Tagovi

Blindirani BMW, Hrvatska, premijer i narod

Zadnjih tjedan dana opet se medijski skrece paznja na totalno nebitnu stvar, na jedan automobil o kojem se prica danima. Zanimljivo je sto su se zaboravile velike afere i malverzacije koje su puno vece od jednog BMW-a.
Obzirom da mi je to struka,kako sam studirao van Hrvatske htio bih malo prenijeti svjetsku praksu. Naime svi drzavni duznosnici moraju biti zasticeni, obzirom na vrlo jednostavno pravilo, ukoliko se koordiniranom akcijom, primjerice smaknu predsjednik i premijer, drzava unutar 24h postaje vrlo slaba.

Velika prekretnica u koristenju sticenih vozila (popularno blindiranih), bila je nakon atentata na Kennedya kada su za americke predsjednike zabranili koristenje otvorenih vozila. No to je Amerika, mi smo ipak zemlja velicine kvarta u NYC-u. Ako cemo gledati strukovno, nas predsjednik, premijer i predsjednik sabora su sticene osobe te se moraju voziti u sticenim vozilima. To im moramo pruzati mi, porezni obveznici, obzirom da su to drzavna vozila u koristenju. To su vozila koja koriste titule a ne osobe na toj funkciji. Predsjednik Mesic je bio naslijedio staru BMW 7-icu jos od pokojnog predsjednika Tudjmana koja je bila vec jednom na reparaciji, stoga je dobio nova vozila tek nedavno. Vijek trajanja takvog vozila je u pravilu 5-7 godina maksimalno, te nakon toga sam materijal koristen za zastitu postaje neupotrebljiv i gubi smisao zastite.

Tu se i tehnologija promjenila, prije 10-tak godina, i vise , za zastitu vozila (blindiranje), koristile su se celicne ploce (slicne kao za oplatu tenka ili oklopnog vozila), sto su dodatno otezavale vozila, stoga je i stara BMW 7-ica imala preko 4 tone, te je bila od celika. Danas se koriste laki komopzitni materijali, poput kevlara koji minimalo otezavaju vozilo kako bi sto manje opteretilo i sam pogonski agregat.

Postoje dva nacina prerade specijalnih vozila, jedna je da to napravite u maticnoj tvornici ukoliko za to postoji mogucnost, i to je najbolji nacin, to vecinom nude luksuzne marke poput BMW-a, Mercedesa, Jaguara i slicnih, druga varijanta je skuplja a znaci da kupite vozilo i dodatno ga saljete u specijaliziranu tvrtku koja provodi blindiranje. Ta varijanta je i losija od one tvornicke.

http://www.youtube.com/watch?v=BrOxQ4AmMss

Danas je takva struka napredovala, stoga se prelazi sa luksuznih limuzina na SUV-ove, koji su po samoj konstrukciji jaci, cvrsci, visi te nude pogon na sva cetri kotaca.U ovom svjetu, najbolji modeli su Range Rover, Chevrolet Suburban, Toyota Land Cruiser i Hummer. Mislim da bi se cak jeftinije proslo da su uzeli jedan Range Rover koji je puno bolji po svim karakteristikama od BMW 7-ice, no pitanje je dali bi onda Tomic imao zarade u tome.

Jedna od tvrtki koje rade takav posao i specifikacija BMW 7-ice:
http://www.krugerarmor.com/armoring/armored-vehicles/armored-cars/Armore...

E sad, hrvatsko pitanje, naime nije sve u vozilu, vozac mora biti visokokvalificiran i educiran, vecinom tjelohranitelj koji je sposoban voziti takvo vozilo te u slucaju napada izvuci sticenu osobu. Uz to, ono cega kod nas nema je to da i prateca vozila moraju biti blindirana, jer ako nisu onda gube smisao pratnje. Dobrom koordiniranom akcijom se vrlo lako moze onesposobiti pratnja, te sticena osoba ostaje sama u automobilu koji tada gubi smisao. Takvo vozilo ne stiti vas od smrti, ono vam daje 5-10 sekundi takticke prednosti da se maknete iz opasne situacije.

Cjena takvog vozila je nevazna ukoliko ona spasi zivot te omoguci normalan rad drzave, stoga rasprave oko cjene su nebitne, ono sto je bitno je zasto je to stranka napravila. Takodjer, govori i o nasoj maloj zemlji,jer ako uzmem primjer iz osobnog iskustva, Republike Vanuatu, njihov predsjednik i premijer se normalno secu gradom, idu na posao, nemaju zastitu niti blindirana vozila. A koliko znam Vanuatu trenutno ima veci BDP nego RH. Sto vam to govori?

Zasto je jedna stranka (vodeca) kupila takvo vozilo, mozda nikad necemo znati, no ovakva situacija postoji samo u Hrvatskoj, da stranka kupuje vozilo premijeru. Dali to govori o sigurnosnim problemima u samim strukturama drzave? Dali to znaci da premijer ne vjeruje obavjestajnim i sigurnosnim sluzbama te sam kupuje vozilo za svoju zastitu bojeci se unutarnjih mogucih atentatora? Ovo nam moze biti indikativno da je drzava pod kontrolom frakcija koje drze vojsku, policiju i obavjestajne sluzbe i kojih se sam premijer boji.

Komentari

nema to veze sa "posustalim

nema to veze sa "posustalim sigurnosnim službama" nego sa pranjem para na relaciji HDZ-Tomić. pa ajmo utuć pare u kola. Tomiću, imaš blindirani kombajn? nemaš. aj daj kola. isto kako se manuali za sva BMW vozila tiskaju preko katoličke izdavačke kuće Teovizija koja je vjerojatno izvan sustava PDV-a, a Teoviziju ima netko iz obitelji Tomić. neka takva šema. zato ne brij o sigurnosti nego o hrvatinama koje gledaju svaku priliku da okradu državu. apsolutno svaku priliku da okradu državu u koju se kunu. dakle pričamo o gnoju gnojeva.

Tko je glasao

danas bash nesto razmisljam

danas bash nesto razmisljam o tom autu koji je hdz kupio sanaderu i padne mi na um zbog cega je hdz kupio to auto!?:)
auto je kupljen na lizing i dan je stranackom sefu na koristenje,medjutim..kako je stranacki sef ujedno i predsjednik vlade,mislim,a i potpuno sam u to i uvjeren, da negdje u vladi postoji ugovor kojim je hdz vladi iznajmio to vozilo i da je svrha njegove kupnje bila ta da se kroz taj ugovor(sa vladom!) isplati cijeli iznos za njega i usput nesto i zaradi,a nakon otplate lizinga(kojeg otplacujemo svi mi iz proracuna) auto ostaje hdz-u!?
kako ne postoji niti jedan drugi logican povod za tu stranacku kupnju auta za sanadera,mislim da je jedini razlog njegove kupovine.. ova njihova mucka!?:)

Tko je glasao

slabo razmisljas , jer to je

slabo razmisljas , jer to je kikiriki za njih. zato ga i nije kupila vlada nego hdz. jer ih boli kurac za par miljona kuna i uopce nisu razmisljali tko bi ga trebao kupit.

Tko je glasao

A šta misliš kome će ga

A šta misliš kome će ga sad kad su najavili prodat .;)

Čitam danas Jarnjaka i on mrtav ladan izjavi kako tim autima cijena ne pada nego raste, onda onaj star 6 godina vridi pun kurac.

Tko je glasao

k.... i dva jaja pride!!!

k.... i dva jaja pride!!!

Tko je glasao

12. rujna 90-te je odrzana

12. rujna 90-te je odrzana osnivacka skupstina HDZ-e u Ostroj Luci (bosanska Posavina). Pocasni gosti su bili: Vladimir Seks, pok. Stjepan Sulimanec, Djuro Perica i Zdenka Babic-Petricevic. Svi su zajedno stigli u sedam-osam godina starom stojadinu ili pak jugu. Buduci sto su prva dvojica bili podpredsjednici Sabora, zar im nije bilo potrebno blindirano vozilo?!
P.s.
Nije mi jasno zasto su dijelovi blindiranih automobila nakon sedam godina neupotrebljivi. Zar se i njihov vijek trajanja ne mjeri na osnovu prijedjenih kilometara?

Tko je glasao

Njihov vijek trajanja ovisi

Njihov vijek trajanja ovisi o kompozitnim materijalima i njihovom svojstvu te trajanju. Kazem, u prosjeku je to od 5 do 7 godina. Nakon toga materijali gube svojstva balisticke zastite, te time auto prestaje imati funkciju. No on se moze obnoviti, tj. zamjeniti oplata novom oplatom.

Tko je glasao

ukoliko se koordiniranom

ukoliko se koordiniranom akcijom, primjerice smaknu predsjednik i premijer, drzava unutar 24h postaje vrlo slaba.

Moram priznat da me ovo nasmijalo do suza, naime možda bi uređena zemlja postala slaba, ali Hrvatska bez Mesića i Sanadera ne bi oslabila, da ne kažem da bi bila just fine za početak.

Tko je glasao

"Predsjednik Vlade ubuduće

"Predsjednik Vlade ubuduće će se koristiti državnim automobilom koji odgovara sigurnosnim standardima propisanima za prijevoz štićenih osoba”, stoji u kratkom priopćenju Vlade, a odluku je potvrdila i potpredsjednica Jadranka Kosor u Intervju tjedna Radija 101."

nakon lose reakcije javnosti na informaciju o tome da je hdz kupio sanaderu novi bmw7 sedmicu,jadranka kosor je sa ovom izjavom na zagrebackoj stojedinici ..jednostavno i potvrdila da se radilo o vec poznatoj bahatosti vladajuce politicke "elite" koja izjavljujuci politikanske floskule tipa.."ujedinimo se i zajednicki,u rukometnom stilu,pobjedimo krizu"..u stilu svog ispijanja vina na stadionu, sami sebe,kao kordinatore tog "ujedinjenja" ,u sve to bash i ne ukljucuju!?
nakon sto se utuklo 4,2 milijuna kuna u zastitu premijera, od koga treba stiti nas,a ne njega..sad odjednom valjaju i " državni automobili koji odgovaraju sigurnosnim standardima propisanima za prijevoz štićenih osoba”..kako rece njegova vjerna cvilidreta na zagrebackoj stojedinici!?
ako mu ti drzavni automobili i nisu bash dostatni da bi se osjecao zasticen,duboko se nadam da mu je investicija u njegovu kolekciju satova ipak bila bolja i da ce mu bar jedan od njih uskoro pokazati.. da mu je konacno doslo vrijeme da ode!?

Tko je glasao

kada Vanuatu bude

kada Vanuatu bude predsjedavao Vječem Sigurnosti UN i djelio stolicu u Vječu s Japanom onda ih uspoređuj, do tada nama treba više nivoa zaštite jer naša država štiti zapad od istoka, Katolički dio Europe od Pravoslavnog i Islamskog, mi štitimo cijeli svijet od njega i nas samih, mi ulazimu u EU i NATO i td itd a tamo neke OffShore državice nemogu se na karti nači pa ih teroristi niti nemaju razloga tražit..

dragi autore teksta.. ima puno boljih firmi koje svako vozilo pretvore u bolje blindirano od tvornički blindiranih, znaš i sam na koje mislim, ima i privatnih poduzetnika koji voze više blindirane aute od premijera, ja nemam osobno ništa da ni on ni Predsjednik imaju savršeno blindirano vozilo, najmanje tolko zaslužuju ne kao osobe nago kao institucije koje predstavljaju u ovoj državi i šta ta država predstavlja u sigurnosnom smislu cijelog svijeta, Balkanske rute itd

Tko je glasao

Stvarno dobro pisan

Stvarno dobro pisan tekst!

Najprije početna primjedba da se automobilom zataškalo koješta, od krize do raznih afera. Dodamo li tome da je isplivala SDPova prljavština s Ploča, potvrđujući da su "svi oni isti", pa onda valjda i "zašto izabrati nekog novog na izborima?", postavlja se pitanje nije li priča o BeeMVe-u servirana iz HDZa? Koliko štete će to spasiti na izborima prikrivanjem drugih tema? Hoće li "afera BMW" uopće polučiti ikakvu novu štetu, pogotovo sad kad se glumi osjetljivost prodajom tog istog auta? IMO, kod glasača na koje HDZ "puca", afera "BMW" bi mogla biti plus!

Zatim, jako je dobra i završna misao, jer zaista je znakovito što je automobil kupio HDZ, a ne Država. Pretpostavka da se možda Sanader i ima koga bojati zapravo uopće nije za odbaciti.

Dodao bih samo da se u moru senzacija oko jednog autića zanemarilo da direktor stranačke televizije, Vanja Sutlić, navodno vozi auto u klasi onoga kakvog vozi kancelarka Njemačke. Je l' i on treba biti štićena osoba ranga jedne Angele Merkel?
--
Ne zove se to za džabe "politics", gdje "poli" znači "mnogo", a "tics" su "krpelji". ;-)

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

s obzirom da autor posjeduje

s obzirom da autor posjeduje zavidno znanje o zastiti drzavnika imam pitanje. kakva je logika da sanaderov auto bude srebrni i drukciji model od ostalih automobila u sticenoj koloni? zar nije inace pravilo da je u koloni nekoliko identicnih automobila kako se ne bi znalo u kojem je sticena osoba?

Tko je glasao

Hvala na ovom pitanju, naime

Hvala na ovom pitanju, naime nema, jednostavno logike nema. Struka pak govori o mixu automobila, te se obicno za predsjednike ima po 2 ili 3 indenticna vozila, te ovisno o obavjestajnim izvjescima koriste u zastiti prilikom prijevoza. Mislim da ste imali prilike vidjeti kako to struka radi u slucaju pratnje predsjednika Busha u Zagrebu, bile su 2 pa cak i 3 indenticne limuzine, te kada kamere snime da udje u jednu, onda se jos na pisti izmjesaju, tako da se ne zna tocno u kojoj je. No to je ipak zastita predsjednika SAD-a. A i u toj povorci ste vidjeli pravilo SUV-ova u zastiti, amerikanci koriste Chevrolet Suburbane koje glase za jedne od najbolji vozila za tu namjenu.

Kod nas je pak pravilo, neka svi vide sto "dasa" vozi :). To vam pak govori o potrebama visoke razine osiguranja, tj. ove farse :).

Tko je glasao

Treba li štititi premijera

Treba li štititi premijera bez obzira što tko misli o njemu? Treba. Da li je to briga stranke? Nije.
Da li je o toj kupovini trebalo tako bezočno lagati nekoliko dana? Nije. Što im je trebao sav taj cirkus uključujući i ovu zbrku i miješanje pojmova HDZ - Vlada? Pojma nemam.

Tko je glasao

I u Splitu se gradonacelnik

I u Splitu se gradonacelnik sece po gradu.

Prijateljima mi je najdraze kada je u pratnji supruge, oni navijaju za nju. Misle da bi bila dobra kandidatkinja.

Tko je glasao

netko je u komentarima na

netko je u komentarima na jedan dnevnik ispisao koji auto i koje vrijednosti nose drugi predsjednici/premijeri/kancelarka. u tome je ispalo da obama vozi auto skuplji od svih europskih glavešina, a sanaderov je skoro duplo skuplji i od obaminog.
sad se ja moram zapitati tko je to blesav.
jedna je mogućnost da se baš svi drugi glavešine voze nezaštićeni, jedino naš ivo pazi da mu vozilica bude u skladu sa sigurnosnim propisima.
druga je opcija da se i svi voze u propisno zaštićenim vozilima, ali je naš ivo morao otići 2 milijuna koraka dalje.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Nazalost tu je podatak

Nazalost tu je podatak netocan,naime:
Predsjednik Nicolas Sarkozy Citroën C6 oko 200.000 €
Premijer Fredrik Reinfeldt Volvo S80 oko 200.000 €
Kim Jong II Mercedes Benz S600 oko 242.500 €
Kancelarka Angela Merkel Volkswagen Phaeton oko 250.000 €
Premijer Silvio Berlusconi Maserati Quattroporte oko 250.000 €
Premijer Gordon Brown Jaguar Super V8 oko 300.000 €
Predsjednik Barack Obama GM Cadillac DTS oko 460.000 €
Premijer Ivo Sanader BMW 760Li oko 580.000 €

Morate uzeti u obzir da svi predsjednici u cijim zemljama proizvode automobile, nacionalna marka, poput Francuske-Citroen, Njemacke-VW dobivaju vozila na poklon, odnosno cak se vise marki bori za prestiz u cijem ce se voziti predsjednik njihove zemlje. Znam da je bio veliki rat izmedju Mercedesa i VAG grupacije u kojem ce se automobilu kancelarka voziti, dali S-klasi ili Phaetonu.

Predsjednik Barack Obama se vozi u vozilu koje je tehnicki neprocjenjivo, ima ih vise, te kostaju puno vise od 460.000 eura.

Tko je glasao

Dodaj još i jedan stupac

Dodaj još i jedan stupac BDP per capita, pa imamo usporedive odnose. Ovako vidjela žaba di se konji kuju pa digla nogu.

Tko je glasao

ne razumijem točno koja je

ne razumijem točno koja je tvoja teza.
želiš reći da se angela merkel vozi u autu vrijednom 250 000 a to je ok jer joj je on poklonjen.
s druge strane ivo se vozi u autu vrijednom 580 000 (dakle složit ćemo se više nego duplo skupljem od njenog) i tek je to ok jer mu on nije poklonjen (pošto ne postoji hrvatska marka koja bi taj auto proizvela i poklonila).
nekako mi je to logički nedosljedno.
ispada da je prihvatljivije istresti dva vagona love za auto nego se voziti u poklonjenom autu vrijednom jedan vagon love.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Zelim samo reci, da sama

Zelim samo reci, da sama usporedba ne vrijedi, jer su navedeni premijeri dobili vozila od proizvodjaca. Nas ih je platio novcem drzavnih obveznika i to jos platio najskuplju mogucu varijantu.

Tko je glasao

Sve što si rako ima smisla

Sve što si rako ima smisla u normalno vrijeme u normalnoj državi. Na žalost, mi nismo ni u tom vremenu ni toj državi.
Hrvatska je visokorizična zemlja poznata po učestalim atentatima na svoje nadasve poštene političare, naročito premijere i predsjednike.
Mogućnost antentata je veća kad se jadnim sitnozubanima uzme 6% osnovice, a prije toga, u vrijeme kad nismo priznavali krizu, kupi super sigurni automobil. To je razmišljanje unaprijed.
Ovaj auto je zaista kap u moru, i njegova prodaja sjajan demagoški potez. Koliko bi se moglo još novca uštediti da se prilikom rebalansa proračuna obratila pažnja na sve ovakve izdatke, od ministarstva do zdnje općine koju, zbog nerazvijenosti, financira država. Odmah nakon Sanadera, pojavio se Bandić s istim postupkom. Ako se malo prokopa, pa izračuna, možda proračun i ne bude u minusu, kad ih prodaju.

Tko je glasao

Posljednji je bio "plinskim

Posljednji je bio "plinskim pištoljem", ako se ne varam.

Tko je glasao

stvarno iscrpan i jezgrovit

stvarno iscrpan i jezgrovit text.

Cjena takvog vozila je nevazna ukoliko ona spasi zivot te omoguci normalan rad drzave, stoga rasprave oko cjene su nebitne, ono sto je bitno je zasto je to stranka napravila. Takodjer, govori i o nasoj maloj zemlji,jer ako uzmem primjer iz osobnog iskustva, Republike Vanuatu, njihov predsjednik i premijer se normalno secu gradom, idu na posao, nemaju zastitu niti blindirana vozila. A koliko znam Vanuatu trenutno ima veci BDP nego RH. Sto vam to govori?

problem je u percepciji demokracije, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. izabrani gojenci ne vole živjeti u stvarnosti, a itekako vole sve povlastice koje dobijaju kao političari. još kada dodaš da uz takav posao ide i nikakva odgovornost, stvarno je lijep pogled na svoju izbornu bazu iz perspektive luksuznog vozila. dokle ide bahatost na lokalnoj razini vidimo na primjeru pločanskog gradonačelnika. koliko daleko ide bahatost lokalnih diktatora, dovoljno govori Banditićeva ljubav prema brzim kolima. sve bi to trebalo biti smiješno kada znamo da gradonačelnik jedne Ženeve koristi javni prijevoz i nema službenu bankovnu karticu kako bi se gostio skupa sa svojim poslušnicima.

Zasto je jedna stranka (vodeca) kupila takvo vozilo, mozda nikad necemo znati, no ovakva situacija postoji samo u Hrvatskoj, da stranka kupuje vozilo premijeru. Dali to govori o sigurnosnim problemima u samim strukturama drzave? Dali to znaci da premijer ne vjeruje obavjestajnim i sigurnosnim sluzbama te sam kupuje vozilo za svoju zastitu bojeci se unutarnjih mogucih atentatora? Ovo nam moze biti indikativno da je drzava pod kontrolom frakcija koje drze vojsku, policiju i obavjestajne sluzbe i kojih se sam premijer boji.

moguće su samo pretpostavke jer domaće stranke baš i ne obožavaju transparentnost u vlastitom poslovanju. svakome je to jasno jer dosada iz izjava Vladinih dužnosnika nije ništa objašnjeno. zasada još uvijek nisu priložili nikakve pisane dokumente, sve se svodi na njihovu riječ u koju bi trebali povjerovati ali tek nakon nekakvog dobrog tripa.

Tko je glasao

Odlican tekst i

Odlican tekst i komentari.Mislim da blindirani auto i sticenje premijera,predsjednika itd.uopce nije upitno.Upitno je sto premijer kupuje NAJSKUPLJI auto,a pogotovu sto ga kupuje stranka,a ne drzava.Ili HDZ i premijer misle "Drzava to smo mi".Upravo tako se ponasaju.

Tko je glasao

Blindirac mu treba!...

Blindirac mu treba!... uvijek će ti reći,
i od satova zlatnih, život mu je preći.
Tajnih službi... on se nikada ne boji,
već naroda svog, kojem sudbinu kroji.

Tko je glasao

Nenad Stazić 28. ožujka

Nenad Stazić 28. ožujka 2009. o sudbini BMW-a :
"Morat će naći nekog diktatora, koji njeguje istu strast prema skupim stvarima, satovima, vilama i automobilima"

Tko je glasao

Šteta što će ovaj

Šteta što će ovaj dnevnik, zbor zamora na ponavljajuću temu, biti manje čitan. Razložno se informira o potrebi štićenja javnih osoba u današnjem svijetu i demistificira sam problem.

Uočavam kako se, pored neupitnog povećanja stupnja opće slobode u svijetu javne političke osobe moraju štititi sve većim stupnjem zaštite. Govori li to o sve većoj podijeljenosti u kvaliteti života, ili se ta zaštita provodi tek zato da štićenima osigura dodatnu važnost.

Vidimo da je davni događaj u Dallasu, kada je Kennnedy 1963 u otvorenom lincolnu izgubio život, potaknuo nastajanje novog proizvoda i specijalističkih zanimanja - zaštićeni automobil i zaštitari, te standard za štićenje javnih osoba. Skoro jednako se, naime, štite Papa, Predsjednici, Premijeri, Državni tajnici ..., ali i tajkuni koji za to imaju novca.

Vjerujem, probao sam u grubo izračunati, da je od te '63. godine moglo biti proizvedeno i prodano preko 25.000 zaštitnih vozila. No to nije samo brojka već i pokazatelj, pored neupitnog povećanja općih sloboda, porasta nesigurnosti, sukoba interesa, sve većih razlika po raznim osnovama.

Postavlja se pitanje da li bi svijet bio bolji kada bi se te zaštićene osobe malo manje (uspjelo) čuvale.

Tko je glasao

Hvala na komentaru. Mislim

Hvala na komentaru.

Mislim da to nije aktualno zadnjih 50 godina, ili cak 100 godina. Prvi tjelohranitelji su bili samuraji, njihova zadaca je bilo cuvati cara. Cak i u srednjem vijeku, kraljevi su imali posebne vitezove u svojoj blizini koji su ih cuvali, zato i najvise atentata je bilo hranom tj. trovanjem. Rimski carevi su imali pretorijance, posebne legionare obucavane da daju zivot za cara. Takodjer Rimljani su prvi koji su poceli raditi posebna "sticena" kola za prijevoz cara u ratnim i opasnim podrucjima. U srednjem vijeku su bila posebno radjena kola za konjsku zapregu u kojima su se vozili kraljevi, i koja su sluzila za fizicku zastitu kralja.

Stoga nije ovo od jucer, to je i biti ce uvijek aktualno. Naime morate shvatiti jednu stvar, oni ljudi oko premijera Sanadera, cak i novi BMW 7 ne cuva Sanadera kao osobu, Ivu Sanadera, oni stite jedan dio drzavnog aparata koji sluzi za normalno funkcioniranje drzave. Naravno, ukoliko uklonimo politiku iz svega. Pa pokusajmo u ovom dnevniku vise gledati na same funkcije.

Naime, prije 50-tak godina, i vise, sam ratni sustav, odnosno tipicni napad na drugu zemlju se sastojao prvenstveno od koraka, prvi korak je vecinom bio uklanjanje vlade, odnosno onih koji imaju moc organizirati i proglasiti rat. To je moglo biti trovanjem, atentatom ili jednostavno obavjestajnom propagandom kao alatom za diskreditiranje vladajucih u protivnickoj zemlji.

Dali bi svijet bio bolji kada bi se te zasticene osobe malo manje cuvale? Mislite li na uspjesnost njihovog cuvanja? Mislim da nebi, naprotiv, kako bi danas svijet izgledao da Kennedy nije ubijen tog kobnog dana? Bili bilo rata u vijentnamu?

Mislim da dok je god nas ljudi, svijeta i kulture, da ce biti i takve potrebe za zastitom. Jer ponavljam, stite se strukture jedne drzave, ne same osobe. Ako su predsjednik, premijer i predsjednik drzavnog sabora kompetentne osobe da proglase rat ili mir, onda naravno da moraju biti zasticene. A sad bio premijer Sanader, Polancec, Bebic, Milanovic,Jurcevic, to nije bitno, premijer kao funkcija mora biti sticena.Pogotovo na nasu geografsku lokaciju, mentalitet itd.. Samo se sjetite nasih susjeda i atentata na Djidjica.

Tko je glasao

Pogotovo na nasu geografsku

Pogotovo na nasu geografsku lokaciju, mentalitet itd..

Lokacije i mentaliteti nisu odveć značajni, podsjetimo se - Sven Olof Joachim Palme, socijal demokrat, "prime minister" Švedske je prije dvadesetak godina (neštićen) na povratku iz kina ubijen.

Tko je glasao

nije ni bitno auto,jer ako

nije ni bitno auto,jer ako znamo da je dindjic ubijen dok je izlazio iz auta,a pukanic prije nego sto je u njega usao,djaba bili i ti auti ako razne sluzbe, za zastitu svega i svacega, ne rade svoj posao.

Tko je glasao

@man Dobra argumentacija.

@man
Dobra argumentacija. Ali ovdje se radi o "prekomjernom granatiranju". Zar toliki novac?!

Tko je glasao

Da, kada je u pitanju BMW

Da, kada je u pitanju BMW :), salu na stranu, i SAD je u krizi pa nitko nije napadao Obaminu administraciju sto su dobili nove limuzine za predsjednicke potrebe, unatoc "zastrajeloj" Bushovoj koja mu ostaje na koristenju.
Ipak, moglo se uzeti i jeftinije vozilo istih ili boljih karakteristika a i ponavljam, nasi uopce ovo nisu planski uzimali, nego eto, radi statusa valjda. Jer uzalud jedno blindirano vozilo u povorci ukoliko je opasnost zbilja ozbiljna i opasna a i sumnjam u strucnost vozaca.

Naime da bi premijereva sigurnost bila zbilja 100% na cesti, trebalo bi se nabaviti bar 3-4 vozila slicnih karakteristika, po mogucnosti SUV-ovi,a mislim da se za te novce moglo tako nesto nabaviti. Naravno ovisno i o stupnju zastite.

Moje kratko istrazivanje , da su mi dali 4 mil kuna, da slozim vozni park premijera za najbolju zastitu, odabrao bi ne jedno vozilo nego 4.
Glavno vozilo bi bilo Land Rover Range Rover - zastite:
7.62 NATO x 51; M80 Ball; 5.56 Caliber (.223); M193; S109; 7.62 x 39
30.06 High Power Rifle (AK-47 and M-16) (12 Gauge Shotgun)
Plus Handgun Munitions .38 Cal.; 9MM; .357 Cal.; .44 Cal
CAV Level IV

Uzeo bih jos prateca vozila:
Toyota Landcruiser CAV level IV x 3
ili Mercedes G500 x 3 poput MORH-a za predsjednika Mesica.

Sve to ide u budjet od 4 miliona kuna. To nisu tvornicki blindirana vozila, vec blindirana od strane vrlo poznate i kvalitetne tvrtke koja kupuje vozilo, rastavlja ga, te modificira prema zahtjevima.

Sad nije mi poznata sigurnosna situacija premijera, no mislim da ovakva vozila za nasu zemlju su dostatna, obzirom da bi i pratnja bila zasticena te kao takva imala neku svrhu pri nedajboze napadu.

Ukoliko zeli status, mogao je uzeti limuzinu, BMW serije 7, stariju i naknadno zasticenu. Smatram da je to cisto dovoljno za nase potrebe.

Tko je glasao

Prije dvije-tri godine sam

Prije dvije-tri godine sam se u rane jutarnje sate vozio gradom. Premda sam se nesto zamislio, ipak mi se pri obilazenju jednog auta ucinilo da mu je za volanom poznata osoba, stoga sam mu dao priliku da me stigne i obidje. Kad me je obilazio bacio sam k njemu pogled, a ono u autu premijer moje provincije. Vozio je neki obicni (prosjecni) chevrolet.

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci