Tagovi

Biomasa u Remetincu?

Šumska biomasa je jedan od obnovljivih izvora energija čije mogućnosti i koristi smo tek nedavno postali svjesni .
Na žalost RH je sredinom 90-tih godina radila plinofikaciju Slavonije koja se prije toga grijala uglavnom na drva i biomasu koje ima u izobilju. Tako smo potrošili milijarde kuna da bi smo našim građanima omogućili da troše ruski plin umjesto našeg drva i tom investicijom smo zatvorili nekoliko stotina radnih mjesta u šumarstvu.
E sada smo se sjetili , poslije 15 godina, da i biomasa nešto vrijedi , a kako mi bez lopovluka ne možemo provesti niti jedan program tako je i ovaj projekt u rukama političke mafije HDZ-a i dan danas bez obzira što vlast formalno obnaša SDP.
Naše najznačajnije društvo u oblasti šumarstva Hrvatske šume d.d. prije nekoliko godina osnovalo je poduzeće za gospodarenje šumskom biomasom „Šumska biomasa“ d.o.o. kojoj je na čelu Željko Sučić iz Otoka (kod Vinkovaca) postavljen po nalogu Petra Čobankovića, a što je proveo Darko Beuk (također iz Otoka).
Firma Šumska biomasa d.o.o. ima dva ureda jedan u Zagrebu i jedan u Vinkovcima i po dvije tajnice u svakom uredu , a osnovna djelatnost poduzeća je da pronađe kooperante koji će pripremati sječku ( šumsku biomasu). Ovakva organiziranost poduzeća Hrvatske šume d.d. i poduzeća Šumska biomasa d.o.o. kao i poznato poštenje članova HDZ-a koji su bili blizu vlasti ili na vlasti u prošlom mandatu a naročito poštenje Petra Čobankovića omogućilo je slijedeći biznis u Upravi šuma Vinkovci kao i cijelom šumarstvu RH.
Naime, prilikom prikljupljanja šumske biomase , sječke, vodi se i evidencija o prikljupljenoj biomasi. Količina biomase koja se prikupi se ne važe već je „stručnjaci“ procjenjuju te je na području Uprave šuma Vinkovci ta procjena 23 tone po kamionu ali postoje i tri upravitelja šumarija na području Uprave šuma Vinkovci koji ne vjeruju Sučićevim procjeniteljima pa oni kamione iz svoje šumarije šalju na vaganje koje pokazuje da jedan kamion prikupljene biomase teži 28 tona po kamionu. Prilikom odvoza sječke sa deponija u šumama gdje se prikupljaju ne sudjeluju radnici Hrvatskih šuma niti imaju uvid koliko je biomase , sječke, odvezeno već to samostalno , na poštenje i povjerenje rade oni isti procjenitelji.
U Upravi šuma Vinkovci prikupi se godišnje oko 66000 tona šumske biomase , sječke, koja tvrdoj cesti u šumi vrijedi 35 eura/toni ili ukupni prihod oko 2.310.000,00 eura. Ovo najbolje od kadrova i stručnjaka što HDZ u našoj županiji, vukovarsko-srijemskoj, ima ukrade svake godine na području Uprave šuma Vinkovci biomase u vrijednosti 500.000 eura, a kako isti stručnjaci istim tempom i istim poštenjem rade na području cijele RH u svim šumama kojima upravljaju Hrvatske šume tj. oni oporezuju cca 20% , a ako vam se da računati ovdje imate pregled i količina i cijena sječke po svim upravama u Hrvatskoj. Model i poštenje je podjednako. http://www.sumari.hr/biomasa/urhsisak2008/1-3Sucic.pdf
Promjenama vlasti u RH došlo je i do manjih promjena u upravljanju Uprava HŠ po Hrvatskoj dok su upravitelji šumarija uglavnom isti, a te male promjene dovele su do pitanja među upraviteljima šumarija u Upravi šuma Vinkovci koliko je pošten Sučić i za koga je lopovluk za Sučića privatno, HDZ-e (crni fondovi), bivše ministre ili sve njih zajedno.

Komentari

jedno je pisati o nekoj

jedno je pisati o nekoj pljački "partijaša", a nešto sasvim drugo je olako se razbacivati "tezama" iz energetike.

google-energetičari izgleda uglavnom nemaju volje i radišnosti da dublje uđu u materiju pa da barem ovladaju osnovnim pojmovima. recimo, temeljna razlika između osnovnih i alternativnih izvora energije.

kazati da su novci uloženi u plinofikaciju slavonije "bačeni" jako je zločesta i neistinita. u europi plinofikacija je jedan od osnovnih preduvjeta normalnog energetskog razvoja, dok autor izgleda ne shvaća da alternativni izvori eneriji mogu dopuniti i diferzificirati osnovnu energetsku strukturu, a nikako je zanmijeniti.

nije istina da se slavonija devedesetih grijala na biomasu, jer je tada razvoj komercijalnih pirolitičkih ložišta manjih kapaciteta bio u povojima, a što se tiče grijanja na drva, baš bih volio vidjeti ima li autor šupu iza kuću u kojoj provodi trećinu ljeta dovlačeći i režući drva, te po jedno dva sata zimi u cijepanju. ako je mislio da je biomasa nešto "skoro isto" kao drva, grdno se prevario, u smislu komfora svakodnevne upotrebe.

ako se dalo truda i istraživanje eventualne pljačke, onda bi se najlakši trag našao u konačnoj potrošnji tj. gdje je sječka završila i po kojoj cijeni.

u austriji se tržište sječke prerazvilo i pretjerana ponuda prijeti kolapsom, tako da oni imaju ogroman interes stimulirate ložišta na biomasu u hrvatskoj, kao što su nijemci imali interesa u zagovaranju vjetroelektrana sve dok končar nije razvio proizcvodnju glavnih dijelova za iste.

za isplativost ulaganja u ložišta na biomasu za kućanstva i manje privredne jedinice ključna je stabilna ponuda i razvijeno tržište, koji nose stabilnu i dovoljno nisku cijenu. da bi se to postiglo koda nas, pravi uvjet je razvoj drvoprerađivačke industrije na tržišnim odnosima. od toga nas dijele mnoge godine čak i kad bi se sutra pojavila neka pametna vlast sposobna razvijati privredu.

s druge strane, prerazvijen austrijsko tržište nam je vrlo blizu, tako da je očit scenarij masovnog uvoza iz austrije.

tlapnje tipa "mi ćemo proizvoditi u dalju po toj i toj cijeni, a onda će kućanstva po toj istoj cijeni uvijek otkupljivati, a cijenu će fiksirati generalni sekretar ck sk hdz/sdp" zaboravite. komunizam je ekonomski propao svuda u svijetu i nema ni najmanjih naznaka da će se ikad vratiti.

Tko je glasao

Komunizam je propao

Komunizam je propao ali je ostala hajdučija ili lopovluk, koji je doživio neslućenje razmjere, jer gdje god se zagrebe lopovluk. Jasno je da lopovluk ide od vrha, pa se teško ili nikako ne iskorjenjuje.

A što se plina tiče najprije su mafijaški lobisti navukli ljude na plin, da bi im danas novi mafijaši dodijelili svijetske cijene, jasno uz hrvatske plaće.

Tko je glasao

Dumb posve se slažem sa

Dumb posve se slažem sa tvojim postom, jedno je što je acinum naveo kriminal i to se slažem , ali priča o nekoj solarnoj , vjetroenergiji , biomasi je magla za obične ljude.

Prva stvar već sada smo na knap sa sječom drveta u Slavoniji , zamislite samo da npr. se 30 % kućanstava grije na biomasu. Pa u roku od 20 godina smanjili bi za 20% tak posto površine šuma Spačve, a to bi bila katastrofa. Uzimajući u obzir da u Slavoniji većina šuma su šume hrasta sigurno za obnovu šuma je potrebno 50 -tak godina najmanje tamo gdje su debelo posječene

Drugo - nerealne gluposti da Hrvatska može proizvodnju struje prebaciti na solarne , vjetroelektrane , biomasu su plod izmišljanja "zelenih" udruga koje su financirane izvana da guguču gluposti. Hrvatska nema ni novaca ni mogućnosti da stvori ogromna područja koja će biti pod solarnim i vjetroelektranama , a značajno ulaganje u taj sektor bi doslovno u sekundi poskupilo struju ko što se to desilo Češkoj sa vrlo opasnim posljedicama za industriju.

Da li itko zna koliko se proizvede struje iz postavljenih 10 solarnih ploča 5x2m i usporedi to sa jednom običnom malo hidroelektranicom preinakom npr. vodenice na rijeci Korani...

Plin je skup ali nikako zbog Rusije nego zbog samih nas koji smo SVE PRODALI I DALI TALIJANIMA većinu od ogromnih nalazišta u Jadranu. Kada će se država povesti primjerom Venecuele koja je nacionalizacijom svojih izvora generirala gospodarski rast i jeftinim energentima pokrenuli proizvodnju - primarni i sekundarni sektor... Vjerovatno to našim slugama nikada nije na pameti...

Justice for all !

Tko je glasao

Da li itko zna koliko se

Da li itko zna koliko se proizvede struje iz postavljenih 10 solarnih ploča 5x2m i usporedi to sa jednom običnom malo hidroelektranicom preinakom npr. vodenice na rijeci Korani...
Jos kad bi u Korani bilo vode. Ovih dana korito korane je suho

Tko je glasao

raznolikost je bogatstvo

stariji energetičari će reći: nema do nuklearki, vjetroelektrane su propuh gdje za 0,01 MW trebaš 500T željeza, vizuelno onečististi pejzaž, od solarne elektrane ni za sol.....

plinifikacija je imama smisla u socijalizmu koji je imao ambicije do sedamdesetih postati i ostati neovisan pa je plin kao energent kojeg još tad nismo zdilali bio logičan
tako da te pljačke partijaša imaju i te kakvu ulogu u temi energetike
da pače navijanje mlina uvijek stvara upitnik iznad glave

čini se da je izlaz u raznolikosti, ne u uniformnosti - da nestane monopola
svaka energija koja se može uhvatiti iz okolice za male potrošače je dobra .... na žalost svjedočimo da "stabilna ponuda i razvijeno tržište" je izvor sranja

veliki moraju imati bar dvije alternative

Tko je glasao

stariji energetičari će reći:

stariji energetičari će reći: ...vjetroelektrane su propuh gdje za 0,01 MW trebaš 500T željeza

Ako tako kažu, treba ih smjesta otjerati u mirovinu: jer, ili ne znaju ili svjesno lažu za faktor 500: moderne vjetroeketrane teže oko 500 T/MW, od čega je oko 25% čelik (i željezo) . Odnosno 100-125 kg/kW.

The Observer

Tko je glasao

oni već jesu u mirovini

možda je moja greška jedna nula iza decimalnog zareza - ali samo to

inače se od jednog koji je bio u raznim nadzorima za hidrocentrale diljem ex yu, koji je ujedno bio i direktor jedne, dalo raznog zanimljivog čuti

na primjer da je Ombla već sedamdesetih odbačena kao sasvim sigurno neisplativa, puno gora situacija sa terenom od Buškog blata
pa priča za Bosnu i cijeli sliv , između ostalog da je rađen kanal za dotakanje Čapljine (ne sjećam se odakle), ali je voda nestajala iz kanala. Kad su kanal obložili limom da se to ne dešava, limove su izbijali nekongtrolirani i jaki vodoskoci

ako i pretjeruju, ili nisu dobro čuli od starosti pa im je umjesto 500/1 ostalo 500/0,1 .... sigurno bar ovo ne izmišljaju

ni ja se ne slažem sa njihovim stavovima protiv solarnih elektrana

Tko je glasao

Nije se radilo o decimalnom

Nije se radilo o decimalnom zarezu (faktor 10), nego of faktoru 500. Zato sam reagirao.

The Observer

Tko je glasao

svejedno, čelične vjetrenjače su nasilne u pejzažu

a za malo KW
ukupno imamo efekt kao i za forsiranje pasivne kuće
brdo energije i zagađivanja za proizvodnju samih strojeva (vjetrenjače i kuće) da bi se "sačuvao" okoliš, energija i bla
ali bolje da se opet ne dohvaćamo

što se tiče sunca, svakako je ipak veći dio čovječanstva na sunčanoj strani kugle
sunčeva energija se može hvatati na sto načina, a ako se uspije tridesetina akumulirati bit će dosta za sve male potrošaće

Tko je glasao

Meni su vjetrenjače baš lijepe...

ili barem puno ljepše od dimnjaka termoelektrana na ugljen...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

za taj jedan dimnjak

trebaš cca 5000 vjetrenjača
onda ti ne bi bile lijepe

ali daleko od toga da navijam za ugljen

Tko je glasao
Tko je glasao

Kažu ljudi da se od jednog ne

Kažu ljudi da se od jednog ne istomišljenika da naučiti više od 100 istomišljenika i naravno ako je on doista stvarni stručnjak iz energetike kako se da naslutiti iz ovog komentara a ne kao ja Google energetičar.

Uvođenje plinofikacije u Slavoniji je prvoklasni idiotizam jer su veći gradovi poput Osijeka, Sl.Broda i neki drugi već imali plinsku mrežu a plinofikacijom 90-tih godina plin je došao i u moju Županju i u susjedna sela , danas općine. Plinofikacija je financirana kreditima koje su dizale lokalne samouprave i građani svojim učešćem u gradnji plinske mreže.
Naravno građani nikada nisu niti će dobiti povrat uloženih sredstava, a jedinice lokalne uprave još i danas otplaćuju te kredite. Upravljanje plinskom mrežom u mom gradu je preneseno na PIS (plinaru istočne Slavonije) i PIS bez ikakvih opterećenja kreditima i ulaganjima za gradnju plinske mreže ( ima samo troškove održavanja) u mom gradu ostvari dobit oko 1.000.000,00 kuna godišnje a u susjednim općinama ostvaruje minus tj. ne može pokriti ni troškove održavanja.

U mom gradu je plin zamijenio kao energent ugljen koji se uvozio iz BiH , a koji se uvođenjem plina prestao uvoziti i prodavati u Županji, smanjio je potrošnju lož ulja jer su svi građani prešli na plin i bitno je smanjio potrošnju ogrijevnog drveta iz istog razloga.
Kolektivne stambene zgrade u centru grada su s lož ulja prešli na grijanje drvima i strujom i tako je i danas 17 godina od plinofikacije Županje.
U međuvremenu od 1996 godine do danas m3 plina je poskupio sa 0,66 kuna/m3 na današnjih 2,64 kn/m3 a ogrijevno drvo sa 50 DM/m3 na 280 kn/m3

Biomasa nije alternativni izvor energije ona je osnovni izvor energije nama u Slavoniji dostupan u dovoljnim količinama a svi drugi izvori energije plin, lož ulje, ugljen su došli kasnije i postupni mijenjali biomasu.

Drugi veliki problem koji vi stručnjaci namjerno zaboravljate je da smo mi izuzetno rastrošni u pogledu troška energije kWh/m2 godišnje koji se kod nas kreće oko 270 kWh/m2 godišnje u domaćinstvima koja čine 43% ukupne energetske potrošnje RH.
Forsiranje gradnje energetskih postrojenja da bi se omogućila bespotrebna i rastrošna potrošnja energenata umjesto investiranja u sanaciju objekata kako bi se smanjila potrošnja energenata je zločin prema gospodarstvu i građanima ove države.

Također griješite kada tvrdite da razvoj drvoprerađivačke industrije ima veze sa potrošnjom biomase. Drvoprerađivačka industrija sve drvne ostatke iz vlastite proizvodnje koristi za svoje energetske potrebe tek manji dio briketa i peleta se prodaje na tržištu uglavnom u malim količinama. Tek u zadnje vrijeme pojavilo se nekoliko pogona za proizvodnju peleta za izvoz uglavnom u Italiju i Austriju.

Nije točna ni vaša tvrdnja da je austrijsko tržište prezasićeno da će nas oni svojim proizvodima poklopiti.
Vi kao stručnjak bi ste trebali znati da je naša sječka ( iz Slavonije) energetski vrijednija od austrijske i u ovom trenutku sve što se može proizvesti sječke u Hrvatskoj može se prodati u Austriji i po cijeni od 70 eura/toni fco energana. Drugo naše izvozno tržište za sječku je Mađarska gdje se postiže cijena od 55 eura/toni fco Pečuh.
Najmanji dio sječke se prodaje i koristi u Hrvatskoj i to uglavnom u Našicama, Gospiću, sada i u Vinkovcima tj. uglavnom u objektima HŠ koji su nastali u suradnji firme Kolbach iz Austrije i HŠ u vrijeme dok je Zvonko Preveden , inače suvlasnik Kolbacha, bio savjetnik hrvatske vlade za energetiku u šumarstvu.
U pripremi je nekoliko isključivo energetskih projekata koji nisu naslonjeni na drvoprerađivačku industriju a kao osnovni energent će koristiti sječku koje trenutno nema dovoljno tj. veći je interes od mogućnosti HŠ i Šumske biomase d.o.o.

I upravo u vrijeme kada Šumska biomasa d.o.o. nije u stanju pomiriti sve potencijalne domaće potrošače sječke zločinačka organizacija unutar Šumske biomase d.o.o. krade cca 5 tona po kamionu.
Čudi me vaša tvrdnja da se može istražiti koliko je isporučeno sječke kod kupca jer ono što Šumska biomasa d.o.o. i HŠ vode u svojim knjigama je usklađeno problem je ono što se ne vodi u poslovnim knjigama a netko drugi odveze, proda i naplati a HŠ ostanu samo troškovi .

Možete li navesti nekoliko opravdanih razloga za plinofikaciju Dalmacije?

Tko je glasao

Možete li navesti nekoliko

Možete li navesti nekoliko opravdanih razloga za plinofikaciju Dalmacije

Za razliku od Slavonije tu stvarno ne postoji razlozi jer većina Dalmacije ima prosječno veće temperature zimi , te sama plinifikacija ne bi donijela nikakvu veliku zaradu nego po mom mišljenju veliki minus u konačnici...

Justice for all !

Tko je glasao

Stara plinara

Smijesna su ova "pametovanja" oko plinifikacije Dalmacije. Nemojte zaboraviti da postoje nalazista plina u Jadranu i da inozemne firme pronalaze obilna nalazista u Jadranu (nedavno je izdana koncesija za Albaniju, a rijec je o tektonski identicnom prostoru pa je za ocekivati da ima nalazista i kod nas). Na taj nacin ne bi bili ovisni o inozemnom plinu. Kombinacijom plina, vjetra, sunca, plime i oseke i valova moze se doci do epiteta hrvatske Kalifornije.

Takodjer ne treba smetnuti s uma da je grad Split imao plinaru od 1862.g. Kad se pogleda povijest plinare, vidi se da su neke stvari slicne kao i danas.

Već tijekom 1862. godine Split je dobio plinsku rasvjetu, pa su postrojenja i zgrade bivše plinare, kao i veliki rezervoar za plin, sagrađeni na dnu Plinarske ulice. Plinaru je sagradio francuski inženjer Josip Fridrick, kojemu je općinska uprava dala koncesiju na 50 godina. Njegovi nasljednici ponudili su je 1896. godine Općini na prodaju, no nikada nije postignut dogovor, pa je prodana tvrtki “Sjedinjene plinare” sa sjedištem u Augsburgu, koja je upravljala sa 25 plinara u Austriji i Njemačkoj.

Tijekom 1913. godine Grad je otkupio postrojenja koja su tada dobila naziv “Gradska plinara u Splitu”. Za pomoć pri uređenju i vođenju plinare ondašnji gradski oci obratili su se Bečanima, koji su u Split poslali svog stručnjaka, inženjera Karla Sprinzla. On je preuredio pogone, proširio plinaru i distribucijsku mrežu, te je sagradio još jednu peć za proizvodnju plina. Nedugo nakon Prvoga svjetskog rata postojala je ozbiljna namjera da se plinara premjesti negdje u industrijsku zonu, kako bi se povećala njezina učinkovitost ali i oslobodio vrijedan prostor u centru Splita. Negdje početkom 1930. godine napravljen je i financijski elaborat premještanja plinare, no ona, iz nepoznatog razloga, nikada nije napustila svoju Plinarsku ulicu.
Od tada Split ceka svoj plin koji sada ide u inozemstvo u Italiju.

Tko je glasao

prostor starog Hajdukovog

taj prostor je dugo bio idealan za plinaru i gnojiva - Plinarska i Zrinsko-Frankopanska granice urbanog i ruralnog .... onda ide vježbalište koje postaje staro hajdukovo, sjemenište i razno, paralelno se napokon radi katastar, ali prekasno - sve su to procesi koji dugo traju i do danas nisu riješeni, pa je ovo sa plinarom očekivano, - očito je da se uvijek bilo široke ruke u davanju koncesija onima koji nešto znaju, a nisu odavle pa se zna i da manje kradu :).

Dalmacija inače manje zamara što se plina tiče, za kuće su sasvim dovoljni kolektori kojima je cijena pala od kada su cijevni izmišljeni - odnosno grijanje, pa i kuhanje, niti zimi ne bi bio problem
problem su veliki potrošaći - a i tu imamo sad novo bio gorivo - masline, odnosno ostaci nakon prerade ulja, to je visoko kaloričan otpad vrlo funkcionalan, a maslinarstvo se jako poticalo zadnje desetljeće

Tko je glasao

tu je pitanje cijene plina,

tu je pitanje cijene plina, što vrijedi i da je more plina pod nama ako ga ne možemo kupiti ili ako je skuplji od drugih energenata.
ima ljudi koji za grijanje koriste robne kuće i autobuse javnog prijevoza, pogotovo umirovljenici.
lijepo zimi ujutro odeš iz kuže vozikaš se u busu u kojem je toplo onda odeš u trgovački centar koji se grije i gdje je toplo, tako izdangubiš pola dana i pola dana manje griješ stan, uštede su enormne, isto tako za grijanje mogu služiti knjižnice tako da čitaš knjige u čitaonici, šetnja po suncu i druge stvari.

Tko je glasao

Najbolje bi bilo...

grijat se negdje na poslu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i to bi bilo dobro. ali ti s

i to bi bilo dobro.

ali ti s busom i trgovačkim centrima u biti i ima puno veze sa problemima s energijom. udaljujemo se jedni od drugih, svak je u svom kantuni u svom autu, i sve to treba grijati, da se drugačije radi možda bi i manje potrošnje bilo. ako više ljudi provodi vrijeme skupa manje bi se trebalo grijati, naravno ne treba to biti u trgovačkom centru.

Tko je glasao

dakle ajmo napravit plan

dakle ajmo napravit plan zivota u dalmatinskim igluima

:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

plinofikacija dalmacije će

plinofikacija dalmacije će vjerojatno biti neuspjeh. jedino ako nemaju velikih industrijskih potrošača koji će opravdati svojom potrošnjom ulaganja. ali kako se industrija marljivo uništava vjerojatno ništa od toga.

tko sad doli ima para samo za instalirati sve na plin, a kamoli ga još i plaćati. uostalom čuh i od rodbine u slavoniji da tamo ljudi s plina prelaze grijanje drvima.

a da se rade gluposti u energetskoj potrošnji to je sigurno. škole u zadarskoj županiji su masivno građivale centralna rijanja na lož ulje čak i u one male škole s jedan dva razreda.
nekad je sve to na drva bilo grijano. drva imamo, ako nema država mogu i građani, roditelji nabrati drva ili ih kupiti. kod nas je ionako toplija klima i troši se puno manje za grijanje nego gore.
troškovi države, obrazovanja su i održavanje i grijanje škola. kad bi se koristili domaći resursi (drva, biomasa) sa sigurnom i stabilnom cijenom bilo bi i manje uvoza i vanjskotrgovinskog deficita i troškova obrazovanja.

Tko je glasao

Ko to more platit...

kod nas je ionako toplija klima i troši se puno manje za grijanje nego gore.

Ne dirajte mi ta lijepa sjećanja kad odeš nani na zimovanje, pa ideš leći u mrzlu sobu gdje lancuni i koltri pucketaju dok se svijaju oko cvokotavog tijela ;)

nekad je sve to na drva bilo grijano.

i na trkuladu (visokokalorična "lepinja", otpad nakon meljave maslina, kaloričnija i od crnike). Zašto više nitko ne koristi trkulade, nego se okolo bacaju?
http://www.blog.hr/print/id/1624745532/vonj-skolja.html

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

trkulada ili košćice kako se

trkulada ili košćice kako se kod nas kaže se sad uglavnom koristi kao gnojivo, i baca pod masline. kad sam bio mali sićan se da smo i mi ložili na košćice.

je kod nas se ne griju sobe i ja tako volim da je soba mrzla, ali pošto ima sve više zgrada i stanova s centralnim grijanjem treba i to uvažiti.
a drva ima za sada, ja sam nekad odem pa tamo gdje su izrasla stabla na zapuštenim putevima uberem drva. tako se čiste putevi i pobrine za ogrijev.

Tko je glasao

u nas se to zove pascica..

u nas se to zove pascica.. ali je problem u kaloricnosti.. jer izgori pec od nje..

nema ni 10 godina moji su se i na to grijali.. osim na drva, plin na bocu i struju..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa naravno da izgori peć...

ako ložiš samo s trkuladom - lipo pomišaš bokun trkulade sa sacipanom polutrulom drvenom paletom i - taman ;)

(nije li nebulozno da se nešto toliko kalorično i potpuno besplatno ne koristi za loženje?! Zapravo, nije čak niti besplatno, nego moraš platiti uljari da ti ju zbrine kao otpad, ili pak preuzeti, pa porazbacati tj. "zbrinuti" po okolišu... za gnojenje rijetko tko kod mene koristi, ne da im se to tegliti natrag do maslinika i šporkivat svoju neregistriranu krntiju)...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kod nas se mor platiti ako

kod nas se mor platiti ako želiš uzeti košćice, nije naka valika cijena čini mi se ali se plaća.
i ljudi to kupuju i voze u maslinike.

Tko je glasao

tako je i u nas samo mislim

tako je i u nas

samo mislim da se kupuju za grijanje ne za maslinike

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Acinum

Mogu se složiti sa večinom u dnevniku.
Znamo da je promjenjena uprava H.Š.
Veliko večinom su promijenjeni i Voditelji Uprava šuma kojih ima 16.

Znamo da je promijenjen i Voditelj Uprave šuma Vinkovci.
I ti ja znamo tko je došao na to mjesto:):):)

Dakle na njemu je sada da sve to posloži.
Bez obzira koliko teško bilo, on se mora uhvatiti u koštac sa tim problemima i vjerujem da ima potporu direktora koji ga je i imenovao na to mjesto.

Ako mogu pojedine šumarije raditi kako treba u upravi šuma Vinkovci, onda mogu i trebaju tako raditi sve.

Dakle na mom dragom prijatelju je da to pomete:):):)

Tko je glasao

Naš prijatelj ima i potrebno

Naš prijatelj ima i potrebno znanje i petlje da se upusti u koštac s kriminalom u HŠ tj. upravi šuma Vinkovci ali on sam ne može ništa.
Svi upravitelji šumarija i velika većina revirnika su ili članovi HDZ-a ili šute tj. prevladava politika ne zamjeranja . Zlatko je tek postao upravitelj i čini mi se da se bavi perifernim pitanjima ali to je samo moj dojam iz priča njegovih kritičara, dok raščićavanje kriminala u HŠ mora biti uz pomoć državnog odvjetništva i policije a sve glavne ljude u tom sustavu je postavio Tomo Čuljak i bez njega se neće pokrenuti niti jedna istraga.
Svi oni koji bi mogli i mortali pokrenuti istrage to ne čine iz razloga što osjećaju da je ova SDP-ova vlast prolazna (jedan mandat) i da ponovno za sada već 3 godine na vlast dolaze Tomo Čuljak (kao nikada jači do sada) i svi se boje odmazde.

Dakle još je najmanji problem spriječiti krađu trenutno ali kako ju zaustaviti trajno?
To Zlatko ne može napraviti sam, treba odluka u vrhu koalicijske vlasti da se uhapsi 2500-3000 članova zločinačke organizacije , ne samo u HŠ.

Tko je glasao

acinum

Prvi korak je imati saznanja iz svir revira i svih šumarija.
Zatim se ide na direkciju, pravnu službu i Pavelića.
Dalje se zna.
Sve poluge su u rukama Kukuriku koalicije i protiv očitog kriminala se treba boriti.
Ni Čuljak ni Čuljkovi neće moći ništa ako se krene na pravi način.
MORH
DORH
Prvaosuđe

Tko je glasao

Ispravak

Ne MORH nego MUP

Tko je glasao

Prvi korak se zna i imaju se

Prvi korak se zna i imaju se podatci.

Drugi korak je problem jer bi istragu trebalo voditi DORH i MUP iz vukovarsko-srijemske županije a podsjetiti ću te kako vođena istraga oko ukradenih trupaca iz jedne naše šumarije.
Vozač kamiona koji je sudjelovao u krađi doveze kamion ispred zgrade MUP-a u Županji, policija jedva pokrene istragu i osumnjiči samo dio prijavljenih sudionika da bi na kraju vještaci i šumarski inspektori na sudu rekli kako nema manjka te da HŠ nemaju štetu i svi kući a onaj nesretni vozač je na kraju odselio iz Županje i u Sl. Brodu vozi autobus.

Ako postupak budu vodili institucije države RH iz vukovarsko-srijemske županije ne da neće nitko završiti u zatvoru već će se krađa po dolasku HDZ-a ponovno na vlast i povećati.

Ovo treba izvesti USKOK ili neka druga tijela DORH-a i MUP-a bez znanja MUP-a i DORH-a vukovarsko-srijemske županije i tada će netko priznati komu su sve nošene vreće novca i veće od Sanaderovih.

Tko je glasao

acinum

Pravna služba H.Š obavi svoj dio posla.
Po tome su dužni odraditi posao u DORH-u i MUP-u.

A predmet se dostavi i na jednu drugu adresu.

pozdrav

Tko je glasao

Svaka čast temi i pristupu

samo bih kao digresiju ukazala na mit kako je Hrvatska bogata šumama. - površina šuma u Hrvatskoj iz godine u godinu se sve više smanjuje, dok je recimo u EU suprotan trend i u prosjeku se površina šuma povećava. Pošumljenost Hrvatske je niža od one u EU. Pitanje je je li iskorištavanje šumske biomase u Hrvatskoj neutralno, naprotiv, vjerojatnije je da nije...

(sličan mit postoji i vezano uz vodu, a iz godine u godinu sa strepnjom isčekujemo Velu Gospu i buljimo u oblake, dok nam usjevi propadaju i uvode se redukcije u jeku turističke sezone)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

1.Molio bi podatke o smanjivanju POVRŠINA POD ŠUMOM.
-Možemo tu govoriti o površinama koje su izgorile ali one su se obavezne pošumiti ili se obnavljaju prirodnom obnovom.
2.Dalje daj mi podatke o tome da je pošumljenost šuma niža od one u EU.
Ovdje nemoj zaboraviti da se šumarstvo u hrvatskoj temelji na prirodnoj obnovi, a puno manje na pošumljavanju za razliku od zemalja EU gdje je zastupljenije pošumljavanje.

Ako zanemarimo kriminal i lopovluk kojeg imamo svugdje budi sigurna da u H.Š ima i te kako dobrih stručnjaka koji znaju gospodariti istima.

Tko je glasao

Nabasala negdje ovih dana...

u nekom pdf-u... Govori nešto kao (citat po sjećanju) "dok se površine šuma u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više smanjuju zbog ekstenzivnog gospodarenja, pretvaranja šuma u pašnjake i građevinske zone, na nivou EU se sve više vodi računa o pošumljavanju, pa je tako ukupna površina šuma u EU posljednjih desetljeća povećana za površinu veličine Grčke". Tu je bio i podatak o EU, te o našoj obavezi, kao budućoj članici, da očuvamo i povećamo svoje šumske površine "jer su manje od onih u EU". Ne mogu opet naći link, ako nađem, stavljam.

Ako zanemarimo kriminal i lopovluk kojeg imamo svugdje budi siguran da u Hrvatskoj ima i te kako dobrih stručnjaka koji znaju gospodariti istom :)

(živa je sreća da se šumarstvo u Hrvatskoj temelji na prirodnoj obnovi;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

Možda se može govoriti o neobraslim zemljištima.
Zna se po zakonu kako se izdvajaju šume i šumska zemljišta.
Dakako da bi imao što tu za reči.
Nemam pojma o ekstenzivnom ghospodarenju jer mi to ne poznajemo.
Navedi primjer.
Što se tiće šuma u EU oni najviše rade na plantažnom uzgoju što je kod nas zanemarivo.
Plantaže su naj nestabllniji eko sustav.
I kao takve su samo trka za novcem.
Moraš znati Bigi da se našim šumama gospodari stotinama godina.
tako i sa slavonskim hrastom lužnjakom.
Oni koji se danas sjeku uzgojile su generacije upravo šumara radom baziranim na prirodnoj obnovi (koju ti dolje ismijavaš).
Zato mi je "najdraže" kad se ljudi petljaju u struku o kojoj pojma nemaju.

I još da ti napomenem da se u H.Š. uvijek sjeće manje od prirasta istih.

Dakle imamo konstantu povečanja drvne mase.

Molio bih te da pogledaš "prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu".
Tu se krije zamka na koji način će mnoge površine koje spadaju pod šumu i šumsko zemljište biti pretvorene u poljoprivredne površine.

Nešto slično se dogodilo i sa davanjem služnosti na šumsko zemljište u svrhu podizanja višegodišnjih nasada.
To su površine koje definitivno mogu biti izbrisane iz katastra šuma i šumskog zemljišta.

Ovo su male sitnice koje navodim.
Problem je ogroman i vrlo sam zabrinut što će dalje biti.

Tko je glasao

Bigi

NA fakultetu sam imao izuzetnu čast da mi predaje vrsni stručnjak i odličan čovjek pok. prof.dr.sc. Branimir Prpić.
Evo što je napisao u kratko kao uvod u Šumarskom listu 2005 godine:

RIJEČ GLAVNOGA UREDNIKA
ŠUME I ŠUMARSTVO U HRVATSKOJ I EUROPSKAUNIJA
Zahvaljujući naporima naše izvršne vlasti, posebice našega Premijera, započeli su
pregovori o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Veliki posao usuglašavanja zakonskih
akata EU i naše Republike već je u tijeku preko odabranih pregovarača i bez dvoumljenja
možemo utvrditi kako je naša sudbina u njihovim rukama.
Razmišljajući o našim šumama koje predstavljaju prvorazredno prirodno bogatstvo na
europskoj razini o kojemu hrvatska šumarska struka i znanost vodi skrb, navodi nas na
usporedbu naših šuma s europskim šumama. Mi koji poznamo šume zemalja osnivača
EU – Njemačke, Engleske, Francuske, Nizozemske sa sigurnošću možemo utvrditi kako
od šumarstva tih zemalja ne trebamo sve doslovno prihvatiti.
Budemo li naše zakonske akte o šumama i šumarstvu prilagođavali zakonima tih
zemalja koji se odnose na šume bit će to, makar samo u legislativi naš korak u 19. stoljeće
jer se već tada hrvatska šumarska struka opredjelila za prirodnu šumu (Kozarac,
Kesterčanek i dr.).
Naime, naše šume su u 95 % površine prirodnoga sastava s velikim pozitivnim utjecajem
na okoliš kroz općekorisne funkcije šume. One se prirodno pomlađuju a tijekom
njihova dugoga života uzgojnim postupcima vodi se skrb o prirodnom sastavu te napose
o tehničkoj kakvoći stabala. Kroz uzgojne postupke u našim šumama posebno je
naglašeno nekoliko ciljeva. To su: održati prirodnost šume, postupati u smislu održivoga
razvoja, održati i unaprijediti općekorisne funkcije šuma (opća zaštita prirode, biološka
raznolikost i očuvanje genofonda, uui tjecaj na klimu vezivanjem ugljika, pitka voda u
šumi, sprječavanje erozije, bujica ii poplava, pročišćavanje zraka) te proizvesti drvnu
sirovinu visoke kakvoće.
Uvjereni smo kako bi naše šume i stručni postupci u prirodnoj obnovi i njezi šume
mogli poslužiti kao model za šume EU, budući da su njihovi ciljevi slični ali nisu ostvareni.
Naše šumsko prirodno bogatstvo uz more i poljodjelstvo predstavlja golem biološki
kapital naše zemlje, koji nije dobro zanemariti.
Stoga preporučujemo našem predstavniku u pregovorima s EU da uzme u obzir argumente
koje smo gore naveli.
Prof. dr. sc. Branimir Prpić

Tko je glasao

Mi koristimo samo 4% biomase

Mi koristimo samo 4% biomase (sječke) od mogućih 100% a tome još treba dodati 300.000 hektara pašnjaka koji su zarasli i pretvoreni u šikare i loše šume tj. idealni su za krčenje i pretvaranje u sječku.

Hrvatske šume su jedno od boljih šumskih društava u Evropi i stanje naših šuma je dobro ali za razliku od Austrije, Njemačke, Švedske mi koristimo samo komercijalno drvo a šumsku biomasu (sječku) smo tek nedavno počeli sakupljati dok u navedenim zemljama udio sječke u energetskoj potrošnji je preko 20%.

Tko je glasao

Acinum

citiram te:

"Hrvatske šume su jedno od boljih šumskih društava u Evropi i stanje naših šuma je dobro ali za razliku od Austrije, Njemačke, Švedske mi koristimo samo komercijalno drvo a šumsku biomasu (sječku) smo tek nedavno počeli sakupljati dok u navedenim zemljama udio sječke u energetskoj potrošnji je preko 20%."

I ovdje moramo paziti na strukturu naših šuma.
Izvlačenje biomase iz plantaža je jedna stvar, a iz prirodnih šuma druga stvar.
Isto tako zavisi i o samoj ekonomskoj politiki pojedinih firmi koje se bave šumama.
Uzmi u obzir i vlasničku strukturu pojedinih zemalja.

Osobno sam još uvijek sretan sa našim šumama.

Tko je glasao

Nisam puno upucen u sve to.

Nisam puno upucen u sve to. Znam da se u mojem mjestu prebivalista planira izgraditi elektrana na biomasu. No obzirom na blizinu velike prehrambene tvornice sve je to upitno. No postavlja se jedno vrlo jednostavno pitanje. Koliki su transportni troskovi i kolika je kalorijska vrijednost biomase?
Ono o cemu razmisljam i ne znam da li postoji mogucnost je da li se sjecka moze jos usitniti i na licu mjesta odredjenim postupcima pretvoriti u humus?

Tko je glasao

Bosancero

Evo nekoliko linkova:
http://www.poslovni.hr/vijesti/hrvatska-prilika-za-grijanje-na-biomasu-1...

http://www.vecernji.hr/zivot/grijanje-biomasu-trostruko-je-jeftinije-ne-...

[PDF]
ENERGETSKI POTENCIJALI I TRENUTNE AKTIVNOSTI - HO-CIRED

[PDF]
Biomasa

PDF]
Energija biomase - Obnovljivi izvori energije - MINGORP

[PDF]
Proizvodnja toplinske energije iz drvne biomasa

Bosancero imaš masu linkova koje možeš nači na internetu.

Na ovo pitanje:

"Ono o cemu razmisljam i ne znam da li postoji mogucnost je da li se sjecka moze jos usitniti i na licu mjesta odredjenim postupcima pretvoriti u humus?"

U dosta situacija se to i radi gdje se npr. granjevina i ostalo sitnije drvo pri čišćenju šuma (donja etaža, prorijeđivanje itd) melje- sitni . Ta masa se vraća u šumu gdje se kasnije prirodnim putem pretvara u humus puno brže u unutrašnjosti nego na mediteranu (Klima).

Tko je glasao

Da bi bilo koja banka

Da bi bilo koja banka financirala takav projekt potreban je dugogodišnji ugovor s firmom Šumska biomasa d.o.o. o isporuci biomase.
Natječaji su nedavno zatvoreni i šumsku biomasu na području Vukovarsko-srijemske županije dobila je jedna turska firma za energanu u Babinoj gredi, područje Brodsko-posavske, Požeške i Osječko-baranjske dobilo je poduzeće Strateška energija za svoju energanu u Županji.
Cijena sječke na cesti u šumi je 35 eura po toni a s troškom do 70 eura po toni fco energana smatra se isplativim troškom.

Tko je glasao

samo da potvrdim o

samo da potvrdim o babogredskoj energani
http://www.babinagreda.net/index.php?topic=620.msg8341#msg8341

mi babogredci smo još u nevjerici, na nevjericu već naučeni, valda...

Tko je glasao

Projekt u Babinoj Gredi je

Projekt u Babinoj Gredi je problematičan u smislu ukupne energetske efikasnosti postrojenja.
Prema našim propisima ukupna energetska efikasnost za postrojenja na biomasu je 50% . Efikasnost postrojenja je 20% struja i sada nedostaje još 30% za potrošnju topline. Vrlo često se predviđa gradnja staklenika kao kod vas u Babinoj gredi ali mislim da će to biti nedostatna potrošnja topline ali bar prisiljava investitora da otvara nova radna mjesta.

Tko je glasao

ne ulazim u tehničke detalje,

ne ulazim u tehničke detalje, ali sama činjenica da je u igri privatni kapital (50 mil €) pretpostavlja da je netko mislio i o tome

Tko je glasao

Izmjene tarifnog modela su se

Izmjene tarifnog modela su se dogodile u svibnju 2012 godine. Prije nije postojala obveza ukupne energetske korisnosti od 50% za energane na biomasu koje prema sadašnjim tehnologijama imaju električnu korisnost 20% a ostalo bi trebalo biti potrošač topline.

Strateška energija d.o.o. je u Županji problem riješila predviđenom gradnjom tvornice peleta tako će od ukupnih 5MW snage 20% tj 1 MW biti struja a ostalih 4MW toplina za proizvodnju peleta a što je velika prednost u odnosu na staklenike jer pelete trebaju toplinu cijele godine a staklenici nekoliko mjeseci.

Obzirom da ulažu velike novce vjerojatno su mislili na sve.

Tko je glasao

Turska alka

U posljednje vrijeme svuda sami Turci - preuzimaju marine, raznorazne turističke kapacitete, srušili onu pomorsku akademiju u Šibeniku radi ogromnog turističkog projekta, evo ih u Dini/Diokiju...

Isplatile se one investicije u turske sapunice, a i naši bi diplomati mogli ponešto naučiti od turskog ambasadora u Hrvatskoj...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

Zato su i bili na alki.

Tko je glasao

glistama.. eto ti postupka..

glistama..

eto ti postupka.. koji je odavno poznat..

no kaj bi ti sa humusim? za poljoprivredu? gnjojivo? pa sto bi pobogu gnojio s tim, kad se tako malo sadi?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci