnom diskursu su obično bili opskurni političari i povjesničari kratkog fitilja dok je u hrvatskom slučaju krunski predvodnik postao Franjo Tuđman

Slučaj 1. Srbija - četnici postadoše antifašisti

U Srbiji tvrde da su i partizanski i četnički pokret bili antifašistički. Srpsku se djecu uči u školama da budu ponosni na svoje djedove koji su se, kao partizani ili kao četnici, suprotstavili nacističkoj Njemačkoj. Rehabilitacija četništva zahuktala se padom Miloševićeva režima, a 2004. Srbija je izglasala Zakon o izjednačavanju prava partizanskih i ravnogorskih boraca. Nakon 2005. srbijanske vlade proslavljaju četničke obljetnice, a godinu poslije, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini, podnose zahtjev beogradskom sudu za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Sudski proces još nije okončan.

Diskretni šarm marksizma

Potaknut reakcijama cijenjenih kolega na dnevnik o „Main Kampfu“ prema kojima je Marxov „Kapital“ jednako zlo kao i Hitlerov „Main Kampf“, ako ne i veće zlo, odlučih napisati koju riječ o marksizmu koji se u percepciji javnosti šarlatanski sotonizira već desetljećima.

Općenita prihvaćenost nekog uvjerenja, očitost i većinsko odlučivanje vrlo su loši argumenti. Dakako, nikad ne postoji potpuno jamstvo da su jedni u pravu, a drugi u krivu i zato moramo stavove koje smatramo pogrešnim shvatiti kao poticaj za provjeravanje jačine vlastitih argumenata. Budući da sam politolog, a marksizam je jedna od važnih povijesnih političkih ideologija, vjerojatno ću moći što istinitije iznijeti postavke marksizma.

Socijalizam kao radnički raj

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci