Tagovi

Imaju li Slovenci više dara za angažirani aktivizam od nas?

Dnevnik je nastao iz komentara na odlomak iz StariPilovog dnevnika :"Kad je intelektualac kritičan, on ispunjava uvjet da bude angažiran. Angažiranost bez kritike zove se stranački aktivizam". Zbog neprikladne je duljine komentar na kraju ipak postao dnevnik.

Ima li aktivizam u stranci u nastajanju intelektualni potencijal za društvenu transformaciju na bolje? Ovo se pitanje nameće nakon čitanja članka Nova snaga slovenske ljevice u prosinačkom izdanju Le monde diplomatiquea. Dobro se uklapa i u val pitanja u vezi daljnje uloge aktivizma, pa i onoga blogerskog, kao i sudbine foruma za brušenje kritičkoga mišljenja kao što je Pollitika, o kojoj je prije nekoliko dana pisao Magarac.

Trijumf hrvatske volje

„S naše strane nije došla nijedna teška i ružna riječ. To be continued. Ni u kakav rat ne ulazimo, ulazimo u argument, i uvijek ću se ponašati tako i zastupati zemlju, neću hazardirati. Ali da ću dopustiti da se s Hrvatskom briše pod, da se govore neistine, da se kleveće neću dopustiti“

Puno je jezičnih analiza napravljeno o govorima Zorana Milanovića. Njihove su osnove bile i psihološke i lingvističke,puno je toga već rečeno.Tako je njegov izraz da nije za toleranciju jer je to kriva riječ, već za aktivan i pravi suživot, izazvao filozofsko - lingvističku tiradu Žarka Puhovskoga koja je bila pretenciozna, ali i prihvatljiva u dokazivanju upitnoga značenja pojma tolerancija kojim se Milanović poslužio da bi istaknuo da je bolji od onog kakav može i treba biti.

Iz tjedna u tjedan, postalo je njegovo govorenje neko opće mjesto zgražanja ili potpore, podjele između njegovih ostrašćenih kritičara, simpatizera ili osoba koje su ga htjele sagledavati objektivno, bez ideološkoga ili bilo kojeg drugog predznaka unaprijed.

Bolnica Sveučilišta u Kaliforniji: Krvarim obilno. Imam osiguranje!

Za jedne od njegovih prvih smjena u bolnici Sveučilišta u Kaliforniji trijažna sestra dodala je mladom liječniku iz Oaklanda, Teri Reynoldsu rukom ispisano pisamce koje je dobila od pacijenta u čekaonici. U njemu je stajalo: „ Pomozite mi, molim Vas. Vilica mi je slomljena i imam velike bolove. Ovdje sam već preko sat vremena i neprekidno krvarim. Ruke i stopala su mi umrtvljena i počinjem se tresti. Potrebna mi je njega.Imam osiguranje.“

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci