Tagovi

Biti pluralist u svijetu neprofesionalnih medija

Pluralizam je zaista vruća tema ovih dana u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Zapravo, da bi neka tema postala vruća, određena doza demokratičnosti i pluralizma je jednostavno osnova. Jer, kad ne bi bilo perspektive i kontra-perspektive, kako bi se uopće i užarila tema? Ono što je posebno zanimljivo je zašto tema postaje vruća? Prije svega, zbog toga što su posrijedi pitanja o kojima netko želi znati istinu ili imati od nje korist.

Nedavno sam imao priliku pogledati predavanje Ivana Cerovca na TEDx eventu, vezano uz pluralizam i duboku politiku. Nije mi problem malo i reklamirati, jer je to tema na kojoj zaista vrijedi potrošiti vrijeme i energiju. Riječ je dubinski bila o tome kako zapravo dolazimo do informacija koje oblikuju naše mišljenje o nekoj temi koja nam je važna. Istraživanja koja je Ivan pokazao sugeriraju da se, što je i logično, ugodnije osjećamo u društvu ljudi koji dijele naš pogled, stavove i mišljenje. Ukoliko stanemo na toj stepenici, ostali bivaju polagano (ili naglo) izgurani iz našeg društva.

Ovo ima za posljedicu da informacije i osjećaje s njima povezane dobivamo uvijek iz iste perspektive i sve čvršće i čvršće se u toj perspektivi nalazimo kao u normalnom svijetu. Suprotna perspektiva u naš svijet tada ulazi kao neprijateljska, nenormalna i nakaradna.

U mnogim raspravama upravo ovakav način percipiranja drugačijeg mišljenja i prevladava, nažalost. Zbog toga sam bio vrlo zadovoljan kad sam ustanovio da nisam među onima koje Ivan opisuje u predavanju, da nisam nikoga nikad "pobrisao" (unfriendao) zbog mišljenja, pa stoga imam raznoliko društvo s mnogo oprečnih mišljenja.

Zaista, ovo postaje izrazito važno u svijetu u kojem mediji koriste svoju privilegiju da nas informiraju na neprofesionalan način, iskrivljujući činjenice i izjave i oblikujući ih prema potrebi.

Najnoviji primjer toga je vijest koju su neki naši mediji prenjeli ovako: "Odluka UN-a: Pravo na pobačaj je ljudsko pravo!". A temelji se na slučaju djevojke iz Perua o kojem možete u originalu pročitati ovdje: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/PeruAbortionCompensation.aspx

Ako uspijete pronaći u istoj rečenici pobačaj i ljudsko pravo u kontekstu uniformne misli, plaćam pivo. Riječ je o zaštiti prava osobe na postupanje u skladu sa zakonom, pružanje legalnih medicinskih usluga, pravo na privatnost i tako dalje.

Zbog toga je važno da imate kontakt i informaciju s više strana jedne rasprave, jer će druga strana moći iznijeti drugu varijantu nekog događaja ili situacije, koja se može pokazati bližom istini.

Neistinite vijesti neprofesionalne su, ne samoza osobe suprotnog stajališta, već i za osobe koje su se možda radovale nekom ishodu ili događaju, a naknadno spoznale da je riječ o spinu.
Ali, ako vjerujete samo jednom izvoru, tko će vam reći istinu? Pluralizam jest put ka istini i treba mu se pristupiti odgovorno i ozbiljno. To je etička dužnost onih koji zarađuju uzvještavanjem, a dužnost svih nas da, barem prema sebi, budemo iskreni, pa onda da druge također ne vodimo stramputicom.

Komentari

televizaija i novine u

televizaija i novine u hrvackoj lazu pod normalno..... 50% svega je laz a ostalo polulaz

Tko je glasao

Zahvala na dobrodošlici

Prvo, zahvaljujem svima na dobrodošlici!

Samo bih želio dodati da je bitan moment da niti jedan UN odbor ne može nešto "proglasiti" ljudskim pravom, već donosi preporuke zemljama članicama i u posebnim slučajevima odgovaraju na pritužbe, kao što je to bilo u ovom slučaju.

Dakle nije riječ ni o kakvoj odluci takvog tipa, ali će naslov ostati u opticaju još dugo.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Ne može odbor, ali može Opća

Ne može odbor, ali može Opća skupština UN-a, kao što i jest 1948.godine donijela Opću deklaraciju o ljudskim pravima, koju su poslije, prije ili kasnije, usvojile sve civilizirane države.

Ljudska se prava razvijaju, nisu dana jednom za uvijek, mogu se proširivati ako postoji većinska volja. To je dobro, a zlo je kad se ukidaju, smanjuju ili se samo želi to učiniti. S toga civilno društvo svugdje treba biti stalno na oprezu kako nedemokratski režimi ne bi takav naum doista proveli u djelo.

B-52

Tko je glasao

Ljudska se prava

Ljudska se prava razvijaju

Molim, riječ "razvijaju" valja zamijeniti s ispravnijim "izmišljaju".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Opća skupština, a ne odbor, tako je.

Ali imam tu za dodati da ljudska prava možemo prepoznati, a ne dodijeliti. Pa ako nešto nije ljudsko pravo, onda tako reći nije "oduzimanje ili smanjivanje" nego jednostavno činjenična konstatacija.

Ako mislite da se ljudska prava razvijaju u smislu da prepoznajemo što jest, a što nije ljudsko pravo, onda se slažem. Kao što prepoznajemo da je svaki čovjek ljudsko biće.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Ovisno o filozofskom i

Ovisno o filozofskom i religijskom pristupu životu, ima različitih pogleda ne samo na ljudska, nego i općenito na prava kao takva.

No kad bi sve ovisilo o prepoznavanju, a ne i dodjeli, svijet bi danas puno drugačije izgledao. Vrijedilo bi isključivo pravo jačega i neki sasvim drugačiji društveni sustavi bi pretezali. Na toj praktičnoj strani života, mislim da se itekako radi o dodjeli ili osvajanju, a potom i zaštiti ljudskih prava. Naravno, sve nakon što su prepoznata kao takva i dovoljnim konsenzusom priznata.

Ni od najosnovnijeg, onoga na život, nema koristi ako ga sam prepoznaš, a drugi ti ne daju da ga ostvariš/sačuvaš.

B-52

Tko je glasao

Kad je u pitanju nazovi ljevica u Hrvata onda igra samo pravo

jačega. Amen. Da nije tako ne bi se nakotilo tisuće udruga i tisuću bolesnih portala poput cenzor idiotskog barometra na kojem su, gle čuda, konsezusom izbačeni minusi za tzv. ljevičarska piskarala, a, gle čuda, konsenzusom izbačeni plusevi za one koji imaju kritiku na ove prve ili se deklariraju kao centar ili desnica.

Naravno da nema konsenzusa na barometru već se prljavo razrađenim metodama eliminiraju svi koji pišu istinu, a podržavaju poluinteligentna piskarala.

Dakle, ljudsko pravo je ono što prikažu plaćenički ljevičarski portali. Primjerice, Jovanović i Milanović uvedu spolni odgoj utemeljen na istraživanju jednog jezivog pedofila Alfreda Kinseya, taj spolni odgoj utemeljen je na istraživanju spolnosti preko 300 djece od jednog mjeseca do 14 godina, zamislite to, a onda Kinsey zaključi da su sva djeca od rođenja spolni objekti.

I taj pedofilski jezivi čin silovanja jednomjesečnih beba nije razlog da se razmišlja nego se gamad od nazovi ljevičarskih medija posveti ubijanju Karoline Vidović Krišto koja je jednostavno prenijela te činjenice.

Također su se pobunili i razapeli K. V. Krišto jer je samo prenijela podatak da se od 229 anketiranih osuđenih (u Americi) pedofila 85% izjasnilo kao homoseksualci.

http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01542053

Dakle, Karolinino pravo na iznošenje nespornih činjenica brutalno je silovano, a pravo silovatelja i manijaka branjeno svim raspoloživim sredstvima.

Također se oduzima pravo roditeljima da odluče žele li da im kćerkice od devet godina uče navlačiti kondome na banane, a istovremeno je dozvoljeno da 4 deklarirana pedofila, Štulhoferova suradnika u pisanju spolnog odgoja, sprovode svoje ideje o hipersuksaliziranju beba i pripremi za ljevičarske orgije.

Što su ljudska prava?

Zašto deklarirani pedofili imaju "ljudska" prava sprovoditi svoje seksualne fantazije na djeci roditelja kojima su oduzeta ljudska prava i djeca?

Zašto ljevičari podržavaju i sprovode pedofiliju?

Zašto roditelji više nemaju pravo braniti svoju djecu od pedofila i zlotvora ljevičarskih???

Ljudska prava su pravo jačeg i kad je pedofilija jača i preteže u tzv. slobodnom ljevičarskom svijetu onda i djeca od mjesec dana postaju seksualni objekti (po Kinseyu, Jovanoviću i Milanoviću) a roditelji nemaju više nikakva prava braniti svoju djecu od ovih ubojica!

Ova se priča može primjeniti na sve segmente ljudskog društva u ovoj civilizaciji idiota.

Ljudska prava su paravan za sprovođenje želje jačega, tako je uvijek bilo i tako će biti, ostalo su priče za naivce.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

radikali svih zemalja, ujedinite se,

...pragmatični radikali imaju za cilj promjenu svog okoliša. Jer im je nepodnošljiv. Inače ne bi bili radikali, svejedno kojeg usmjerenja. Njima je to "viši cilj". A za viši cilj je svaka žrtva opravdana.
I kada je "istina" ta žrtva.
Istina ne krvari, nema leša kojeg treba zakopati u vrtu. A još bolje, nema tog CSI niti Miami, niti Zagreb koji bi imao za dužnost pronaći ubojicu...
Prvo pravilo kojim se vladaju je "Snaga nije samo ona koju imaš, već ona za koju neprijatelj misli da ju imaš" (da, baš izraz neprijatelj,). A za to je potrebna percepcija snage. Za koju je potrebno imati silnu poziciju u medijima i društvenim mrežama.
...ostalo je pitanje postprodukcije stvarnosti...
...dobro da si primjetio koliko mogu biti opasni mediji i društvene mreže kada ih se dohvate radikali...
...koliko mogu biti opasne općenite formule korištenja marketinga i PRa kada ih se koristi za ciljeve koji su datoj skupini "viši ciljevi" i zanemaruju istinitost kao osnovni sastojak događaja.
Tehnika je ista kao u reklamama, ista svim aktivistima, lijevima, desnima, ultra ovim i ultra onim, svi se koriste istim znanjima i istim iskustvima.
...a niti jedne nisu učili da je istinitost alfa i omega izvještavanja. Postprodukcija je alfa i omega koja daje smisao...isto TVu, društvenoj mreži, štampi i Hollywoodu bez razlike.
...ono ispred kamere treba samo interesantno izgledati da privuče pažnju, a sadržaj će dati oni iza kamere po svom nahođenju...i samo je bitno što oni iza kamere žele prodati. Sve ostalo je sporedno. Bit je da se tog trena stvar proda pod bilo koju cijenu, za reklamacije su tu druge službe, one samozatajne koje potiho kontroliraju štetu.

Tko je glasao

Ignoriraj ovog sm manijaka i partijskog plaćenog apartčika

Upravo si o ovakvima pisao. Ukoliko pokušaš nešto argumentirano pisati na njegovim plaćenim idiot tekstovima odmah će zarolati, jer kod Milanović tipa manijaka postoji samo jedna istina, njihova.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zaista, ovo postaje izrazito

Zaista, ovo postaje izrazito važno u svijetu u kojem mediji koriste svoju privilegiju da nas informiraju na neprofesionalan način, iskrivljujući činjenice i izjave i oblikujući ih prema potrebi.

Veseli me uvijek kada netko skrene pozornost, makar i putem slabašnog medija kakav je ovaj, da treba težiti originalnom izvoru informacija. U postupku prenošenja se doista manipulira i sadržaj prilagođava vlastitim potrebama. U Hrvatskoj, nažalost, redovito ideološkim i političkim potrebama.

Osim ovog koji si naveo, još više je ilustrativan primjer Rezolucije VE br.1481 (2006) o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), a na temelju koje je i Hrvatski sabor donio svoju deklaraciju o istom.

Iako je iz nje savršeno jasno da se osuđuju zločini, a ne i komunizam kao ideologija (u Europi legalno djeluju komunističke partije/stranke), u Hrvatskoj se, nažalost, na svakom koraku mijenja sadržaj zanemarujući originalni i dezinformira javnost, neki smišljeno, a neki iz vlastitog neznanja. Čine to mnogi i iz političkog vrha zemlje, a posebice Crkve. O drugim politikantima da i ne govorim. Nije onda ni čudo što imamo tako duboku podjelu u društvu oko tog pitanja.

Ako se istinski zalažeš za objektivno informiranje javnosti, s pozivom da se uvijek ukazuje na originalne izvore informacija, svesrdno podržavam.

B-52

Tko je glasao

Ideologija ili/i zločini

Samo u totalitarnim sustavima postoji "državna istina" koju svi moraju zastupati ako žele pravo na javno djelovanje. Tako je bilo u Jugoslaviji, a paradoks je da isto sad zastupaju uglavnom oni koji su kakti strašno protiv svega što i miriši na bivšu državu. by sm

2. Povrede ljudskih prava razlikovale su se ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom razdoblju i uključivale su pojedinačna i skupna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i druge oblike masovnoga fizičkog i psihičkog terora; progone na etničkoj i vjerskoj osnovi, povrede slobode savjesti, misli i izražavanja, slobode tiska i, također, nedostatak političkog pluralizma.
3. Zločini komunizma su opravdavani u ime »teorije« o klasnoj borbi i načela o diktaturi radništva (proletarijata). Interpretacija oba načela ozakonila je »eliminaciju« ljudi koji su smatrani opasnima za izgradnju novog društva i, kao takvih, neprijateljima totalitarnoga komunističkog režima. (NN 76/06)

Točno je da se osuđuju povrede ljudskih prava i zločini totalitarnog režima, ali mislim da bi bilo pogrešno reći da deklaracija smatra da su režimi temeljeni na eliminaciji dijela društva, jer ga netko proglašava suprotstavljenom klasom ili narodnim neprijateljem te uvođenje ovoga što si gore naveo i sam, nešto što je ok, ali eto, samo se ogradite od zločina, molim. Većinom se ljudi ne ograđuju od ničega, nego hvale svoje djedove koji su pucali po skupovima nenaoružanih civila i slično...Ili možda donosili i provodili zakone kojima progone ljude zbog vjere, nacionalnosti ili političkog opredjeljenja.

Trenutno živimo u društvu u kojem se raspravlja oko prava na slobodu govora u smislu da se neko mišljenje ili stav pokušava ograničiti tako da se proglasi "govorom mržnje". Ja mislim da nitko ne bi smio biti progonjen zbog izražavanja mišljenja. Jedino zakonski, ako govori neistinu i netko ga odluči krivično goniti. Izražavanje mišljenja koje netko može smatrati uvredljivim TREBA biti dopušteno, Iako to može producirati mnogo "laksativ dnevnika".

čovjek iza gomile

Tko je glasao

...ali mislim da bi bilo

...ali mislim da bi bilo pogrešno reći da deklaracija smatra da su režimi temeljeni na eliminaciji dijela društva, jer ga netko proglašava suprotstavljenom klasom ili narodnim neprijateljem te uvođenje ovoga što si gore naveo i sam, nešto što je ok...

Niti to govorim niti sam napisao da stoji u rezoluciji na koju ukazujem primjera radi.

Za to sam da se istinito informira javnost, a primjer koji sam naveo je eklatantan za suprotno.

U javnom bi govoru uvijek trebalo jasno naznačiti što je činjenica, a što samo mišljenje, odnosno osobni stav. Bilo bi tad puno manje manipuliranja nedovoljno upućenom masom.

B-52

Tko je glasao

o sovi i sjenici @sm

to mu dođe kao kad ja branim ideju..vrlo staru..nacionalne države za Hrvate, pa ako treba i revolucionarnom metodom...svim sredstvima pa i krajnjim ako se drugačije ne može...pa mi zalijepe etiketu da sam "ustaša"..hehe..

a ja eto samo branim jednu ideju

ili svježije..imaš islam kao vjeru..ideju islamske države koja zlorabi tu vjeru.

Postoji više zemalja gdje je islam u temeljima tih država.. jedna više manje... dok se ne preklapa s našim teritorijem u ideji..

sve dobro...

Tko je glasao

Radi se, zapravo, o

Radi se, zapravo, o dijametralno suprotnom.

U dnevniku se govori o informaciji kao takvoj, potrebi da se činjenice prenose u originalu, bez preinaka, pa da onda konzumenti samo donesu vrijednosni sud.

Nasuprot tome, primjer u kojem govoriš o sebi govori o tvom vrijednosnom sudu, dakle, samo mišljenju, ali ne i činjenici.

Naravno da kao i svatko drugi imaš pravo na vlastiti sud, pa i očekivati da se on poštuje, bez da te netko zbog toga etiketira, često na najprimitivnije načine, ali je radi dosljednosti i osobnog poštenja radi važno imati jednaki odnos i prema drugačijem mišljenju, odnosno osobama koje ga zastupaju.

Koliko sam ja shvatio autora, on se zalaže za objektivno informiranje i upravo je protiv da se vlastiti ideologijom obojeni pogled na nešto podvaljuje kao činjenica.

B-52

Tko je glasao

potrebi da se činjenice

potrebi da se činjenice prenose u originalu, bez preinaka, pa da onda konzumenti samo donesu vrijednosni sud

Kad god Njemci napravidu neki dokumentarac o drugon svj. ratu poput onoga o događajima u Istočnoj Prusiji nakon šta su Rusi došli u sječnju 1945. Svaki put, baš svaki put u svakome takovome njemačkome dokumentarcu, bude prikazano i ono šta su Njemci radili. Jedan stari Njemac koji je u to virme bija mulac kad je i sam sudjelova u radnin akcijama gradnje bunkera i rovova svoje svjedočenje završava rečenicon "Kako smo posijali tako smo i poželi". Konzumentima je ostavljeno da donesu zaključak i vrijednosni sud.
Upravo je to ono šta bi ja volija vidit i ovde u nas.

Tko je glasao

Kurir, "Kako smo posijali

Kurir,

"Kako smo posijali tako smo i poželi". Konzumentima je ostavljeno da donesu zaključak i vrijednosni sud.
Upravo je to ono šta bi ja volija vidit i ovde u nas.

A šta su to Hrvati zasijali i gdje?

Tko je glasao

...dobrodošao, ...i još bolje nas našao,

...dobrodošao, ...i još bolje nas našao,

Tko je glasao

dobrodošao i ugodno se osjećao

što se teme tiče..novinari manipuliraju činjenicama i zato danas moramo ..ako želimo biti bar donekle dobro obavješteni koristiti više često suprostavljenih izvora informacija...

u primjeru koji navodiš riječ je o tome da su liječnici znali da nešto nije u redu s trudnoćom i odbili pobačaj..pa je žena bila izložena nekom dodatnom mučenju..fizičkom i psihičkom...za što je odgovorna država i red je da joj država sada plati odštetu...ili pomogne...

naravno..s tom viješću se manipulira na način da se izostavi odgovor na pitanje " zašto"?..a u naslov se stavi da je pobačaj ljudsko pravo...a nije..

neupućeni nasjednu...

sve dobro...

Tko je glasao

Dobrodošao i bravo za dnevnik!

Dobrodošao i bravo za dnevnik!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci