Tagovi

Bila jednom jedna mljekarica

Bila jednom jedna mljekarica.

Posel joj je išel šepavo, no moglo se je živjet, a uz sve to je bilo uvjek mljeka na stolu. Jedan dan ona odluči bolje živjet, pa kak zarada više nije mogla podmirivat račune, ona odluči prodat kravu. Mljeka ču si onda moči kupovat, a novaca če biti i za druge stvari.

Ta priča nas podsječa na situaciju zemalja u razvoju.

STE SIGURNI U TO?

U Berlinu je jedan dio gradskog vodovoda privatiziran, pa se je gradska blagajna nadopunila.

Dali su prodavači znali da če voda za građane poskupljeti i da če se broj radnih mjesta smanjit mi nije poznato, no to se je dogodilo.

Portugal i Grčka su več privatizirale svoju opskrbu pitkom vodom.

Dali su na to bili prisiljeni od strane EU, MMF-a i ECB mi je nepoznato, no nezgodan ukus mi je u ustima.

Po novom bi se ta privatizacija trebala sprovest u svim zemljama EU.

Da se tu radi o ogromnim svotam govori i činjenica (tržište vodom če 2020 biti vrijedno oko 20 biliona $) da se za privatizaciju zauzima francuska vodena industrija i multinacionalne financijske institucije.

Kad bi pitali građane Portugala, kojima je u par godina cjena vode narasla 400% (slovima četristo posto), sigurno bi čuli glas ljutnje i kajanje za napravljenu glupost.

Da je SDP-u brzi novac izazov i da zbog toga pokušavaju donesti zakon o rasprodaju Hrvatske, je za mene ne prihvatljivo.

Pravo svakog čovjeka je pristup pitkoj vodi.

Tagovi

Komentari

...kako je teško iz ove

...kako je teško iz ove evropske persektive bez oskudice vode prepoznati sav značaj ovog pitanja...i bez informacija koliko u stvari zemlje s visokom stopom ekonomskog rasta oskudjevaju u tom resursu a uz naš mizeran rast i njihov visok rast i sljedovno sve veće potrebe...
koliko vremena će trebati ekonomski giganti da kroz lobističke organizacije i slobodno kretanje kapitala preuzmu potrebne poluge za ovladavanje potrebnim resursom?
bude li trend isti kao do sada, i taj ekonomskog razvoja i onaj višeg nataliteta i onaj trend više potrošnje vode...može se očekivati da ćemo kao usnuli ignoranti ponovo bijelo gledati što nam se zbiva...

Tko je glasao

Posjedovati vodu - vladaš Zemljom!

Potpuno je nevažno koja je Vlada i čija kada je prodaja voda u pitanju.
Preciznije bi bilo kazati “prodaja“! Jer tu se i ne radi ni o kakvoj prodaji već o čistoj otimačini i svaka Vlada mora samo poslušno provesti ono što joj svjetski gazde naređuju.
Istinski vladari svijeta dobro znaju što treba uzeti pod svoje: Prvo:Pitku vodu, prije svega, jer povijest to potvrđuje što ću kasnije naznačiti. Drugo:Hranu, kao logičnu posljedicu kontrole vode! Treće, ako ne i prvo, je energija, posjedovati energiju i imati vlast nad istom. (Nafta, plin, ugljen, drvo, sunce, vjetar....) Nikakve Vlade ni jedne zemlje svijeta nisu u mogućnosti tome se suprostaviti (toj otimačini bogatih) a ponajmanje Vlada jedne tako male i beznačajne zemlje kao što je ova.
Voda je od pradavnih vremena bila presudna za sve, ali apsolutno sve u svezi čovjeka i njegova razvoja.
Npr. pogledajmo na ovaj način:
Voda je esencijalna pretpostavka života na Zemlji i vjerojatno, čak zasigurno, njegova kolijevka. Voda je jedina koja pamti. Informaciju pamti samo voda, nitko i ništa drugo.
Mudri je Tales (VII.-VI.st. pr.n.e.) zaključio: „Sve je nastalo iz vode?“ U početku je zbog visoke temperature na našem planetu (barem tako mnogi tvrde), voda bila u plinovitom stanju i kretala se prema hladnom svemirskom prostoru.Tu se kondenzirala, pa se pod utjecajem zemljine sile teže vraćala u obliku vrućih pljuskova – opet isparavala, postupno hladila i neprestano kružila. Mnogi tvrde da u našoj atmosferi „teku“ iste količine vode kao i u svim rijekama na Zemlji.
Voda, kao izvor života i upravo zbog toga, je prisutna gotovo svugdje na Zemlji ( u obliku voda, leda, snijega i pare), pa čak i ispod pustinjskih površina što su dobro znali u prastarom Egiptu. Vodene površine uglavnom sadrže oceani: Tihi 179 milijuna kvadratnih kilometara, Atlantski 106.5 milijuna kvadratnih kilometara, te Indijski 74,9 milijuna kvadratnih kilometara. Prosječna dubina mora je 3794 m, a najveća dubina je u Marijanskoj brazdi Tihog oceana, veća od 11000 m. Velike količine vode su u zaleđenom obliku, neki oblik Zemljine pričuve izvora života. Npr., na Grenlandu sveukupna količina kontinentalnog leda iznosi oko 3 630 000 kubičnih kilometara, a godišnje se od njegovih obala odvaja oko 4000 kubičnih kilometara leda. Kada bi se te odvojene sante leda istopile, atmosfera zemlje bi se ohladila za 10 stupnjeva Celzijusa, a kada bi sveukupna količina Zemljine vode ravnomjerno rasporedila po površini našeg planeta, pokrila bi ga slojem prosječne debljine 3795 m.
Značenje vode za ostvarivanje geoliških procesa je zapanjujuće jer ispire minerale, taloži i naplavljuje rezličiti materijal, buši kanjone, zaleđivanjem lomi i usitnjava stijene, omogućava nastajanje plodne zemlje, itd. Voda je, dalje, temeljni čimbenik nastajanja mnogih meteorloških fenomena: kiše, snijega, magle, vjetrova sve do orkanskih. Njen toplinski kapacitet je skoro nemjerljiv i ogroman te sprečava velika kolebanja temperature, a s obzirom na to da led ima specifičnu težinu 0.92 pa je lakši od vode – prekrivajući njenu površinu čuva dublje slojeve od zaleđivanja i štiti život u njoj. Voda je također optimalna sredina za veliki broj kemijskih reakcija. U njoj je niknuo život i danas u njoj živi ogroman broj živih bića od kojih je nama poznat samo majušni dio. Strujanjem vode osigurava se cirkuliranje hranjivih tvari, sastavni je dio živih organizama čineći 70% ljudskog, 80% ribljeg, 95-99% algina tijela.... itd.
U velikim oceanskim dubinama voda je sabijena golemim tlakom. Naime svakih 10 m dubine povećava se tlak za jednu atmosferu (101 325 Pa), te na dubini od 11 000 m iznosi fascinantnih 1101 atmosferu. Brojna živa bića su prilagođena životu pod visokim tlakom, te npr. plijesni i bakterije podnose tlak do 3000 atmosfera, a život kvaščevih gljivica se sačuvao čak i pod tlakom od 8000 atmosfera.
Voda, posebno slatka i nekada sva pitka, je od presudnog utjecaja na nastajanje sela, gradova i proizvodnju hrane što utječe na razvoj naroda i njegovo okupljanje na manji prostor. Može nam biti upitna mogućnost shvaćanja (a dobrim djelom i je) suštine davno prohujalih civilizacija, - način razmišljanja im, pobožnost, odnos prema autoritetu, istini, strahu, ljubavi, ljepoti ( i svemu što je stavljeno pred čovjeka i u njega) – spoznajemo (barem neki) da se u davnoj prošlosti samo nekoliko civilizacija uspjelo uzdići do razina koje omogućiše odbacivanje barbarizma i stvaranje sustava koji odražavaju najkavalitetnije mogućnosti ljudskog roda. Presudna i ključna je bila voda!Te civilizacije se gotovo isključivo razviše na obalama vodoplavnih rijeka (odlučujući faktor za proizvodnju hrane) od Nila, Eufrata, Tigrisa, Inda, Gangesa, Brahmaputre, Huang Hoa do yangtzea, ili na obalama jezera ili mora Texacoca do Egejskog mora. Civilizacijski doprinosi drevnih naroda vidljivo je i evidentno značenje tzv. Plodnog polumjeseca. Počinje ušćem Tigrisa i Eufrata u Perzijski zaljev nastavlja se velikim lukom kroz Malu Aziju, sredozemnom obalom i završava u dolini moćnog Nila. Herodot (484.-424.god. pr.n.e.), veliki putnik starog vijeka, je rekao. „Egipat je dar Nila“.
Izvori vode, potoci, rijeke, i jezera osiguravaše vodu za piće i omogućiše ljudima da uz njih dugotrajno borave loveći ribe, skupljajući školjke i bogate prinose divljih biljaka. Življenje na jednom mjestu i plodno zemljište, osiguraše preduvjete razvoja ratarstva i to nije sve. Rijeke, mora i jezera omogućiše putovanja i susret s novim (učenje), jer voda je poticala razvoj transporta i trgovine; a osiguravala je zaštitu od neprijatelja te razvitak bezbrojnih zanata. I tu nije kraj nego tek i samo početak.
Jerihon (arap. Ariha) je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Dobar je za primjer kada govorimo o vodi i njenom presudnom utjecaju na čovjeka, narode, civilizacije i Zemlju sveukupno. Prateći njegovu burnu povijest, spoznajemo tajnu i paradigmu uspona i padova mnogih gradova – a on zbog monumentalnosti zauzima sasvim sigurno jedinstveno mjesto u povijesti, prerastao u simbol. Stariji pod „Biblije“, nastao na vodi - u zapadnom djelu doline preznačajne rijeke Jordan još u davno doba prije nego naši preci otkriše poljodjelstvo. U prvobitnom naselju življahu mezolitički sakupljači i lovci, već oko 9000 godina pr.n.e.
2000 ljudi živjelo je tu na malom prostoru 8000 godina pr.n.e. a okupila ih je zapravo – voda!
No, Jerihon je opširna tema a navodim ga samo kao primjer kako je voda, prije svega pitka voda, diktirala razvoj čovjeka, naroda, gradova i civilizacija od postanka svijeta.

Zbog svega toga, smatram ovaj @Skviki-jev dnevnik izuzetno važnim!. Prodaja hrvatskih voda, a u budućnosti rijeka, jezera pa i mora je doslovce- ubojstvo! budućih naraštaja. Ja to smatram zločinom a ne "prodajom" voda. Svjestan sam da se teško oduprijeti onome što slijedi. I ne samo nama!
Tko ne spozna što se zapravo događa na cijeloj planeti oko vode i zbog nje taj nije u stanju razumijeti mnoge političke poteze ove Vlade i svih Vlada svijeta oko tog prevažnog pitanja. "Nestali" dnevnik Voda je samo načeo tu temu.

Tko je glasao

vlada s vodom nema nikakve

vlada s vodom nema nikakve veze. Vodo-opskrba i odvodnja i tretman otpadnih voda su tipične komunalne djelatnosti, kojima upravljaju gradovi. Ako netko može privatizirati ili "prodati" vodu, onda je to Zagrebački holding, ili Grad Zagreb, ili neki drugi grad u Hrvatskoj.
Država posjeduje Hrvatske vode, koje nemaju veze ni sa opskrbom vodom, ni sa odvodnjom.
U cijelom lancu opskrba vodom - odvodnja -mehanička i biološka obrada otpadnih voda, odvodnja i obrada otpadnih voda je od kritične važnosti. Ako toga nema, nema ni pitke vode, a vodotoci i vodni podzemni rezervoari vode su zagađeni.
Taj važan dio sustava opskrbe vodom u Zagrebu je " privatiziran " već dugo, a većina Zagrepčana ništa nije ni primijetila.
Zove se Zagrebačke otpadne vode d.o.o., operira velikim kapacitetima za mehaničko i biološko pročišćavanje voda u Petruševcu. Za potrebe kolekcioniranja otpadnih voda sa lijeve obale Save, sagrađen je i Domovinski most, preko kojeg idu cjevovodi.

ZOV se nalazi u vlasništvu konzorcija kojeg čine WTE Wassertechnik GmbH (WTE) iz Essena, RWE Aqua GmbH (RWE Aqua) iz Mülheima te gradsko poduzeće Vodoprivreda Zagreb d.d. (VZ).

Projekt je iniciran i realiziran preko grada Zagreba. Vlada RH s tim nema nikakve veze, ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Nema Vlada, neg' oblaci...

Ovaj tvoj upis je vjerojatno faktografski točan, samo ne znam da li ti misliš da je to dobro, loše ili pak da je sasvim svejedno... Naime, koliko ja znam, još nije napravljen onaj famozni kolektor, a kladim se da bi ga trebao financirati grad tj. mi, a ne ovaj ili onaj GmbH. Potom, prošlogodišnje poplave direktna su posljedica nebrige za zaštitu od poplava koja je bila pod ingerencijom privatiziranih nekakvih GmbH-ova i doo-ova, a šteta od istih - otišla "down the drain". Jako bi me zanimalo kome ide lova od naknade za odvodnju i obradu otpadnih voda, koju moraju plaćati otoci na kojima uopće nema vode, kanalizacije, šahtova i ostalih infrastrukturnih bakrača, jel' nekom GmbH-u?

U budućnosti neće biti osnovni problem "čija je krava", već "tko brine da krava ne krepa", a pardonček, ja bih da o tome brine država kao o javnom dobru, a ne neki GmbH.

Kapitalac, s obzirom da se mene tvoj bunar ne tiče, jel' onda u redu da ja na susjednoj parceli imam farmu od 1000 svinja i da svoju gnojnicu istačem u "tvoje" podzemne vode?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U budućnosti neće biti

U budućnosti neće biti osnovni problem "čija je krava", već "tko brine da krava ne krepa", a pardonček, ja bih da o tome brine država kao o javnom dobru, a ne neki GmbH.
a ja bi da u Savu, nakon tretmana, ide čista voda, bez obzira na Gmbh ili državu. Izljevi netretiranih gradskih otpadnih voda u neki vodotok su prestrašna stvar, naročito u ljetnim mjesecima sa niskim vodostajem. Nemoguće da se taj smrad i baruština ponovno ne pojavi u nekim vodotocima, koji služe kao vodocrpilišta. Posebno, ako grad još ima živu industriju. Ne znaš šta je gore, tekuće smeće iz kolektora otpadnih voda, ili kruto na Jakuševcu.

Tko je glasao

Daaa...

Samo, zašto bi jednom GmbH-u bilo važno kakva se voda ulijeva u Savu? Njih zanima profit, a ne tamo neki savski šarani koji svijetle u mraku...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nije... ali mozes i ti

nije... ali mozes i ti iskopati svoj bunar da bi pojila svinje koje ne ispustaju gnojnicu u vodu koja tece...

iskonska briga za vodu, zemlju i drustvo kazala bi da nema problema ako ju koristis sa svoje zemlje za svoje potrebe.. kao sto je oduvijek bilo.... i da ju cuvas kako bi onaj dio koji ide dalje bio dostatan nekom drugom za njegove...

ovo sto izvode sa vlasnistvom do 1m dubine (ili tako nesto)... odnosno koncesijom koju moras platiti drzavi da bi mogao crpiti vodu iz svog bunara je cisti idiotizam nas kao drustva koji smo to dozvolili...

jos malo pa ces placati i koncesiju na kisnicu i gustirne jer si zadrzao vodu da ode u zemlju i otudio drzavi pravo na njezinu eksploataciju....

naprosto je nestalo mjere i ljudskosti u tim silnim administracijama i propisima. kako se meni cini stvaraju su narodi potpuno nesposobni za prezivljavanje, otudeni od mjesta gdje borave, propisanog ponasanja, snimani svugdje gdje se krecu makar se to zove javni a ne drzavni prostor, bez prava na ikakvu privatnost i sa sve manje prava na svoje, na privatnu cak i intimu doma.. a sve sa objasnjenjem da nas cuvaju od nas samih.. sto je suludo.. potpuno suludo a jos je lude sto mi kao zadnja stoka za klanje ulazimo u prolaze i cekamo svoj red opravdavajuci ih brigom prema nama...

rekla bih da je to stalna, ali postupna degeneracija ljudskog roda...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Naravno da se stvar dovodi do apsurda...

Zamisli si neku sirotinju u ličkom zabitom selu u kojem jedva da ima struje kad je lijepo vrijeme kako mu dolazi birokrat i želi naplatiti bunar koji je tu iskopan prije 200 godina, a ovo s gusternama nije karikatura, nego se već događa, doduše ne kod nas (još)...

Samo, stvar ide malo drugačije nego što si zagovornici privatnog i privatne inicijative zamišljaju... Naime, ovakve se nebuloze obično počnu uvoditi kad se voda kao javno dobro počne privatizirati. Pa onda "INE" ili "Todorići" kao veliki koncesionari/vlasnici izvora pitke vode izlobiraju "naknade za bunare i gusterne". Čak i onda, nije im sporno što je voda privatizirana i tržišna, ali i dalje očajnički brane "pravo na svoj bunar"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Država neda...

http://www.naturalnews.com/029286_rainwater_collection_water.html

Inače, u USA je vodoopskrba gotovo potpuno privatizirana...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zagreb pa Zagreb... Ma boli

Zagreb pa Zagreb... Ma boli me .... za Zagreb.
Zagreb nije Hrvatska!

Vlada itekako ima veze! I to zato što nije napravila (ni jedna do sada) popis hrvatske imovine i dobara. Tako je i zakon omogućio da lokalna uprava i samouprava trančira vodu jer je lako zamesti tragove ove prljave rabote.
kada sve bude gotovo svi će vidjeti kako zapravo u svim općinama i gradovi vlasnik pitke vode bude jedan jedini.
Ostale priče su samo SF.

Tko je glasao

Država posjeduje Hrvatske

Država posjeduje Hrvatske vode, koje nemaju veze ni sa opskrbom vodom, ni sa odvodnjom.

Nema nista osim sto svaki projekt vodoopskrbe odobrava, veliki dio szfinancira i arbitrira kod rjesenja vodoopskrbe u slucajevima kad se povezuju jedinice lokalne samouprave.

Sto se tice odvodnje, sufinsncira cca 60% vrijednosti, presudno utjece na odabir tehnologije i izvodjaca radova. Ne uvazi li JLS njihovo misljenje i sugestiju, nema sufinanciranja. Kao i kod vodoopskrbe.

S vodoopskrbom i odvodnjom nema dakle vlada ali njezine Hrvatske vode imaju i tek kako. Vlada "samo" odredjuje fiksni dio u cijeni kubika vode koji ide za "odrzavanje i razvoj mreze" i propisuje vodne doprinose koji idu Hrvatskim vodama.

Prava sitnica, stvarno nista.

B-52

Tko je glasao

tema dnevnika je

tema dnevnika je "privatizacija" opskrbe vodom. Privatizaciju opskrbe vodom može sprovesti netko tko je vlasnik vodoopskrbog sustava. To nije ni RH, ni Hrvatske vode, nego Grad ili njegovo komunalno poduzeće. To što Hrvatske vode sufinanciraju vodoprivredne zahvate, a vlada regulira cijene vode i odvodnje, ne mijenja stvar, kad govorimo o privatizaciji.

Tko je glasao

Tako kako si ti postavio,

Tako kako si ti postavio, ispada kako drzava to ne moze i onda nece privatizirati.

Ja mislim da moze i da hoce. Kako je donijela zakone po kojima se razbijaju djelatnosti komunalnih poduzeca i osnivaju nove firme, tako u tren oka moze donijeti i one koji trebaju za privatizaciju. Kad si eto donosi zakon prema kojem diskrecijski moze prodavati ili davati u koncesiju javno dobro, kakve garancije kao gradjani imamo da sutra nece naloziti privatizaciju komunalnih i poduzeca koja se sad bave plinom i vodom?

Drzava moze i hoce raditi tocno ono sto zeli vladajuca elita. Ako trenutno nesto po zakonu i ne moze, promijenit ce zakon. Kod nas to barem, vidimo, nije tesko.

B-52

Tko je glasao

moguće je da se sve to

moguće je da se sve to dogodi, ali nema smisla. Pretpostavka tog procesa bi bila da država Zagrebački vodovod proglasi za poduzeće u državnom vlasništvu, a to baš nije jednostavno.
Čak ne vidim način na koji bi država to opravdala u javnosti, jer i grad ima svoj dug, obveznice plasirane na nekom segmentu financijskog tržišta,a prospekti, koji su prezentirani kreditorima vjerojatno uključuju analizu gradskog boniteta sa poslovanjem komunalnih poduzeća. Tako da bi vlasničke promjene tog tipa izazvale prevelike potrese.
Zapravo, sve ovisi o javnom dugu i mogućnostima refinanciranja. Ako to sve zapne, i uđemo u zonu EU protektorata, sve je moguće. I sad postoji veliki pritisak na Grčku da privatizira dio svog vodnog gospodarstva, ali ne državnog, jer ga nema, nego dvije municipalne kompanije, Atena i Tesaloniki.

Tko je glasao

I sad postoji veliki pritisak

I sad postoji veliki pritisak na Grčku da privatizira dio svog vodnog gospodarstva, ali ne državnog, jer ga nema, nego dvije municipalne kompanije, Atena i Tesaloniki.
zanimljivo! :):):):)
Dolazišna moje što sam ti tu negdje i napisao. Usitni na općine i gradove i onda ... hap!
Ko "firme kčeri" prije slavne nam privatizacije. Isti model ista pljačka.

Tko je glasao

prle

dobro si to napisao, svaka cast, svaka ti dala!
nego, btw, dokle je stigla ona tvoja "zamolba" da te lignja zaposli kod sebe na pantovcaku?
ja cu urgirati osobno da te primi preko reda, mrak ima vec nekakve prihode, prodaje maglu po kojekakvim predavanjima i seminarima, a i kukurin ga je sigurno dobro platio, a ljubo je vec u klimakteriju pa nije vise za javnu uporabu! ;~)

Kitz

Tko je glasao

Već sam negdje odgovorio

Već sam negdje odgovorio @Kitz: Ne tražim posao i imam ga preko mojih mogućnosti; - a i Zakon zabranjuje (!!??) i meni i "njemu" da me se zaposli tamo gdje me Ti neprestano "zapošljavaš".
Posebno Ti zahvaljujem što se toliko brineš o mojoj egzistenciji ali te iskreno žalim što od sebe delaš takvog bedačeka.

Tko je glasao

prle

pa onda zaposli ti mene, starog bedaceka, kad vec imas previse posla! u penziji zna ponekad biti dosadno, a i malo honorara bi mi dobro doslo!

Kitz

Tko je glasao

Kicl, nisam ti ja u

Kicl, nisam ti ja u mogućnosti nikoga zaposliti.
Javi se na @Ljubo Ruben Weiss., oni sve mogu.

Tko je glasao

Ono što ne valja jest da EU

Ono što ne valja jest da EU prisiljava ikoju državu da privatizira išta. Da li će se nešto privatizirati ili ne treba biti odluka donesena unutar granica države, a ovisno o tome postoji li problem s opskrbom ili ne i u tom pogledu građani će reagirati sami. Primjerice Gradska toplana Karlovac očito više ne funkcionira kako građani žele te se oni žele isključiti s tog sustava grijanja jer mogu na drugačiji način osigurati grijanje za znatno manje novca - Gradska toplana osuđena je na propast no Grad Karlovac i institucije države ne dozvoljavaju da se to desi, dakle preko novčanika građana održava se gubitaška tvrtka.

Opskrba vodom putem vodovodne mreže jest usluga koja košta. Ukoliko je javno poduzeće neracionalno i stvara gubitak u konačnici račun opet dođe građanima na naplatu kroz veće poreze i prireze, dakle na istom su. Dodatni "problem" u ovoj priči jest što će građani privatniku plaćati REALNU cijenu usluge, a Grad ili država će zadržati pravo da i dalje građanima oporezuju imovinu istim postotkom kao da su i dalje pružatelji usluge opskrbe. Dakle Grad bi nužno morao spustiti namete kroz koje je građanima otimao novac i njime pokrivao razliku do realne cijene usluge. Hoće li to napraviti? Naravno da neće, a građani će prosvjedovati ispred sjedišta privatne vodoopskrbe umjesto pred Gradskom skupštinom i nositi parole "Occupy". :)

Ono što bilo kojem čovjeku ne bi smjelo biti zabranjeno jest da iskopa svoj bunar, u svojem dvorištu i da uzima vode iz tog bunara koliko želi. Pri tome da ne mora od ikoga tražiti ikakvu dozvolu za to niti kome za to plaćati račun.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Kapitalac, Blagajne državnih

Kapitalac,

Blagajne državnih tvrtki su , samoposluge političkog vodstva Hrvatske. Zato i postavljaju podobne ljude na vrh tih istih.

Karlovačka toplana nije niš drukčija od ostatka.

Kod nas se je uzimalo, a ulagalo se nije ništa, a da ne govorimo o redovnom održavanju postrojenja.
Sve zastarjelo i kam se god okreneš, sve je dotrajalo.

Dal bi se okladit da toplane gube više od polovine energije, a u vodovodu nije niš drukčije.

Jedan pošten čovjek na čelu tih tvrtki bi za dve godine mogel dobiti pozitivnu nulu.

Čudno da su svi privatni investitori zainteresirani za takva poduzeča, a državi se ne isplati.

Tko je glasao

U velikim su problemima, to

U velikim su problemima, to je evidentno.
I sad zamisli kako da država objasni građanima, uz sve financijske gubitke koji su vezani za te firme, da je potrebno povisiti cijenu usluga pa i prireza/poreza kako bi se sve to optimiziralo i kako im se u konačnici rezultat možda i neće svidjeti (na novčaniku)... "ali ovaj puta obećajemo da ćemo staviti prave, stručne i poštene ljude na položaj da te tvrtke vode ispravno" ;)

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Dok su blagajne bile pune, su

Dok su blagajne bile pune, su se političari pasli. Da su ulagali jedan dio a drugi metali na stranu, danas nebi bilo problema.

Gle jednu stvar. Iz mojeg dvorišta se vidi red novih betonskih stupova električne mreže, koji vode prema vikendici jedne osobe.
U selu je masa drvenih stupova, koji su tak truli da kad god idem kraj njih, pazim svim svojim čulima.

Tko je glasao

svim svojim čulima

Da mi je vidjeti kako to paziš čulom okusa dok prolaziš pokraj stupa...

Tko je glasao

heh...

zagrize, prožvače i osjetilom okusa dozna da li je stup truo ili zdrav :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

bunar

Također ne bi trebalo biti zabranjeno niti građanima velike zgrade, recimo Mamutice, da ti dođu u dvorište i popiju svu vodu iz bunara.

Da se tebe sluša, nikad se ti ne bi u moru besplatno okupao :)

Tko je glasao

Onda na isti način im ne bi

Onda na isti način im ne bi trebalo biti ni zabranjeno da dođu tebi doma piti tu istu vodu iz tvoje slavine.

Kako se ova usporedba s morem uklapa u ovo što sam napisao na početku? Je li to je opet poziv na kvalitetnu diskusiju u tvojem stilu? :)

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

domaća kvaliteta

Ako pođemo od postavke da čovjek bez vode umire - onda je jasno zašto je država proglasila da je sve što se iskopa ispod, mislim, metra dubine - državno (tj. društveno, aj houp so).

Gdje bi se ti kupao kada bi svi koji imaju parcele prvi red do mora zabili kolčiće i povukli ih do mora? Bi li se i teritorij mora mogao prodavati?

Totalno brkaš javna dobra, privatna, sve živo i zato nastaje takva kakofonija u raspravi.

Onaj dio o tome da će prilikom eventualne privatizacije doći do poskupljenja baš iz razloga što su do tada gubici državne tvrtke pokrivani iz budžeta stoji - i to je vrlo dobra poanta. Nažalost, umjesto da državne tvrtke posluju racionalno i imaju realnu cijenu usluge koje nude, država se išla igrati socijale kroz energente, vodu i slično. Time je utrla put zanimljivoj pojavi koju si opisao. Privatni kupac (ili koncesionar) će morati dići cijene, a država će glumiti socijalu u nekom drugom proizvodu. Nažalost.

Tko je glasao

Da, država (tj. ona guzica na

Da, država (tj. ona guzica na vlasti o kojoj smo već govorili) je odredila da nitko nema pravo na vodu osim države. I onda je izgradila vodovod i prisilila sve građane da plaćaju vodu. Država je stvorila problem. Bunar ne možeš iskopati bez dozvole koju opet moraš platiti, a i uzimanje te vode iz zemlje opet moraš platiti državi. Dakle o kakvom javnom dobru govoriš? Tko ograničuje vodu građanima? Država, na sve moguće načine. Ograničili bi nam i zrak da mogu.

Povucimo paralelu s još jednim vrlo bitnim resursom - hranom! Većina trgovina i proizvođača hrane su u rukama privatnika, imamo izbor namirnica iz cijelog svijeta, dostupan na svakom koraku i građani nikada u povijesti nisu bili manje gladni nego danas. S obzirom da nema državnih dućana niti monopola u tom segmentu kako to da nismo do sada umrli od gladi svi redom?
Ništa ja ne brkam, "au contraire" (kako bi Delboy iz mućki rekao)

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Ograničili bi nam i zrak da

Ograničili bi nam i zrak da mogu.
Već jes! Plaćaš ga svaki puta kada registriraš automobil npr. Uskoro budeš po svakom dimnjaku na svojoj kući plaćao porez.
Ništa novo - to je postojalo i u 13 st. i u doba Franje tahija. :):):):)

Živio Al Gore! :):):):)

Tko je glasao

oj kontre!

A sada zbroji vodocrpilišna polja, uzmi u obzir gdje se ona nalaze - i koliko bi to po tvojoj računici "ljudi moglo imati bunar".

I što bi s onih cca 95% koji ne bi imali bunar, ti i još koja vojska bi spriječila te ljude da te ne ulove i bace u tvoj bunar, ne zabiju cijevi unutra i ne distribuiraju tu vodu svima?

Jedino koga vidim da bi nešto ograničavao si upravo ti - svojim privatnim vlasništvom nad tvojim bunarom koji je pronašao tvoju vodu.

Paralelu s hranom ne bih komentirao jer bih htio ostati u granicama pristojnog izražavanja i barem prosječne inteligencije.

Tko je glasao

Paralelu s hranom ne možeš

Paralelu s hranom ne možeš komentirati jer nemaš argument, a ne jer te ponašanje u tome sprječava. ;)

Vodocrpilišna polja? Svako selo i svaka kuća ima svoj bunar, vode ima gdje hoćeš, imam je i ja na svome gruntu, došao rašljar rekao buši tu, došla bušilica i nakon 12 metara hopa, evo vode! Platiš bušenje, platiš betonsku oplatu, materijal i radnu snagu i imaš svoju vodu na svojoj zemlji. I ti bi sad došo malo na pojilo jel? Kopao bunar ne bi, to je jasno, čekao bi iza grma s puškom da netko drugi na svojoj zemlji iskopa bunar, a onda bi uz poklič položio pravo na vodu i pozvao se na javno dobro. Pacifist bez premca :)

Oni koji žele živjeti u mamuticama valjda shvaćaju da u nju vodu dovodi vodovod koju pumpaju pumpe koje jesu nečije vlasništvo, koje troše struju, kojima netko upravlja, koje netko nadzire i servisira i shvaća da tu komociju mora platiti ako je želi koristiti.

Uzimanje vode iz zemlje, unatoč svemu napisanome, i dalje sprječava jedino i isključivo država i njeni propisi, ništa drugo.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

tja...

Lijepo - dakle ti kupiš kuću i dobiješ vodu, ja kupim stan i dobijem šipak? :) Srušiti gradove i svi u kopanje vode? Hoće li ostati dovoljno neurokirurga ako se svi bacimo u biznis "žedan sam, moram si iskopati bunar"?

Rekoh ja - tvoja religija ne da nas baca stotine godina unazad, već tisuće. Hrpa asocijalnih hrčaka koji drežde nad svojim bunarčićem, krasna vizija čovječanstva.

Dok hrčci ne ostare pa moraju moliti rodbinu da ih ne bace u bunar :)

Tko je glasao

Lijepo - dakle ti kupiš kuću

Lijepo - dakle ti kupiš kuću i dobiješ vodu, ja kupim stan i dobijem šipak?
Ne razumijem ovu analogiju moram priznati. S obzirom da često pozivaš na racionalnu raspravu ovo mi se nekako ne uklapa u taj okvir.

Rekoh ja - tvoja religija ne da nas baca stotine godina unazad, već tisuće. Hrpa asocijalnih hrčaka koji drežde nad svojim bunarčićem, krasna vizija čovječanstva.
... kao ni ovo

Dok hrčci ne ostare pa moraju moliti rodbinu da ih ne bace u bunar :)
... a ni ovo

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

praviš se glup? :) nemoj, dobro ti ide...

... dakle vodu će piti samo oni s gruntom?

Ovi u mamutici neće piti vodu? Starački dom - ništa?

Što nisi shvatio u tome da si asocijalni hrčak koji bi sjedio nad onim što je uspio prigrabiti od straha da mu to netko ne otme, i kako stari u strahu i od vlastite rodbine, čim postane nesposoban za privređivanje? (Naravno, možda pod utjecajem bunarske vode odabereš dobar mirovinski fond, a možda i ne?)

Tko je glasao

a da procitas gornje

a da procitas gornje komentare i prestanes pricati bez ikakve veze sa njima... izmisljajuci apsurde o kojima nema ni rijeci?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

apsurde?

Ako imaš nešto reći - reci slobodno.

Što te čudi - moje je mišljenja da voda pripada svima (kao i jezera, mora i slično). Što sad znači - svi moramo imati grunt i kopati rupu i dobiti blatnjavu vodu? Ne, hvala. Ja želim plaćati porez, da voda bude državna/društvena i da je dužna dovesti mi je u pitkom stanju do mog stana. U čemu je problem?

Tko je glasao

i gdje ti je to osporeno? ajd

i gdje ti je to osporeno?

ajd procitaj gornje komentare prije nego nastavis sa trolanjem

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

trol trol...

U dnevniku autor ne razliku pojmove voda i distribuciju vode. Nitko neće "prodati vodu". Koliko ja znam, koncesije za vodu se već desetljećima najurednije daju - evo ti Jamnica kao primjer. Dakle - to nije nova vijest.

A to da će tvrtke koje se bave distribucijom vode ići u privatizaciju - pa naravno da hoće. Glasali smo za kapitalizam, a kapitalizam slabo voli državni monopol, kad se tu mogu tući privatne tvrtke svojom kvalitetom i obaranjem cijena :)

A ti se prvo dogovori zastupaš li liberalizam ili ne, a ne ovako - kako ti se sprdne. Zašto podržavaš plaćanje ogromnih gubitaka u vodoopskrbi i loše poslovanje istih tvrtki sad odjednom?

p.s. Jel da i nekoj tvornici ili klaonici ili ne znam čemu isto prodamo foru sa "bunarom na gruntu"?

Tko je glasao

Nema nan pomoći! Ili prodat

Nema nan pomoći!
Ili prodat to šta nan je još ostalo ili proglasit bankrot države odnosno izabrat između dva zla. Trećega riješenja nema. Nemožemo više niti reč NE tuđinu koji nan naređuje šta ćemo činit na vlastitoj zemlji jer bi u tome slučaju pomrli od gladi. Nemožemo reč ne taljanskin ribarima šta prioravaju naše more i nikome ništa, nemožemo reć ne Bruxellesu koji nan određuje koliko cukra smimo proizvodit, nemožemo reč ne Vatikanu koji muze i muze iz ove zamlje a zauzvrat daje samo probleme,... Proces će bit kompletiran kad uđemo u EU jer u roku od 10 minuti nakon šta postanemo članica svi sa mozgon odmaglit će odavde. Ostat će jedino stoka sitnoga zuba koja će se održavat na životu da bi mogli uzimat i vraćat kredite. Država koja nema niti jednu svoju banku koja bi mogla financirat oporavak, država koja vlastitu valutu štampa u stranoj zemlji. Nekidan san doživija vidit da na hrvatskoj zastavi piše - made in china. Još da prodamo i ovo zadnje, šume i vode, pa ni zemlja ni voda u Hrvatskoj više neće bit hrvatske.
Oni koji su nas doveli do ovoga i dalje će bit ugledni građani i poduzetnici, guštat u svojin pokretninama i nekretninama govoreći sami sebi dok tapšaju svoju jahtu "Vidi šta mi je tupava stoka priuštila".

Tko je glasao

Ma koja osveta, koja partija?

Ma koja osveta, koja partija? Aj ne laprdaj! Ovi sad su mila majka prema onima "ko je jamio, jamio je", šta su bili prije njih, a sve redon bili kreatori "nezavisne" nan Hrvatske. Ostale parazite na osnovu 1% glasova neću ni spominjat. Neka podignu standard ovome narodu i uredidu državu kako triba pa briga mene ko se kome sveti i šta ko kome nije oprostija.

Tko je glasao

Već kad smo kod zastava

Dvije tisuće zastava u Kini košta 2.000 eura, znači jedna zastava 1 euro.

Tko je glasao

ako treba birati

između totalne rasprodaje i bankrota biam bankrot. razlog bankrot je očito jedini način da se makne krečana u glavama stoke sitnog zuba jer iz bankrota postoji smao jedna izlaz a on baš nije ugodan za one koji su ga izazvali.

w. ;)

Tko je glasao

Misliš na opet jedan NOB pa

Misliš na opet jedan NOB pa sve to išutirat vanka ili pobacat po jamama? Koja korist, to se napravilo prije 60 i nešto godin pa opet niko ništa nije naučija. Dok god imamo političare koji igraju na tupavu stoku i lupeže te ih zanima šta oni misle a ne šta misle oni sa poštenin mozgon nema nan pomoći i sve je uzalud. Prominit političare?! Kasno je i zato jer se više ništa nemože spasit, a konkurencija u disciplini tupavost na ovin prostorima je strašna. Dosadašnji političari su osigurali da generacijama bude još strašnija pa i ako se pojavi koji šta bi tija uvest promjene u politici vrlo brzo bude politički likvidiran.

Tko je glasao

politika

sjetila sam se jedna stre poslovice - politika je kurva. ako je politika kurva što su onda političari?
problm je št ne znam ni jednog političara koji politiku ne prevara u kurvu koja nosi dobrobit njemu a ne narodu.

w. ;)

Tko je glasao

Je, samo šta jednoga

Je, samo šta jednoga Holanđanina ili Šveđanina uz onakvi standard i uređeno društvo zaboli briga koji je političar na vlasti i jeli maka jedan ili miljun eura. Neka u nas bude ka u Švedsku pa dabogda svi političari bili lupeži i živili u dvorima od oniksa.

Tko je glasao

politička logika vani i kod nas nisu isti

@kuriru
ne misli kako su političari u nizozemsko, švedskoj ili nekoj drugoj EU državi puno bolji od nas. ne mislim kako se za njihove ruke ne zalijepi koji milijunčić u eurima. samo se oni vode potpuno drugačijom logikom od naših. vode se logikom, devizom koja im govori kako će njima biti bolje ako i drugima bude dobro. kod naših je logika koja kaže kako je dobro samo njima i tajkunima a narod - tko ga šljivi.

w. ;)

Tko je glasao

Walpurga, politika je kurva.

Walpurga,

politika je kurva. ako je politika kurva što su onda političari?

Svodnici!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci