Tagovi

Bilo je lijepo dok je trajalo ili populizam bez granica

Odluka Državnog zavoda za statistiku o podjeli Hrvatske na tri statističke regije, još nam je svježe u sjećanju, izazvala je gnjev varaždinskog župana Radimira Čačića pa je u emisiji Otvoreno, zajedno sa županom koprivničko-križevačkim Josipom Friščićem najavio održavanje referenduma u svojoj županiji.
Da slučajno ne bi ispalo kako prvi HNS-ovac Međimurja najmanje jednako ne brine za dobrobit svoje županije, za referendumom je na ovim stranicama zavapio i naš kolega drlesar.

Za razliku od Friščića koji je ostao samo na kritici spomenute odluke i drlesara koji se zadovoljio navedenim i člankom na svome blogu, Radimir Čačić je otišao i korak dalje. On je osigurao da Skupština Varaždinske županije donese i odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o tome što misle o navedenoj podjeli Hrvatske na regije.
A onda je nastupila pravna država pa je varaždinski Ured državne uprave donio odluku da je odluka o raspisivanju referenduma nezakonita i protivna Ustavu RH.
A onda je Čačić rekao da dobro ali mi ćemo onda…i.t.d.

Sad se tu opravdano može postaviti jedno pitanje. Zar oni koji su referendum raspisali ili za njime vrištali nisu znali da za raspisivanje referenduma nema šanse?
Mirnoća kojom je Čačić obznanio odluku Ureda državne uprave govori da jesu. A kako i ne bi? Nije referendum šala pa da ga raspisuje tko hoće, kad hoće i o čemu hoće. Piše to i u odgovarajućem zakonu koji sigurno nije nepoznat pokretačima ideje o referendumu.

Pa zašto se je onda izvodila predstava u skupštini i na svakome koraku najavljivalo i zalagalo za raspisivanje referenduma? Koliku ulogu u tome ima činjenica da se bliže parlamentarni izbori? Ja mislim veliku.

Nije nevažno ako uspiješ zazibati mase i uvjeriti ih da baš ti najviše vodiš brigu o životnom interesu građana svoje županije. Ti im onda ispadaš prijatelj, a oni koji tvoj poklič ne slijede, valjda suprotno od toga. A u politici se jako dobro zna da se glas daje onome za kojeg si uvjeren da ti je prijatelj pa ta činjenica opravdava sve što pridonosi učvršćivanju baš takvog uvjerenja. Ali gdje je granica? Da li ona u politici uopće postoji?

Ja mislim da bi trebala i da negdje mora postojati crta. Vidim je tamo gdje ju povlači zakon. Nije moralno svjesno obmanjivati narod. Međutim, poznato je i da moral u politici nije uvijek na prvome mjestu.

Siguran sam da odluci Ureda državne uprave neće biti posvećena emisija Mislava Bage, Siguran sam i u to da drlesar neće istoj posvetiti članak na blogu. I priznati da on i kolega mu Čačić nisu bili u pravu.

Zato to činim umjesto njih. Da im olakšam.

Komentari

Ma kakve regije, o čemu mi

Ma kakve regije, o čemu mi pričamo. Hrvatska sa svoja 4,5 milijuna stanovnika slobodno može imat jednu regiju, zvanu Hrvatska i to bi trebao bit kraj priče. Regije znače samo dodatnu birokraciju, koja nam uopće nije potrebna. Što će nam dvadeset županija i župana i isto toliko županijskih ureda za koje nitko ne zna niti čemu služe ni što rade, ako uopće išta rade? Sve su to najobičniji nametnici koji su sami sebi svrhom. Hrvate treba strpat u jednu malo jaču bazu podataka, zajedno sa stručnim spremama i radnim iskustvom, te temeljem toga isprogramirat potrebna radna mjesta i u tom smislu poticati razvoj gospodarstva i to iz jedne centrale. Administraciju treba ukinut, a ušteđene županijske plaće prebacit u mirovinski fond i podijelit penzićima.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Potpisujem LQ, jedino sto se

Potpisujem LQ, jedino sto se Hrvatska ne razvija ravnomjerno u svakom svom dijelu - tako da je to jako bitna odrednica. I da - lova se iz EU fondova dijeli regijama - tako da regije treba pametno osmisliti.

Tko je glasao

Aha. Najjeftinije bi ti bilo

Aha.
Najjeftinije bi ti bilo da to sve prepustiš EU pa nek' plaćaju neke druge budale, onak usput, da ti dam ideju, makar znam da ti se neće dopasti :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Drugim riječima želiš

Drugim riječima želiš reći da ti zastupaš tezu o dvadeset županija i dvadeset župana i dvadeset županijskih ureda i dvadeset...? Vidjeli smo što je aktivan županijski "rad" na primjeru župana Posavca i njegove bivše priležnice, sadašnje zakonite supruge...nećeš ti zakona..ne bi me čudilo da iz takvog aktivnog županijskog rada proistekne koji mali županić.:):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Bio sam i jesam u pravu. I

Bio sam i jesam u pravu. I nisam se zadovoljio tekstom kojeg spominješ.
Prvo, ostaje činjenica da je odluka DZS suprotna odluci Sabora iz lipnja 2003.
Drugo, ostaje činjenica da Regija sjever 2013. ispada iz prava korištenja sredstava strukturalnih fondova što priznaju i u Vladi ali obečavaju da će tada napraviti novu regionalnu podjelu (!?)
Treće, u Saboru sam pokrenuo postupak sukladan Poslovniku i zatražio izvještaj ministra Primorca ( iako čudno ali po Zakonu njegovo ministarstvo je nadležno za nadzor nad DSZ -om).
Četvrto, Statistički savjet nije raspravljao o odluci ravnatelja.
Peto, obavljen je razgovor s predstavnikom EK u RH u kojem je utvrđena mogućnost preispitivanja odluke u trenutku kada otvorimo pregovore o 22. poglavlju pod uvjetom da Rh to zatraži. O tome sljede razgovori s Sanaderom.
Šesto, odluka o zabrani referenduma je za mene bila očekivana iako i dalje tvrdim da je problem u direktnoj vezi s regionalnim razvojem a to jeste u nadležnosti županije.
Sedmo,referendum će se ipak provesti. U studenome ove godine.
Osmo, iako sam već odustao, ipak ću ovih dana čitateljima pollitike omugućiti da sed detaljnije informiraju o fondovima regionalnog razvoja EU koji iznose 135 milijardi eura a koji se dijele po kriterijima (ciljevima) 1,2 i 3.
Deveto, 20.000 potpisa građana na predstavci Vladi RH demantiraju tvoju tvrdnju o obmani građana.

Tko je glasao

Šesto, odluka o zabrani

Šesto, odluka o zabrani referenduma je za mene bila očekivana iako i dalje tvrdim da je problem u direktnoj vezi s regionalnim razvojem a to jeste u nadležnosti županije.

Upravo to i tvrdim u tekstu koji sam napisao.

Navodnih 20.000 potpisa građana na predstavci ne demantira već potvrđuje moju tvrdnju.

Žalosti činjenica da i nasuprot tome što znate kako je odluka o raspisivanju referenduma nezakonita i neustavna namjeravate nastaviti s obmanom građana o valjanosti referenduma za kojeg znate da nema druge svrhe doli osobne i promocije stranke. Referendum u studenom? Slučajno pred izbore?

Poanta onoga što sam u članku napisao nije osporavanje metoda političke borbe, nego to da temelj za to ne bi smio biti nezakonita i neustavna odluka za koju se unaprijed zna da neće proći.

To je politički nemoral. Ako ga netko još uopće zna razlikovati od političkog morala.

B-52

Tko je glasao

20.000 potpisa nisu navodni

20.000 potpisa nisu navodni nego stvarni bez obzira sviđalo se to tebi ili ne.
Različito čitanje i tumačenje zakona nije samo naš stvarni život. Toga ima u svakoj državi pa i kod nas. I zato postoji Ustavni sud. Da se mene pita referendum u ovom slučaju doveo bi do Ustavnog suda. Ne radi ovog slučaja nego za budeće moguće različito čitanje " u nadležnosti regionalne samouprave"
Razumijem to da ne možeš prihvatiti činjenicu da je Čačić uspio homogenizirati ljude kontra glupih odluka vlasti.I razumijet i to da te najviše smeta što to nisu kapitalizirali tvoji. Ali sam očekivao da su ti od Čaćića i stranačkog nadmetanja bitniji interesi građana.
Nek i susjedu crkne krava....

Tko je glasao

Izraz "navodni" ne znači da

Izraz "navodni" ne znači da sumnjam u postojanje istih već na to da je podatak naveo netko drugi.

Različito tumačenje je moguće zbog čega postoje oni koji su za to ovlašteni i čije mišljenje se u granicama pravne procedure treba poštivati.

Ja pak ne razumijem tvoju nervozu kad netko i spomene Čačića i HNS osim u hvalospjevima. Propustio si uočiti činjenicu da pripadam regiji na koju bi se fantomski referendum trebao odnositi. Ne bih imao ništa protiv da i moja županija dobije više love. Utoliko ne stoji ono o susjedovoj kravi. Ili volu.
Međutim, isto tako ne želim da mi politikanti i pozeri pokušavaju prodati rog za svijeću jer to implicira da me smatraju dovoljno glupim da povjerujem kako im osobna promocija nije na prvome mjestu, a ovo za što se zalažu tek sredstvo da to postignu.

U tekstu se upravo i zalažem za malo političkog morala jer su mi interesi građana važniji od promocije Čačića i HNS-a.
Pa i sam govoriš o kapitaliziranju nečega za što znaš da neće pomoći i od čega građani neće imati niti malo koristi.

Ja nisam ni riječ napisao o opravdanim zahtjevima prema vladi, inicijativama u saboru, javnom kritiziranju onih koji nisu ispoštovali odluku sabora ili se nisu dovoljno borili s EU da podjela na regije bude više u skladu s našim željama i potrebama. Molim te da uočiš to.

Ja pišem samo o jednom potezu, odluci o raspisivanju referenduma od koje nikakve koristi za građane i za koju oni koji su je inicirali unaprijed znaju da je takva..

Samo to je ono politikantstvo i politički nemoral o kojem pišem. Ako si u stanju to prepoznati.

B-52

Tko je glasao

drlesar, uistinu bih volio

drlesar, uistinu bih volio vidjeti, a već sam jedanput postavio to pitanje, koji su to projekti koji su zaustavljeni ovakovom podjelom na statističke regije. Nažalost, nisam dobio odgovor, a mislim da je taj odgovor najbitniji kad pričamo o ovoj temi.
Cijelo vrijeme se priča o nemogućnosti povlačenja novca iz EUfondova koja je nastala tom podjelom. 30 milijuna eura je cifra kojom se barata.
Postoje li gotovi projekti i programi koji zadovoljavaju sve uvjete da povuku taj novac?
Ili se želi izboriti za samu mogućnost povlačenja eura? Pa ako povučemo, dobro, a ako ne, nikom ništa.

Predstavljanje gotovih projekata koji zadovoljavaju sve EUnorme za povlačenje novca iz EUfondova, a koji prekrajanjem statističkih regija padaju u vodu, mislim da bi izazvalo više publiciteta od (ne)održavanja referenduma. Naravno, ukoliko takvi projekti postoje.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

"uistinu bih volio vidjeti,

"uistinu bih volio vidjeti, a već sam jedanput postavio to pitanje, koji su to projekti koji su zaustavljeni ovakovom podjelom na statističke regije. Nažalost, nisam dobio odgovor, a mislim da je taj odgovor najbitniji kad pričamo o ovoj temi." Ma ne, malo si pobrkao stvari. U ovom trenutku pa sve do ulaska u EU koristiti ćemo pretpristupne fondove i to po modelu koji ide na način da EK (europska komisija) raspiše niz natječaja koji se protežu (od-do) zaštite okoliša, zdravstvaa, socijale, kulture, gospodarstva... Ove godine kreće IPA koja objedinjuje masu strukturalnih fondova.. Više o tim fondovima imaš na http://www.euroinfo.hr/index.php?page=stranica&id=1 Evo, možda si negdje usput kad čuo sa CARDS, INTERREGm SAPARD? To su ti sve pretpsristupni fondovi na koje su se prijavljivale udruge, ustanove, općine, gradovi, poduzetnici, firme... Stvar je u tome da je to TRŽIŠTE i samo su projekti koji su zadovoljili rigorozne uvjete prolazili... A ovo oko čega se zblesirala raja i 3 staističke regije je stvar u tome da ukoliko STATISTIČKI GLEDANO (prosjek) budemo prebogati, NEĆEMO uopće imati šansu PRIJAVITI bilo kakav projekt ili program na PRISTUPNE FONDOVE, jednom kada uđemo u EU. Dakle, hrvatine iz cjele države trebale bi shvatiti da gubimo SVI. Naime, stvar je vrlo jednostavna: zbog zagreba čakovcu će umjetno narasti prosjek i moja udruga neće moći prijaviti NIŠTA na natječaje na koje će recimo udruga iz Belog Manastira moći. I još nešto: NE postoje u ovom trenutku gotovi projekti ili programi da bi se vidjelo što je zaustavljeno. To tek slijedi. Ali postoji nešto što se zovu ROP-ovi ili ti ga regionali operativni programi (evo ti primjera), a postoje i srednjoročni strateški dokumenti NA TEMELJU kojih će se kada za to dođe vrijeme pripremati projekti i programi i za koje će se pokušati doći do novaca. NAIME, u ovome je trenutku BITNO, JAKO BITNO dobiti tu mogućnost da s elova uzme, a vidiš, tu je zaštekalo jer HDZ ne zna računati. Eto, nadam se da ti je sada jasnije o čemu se radi. Jednom kada dobijemo mogućnost dobiti novce, sve ovisi od pameti koja će pripremati i pisati projekte i programe. NAime, ponuđenih XXX eura po glavi ne mora i AUTOMATSKI značiti da će se tih XXX eura i realizirati. Kako se radi o tržištu, moguće je da će se realizirati samo XX eura. No, PONAVLJAM, bitno je uopće imati mogućnost prijaviti neki program ili projekt. Kako sad astvari stoje, po svemu sudeći, do toga u našoj regiji (zagreb+) neće doći.

Tko je glasao

A mogu li župani iz

A mogu li župani iz županija Sjeverne regije pozvati ostale župane iz Hrvatske na nekakav sastanak i pokušati pokrenuti širu akciju?
Ima još župana koji nisu HDZ-ovci i od kojih bi se mogla zatražiti podrška. Pa pokušati organizirati referendum na državnoj razini.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mhm, meni osobno je bezveze

Mhm, meni osobno je bezveze kaj se iz te priče napravila politička priča, a nije trebala. Naravno, forsirao ju je HDZ. U Međimurju autolakirer nije imao muda ići sa odlukom o referendumu, stisnuo ga je HDZ, koalicijski partner. I to pokazuje koliko je politička kasta involvirana u sve moguće i nemoguće kombinacije apsurda.

Još mi je bezveze kaj inače jako malo ljudi konta bilo šta. Naime, i tih 20 000 potpisa nije puno jer samo u Međimurju živi 120 000 ljudi. To znači da jako malo ljudi uopće razmišlja o bitnim stvarima. Čime se naši ljudi bave? Zar ih ne veseli ulazak u EU? Nove mogućnosti? Nova prijateljstva? Novi načini rada, školovanja?.... Dokaz za to su francuski izbori i fantastičan odaziv. Francuzi su željeli sudjelovati...

Jer, ako recimo izgubimo pravo na bespovratna sredstva, i KAD ljudi toga postanu svjesni, kaj onda? Opet ona stara: pa govorili smo vam? Meni je nekako kao aktivistu u OCD bitno da dobijemo ta prava, i nadam se da ćemo ih što više iskoristiti za pametne stvari.. Evo, ja vodim projekt enastave (www.kneja.hr/enastava) i volio bih da što više proferora/ica uključim u projekt i da što više klinaca može uživati u takvoj vrsti nastave. No, sad mi je HDZ shebao koncepciju, a zbog čega? Inata? Neznanja? Osvete? Ni u jednoj županiji nisu na vlasti pa je valjda to neki političko-psihološki pritisak? Ma daj...

Nadalje, pitaš za župane.. Isuse... Ok, pretpostavimo da ih ima i da hoće. A šta oni mogu? Osobno, najviše vjerujem u narod i njegovu moć. Kad 100 000 ljudi izađe na ulicu, to je nešto. Hoće li 100 000 ljudi izaći na ulicu zbog tamo neke statističke podjele? Ma daj molim te.. O čemu mi to brijemo..? Meni je danas problem skupiti 10 ljudi na besplatnoj radionici gradnje niskoenergetske kuće (http://www.ekosela.org/modules/myalbum/viewcat.php?cid=18)
a kamoli ići sa ovakvim nećim..

Rješenje oko regija? Maknuti HDZ sa vlasti, tražiti od eurostata promjenu regija. Dug proces, ali ako nema druge, nema druge. Vi SDPu bliži stisnite malo Jurčića da vidimo hoće li to napraviti ako bude premijer. SDP u Međimurju podvija rep kao i on u Varaždinu. Premlačni su. Izgleda da baš i ne kontaju o ćemu se tu radi.. Ma velim ja da naša generacija mora preuzeti stvari u svoje ruke. Ljudi, nemojte samo ići na izbore i glasati, kandidirajte se...

Tko je glasao

A ti si taj s knejom

A ti si taj s knejom :)
Ozbiljno: gledala ja to u par prilika i mislim super, super - da nam je toga više.
Znam kako je teško pomaknuti ljude s mjesta za bilo šta u čemu ne vide svoj trenutni dobitak. Interes, pogotovo dugoročniji, nije dovoljno jaka sila da ih zainteresiraš. I to mi je nevjerojatno tužno. Moram priznati da čak osjećam i prezir kada se sve svede na klasično proklinjanje političara. Ne valja, normalno da ne valja. Ima drugih načina, iskoristimo ih sve.
Za ovu priču s referendumom je katastrofa da na kraju ispadne jedino ispolitizirana priča u stilu šta opet onaj Čačić drami, hoće biti premijer i skreće pažnju na sebe. Ma nebitan mi je on potpuno ovog trena (makar bi u sljedećem mogao biti itekako bitan), ali toliko debeli zid bez prozora između nas i mogućnosti da se angažmanom iskoristi dostupno - ma ždere me to već tjednima i neide mi u glavu. Tih jadnih 20.000 potpisanih su svjesni svega upravo na način koji sam opisala u prethodnim komentarima. A gdje je Hrvatska, majko mila?! Neki anonimni ljudi su si, da prostiš', potrgali dupe da te projekte naprave i povuku lovu.
Mislim da sam tebi već na neki post ostavila komentar da su me već pred 20 godina fascinirale njemačke Buergerinitiativen i kako bih voljela razvoj politički svjesnog i odgovornog društva u tom pravcu, a ne puko politikanstvo kakvo imamo.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Dragi silverci. Ne radi se o

Dragi silverci.
Ne radi se o projektima nego o kriterijima za pravo kandidiranja programa za dobijanje nepovratnih sredstava iz fondova EU. O tome sam već pisao zato sada samo kratko: regija koja sa svojim BDP PS PKM dostigne 75% BDP PS PKM EU 27 ne može kandidirati NIKAKVE projekte ili programe. Tih 75% je granica!
BDP PS PKM EU 27 za 21 503 eura. 75% od toga je 16.100.
regija Sjever , prema sadašnjim podacima i procjenama stručnjaka 2013 dolazi do tih 75%.
Pravo korištenja započinje ulaskom u EU.
Ne prije, sada se mogu koristiti predpristupni fondovi koji s ovom pričom nemaju veze.

Tko je glasao

Ako su bitni samo kriteriji

Ako su bitni samo kriteriji usporite rast BDP-a. :-)

Kad si već spomenuo predpristupne fondove, vidjeli smo koliko smo katastrofalno malo povukli novca iz tih fondova. Bojim se da bi i ovdje bilo isto, bez obzira na kriterije.

Iz odgovora sam shvatio da projekti ne postoje i da se samo želi upasti u kriterije za kandidiranje projekata.
Ako uzmemo 2011.(to je moj osobni dojam i pretpostavka) kao godinu ulaska u EU, ostaje dvije godine u kojima je moguće kandidirati projekte.
Nekako sam mišljenja da bi već sada županije koje žele uzeti novac morale znati za što ga žele uzeti. Izradite kvalitetan i bitan projekt koji će zadovoljiti kriterije EU i taj projekt predstavite javnosti. Kad javnost bude upoznata s projektom onda im se objasni da od tog projekta nema ništa zbog statističke podjele. Projekt morate napraviti odmah, bez obzira što RH nema još uvijek pravo korištenja. Poslije će biti kasno za ono za što se regija bori.
Na primjeru jednog ili više projekata pokažite zašto je ovakva statistička podjela besmislena.
Drugim riječima, spustite cijelu priču s političke razine. Uvjeren sam da će se tako puno više postići. Ljudi lakše razumiju što se želi reći kad im se kaže da će zbog nečega ostati bez npr. regionalnog vodovoda. 30 milijuna eura je preimaginaran pojam da bi senzibilizirali širu javnost.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Priča je spuštena na

Priča je spuštena na narodni jezik. I što se dogodilo? Glavonje preko medija i drugog govore nam da smo politikanti i da plašimo ljude i da to uopće nije tak. Govorim o nama aktivistima OCDa..

Za drlesara mogu reći da narodu na najjednostavniji mogući jezik objašnjava situaciju. Imaš njegove kolumne u tjedniku Međimurje koji ima doseg od oko 80 000 čitatelja + internet. A i svaki je ponedjeljak u uredu stranke gdje primi 10-20 građana/građanki.. Ajmo adresirati ovaj tvoj poziv i na neke druge političare.. Zašto se od drlesara traži sve a od ostalih ništa? (ili samo imam krivu percepciju?)

Nego silverci, pa i ti imaš moć! Reci susjedu. Frendu. Proširi priću. Osnuj udrugu, štampaj letke, internet, blog... Bah...

Meni se nekako čini i dok političari počnu o pametnome, da ih se i onda proziva za ovo ili ono.. Čuj, živio sam sa političarem u kući i mogu svima reći da je to zaheban život. Uvijek raja pila po svome i uvijek je taj političar nekome nešto kriv. Tako dugo dog ga ne "tresneš" u glavu i dok ne shvati da pobogu i on ima "biraj izraz koji želiš", tako dugo ne shvaća...

E, da, Silverci.. Problem s Međimurjem je autolakirer koji mjenja stavove ko beba pelene. Umjesto da zagrize i čvrsto drži uzde, on se glupira. E pa sad.. Ako glavni frajer županije ne može građanima nešto poručiti, tko može? Tamo neki zastupnik? Preporučam ti da detaljno, ali fakat, ono, detaljo pogledaj GONGOV "Izgubljen, nađen". Iako mrzim hijerarhiju, ona je dio našeg sustava i života i rada. Tek kad upoznaš sustav, možeš ga i početi, pa, mhm, pobjeđivati...

Osobno, najviše sam sklon ideologiji Boba Blacka.
http://www.zamirnet.hr/stocitas/ukidanje%20rada.htm
No, to je neka sasvim druga tema..

se vidimo

Tko je glasao

A bit će da nisi shvatio.

A bit će da nisi shvatio. Nisam prozvao drlesara, nego iznio svoje razmišljanje na temu. Gledaj, ja ti o cijeloj problematici znam ono što sam ovdje pročitao. Odnosno, za ideju o tri regije znam otprilike 5-6 godina, ali nisam znao što to povlači za sobom.
Pokušavam razmišljati na temu. Ništa drugo.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Oprosti, ali ja ne vodim

Oprosti, ali ja ne vodim raspravu o projektima. O njima ne znam niti trebam znati išta. Postoje li ili ne, o čemu su, kakovi su , to je stvar županija i njihovih razvojnih agencija.Moj je posao učiniti sve da naše regije budu u približnom istom položaju u smislu prava na kandidiranje projekata. I nije samo BDP kriterij. Obečao sam o tome dati dokumente EUROSTATA da bi i tebi i svima bilo jasnije. Možda već danas ako bolovi popuste.

Tko je glasao

Gle, shvaćaju ljudi jako

Gle, shvaćaju ljudi jako dobro bez čega bi ostali. Varaždinska županija je povukla najviše iz predpristupnih fondova (mislim da za 7 projekata od ukupno 18 koliko ih je prošlo za cijelu Hrvatsku), dakle znamo da imamo ljude koji su u stanju napraviti kvalitetne projekte i točno se zna što je s time napravljeno. Mi bi dalje tako :) Ako nas se strpa u drugu vreću, badava stečeno iskustvo, volja i sposobnost - jednostavno nema više. Nije najveća galama bez veze upravo odavde, nije sve samo isprazno politiziranje. Čudo jedno, ali hvala Bogu :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Ljudi u Varaždinskoj

Ljudi u Varaždinskoj županiji možda vide, ali ovdje je riječ o podjeli cijele države na statističke regije. Može li se "puknuti" referendum na državnoj razini?
Ljudi u npr. Ličko-senjskoj županiji ne znaju kavo je stanje u Varaždinskoj. Ljudi iz, ne znam, Dubrovačko-neretvanske županije nisu vidjeli u Varaždinu bijele table na kojima je pisalo EU.
I radi toga mislim da bi priča o projektima šire odjeknula i ljudima bolje sjela.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Naravno da je znao da neće

Naravno da je znao da neće uspjeti organizirati referendum, ali je dizanjem prašine skrenuo pažnju medija na to. Radi se o široj javnosti dosadnom problemu i ako političar želi takvo pitanje lansirati u javnu domenu mora biti domišljat kako skrenuti pažnju na sebe. Referendum je bio sredstvo, ne cilj.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

U članku i sam tvrdim da je

U članku i sam tvrdim da je spoznaja o nezakonitosti referenduma pa tako i o nemogućnosti njegovog organiziranja postojala i prije nego se digla galama.

Sve dok se najavama referenduma želio vršiti pritisak na vladu, bilo je u redu. To spada u metode političke borbe čak i onda kad je očito da je posrijedi samopromocija onih koji to čine.

Ono što mi se ne čini ispravnim je to da se išlo na izglasavanje odluke u županijskoj skupštini. To je već bio nezakonit i protuustavan čin, zloporaba županijskih vijećnika pa i same županijske skupštine kao najvišeg tijela predstavničke vlasti u županiji.

Time se ni najgori populisti ne bi smjeli služiti. Bez obzira na izbornu godinu.

B-52

Tko je glasao

Ne znam kojim omjerom

Ne znam kojim omjerom glasova je Županijska skupština uspjela izglasati referendum. Znam da je SDP vrlo ošto upozoravao da prije izglasavanja takve odluke treba ispitati ustavnost istog. Dakle, ja sam zaključila da postoji mogućnost da sve to neće biti u skladu s Ustavom, ali bi možda i moglo biti (niti SDP nije striktno tvrdio da nije, već da bi moglo biti). Da je Županijska skupština samo tražila mišljenje, pitanje kada i da li bi ga dobila. Ovako je "odgovor" brzo uslijedio.
Ne vidim u tome preveliki tj. nedopustiv Čačićev manipulativni gaf i ne čini mi se da se 20000 potpisnika peticije osjeća namagarčeno. Pa i Sabor izglasa svašta, pa to onda Ustavni sud poslije preistpituje, pa ispadne da imamo i protuustavni mirovinski zakon :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Ja ne govorim o formalnoj

Ja ne govorim o formalnoj dopustivosti ili ne takvoga čina. Time se politika rijetko opterećuje. Sve što donosi glasove je dopušteno, barem kažu populisti i oni kojima je Makjaveli uzor.

Ja se samo zalažem za malo morala u politici, barem onda kad unaprijed znamo da je ono što činimo nezakonito i neustavno. U tome je bit.

B-52

Tko je glasao

Sasvim u redu. Sad iz mog

Sasvim u redu.

Sad iz mog kuta gledanja: ljude ti uopće nije zanimalo da li na štandovima na kojima su potpisivali peticiju stoje aktivisti HNS-a, da li iza toga stoji Čačić ili netko drugi. Dovoljno im je da ih bilo tko o bilo čemu pita za mišljenje, a većina referendum ozbiljno nije niti očekivala. Dovoljno je bilo dati ljudima mogućnost da na bilo koji način kažu "mi to ne želimo tako". Možda je Čačić u većoj mjeri bio svjestan da referendum nema prolaz nego što sam bila ja, ali to postaje nebitno jer sam bila svjesna 'igre' kao i mnogi drugi i u biti smo si isti: i inicijatori i vox populi.

Tvoje preispitivanje političke moralnosti takvog populizma je u redu, no imaj na umu cijelu lepezu psiholoških momenata kod glasača koji utječu na percepciju moralnosti. Teorijski je sve fina tema za diskusiju, praktično uopće ne vidim da to netko doživljava kao "temu" :).

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

ja sam vrlo ozbiljno shvatio

ja sam vrlo ozbiljno shvatio referendum i tjerao bih to dok se ne istjera do kraja; nikako mi nije jasno kako je moguće da referendum po bilo kojem pitanju bude zabranjen, ako Čačića zanima d ali ljudi žele pinksate kišobrančiće na koktelima serviranim u varaždinskoj županiji po meni je to apsolutno legitimno pitanje, baš kao i pitanje da li se ljudi slažu s takvom podjelom ili ne (neovisno o tome da li je te ljude itko pitao i da li bi finalni rezultat imao bilo kakvu osim političku težinu)

doista mi je žao što referenduma nije bilo, švicarci redovito izlaze na birališta kako bi odgovorili na neko referendumsko pitanje i meni se to čini kao jedna sjajna metoda za ispitivanje volje nacije i dodatni alat za dvosmjernu komunikaciju s biračima

Tko je glasao

Jasna stvar - time otvaramo

Jasna stvar - time otvaramo novu dimenziju diskusije, ne samo razinu moralnosti političara i to je prava bit. I prava tragedija, jer su ljudi navikli da ih i onako nitko neće pitati, slušati, pozvati na referendum. Prava tragedija je da se ovakva inicijativa gleda isključivo kao nabijanje političkih poena u svoju korist. Ja se isto nadam da na tome neće stati, jasno mi je da sad ne mogu jahati na tome da se do preksutra promijeni ustav - ali očekujem od njih da sve ne bude pometeno pod tepih i da se bore k'o lavovi. Ne učine li tako, onda opravdano stoji primjedba da je sve jefitini populizam.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Referendum je kao

Referendum je kao najdemokratskiji oblik iskazivanja mišljenja građana apsolutno potreban u društvima koja pretendiraju nazivati se demokratskim.

Postoji niz krupnih pitanja o kojima bi npr. i kod nas trebalo provesti izjašnjavanje, a još više onih za koje je to trebalo odavno učiniti.

Zašto građani ne bi mogli reći kakav zdravstveni odgoj žele u školama, jesu li za vjeronauk u školama ili u vjerskim objektima, jesu li za pristupanje NATO paktu ili ne, jesu li za gradnju Pelješkog mosta, rukometne dvorane, stadione i slično?

Vjerujem da bi u tim uvjetima puno državnog novca bilo pametnije upotrebljeno, da bi samovolje onih trenutno na vlasti bilo manje, a i građani bi se ugodnije osjećali zbog spoznaje da im je glas vašan i više nego jednom u četiri godine.

B-52

Tko je glasao

Koliko sam zaguljena, toliko

Koliko sam zaguljena, toliko sam ponekad do blesavoće benevolentna osoba i zato ovjde političari dobivaju plus.

Meni je zapravo bilo drago vidjeti kako je jednostavno bilo ljudima objasniti što ih se pita, kakvu peticiju potpisuju, a to je od prilike "znate ono tam kaj se uredilo i bila je bijela EU tabla, sad ako naprave takve regije, takvih tabli više nebu, niti EU penez".
Teško je ljude senzibilizirati na neke probleme (koga zapravo u Hrvatskoj birga za te pedpristupne i pristupne fondove i koliko građana ima pojma što je to ?!), teško funkcionira ta poželjna vertikala upravljanja, ali ovaj slučaj mi je bio fantastično paradigmatičan. I tako bih voljela da se stvari u ovoj državi razvijaju, ne samo da budemo dresirani promatrači nebuloza od izbora do izbora, već da se polako razvija kontinuirana politička svijest i suodgovornost za našu budućnost. Gledam ne sve upravo kao na moguće otvaranje pitanja koliko nam je zapravo dozvoljeno referendumski odlučivati formalno, a koliko stvarno. I da, zašto ne pitati ljude žele li kišobrančiće na koktelima - samo i na to ih trebaš polako naviknuti da bi ti bili spremni odgovoriti :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Političarima zapravo nitko

Političarima zapravo nitko ne brani da predlože odgovarajuće promjene zakona kojima bi se raspisivanje referenduma olakšalo.

Interesantno je da se nitko od njih to pitanje još nije sjetio uvrtiti u izborni program.

Ali siguran sam da hoće. :)

B-52

Tko je glasao

Slažem se i s gledanjem iz

Slažem se i s gledanjem iz tvoga kuta. Ljudi vole "da ih se nešto pita", zato i postoje referendumi, peticije i sl.

No puno je i drugih pitanja o kojima se traženjem izjašnjavanja građanima može poručiti da je političaru stalo do mišljenja onih čije glasove želi.

Evo npr. Lesar i dalje u gornjem komentaru najavljuje održavanje referenduma u studenom, baš pred izbore.
Ako ranije i nisu znali da je raspisivanje referenduma nezakonito i neustavno, sada to znaju pa ustrajavanje na istom jasno potvrđuje da je posrijedi populizam i politički nemoral.

Ali ponavljam, to nije zabranjeno. Samo govori o onima koji se time svjesno služe.

B-52

Tko je glasao

Zar izbori u studenome neće

Zar izbori u studenome neće biti svojevrsni referendum?
Daj malo mašte uključi.

Tko je glasao

drlesar misli na izbore.

drlesar misli na izbore. retorika. jer, izbori će predstavljati svojevrsni referendum. barem sam ja to tako shvatio.
p.s.
sm, u ovoj si raspravi ispucao sve metke u - prazno. kako si to samo uspio!?

Tko je glasao

U kontekstu polemike oko

U kontekstu polemike oko referenduma je logično taj pojam shvatiti onako kako je napisan, a metafore ostaviti za neke druge prilike.

Moj tekst se zalaže za minimum političkog morala. Ako ga već shvaćaš kao metke, i sam vidim da pucam u prazno.

Apel za više morala u politici neće promašiti samo one kod kojih isti bar u zametku postoji, a uspio sam promašiti samo zato što sam se nadao da toga ima kod onih na koje sam apelirao. No, svako se može prevariti.
Osim valjda vas dvojice.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci