Tagovi

Biti ili ne biti ministar, pitanje je sad

Koalicijski sporazum napokon je potpisan. Sada (službeno tek sada) počinju dogovori o foteljama. I kako je Đurđa Adlešič najavila, podjela fotelja mogla bi biti kompliciranija nego sam sporazum. Danas vidimo zašto. Nije samo pitanje koliko i što kome, nego i tko će ući u tu vladu.
U analizama nekadašnje Račanove vlade govorilo se kako je problem te vlade bio što u njoj nisu sjedili predsjednici stranaka (osim Ivice Račana kao premijera), što je dovodilo do nesporazuma u samoj koaliciji, budući da ostali predsjednici ponekad, navodno, nisu znali što vlada radi (iako su se predsjednici stranaka često sastajali da bi odlučili što će vlada raditi). Možda se varam, ali poprilično sam siguran da je i sama Đurđa Adlešič tvrdila da je nesudjelovanje vođa drugih stranaka u vladi bio razlog što trećesiječanjska koalicija nije baš najbolje funkcionirala.
I gle sada! Sama Đurđa i njezina desna ruka Ivan Čehok nekako baš ne bi u vladu, a i Josip Friščić lojalno koalicijski ih slijedi u nećkanju. Zašto im je to problem? Vjerojatno ih iskustvo DC-a i HSU-a tjera na oprez. HSU je pogriješio što u prošloj vladi nije imao svoga ministra i preko njega ostvarivao svoje programske ciljeve. Umjesto toga, HSU se ograničio za dizanje ruku u Saboru za HDZ, uvjetujući to ostvarivanjem njihovih zahtjeva. HDZ je ispunjavao te zahtjeve i u ovoj kampanji sve zasluge za njihovo ostvarenje uspješno pripisao sebi. Rezultat: HSU je spao na svega jedan mandat s kojim će očajnički koalirati s HDZ-om na isti način sa smanjenim šansama za ostvarenje svojih ciljeva. DC je, doduše, sudjelovao u vladi preko svoje jedino poznate članice, predsjednice Vesne Škare-Ožbolt, ali ga je koštalo njezino, očito, prerano ispadanje iz vlade.
Sve to tjera zeleno-žute na oprez. HDZ (Sanader) će očito dominirati u vladi. Sve što će vlada loše napraviti, ići će na dušu HDZ-u, ali i HSS-u i HSLS-u, dok će sve dobro HDZ (Sanader) nastojati pripisati isključivo sebi.
Tako Đurđu, Jožu i Iveka muči neće li ih ova koalicija, iako su se potrudili osigurati se ulaskom u samu vladu, ipak skupo koštati na sljedećim parlamentarnim izborima. Naime, osvojili su znatno manje mandata nego što su očekivali, a i to što su osvojili uspjeli su gotovo isključivo oni sami kao relativno popularni političari. Doduše to je učinio i Sanader, ali kao premijer na nacionalnoj razini. Oni su to uspjeli samo u svojim lokalnim sredinama, Adlešič i Čehok kao gradonačelnici, a Friščić kao župan.
Kvaka je u tome, ukoliko uđu kao ministri u vladu (a Friščić i u Sabor), neće više moći biti gradonačelnici, odnosno župani, čime se udaljuju od svoje izborne baze, jedine u kojoj njihove stranke sigurno dobivaju mandate. Uđu li u vladu, u slijedeće četiri godine, njihovi će ih birači možda zaboraviti, a ako zabrljaju u vladi i odbaciti. Možda im kao pouka služi i sudbina nesretnog Ivice Kirina, koji je, navodno, bio sposoban gradonačelnik Virovitice (Virovitičani to bolje znaju), ali je bio (to svi znamo), katastrofalno nesposoban ministar i tako zapečatio svoju političku karijeru.
Njima je očito jasno da sudjeluju u formiranju vlade kao gubitnici s neizvjesnom daljnjom sudbinom. HSS nije uspio povećati ili bar zadržati isti broj mandata, već ih je smanjio i doveo se u situaciju da mora ozbiljno razmisliti o svojoj budućnosti. HSLS je uspio sačuvati svoja dva mandata i to samo zahvaljujući koaliciji s HSS-om i tako samo nakratko odgodio svoj mogući nestanak. Zato bi se sada rado maknuli dalje od za njih nesigurnih Banskih dvora i ostali "kod kuće" osiguravajući svojim strankama mandate za slijedeće izbore. Ako to još uopće mogu. Trenutna bipolarizacija nikako im ne ide na ruku, a ove dvije stranke, kao i druge, nažalost, nisu dovoljno sposobne da je prevladaju.

Tagovi

Komentari

eto bas mi je palo na

eto bas mi je palo na pamet...
svojedobno je sanader poslao milanovicu poruku "da ne zna da li bi piskio ili kakio"
mediji su objerucke prihvatili, i svi smo culi du dubokoumnu tvorevinu.

pa se sad pitam: da li je isto spreman u lice i preko medija poruciti svojim koalicijskim partnerima i Vladimiru Šeksu?!
I hoće li i to mediju zdušno prenjeti?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Danas sam očito nakrivo

Danas sam očito nakrivo nasađena...čitam sve ove pametne riječi i ne nalazim utjehe! Čak što više - blago me već iritira sklonost nekih da sve zakukulje na takav način da mi ni moj +180 (cm) ne pomaže da shvatim bit; svi kao da imaju neke silne tajne, sve neka teška konspiracija, šifre, domunđavanje...kao da se smijulje nama bidnima kojima nije jasno a evo Zoro sam što nije!
Meni možda nije jasno zašto je to tako, ali sam sasvim sigurna da Vlada, kakva je u pripremi, ne vrijedi pišljiva boba! Odmah se ograđujem, moj je jedini izvor javno do(s)tupni mediji...i slabo čitam između redova.
Nisam mislila da ću to ikada napisati, ali na kraju ću žaliti za Primorcem i Kolindicom! Bože dragi!
A imenovanje onog lika po imenu Polančeca za staratelja koalicijskog sporazuma je šala joke stoljeća!

Statistička pogreška

Tko je glasao

@Sanjar61, a lipo moje, to

@Sanjar61,
a lipo moje, to ti je tako kad "kumice" idu raspravljat o tome šta je Papa reka, ili je mislija reč, ili je neko mislija da je reka, ili je bla bla bla. Svi bi u reloju tili bit velike škvere, al su priglupi (pre) da shvate da su i one male isto tako bitne ka i one velike.
Laprdat kako je Mara dala ili nije dala samo zato jer je to neko čuja je na razini anđine kokoše ili cvitine ovce, a zajedničko in je da svi skupa znaju malo više od ništa (0)..... i tako ti unda strina Mara kaže kako je tizi pametni tol'ko da in ni sama broja nezna...., a bidna tako misli jer nikad "večeg" vid'la nije...... šta oće reč da ni ne postoji,.. ma ši,.. tuto bene, al za koga?
.... nikako za nas priko cca 190...... cm. naravno.

Tko je glasao

Čitajući mnoge postizborne

Čitajući mnoge postizborne tekstove, ali i komentare (bez uvrede z abilo koga) sve mi je jasnije kako je masu dosita vrlo lako žedne prevesti preko vode. Debela većuna na ovom portalu naime vidi upravo ono što politička elita želi......

Zašto su ljudi toliko naivni i površni?????

Tko je glasao

Ja sam sigurno naivan. To

Ja sam sigurno naivan. To već pokazuje činjenica da me je politika posjekla čak u četiri razne države. Al dajte me prosvjetlite barem vi. Da i ja znam nekaj kaj drugi neznaju.

Tko je glasao

Pa u politici niko ne najebe

Pa u politici niko ne najebe sve dok šuti.......
..Evo ti prvi savjet... sa zakašnjenjem od neznam koliko desetljeća

Tko je glasao

Moja mama je znala reći da

Moja mama je znala reći da bih ja progovorio kroz lakat kad ne bih mogao na usta. I to košta. Imate pravo.

Tko je glasao

Do sada se samo

Do sada se samo iskristaliziralo da pomenuta koalicija nema definirane svoje stavove. Što su više šamarali "progamom" i "programskim " pregovorima, to su se više gubili u svojim stavovima.
Druga stvar je da nemaju muda, ako smijem biti prosta, i neusuđuju se preuzeti odgovornost vlasti. Tako da će Drivo ponovo imati Vladu u kojoj će ministre šamarat k'o balavce.
Da su bili hrabri i izborili se više ministara svoji, i na ta mjesta postavili jake ljude, Drivo bi se jako znojio. Ovako, kad su ministri Pankretić, Markov blago njemu.

Tko je glasao

@vipera, postoji igra za

@vipera, postoji igra za raju (vidljjiva svima), i usput proces dogovaranja (znaju ponešto samo insideri), pogađanja, trgovanja, razgovaranja, usklađivanja,........ što god to bilo, o onom: kako ćemo?
Ne postavljaju se ministri samo zato jer su sposobni, već poradi cilja koji je pred njih postavljen, pa su tako neki svoje role u prošlommandatu odigrali doista maestranlno.... ali to treba vidjeti, a da bi se vidjelo mora se biti i informiran jer samo tako znaš što trebaš gledati......
PS.... i imati muda ne znači (u) ludo "poginuti"

Tko je glasao

Pa upravo o tome i pišem.

Pa upravo o tome i pišem. jer pomenuti dvojac će sigurno ispuniti sve što Sander bude tražio i neće ga puno mučiti. I to ide Sanaderu na ruku, ali da li je to što HSS-u paše? Pa moja teorija kaže, da bi u ovom trenutku postavila na ta mjesta igrače koji će igrati za mene, i nakon završenih mandata mi donijeti još više glasova. A to je valjda cilj političke stranke, zbog kojeg se i događaju sva ta dogovaranja, trgovanja i mutnje radnje.

Tko je glasao

Pa moja teorija kaže, da bi

Pa moja teorija kaže, da bi u ovom trenutku postavila na ta mjesta igrače koji će igrati za mene, i nakon završenih mandata mi donijeti još više glasova.
...nemoj se uvridit, ali možda ni zamisliti ne možeš koliko si u pravu.....

Tko je glasao

Sve je to dragi moj DEMOS

Sve je to dragi moj DEMOS zdrava pamet.

Tko je glasao

Sve je to dragi moj DEMOS

Sve je to dragi moj DEMOS zdrava pamet.
Jel ti to možda nama želiš kazati da si 148+

Tko je glasao

Bože sačuvaj. Odkad zdrava

Bože sačuvaj. Odkad zdrava pamet,ili common sense znači 148+. Po meni to znači da se koristi mozak, kad je već u glavi, ništa drugo.

Tko je glasao

Po meni to znači da se

Po meni to znači da se koristi mozak, kad je već u glavi, ništa drugo.
Pa to sam upravo i ja kazao - pitao...... stoga zašto ono: Bože sačuvaj?

Tko je glasao

Zato što ne volim one koji

Zato što ne volim one koji se furaju na svoj IQ 148+, ako sam dobro shvatila broj. Ako broj ima drugo značenje, onda sorry.

Tko je glasao

Zato što ne volim one koji

Zato što ne volim one koji se furaju na svoj IQ 148+, ako sam dobro shvatila broj.
Pa ne treba se osječati frustrirano ni oni sa cca. 100, ako sam ja tebe dobro shvatio.

Ako broj ima drugo značenje, onda sorry.
..Ima, ali kao što već rekoh....

PS. @vipera, vidim da (će) ovo poprima pogrešan smijer.... da ne objašnjavam previše,... mir s tobom.

Tko je glasao

Friščić je uz pomoć

Friščić je uz pomoć Markova došao na čelo HSS-a, stari dugovi, sad mu ovaj vraća ministarskim mjestom. Pankretić kao ministar je katastrofa, i uopće se pitam što takvi ljudi kao on rade u politici. HSS ima daleko kvalitetnijih ljudi od spomenute dvojce. Trgovina se odvija unutar stranke. Za HSLS želim vjerovati da neće trgovati za mjesto predsjednika uprave CO, sve ostalo je prihvatljivo. Priželjkuje se ministarstvo regionalnog razvoja, koje bi HSS/HSLS trebao podijeliti.

Tko je glasao

Friščić je uz pomoć

Friščić je uz pomoć Markova došao na čelo HSS-a, ......
Potpuno pogrešno,.... mada je tako izgledalo izvana.
.... i koji su to kvalitetni ljudi u HSS-u, kojih naravno ima, ali me baš zanima da ih ti navedeš....po svojim kriterijima.

Tko je glasao

Uz Friščića, Bajs, Petir,

Uz Friščića, Bajs, Petir, Vlaović, Simonić, Kovačić, subjektivno.
Možda je i pogrešna informacija da je Markov uoči izbora radio za HDZ a ne za svoju listu..?

Tko je glasao

Jasno je zašto su baš oni

Jasno je zašto su baš oni kandidati za ministre. Njihovim ministrovanjem će HSS najviše izgubiti. Ako bi postavili jake i sposobne ljude u Vladu, koji se mogu nositi s Drivom, i svaki put ih na glasanju ostavili da strahuju od glasanja u Saboru, HSS bi mogao iz ove koalicije izaći jači. Ali s obvim ljudima, će nakon ovog mandata, prestati postojati.

Tko je glasao

Ima materijala i za obrnuti

Ima materijala i za obrnuti smjer, čak je vjerojatno krenuo obrnuti smjer, koji bi mogao potrajati.

Osim jačanja bipolarizacije, još izrazitija je regionalizacija, povećanje količine trusnih djelova, smanjivanje razlika među strankama, redukcija tema i mogućnosti te sve veći raskorak politike sa svim tim zbivanjima, uključujući da sve manje građana ima sigurnu opciju, što će vjerojatano lokalni izbori potvrditi.

Tako da je vjerojatan dugi porast uticaja malih količina glasova, opcija, pojedinaca i raznih lokalnih i specifičnih zahtjeva.

Na nivou državne vlasti je vjerojtanije da će sve više problema imati HDZ a ne HSS-HSLS koalicija i pojedinci. Isto tako SDP-u i ostaloj oporbi neće biti sve zahvalnija i zahvalnija uloga, jer su također regionalno i lokalno jako ovisni i omeđeni i jer se, kao i HDZ, nisu dovoljno organizirali i pripremili za razvoje situacije.

Već dok se sada intenzivno raspravljalo o sastavljanju Vlade, gdje još postoji mogućnost da većina oko HDZ-a ne bude stabilna (a ni oko SDP ne konkurira uvjerljivošću), nisu stabilizirane ostale političke i s politikom vezane pojave nego se o ho ho ljuljaju - ponašanja stranaka i pojedinaca oko raznih kombinacija u vezi vlasti, Osijek, GUP-ovi, poskupljenja, burza, "odličnici" prodaju tvrtke i udjele i ...

To što Friščić, Adlešič i Čehok ne pokazuju jaku volju za članstvo u Vladi pokazuje više da im o tome ne ovisi sve bitno i da su oni u realtivno boljem položaju od mnogih drugih, pa makar se destrurali i nestali. To možda ukazuje da će toga biti sve više i više, što ujedno podsjeća da je HSLS već jednom izišao iz Vlade te da je potom Račanovo odustajanje od sastavljanja vlasti pod bilo koju cijenu i smjena Tomčić-Friščić već naznačilo i neke smjerove (probleme, pristupe ...).

I sama politika i građani i snage zainteresirane za politiku bi možda mogli svi skupa početi malo više pažnje posvećivati (za razvoj društvene i političke situacije u RH) inferiornom položaju politike i s njome povezanog svega i svačega. Cementiranih područja je sve manje a ljuljajućih djelova sve više ...

Tko je glasao

Hm, sve je to što kažeš

Hm, sve je to što kažeš istina, ali i ono što Lenon kaže.

Napraviti ove sve "arlekinade" pred naivnom publikom koja čak ni ne plješče, napisati veliki scenario sa 111 komičnih gegova a onda pustiti Sanadera da sve sam odigra, više mi sliči na umorne "glumce" koji ne znaju što bi ni sami sa sobomi ni sa svojim trupom, pa su lijepo svoje stranke i članstvo isporučili Velikom režiseru za nepoznatu cijenu, pri čemu im "moćna" podrška da opstanu kao lokalni glumci (gradonačelnici ili Župani) dođe kao ona poznata "đonta" ili privaga kod uličnog mesara.

Ne brine mene njihova daljnja sudbina (buju se oni nekak snašli) nego javno demonstrirana i dalje sveprisutna neodgovornost na najvišim razinama (vlasti i "koalicijskih" partnera), gdje cijelo vrijeme pred publikom igraju međusobno namigujući, kao u ono staro dobro seljačko vrijeme, kad je seoski vatrogasni dom bio centar društvenog događanja, pa tako i za ovakve provincijalne sprdačine putujućih glumaca (pomalo zaboravljena pojava koja je nekada redovito obilazila sela jer su gradovi imali svoje teatre).

Svakako je i po mome točno ovo tvoje, da je nestabilnost vlasti bliska budućnost Hrvatske, što nije nikakva tragedija, jer je svugdje danas tako. Evo i bračno dezorjentirani Sarkozy rapidno gubi autoritet koliko god se sve ljepšim glumicama okruživao, što je obrnuto od Clintona. Ali je u Americi ionako sve obrnuto - mada bi i tamo možda još uvijek bila bolje prihvaćena pohotna Monika od frustrirane Hilary. Poslije komičnog WBusha sve je moguće.

Ono što ovdje nas može brinuti iznad svega, u našoj frustriranoj zapostavljenosti ili napuštenosti, je orgijanje koje se bezbrižno nastavlja, i to baš kroz ovako preveliku nedosljednost! Naime, dva lokalna "arlekina" (Friščić-Adlešić ili obrnuto- nije važno), su cijelu naciju uvukli u kontinuitet nečega što publika baš i nije željela (pritom nije toliko važno što narod to nije znao artikulirati na pravi način, a možda mu opće glumatanje nije dalo da dođe do daha) pa sada, (poslije svih bombastičnih najava - programskih dakako - mada još ne znamo što je to trebalo biti a što se stvarno našlo na programu zabave u seoskom vatrogasnom domu), ne namjeravaju i osobno odigrati role, da bi zabava barem ljepše izgledala. Naime, možda scenario i nije baš previše dobar ali i ako jest možda je ovako bolje jer bi Đurđa statirala u prikrajku, a Joža spavao na bini. Prelijepi Pankretić će glumiti princa jer je uloga seljaka, koja bi mu više pasala, več podijeljena - ma uostalom komika se najbolje doživljava u kontrastima.

Ipak se treba priupitati nije li ova predstava ustvari sjedinjavanje koalicije u jednu družinu po naputku Wilfrieda Martensa, velikog maga pučkih stranaka Europe, koji ni doma nije znao kontrolirati stvari (kao Sarkozy kod sebe), pa mu se stranka odmetnula među fašističke recidive, tako da je Kralj bio prisiljen problem riješiti tehničkom zahvatom.

No konačno, trebamo samo malo pričekati pa vidjeti tko je zadržao utržak od prodanih ulaznica na vratima vatrogasnog doma, i u što je taj "kapital" utrošen. Morti u tepsiju pečenih piceka??

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci