Tagovi

Bili su vojnici

Bili su vojnici. Čin je zapravo pitanje detalja, svaki vojnik ima isti cilj - čin pokazuje koliko je kome odgovornosti pridodjeljeno u ostvarivanju tog cilja. Oni bez čina će osluškivati i zagledati u mrak po dva sata usred noći kako bi njihovi suborci mogli mirno spavati tu noć. Oni s činom će osluškivati i zagledati svaki dan da netko ne ubija starce po kućama, ne pljačka i ne pali kako bi njihovi suborci mogli mirno spavati nakon rata. Netko je zaspao na straži.

Bili su vojnici. Neki će odvjetničić umjesto pravne obrane nuditi političke optužbe i naglašavati kako ima klijenta heroja (čak i kad činjenice ukazuju na kukavički bijeg), kako se ne sudi samo njemu nego cijeloj operaciji, cijelom ratu, cijeloj domovini. To izaziva podsmjeh kod svih koji znaju da bitka nije isto što i rat a pogotovo da operetni diktatorčić nije isto što i domovina (ili njen otac, sve i da uračunamo silovanje). Vojnici tu razliku trebaju znati.
Bili su vojnici. Sudi im se na temelju ozbiljnih optužbi za stvarne zločine dok su trebali paziti da se ti zločini ne dogode. Naravno, možemo se natezeti da li je suđenje pravno ili političko pitanje, no to ne mijenja same činjenice o zločinima. I ako nije stražar kriv jer nije on zapalio žito itekako može biti odgovoran ako je žito zapaljeno na njegovoj straži.
Bili su vojnici. Ako već netko, s bilo kakvom namjerom, može i optužba i obrana, implicira da je zločin na domovini onda ju treba i od te implikacije obraniti. Odvjetniku je vjerojatno svejedno, on čuva dupe svog klijenta da si ne pokvari statistiku i bez obzira na implikacije. Vojniku (a kamo li tek nekom stvarnom heroju) to ne smije biti svejedno.
Bili su vojnici. Sad ih po krvi i nasilja gladnim medijima kurvaju patetični pohlepni politikanti koji pokušavaju na sebe navući plašt "branitelja" umišljajući sebe na crtežu Joea Shustera kako jure od redakcije do telefonske kabine iako su zapravo u podrumu cvjećarnice iz mračnog Magnusovog pera. Glasni su i viču o nevinosti, pozivaju na molitve, znaju da presude mogu biti pravedne samo ako su po njihovom. I upravo zato sud sudi gdje zadah njihovih samodopadnih prijetnji ne dopire. Sud koji neće ni na koji način ugroziti domovinu nego dati jedan vrlo jednostavan odgovor na jednostavno pitanje - tko je zaspao na straži?

Komentari

Najčuvanija tuđmanova tajna

Najčuvanija "tajna" tuđmanova tima bila je prećutati srbima činjenicu da njihov ustavni položaj (konstutivnog naroda u RH) znači, da ako ta definicija i ostane, Srbi mogu UVIJEK legano spriječiti hrvatsko osamostaljenje! Ovo "ukidanje" Srba u ustavu bez sveobuhvatnog i detaljnog obrazloženja, tumačili su lokane vođe srba na način koji je vodio ratu, a što je i bio krajnji cilj tima.

Tko je glasao

i to nekako ne smatramo spavanjem

eto na primjer
slavna narodnooslobodilačka vojska, zarobi sto tisuća ljudi,
ustvari dobije ih, od engleske vojske, razoružane
pobije ih i potrpa u jame

i to nekako ne smatramo spavanjem na straži

tito nikada, ali nikada, neće biti nazvan zločincem
organizatorom zločinačkog poduhvata
on je, kao, bio vojnik
a oni jadnici pod zemljom
a šta ćeš, takva su bila vremena

ne volim licemjere

luka

Tko je glasao

@luka

Ako ćemo pošteno - Tita upravo zbog tog događaja pojedini i zovu zločinac.

Ali i to spada u loša poštivanja pravila igre. Imati oružje u ruci nakon kapitulacije je jako jako loša ideja. A misliti da će te Englezi spasiti - još lošija.

Tko je glasao

Bježati..

...na traktorima je jako loša ideja, a misliti kako te u Srbiji željno iščekuju je još lošija.

Zaphod@ nema potrebe igrati se povjesničara, činjenica je da velika većina koji su se predali na Bleiburgu nije bila naoružana, isto je tako činjenica da se danima nakon Oluje po šumama i zaseocima pojavljuju naoružani četnici, snajperi i slično.

"Rat vam je krvav, da znate".

Mene nije iznenadila odmazda partizana na Bleiburgu, kada sagledamo činjenice, što ne znači da je opravdavam, isto tako nije me iznenadilo što je 300 000 Srba dalo petama vjetra, što ne znači da opravdavam zločine no mnogi su imali razloga za bježati.

Tko je glasao

Rebel

Ideja da prvo blokiraš civilno stanovništvo, a poslije ga koristiš u medijske svrhe i kao štit - niti je nova, niti je naročito pametna. Na kraju ispadne da onaj tko to provodi - želi zlo svom narodu, tj. misli samo na svoju guzicu. A to se - pojednostavljeno rečeno - dogodilo i pri povlačenju pred partizanima, kao i u Oluji. Pretpostavljam da je otprilike isti odnos čistih i "prljavih" civila bio i u jednom i u drugom slučaju.

Samo mali ispravak - borbe iza Drugog svjetskog rata na ovim prostorima po šumama su također potrajale do proljeća 1946 - paralela s Olujom. Slična paralela je i da te Britanci nakon godina ratovanja željno iščekuju. Ponekad se zaboravi kolika je masa uplašenih civila bježala i pred partizanima i pred Rusima i pred bilokojom vojskom - s željom da se predaju Britancima.

Sam kažeš - rat je krvav. A mislim da su u WW2 oni koji su bili upleteni itekako dobro znali koliko krvav i koja je njihova uloga bila u tome. Naravno da su bježali. Dalo bi se izračunati nešto kao "broj žrtava nekog režima u odnosu na godine i površinu teritorija koje taj režim drži" da bi se vidjelo koji je režim krvaviji i gdje je moguće očekivati više onih koji bježe a da su zakrvavili ruke, a gdje više pravih civila.

Mene je prilično šokirao podatak da je NDH - s obzirom na broj stanovnika koje je tada imao u svojim granicama (ne bih sada o suverenitetu i sl.), mislim da je riječ o brojci oko 6,500.000 ljudi - imao iznadprosječan broj žrtava, ispada da je riječ o možda najkrvavijem režimu u Europi tada. Govorim o proporcionalnom broju žrtava, a ne o direktnom.

Tko je glasao

Slažem se.

Pogotovo sa prvim dijelom komentara.

Osobno imam dojam da se prečesto izuzima kontekst ondašnjeg vremena i stanje nacionalnog uma, među Hrvatima euforija i želja za osvetom koja bi djelomično zavidala rane a među Srbima u Krajini moral na niskim granama i strah.

Drugo osim egzodusa nije bilo za očekivati.

Tko je glasao

klasični provokatorski

klasični provokatorski članak..

čitava ova priča zamišljena je od početka rascijepiti narod po sredini, podijeli pa vladaj. Nikakve krivnje ili nevinosti tu nisu u pitanju.

Što se tiče presude, tu nitko iz Hr ne može ništa učiniti. Presuda je politička jer UN-ov sud se ne bavi pravdom nego politikom.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Mantra

Deb, ne filozofiraj - sudovanje je dio politike od vajkada. Navedi ijedan sud koji nije politički.

Tko je glasao

to je isto istina. moglo bi

to je isto istina. moglo bi se reći, što je sud niži to je manje politički.. pošto je ovo najviši, taj je najpolitičkiji od sviju. i ne zastupa nikoga osim sebe/UN.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

aj ti spat

aj spat i ne čuvaj mi stražu, možeš jedino čuvat Gotovinu da te ne pljune !

Bert

Tko je glasao

tko je zaspao na straži? Ova

tko je zaspao na straži?
Ova presuda se ne odnosi na vojnike, nego na političku odluku koja je 31.07.1995. prezentirana vojnicima.

I da nitko nije zaspao na straži ili da je sve do jedan stanovnik područja zahvaćenog Olujom pobjegao prije nego li je došao na domet, Gotovina i Markač bi bili osuđeni.

Tko je glasao

Malo stati pred psihu

Aha, a zapovjednik zapovjednog mjesta Knin bi bio oslobođen. Niti razumiješ politički aspekt situacije niti pravni. Priča inače ima i činjenice o likvidiranim civilima na oslobođenom teritoriju, a na koje činjenice nadležni za zonu odgovornosti nisu reagirali dapače svim silama su pokušali zataškati fakte i počinitelje. Samo slijepci su mogli sumnjati da to neće doći na naplatu, kad - tad. I to ima manje veze s generalima a više veze sa Tuđmanom, Šuškom i Jarnjakom. O Miroslavu Šeparoviću da i ne govorim. Međutim oni su se bavili pretvaranjem društvenog u privatno pod svaku cijenu i nisu imali cajta za sitnice tipa civilnih žrtava na oslobođenom teritoriju.

Tko je glasao

Odgovaram na ovom dnevniku s

Odgovaram na ovom dnevniku s tematikom vojnika, a ako nemaš drugih argumenata ili smatraš da je vojska odgovorna za zataškavanje onda se premjestimo negdje drugdje gdje ćeš me vrijeđati,

Tko je glasao

Rat je katarza mentalnog sklopa

Krivo si razumio, ima nas na ovom portalu više koji smo bili vojnici u to vrijeme.
ili smatraš da je vojska odgovorna za zataškavanje onda se premjestimo negdje drugdje gdje ćeš me vrijeđati,Ja sam ti se vodio kao nekakav ekspert za specijalni rat i naravno da se zataškavalo - svašta. Imaš tu Jelena, Grdog,itd ,itd... rat je prljava politika koja alimentira razne gnusne stvari. Ponekad je u tome smrt najmanje prljava.

Tko je glasao

jesi siguran da se još uvijek

jesi siguran da se još uvijek ne vodiš kao ekspert za specijalni rat :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ja nisam nikad bio

Ja nisam nikad bio vojnik.

Nego te pitam da li u obrazloženju presude čitaš zataškavanje koje su provodili Gotovina ili Markač?

Tko je glasao

Ovce i pastiri

Ak te to može zadovoljiti, zataškavanje se isčitava iz politike koja je ovaj dvojac žrtvovala kao kolateral u dealu sa Del Ponte. U toj politici nema fer playa i takvi igrači moraju uvijek biti spremni da kao vojnici bezpogovorno slušaju politiku kao vrhovnog sponzora ćak i onda kada ih ista stavlja pod giljotinu.
To je vječna tema o ovcama i pastiru, a koja tema pozna ovcu samo kao eksploatacijski resurs gospodara iliti pastira. Gotovina je to skužio kad je pod zaštitom francuza zbrisao na Korziku međutim prekasno. On je samo ovca...

Tko je glasao

Golgota

Ispuca sam pluseve ali bi ih dobio za ovih par komentara ovdje.
Ali moram ti iskreno reči, prokleti bili oni sa 666 transkripata.
Zamisli slučajnosti u broju.

izgleda da bi mi imali što pričati.

grdi

Tko je glasao

I tko je od vojnika zaspao na

I tko je od vojnika zaspao na ČikaVeljinoj straži?

http://pollitika.com/bili-su-vojnici#comment-302387

Tko je glasao

Na stranu sve - ne osjećam se

Na stranu sve - ne osjećam se pozvanom da sudim, ali...
Ali, koliko poštujem generale koji su se časno odazvali pozivu u Hag, toliko zamjeram Anti Gotovini zbog toga što se skrivao!
Pravom "oficiru i džentlmenu" nije primjereno da bježi!

Iskreno da sam ja bio na njegovom mjestu ošao bi na Kubu i zatražio azil , jer poznavajući hrvatski narod (ogroman dio...) siguran bi bio da bi me prodali za šaku škuda...

KAda jedan MRAK koji je kao neki "autoritet" daje plus na ovu splačinu od dnevnika TO MI JE ZNAK DA PREKRIŽIM POLLITIKU.COM... , previše pijavica društva se nakupilo ovdje i lažnih boraca za pravdu ko Josipović !

Brdo prodanih duša koje glume neku europsku prosvjetljenost , a vrh im je šoping u trgovačkim centrima... !

Justice for all !

Tko je glasao

Moj komentar nema nikakve

Moj komentar nema nikakve veze ni sa "pijavicama", ni sa "škudama", ni sa "lažnim borcima za pravdu", ni sa "prodanim dušama", ni sa "šopingom"!

Ima veze samo sa osobnim doživljajem pojma "časti"!

Sa razlikom između onoga "izdavati se za nešto" i "biti nešto".

Ti bi zatražio azil od Fidela Castra! O.K.!

Iz tog razloga bih više poštovala Ademija nego tebe!

Meni to čini razliku između "frajera" i "papka"! Ali ti za to zaista ne moraš mariti! Tko sam ja, pa da te je za to briga!

Ti bi izabrao kubanske cigare i lijepe žene, i opravdavao svoj stav time da su u Hrvatskoj svi, ili većina - "pijavice".

Ja bih izabrala Ademija kao svog "idola"!

Tebi ne bih "dala" ni da sam "Čehinja" na godišnjem odmoru!

:)

Tko je glasao

Tko sam ja da ti sudim?

Na stranu sve - ne osjećam se pozvanom da sudim, ali...

Ali, koliko poštujem generale koji su se časno odazvali pozivu u Hag, toliko zamjeram Anti Gotovini zbog toga što se skrivao!

Pravom "oficiru i džentlmenu" nije primjereno da bježi!

Tko je glasao

Dklč jdnč jdn tb

Dklč jdnč jdn tb j mjst trgvčkm cntr, n t glmt nk mrln vrtkl tkstvm n rzn djtt...
T s n mžš pstvjtt s gnrlm , jr s t rb NW-, RB KJ ŽV Z SB...

Kd bh zn tb pljn b t lc...

Justice for all !

Tko je glasao

Tko je zaspao na straži?

Sud koji neće ni na koji način ugroziti domovinu nego dati jedan vrlo jednostavan odgovor na jednostavno pitanje - tko je zaspao na straži?
U Srebrenici njihovi vojnici.
U ratu u bivšoj SFRJ- njihovi političari.
Na Sudu, oni koji donesu nepravednu i politički motiviranu odluku.

I najpoznatiji sudac svih vremena, prao je ruke od svojih djela, ali su ga obilježila tisućljećima.
Nevine nikakve presude ne mogu učiniti krivcima, već suprotno: krivcima čine njihove tužitelje i suce.

Tko je glasao

Pjesnički nastrojeni

Vidi molim te,pa ovdje ima onih koji će posegnuti i za pjesničkim figurama,eto samo da bi opravdali nešto što se ne može opravdati.

Ti sa činom su prodani za kredite. Ako ih ne izručite nema u EU,otežavati ćemo vam.
Sanader i sl. željan slave,vlasti i novaca najedno preokreće ćurak (Riva) poduzima sve što treba.
Znači,ako budu osuđeni mogu zahvaliti kriminalno -udbaškoj sprezi.

Bolje bi bilo da si napisao jednostavnu istinu koju svi znamo: vojnici i ratnici su potrošna roba a poslije rata mogu i da smetaju.

Em mogu postati konkurencija,em mogu pitati za neke stvari,recimo lovu.

Generali naročito.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci