Tagovi

Biti ZA, a ne prekršiti zakon. Kako!? I na koji način!?

Ja bih rado u nedjelju zaokružio ZA na referendumu. Međutim, muče me neka pitanja. Stoga, da ne bih uradio nešto nezakonito, Ustavnom sudu šaljem ovo:

Ustavni sud Republike Hrvatske
Zagreb
Trg Sv. Marka 4

Prijedlog za ocjenu zakonitosti Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji
koju je donio Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici 23. prosinca 2011. godine.
Podnositelj smatra da je navedena Odluka nezakonita jer ne zadovoljava sve uvjete propisane člankom 9. Zakona o referendumu koji propisuje sadržaj odluke o raspisivanju državnog referenduma.
U članku 9. Zakona o referendumu propisano je da odluka mora sadržavati obrazloženje akta ili pitanja o kojem, odnosno kojima se raspisuje referendum.
U odluci Hrvatskog sabora kao obrazloženje je navedeno da
„Republika Hrvatska je završila pregovore o pristupanju Europskoj uniji te je dana 9. prosinca 2011. godine potpisan Ugovor između Kraljevine Belgije, Republike Bugarske, Češke Republike, Kraljevine Danske, Savezne Republike Njemačke, Republike Estonije, Irske, Helenske Republike, Kraljevine Španjolske, Francuske Republike, Talijanske Republike, Republike Cipra, Republike Latvije, Republike Litve, Velikog Vojvodstva Luksemburga, Republike Mađarske, Republike Malte, Kraljevine Nizozemske, Republike Austrije, Republike Poljske, Portugalske Republike, Rumunjske, Republike Slovenije, Slovačke Republike, Republike Finske, Kraljevine Švedske, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (države članice Europske unije) i Republike Hrvatske o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kojim su utvrđeni uvjeti primanja Republike Hrvatske u članstvo.
Izjašnjavanje o pitanju iz točke II. ove Odluke provodi se kako bi birači u skladu s Ustavom Republike Hrvatske neposredno donijeli odluku o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.“
Međutim, dana 9. prosinca 2011. godine je potpisan Ugovor između Kraljevine Belgije, Republike Bugarske, Češke Republike, Kraljevine Danske, Savezne Republike Njemačke, Republike Estonije, Irske, Helenske Republike, Kraljevine Španjolske, Francuske Republike, Talijanske Republike, Republike Cipra, Republike Latvije, Republike Litve, Velikog Vojvodstva Luksemburga, Republike Mađarske, Republike Malte, Kraljevine Nizozemske, Republike Austrije, Republike Poljske, Portugalske Republike, Rumunjske, Republike Slovenije, Slovačke Republike, Republike Finske, Kraljevine Švedske, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (države članice Europske unije) i Republike Hrvatske o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u kojem u članku 1. stoji:
„Republika Hrvatska ovime postaje članica Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju.“
Iz navedenog je vidljivo da obrazloženje Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji nije potpuno i sadržava manjkave informacije te time krši članak 9. Zakona o referendumu koji propisuje da Odluka o referendumu mora sadržavati obrazloženje pitanja koje se postavlja na referendumu. Smatram da je obrazloženje manjkavo i nepotpuno stoga
predlažem
da Ustavni sud ocijeni nezakonitom Odluku o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, te da i sam referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji ocijeni nezakonitim jer proizlazi iz nezakonite Odluke.
U prilogu:
-preslik Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Komentari

EURATOM nije savez država već

EURATOM nije savez država već specijalizirano tijelo EU koje se bavi pitanjima atomske energije, a za članstvo u takvim asocijacijama nije potreban referendum.
Hrvatska je članica brojnih takvih "zajednica", npr. IAEA ( International Atomic Energy Agency), IATA (International Air Transport Association), ITU (International Telecommunication Union) itd.

Tko je glasao

Edi3, Gospodin Nigel je

Edi3,

Gospodin Nigel je dežurni Britanac u EU parlamentu i ne razlikuje se ni malo od svih drugih laprdala u raznim saborima i parlamentima.
Kad več govori o financijskim situacijama pojedinih država EU, onda bi bi se mogel osvrnut i na probleme VB.

VB jednostavno ne paše gubljenje prve violine u orkestru, a sa svakom novom članicom gdje nisu baš na dobrom glasu, se njihov ton sve manje čuje.

Sad bi saveznike tražili u zemlji kojoj su tolko zla priskrbili.
Da sam i protivnik ulaska, sad bi glasal za ulazak.

Tko je glasao

ispunjavanje zakonskih pretpostavki za ocjenu zakonitosti

nego, malo sam danas kopao, i iskopao ovo:

"Članak 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu:

Političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje 5% birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori, ovlašteni su tijekom izbora, odnosno najkasnije do isteka roka od 30 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, zatražiti od Ustavnog suda da u izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora poduzima odgovarajuće mjere ako se te aktivnosti provode suprotno Ustavu i zakonu."

dakle, ako sam ja dobro skuzio ovaj gornji zahtjev je trebalo podnijeti (tj potpisati) najmanje 100 biraca. ako je to tako, nista od cijele price, zahtjev nije ispunio zakonske pretpostavke.

zakljucak se temelji na odluci ustavnog suda:
http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Novosti/C12570D30061CE54C12579880...

u kojem stoji:
...
Razvidno je da se krug aktivno legitimiranih subjekata za podnošenje zahtjeva iz članka 88. Ustavnog zakona odnosi na izborni postupak. On nije u cijelosti primjenjiv na državni referendum.
Nesporno je, naime, da "političke stranke" i "najmanje 100 birača" jesu pravni subjekti koji mogu biti ovlašteni za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu na temelju članka 88. Ustavnog zakona i u postupku državnog referenduma.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nisam poslao prijedlog za

Nisam poslao prijedlog za ocjenu zakonitosti izbora/referenduma. Poslao sam prijedlog za ocjenu zakonitosti saborske odluke koja je u ovom slučaju predmet kao i bilo koja druga odluka ili zakon koji Sabor donese i nema veze s ovim linkom koji si dao, osim što se u oba prijedloga spominje referendum. Ekipa iz linka je poslala zahtjev za ocjenom ustavnosti i zakonitosti samog referenduma, a ja sam tražio ocjenu zakonitosti odluke na kojoj se referendum temelji.
Prijedlog za ocjenu ustavnosti ili zakonitosti bilo koje odluke Sabora može podnijeti bilo tko.

Isto i jednako ipak nisu ni isto i ni jednako. ;-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

http://sljeme.usud.hr/usud/pr

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Novosti/C12570D30061CE54C125798F0...

rjesenje Usuda je ipak bilo na toj argumentaciji - neovlasten podnositelj.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nu ispredvremenskog @Golgote u

komentaru ispod :))))

Provinciopolis

Tko je glasao

Nu ispredvremenskog @Golgote u

komentaru ispod :))))

Provinciopolis

Tko je glasao

SDP će sigurno podnijeti zahtjev kao ovlašteni predlagatelj

Demokrati će sigurno biti principijelni!

Tko je glasao

kad vec pises u futuru...

... sigurno nece jer je istekao rok :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nu ispredvremenskog @Golgote u komentaru

ispod :)))))))

Provinciopolis

Tko je glasao

ouupsss pardon

iznad :))))

Provinciopolis

Tko je glasao
Tko je glasao

cjepidlake...

ma da, cjepidlačite dame i gospodo, jedan atom sim, jedan tam, who cares :))
p.s. bogme me (ugodno) začudilo da je i hadži imao petlje jasno i glasno reć: nda, šlamperaj....
e sad kad bi to još i Pusi priznala...ajd' bude ona to, bude, al' tek kad sve prođe, kad bu imala v žepe potvrdu da je referendum prošao sa, npr. 60 posto za pa da može mirno u poned. krenut u Bruxelless..

ne mogu belivat da se obrazovana i kulturna gospoja Pusi razgovara s plebsom na razini, ono "ljudi....o glavu nam je", pa još baci na kajkavštinu..pa jel to ona zbilja kulturna i fina pa je samo malo pukla? di joj je nestao taj građanski štih sa Šalate? ne znam, ali samo znam da mi nikad, ali nikad ne bi palo na pamet da kao ministrica razgovaram na kajkavskom ili da zazivam raju, ko' s brda, "..heeej, ljudi..."

prestrašno.

bojim se da madame Pusi ipak nije dorasla funkciji, naime, jedno je bit na čelu minorne strančice s liljepom hrpicom pravomoćno i nepravomoćno osuđenih u samom vrhu stranke a sasvim drugo biti min.vanj.poslova.
p.s. vidimo kak je danas u Splitu bila pitoma; ajd' makar je shvatila da je zajebala, a bit će možda pala i drugarska kritika od Zokija ..

CC

Tko je glasao

zakon

a što je to zakon? tko se je držao zakona do sada? dosad zakoni nisu bili jednaki za sve ... barem u Hrvatskoj ..

w. ;)

Tko je glasao

kaj se nije o ovome pricalo

kaj se nije o ovome pricalo na pollitika.com pred par mjeseci?

i objasnjenje je bilo da se euroatom ne treba spominjati jer ulazi automatizmom uz pristupanje uniji..

naprosto nesto kao vezana vreca za kontejner .. ak primis kontejner primil si i njegvu vrecu jer se ona ne da odvezati.. tak je nekak bilo objasnjeno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

fakat slamperaj. :-( inace,

fakat slamperaj. :-(
inace, usud ima pravo propisati naci provodjenja svojih odluka, tako da npr. usud ne mora proglasavati referendum nezakonitim nego moze naloziti provodjenje referenduma sa prosirenim pitanjem koje bi ukljucivalo i EUROATOM


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

lako za slamperaj na to smo

lako za slamperaj na to smo navikli........ja nit taj referendum a bome ni tu kampanju nemrem nikak ozbiljno shvatit nego samo kao jednu velku sprdnju sa svima nama......mozda sam u krivu, a?

Tko je glasao

Još jedan bezobrazluk vladajućih

Ta primjedba je točna, dakle donosi se odluka i o pristupanju zajednici za atomsku energiju (o čemu nemam pojma...!) i to je trebalo biti u referendumskom pitanju!!!

Tko je glasao

EURATOM

Ta primjedba je točna, dakle donosi se odluka i o pristupanju zajednici za atomsku energiju (o čemu nemam pojma...!) i to je trebalo biti u referendumskom pitanju!!!

da, svakako da je referendumsko pitanje "Jeste li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?" nepotpuno i da je trebalo glasiti "Jeste li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i Europskoj zajednici za atomsku energiju?" što je i puni naziv zajednice 27 država...vjerujem da je EURATOM namjerno zaobiđen u referendumskom pitanju zbog lošeg imagea atomske energije...

ps. nije mi jasno da ti kao eurofob ne znaš puno ime i prezime "velikog neprijatelja"!?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci