Tagovi

Bleiburg - mitovi i stvarnost

U subotu sam bio na komemoraciji u Bleiburgu.
Nikad do sada nisam bio tamo, ali već godinama mi je bila želja posjetiti to mjesto. Moj djed je bio tamo zarobljen, odatle je krenuo na Križni put. Pješke, bez hrane i vode, do Beograda. Nakon toga, nekoliko mjeseci u logoru u Beogradu, kao robovska radna snaga, a nakon toga - sloboda. Vratio se kući kao kostur, ali živ.

Ali sad ne želim pisati o svojem djedu. Meni je prvenstveno bila želja vidjeti mjesto na kojem je započela jedna od većih tragedija u povijesti hrvatskog naroda i pokušati se staviti u kožu svojeg djeda. Naravno, to je nemoguće i ne treba ni pokušavati. Ali može se pokušati suosjećati sa svim tim ljudima koje je igra sudbine, slučaj, očaj i strah natjerao na to polje. I nada, naravno. Nju ne smijemo zaboraviti. Nada da ih Englezi neće predati komunistima.

Kad sam stigao, shvatio sam jednu stvar. Realnost koju mi živimo i realnost koju slušamo u našim medijima i koju kao takvu percipiramo da je najjača i najutjecajnija, su dvije sasvim oprečne realnosti. Dijametralno suprotne. Jer na Bleiburgu se našlo, po mojoj najskromnijoj procjeni, najmanje 30 000 ljudi. Nisam nikad bio na četničkoj proslavi u Srbu ili na nekakvoj "antifašističkoj" proslavi, ali namjeravam. Međutim slike i snimke koje sam vidio do sada ne prikazuju nikakvu posebnu masovnost "antifašista". Njihov utjecaj je velik na medije i pojedine političare, ali iza toga ne stoji nikakva ni masovnost ni broj glasova ni politička moć ni.....možda postoji nekakva moć i utjecaj koji ja ne vidim ili koji nije javno vidljiv, ali to ostavljam svakom ponaosob neka procjeni.

Kako sam već napisao, osobno sam išao tamo na komemoraciju. Prisustvovati svetoj misi. I kad sam to već prošao, nisam se mogao oteti jednom dojmu. Dobar dio prisutnih je došao na Bleiburg nažderati se i nalokati, te eventualno zapjevati koju ustašku doskočicu. Odavanje počasti stradalima, prisjećanje, njima nije baš padalo na pamet. Dan je protekao u ugodnom druženju, izletu, čovjek se najede austrijskih kobasica, mazne par čevapa i potegne nekoliko piva. Možda se nađe i nešto domaće rakije koju je netko već donio sa sobom i tako prođe "komemoracija".

Jedan dio ljudi, posebice mladih kojih je bio velik broj, došli su slaviti "hrabru vojsku" koja se predala "izdajničkim" Englezima. Kape sa U, majice sa Crnom Legijom i Poglavnikom, te ostali tradicionalni "suveniri" krasili su tu našu budućnost. Ustaška zastava za te mlade, a i za jedan dio starijih, je ona zastava koju inače i Jutarnji list proglašava ustaškom. Znate onu koja je dizana na Trgu 1990. godine. Onu kojoj šahovnica počinje bijelim poljem. Povijesno je to netočno, ali tko će se zamarati s poviješću. Za naše "ustaše" povijesno točno je ono što kaže jugokomunistički list. Naravno, svaka crna zastava je ustaška. Pa tako, iz malo veće daljine, i zastava 1. gardijske brigade "Tigrova" lako se proglasi ustaškom. Tko će se zamarati detaljima.

Osim mladeži, ni stariji, oni koji su odgajani i obrazovani u Šugoslaviji, baš se ne mogu pohvaliti nekim znanjem. Ne samo o povijesti NDH već i o samom događanju na Bleiburgu. Nema veze što je HRT3 večer ranije imao odličan dokumentarac o Bleiburgu s iskazima preživjelih. Svejedno, starije pučanstvo priča bajke mladeži. Bravo, komunjare. Do toga je dovela vaša šutnja i prešućivanje događaja od prije 70 godina. I danas kad o tome pričate i pišete ne možete o tome govoriti bez likovanja i prizvuka krvožednosti u glasu i intonaciji. "Svi na Bleibugu su bili ustaše", "Svi su zaslužili metak i nož". I tako dolazimo do dojma da je na Bleiburgu bila ustaška vojska koja se predala a koju su partizanski krvnici na prijevaru pobili. Uz pomoć Engleza. "Što se praviš Englez?" kaže jedna stara narodna poslovica za čovjeka koji glumi da mu nešto nije jasno i udara po svome.
I tako mitovi nastavljaju živjeti i dalje.

Klerofašizam je još jedan mit koji naši "antifašisti" često upotrebljavaju. Crkva se i u prošlosti, ali i danas slizuje s "mračnim snagama", s fašistima. Istina je zapravo sasvim suprotna. Da nije Crkve, da nije onoga što kler propovijeda s oltara, broj onih koji bi udarali po pivi i kobasicama i derali "Juru i Bobana" bio bi puno veći. Da nije klera, "fašizam" bi puno jače i snažnije jahao i Bleiburgom i Hrvatskom. Ali eto, kler je tu i podučava narod bar nečemu. Kojekakve "antifašističke" udruge i pojedinci samo pothranjuju želju da se zapjeva "Jure i Boban". Crkva, nasuprot tome, podučava o zlim totalitarizmima i ideologijama kojima se služi Nečastivi kako bi zaveo nevine ljude. Na isti način kako je, u obliku Zmije, zaveo Evu. Stara priča koja se ponavlja uvijek iznova.
Sad je samo pitanje koliko ljudi želi slušati priču o Nečastivom, a koliko je onih koji bi se rado odali niskim strastima i predali samom Nečastivom.

Komemoracija na Bleiburgu mi je u puno stvari otvorila oči. Stvarnost oko nas nije baš blistava. I nitko to niti ne vidi. Jer ostaju u svojim zatupljenim ideološkim rovovima koje podebljavaju krivim povijesnim činjenicama. Obje strane prihvaćaju krive postavke one druge strane i nevjerojatno je koliko se jedni drugima hrane i pothranjuju. Kako objasniti da laž "antifašista" postane "ustaška" činjenica? Kako to zastava s bijelim poljem postade najednom ustaška? Otkud to svi na Bleiburgu 1945. postadoše ustaše?

Naravno, imamo mladost koja će za 20 - 30 godina stasati i preuzeti vlast, Ova "ustaška" je definitivno brojnija od one "antifašističke". A obje nemaju pojma ni o povijesti, a još manje o stvarnosti.
Pa sad ti vidi.

Komentari

Evo ja predlažen da se osnuje

Evo ja predlažen da se osnuje fond koji će pokrenit objektivno i znanstveno istraživanje onoga šta se događalo na području bivše YU tokom i neposredno nakon završetka drugoga svj. rata. Ja ću bit među prvima koji će iz svoga žepa izvadit donaciju. Neka istražidu sve ko je šta činijia od A-Ž, neka prikopaju sve jame, logore, stratišta i privrnu sve kosti. Sve bez ikakovih komentara, samo brojke i kronološki događaji te dokumentirani podaci o rabotama svih koje se spomene imenon i prezimenon. Rezultate objavit i omogućit pristup za javnost priko svih mogućih medija, besplatno zauvik. Štivo uvest ka obavezno u školama. Prihvaćan i da se proglasi imunitet za sve s bilo koje strane koji bi time mogli bit inkriminirani, a još su uvik među živima. Ne zato šta želin nekoga subjektivno zaštit, dapače. Jednostavno zato da se maknu sve prepreke kako bi se već jedan put ovako nešto završilo. Prepuštanje javnosti da odredi ko je tu kriv a ko prav je najdostojnija osuda za one inkriminirane.
Koliko god to trajalo da trajalo i koliko koštalo da koštalo siguran san da kad se to razriši jedan put zauvik možemo samo profitirat.
Zapreke ovakovome nečemu su ogromne već u samome startu dok god budu postojali oni koji na tome parazitiraju i revidiraju. Zašto crkva još uvik onemogućava pristup arhivi i dokumentaciji nadbiskupije u Sarajevu? Ako smo za to da se sve to razriši jednon za svagda i ako niko nema ničega za sramit se onda nema ni potribe za onemogućavanjen i skrivanjen bilo čega.

Tko je glasao

To je napravljeno još 1990.

To je napravljeno još 1990. godine. Međutim, pokušaji da se raščisti što se događalo nakon rata su minirani na svakom koraku. Recimo, predsjednik komisije je lažno optužen za silovanje, kako se vlast mijenjala tako su se mijenjali i načini kako se raščišćava sa prošlošću. Danas se ostaci komisije nalaze u ministarstvu branitelja, a predsjednik ili kako se to zove je pk Grujić. Za njega neki vele da je bivši pripadnik UDBAe.

Dakle, to za što si ti, za to je, recimo, i Karamarko. On je prvi najavio da će raditi to što ti kažeš. Pa se najedanput našao na udaru različitih napada. Ovih dana Fumić napada Karamarka da predvodi mračne snage i da prijeti nekim "Kevinim jamama".
Kurir, očito slabo pratiš zbivanja. Pa čak i ona u Minkenu.
Svatko tko krene sa pričom oko raščišćavanja povijesti naiđe na jebačke prepreke. Pitanje je koliko su iskreni i ovi što najavljuju raščišćavanje. Jer, kako smo se već složili, i među njima ima starih struktura.

Tko je glasao

To je napravljeno još 1990.

To je napravljeno još 1990. godine.

Di je ta objektivna, znastvena studija bez ikakovih komentara? Baš bi volija pročitat tu studiju di se spominje šta su činili partizani, a šta su činile ustaše i četnici sve do u detalje? Da tako nešto postoji odavno bi ove rasprave onda bile u ropotarnici povijesti. Uvjeren san da bi u tome slučaju još samo psihopati spominjali one riči s spomenika u Bleiburgu "u čast i slavu hrvatskoj vojsci".

...događalo nakon rata...

Aaaa, znači ono šta ja predlažen ipak nije obavljeno. Ja san reka kako za vrime rata tako i neposredno nakon rata. Sve, sve do u detalje ko je šta činija od momenta kad je Pavelić umaršira u Zagreb pa do momenta kad je zadnji izmaršira iz kolone s Bleiburga. Da možemo usporedit čiji je dossier deblji.

Dakle, to za što si ti, za to je, recimo, i Karamarko.

Moš mislit! Da smo na istoj valnoj duljini onda onda on i njegova stranka nebi imali na ćemu parazitirat.

Tko je glasao

Vjerojatno nisam bio dovoljno

Vjerojatno nisam bio dovoljno jasan, Kurir.
1990. je osnovana komisija za žrtve rata i poraća. Rad komisije je od početka bio opstruiran. Onako kako sam već opisao. Pokušalo se naći i ustanoviti sve žrtve u 2. svjetskom ratu i nakon njega. Međutim, to nije uspjelo. Razne obavještajno paraobavještajne igrice su se igrale, a i danas se igraju. I tako se nikad ne dolazi do objektivnih činjenica.

Karamarko je praktički započeo tu ponovnu igru otkopavanja kostiju, a to se ne sviđa strukturama koje imaju interesa od sadašnje situacije i onima koji se boje bilo kakve istine o događajima za vrijeme i nakon rata.
Slična situacija je bila i sa sadašnjom predsjednicom nakon što je maknula Brozovu bistu iz svojeg ureda. Automatski se počinju vršiti napadi koji ni nemaju poveznicu s Brozom ili nekom ideologijom, ali se vodi konstantna kampanja blaćenja.
Nakon što to prođe, kampanja staje.
Što se tiče Karamarka, naravno da on to ne radi zbog istine ili nečeg sličnog, već zato da iskopa svoje rovove u koje će staviti svoju vojsku. Na drugoj strani je ista stvar. Vođa suprotne strane je zaboravio da je njegov prethodnik bio na Bleiburgu. U svojem "zaboravu" je i ukinuo pokroviteljstvo države nad Bleiburgom. Da nije, ne bi sad rasporavljali o tome. :)))

"u čast i slavu hrvatskoj vojsci"

Spomenik je postavila privatna osoba. Natpis je on napisao. Vjerojatno bivši pripadnik tih istih vojnih formacija (ne znam povijest nastanka spomenika na Bleiburgu) i nije čudno što je natpis takav. Čudno je što nije još i više glorificirajući.

Tko je glasao

Ja u kupe ti u

Ja u kupe ti u špade!

Vjerojatno nisam bio dovoljno jasan

Da se praviš blesav?!

1990. je osnovana komisija za žrtve rata i poraća

Dobro, kad upireš! Jeli to ona šta je osnova Vice Vukojević i u čijen izvještaju, pored naziva "komisija za istraživanje svih žrtava" ne spominju žrtve NOB-a? Za javnost su naveli nekakove brojke i da nisu spomenili kako se radi o ljudima moglo bi se zaključit da se radi o licitiranju za namirnice iz trgovine na veliko. Onda na osnovu toga "objektivno" inzistirala da se partizane proglasi zločincima pa na kraju ugašena uz optužbe za krivotvorenje?
Ipak, di je ti izvještaj i na koji način je u potpunosti s popison svih koji su na tome radili dostupan javnosti da ga svako može pročitat u detalje?
Primjer objektivnosti i znastvenoga rada da su ga svi znastvenici i istraživači na svitu počeli koristit ka šablonu. Kakova komisija i rad takovi i rezultati http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView...

Ponavljan, oću između istih korica, bez ikakovih komentara, oću kronološki, dokumente, fotografije, vjerodostojna svjedočenja kako i šta su činili partizani, šta su činile ustaše, šta četnici a šta dušobrižnici svih vjeroispovjesti. Oću da vjerske zajednice omogućidu pristup svojoj arhivi iz toga razdoblja.
Tako da kad sve to lipo bude gotovo i ukoričeno na raspolaganju mladima možemo usporedit i potvrdit jedan put za svagda da su partizani bili bisne zviri koji su pinili na svaki spomen hrvatstva, da su ustaše i domobrani slavna i časna hrvatska vojska iz epske borbe protiv četničkih i partizanskih demona, a svećenici i fratri svi redon mučenici.
Ja neman ništa protiv takove lustracije. Di je, ja je još čekan! Do tad neka me se poštedi laprdanja.

Tko je glasao

Kurir, ja sam ti već objasnio

Kurir, ja sam ti već objasnio zašto se to što ti spominješ nije napravilo. Nema objektivnog sagledavanja činjenica jer nikome ne odgovara. Sama "Vukojevićeva komisija" je imala probleme u radu. Recimo, uveli su oko 200 novih židovskih žrtava koje do tada nisu bile evidentirane kao žrtve rata, pa ih je netko (čini mi se jedan od Goldštajna) napao da tvrde kako je u ratu ubijeno samo 200 Židova. Da ne govorimo o priči za silovanje.
Naravno da su neki članovi te komisije više inzistirali na partizanskim zločinima, jer se o njima do tada uopće nije ništa govorilo ni pisalo. Kao rezultat toga, danas je ta komisija nekakvo sporedno tijelo u ministrastvu branitelja, a njezinog čelnika optužuju da je bio oficir UDBe.
Ja bih isto volio vidjeti takvu knjigu, ali nema je. Nema je jer nema volje da se to raščisti, posebno na "antifašističkoj" strani.

Nema tu krivotvorenja, već se radi o podmetanju kako bi se spriječio rad komisije.
Jer onda imamo situaciju kakvu imamo. Gdje se ti pitaš gdje je takva knjiga sa objektivnim žrtvama, a samom ti je jasno da tako nešto NIKAD neće ugledati svjetlo dana.
Slična stvar se radi i oko zadnjeg rata. Povijest se ponavlja.

I onda ti meni kažeš da se pravim Englez. :)))

Tko je glasao

Nema je jer nema volje da se

Nema je jer nema volje da se to raščisti, posebno na "antifašističkoj" strani.

A ja san ti lipo napisa da me poštediš ovakovih laprdanja.

Stvarno više nisan ima namjeru nadovezivat se na komentare i s tobon mlatit praznu slamu. Međutin, kako san ovi vikend bija s prijateljen u njegovo malo misto prisustvovat vraćanju velike kamene zvizde petokrake, koja je bila razbivena macon, na spomenik palin borcima i žrtvama fašističkoga terora nisan moga a da ne upitan par starih partizana tamo šta oni imaju za reć na ovu tvoju primjedbu. Svi su ka jedan odgovorili "Mi možemo samo bit ponosni!" Jedan je još doda "Oni su ti šta se boju da sve ko je šta činija svima izađe na vidilo, a ne mi."

Tko je glasao

Jebi ih onda

ako od 1945 do 1990-te nisu slomili svu "reakciju"..onda su baš nesposobni..haha..

sve dobro...

Tko je glasao

yeah...

... zato su nama, 20 godina od Oluje za sve nedaće krivi "ministri Srbi"... ono, baš smo sposobni.

Tko je glasao

Ne svi

samo neki...tebi je valjda jasno da smo mi demokratsko društvo...a oni do 90-te nisu bili.

U demokraciji su moguće i zloupotrebe..neko vrijeme.

Ja ne bih imao ništa protiv da i predsjednik i premijer budu hrvatski Srbi...ukoliko vode hrvatsku politiku..a ne neku jugoslavenštinu , regionalu i svašta nešto...uz to pokazuje se da su i nesposobni...a i dosta pokvareni..ovi iz stranke mješanih brakova...

ovaj podrijetlom iz najčetničkijeg kraja Bosne..vrijeđa naše crkvene prvake...pazi..naše....osniva se neka Thalasoterapija ..baš za njega..i tako to...
Što su prvo napravili kad su došli; natakarili ćirilične ploče po zgradama u Vukovaru..e da malo sole rane Hrvatima i guraju im prst u oko..i drugo...

...krenuli s uvođenjem pedersko-pedofilske propagande u škole..

..a ispod žita rade na tome da i "civili" bivši pripadnici kvislinške VRSK imaju status u financijskom smislu kao i branitelji...jer je bio kao "građanski" rat..a "građani" su svi pred zakonom jednaki, jel tako....

Znači..gubitak izbora je najmanje što im se treba desiti.....ima tu i veleizdaje i svašta nešto...

sve dobro...

Tko je glasao

O radu toga tijela ti očito

O radu toga tijela ti očito ne znaš baš ništa, osim bedastoća i krivotvorina koje si pročitao u Feralu. Zbog Vukojevića i komisije su Mesić, Pusićka & Udba d.o.o. doslovno izmislili "slučaj silovanje Muslimanke", i što se dogodilo kad se to konačno otkrilo? Nikome ništa.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dogodilo se dogodilo @MKn!

Dogodilo se dogodilo @MKn! Mesioć je bio i ostao predsjednik dva mandata a Pusićka je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.
To je jedinstven slučaj na planeti - ministar vanjskih poslova koji iz dna duše mrzi zemlju čiji je ministar.

Lustracija - Put, istina i život! za Hrvatsku i njen oporavak na svim područjima osobnog i društveno/državnog života.

Tko je glasao

otpisani

dogodio se jos jedan jedinstveniji slucaj na planeti.predsjednik(ca) jedne drzave (a nije amerika),ima (i)americko drzavljanstvo.sto ti ono rece meni neki dan.mrzis ljude sa dvojnim drzavljanstvom.

Tko je glasao

Ne čita niti ume da čita

Mrzim? Dvojno državljanstvo?
Gdje?

Tko je glasao

Hrvati su u povijesti

bili ratnički narod..sjekira se držala u kući nadohvat ruke. Uvijek su imali neku vojsku..imaju je i danas.

Da tomu nije tako ne bi se zadržali na ovim prostorima nego bi nestali u "bespućima povijesne zbiljnosti".

Oni su bili hrvatska vojska..ma koliko se to tebi ne dopadalo @kurir.
Bili su Hrvati, tada dviju vjera. Borili su se za državu za Hrvate...protiv Jugoslavije i Velike Srbije..tada znači protiv partizana i četnika. Hrvati u partizanima su se isto borili protiv Talijana i Srba-četnika..Njemaca i dr. komunisti na ideološkoj osnovi ali većina na nacionalnoj.

To što su bili saveznici tada velikima u borbi velikih koji su poraženi..pa slijedom toga i oni na Bleiburgu..ne mijenja činjenicu da su bili hrvatska vojska jer su se oni tada jedini borili za Hrvatsku.

Oni nisu uspjeli...naša generacija je ostvarila tu ideju. To su činjenice.... da li si u sukobu s činjenicama.

sve dobro...

Tko je glasao

Mujo isekirao Fatu

Hrvati su u povijesti bili ratnički narod..sjekira se držala u kući nadohvat ruke.
Je svi su bili isti kao ti: drvosječe!

Ajde ne lupetaj gluposti, ta bili smo skoro 500 godina pod Habsburzima.

leddevet

Tko je glasao

I 450 godina vojna krajina.

I 450 godina vojna krajina.

Tko je glasao

Veteran se išo pokloniti pehu ustaške vojske

Moj djed je bio tamo zarobljen, odatle je krenuo na Križni put. Pješke, bez hrane i vode, do Beograda.

Čudno, nisi rekel kojeg datuma i kaj su tvoj djed i njegova klapa napravili kod dravskog mosta u Mariboru, tj kolko su pobili nevinih ljudi nakon završetka rata. Obzirom na to osveta je bila očekivana i razumljiva iako ne i opravdana, ali kad se puca - to je rat...

Druga stvar, nemojte se kriti iza tzv izdaje engleza, to je je bio zaključak Jalte...

Treća stvar, kak to da s njim nije bil njegov zapovjednik koji ga je povukel prema Mariboru!?

Zaključno, Bleiburg je ideološka smicalica žalitelja za ustaškom ideologijom i ta agenda će ponovo roditi klanje među hrvatskim rodom... Prokletstvo Dmitra Zvonimira...

Tko je glasao

Da si malo pismeniji možda bi

Da si malo pismeniji možda bi i uspio pročitati s razumijevanjem što sam napisao.
Al ti ostani i dalje u svom rovu kojeg si iskopao u svojoj glavi.
Mašala.

Tko je glasao

Naravno da sam nepismen

Moju nepismenost ti može potvrditi i Jelenska, ali dobro vidim i ćujem. Dakle, veli ti meni i ostalima koji ovo čitaju kaj to piše na spomeniku kojemu si se ti išel pokloniti na Bleiburgu... Tezno i Jadovno ti nisu bili interesantni!

Tko je glasao

Golgota, sve ti piše u

Golgota, sve ti piše u dnevniku. Samo trebaš znati čitati. A sad da te ja naučim čitati s razumijevanjem nakon što si utukao tolike godine, mislim da je sasvim bespredmetno.

Zato mi ne zamjeri, s ovim prekidam raspravu o tome s tobom. Jer glupo je gubiti energiju nna ponavljanje jednog te istog.

Tko je glasao

svi namireni

@Weteran
Nek me jebe ves vra do sanas nisam znal za ovo:
Prema podacima iz 2013. za vojnike NDH godišnje izdvajamo 348 mil. kn.

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/istrazili-smo-zasto-hrvatska-uo...

 photo PTS_soldiers1-470x262_zpsegypmgug.jpg

I kaj je najvažnije sve ide preko Beograda.

Tko je glasao

Zuroff, tko je to? :):):):)

Zuroff je u Izraelu i planetarno među Židovima apsolutno nepoštovana osoba, tj. "nitko i ništa".

http://pollitika.com/moral-bankara-banaka-novca-1-dio#comment-181836

Zašto cioniste? Pa valjda i za njih kada je nakon zagrebačkog koncerta kod nas vrlo poznati salonski cionist – Efraim Zuroff pisao, ni manje ni više, nego predsjedniku Mesiću da se zabrane koncerti MP Thompsona! Ma vidi bogati…mislim si ja u glavi sa onim poznatim rusko-slovenskim naglaskom J.B. Tita. Šta, opet isto?
Stanovao ja nekada davno u ZG sa jednim Sirijcem, jednim Palestincem Anasom i jednim Sudancem. Bili smo dobri prijatelji, čak izvrsni. Možda su Izraelci već i ubili onog mog Anasa a ja još ne pišem predsjedniku Izraela da konačno zabrani ubijanje Palestinaca u njihovoj vlastitoj zemlji. Tvrdim da sam za svoju zemlju napravio daleko više nego Zuroff za svoju, barem kako se prije koji mjesec o njemu očitovao visoki dužnosnik države Izrael. Ispričavajući se na neki način, zapravo predsjedniku Mesiću, i Hrvatima općenito, rekao je da je isti Efraim u Izraelu zapravo nitko i ništa. Običan kruhoborac, željan novca i slave, željan toga da u Izraelu i svijetu bude slavan i cijenjen kao njegov veliki predšasnik Simon Wiesentall. Wiesentall je na svojim djelima stekao ugled – hvatajući preostale naciste i zapovjednike konc-logora u kojima život skončaše milijuni Židova. Wiesentall je radio ono što je svatko normalan odobravao, uključujući i pisca ovih redaka, a Zuroff proziva Mesića zbog dvije ili tri budale (ili provokatora) sa navodno ustaškom kapom na glavi među 60.000 ostalih na koncertu.
Mesić je i moj predsjednik, čak što više i moj vrhovni zapovjednik. Da pojasnim: Ja sam okorjeli hrvatski ratni veteran. Dr. Franjo Tuđman je moj prvi predsjednik, ali tada meni puno važnije, i moj vrhovni zapovjednik. Zapravo, kada su predsjednički izbori ja u stvari i dan danas biram svog vrhovnog zapovjednika, makar se nakon Franje i nije moglo Bog zna što izabrati. Sada, kada je predsjednik/ vrhovni zapovjednik Mesić, pitam se zbog čega je uopće javno komentirao nekog Zuroff-a? Taj komentar i pridavanje značaja beznačajnom liku me u stvari vrijeđa. Zato molim gospodina Mesića da se ubuduće ne osvrće javno na takve pravednike, ako ne zbog mene onda zbog Krešimira i stotine tisuća Krešimira u Hrvatskoj i izvan nje. Što oni imaju sa U i/ili kukastim križem, Jasenovcem ili nekim drugim mjestom zločina? Moraju li nositi nekakav istočni grijeh onih koji su ga počinili tri ili četiri generacije prije njih? Zagovaratelj sam i smrtne kazne za rasne zločine u smislu ubojstva s naslova rase, ali gdje se tu uklapaju Krešimiri?
Ako je tomu već tako (prema Efraimu izgleda je), da genetski nosimo svaki ponaosob grijehove od stoljeća sedmog, pa zašto da ja neke stvari ne upitam Izrael, odnosno Zuroff-a? Prvo – jel/ Anas još živ? Jel/ Vam poznato da su Židovi jako slični Hrvatima i Romima? Najme, Hrvati dugo nisu imali svoju državu, Romi je nemaju ni danas kao što je ni Židovi nisu imali dok im svjetski moćnici nakon II svj. rata nisu dodijelili sadašnju. No, tu je razlika, Hrvati su na svojoj zemlji, a koliko su to Židovi treba pitati Palestince i još neke. Sličnost Židova sa Hrvatima i Romima je i u tome da smo tri najraseljenija naroda na svijetu. Pa što smo Bogu zgriješili?
Hrvati nisu ubili Boga! Sinedrij, Veliki svećenik prije 2000 godina nije bio Hrvat, Ana i Kaifa nisu bili Hrvati – a odobrili su ubijanje Isusa Krista! Ja kao katolik ne tražim da se, na temelju tih činjenica, zabrane sve sinagoge, ili sačuvaj Bože, zapale!
To što smo mi Hrvati sasjekli svog Zvonimira, a primjera radi - velik kralj židovski (čak navodno najveći) David ubio svog vrsnog vojnika i časnika Uriju Hetita na vrlo podmukao i zločest način samo da se dočepa njegove prelijepe žene Bat Šebe kojoj je prije toga napravio dijete. Jednima i drugima (Hrvatima i Židovima) malo poslije je država otišla u mp3 (čita se s desna u lijevo). Dijete Davidovo, začeto u grijehu je umrlo a Izraelu nije pomoglo ni to što je Bat Šeba nakon toga Davidu i Izraelu rodila Salamona – navodno najmudrijeg kralja u povijesti ljudskog roga, kao što ni Hrvatima nije pomoglo da se dragovoljno stave pod stranu krunu. Itd. itd….
E moj Effraime, zato nisu krivi današnji Krešimiri, ni židovski ni hrvatski. Još manje su krivi za sve što se ponekad radilo pod židovskom zvijezdom ili hrvatskim U. Zabranimo i jednima i drugima njihovu povijest, ma kakva bila, i eto ti moj Efraime novih konc-logora!
____________

Milanče će ga sigurno "poslušati" ako Zuroff dovoljno plati Goldštajnu,Pusiću, Pusički....
"Klinci pojma nemaju"... :):):)

Tko je glasao

Kriv

Kriv podatak.

http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/Upravnovijece/sjednice/31_18-12-...

Za Domovinsku vojsku se izdvaja oko 62 milijuna kuna. Takav je plan za 2015. godinu.

Tko je glasao

lazi

ustase nemaju penzije

Tko je glasao

jperatovic

u pravu si.oni imaju mirovinu.

Tko je glasao
Tko je glasao

Za Simona i slične su svi

Za Simona i slične su svi ustaše.....nema tu razlike, domobran, PTS, Hrvat....ustaša do ustaše...

Tko je glasao

ma daj već jednom skončajte

@weteran
Hote lepo si skup vrit s Bleiburgom i Jasenovcem. A partizancima i ustašama.
Nisam JUgonostalgičar, ali mi recite tko bi se ovoga odrekel. Taj bi bil bik nepodojeni.

 photo pionirke 2_zpssgkfvmxp.jpg

Tko je glasao

dvije strane iste medalje

Kakva je razlika između tvoje "sličice" @boltek i ove:
http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Discus...
Nikakva, apsolutno nikakva.
zapravo ima razlike: sve za tvoje sa "sličice" mijenjam za "mamicu" s mog linka.

Tko je glasao

Živijo Boltek, Hrvatsku čeka još jen građanski rat

Jen del Hrvatske je definitivno nepodojeni tj žali za ideologijom rase i političkog crnila...

I zapamtite svi kaj vam Golgi denes veli - to bu eksplodiralo građanskim ratom u trenutku kada Hrvtaska i formalno bankrotira (praktički ona je već danas u bankrotu jer nemre vraćati kamatu a kamoli glavnicu) tj kada strani vjerovnici više ne buju hteli kupovati hrvatske obveznice. Tada počinje već viđeno povijesno prokletstvo kada i klanje brat brata nije isključeno... i to nima nikakve veze sa stupnjem tehnološki napredne civilizacije!!!

Tko je glasao

Ili "građanski rat" ili "noć

Ili "građanski rat" ili "noć dugih noževa"..
Ponekad me ozbiljni ljudi dječački masmiju!

Tko je glasao

Sinoć je bila jedna

Sinoć je bila jedna zanimljiva emisija o Španjolskoj. Zna san da smo slični ali da smo toliko u detalje identični stvarno me zateklo. Podudarnosti su urpavo zapanjujuće poput one o gradnji opere koja je koštala stotinu miljuna EUR, a danas zjapi prazna baš poput "Spaladium Arene". Jedina razlika je u tome šta su oni nekoliko koraka isprid nas kako je to slikovito opisa jedan od sugovornika "Ljudi su ovde živili u iluziji da su dobrostojeća srednja klasa i da dobro žive dok in iluzija nije eksplodirala u lice poput balona".
Ja non stop ponavljan da ovo u nas nemože dobro završit, da mi non-stop upiremo jedno te isto i nikako da provamo drukčije. Nahuškat sitnozube jedne na druge je čaš posla.

Tko je glasao

Joj na

@Golgota
U svemu si u pravu. No ja ne želim, ne mogu, neću prihvatiti da u 21 stoljeću Hrvatskom zavlada ideologija rase i političkog crnila. Nadam se da bumo imali dosta pameti da se moremo oduprijeti tom zlu da brat na brata pušku diže.

Tko je glasao

Samo se vi nadajte o "brat na

Samo se vi nadajte o "brat na brata"!
Zapravo, s obzirom da živite još uvijek u fatamorgani "bratsvo-jedinstvo" onda je to i moguće.

Eto ja digo, ne jednom, tanđaru, jovanku, snajper marlin, dragunov, vinčester, BST, zolju RB na "brata"...
"brat" baš imo četničku kokardu na tikvi po šubarom ili petokraku na šajkači...

U toj verziji je stvarno moguće " brat na brata" ako ne zaustavimo pujs pusić(ke) i nešto malo krda koje rokče oko i za njih.

Tko je glasao

Visina sviječnjaka u crkvi

Da nije klera, "fašizam" bi puno jače i snažnije jahao i Bleiburgom i Hrvatskom. Ali eto, kler je tu i podučava narod bar nečemu.
Nažalost to je poprilično daleko od istine.

Doduše generaliziranje nikad nije dobro, no kad si već ti generalizirao, eto da i ja generaliziram. Stvar je u toma da se ja dosta često motam po crkvama i samostanima, ne kao vjernik nego radi posla, i u neformalnim razgovorima uz čašicu u pravilu izvrsne pijače sam suviše često naišao na žestoka hrvatovanja i neprikrivenu mržnju prema Srbima, ali i prema Hrvatima koji se ne uklapaju u ono što se jednostavno može nazvati "desnim svjetonazorom". Znalo je biti tako i vrlo neugodnih situacija vrlo daleko od onog što bi jedan svećenik trebao propovijedati i u što bi trebao vjerovati čak zaboravljajući da su i pravoslavci kršćani.

Dakle takvu ružnoću nalazimo na najnižim nivoima i sve do raznih biskupa kao što su Jezerinac, Pozaić ili Košić kojeg sam upoznao još dok je bio sasvim ugodan župnik u Hrastovici (to je ona crkva kroz koju je bratija prošišala cestu i možda je takva strahota utjecala na promjenu karaktera biskupa Košića).

P.S. inače mi se dopao prvi dio dnevnika gdje se daje slika same manifestacije koja je ista kao bilo koja manifestacija bez obzira što se slavilo ili komemoriralo. S druge strane drugi dio dnevnika je nešto što nema veze s prvim dijelom i uopće se pitam čemu služi osim u kategoriji "mikrofon je vaš" i kad smo ga već dobili u ruke eto da pustimo asocijacije da nas vode pa gdje stignemo.

leddevet

Tko je glasao

Dobar dnevnik

s mog stanovišta...zato što pokazuje da zapravo nema ustaša a ni onih koji slave poraženu ndh-a.

Generalno gledano, pod pokroviteljstvom predsjednice države i uz sudjelovanje Crkve...kako je i red na sjećanju na mrtve..obilježio se dan koji se smatra jednom tragedijom. To sveukupno. Kritika na ponašanje koje nije prilično mjestu..pjevanje borbenih i sl...suprotno je pijetetu i podsjeća na dernek...e ta kritika je na mjestu. Smatram zaista da se treba uzdržati od tih odstupanja od običaja.

Ta mladež ne slavi poraženu ndh..nego nezavisnost od Juge i Beograda, zapravo slavi današnju RH koju smo im mi..njihovi očevi omogućili..jer je to bilo za Titovine zabranjeno...a ujedno ta mladež šalje poruku ovima koji se pozivaju na ZAVNOH da se ne slaže s time. ( ZAVNOH uzimam samo kao prijelazni period u sukobu sa Srbima oko samostalnosti iliti nezavisnosti Hrvatske).

Čista politika ...gdje se šalju političke poruke ...budimo otvoreni..gdje je tzv.desnica u prednosti nad onima koje ja volim nazivati jugošljam.

Naime.."antifašisti" kad se okupljaju vidimo starčad, pedere, lezbe i nešto uhljebljenih NGO-ovaca.

Desni su u stanju okupiti mlade...a kad ova starčad pokrepa..tko će biti "udarna pesnica" tzv. antifašista koji izmišljaju fašizam: Tvrtko J. ili Hrvoje K...moš si mislit.

Petnaest godina detuđmanizacije i ispiranja mozga nije dalo ploda, a mi našim mladima nećemo dopustiti da zastrane.

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Djeca u ustaškoj uniformi jest politička pedofilija

Dakle - kazneno djelo, druga je popevka kaj to banana država tolerira... faktura će biti stravična!!!

Tko je glasao

A kak se zove širenje te

A kak se zove širenje te pedofilije u medijima?

Tko je glasao

Sve za djecu

I sad zamisli da netko od te slatke fino obučene i fino odjevene dječice jednog dana, ganjajući karijeru i neke iskrene ciljeve, zapne u tome nakon što neki jeftini tabloid izvuče iz naftalina i publicira neku ovakvu sličicu iz dave prošlosti . . . hvala mama (lijepa gusko), . . . hvala tata (glupi gusane)!

leddevet

Tko je glasao

Ne otrivaj se @leddevet,

Ne otrivaj se @leddevet, govoriš o boljševičkoj metodi.
Naime, ni jedno ovo djetešce ne snosi nikakvu krivnju za svoju obleku. Nikada i nigdje. Krivi mogu biti samo roditelji.
Svaka druga percepcija je - fašistička.

Tko je glasao

Za tabloid spremni

Ne otrivaj se @leddevet, govoriš o boljševičkoj metodi.
Ma kakva boljševička metoda, ta manipuliranje i ucjenjivanje informacijama je univerzalna metoda i izmišljena je prije Kule babilonske. Dodatak tome je, za razliku od boljševičkih vremena gdje je štampa bila kontrolirana politikom, da u današnje vrijeme interneta i hiperinformacija bilo kakva kontrola je zapravo nemoguća i ovoj slatkoj dječici će se objava tih slikica gotovo sigurno desiti ako postanu imalo poznati i, htjeli mi to ili ne, krivica i kretenarija njihovih roditelja će im se obiti u glavu.

S treće strane ako je netko odrastao u takvoj obitelji gdje se njeguje ustaštvo dosta je vjerojatno da će taj nastaviti tu obiteljsku tradiciju, nešto kao onaj klokan Šimunić koji je na stadionu, očito ne razmišljajući, izveo kućni pozdrav i dobio zasluženu brzu terapiju odglupljivanja. Pitati se možemo i koje će kriterije u životu imati ti ljudi kojima je ustaštvo i ono što ide pride normalna i poželjna stvar?

Ukratko djeca jesu proizvod svojih roditelja i, osim što nastavljaju obiteljsku tradiciju, uvijek ili gotovo uvijek otplaćuju gluposti svojih roditelja i to nema nikakve veze s boljševizmom kao što bi ti želio.

leddevet

Tko je glasao

Može i obratno

dođe do situacije gdje im se to može uzeti kao plus----primjer...

Premijer Srbije Vučić je u jednom govoru rekao da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti 100 Muslimana..kad je bio mladi (po)četnik...

https://www.youtube.com/watch?v=UGqv9CJbd3U

što je tipična nacistička i teorija i praksa........ i što je puno opasnije od mačkara i karnevala

pa vidi dokle je dogurao

tako da tvoja teorija L9 ne drži vodu..kao i obično...

Odakle su te fotke? Pretpostavljam iz Australije gdje je to sasvim normalno.....gdje i Mesić pjeva ustaške pjesme..a premijer Australije Hrvatima u Australiji svojim građanima, dakle- čestita 10.travanj....i boli ga kurko ..što se to četnicima ne dopada..kao i vama tankoćutnim ..jugoslavenčićima

sve dobro...

Tko je glasao

Tebe i Srba 100 miljuna

Premijer Srbije Vučić je u jednom govoru rekao da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti 100 Muslimana
Je, je, vjerujem su da su svi ovdje shvatili tvoju zadivljenost Srbima i srpstvom.

leddevet

Tko je glasao

Ja nemam ništa

protiv Srba i Srbije..dok su tamo gdje su..a ovo malo naše pravoslavne sirotinje koji se vole nazivati Srbima...ah..oni nisu baš neki problem..problem je nešto njihove samonametnute elite...i naša hrvatska govna koja ih zloupotrebljavaju po n-ti put.

sve dobro...

Tko je glasao

Odvratnik

a ovo malo naše pravoslavne sirotinje koji se vole nazivati Srbima...
Ma koja si ti duša od čovjeka!
Stvarno mi nije jasno kako te nije sram tako vrijeđati cijelu jednu etničku skupinu, odnosno zapravo znam, ta dovoljno je ne imati mozga i kičme, a ostalo ide automatikom.

leddevet

Tko je glasao

Ludi roditelji neka vode svoju djecu, ali ne škola

Opet koristiš iste fotografije, kao i uvijek!

Nitko ne brani roditeljima da samoinicijativno odvedu svoju djecu u Kumrovec, ali službeno u okvirima školske ustanove u RH, stvarno je skandalozno.
Mogli bismo onda voditi djecu i na Staljinov grob i u njegovo rodno mjesto.

Ne bi me čudilo da je ova ima plaću od udbašije i da im služi kao pokazni primjer! Ne bi bila niti prtva niti zadnja. Uostalom, većnu naših domoljube u iseljeništvu, likvidirali su "žestoki ustaše"- smjera "udboustaše"!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci