Tagovi

Biti na vlasti je jako različito od upravljanja državom

Situacije automobila i države

Automobil
Ako vozač okreće volan i drži gas, mjenjač je ubačen u brzinu, spojka suštena, a ručna nije zategnuta automobil se kreće. 1/ Ako vozač ne usklađuje okretanje volana prema granicama ceste i sudionicima prometa, te 2/nne ide dozvoljenom ili razumnom brzinom ovisno o uvjetima na cesti /3 prema prostornom cilju/ 3, vozač može unesrećiti sebe i druge ili imati materijalne štete. Jedan, dva i tri su uvjeti koji određuju što je upravljanje automobilom, a što nije i kada upravljanje postaje proces uništavanja.
Primjerice, izletanje automobila s ceste i prevrtanje, nije sastavni dio upravljanja automobilom od one točke kada su počeli djelovati centrifugalne sile koje su izbacili automobil iz sigurne putanje ili kada je vozač prestao usklađivati smjer kretanja automobila sa granicama ceste.

Kod automobil se rezultati lošeg upravljanja - štete mogu vidjeti, primjerice, kratkoročno u sekundama kod sudara ili izletanja s ceste ili dugoročno kada vozač stalno zadržava nogu na papučici spojke pa dolazi do pretjeranog habanja spojke. Ročnost nastupa šteta.
Štete variraju od sitnih ogrebotina laka, srednjih oštećenje motora zbog nedostatka ulja i totalnih šteta, invaliditeta čak i smrt jedne ili više osoba. Veličina šteta..

Subjekt vožnje - vozač mora položiti ispit i pravno je odgovoran, sankcije su propisane. Auto ga ne može izabrati za vozača.

Država
Biti na vlasti znači zaposliti se u vlasti prema uvjetima zakona. U svim organizacijama se može, ali i ne mora raditi učinkovito i kvalitetno, može se raditi čak i šteta, ovisno o kvaliteti vlasnika i upravljača.

Upravljati državom znači da vlada mora:
1. usklađivati i razvijati ustav i zakone tako da regulacija države bude sukladna uvjetima za ostvarivanje međudržavne konkurentnosti te oblikovati javne politike po demokratskim načelima i ljudskim slobodama i pravima te državnom interesu..
2. postupati kako nalaže ustav i zakoni za sve jednako kako bi upravljačku strukturu i građane činila poštenim i konkurentnim
3. upravljati projektima po načelima upravljanja projektima i državnom interesu.
Upravljanje povećava imovinu, prihode, te poboljšava standarde kvalitete, troškova i učinaka rada i javnih usluga. Ako se ne ostvaruju spomenuti rezultati nije riječ o upravljanju već štetočinstvu, pitanje je samo o uzrocima štetočinstva.

Subjekti upravljanja državom ne moraju položiti stručni ispit, a način biranja subjekata je loš, instaliraju se ljubimci stranačkih vrhuški, bira se nedovoljno državnih upravljača – upravljači za monetarnu, sudsku i izvršnu vlast se ne biraju direktno.

Stanje države
Tri su nesukladnosti državnih poslova koje uzrokuju desetine milijarde kuna gubitaka svake godine i koje državu zadržavaju na niskoj razini BDP odnosno prihoda i kupovne moći građana.
Uz ispravne javne politike i odgovarajuću strukturu javnog sektora kupovna moć građana bi mogla biti veća više desetaka postotaka jer to omogućava tržište i znanje na raspolaganju.

* Ustav i zakoni nisu sukladni i ne odražavaju uvjete iz točke 1, a za što je odgovorna vlada budući da predlaže ustav i zakone i budući da sabor nema sredstva ni resurse s kojima može razvijati sustave i javne politike. Dio kvalitetnih zadaća za postizanje međunarodne konkurencije vlada uopće nema.
* Vlada ne djeluje onako kako joj nalaže ustav i zakoni. Velik dio područja odnosa između institucija nije uopće reguliran, a onaj koji je načelno reguliran nije operativno razrađen i organiziran. Vlada ne može dovoljno integrirati organizacije javnog sektora da provode strategiju države.
* Vlada i upravljači javnih organizacija ne izvode projekte prema financijskim i organizacijskim načelima, a što uzrokuje nepotrebne troškove i rezultate manje od potrebnih.

Šest od tisuće primjera "neupravljanja" državom

1. Opozicija koja je u parlamentu, a ne suprotstavlja se vlasti prema pravnoj proceduri i zakonima – je u koaliciji s vlašću
Potrebno je razlikovati deklarativnu netrpeljivost od akcijske netrpeljivosti predstavnika u sabora.
Deklarativna netrpeljivost služi da se kod građana unizi predodžba o protukandidatima i povisi predodžba o govorniku.
Akcijska netrpeljivost ukazuje na neustavno, nezakonito i nestručno ponašanje vlasti i poduzima pravne radnje protiv stranaka koje donose loše odluke.

Opozicija govori, govori, govori umjesto da koristi pravne elementa ustava i zakona koji su joj na raspolaganju, odnosno da traži dopunu zakona.
Unatoč tome što su plaćeni parlamentarci iz opozicije vjeruju da su u pravu ne koriste zakonska sredstva da poboljšaju život građana ili da doprinesu državnom interesu.

2. Izborni program opozicije u razvijenoj državi bi trebao sadržavati:
* za mandata prijašnje vlade, mi kao opozicija smo predložili, a oni su odbili, kad dođemo na vlast to ćemo sprovesti
* novi prijedlozi bivše opozicije
* pokrenuli smo ove pravna sredstva protiv osoba na vlasti i drugih koje su radile protiv interesa države.

3. Ustav se ne treba poštivati?
Do 2010. Ustav RH je tražio da se donese Zakon o uredu predsjednika. U razdoblju od pisanja ustava do tada Ustavni sud nije reagirao, Parlament nije reagirao, nisu reagirali predsjednici države, nitko iz zajednice državnih sveučilišta. Reagirati znači upozoriti da se ne radi prema ustavu te ako nema reakcije opomenutih poduzeti pravni postupak.

4. Nezakoniti rad
Kada je riječ da treba povećavati BDP onda se prihod "sivog tržišta rada" procjenjuje što je moguće više - oko jedne trećine BDP. I onda se rasprava o toj činjenici zaustavi iako je ona jako štetna.

Kada netko treba snositi sankcije što je "sivo tržište rada" tako veliko onda maca papala jezik.
O usklađenju obujma resursa sa stvarnim potrebama za borbu protiv "sivog tržišta rada" nema govora u javnim politikama? O otklanjanju uzroka nastanka i jačanja "sivog tržišta rada" nema govora?
Koje institucije su za ovo odgovorne, a ne čine ništa ili čine malo?

5. Odgovornost državnih dužnosnika, upravljača i visokorangiranih službenika
Odgovornost (sankcioniranje) je svedena na "mali dio potrebnog minimuma odgovornosti" ili "minimum minimuma". Odgovornost je teško utvrditi zbog lošeg određenja zadaća i ovlasti državnih dužnosnika, upravljača i visokorangiranih službenika. Kada se pogledaju njihovi "ugovori o radu" te okolni zakoni i akti onda se vidi koncept velike plaće + velike privilegije – nedefinirane zadaće i rezultati.

Iz zakona o državnim dužnosnicima članak o odgovornosti dužnosnika koji je sadržavao minimum od minimuma potrebnog popisa odgovornosti i sankcija prebačen u zakon o sukobu interesa? Opaaaaa, a reakcije institucija ? Pojela maca jezik. Reakcija javnosti, zapaženo dva jednokratna zgražanja.
Pjesnički bi mogli reći - vlastodršci žive u zakonskom raju uz sankcije jačine sudara osobe s leptirom.

6. Nakaradno određenje broja nezaposlenih za prikrivanje neuspjeha
Podatak je osnova za oblikovanje javnih politika. Loš podatak utječe na kreiranje, loših sredstava javnih politika, a to daje loš rezultat. Dokaz tome je i omjer troškova HZZ i broja nezaposlenih koji on zapošljava.

Statistički zavod bi trebao biti nezavisna institucija i određivati metodologiju za broj nezaposlenih kao razlike između radnog kontingenta i zaposlenih te dobrovoljno nezaposlenih, a ne HZZ koji je u organizacijskom sukobu interesa kod određivanja broja nezaposlenih. Znanje o organizacijskom sukobu interesa još nije doprlo do ovih prostora.

Crescendo
Je su li razumjeli da je biti na vlasti jako različito od upravljanja državom? Nisu. Možda će razumjeti, ali ne uskoro.
Hoće li naučiti upravljati državom? Vjerojatnost je vrlo mala.

Napomena: Molim ne pisati komentare o neistini - složenosti upravljanja državom.

Komentari

Nisam izdržao

Moram priznati da nisam izdržao, a da se ne javim kada sam vidio da nitko drugi nije napisao komentar....

Napisao si:
Upravljati državom znači da vlada mora:
1. usklađivati i razvijati ustav i zakone tako da regulacija države bude sukladna uvjetima za ostvarivanje međudržavne konkurentnosti

Pošto sam osjetljiv na parole (reforma i konkurentnost) možeš mi objasniti na što ciljaš. Hrvatska je "konkurentna država" ili u prijevodu imamo trgovinski suficit (priznajem vrlo sitni). Za laike "Hrvatska više izveze roba i usluga nego što uveze". Kada netko spomene pitanje konkurentnosti meni se u glavi pojavi pitanje:"Koliki ti želiš da Hrvatska ima trgovinski suficit ? Da li je to 0.1 % BDP-a ili 1 % ili 5 % ili 10 % ?" Ako cilja nema onda je riječ o najobičnijem ponavljanju parola što je čest primjer kod naših političara, bankara i navodnih ekonomskih stručnjaka.

Svaka ekonomska mjera mora imati svoje postavljene izlazne parametre.

U drugom dijelu Stanje države se zalažeš za smanjivanje plaća preplaćene javne uprave. Ekonomski si tu u pravu, ali politički govoreći rekao bi da je cilj svake vlade dobiti sljedeće izbore, pa to tako neće ići.

Mogao bi spomenuti i ostale stvari, ali ću odmah preći na Nakaradno određenje broja nezaposlenih za prikrivanje neuspjeha. Želim samo reći da je tvoja kritika po pitanju toga kako HZZ određuje broj nezaposlenih pogrešna. HZZ određuje broj nezaposlenih u skladu s najboljom tradicijom Europske unije na početku 21 stoljeća. U prijevodu svi srodni zavodi u EU se prije svega bave lažiranjem podataka o broju nezaposlenih kako bi vlada ispala što sposobnija. Danas još samo naivci vjeruju o podatke o nezaposlenosti u Njemačkoj ili nekoj drugoj državi. Jedini po meni više manje realan podatak ispadne onaj o broj odrađenih sati u državi, ali se u EU pokreće i pitanje toga kako bi se i ti podaci lažirali.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci