Tagovi

blagdan sv. ipsos pulsa - zaštitnika svih hrvatskih političara koji ga izdašno sponzoriraju

Ankete su relevantne. Ankete su pravi pokazatelj stanja. Ankete su te koje pokazuju što misli većina građana. Vjerujmo anketama.

A trebamo li im vjerovati?

Uz PR stručnjake i profesionalne tzv. „spin-doktore“ (uvozne naravno), ankete danas imaju ogroman utjecaj u formiranju javnog mišljenja. Ankete su sofisticirano oruđe političara i stranaka. Vlasnici tvrtki koje provode ankete zapravo proizvode i javno mišljenje. I pri tome dobro zarađuju. To je prava istina.

Kako?

Jednostavno. „Ovlaštene“ agencije provode „istraživanja“ u javnosti anketirajući građane o bilo čemu što je naručitelju u datom trenutku potrebno. Zadržimo se na politici.

Primjer: jedna vijest koja je objavljena u Globusu (http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/mladi-su-najveci-euroskeptici-a-slavo...):

„Na referendum o ulasku Hrvatske u EU, da se sada održava, sigurno bi izašlo 50 posto građana, dok bi još 26 posto vjerojatno izašlo. Od građana koji bi izašli na referendum, njih 64 posto glasalo bi “za” pristupanje EU, 29 posto bi glasalo “protiv”, dok sedam posto još ne zna kako bi glasalo. Pokazalo je to terensko istraživanje što ga je naručilo Ministarstvo vanjskih poslova, a provela agencija Ipsos Puls u razdoblju od 1. do 15. studenoga. U MVP-u su zadovoljni takvim rezultatom jer se podrška ulasku Hrvatske u EU u zadnjih pola godine povećala za 12 posto.“

Ne moramo ni pitati tko je naručio tu anketu i zašto. Sve je jasno.

Dakle, ankete izravno utječu na mišljenje građana tako što tvrde da je VEĆINA za. Građani, uvjetovani umjetnom i unaprijed smišljenom i stvorenom naručenom predodžbom da je većina već odlučila, bez razmišljanja svojom glavom, prihvaćaju rezultate koje im je prezentirala „agencija“ koja se „profesionalno“ bavi anketiranjem. (To da je obavezno uvažavanje mišljenja većine demokracija, zapravo je krivo razmišljanje, ali koga briga.)

Idemo dalje. Postoji nekoliko vrsta/tipova anketiranja. Od onih licem u lice (koje su najrelevantnije, ali i najviše koštaju), do telefonskih ili putem interneta. Ze su najjeftinije.

Recimo, tvrtka Ipsos puls d.o.o. u posljednje je vrijeme vrlo eksploatirana i u javnosti je već stvorena predodžba da je relevantna. (Tko je i zašto stvorio tu predodžbu ostaje tajna.)

Dakle, njene su usluge tražene i naručuju ih, svi, od službenih vladinih organizacija i stranaka, pa sve do privatnih poduzetnika. I citiraju ih, drsko, uz vlastito tumačenje.
Ipak, zanimljiv je i poseban jedan od načina kojim ta agencija/tvrtka vrši ankete. Recimo, možete se upisati u Online klub. Dovoljno je on-line se registrirati što je besplatno. Na taj način se otvara korisnički račun i sudjeluje u on-line istraživanjima putem elektroničke pošte. Za svaki ispunjeni upitnik član dobiva bodove na svoj račun u Puls Online klubu. Broj bodova za pojedino istraživanja varira od 5 do 15 bodova i ovisi o duljini upitnika. Nakon što broj bodova dosegne 100, član ih ima pravo zamijeniti za bon u protuvrijednosti 100 kuna za kupnju u nekom od hrvatskih maloprodajnih lanaca, drogerija ili knjižara.

Eto, sada smo saznali da postoje i profesionalni registrirani članovi koji on-line ispunjavaju ankete. Tko sve ispunjava ankete nije teško pogoditi; svaki onaj kome je potreban novac, odnosno koji želi zaraditi. A kada znamo da postoje cijele skupine ljudi koje sjede doma i ispunjavaju ankete, samo bodova radi (čitaj: egzistencije), možemo li pomisliti da su te ankete objektivne?

U izvješćima se obično spominje brojka od 1000 anketiranih građana. Zamislite sada tih tisuću koji sjede pored računala, piju kavicu i zarađuju odgovarajući na pitanja tipa:

- Za koga biste glasali da su sutra parlamentarni izbori? (naručitelj npr. HDZ)
- Kupujete li radije u Konzumu ili Merkatoru? (naručitelj npr. Agrokor)

Izvješće te agencije izgleda ovako: „Istraživanje je provedeno metodom telefonskog intervjua na reprezentativnom uzorku građana starijih od 18 godina. Istraživanje je provedeno između 12. i 16. ožujka 2010. godine na uzorku od 616 ispitanika.“

Pitanja: mogu li se odgovori na pitanja u anketama prilagođavati naručitelju tih anketa? Možete li već prema tipu pitanja odrediti tko je naručitelj određene ankete? Kako mi znamo da agencije zaista vrše ankete po propisanim pravilima? Tko nadzire objektivnost i rad tih agencija? Gdje se objavljuju rezultati tih nadzora?
I zašto bismo mi građani uzimali te podatke zdravo za gotovo?

Puno pitanja, malo odgovora.

Zapravo, oni koji misle svojom glavom ne trebaju tražiti odgovore u medijima; novinama ili televiziji. Tamo ih sigurno neće naći. Suludo je očekivati, recimo, da anketu o radničkim pravima naručuje Vlada, ali je normalno da ta ista Vlada naručiti anketu o porastu zaposlenosti u srpnju mjesecu tekuće godine.

Na kraju, još jedna važna i „relevantna“ vijest objavljena na stranicama Ipsos Pulsa koja potvrđuje neprikosnoveni autoritet te agencije (ali u Americi), a rezultat je (a čega bi, nego) ankete:

„Ipsos prvi prema zadovoljstvu klijenata

New York.

Ipsos je proglašen najboljom istraživačkom kućom u SAD-u po zadovoljstvu klijenata, prema MarketResearchCareers.com, vodećem nacionalnom izvoru američkih stručnjaka u istraživanju tržišta, u njihovom godišnjem istraživanju kojim ocjenjuju američke full-service istraživačke agencije. (…) U odnosu na prošlu godinu, Ipsos se popeo za 5 mjesta na ljestvici. Osim toga, važno je napomenuti da je OTX, koji je od nedavno dio Ipsosa, ušao na listu po prvi puta i to na 11. mjesto. Čestitamo našim kolegama u SAD-u na odličnoj podršci klijentima!“

Tko je, gdje i kada objavio tu anketu, nije precizirano, ali… To je rezultat - ankete :)

Komentari

Ipsos

Ipsos puls ima sjedište u Beogradu za Zagreb a vodi ga francuska obavještajna služba.

Angažirani su uglavnom tamo gdje Fr ima strateške interese - Irak, Kanada, itd.

Ankete su uvijek štimane tako da idu na ruku projugoslavenskim strankama.

Tko je glasao

a to su stranke? jooj

a to su stranke?

jooj stvarno te pregazilo vrijeme..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ko te rani ćaćom ga zovi.

Naruči ekološku studiju o uticaju na zrdavlje radioaktivne bombe usrid
splita ispašće da ona čak poboljšava zdravlje . Napisaće je nekoliko vrhunskih akademika. Naruči o uticaju rafinerije u sisku pedesetak onkologa će potpisat da ona čak i liči rak.
Plati vrhunske doktore i profesore da ispitaju željezničku nesriću u kaštela svi će potpisat da je vlak ispa zato šta je podmazana tračnica iako sedmaš os. škole zna šta je sila trenja i da nisu partizani bez razloga vukli stotine kila eksploziva da sjebu vlak , umisto maslinovog ulja.
Plati kapetaniju i ministarstvo mora pa će svi reć da je auto pilot sjeba horvantinčićeve talijane ,i da je ovi mava a ni gleda u cice one hipo picije.

Ma da mi je znat di je ovi vlasnik mrak, po komentarima bi reka da je u berlinu ili barenko u beču . U rvackoj siguro nije .

.

Tko je glasao

Moj prijatelju tomy82,

moj je problem druge prirode. Dirnuo sam u jednog nedodirljivog političara (koji je potpuno, ali baš potpuno različit od drugih) i da ja sad napišem da je Crvenkapica dobila ime po crvenoj kapici, dobio bih ekspresno 50-tak minusa i izgon s portala, jer je crveno boja komunizma, a komunizam su izmislili Srbi kako bi pokorili nas Hrvate, pa sam ja prema tome uvjereni srbokomunističkojugoijnanostalgičar.

To što je crvenkapica lik i z bajke i poznata je po crvenoj kapici - koga briga?

To je zapravo moj problem. Usudio sam se.
________________________________
LabourLeaks – prvi stranački zviždači

Tko je glasao

Moj prijatelju tomy82,

moj je problem druge prirode. Dirnuo sam u jednog nedodirljivog političara (koji je potpuno, ali baš potpuno različit od drugih) i da ja sad napišem da je Crvenkapica dobila ime po crvenoj kapici, dobio bih ekspresno 50-tak minusa i izgon s portala, jer je crveno boja komunizma, a komunizam su izmislili Srbi kako bi pokorili nas Hrvate, pa sam ja prema tome uvjereni srbokomunističkojugoijnanostalgičar.

To što je crvenkapica lik i z bajke i poznata je po crvenoj kapici - koga briga?

To je zapravo moj problem. Usudio sam se.
________________________________
LabourLeaks – prvi stranački zviždači

Tko je glasao

ama...

OK, jesi, usudio si se, drzak si, hrabar i sve to. Dakle - usudio si se drugačije misliti. I zato si na početku dobivao gomile pluseva.

A jel' možeš sada dozvoliti tu slobodu da ne misle svi kao i ti, da si počeo hiperproducirati tekstove o toj temi - i da ti ponašanje na momente djeluje kao da si uvrijeđeno momče kojeg je mlada odbila.

Ono - smiju li se i drugi usuditi ne misliti istovjetno kao i ti? Jesu li ti onda dragi što su se usudili - ili ti idu na živce jer ne misle kao i ti?

Tko je glasao

ipsos

kao osoba koja odlucuje o tome gdje ce se koje istrazivanje dogoditi, kao i osoba koja prakticki na dnevnoj bazi koristi rezultate takvih istrazivanja mogu samo reci da autor gornjeg dnevnika pojma o pojmu nema kada je rijec o istrazivanjima

Tko je glasao

Dakle,

... Vi odgovorno tvrdite da agencije koje se bave istraživanjem javnog mišljenja i temeljem tog svog istraživanja objavljuju statistiku, a koja je, pak, službena i vjerodostojna, da te agencije nisu intrument kreiranja dnevne politike?

Tko je glasao

ja tvrdim slijedeće: 1. da

ja tvrdim slijedeće:

1. da agencije (a u konkretnom slučaju IPSOS Puls) koristi najmodernije metode istraživanja i da sukladno tome objavljuju rezultate koji u datom trenutku daju najvjerodostojnije moguće rezultate za pitanja koja su u istraživanju postavljena
2. da novinari interpretiraju potom ta istraživanja na način koji nije uvijek nužno ispravan, niti da novinari razumiju što je istraživanje reklo i koja ograničenja istraživanja imaju
3. ne vidim kako bi političke stranke mogle utjecati na rezultate anketa (sasvim sigurno ima agencija kod kojih je to moguće, ali sumnjam da to može biti slučaj s Pulsom), ali jednako tako svaka stranka tj. svaki korisnik tog istraživanja pokušava istraživanje interpretirati na za njega najopovoljniji način

ukratko; ja smatram Ipsos Puls istraživanja relevantnima za pitanja koja mene zanimaju, ali ne negiram da se njihova istraživanja prezentiraju na mnogo različitih i često netočnih načina, te da prosječna i neupućena osoba ne zna razlikovati činjenicu od mišljenja koja im se nude kroz interpretacije istraživanja

Tko je glasao

Hvala na odgovoru,

... no moje je osobno mišljenje da su za sada najrelevantnija istraživanja Državnog zavoda za statistiku. Dakle, tamo možda ima najmanje nepravilnosti.

Ne vidim zašto bi bilo: "(sasvim sigurno ima agencija kod kojih je to moguće, ali sumnjam da to može biti slučaj s Pulsom)", jer - što to jednu privatnu agenciju čini različitom od drugih privatnih agencija?

Naravno, ovaj dnevnik je samo moje osobno mišljenje, nadam se da nisam nekog osobno povrijedio tvrdnjama da su navedene agencije zapravo sukreatori javnog mišljenja, zajedno s medijima i javnim istupima popularnih političara.

Kada znamo koliko je prosječnom čovjeku ostavljeno vremena za bavljenje politikom, onda znamo i da mu se servira svašta, a sve sa samo jednim ciljem.

Manipulacijom.

Tko je glasao

oh, državni zavod za

oh, državni zavod za statistiku je institucija poznata po tome da se tamo može dogovoriti rezultat čega god treba, primjerice samo treba vidjeti fluktuaciju upravljačkog kadra tamo pa će biti jasno da ima tamo ljudi koji nisu pristajali na neke stvari

osobito je zanimljivo ovo s procjenama BDPa jer nije moguće izračunati toliko brzo rast drugog tromjesečja

Tko je glasao

Dakle,

došlo se do točke gdje se slažemo oko činjenice da se rezultati anketa mogu dogovoriti. Meni je to sasvim dovoljno. Hvala Vam na sudjelovanju i mišljenjima.

Tko je glasao

to ja NISAM napisao, napisao

to ja NISAM napisao, napisao sam da ima različitih agencija i da se s nekima može i dogovoriti rezultat, no na rezultat se može utjecati i drugim metodama pa i samom metodologijom ankete

dakle krivo je da smo se složili oko bilo čega

Tko je glasao

@mrak:

a kako onda protumačiti ovu rečenicu: "...državni zavod za statistiku je institucija poznata po tome da se tamo može dogovoriti rezultat čega god treba..."?

dakle, ja nisam bez razloga napisao sveti ipsos puls.

nije mi samo jasno - po čemu je u dsz moguć dogovor čega god treba, a u nekoj drugoj agenciji, recimo ipsosu ne?

to mi je u maloj kontradikciji, ali ako vi tako tvrdite...

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?v=MLryL-PBKWk

Ako sam dobro shvatio @mrak reče da mu je "osobito zanimljivo" ( možda krivo shvatih pa stoga i molim pojašnjenje jer mi nije jasno ) ovo oko rasta BDPa i istraživanja, ankete, plasiranja infoa od strane DZSu i time na neki način dezavuira taj isti DZS, ali ujedno niječe mogućnost da Ipsos može pogriješiti ili ne daj Bože navijati za nekog kao što čini Državni Zavod za Statistiku ( DZS ) "navijajuć" za Vladu kroz prikazivanje rasta BDPa, a koje je nemoguće izračunati za tako kratko razdoblje tj.u tako kratkom vremenu.
eee @mrače moj ipak mi se vidi da ste se složili sa @papuancem bez obzira koliko mi šutjeli o Zlu PRa kao jednom od instrumenata za sprovedbu gomilanja moći u rukama prokletih izrabljivača ljudi ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Zapravo...

Često bi bilo bolje kad bi rezultati istraživanja ostali u domeni naručitelja, kao i njihova interpretacija. Sve ostalo može se smatrati manipulacijom tipa "kud svi, tud i mali Mujo"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

vjerodostojnost ankete

Ja najviše vjerujem tv-anketama kada 20-godišnja novinarka stoji na zagrebačkom glavnom kolodvoru, vuče ljude za rukav i pita ih nešto od čega se čuje samo kraj pitanja i kako čovjek pokušava iščupati rukav i govori "da, samo me pustite na tramvaj!". Onda još to garniramo studijskim komentarom ( po mogućnosti gđe Hlo) - i eto javnog mnijenja! :)

Tko je glasao

kad već citiraš...

... onda barem citiraj pošteno do kraja...

Istraživanje je provedeno na uzorku korisnika usluga istraživanja tržišta u SAD-u. Internet stranica koja ga je provela je vodeći izvor američkih stručnjaka u istraživanju tržišta. Pitanje koje je postavljeno ispitanicima: Koliko ste zadovoljni uslugom agencije za istraživanje tržišta čije usluge REDOVNO koristite? Za više informacija molimo Vas da posjetite stranicu www.marketresearchcareers.com

Tko je glasao

Kad već ispravljaš, ispravljaj do kraja...

Vijesti

Ipsos prvi prema zadovoljstvu klijenata
06.04.10.

New York. Ipsos je proglašen najboljom istraživačkom kućom u SAD-u po zadovoljstvu klijenata, prema MarketResearchCareers.com, vodećem nacionalnom izvoru američkih stručnjaka u istraživanju tržišta, u njihovom godišnjem istraživanju kojim ocjenjuju američke full-service istraživačke agencije. Među prvih 6 istraživačkih agencija ušle su Knowledge Networks, Lieberman Research Worldwide, MVL Group, C&R Research Services i Market Tools. Vodeći globalni konkurenti svrstali su se na sljedeća mjesta: Nielsen BASES na 7. mjesto, GfK na 8., Milward Brown na 16. i Synovate na 17 mjesto. Nadalje, TNS je na 21. mjestu, Harris Interactive na 23., a Vision Critical na 28. mjestu. U odnosu na prošlu godinu, Ipsos se popeo za 5 mjesta na ljestvici. Osim toga, važno je napomenuti da je OTX, koji je od nedavno dio Ipsosa, ušao na listu po prvi puta i to na 11. mjesto. Čestitamo našim kolegama u SAD-u na odličnoj podršci klijentima!

Kontakt: Elen.Alexov@ipsos.com

Istraživanje je provedeno na uzorku korisnika usluga istraživanja tržišta u SAD-u. Internet stranica koja ga je provela je vodeći izvor američkih stručnjaka u istraživanju tržišta. Pitanje koje je postavljeno ispitanicima: Koliko ste zadovoljni uslugom agencije za istraživanje tržišta čije usluge REDOVNO koristite? Za više informacija molimo Vas da posjetite stranicu www.marketresearchcareers.com

Tko je glasao

Za pozdraviti je namjera da

Za pozdraviti je namjera da se progovori o manipuliranju javnim mijenjem ali je minimum da oni koji pišu znaju kako se to radi i tko je za to kriv. U ovom su dnevniku, kaže stara poslovica, pobrkani lončići.

Autor nažalost ne razlikuje PR agencije i onih koje se bave istraživanjem javnog mijenja, u ovom slučaju provedbom anketa. Prve nastoje kreirati stav javnog mijenja a druge istražuju kakav je taj. To su dakle dvije različite djelatnosti i ne smiju se miješati, barem u ozbiljnim osvrtima.

Autor iz nekog razloga dovodi u pitanje vjerodostojnost jedne od agencija koje se bave istraživanjem stavova a istovremeno sam pokazuje neznanje o načinima prikupljanja podataka, odnosno provedbi anketa. Tako spominje organiziranje ciljnih grupa i prikupljanje njihovih stavova putem interneta a potom daje primjer izvještaja kako je anketa provedena metodom telefonskog intervjua. Također, navodno se zadržava na politici a kao primjer navodi pitanje kupuju li građani radije u jednom ili drugom trgovačkom lancu.

Autor pogrešno sugerira kako je moguće da odgovori na anketna pitanja budu prilagođeni potrebama naručitelja ankete. Iako pitanje može do neke mjere biti sugestivno, odgovor ispitanika ovisi isključivo o njemu samome. Osim toga, suludo je i misliti da bilo koji naručitelj smatra korisnim dobiti odgovore koji neće odražavati stav ispitanika već vlastiti, bio bi to bacanje novaca.

Pouzdanost ankete dakle ovisi o veličini i vrsti uzorka te metodi kojom se prikupljaju odgovori a to opet treba lučiti od interpretacije dobijenih rezultata. Nijedna agencija koja se bavi anketama si ne može priuštiti sumnju u istinitost odgovora anketiranih jer o tome ovisi njihov položaj na tržištu. Zato u izvještajima o provedenoj anketi agencija obavezno navodi podatke o uzorku i načinu prikupljanja podataka jer za to oni odgovaraju i iza toga moraju stajati. Druga je stvar da li će oni koji interpretiraju rezultate javnost upoznati i s tim podacima. Autor bi također morao znati da agencije koje prikupljaju podatke ne vrše i njihovu interpretaciju, odnosno samo ih obrađuju i prikazuju a tumače ih drugi.

Tumačiti rezultate mogu PR agencije ili sam naručitelj ali ono što ide u javnost je svakako rezultat interesa i suradnje naručitelja i PR agencije koju je unajmio. Tek tu nastaju manipulacije jer se interes naručitelja često ne poklapa s dobijenim rezultatima i već je pravilo da političke stranke u javnost puste samo dio rezultata koji im odgovara dok drugi kriju i koriste za planiranje aktivnosti kojima bi promijenili stav ispitanika. Čak i ako uopće nema rezultata koji odgovaraju interesima, nije rijedak slučaj da ih političke stranke izmisle, odnosno da slažu. Najočitiji primjer toga je kad se na nepovoljne rezultate anketa odgovori u stilu "a naše ankete pokazuju da nam rejting raste", dakako ne navodeći konkretne podatke.

Sve u svemu, površan i neozbiljan pristup ozbiljnoj temi zbog čega minus dnevniku.

B-52

Tko je glasao

Spam

Tko je glasao

Vrlo sam dobro proučio što spada u spam.

Ukoliko Vam padne na pamet malo pogledati komentare velepoštovanog sm u moja prijašnja dva dnevnika, shvatit ćete da se radi o komentatoru kojem ne odgovara to što sam dirnuo u svetu laburističku kravu - Dragutina Lesara i njegove istomišljenika isprana mozga.

Sve je dokumentirano na: http://labur-isti.blog.hr

Iskreno, uopće me ne zanima mišljenje zajednice koja će mene kažnjavati zbog toga što sam u manjini i ne trpim jadne izljeve frustriranih primitivaca poput tog sm ili kako se već odaziva.

Većina nije nužno u pravu, što se dokazalo i za vrijeme nacističke Njemačke, gdje je preko devedeset posto Njemaca podržavalo Hitlera. Znamo kako je ta priča završila.

Zajednica? Što je to? Većina? Molim da pročitate moj posljednji post u kojem ljude isprana mozga stavljam tamo gdje im je i mjesto, a one koji misle svojom glavom - pa bili i u manjini, podržavam.

Evo, ja otvoreno priznajem da ne mislim kao Vi većina, zajednica, sustav, društvo ili kako već...

I što?

Treba me izolirati? Nabiti na kolac? Treba taj čavao što strši iznad drugih čavala zakucati čekičem, pa da zajednicom zavladaju mit i harmonija? Da svi budemo istomišljenici.

Dakle, treba me upozoriti da sam egzemplar, da ne poštujem pravila (zamislite, ja ih nisam ni stvarao) i udijeliti mi brdo minusa kako bi me se obilježilo jer mislim razlišito od "zajednice" i jer mi se, zamislite, radikalno i uvredljivo mišljenje nekog komentatora ne sviđa?

Sviđa li se vama da vas netko zove retardom? ne? A vidite, takvim epitetima barata doktor sm.

On postavlja dijagnoze.

Meni s to ne sviđa i to je za mene jednostavno SPAM - da ne upotrijebim teži izraz.

A koolega doktor sm je laburist, povrijeđen je mojim pisanjem i što?

Hoćemo li organizirati jednu finu virtualnu lomaču?

Tko je glasao

pravila pollitike

Pretpostavljam da si, kada si tako dobro proučio pravila za spam, proučio pravila i pisanja dnevnika i komentara. Možeš li, molim te, dati neki link koji podupire ovaj tvoj podatak da je preko devedeset posto Nijemaca podržavalo Hitlera?

Po kojem kriteriju je splićin komentar spam?

Tko je glasao

KAD MI TOČNO ODGOVORITE...

... kako se zove ujak splićinog tetka u drugom koljenu (onaj iz Kaštela), ja ću odgovoriti na Vaše pitanje.

Tko je glasao

minus dnevniku

Tko je glasao

Kada budete komentirali DNEVNIK, a ne...

Tko je glasao

Prosvjed zbog minusa i spama

B-52

Tko je glasao

sm, mislim da se pretjerano

sm, mislim da se pretjerano uzbuđuješ - ja npr. pogledam svaki komentar označen kao spam, još je uočljiviji, onako fancy markiran crvenom bojom i sa boldanim naslovom ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma ne bojim se ja za

B-52

Tko je glasao

Netko je rekao:

"Sačuvaj nas Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture". Ja bih dodao: i dobronamjernih komentara izvjesnog sm.

Tko je glasao

sm je komentirao dnevnik

Ali se tebi njegov komentar ne sviđa - pa si ga "zaspamao". Stvarno hvalevrijedan način rasprave.

Ono, o nekome dosta govori i kakvi su mu neprijatelji. AKo si ti "neprijatelj laburista" - sasvim ih dobro reklamiraš, svojim lošim postupcima.

Tko je glasao

Kada budete komentirali DNEVNIK, a ne... (#2)

... čije je autor komentare označio pod SPAM, može se ostvariti neka pristojna komunikacija.

Ja sam napisao DNEVNIK, a vi ste se fokusirali na nešto što s tim dnevnikom nema baš nikakve veze (of topic). To pravo ima samo administrator.

Kako stvari sada stoje, opravdano sumnjam da sam pod orkestriranim napadom Lesarovih laburista. Upoznao sam ih jako dobro u posljednjih godinu i pol, oni mi se gade i radim na njihovom javnom razotkrivanju. Stranica http://laburisti.blog.hr im strašno smeta, pokušali su je odstraniti, ali im nije uspjelo - sve sam podatke prebacio na vrijeme. Dakle, uzalud svi napadi i podvale - razotkrivanje prevare zvane Lesarovi laburisti se nastavlja :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci