Tagovi

Bliski istok - stari scenariji, nove žrtve; otvoreno pismo državnicima i građanima, ma gdje bili

Svaki put kada gledajući TV izvještaje začujem eksploziju u Gazi ili u nekom naselju južnog Izraela grč gorčine obuzima me poput meduze koja svojim krakovima obuzima žrtvu. Možda to vama nije bitno, ali pišem vam kao sin preživjelog s tetoviranim brojem 121 729, Auschwitz – Birkenau. Stojim pred vama sa slikama sudnice Haaga, a starina Theodor Meron podsjetio me ovih dana na lice pokojnog oca, u glavi mi se prepliću raznolike slike i obuzima me mješavina straha, stida i nemoći. Što napisati i reći, a da to već ne znate??
Koga se prisjetiti: Davida Ben Guriona, Golde Meir, Jasera Arafata, Menahema Begina, Itzaka Rabina, Gamala Abdela Nasera, Anvara el Sadata, Hosnija Mubaraka, Muamera Gadafija, Theodora Herzla, rabija Schneersona - njih nema, problemi su ostali: nerazmrsivo klupko interesa, političkih strasti, jakih i blagih riječi, krikova i tišine, glasnih i tihih molitvi…
Mogao sam kao neku vrstu specijalizacije u praćenju analizi međunarodnih odnosa izabrati i neku drugu regiju, a ne Bliski istok. Jer, od osnutka države Izrael 1948. do danas ponavlja se manje - više isti scenarij sukoba Izraela i okruženja, ova neuralgična točka međunarodnih odnosa pulsira u ritmu ni rata ni mira, desetljećima. Evo, naoko samo zadnjih dana eskalira sukob u pojasu Gaze, zapravo, ima se osjećaj da je Izrael, kako bi to u Titova vremena rekli, agresor. Da, nema sumnje da su Izraelci zadnjih dana pokrenuli vojni mehanizam i žestoko udaraju na ciljeve u pojasu Gaze, 75 000 izraelskih vojnika čeka daljnje naredbe ministra obrane Ehuda Baraka, u nadi da će prestati raketiranje s područja Gaze. Pogođeno je sjedište Hamasa u Gazi, informativno-medijski centar, na stotine lansiranih rampi s kojih su proteklih nekoliko godina napadani „ciljevi“ uglavnom u južnom Izraelu. I na tisuće djece i majki sklanja se iz južnog Izraela na sjever zemlje.
Kao i sve eskalacije nasilja, nažalost i ova najnovija ima svoju pozadinu i s tugom primjećujem, civilne žrtve, uključujući i djecu. Ipak, prije svakog prosvjeda protiv izraelske vlade i vlasti valja nam se pitati – što je bilo ranije, da li Izrael upotrebljava vojnu silu iz hira ili je na to prisiljen!?? Da li Izraelu odgovara novi rat i izolacija u bliskoistočnoj regiji??
I odjednom, gotovo cijeli svijet zabrinut je zbog napada na Gazu, evo, već turski premijer koristi formulaciju koja je izvučena iz naftalina: DRŽAVNI TERORIZAM!
A kakve su to vojno-oružane akcije do mobiliziranja 75 000 Izraelaca, koji su morali napustiti svoje obitelji, svoju djecu, svoja radna mjesta, operacije u kojima je:
-tokom 2011. ispaljeno 650 raketa iz područja Gaze na CIVILNE ciljeve u južnom Izraelu,
- do prije nekoliko dana, dakle tokom 2012. ispaljeno oko TISUĆU raketa, opet na civilne ciljeve, uključujući i izraelske škole i dječje vrtiće…?
Kakve su to akcije u kojima se iz mjeseca u mjesec koristile rakete sve većeg dometa, da bi danas padale u predgrađa Tel Aviva i u blizinu Jeruzalema??
Mjesecima je najmanje jedna trećina Izraela radila i živjela u psihozi straha i nesigurnosti.
Da li je jedan ubijeni vođa vojnog krila Hamasa, nakon teroriziranja trećine Izraela, toliko vrijedan da bi se pokrenula osvetnička akcija Palestinaca Gaze??
Čitam da se u Zagrebu okupilo pedesetak aktivista pokreta Croatia Occupy prosvjedujući pred izraelskom ambasadom. To je njihovu ustavno pravo, i mogu ih razumjeti. Ali ne mogu razumjeti moto prosvjeda – jedan Holokaust ne može biti opravdanje za drugi Holokaust! Ne znam gdje su ti aktivisti bili kada su tokom svih ovi godina padale te razorne rakete na Izrael? Koja bi država u svijetu dozvolila najmanje dvije godine da na njene stanovnike padaju razorne rakete??? Vojno krilo Hamasa znalo je da će kad - tad Izrael reagirati! Meni je iskreno žao svake nevine žrtve u Gazi, posebno djece, ali provokacijama Hamasa treba doći kraj! Izrael ima pravo na postojanje, on je članica UN, suverena zemlja koju su mukotrpnim radom stvarali naraštaji Židova, zajedno s Arapima i Palestincima koji su Izrael prihvatili kao svoju domovinu. Stoljeća antisemitizma, brojni pogromi u Rusiji i Poljskoj i drugim dijelovima Evrope krajem 19-tog stoljeća rodila su cionizam, kao nacionalni pokret s ciljem stvoriti državu židovskog naroda. Ona je stvorena tek nakon Holokausta, odlukom Ujedinjenih naroda da bi nekoliko dana nakon proglašenja države Izrael SVE ARAPSKE ZEMLJE krenule oružjem na novostvorenu državu!
I dogodio se oslobodilački rat 1948., pa rat 1956., pa rat 1967, pa rat 1973., pa rat 1982….Arapi znaju, poslije Palestinci, da će Izraelci braniti svoju zemlju i državu, kao što bi to radila svaka država na svijetu.
Nije bilo nafte, nije bilo plina, rad, mukotrpan kreativan rad desetljećima u stanju ni rata ni mira! Izrael je i u tim uvjetima postao bogata zemlja, od pustinjskog, malarično- kamenitog tla stvorene su plantaže naranči, voćnjaci, navodnjavanjem stvorene su oranice gdje svaka biljka dobije onoliko vode koliko joj treba da urodi. Izrael ima razvijene znanosti, modernu tehnologiju, kulturu, radna mjesta za Židove, ali i za Palestince…Stopa rasta u Izraelu, u vremenima teške svjetske krize je blizu 5 %, u informatici, medicini, poljoprivredi, farmaceutskoj industriji… Izrael je zamalo svjetska sila. Od osnutka države 14 Nobelovih nagrada primili su građani Izraela…Izrael je do samo prije nekoliko dana pomagao palestinsku autonomiju potičući gospodarstvo svjestan da je blagostanje Palestinaca jedan od preduvjeta mira i stabilnosti zemlje i regije.
Tko i zašto prijeti Izraelu da će ga zbrisati s karte zemaljske, tko je proglasio džihad – sveti rat protiv Izraela…?? Koji pokreti i danas u svojim poveljama imaju za jedan od ciljeva – uništenje Izraela i osvajanje Jeruzalema…?? Zna li danas hrvatska javnost kako izgleda povelja Hamasa?? I nađite mi dokumente u kojima Izrael dovodi u pitanje opstojnost Palestinske autonomije i Palestinaca!?
Godinama se u mainstraim medijima Hrvatske manje ili više delegitimira Izrael, proziva kao čimbenik nestabilnosti bliskoistočne regije a zaboravlja da je to država koja nije doživjela arapsko proljeće, zemlja u kojoj i sada stanovnici Zapadne obale ne podržavaju avanturističku politiku Hamasa, frakcije unutar palestinskog oslobodilačkog pokreta. Izrael ne taji socijalne tenzije, ni on nije posve imun na neoliberalistički model gospodarstva.
U neposrednom susjedstvu Izraela odvija se zamalo dvogodišnji građanski rat, u kojem je klika Bašara el Asada pogubila oko 30 000 svojih građana!! Po čemu su ubijena djeca u Siriji manje vrijedna od djece ubijene, nažalost, u pojasu Gaze??? Zar nije apsurd da pobunjenici u Siriji traže sklonište na izraelskoj strani, na Golanskoj visoravni??? Svojim očima sam vidio video-snimku gdje je snimljen ranjeni Palestinac, kojeg spašavaju „drugovi“ da bi tridesetak sekundi kasnije taj „ ranjeni“ Palestinac bio na nogama, zdrav i čio!! Može se naći na Netu snimka ranjenog djeteta „iz Gaze“ da bi se pomnom analizom snimke utvrdilo da se radi o - ranjenom djetetu iz građanskog rata u Siriji!!!???
Da bi se bolje razumjeli, u ime mojih mrtvih nitko, a ni premijer Benjamin Netanyahu nema pravo ubijati Palestince. Njihovo pravo na život, sveto je kao i pravo na život koje je imala svaka žrtva Holokausta. Ne tvrdim da su svi u izraelskoj vladi cvijeće i golubovi, ne tvrdim da je ovaj oštri odgovor izraelske vojske najmudriji, ne tvrdim da nema nikakve veze s parlamentarni izborima najavljenim u Izraelu za početak iduće godine, ne tvrdim da nekim velesilama i njenim vojno - industrijskim kompleksima nije u interesu novi rat na Bliskom istoku, ali tvrdim da Holokaust 1933 – 1945.nema izravne veze sa aktualnim događajima u pojasu Gaze, tvrdim da je Auschwitz nešto drugo nego Gaza do prije nekoliko tjedana, pa i danas… Možete li zamisliti da logoraši Auschwitza ispaljuju rakete sedamdesetak kilometara uokolo Auschwitza??
Prigovaralo nam se da smo išli kao ovce na klanje u vrijeme Holokausta, da se nismo branili, sada se potomci preživjelih brane, i opet nije dobro.
Uvjeren sam da najmanje polovica građana Izraela prihvaća samostalnu, neovisnu državu Palestinu, uvjeren sam da sanjaju dan kada će palestinski dječak i židovska djevojčica, ili obrnuto, ruku pod ruku ići stazama mira. Ne moraju se ljubiti, ali trebaju se međusobno poštovati svjesni da na malom prostoru ima mjesta za oba naroda. Uvjeren sam, kada bi se odluka o budućnosti prepustila samo mladosti oba naroda, bez miješanja sila sa strane, da bi se našao modus vivendi za palestinski i židovski narod. Već nekoliko puta bili su nadomak miru, trajnom rješenju sada već više od sto godina tinjajućeg i povremeno plamtećeg konflikta, već nekoliko puta uzeta je maslinova grančica u ruke, a onda su se dibuk sile umiješale da bi napravile ratni kaos. Nadam da se taj scenarij neće ponoviti 2012. i da će spirala nasilja biti zaustavljena! Uz stalnu misao: Izrael ima pravo braniti se, jednako kao Hrvatska, kao svaka država na ovom nesigurnom i od duboke krize umornom svijetu.
PS: Vjerojatno neće biti prosvjeda pred iranskom ambasadom u Zagrebu, negdje u svijetu i pred iranskim veleposlanstvima i pred palestinskim biroima u raznim državama Evrope i svijeta, hoće. Ali, zašto šute u Hrvatskoj oni koji podržavaju Izrael, zašto šute židovske organizacije Hrvatske, zašto je malo podrške izraelskom narodu? I zato što je za neke antiizraelizam samo drugo ime za vjekovni antisemitizam, i strah se širi i među Židovima dijaspore. Nas, „djece Holokausta“ s obiteljima u Hrvatskoj tek je oko tisuću, nas rijetkih potomaka preživjelih Holokausta. Mi čitamo i slušamo usplahirene pojedince koji nam kažu ŠTETA ŠTO HITLER NIJE DOVRŠIO POSAO?? Boli to gospođe i gospodo, boli, ali budite uvjereni preživjet ćemo i ovaj val mržnje, objeda i insinuacija…
Jer, mi ništa ne tražimo, osim da se pusti Izrael i Izraelce da rade i žive na tom malom komadiću kugle zemaljske, na dobrobit svoju i dobrobit Palestinaca, arapskog i islamskog svijeta, na dobrobit čovječanstva i djece, od Vukovara preko Sarajeva i Jeruzalema do - Gaze!
(21. 11. 2012.)
Napomena 23. 11. 2012.: U međuvremenu, uz posredovanje SAD i Egipta, postignut je sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Sporazum se, za sada poštuje, uz manje incidente. U Gazi se slavi pobjeda, Netanyahu se oglasio priopćenjem da je sporazum prihvaćen na pritisak SAD!
Kako se radi o Otvorenom pismu pojedinca (ovdje objavljenom integralno) ono ne izražava stav nijedne židovske organizacije niti bilo koje strane u sukobu, pa ni Izraela. Jučer, 22, studenog 2012. Jutarnji list objavio je ovaj tekst u skraćenoj verziji, kao autorski članak. Paralelno, objavljen je i članak Inoslava Beškera a oba članka obuhvaćena su nadnaslovom "Dva pogleda na eskalaciju krize na Bliskom istoku". U novinarskom žargonu objavljivanje dva teksta na istu temu naziva se "paralelni slalom"! Kako se ovdje radi o subjektivnom pismu, mogući su i subjektivni komentari, no molim da oni budu u granicama kulture dijaloga.

Komentari

Par servisnih informacija

a) ovaj dnevnik je zatvore za daljnje komentiranje

b) kukljica nas je napustio do 1. srpnja 2013. godine zbog kršenja pravila pollitika.com (i to je zadnji puta da je blokiran, nakon toga ga više nema; a ovoga puta više neću tolerirati niti njegove anonimne komentare koje upisuje kada želi podebljati zborno pjevanje)

c) acccount Ljube Ljubić je također blokiran i to trajno

Tko je glasao
Tko je glasao

Nisu stigli zauzeti stav...

Okupirani su susretima sa Sirijskim nacionalnim vijećem (http://www.24sata.hr/news/sirijska-oporba-trazi-pomoc-prihvatili-bi-hrva...). Još Assad nije pao, a neki mu već plešu na grobu... Ako se ne varam, svojevremeno smo među prvima potjerali i libijskog ambasadora...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Snimka

Snimka ubojstva Ahmeda Džabarija.
Vjerojatno bespilotna letjelica.

http://cro.time.mk/read/a7c583377a/689467791d/index.html

Tko je glasao

@Grdilin Laku noć - lajla tov!

Daj nešto svježije, netko će pomisliti da se dogodilo jučer! Stara, prastara vijest, 14. studeni 2012....
A kako se voliš vraćati u prošlost, imaš li kakav link na leševe srpskih staraca i starica NAKON Oluje??? Ili neki link na dokumentarni film mog fakultetskog druga Božidara Kneževića, nažalost, poginulog, koji je snimio pustoš u Krajini NAKON Oluje...!??
Ajd Gdilinček, odmori se, prošeći prije spavanja, evo, ja sada odoh da udahnem malo svježeg, panonskog zraka, moram macama dati večeru....Kaže meni maca Jafica da sam te preozbuiljno shvatio, kao i Kukljicu... Prede i kaže: "Jedan ti je Gary Cooper, drugi ofucani mačak kojeg ne bi pogledala ni da je naslijedio svo Arafatovo blago...!"
Laku noć ti želim, grdilinček!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Ako je tebi snimka od desetak dana prastara ne znam što da ti velim.
I onda ideš spominjati poginule i ubujene poslije Oluje. Kakve veze uopće ima Oluja sa tvojim dnevnikom.
Zar ne vidiš što pišeš. Ali ništa čudno od tebe koji si državu Hrvatsku optužio da je nastala na UZP-u.

Snimka govori o Izraelskom DRŽAVNOM TERORIZMU.
U ovom slučaju vrlo sofisticiranom potpomognutom Izraelskim tajnim službama uz logistčku pomoć Amera.

Akademiče lep pozdrav.

Tko je glasao

@Ljubo kada se stalno hvališ

@Ljubo kada se stalno hvališ enormnom pameću, ogromnim ugledom i velikom važnošću u Židovskoj populaciji možemo li u tebi vidjeti novog predsjednika Židovske općine Virovitice.

Kao što je poznato stari je predsjednik Židovske općine Virovitice podnijeo neopozivu ostavku i pripremaju se novi izbori na kojima bi ti nesuđeni doktor i akademik, ako je suditi po tvojim vlastitim hvalospjevnim životnim djelima, doprinosima, tisućama javnih istupa i papirologijom Fakulteta političkih znanosti Zagreb, Studija novinarstva Zagreb, s lakoćom pobijedio sve protukandidatknje i protukandidate!

Nadam se da svi tvoji hvlaospjevie i ode imaju pozitivnog odjeka u Zajednici Židovske općine Virovitice, a dali je to tako živi bili pa vidjeli nakon izvanredne skupštine Židovske općine Virovitice.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Kukljica

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Rat je ekonomska strategija za smanjenje potrošnje na zemlji

RAT JE POLITICKA EKONOMIJA

UBIJANJEM LJUDI SMANJUJE SE POTROŠNJA I PROIZVODNJA!!!

SarajevoJEW

Tko je glasao

"Doktorice" Dr. Miryam aka

"Doktorice" Dr. Miryam aka sarajevoJEW ovaki me komentari animiraju da vas upitam znadete li vi u čemu je razlika izmedju Muje i Italijana?
Italijan ženi kaže :" Buona sera!"
A Mujo:" Ne seri bona! "

Tko je glasao
Tko je glasao

Pusićka kopira Jandrokovića

RH suzdržana na prijedlog da se Palestini prizna status promatrača...

http://www.vecernji.hr/vijesti/rh-suzdrzana-prijedlog-da-se-palestini-pr...

Tko je glasao

@Golgota

Kao što je jedan novinar rekao:

Što znači da činjenica je Hrvatska suzdržana pri glasanju u UN-u ?
Naša "elita" nije znala u koji šupak da se uvuče

:)

Tko je glasao

@Golgota A obostrano priznanje???

Priznanje treba biti obostrano a to znači da Palestinska autonomija, uključujući Hamas, trebaju izričito priznati pravo Izraela na postojanje. Hamas i Iran to izričito negiraju.
Generalna skupština UN oduvijek je bila glasačka mašinerija "nesvrstanih" i desetljećima nema jači utjacaj na zbivanja na Bliskom istoku. To je realnost gdje se ide logikom broja, (što veći broj dizanja ruku!), a ne logikom traženja optimalnog i dugoročnog, mirovnog rješenja. Indikativno je da se ovom glasovanju u Skupštini UN protivi - i Njemačka koja baš i ne mazi Izrael! Inače, tih "povijesnih dana" za Palestince bilo je bar petnaestak, otkako intenzivno analiziram stanje na Bliskom istoku ( "samo" 40 godina!).
Inače, naglasio sam da sam za osnivanje samostalne palestinske države i koegzistenciju obiju država na tom prostoru!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kome njemački kancelar potpisuje lojalnost po izboru

Indikativno je da se ovom glasovanju u Skupštini UN protivi - i Njemačka koja baš i ne mazi Izrael!

Nakon ww2 Njemačka je potrčko amera, dakle!

Tko je glasao

@Golgota

Ne bih baš tako pojednostavio gledanje na Njemačku. sa sadašnjom ekonomskom i političkom moći, posebno nakon ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke padom Berlinskog zida, i razvojem u zadnje 22 godine, Njemačka uvažava SAD, ali sigurno nije potrčko SAD
Prije bi se moglo govoriti o nekim starim računima spram židovskog naroda, ali i ti računi su 99 % poravnani, koliko to mogu biti! Naime, mlade i srednje generacije Nijemaca razumiju pravo Izraela na opstanak i pravo braniti se! Evo, večeras gledam Horizonte na HRT i ne mogu vjerovati kakva je ideja stigla iz kruga egipatski salafista - srušiti piramide!???? Ti isti salafisti, ekstremni islamisti, navodno preko Sinaja imaju kontakt s Hamasom!
I egipatski predsjednik Mursi na gl. trgu u Kairu označen je - faraonom - jer si je odredio faraonske nadležnosti! A taj Mursi pripada Muslimanskoj braći!???
Treba kritizirati i Netanyahua, ali treba pažljivo analizirati daljnja previranja u arapskom odnosno muslimanskom svijetu! Užasno je raslojavanje tamo prisutno, premnogo je nezaposlenih i po zanimanju - prosvjednika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

LJRW - by Hlebine

1. Svaki kancelar Njemačke na početku mandata obvezno potpisuje apsolutnu lojalnost jednoj tajnoj američkoj organizaciji (ugovor)

2. Muslimanska braća i Al Qaida je režija CIA-e odn MOSAD-a glede arapskih proljeća

Tko je glasao

@Golgota

Ma daj, zanima me ovo prvo - ako je tajna američka organizacija, kako znaš za nju, pa čak i za ugovor o lojalnosti...?!!
Previše čitaš o masonima, iluminatima, Bilderbergu i sličnim grupacijama.
A vezano za 2 - ako su CIA I MOSSAD tako moćni, što ne spriječe tremnutne cirkuse u Kairu, pa u Kabulu, pa na Sinaju, pa u Rusiji, pa u Hrvatskoj, pa u Srbiji, pa u BiH...!?? Ako ode koja piramida u zrak reći ćeš da je i to djelo Amera ili Izraela, a ne salafista...!!!ž
Ljubo -.Hlebinac

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ja potpisala

Hvale vrijedna opcija!

Tko je glasao

Mene sad zanima šta če

Mene sad zanima šta če ispasti sa medicinskom istragom Arafatovih posmrtnih ostataka.
Navodno je otrovan plutoniom, a taj mogu samo one zemlje proizvesti koje imaju atomsko oružje.

Naj više mira na tom području je bilo dok je Arafat bio živ.

Tko je glasao

@Skviki vjerujem da će neki

@Skviki vjerujem da će neki ne čekajući rezultate istrage po ustaljenom običaju ustvrditi: Laže selo, lažu ljudi, laže cijeli svijet!

http://www.radio101.hr/news.php?id=155343
http://www.jutarnji.hr/arafat-ekshumiran-u-nazocnosti-medunarodnih-struc...
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/118057-Palestinske-vlasti-podnijeti...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Skviki

U osnovnoj školi se već nauči da se ne piše "naj više mira", nego "najviše mira!" Hrvat, domoljub, a toliko nepismen!??
Suludo je tvrditi da su Izraelci otrovali Arafata, jer Arafat je zadnjih godina života promijenio ploču i odgovarao je Izraelcima kao partner. Na kraju, dobio je Nobelovu nagradu za mir zajedno s Rabinom i Peresom!
Polonij?? Bolje bi bilo da istražuju one stotine milijune dolara koje je naslijedila Arafatova udovica, i koja živi od Arafatove smrti u neviđenom luksuzu dok palestinski narod živi tako - tako!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Agresor

Da budemo jasni Izrael je agresor. Početkom 20 stoljeća Židovi su činili max 5 % tamošnjeg stanovništva.

Palestinci jedino sada traže da im se da sloboda, da im se dopusti da imaju svoju državu. Gaza nije država nego najveći svjetski logor koji je ikada postojao s milijun i pol stanovnika kojima okupator kontrolira sve ulaze i izlaze.

Kada Zapadna obala i Gaza dobiju samostalnost ja ću podržavati Izrael u njihovom odgovoru na palestinske raketne napade. Do kada Palestinci budu stenjali pod Izraelskom čizmom oni imaju pravo odgovoriti na svaki mogući način !

Priču o Holokaustu možeš objesiti mačku o rep. Nacisti su ubijali Židove 5 godina i sada se to već 65 godina iskorištava kao opravdanje za etničko čišćenje Palestinaca.

ps.Nemojmo niti zaboraviti da je Hamas osnovan od strane Izraela

Tko je glasao

@Kvarner Svijarije i gluparije...

Pođimo od kraja tvog neznalačkog, provokataorskog upisa:
Hamas je osnovan 1987., iz militantnog krila Muslimanskog bratstva. Hamas je decentralizirana organizacija, koja pri vrbovanju novih simpatizera i sponzora, promoviranja svojih ciljeva i rasturanja propagandnog materijala, djeluje tajno ali i javno. Nije ga mogao osnovati Izrael jer u Povelji Hamsa kao ključni cilj navodi se uništenje izraela. Koja luda država bi osnovala organizaciju koja se od osnutka bori protiv nje??

Hamas (arapski: حماس Hamās, akronim od حركة المقاومة الاسلامية Harakat al-muqāwama al-islāmiyya, što približno znači "Islamski pokret otpora", dok se taj izraz u arapskom koristi za "oduševljenje"- je politička organizacija odana islamističkim načelima koja se od Evropske unije, SAD kao i od dosta drugih zemalja svijeta karakterizira kao "terorističko udruženje". Usko je povezana sa Muslimanskim bratstvom. Njen cilj je, naglašavam, uništenje cionističke i vještačke tvorevine države Izraela i uspostavljanje palestinske države na svom području nekadašnje Palestine, području, a glavna područja buduće Palestine, su po Hamasu, pojas Gaze i Zapadna obala.

U recentnoj povijesti je poznata i uspješno djeluje kao politička stranka u palestinskim autonomnim područjima. U siječnju 2006.,, nakon što su se izt0raelci povukli iz pojasa Gaze, ova grupa je pobijedila na palestinskim parlamentarnim izborima, gdje je osvajanjem apsolutne većine mandata u parlamentu, zbacila sa vlasti do tada vladajuću frakciju Fatah, uz brojne žrtve pripoadnika Arafatova Fataha. Poslije krvavih unutrašnjih borbi sa Fatahom preuzima kontrolu nad pojasom Gaze dok Fatah ostaje u kontroli Zapadne Obale. Iako bi trebali djelovati pod kontrolom Mahnmuda Anbasa, predsjednika PA, to zbog protivljenja militantnog vodstva Hamasa nije ostvarivo.
Posebno omiljen među Palestincima iz Gaze, Hamas dobija sve više na zamahu i u drugim predjelima Bliskog istoka. Najviše zbog otvorene i oružane borbe protiv Izraelske okupacije ali i zbog angažiranja na socijalnom planu, organiziranju rada škola, bolnica i drugih dobrotvornih akcija.
Pri svojoj borbi protiv okupacije Hamas je poznat po korištenju atentatora samoubojica koji su za cilj imali civile i najfrekventnija mjesta u Izraelu (ljude u restoranima, prijevoznim sredstvima itd.). Opravadanje za ovo Hamas nalazi u vojnoj nadmoći Izraela.
Hamas označava cijelu regiju Palestine - kao islamsku kolijevku koju ne treba nikada prepustiti židovskim doseljenicima koje treba likvidirati svim raspoloživim sredstvima.
Osnivačka povelja Hamasa iz 1988. proklamira "dizanje božje zastave iznad svakog palestinskog pograničnog kamena", kao ideološki cilj te organizacije. Posljedica toga bi bilo ukidanje cionističke države Izrael.
Vođe Hamasa negiraju postojanje Holokausta. U međuvremenu od Izraela likvidirani vođa Hamasa Abd el-Aziz ar-Rantisi, je svojevremeno izjavio da se Holokaust nikada nije dogodio i da su cionisti jednostavno izmislili Holokaust, koncentracijske logore, krematorije. Gotovo iste stavove zastupa i vodstvpo Irana koje najvećim dijelom sponzorira djelovanje Hamasa!
Kvarner, kada si se počeo javlljati s tekstovima o arapskom svijetu, pomislio sam da imaš bar elemntarna znanja o tome svijetu, ali sve sam uvjereniji da jašeš na valu čiste propagande Hamasovih odjela s ciljem delegitimiranja Izraela. Naprosto je svinjarija i teška gluparija tvrditi da je Hamas osnovao sam Izrael!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

Ne se nervirati bez potrebe.

Ahmed Jasin osnivač Hamasa je dobio dopuštenje od Izraela 1979 za stvaranje svog pokreta. Uz ostalo bilo mu je dopušteno graditi škole, džamije itd.

Jasin je uhapšen od Izraelaca 1984 jer je u njegovoj džamiji otkriveno oružje. Nakon godinu dana žestokih Jasinovih objašnjenja da on nikada ne bi napao Izrael nego da je oružje kupljeno radi napada na PLO čovjek je pušten iz zatvora (što je stvarno neobična stvar za Izrael).

1988 godine Ahmed Jasin je svoju organizaciju preimenovao u Hamas,a sljedeće godine je ona prvi put napala izraelske ciljeve nakon čega je Hamasov osnivač završio u Izraelskom zatvoru.

Vidiš vrlo jednostavna i kratka priča o osnivanju Hamasa

Tko je glasao

@Kvarner Još jednu rundu!

Ili si glup, ili provociraš, ili ne znaš dobro nijedan strani jezik , eventulno arapski??
I zadnji put te ispravljam, i tvrdim da 70 % konfabuliraš, 20 % služiš se poluistinama a 10 posto navodiš točne podatke.
Dakle, šeik Ahmad Yassin, je SUOSNIVAČ Hamasa, zaista mu je suđeno zbog posjedovanja veće količine oružja (13 godina izraelskog zatvora) i nije oslobođem nego je zamijenjen, s još stotinu zatvporenika za visokogi zraelskog vojnog dužnosnika! Poslije je zapravo bio idelog Hamasa - a to te značilo lijepo uobličiiti svoje terorističke planove i nakane i dati im religijske okvire.
Kako je živio, tako je i završio!
Kako si izgubio ono malo kredibiliteta u mojim očima, mogu ti još za kraj naše komunikacije ispričati jedan vic:
--------------------------------
"Uđe jedan Palestinac u jedan lokal u Izraelu i sav ozaren "uspjesima" Hamasa časti sve, dvadesetak ljudi, u lokalu, osim jednog Židova u kutu.
"Za tebe nema piva, , jasno!? Još jedna runda za sve osim za njega!"
Popiju svi pivo, a Židov u kutu plješće!
"Još jednu rundu piva, za sve osim za ćifuta!" viče konobaru i baca hrpu šekela na šank!
Židov u kutu i dalje plješće, sada već viče BRAVO!
I Palestinac se obrati konobaru: "Dobro, reci mi zašto ona čifutska budala plješće i viče bravo!"
Pa gospodine, u povjerenju, on je - vlasnik lokala!"
-------------------------------------------------

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

Poanta priče glasi:

Izrael je dao dopuštenje predsjedniku muslimanskog bratstva Ahmadu Yassinu da osnuje svoju organizaciju u Gazi. Ona je tamo postojala i razvijala se uz blagoslov Izraela. Nakon zatvaranja Izrael ga je pustio iz zatvora i gdje ga je onda poslao u Gazu gdje je imao vlastitu organizaciju ili na Zapadnu obalu ?

Gle na kraju čuda kada je predsjednik muslimanskog bratstva u Gazi potom preoblikovao svoju organizaciju i nazvao ju Hamas.

Mene ti ta priča podsjeća na onu o Amerikancima i Talibanima u Afganistanu. Da li tebe na to podsjeća ?

Tko je glasao

@Kvarner Nije isto!

U Izraelu postoji i pravosudni sustav, koji unatoč svim okolnostima dosta dobro funkcionira. Dakle, kada je Yassin podnio zahtjev za registraciju svoje udruge, stranke i sl. izraelske vlasti su mu to odobrile, imajui u vidu navedeni djelokrug rada te organiizacije (humanitarni rad, izgradnja džamija, škola itd.). Kada se otkrilo da šeik ima sklonosti da neovlašteno skuplja oružje, i to ne baš malu količinu, neoviisno o tome protiv koga će oružje biti upotrebljeno, izraeslke vlasti su ga uhitile i pravomoćno osudile.
On NIJE OSLOBOĐEN, on je, ponavljam, zamijenjen, s još nekoliko stotina palestinskih zatvorenika, za zarobljenog visokog izraelskog vojnog dužnosnika. Zamijenjen je i iz zdravstvenih razloga jer šeik je u momentu zamjene bio i star i bolestan. Trebalo bi provjeriti, ali koliko se sjećam, našao se u Jordanu, pokušan je i atentat na njega itd.
Ne vidim neke bitne sličnosti s talibanima, posebno ne s afganistanskim, tim više što SAD i Izrael nisu ista država, s istim pravnim sustavom! Mene više posjeća ova razmjena na slučaj izraelskog vojnika Gilada Shalita koji je, nakon pet godina zarobljeništva, zamijenjen za 1000 Palestinaca- zatvorenika! S tim da nema pofdataka da se zamijenjeni Palestinci ponovo bave terorizmom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao
Tko je glasao

@Golgota

Advance kao ekonomsko-geopolitički list??? "Prinčevi tame"? "Prinčevi tame" ne daju intervjue!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Prilog za romantičarski životopis bliskog istoka

Sasvim je izvjesno da će uskoro Turska sa SAD-om izvesti snažne udare na Siriju kako bi zaustavili Bashara al-Assada u "masakriranju djece". Neizvjesna utrka CIA-e i MOSSADA, za potpunim lociranjem nuklearnog Sirijskog programa i oružja, otežava početak napada.

Tko je glasao

AGRESIVNIM, OPSESIVNIM I SLIČNIMA

Već sam nekoliko puta ispod mojih dnevnika zamolio da se NE prilazi temi o kojoj pišem sa stajačlišta vrijeđanja i osobnih obračuna. Veći dio raspravljača poštuje ovu napomenu, ali ponavljam je i dopunjujem:
Iz mojih dnevnika, i iz mojih odgovora, tko želi, može i nešto naučiti. Naravno, ne znam odgovore na sva pitanja, tu smo da zajednički tražimo odgovore i predlažemo rješenja. Trajno rješenje vidim u stvaranju dvije države - dovršetku onog političkog procesa koji je započet osnivanjem države Izrael 1948. a to znači neovisne Palestine koja će prizati državu Izrael i živjeti s njom u koegzistenciji. Neki stavovi, kako se radi i o vrućim političkim temama su politički intonirani ,ali nije korektno, da i pored molbe da ostanemo u okviru kulturnog dijaloga - netko ustvrdi da sam ŠOVINIST, LICEMJER i sl.Jedan je ovdje nalijepio plakat s pojmom "fašizam" implicirajući da su Izraelci fašisti... itd. i tsl.Jedan od onih koji me "obožavaju" iskazujući to opsesivnim minusiranjem već najmanje dvije godine piše o nekoj ŽIDOVSKOJ tvrdoglavosti, srozavanjem.. itd. Konfabuliranje i sl. držim jeftinim provokacijama, to nije moja razina komunikacije i takve upise ću označiti spamom ili ih ignorirati!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Imenjače

"Iz mojih dnevnika, i iz mojih odgovora, tko želi, može i nešto naučiti....."

hehe, ne ljuti se, ali pomalo me podsjećaš na Chucka Norrisa. On je napravio sve sklekove, a ti si pročitao i naučio sve što se može pročitati i naučiti.
Pitam se koju si ulogu sebi namijenio na ovom portalu : učitelj ili komentator aktualnih i po tvom kriteriju zanimljivih tema? Tek da se znamo ravnati. Možda će onda biti i manje brisanja komenmtara. Nigdje nisam vidjela više obrisanoga nego kod tebe.

Tko je glasao

@Ljube Ljubić

Po starom običaju, insinuiraš!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@LJRW

Teško je ustaliti stari običaj nakon tek 4-5 tjedana boravka negdje, zar ne?Ali istina je i ovo:
-jako si osjetljiv na sve što nije glađenje peruškom preko tvoga ega
-jako brzo izgubiš strpljenje s onima koji te ne doživljavaju kao prosvjetitelja i onda te više ne zanimaju argumenti, nego prst programiraš na samo jedan klik: ili spam ili minus, bez ikakvog obrazloženja . Dovoljno je da se tebi ne dopada.

I što je insinuacija u tvrdnji da sebe doživljavaš kao najobrazovanijeg i najnačitanijeg na ovoj stranici?
Da malko i ja tebe podučim nečemu. Jedan Hrvat ( Vladimir Anić, moj cijenjeni profesor) i jedan Židov (Ivo Goldstein) napisali su Rječnik stranih riječi u kojem, između ostalog, piše:

insinuacija - neizravno pripisivanje riječi, postupka, stava ili teze koji imaju neprihvatljivo ili nagativno obilježje (kako bi se nekome što podmetnulo), klevetnička izmišljotina sa svrhom na se nekomu što podmetne

A ja sam rekla samo da podsjećaš na Chucka Norrisa. Zar je on takav negativac da je usporedba s njim klevetnička izmišljotina sa svrhom da se tebi nešto podmetne?

Tko je glasao

@Ljube Ljubić

Pišeš:
----------------------------------
Nigdje nisam vidjela više obrisanoga nego kod tebe.
----------------------------------------------------
Možeš li kopirati te moje obrisane upise (nečitke) u zadnja dva-tri mjeseca??? Vajda ne računaš najmanje tri redovita minusa od uvijek iste tri osobe, ma šta napisao!? Anić i Goldstein su u pravu!
Nikakva preosjetljivost - ovdje, kod ovog dnevnika, postoji bar desetak osoba s kojima se ne slažem ali pristojno komuniciramo!
Zar ti msiliš, draga Ljube, da je reagiranje na uvredu o ŽIDOVSKOJ tvrdodglavosti preosjetljivost. Bio sam uvjerene do sada da je tvrdoglavost ljudska karakteristika ravnomjerno raspoređena po kugli zemaljskoj, među svim narodima i među svim ljudima!
Prosvjetitelj? Od prosvjećivanja i temeljitog popravljanja svijeta sam odustao. Nemoguća je to misija!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@LJRW

Ma sve pet, ali ti si m e n i napisao da insinuiram pa sam htjela pojašnjenje. Ali očito sam dobila špot umjesto nekog drugog.

"Možeš li kopirati te moje obrisane upise (nečitke) u zadnja dva-tri mjeseca???

Iskreno - nemam pojma kako se može kopirati nešto što si obrisao i proglasio spamom.

A minusi - na njih trebamo računati kad se upustimo u ovakav način komunikacije u virtualnom svijetu. U stvarnom svijetu ljudi baš nisu tako hrabri da nekome u oči kažu što misle pa koriste priliku ovdje, na neki način "iza leđa". Reci i sam : koliko često čuješ da netko nekome kaže da je lažljivi debil, da kenja, da je šovinistički kreten...a sjećaš se one stare izreke da papir sve podnosi, tako i ovi naši PC-i.

Tko je glasao

@Ljube Ljubić

Oznaka "spam" ne znači da je upis obrisan. I spamom označava autor komentara neki upis. Mene minusi uopće ne brinu, malo me brinu opsesivni minusi, gdje se minusira autora, a ne polemizira s autorom, ili se to radi "ad hominem". Kada vidim da netko piše, primjerice, "šovinistički kreten" takve upise prekidam dalje ćitati,, držim ih jednakim onima koje netko ispiše anonimno na zidu WC-a!
Malo pročitaj pravila komentranja i najčešće postavljena pitanja na pollitika.comu. Bit će ti lakše, brže ćeš se snaći..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo ruben

Zašto je ovo spam ako sam citirao tvoj dio dnevnika?

ova je dobra
" Na ovom prostoru do 71. godine naše ere postojao je Izrael"

I odlučiše ga židovi obnoviti, ponovno stvoriti.

Samo ovaj put je to išlo na uštrb drugih naroda koji su tu živjeli od 71 godine naše ere pa do 1948 (a i sada)

Bravo "doktore" Danimire.

Ako je ovo označeno spamom zbog toga što sam te nazvao doktorom ne pridržavaš se pravila.
Znaš i sam da si se ovdje LAŽNO predstavljao doktorom. (mislim to je tek jedna i mala laž među stotinama drugih koje si ovdje ispisao)

Tko je glasao

@Grdilin

Spam je zbog osobnog obraćanja s "doktore Danimire", kada je tebi poznato da to ja nisam. Istina, imam dvije specijalizacije i započet post-diplomski studij, i oko 1000 objavljenih tekstova, a to ti je moj Grdilinček i više od ranga doktora znanosti,. Pogotovo ovih novijih, od 1991. Neki dan sam našao tekst dr. Nevena Budaka u Jutarnjem naslovljen "Antisemitizam je, kao i balet, dio europske kulture". Ako uzmemo da je Holokaust vrhunac antisemitizma i antijudaizma, da je genocid, uspoređivati tu povijesnu pojavu s baletom, je stupidno! I taj čovjek je ""dr" i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu! Za njega sam ja ne doktor, nego AKADEMIK!
Drugo, daleko važnije, spam je pisati Židov malim početnim slovom, znak elementarne nepismenosti, Jer, Židovi su i vjera i narod, a imena naroda pišu se VELIKIM početnim slovom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo Ruben

Ljubo Ruben je pod nadimkom Danimir ovdje pisao i tim se hvalio da je DOKTOR.
Dakle lažno predstavljanje pod nadimkom.
Jel i ovaj tekst ubrajaš pod tih 1ooo objavljenih tekstova.
Aj napokon si priznao da si se lažno predstavljao.
I tako dovodio u zabludu druge članove pollitike.com.
To je ta samohvala koja je kod tebe vrlo izražena, a vodi u patologiju.
Uz lažno predstavljanje si ispisao i stotine drugih laži, a u laži su kratke noge.
Pa tako i u ovom dnevniku.
Što se tiće pisanja Židova malim slovom to sam u svom komentaru namjerno napravio jer sam znao da ćeš se zakačiti na to što se i dogodilo.
I to nisam napravio radi ostalih Židova nego upravo zbog tebe jer ti si zlo i nesreća samih Židova, a tako i Hrvata.
Više si ti na ovom portalu doprinio animozitetu prema Židovima nego bilo kakvi natpisi u novinama i drugim medijima.
U stvari si nam pomogao da shvatimo te i takve Židove sa malim ž.
Apsolutno ničim nisi neutralne promatraće (čitatelje) uspio senzibilizirati za Židovsku politiku kao vanjsku tako i njihovu unutarnju.
Jučer je na TV-u, mislim na HRT-u u vanjskopolitičkoj emisiji Horizonti gostovao i Richard Kuper. Židov iz Južne Afrike sada nastanjen u V.B.
U ekskluzivnom razgovoru za Horizonte Richard Kuper, utemeljitelj organizacije Jews for justice for Palestinans poručuje - Izrael ne smije postati apartheid država, Palestincima se državnost mora priznati odmah.

Bilo bi dobro da mi netko pomogne pronači tu emisiju od 28.11 i ako može link staviti ovdje da pogledamo.
Njegova priča se Ljubo u potpunosti razlikuje od tvoje.
I dakako da prateći ostale Židove koji pišu o zadnjoj krizi ti si taj koji je najmanje relevantan u svemu.
U stvari braniš kao deklarirani cionista (nemojte vi drugi se za ovo loviti, sam se tako deklarirao) sadašnju politiku Izraela svim sredstvima pa i lažima.

Ljubo ovo je kritika tvog dnevnika i nemoj ovo zarolavati.

Tko je glasao

@Grdilin Svašta!

Dragi Grdilin, dragi hrvat!
Pa što se onda lijepite kao mušice oko mojih dnevnika i upisa, ako sam irelevantan među Židovima!!! Zujite mi oko glave već najmanje dvije godine, minusirali bi i moju sjenu...živog bi me pokopali, da možete! Koji Kuper??? Pored ono malo preostalih Židova Hrvatske, oni intervjuiraju nekog Kupera iz Južne Afrike, koji živi u UK! Pa što nisu pitali jednog dr. Vladu Šalamona koji vodi Bet Israel, što nisu dr. Ognjena Krausa, predsjednika Koordinacije židovskih općina Hrvatske..., dr. Ivu Goldsteina, legendu Slavka Goldsteina, naše hrvatske rabine...???
Mržnja će vas izjesti, mržnja dragi Grdilinček. Vidsiš, ti si meni i dalje vrlo simpatičan, nitko, baš nitko kao ti i Kukljica ne radite takav NERED na portalu i ujedno, takvu reklamu za moju personu! Grdilinček, ja te volim jer znam da kao i za Feniksa, šalješ moje upise ONIMA KOJI TO TREBAJU ZNATI, tumačim to, SOI, policijiEh, baš ti hvala za to! I kod njih mi radiš reklamu!?? U Izraelu su neki saznali za mene zahvaljujući vašim objedama, tipa CIONIST, ŠPIJUNČINA, JUGONOSTALGIČAR, MRZITELJ SVEGA HRVATSKOG! Pa, kako ti, onda ne bih ,kao "jugonostalgičar", čestitao Dan Republike, dragi Grdilinček! Piše jedan od najpoznatijih književnika Hrvatske večeras: "Kakva god ona Republika bila, nitko je nije povezivao s bananama!"
I sada se lijepo vrati temi dnevnika, Izraelu, Gazi... Ima i novosti, UN skupština će vjerojatno izglasati jednu "povijesnu rezoluciju"...i baciti kost Palestincima koji će opet slaviti....
Eno, jedna doktorica, prava, vjerojatno neurolog, dala je na daljinu dijagnozu Kukljici! Na latinskom... Koliko razumijem na kraju piše: NEIZLJEČIVO!
A ja se nadam, za vas dvojicu, AKADEMIK, da imate štogod novoga reći o Izaraelu, Palestini ... I vjerujem da za vas još ima nade pa - živjeli vi meni!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Tko je glasao

@Grdilin Lupetaš!

LAŽNO PREDSTAVLJANJE S NADIMKOM???? Hm, hm... ha, ha, ha, ha,,,,baš genijalno! :) Ovo obavezno u rubriku GLUPOST GODINE!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Tko je glasao

@ljubomirće čitajuči tvoje

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@grdilin ti kao da čitaš

@grdilin ti kao da čitaš misli Ljubinih sugrađana!

Grupa dobitnika Nobelove nagrade, istaknutih umjetnika i aktivista pozvala je na međunarodni vojni bojkot Izraela nakon ovomjesečnog napada na pojas Gaze

http://www.banjalukain.com/front/sad-su-najveci-pokrovitelj-izraela-a-ne...
http://www.mm.co.ba/ba/aktuelno/vijesti-iz-svijeta-/611-oni-koji-osuuju-...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Horizonti

link: http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=570&cHash=7df7b6458e

Tko je glasao

Zap

Ne radi taj link.
Molim te pokušaj staviti ispravan.
Zaista vrijedi poslušati Kupera.
hvala.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci