Tagovi

Biskupi pomogli radnicima

Radnici Diokija vode mjesecima borbu za preživljavanje. Nitko im ne pomaže. Državnu vlast nije briga za probleme radnika, ni ovu a ni one prije. Čim se dokopaju položaja hrvatski političari postaju socijalno neosjetljivi i bahati.

No uvidjevši bijedu radnika koji su ujedno i pripadnici Katoličke crkve i to uglavnom iz Krčke biskupije i Riječke nadbiskupije biskup Valter Župan i nadbiskup Ivan Devčić odlučili su postupiti onako kako bi postupio Isus Krist.

Prodali su svoje zlatne biskupske štapove, križeve, prstenje i sve nepotrebno zlatno posuđe - jer Isus se nije služio zlatnim predmetima - i utržak od prodaje razdijelili radnicima Diokija. Naravno da je to bilo premalo.

Zbog toga su odlučili prodati svoja biskupska sjedišta i odlučili stanovati u običnim malim stanovima, istim onakvim u kakvim žive i njihovi vjernici. Utržak od prodaje skupih nekretnina bar je za neko vrijeme ublažio bijedu stotina radnika.

Potaknut ovim primjerom i kardinal Bozanić je pozvao u svoj dvor radnice Kamenskog s obiteljima i obećao im pomoć. Rasprodao je su zlatninu i odlučio hraniti do daljnjega te radnice.

Vijest se proširila Hrvatskom pa su i drugi biskupi prešli na skromnu varijantu života. Bez zlata, bez skupih automobila, bez pompe i raskoši. Sve ušteđeno namijenili su obiteljima čiji hranitelji nemaju posla.

Primjer ovih biskupa, nadbiskupa i kardinala zahvatio je poput plamena i ostale hrvatske biskupe i nadbiskupe. Došlo je do općeg rasprodavanja crkvene imovine. Biskupi, nadbiskupi i kardinali su odlučili živjeti poput njihovih vjernika - u malim i skromnim stanovima, voziti male i skromne automobile i odreći se posluge časnih sestara kako bi i one mogle pomagati sirotinji. Konačno su hrvatski biskupi shvatili da se Evanđelje može navještati i bez zlatnog štapa i zlatne mitre. Odlučili su "Nasljedovati Krista".

Tim postupkom visokog klera naravno niti jedan gospodarski problem u Hrvatskoj nije riješen ali su prelati pokazali da dišu s narodom i da žele dijeliti njegovu sudbinu.

Ima u svemu tome samo jedan problem: sve sam ja to izmislio.

Komentari

Bravo, Maestro!

Bravo, Maestro!

Tko je glasao
Tko je glasao

gospodine Cerovac potpuno ste

gospodine Cerovac potpuno ste promašili s tekstom.
Niti je crkva u Hrvatskoj bogata, niti je bezosjećajna niti je farizejska niti je odvojena od naroda. Blagdan Velike Gospe i stotine tisuća ljudi po svetištima su vam dokaz da niste u pravu.
Dobit ćete par pluseva za tekst od dežurnih ljevičara i šta sad. Ako vas to veseli, samo naprijed.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Gospon vjetar s juga. Moramo

Gospon vjetar s juga. Moramo napraviti distinkciju izmedju vjere, religije, crkve i svecenika. Treba svaki od ovih dijelova staviti na svoje mjesto. Za sada necu o vjeri i religiji nego o crkvi kao instituciji i svecenicima. Za pocetak jedan primjer:

http://koprivnica.net/vijesti/vijesti-pregled/14808-Mje%C5%A1tani-K-Ivan...

Ogorčeni mještani Koprivničkog Ivanca, u srijedu u noći su pokušali spasiti vrijednu imovinu župe i to od vlastitog svećenika Ninoslava Tkalca.
Primopredaja je dolaskom novog župnika trebala biti izvršena u ponedjeljak, no župnik Tkalec nije otvarao vrata, a mještani tvrde da nikoga ne pušta na župni dvor.
- Na primopredaju je došao novi svećenik, dekan Koprivničkog dekanata mons. Leonard Markač i ekonom iz Varaždinske biskupije, no nije ništa učinjeno, zbog nesudjelovanja s župnikove strane – rekao nam je Božidar Vrabelj, načelnik općine K. Ivanec te istaknuo da je cijela stvar u nadležnosti biskupije. Napomenuo je da su mještani su s pravom bili tamo, jer je to njihova imovina te da župniku to što čini nije na čast.

Pitanje za vas:
Jesu li mjestani navedenog sela ateisti jer su ukazali na necasne radnje svecenika? BTW receni je unistio crkvene orgulje i bacio ih na otpad.

Tko je glasao

A što se to Tebe tiče?

A što se to Tebe tiče Bosancero o mještanima Koprivničkog Ivanaca?

Tko je glasao

Bog dao, "bog" uzeo...

http://www.24sata.hr/news/mladi-svecenik-bacio-orgulje-vrijedne-dva-mili...
http://www.vecernji.hr/regije/svecenik-crkve-izbacio-dio-starih-orgulja-...

Već mu dvije godine nitko ne može stati na kraj, a sve je ionako u skladu s koronama:

"U svojim izlaganjima svećenici su podsjetili kako Crkva po prirođenom pravu, neovisno o svjetovnoj vlasti, može stjecati, posjedovati i otuđivati vremenita dobra te upravljati njima kako bi postigla svrhe koje su joj vlastite: uređenje bogoštovlja, briga za dolično uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, vršenje djela apostolata i dobrotvornosti, napose prema siromašnima. U skladu s time naglašeno je kako materijalna dobra uvijek ostaju samo sredstva za ostvarivanje vlastitih svrha Crkve te kako ona sama nikada ne mogu postati svrhom. Istaknuto je također kako Crkva može stjecati vremenita dobra na sve pravedne načine, bilo naravnog bilo pozitivnog prava. Spomenuto je i kako Crkva ima prirođeno pravo od svojih vjernika zahtijevati ono što joj je potrebno za vlastite svrhe." - http://www.biskupija-varazdinska.hr/index.php?option=com_content&view=ar...

A i sreća ga prati ;) - http://www.mozaik-knjiga.hr/novosti/izvucen-sretni-dobitnik-10-000-kn-na...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

:)

Prije dvije godine mještani su se već žalili kako je odmah po dolasku u njihovu župu poskupio cijenu crkvenih usluga...

Dobar :D

Tko je glasao

A što se to Tebe tiče

A što se to Tebe tiče Bosancero o mještanima Koprivničkog Ivanaca?
Ovo je ociti primjer sovinistickog istupa.

Tko je glasao

bosančero...

Mislim da bi trebao biti tolerantniji ;))

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislim da bi trebao biti

Mislim da bi trebao biti tolerantniji ;))
Mozda ali sto mogu kad sam netolerantan na sovinizam kriptoustaskocetnicke provinijencije.
Zasto kriptoustasko cetnicke. Zato sto i od jednih i od drugih dobijam isti odgovor. U tome su ustase i cetnici potpuno isti (pod ovim pojmovima podrazumijevam velikohrvatske i velikosrpske soviniste)

Tko je glasao

Jesu li mjestani navedenog

Jesu li mjestani navedenog sela ateisti jer su ukazali na necasne radnje svecenika? BTW receni je unistio crkvene orgulje i bacio ih na otpad?

Nisu ateisti.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Zašto neki i ne bi bili ateisti...

kojima je stalo do očuvanja kulturnog dobra i imovine njihove zajednice?

Kod mene ima jedna kamena crikvica iz 16. stoljeća. Svake godine oplijevim korov oko nje, podrežem zapuštene ruže koje je tamo netko posadio i pometem. Mogu ti reći da ovi veliki "vjernici" tamo drže šutu, a ono malo cementiranog ulaza im dobro dođe za parkirat svoju neregistriranu zarđalu krniju... Bit će da se tako osjećaju bliže Bogu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Evanđelje

Zašto dijelite ljude na vjernike i ateiste a ne na dobre i loše?

Tko je glasao

Zašto dijelite ljude na vjernike i ateiste a ne na dobre i loše?

Ne znam gdje ste to pročitali !?

vjetarsjuga

Tko je glasao

Zato što je mnogim površnim vjernicima

vjera utočište za ono čemu drugim ljudima (uključivo i vjernike koji nisu površni) služi savjest...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Osnove

Potpuno nepoznavanje crkve, vjeruje se u Boga i ta vjera dokazuje ispravnost i postojanja i rada katoličke crkve, nema nikakve koristi od recitiranja Biblije

Tko je glasao

respect.

...Ivan Cerovac je umjetnik...a "...poslati svjetlo u tamu ljudskih duša - ta je dužnost umjetnika"
Schumann

Tko je glasao

...nažalost, obrnuto...

...nažalost, u stvarnosti je obrnuto, radnici su iz svojih plaća pomogli biskupima bez da ih se je pitalo, jer da bi se u Hrivatskoj dobilo blagoslov za ulazak u tkz. veliki biznis, najprije u crkvenim krugovima moraš sloviti za dobtotvora, odnosno bar neki krov na crkvi financirati, a onda se kanalima koji su sve, samo ne javni, proces odvija kao podmazan....možda je to ljudski, ali o moralnosti nije uputno lamentirati, jer sve ovisi o kutu gledanja, ne vide stvari isto biskupi i radnici bez plaće......

Tko je glasao

Kao da

Na ovaj komentar,ne znam zašto,vidim scene iz filmova" Kum 1.2.3."

Tko je glasao

Cerovac

jeste Vi onaj koji je branio Topusko.

Želio bih znati prije uključivanja u ovu raspravu kakvih ne manjka u javnosti.

sve dobro...

Tko je glasao

Da jesam

Ma kakve sad ima veze Topusko s mojim tekstom?

Tko je glasao

Za mene ima veze

My respekt.

Što se same teme tiče, moj komentar bi bio:

Popi nisu svete krave,nemaju imunitet na kritiku,a pošto materijala ima dosta kritika je poželjna .

Ljudski je griješiti. Da su socijalno neosjetljivi- kako gdje i kako koji.

Satira kao stil pa i na ovakvim temama- zašto ne.

sve dobro...

Tko je glasao

Onaj

Onaj tko je te radnike doveo u taj položaj ima ime i prezime. I On je isključivi krivac, a indirektni krivci su Oni iz politike koji su mu omogućili tu "kupovinu". Dapače izuzeli su ga od progona, a učinio je kazneno djelo, a dali su mu i poslove razvoza nafte i benzina po Jadranu po natječaju, iako u tom trenutku nije imao ni jednoga broda za prijevoz tih derivata. Njemu nije pala ni vlas s glave, a plaće radnicima je i ovako platio HEP, jer vlasnik nije plaćao račune. Znači i do ove gungule SVI smo mi plaćali rad radnika.

Tko je glasao

tr smrd Crkv svćnc

Drg mj vn, nj T dvljn št s tst vć s brb prtv Crkv ndrktn prtv svh nh kj vjrj.Št s t mž sm d s pmlm z Tvj dš, l z n kj s T tk dgjl.

Tko je glasao

plus

da ova bedastoca ne ode tako brzo u necitljivost

Tko je glasao

Ja sam katolik

Neznam zaista gdje ste u mom sasvim bezazlenom tekstu našli podatak da sam ateist i da sam u borbi protiv Crkve. Ja sam diplomirani crkveni glazbenik i do 2006. 21m u župi Odra svirao orgulje i vodio zbor. Moje promišljanje o evanđeoskom siromaštvu i feudalnom načinu života mnogih naših biskupa nije u suproznosti niti s jednom crkveno dogmom ili zapovijedi.

Tko je glasao

Ktlk s n šl n grb nčn

K, V st ktlk, j sm, l ktlk s n šl n vkv nčn, jr dprns pćm npd jl tst n vjr Crkv. Dbr, m ktlk k nj dn Grbšć kj j pd str dn krn svj žvt nglvčk p s nd d ć prmjnt dns Hrvtskj s krtkm prm Crkv njvć pdršk m dj nhškn tst, kj s nsprdkt z tzv.scjlzm. Sv m mm svj pt, l n krj ćm n stm s mjst nć.

Tko je glasao

OK, Vi ste katolik, i ja sam,

OK, Vi ste katolik, i ja sam, ali katolik
Prvo treba razjasniti sto to pojam katolik oznacava. Nakon toga mozemo dalje razgovarati

Tko je glasao

bosancero

A tko si Ti da bi se Tebi razjašnjavao kako se tko osjeća katolikom? Što si Ti uzurpiraš pravo da presudiš? Spusti se malo na nivo običnog čovjeka, koji ne može biti sudac u pitanjima vjere.

Tko je glasao

Katolik i katolik nije isto

Među katoliicma postoje dakako ogromne razlike, Evo, mene ni najmanje ne smeta što me netko proglašava ateistom. Nek mu bude, proglašavali su me i ustašom, pa onda udbašem, pa lopovom itd. Ali eto za razliku od mog kritičara meni je to što me je usporedio s don Grubišićem kompliment a ne uvreda.

Tko je glasao

Među katoliicma postoje

Među katoliicma postoje dakako ogromne razlike,
Koliko sam ja shvatio dva su osnovna postulata koja nam je Isus donio.
Ljubav
Prastanje
U postivanju tih postulata izmedju katolika ne bi trebalo biti razlike. Oni koji ne postuju ove postulate niti ne mozemo nazvati katolicima stoga niti krstjanima.

Tko je glasao

Utopio se pop jer nije dao ruku

Kolega @fantom47,

a kakve veze ima katolička crkva sa religioznim vjerovanjem i isusovim naukom!?

Tko je glasao

???

Gdje je napisao da je ateist?

Gdje je napisao da je protiv onih koji vjeruju?

Tko je glasao

Slabo ti poznaješ gospona

Slabo ti poznaješ gospona Cerovca...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A zbog čega bi

Bigulica. A zbog čega bi ga trebao poznati. Ne interesira me. Dao sam samo komentar na ono što je napisao.

Tko je glasao

ajaj...

Pa kad već blatiš čovjeka s imenom i prezimenom... bar klikni da vidiš koga blatiš.

p.s. Ne blatiš ono što je napisao, već si stvorio svoju interpretaciju - da nešto mrzi. Ajde sad pročitaj biografiju pa se postidi malo.

http://www.moljac.hr/biografije/cerovac.htm

(heh, nadam se - zbog sebe - da sam linkao ispravnu osobu, inače ću ispasti jako glup) :))

Tko je glasao

Zaphod

Ponovit ću: Komentar Ivana Cerovca o biskupima i završna riječ o izmišljenoj priči, je osnov za moj komentar, jer uopće nije meni važna njegova biografija, a ako je važna zbog kojih je razloga napisao ovu sprdnju o biskupima, koje je uveo u priču koja u biti nema veze s Crkvom, već sa Grijehom struktura. Ja se kao vjernik Nikada neću tako recimo šaliti na one koji su ipak ma koliko god imali mana uvijek bili uz svoj narod i to preko tisuću godina. I svaki napad na Crkvu, a time i na vjernike ću replicirati, i nije me baš briga što na ovom portalu pretežno pišu ljudi koji isto ateistički misle, jer se uredno svaki puta poredaju sa svojim minusima, kao svojoj osobnoj iskaznici.

Tko je glasao

On nije napisao nikakvu

On nije napisao nikakvu sprdnju vec vrlo kvalitetnetan satirički osvrt na vrijeme u kojem zivimo a koji obiljezava 300.000 nezaposlenih, 230.000 blokiranih tekucih racuna gradjana, 45 mijilardi € duga na grbaci poreznih obveznika a istovremeno izgradnju novih prostorija HBK u vrijednosti od 16 milijuna € i izjavu kardinala Bozanica povodom te izgradnje: Dugoročno je skromnije ono što je skuplje.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

sprdnja o biskupima!?

fantomcek, a kako to nesta tak dobro i lijepo moze bit sprdnja?
vis' ti zatucanko, da je ovo istina, to bi biskupima bila najveca pohvala i sluzilo bi im na cast i diku!
kuzis li ti to uopce?

Tko je glasao

Ako je ovo ljubav prema narodu...

"Katolička crkva traži povrat bolnice u Vinogradskoj, zgrade Muzeja grada Zagreba i galerije Klovićevi dvori, Građevinski fakultet na Svetom duhu i Učiteljsku akademiju u Savskoj, devet vrtića i škola i skoro tisuću stanova samo u Zagrebu. Traži dvije trećine Nacionalnog parka Mljet, a prema nekim procjenama, smatraju se vlasnicima 10 posto svih poljoprivrednih površina u zemlji."

Molim Vas da mi odgovorite kakva je ovo ljubav u ova teška vremena tražiti nekretnine koje služe općem dobru i hrvataskom narodu!!

Tko je glasao

Radi se o VLASNIŠTVU!

A oduvijek je VLASNIŠTVO bilo ispred Boga.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sprdnja?

Zaista ne vidim gdje sam se to rugao biskupima. Samo sam napisao kakvima bi ih želio vidjeti.

Tko je glasao

Fantomski zatucani

katolicki bigot.

Tko je glasao

Selo zatucanih

Što je ovo? Što sam upao u zatvoreno društvo zatucanih? Kerempuše od kuda Ti pravo da meni pripisuješ zatucanost? Što smo iz istog sela ili iste deologojske kuhinje izašli?Remetim Ti istinu koju širiš svojim pisanjem pa diskvalificiraš? Da li i Ti pisanjem liječiš svoje komplekse umijesto da djeluješ na eventualne promijene k boljem u društvu za većinu građana, ili smatraš da iz svoga odgoja, koji naginje na ateizam(?) da je to budućnost ovog društva? Europsko "napredno" društvo kao razlog razgradnje hrvatskog društva i običaja ?

Tko je glasao

@fantom zatucanost.

ovo naskrabano, niti ne zasluzuje komentar,
same bedastoce........... jednog zatupljenog ogranicenog ljudskog uma kojemu je uzaludno svako tumacenje i objasnjavanje.
doista mi te zao, jer izgleda pomoci ti nema.

Tko je glasao

od kuda Ti pravo da meni

od kuda Ti pravo da meni pripisuješ zatucanost?
Možda je Kerempuh koristio ono isto pravo prema kojemu si ti Cerovca na osnovu nekoliko rečenica proglasio ateistom ;-)

Tko je glasao

Znače li tebi što i kakve činjenice?

Ja se kao vjernik Nikada neću tako recimo šaliti na one koji su ipak ma koliko god imali mana uvijek bili uz svoj narod i to preko tisuću godina. I svaki napad na Crkvu, a time i na vjernike ću replicirati, ...

A zašto ti kao vjernik koji se, recimo, nikada nećeš tako šaliti s biskupima sporiš pravo i bjesomučno napadaš drugog vjernika koji se, opet recimo, hoće tako našaliti s biskupima?

Biskupi su inače zaštićeni od kritika i šala ili ti to, onako po svojem, zdravo razumski?

Biskupi na određeni način jesu uvijek bili uz "svoj" narod ali kako bi srugačije i mogli osiguravati tokove novca, od naroda ka sebi, pogotovo prije više od tisuću godina kada nisu postojali državni proračuni, platne liste i automatska putem računala ustega odgovarajućih iznosa? Kako su drugačije i mogli nego izravno kasirati?

Što se ostalog tiče, repliciraj ti koliko i kome hoćeš ali kao noviji član Pollitike.com ne bi trebao lupati gluposti u svezi i glede kolege Cerovca, one da je nevjernik i ostale.

Ili ti misliš, baš kao i mnogi biskupi, da je u ime zaštite pred narodom njihovog lika i djela dopušteno izmišljati, podmetati, insinuirati pa i govoriti nebuloze o svakome tko se usudi kritizirati njihovu rastrošnost, oholost i potpunu neosjetljivost na probleme tog istog naroda na koji se i ti i oni tako rado pozivate i kojeg oni svako malo svojataju kada govore o nekakvoj nikad i ničim dokazanoj svjetonazorskoj većini?

Štoviše, sve više je relevantnih istraživanja koja dokazuju da taj isti narod o mnogim pitanjima ne misli jednako kao biskupi koji se na njega tako rado pozivaju (pobačaj, razvod braka, medicinski pomognuta oplodnja, rad nedjeljom i sl.).

Zato je već krajnje vrijeme da se prestane nemilosrdno exploatirati ta floskula o nekakvoj katoličkoj većini. Jedno je tradicionalna i tek deklarativna opredijeljenost a drugo stvarna koja se svako malo tura pod nos većini koja ne misli kao biskupi i institucionalna crkva.

To je ne povezanost već udaljenost biskupa i naroda kao nebo od zemlje.

B-52

Tko je glasao

Vjernik Cerovac

To što sam komentirao nije njegova biografija, već ono što je napisao.Možeš li to shvatiti? Još je i gore što je kao katolik to napisao, a ja sam povjerovao da je ateist, jer je na grub način bio grub prema biskupima. Ostalo što pišeš spada u domenu općeg napada na Crkvu, a plod su podmukle igre politike da smanje utjecaj Crkve i oduzme joj pravo da govori kroz biskupe o životu vjernika u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Veliki inkvizitir ili inkvizitorov šegrt?

Još je i gore što je kao katolik to napisao, a ja sam povjerovao da je ateist, ..

Kaj si ti neki inkvizitor ili Miklenićev šegrt pa si uzimaš za pravo prosuđivati nečiju vjeru? Koristiš li kao mjerač neki "katolikometar" pa si izmjerio da Cerovac ispada iz zadanih gabarita? Pa ne može biti ni vjernik ni katolik već isključivo ateist, ta vječito crvena krpa ispred očiju zatucanijih katoličkih bikova.

Ne bi li baš tebe koji se izdaješ za pravovjernog i to velikog katolika trebalo biti sram bilo kome uopće lijepiti etikete i proglašavati ga ateistom ili u najmanju ruku heretikom ("katolik to ne smije govoriti")?

Podmukla igra politike? Da smanji utjecaj Crkve?

Nitko doli biskupi sami nisu Crkvu iz po pitanju utjecaja vremena eldorada devedesetih doveli u sadašnju fazu kada je povlače po blatu koje su sami stvorili.

Druže moj, ne trebaju ni institucionalnoj crkvi ni takvima kao ti ateisti ili bilo tko da "crkvi ruši ugled i utjecaj". Vi to savršeno radite i potpuno sami.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci