Tagovi

Bijes prema javnim tvrtkama (a i prema državi) – kako ga iskazati?

Ovih dana objavljeni su tromjesečni izvještaji svih tvrtki, pa tako i onih javnih, u državnom vlasništvu. Podaci su, meni osobno – prilično šokantni, zapravo skandalozni. Podaci se odnose za razdoblje prva tri mjeseca 2012. godine i uspoređuju se prošlogodišnjim razdobljem. Evo podataka izvučenih s internetskih portala, nažalost nisam imao vremena detaljno analizirati svako izvješće. I da, naravno da me ulovio bijes – i prema tim tvrtkama i prema njihovom vlasniku – pogotovo iz perspektive dignutog PDV-a na 25%. Pretpostavljam da mnoge lovi bijes na takve pokazatelje, ali ne znaju što i kako napraviti u vezi toga.

Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ)
Pad prihoda: -14% * Rast gubitka: sa 108 na 121 milion kn * Rast troškova zaposlenih: 3,1%

Hrvatske auto-ceste (HAC)
Pad prihoda: -3,7% * Rast troškova zaposlenih: 7,4%

Hrvatske željeznice (HŽ)
Pad prihoda: -8,6% * Rast troškova zaposlenih: 9 miliona kn * Rast gubitka: 400% (97 miliona kn)

Hrvatska elektroprivreda (HEP)
Gubitak: 283 miliona kn * Rast troškova zaposlenih: 6 miliona kn * Rast kratkoročnih obveza: sa 1,08 na 1,89 milijardi kn)

Hrvatska pošta (HP)
Gubitak: 14 miliona kn * Rast troškova zaposlenih: 7 miliona kn

Hrvatske šume
Pad dobiti: -8% * Rast troškova zaposlenih: 9%

E sada – osim gomilanja bijesa i frustracije, što građanin može učiniti – a da bude legalno. Postoji nekoliko načina kako "kazniti" ovako rasipnog vlasnika. Pritom ne mislim na korake koji su mnogi poduzeli zbog neimaštine ili smanjenja prihoda. Govorim o namjernom, svjesnom postupanju.

Država se financira iz nekoliko izvora no najvažniji su – porezi i doprinosi. Na doprinose kao običan građanin ne možemo utjecati, pa pogledajmo poreze - najznačajniji su "PDV" i "trošarine" – koje pune 80% poreza, tj. oko 50% državnog budžeta.

Troširane (posebni porezi na kavu, alkohol, cigarete, naftne prerađevine i sl.) je možda najteže legalno izbjeći – budući je to sve roba pod posebnim carinskim tretmanom. No, nešto se ipak može. SVAKI puta kada prelazite granicu iskoriste zakonski maksimum što smijete unijeti od tih proizvoda u zemlju (pa makar to ne bilo toliko isplativo, makar ih samo poklonili prijateljima). UVIJEK natočite automobil do vrha. Ako ste do sada bili rodoljubni kupac i sve kupovali u RH – ovim postupkom ćete kazniti rasipnog vlasnika.

PDV – porez na dodanu vrijednost je ugrađen u gotovo sve proizvode. Budući nije fiksan kao trošarine (gdje je npr. naknada XX kn po litri čistog alkohola) – on ovisi o volumenu. Što veći iznos – to veći porez. Prvi i najbolniji (za državu) jest – smanjenje potrošnje, tj. pronalaženje jeftinijeg proizvoda. Ako ste ljuti na rasipnu državu – odustanite od kupnje gdje god možete, a tamo gdje ne možete – birajte najjeftinije moguće. Također – mnogi mali prodavači po tržnicama (i dućani u njihovom sklopu) nisu obveznici PDVa što im donekle poskupljuje poslovanje (oni ne mogu odbiti PDV po ulaznim računima) ali vas zato može grijati činjenica da od tog prihoda država nije uzela vaš PDV.

Carina je manje "izdašan" porez u usporedbi s prošla dva no i tu možete "zeznuti" rasipnog vlasnika. Ako ste do sada imali neki omiljeni uvozni proizvod – zamijenite ga što jeftinijim domaćim – izostaje prihod od carine.

Postoji još nekoliko manje poznatih poreza – kao što su porezi na telekomunikacijske usluge .Dakle, namjerno smanjivanje tog troška rasipnoj državi "izbija" i pdv i poseban porez. Također – smanjenje odlaska u kafić izbija i pdv i poseban porez na ugostiteljstvo.

U svjetlu pobrojanih firmi i njihovih gubitaka i rasta njihovih plaća – i tu je moguće djelovati. Jednostavno – izbjegavajte usluge tih tvrtki kad god je to moguće. Šaljite pakete konkurencijom, idite lokalnim cestama, smanjite svaki izdatak (ili još bolje – potpuno ga izbjegnite).

Ponavljam – ovo nije dnevnik "kako uštedjeti novac" – jer postoje i puno bolji tekstovi o tome. Ovo nije ni "kako švercati i muljati" – to nije svrha ovog teksta.

Svrha je osvješćivanje ideje – MI (ja, vi, oni) IMAMO prilično djelotvorno legalno oružje kako reći ovoj državi "Ne, ne sviđa nam se kako raspolažete našim novcem, ovo je način kako ćemo Vam to i pokazati." Dakle – čitajte deklaracije na proizvodima, uspoređujte cijene, razmislite ponekad o ovome. Svaki pad prihoda boli i tjera vlasnika na racionalnije ponašanje. A ovo što sada gledamo sigurno nije racionalno ponašanje. Probajte. Možda ćete se osjećati bolje.

Komentari

Kontraüberlauf

Svakako je bijes iskazan u dnevniku razumljiv kao što je i želja da se takva praksa zaustavi apsolutno logična, no . . .

Nažalost ovaj "no" znači da ovi državni sustavi imaju jednostavni mehanizam za nedostatak novca, a to je neplaćanje ili dizanje kredita. Savršena rješenja za njih danas gdje se problem prebacuje za nekoga negdje u nekoj bližoj ili daljnjoj budućnosti. Ovo prvo rješenje sankcionira potpuno krive ljude kao što ovo drugo rješenje nagrađuje potpuno krive ljude.

Nuspojava ovo prvog rješenja je da propadaju mnogi pošteni dobavljači, a nuspojava ovog drugog rješenja je da se u logici kako krediti funkcioniraju lova koja nedostaje uduplava jer kao posudimo 1 kn onda bankama vraćamo 2 kn, a ako idemo u reprogramiranje kredita onda banke u jednom trenutku dobivaju stalnu rentu. Zapravo kad bolje pogledamo, obzirom da će i onaj pošteni dobavljač često posegnuti za kreditom kako bi preživio tuđe neplaćanje, ispada da što god napravili najveći profiteri su banke. Stvarno bulletproof sustav.

Ukratko, čini mi se da predloženo zatvaranje pipe dotoka love neće proizvesti željeni rezultat nego vjerojatno ga samo dodatno pogoršati. Naravno da nije rješenje ni povećanje dotoka love kao što nije rješenje zadržavanje postojećeg stanja. Zapravo rješenje treba zadirati puno dublje i promijeniti ovaj današnji sustav koji se bazira na sumanutoj nimfomanskoj potrošnji gdje nam nikad nije dovoljno, a to pogotovo vrijedi za nezajažljivi bankarski financijski sustav.

leddevet

Tko je glasao

plićak ili dubina

Ah, znam da je moj "prijedlog" na tragu pogoršavanja stvari, ali ponekad mi se čini da je lošu stvar bolje upropastiti negoli produljivati agoniju.

Upravo sam svjedok gdje dvije divot-velike tvrtke iz moje branše, koje su dužne svima i svakome, osnivaju zajedno TREĆU, na nju prebacuju robu, dugove zadržavaju stare tvrtke koji ih očito nikada neće platiti, a većina dobavljača pristaje na tu ucjenu. Kada ih pitam (a pitao sam ih) - zašto to rade, zašto to podržavaju, odgovor je uvijek isti "pa, znamo da je rizik neplaćanja velik, ali bolje da nam duguju negoli da ne radimo s njima". Na prijedlog da ih se možda može obići, dati robu drugima i slično - klimanje ramenima.

Pritom je ta treća firma od države, naravno, prepoznata kao "ono pravo", "nova uzdanica" kojoj treba dati bezrezervnu podršku. Kao i jamstva kod banaka od strane države. Užas.

Tko je glasao

Mačak i Lisica

Mislim da bi se svi trebali sjetiti da je i Pinocchio nasjeo na pouzdane poslovne ljude kao što su Mačak i Lisica čiji je savjet poslušao i zakopao zlatni novčić u vjeri da će sutra izrasti stablo. Naravno da stablo nije izraslo, a zlatni novčić je nestao.

Na sličan način su mnogi svoje zlatne novčiće zakopali vjerujući raznim "Mačkima i Lisicama" da će tu sutra izrasti stablo, a ako to ne bude baš sutra onda vrlo brzo za 120 ili 180 dana. Svakako zarada je ovaj puta sigurna, a kroz tu zaradu ćemo riješiti onaj prošli dug koji je nažalost nastao i koji je, eto, bio neizbježan jer su tu nastale nepredviđene okolnosti koje su bla, bla, bla . . .

Upravo je taj prošli dug ona veza koja će nas uvući u daljnje aranžmane s tim i takvim "Mačkima i Lisicama" jer smo svjesni da ako ispadnemo iz igre da nam sigurno neće biti plaćeno, a ako ostanemo i u sljedećem poslu možda nešto i dobijemo. Jasno da je to način kako dug prema nama raste i sve je teže izaći iz toga i otpisati svu tu lovu koju smo zaradili. Zapravo je to neka varijanta "Lanca sv. Antuna" s 2 igrača gdje nam zarada raste tako da nam se zapravo povećava gubitak.

U takvim pričama smo mnogi i upravo razmišljam što da radim s jednima koji stalno dolaze s onim "još samo ovo bi trebalo napraviti" a nikako da se posao završi i napokon pojavi lova. Tu ide još logika da ako ja to neću napraviti da lovu neću nikad vidjeti, a mene će lako zamijeniti neki drugi očajnik koji opet lovu neće vidjeti nego će "još samo ovo trebati napraviti".

Najtužnije od svega je da smo upravo mi ti koji omogućavaju život takvim kancerogenim sustavima.

leddevet

Tko je glasao

Država

Nepravedno bi u nastavku diskusije bilo propustiti spomenuti državu, s naglaskom na javna poduzeća.

Poznati su mi na žalost slučajevi propadanja mladih, perspektivnih i poduzetnih koji su naivno stavili (sva) jaja u te velike i snažne državne košare, a bez prateće infrastrukture u smislu fonda za korupciju, političkog utjecaja i zalihe za preživjet barem godinu dana dok ti ovi napokon (možda) ne plate.

Tako na kraju dobiješ jednu informatičku kuću koja odrađuje najbolje poslove s državom, jednu prevodilačku kuću, jednu najdražu produkcijsku kuću, jedan omiljeni odvjetnički ured, te slične kristalizacije poslovnih odnosa, zasnovanih na međusobnom povjerenju i dugogodišnjoj plodnoj suradnji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nekad & nikad

Postoji jedna temeljna razlika između državnih firmi i privatnih firmi a to je da državne firme ili ustanove ako postoji ugovor u pravilu plate, a privatnici ako ne plate u nekom realnom roku, imali ugovor ili neimali, onda u pravilu ne plate nikad. Utoliko su ipak bolji ovi prvi. Također privatne firme jednostavno nestanu, nestanu oni s kojima smo dogovarali posao, nestanu papiri i svašta još.

Svakako moje iskustvo s državom je prilično dobro dok iskustvo s privatnim firmama ja znatno lošije. Tu su pogotovo pogubni oni viđeniji developeri ala Horvatinčić ili Kordić gdje ne ostanemo sa gaćama na štapu jer u pravilu ostanemo i bez gaća i bez štapa.

Bolja opcija je od neplaćanja je kad se dobije neka trampa kako navodno radi naš najbolji privrednik Todorić. Slično je učinio i Horvatinčić te je za radove na Cvijetnom štakornjaku nekim platio u Hoto Vilama s kojima tako i tako nije znao što napraviti. Mora da je to stvarni dobitak na Lotu dobiti vilu koja je građena na brzaka i nakon toga bila 7 i više godine zatvorena.

leddevet

Tko je glasao

Ma ima drugih načina...

Složit ću se s tobom ako se radi o ugovorenom poslu, obavljenom poslu, izdatoj fakturi... onda ti samo ostaje čekati to famozno plaćanje, do kojeg kad tad ipak dođe (i ulizivati se gazdaricama iz računovodstva).

Međutim, država je specijalist za beskrajne "pilot programe", "testiranje" opreme, višegodišnja "isprobavanja" rješenja i slično, u tijeku kojeg se ulaže rad, oprema, vrijeme, podrška, razvoj, a često za niš'...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tvrtka u blokadi

Evo još jednog lijepog državnog primjera:
http://www.vecernji.hr/regije/gubici-splitskog-dalmacijavina-1-37-milija...

866 dana račun u blokadi... i uskoro će otvoriti stečaj! wow :) koja brzina reagiranja... gubitak 1,37 MILIJARDI kuna... i kako sada "kazniti" one koji su to dozvolili?

Tko je glasao

pravosude & porezna

pravosude..

samo prvo treba funkcionirati..

porezna

samo prvo oni koji rade trebaju znati, a zatim i htjeti

i to je ono sto treba traziti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

o tome i pričam cijelo vrijeme...

... i kako ćeš natjerati pravosuđe i poreznu (dakle - državu) da radi svoj posao kako treba?

Porez je plaća za obavljeni posao. Ako je posao loše obavljen - jedina mogućnost je uskrata plaće, zar ne?

Tko je glasao

da, ali malo jače od tvog prijedloga

kad bi se dogodilo da dva mjeseca nitko ne plati režije, niti poslodavci uplate doprinose i poreze - nastao bi kolaps - to bi vrijedilo viditi!

Tko je glasao

pa...

...nikada nisam tvrdio da je moj prijedlog "konačan", kamoli savršen :) Da, takvo što bi bilo prilično - neugodno za vlasnika (državu).

Tko je glasao

mali nekako uvijek nahebu a

mali nekako uvijek nahebu a veliki teško.

ovih dana smo svjedoci kako porezna zove Todorića i Tedeschija na razgovor oko porijekla imovine. Problem je u tome što mi uopće nebi trebali znati nikako a kamoli preko novina koga se zove a koga ne. Također, sumljam da će im nešto neregualrno naći jer oboje imaju prihode od dividendi koji su prilično veliki. Todorić se pohvalio da si uzme 10% od profia Agrokora koji je oko milijardu kuna a Tedeschi da je uprihodio oko 360 mil kuna prodajom dionica. Tako smo mi sve doznali iz novina.

No, meni bi bilo puno logičnije da se tog Todorića prisili da plaća malim dobavljačima svoje obveze. Možda onda ne bi mogao isplaćivati tolike dividende kao ni ostali poduzetnici koji vode svoje tvrtke. Također, možda onda ne bi mogao toliko širiti svoje poslovanje na račun drugih. Jedan moj znanac koji radi sa Konzumom je kazao neki dan za plaćanje nekih računa koji su prešli 6 mjeseci dugovanja da "im to nije prioritet" (plaćanje njemu). Neznam što je sa onom obvezom plaćanja od 60 dana koja je trebala krenuti 1.1.. Mislim da je odgođena. Osim prema državi. Birali smo reformiste a dobili poreznike.

Tko je glasao
Tko je glasao

pa da, vrlo vjerovatno...

pa da, vrlo vjerovatno...

Tko je glasao

Ovi koji su "obavili posao"

sigurno su pošteno plaćeni...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

uzroci, rjesenja, protesti i svrha

cudan dnevnik..

koji zaboravlja na zaposlene u tim javnim tvrtkama.. koji zaboravlja kolektivne ugovore i zakon o radu (vidi komentar od stare).. koji zaboravlja da svi gubici nisu klasicni gubici jer im bilance nisu kao bilance od poduzeca.. napr. HAC uvijek zavrsava sa 0, godinama.. koji zaboravlja da kreditna zaduzenja tih tvrtki nisu kao "obicnih" tvrtki.. koji zaboravlja da su parafiskalni nameti smanjeni (na zalost ne i ukinuti)

koji na kraju povezuje nasu, gradansku potrosnju, poreze i davanja sa javnim tvrtkama..

koji predlaze sveopce komplikacije u privatnom zivotu.. bojkotom proracuna zbog gubitaka javnih tvrtki.. koji se na ovaj nacin tesko mogu povezati sa budetom i na koje smanjenja budzetskih prihoda, osim preko kredita i drzave kao vlasnika tih tvrtki koja ih podize nece povezati kao ni utjecati..

ne razumijem zasto preko frankfurta predlazes do osijeka, kao protestnu metodu koju bi gradani trebali upraznjavati.. meni se to cini potpuno besmisleno..

i to potpuno bez svrhe.. jer smanjenje punjenja budzeta (koje bi da itko pristane na ovakav bojkot) nece smanjiti troskove zaposlenih kao ni gubitke javnih tvrtki?

Koji je cilj i svrha ovog dnevnika?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

da, apsolutno razumno...

PDV je najveći punjač poreznih prihoda i samim tim - najveći punjač državnog proračuna.

PDV je potpuno neutralan dok ne dođe do krajnjeg kupca - građanina - svi ostali obračuni PDV-a su zapravo "protočni" za tvrtke i osim utjecaja na cash-flow u principu nisu nikakav problem (u idealnim uvjetima).

Dakle - građanin (svi mi) kupnjom nečega u maloprodaji smo najveći punjači državnog proračuna (preko pdv-a).

I ti me sada pitaš koja je uzročnost građanina (punjača proračuna) i troškova javnih tvrtki? Pa prilično velika - ako ti građanin uplaćuje manje, ti kao vlasnik (država) moraš nešto napraviti - ili istisnuti više novaca iz građanina (a kako?) - ili reducirati potrošnju. A to se svakako odnosi i na pokrivanje gubitaka tvrtki u državnom vlasništvu.

Imaš li ti neki konstruktivan protuprijedlog - kako ti (mi) kao građani možemo konkretno izraziti nezadovoljstvo, a da to ima i nekog učinka, stvarnog?

Tko je glasao

prosvjed za zabavu u nedostaku bolje

protestirati radi protesta .. meni je to besmisleno..

ako je poslovanje javnih tvrtki neracionalno, onda trebat raziti racionalno
ako su troskovi zaposlenika preveliki treba traziti smanjenje

a organizirati nesto gdje ti treba citav elaborat da bi uopce povezao sa ciljem kojeg skoro da i nema je kompliciran, nejasan i vjerojatno nikud ne vodi

to je samo uzaludno gubljenje vremena

Probaj sa organizacijom prosvjeda koja za temu ima :
Promjena poreznog zakona o osobnom dohodku i Promjena Zakona o radu sa Kolektivnim ugovorima, radi lakseg otpustanja viskova iz javne uprave te ukidanje povlastica za koje nema ekonomskih opravdanja zaposlenicima i managerima Javnih poduzeca

pa da vidim koliko ces "prosvjednika" skupiti.. jer to je bit.. a ne prodavanje magle..

Prosvjed mora imati jasan cilj da bi bio uspjesan. Magla sluzi samo politicarima za opstanak na vlasti. Ako nemas dovoljno ljudi za prosvjed, skupljanje prosvjednika oko magle ih sigurno nece pretvoriti u suvislu masu koja zahtijeva konkretne i neophodne promjene..

Ne volim besmislene prosvjede. Naprosto je to slicno bilo kakvoj zabavi za narod tip "kruha i igara" i ne sluzi ama bas nicem osim odrzanju postojeceg stanja..

Osim toga PDV ni nije takav problem da bi se oko njega vrtili nasi primarni problemi i zasigurno tih 2% povecanja nije povecalo ni place, ni gubitak. javnog sektora. niti ce napuniti tj. isprazniti budzet samo po sebi.. Inzistiranje na "problemu PDV" i rjesavanje bilo cega preko toga, je po meni, maskiranje stvarnih problema u Hrvatskoj i izbjegavanje njihovog rjesavanja.. dakle, to bi bilo s jedne strane i lose za ove gradane koji se jednom ipak moraju suociti sa istinom..

Put do cilja.. mora biti jasan, jednostavan i najkraci moguci.. Ovo to nije. Niti jasno, niti jednostavno, a zasigurno nema ni kraj (podugacko je) kao ni cilj.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a meni neugodno...

Eto, što reći - mene je sram što mi ponekad padne na pamet da pametne i organizirane samostalne jedinke imaju nekakvu snagu. Romantizam valjda, što li? Kriza srednjih godina? Meni su romantične i privlačne ideje "Neću nikada ništa kupiti u HOTO centru". Pa samn tako mislio da je i ovo moje pisuckanje o ovoj temi na tragu toga.

No, eto - zaboravim da ima pojedinaca kojima je sve kristalno jasno - i koji su za prijedloge koji nisu njima po volji uvijek puni epiteta "prodavanje magle", "gubljenje vremena" i sl. - što je malo nejasno jer niti sam od tebe tražio tvoje vrijeme, niti sam tebi išta prodavao.

Meni se činilo da osoba zna da kada nešto kupuje, troši, kada je legalist - da time em sebi zadovoljava neku potrebu, em poštuje zakone (pa i poreze koji su sastavni dio toga). Stoga me u razgovoru u nekim branšama (prije svega - ugostiteljstvo) ljutio stav "da, naravno da jako volim svoju zemlju, skidam cca 75% gotovinskog prometa svaku večer, i sramota je kako je u ovoj zemlji mala mirovina" - te se često prepirao.

Sad vidim da sam bio u krivu. Dakle treba švercati cigarete iz BiH, iznajmljivati naslijeđeni stan na crno, pritom primati potporu za nezaposlene i tražiti samo "idealne, čvrste rezove, velike promjene, savršene ideale" - ništa manje od toga.

p.s. Uopće ne kužim o kojem to "prosvjedu" pričaš budući tema dnevnika nije nikakav "prosvjed" - već individualno svjesno svakodnevno ponašanje.

Tko je glasao

moto prosvjeda "Neću nikada

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jednostavnost...jasnoća...

Vjerojatno bi najjednostavnije bilo nešto poput:

Probaj sa organizacijom prosvjeda koja za temu ima :
Promjena poreznog zakona o osobnom dohodku i Promjena Zakona o radu sa Kolektivnim ugovorima, radi lakseg otpustanja viskova iz javne uprave te ukidanje povlastica za koje nema ekonomskih opravdanja zaposlenicima i managerima Javnih poduzeca

Jednostavno, da jednostavnije ne može biti... i jasno... ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zanimljivo je koliki smo

zanimljivo je koliki smo konzumeristi postali pa i osvetu lošoj vlasti smišljamo tako da joj uskraćujemo potrošnju. zar smo to od sebe napravili, zar sebe svodimo na konzumenta, zar smo se doveli u poziciju da nas država društvo gleda tek kao konzumenta i da je to jedino čime se možemo boriti uskraćivanje ili povećanje konzumiranja.

bokotom želimo prisiliti drugoga da nas posluša, da sluša naše molbe, ali odnos u kojem država trgovac ili bilo koji drugi koga bojkotiramo ostaje isti prema nama.
bolje bio bilo pokušati mijenjati taj odnos.

posadi nešto u vrtu, udruži se sa obitelji i poznanicima i pomažite si, radite što i sad samo još i više, znači kompjuter popravljaš s prijateljem koji se u njega razumije, druge stvari isto, a ti pomažeš u onome u čemu si ti dobar. naučite od ljudi oko sebe ono što možete i sami napraviti tako da prestanete biti ovisni o drugima.
popravljaj što se može popraviti, ne komiraj previše.

manje konzumerizma ne zbog uskrate potrošnje, nego da sami stvorimo nešto novo da mijenjamo i svijet i sebe. umjesto da biramo nešto iz ponude ne polici, stvorimo nešto sami.
ne možemo sve ali puno toga možemo.

Tko je glasao

U nekim zemljama je ta "pomoć

U nekim zemljama je ta "pomoć prijatelju" već oporezovana, a i kod nas je bilo takvih ideja...

Svaki put počinje prvim korakom ;)

(inače, slažem se da se ovime ne mijenja suština)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a svaka borba protiv promjena

a svaka borba protiv promjena započinje zabranom prvog koraka.

zato moramo ignorirati one koji ignoriraju nas, i raditi ono što mislimo da je potrebno.

Tko je glasao

korak unatrag...

Ne znam - meni se taj "korak unatrag" tj. povratak na robnu razmjenu i rodovsko društvo čini malo nerealan, utopijski.

Recimo, mislim da pravi bojkot (biločega) još nikada nije proveden u Hrvatskoj - i da je to prilično jaka stvar - koja funkcionira - i to upravo na onome što se meni sviđa - gomila nepovezanih individualaca sa zajedničkim ciljem. OK, tu je onda i tvoja ideja na tragu ovoga što se meni sviđa.

Ja nemam problem s idejom da me država vidi isključivo kao konzumenta tj. "punjača proračuna" - zato jer me ona takvim trenutno i vidi. Zašto ti je ta ideja toliko odbojna?

Tko je glasao

nisam ni ja za povratak na

nisam ni ja za povratak na robnu razmjenu, sad novac i onaj tko ga ima diktira odnose moći, izbacivanjem novca bi se ti odnosi mogli premjestiti na drugo područje i druga sredstva. opet će netko ili nešto odlučivati koliko tko i što vrijedi.

mi smo i sad prisiljeni da doma odradimo ono što ne možemo kupiti, ima oko mene dosta vrtova ali oni koji imaju dosta para u vrtu posade travi ili grm ili ništa iako su možd i mladi i snažni, dok oni koji nemaju dovoljno novca taj nedostatak nadoknađuju radom i privređivanjem u vrtu. ja sam za to da se rad koji nije rad za poslodavca pretvori iz nečega što je nadopuna i dokaz nedostatka sredstava u izvor obilja, dokaz da se ide drugim novim smjerom.

ne mora se samo usluge raditi.
npr. udruga umirovljenika u Preku organizira kupovinu drva za svoje članove. to idee na rate tako da ljudi mogu lakše podnijeti taj teret, drva se dovoze iz Oliba.
ljudi od tamo beru drva i dovoze svojim brodom, zatim pojedini mještani svojim traktorima i kamionima razvoze drva po mjestu, pa čovjek iz mjesta pili drva.
sve se to naplaćuje, ali ne radi se zbognekog velikog profita i novci cirkuliraju unutar zajednice, a može se i lakše i povoljnije dobiti ono što ti treba.

sad ima kupiti i drva na paletama u baumaxu i sličnim centrima. kad se njih kupi novac ide krupnom kapitalu, a što je najvažnije novac ide van iz zajednice, ne cirkulira među nama, i ljudi postaju ovisni o nekome izvana o stranca.

u ovom slučaju penzija ide odmah van iz mjesta, a u prvom penzija ide dijelom i ljudima umutar mjesta koji ih onda potroše uglavno u mjestu za neke svoje potrebe, a dio zarade ide i ljudima iz okolice.

ako nivci idz vlasniku centra, tada ljudi iz mjesta trabaju tražiti drugdje zaradu, i oni rade za nekoga vani, tako da i tu zarada ide ven mjesta i obično se akumulira u velikim korporacijama što pojačava njihovu ekonomsku ali i političku moć.

Tko je glasao

Predložene "mjere"...

Čak i kad bi se omasovile, nemaju vizibilitet političkog pritiska i efekt pokazuju tek dugoročno - do tad bi se već odavno izgubio "momentum".

Pravi "građanski neposluh" bio bi kad bi građani masovno počeli činite nešto što je kažnjivo ili je na rubu zakona. Npr. jedan dan u tjednu nitko ne kupuje kartu za ZET, ili jedan dan u tjednu u satima najveće gužve masa biciklista se počne propisno voziti po cesti...

Ove su mjere "beblje" i po tome što već hrpa građana provode mjere slične tvojim i mojim predloženima iz čiste štednje, to ti valjda ne moram tumačiti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

samo ti reci... :)

http://www.facebook.com/NePlacam

http://www.4dportal.com/hr/politika/2559-pokret-neplacanja-i-sabotiranja...

Apsolutno se slažem (iako je financijski učinak,mislim, pogubniji od 10.000 onih koji šute - negoli 1000 koji viču).

Da, mnogi građani (uključivo i mene) već provode te mjere - ali na prisilnoj razini. I rezultati se osjećaju. Zanemari to što Linić izjavljuje o boljem punjenju državnog proračuna, to je samo stvar prisile i pretakanja novaca umjesto za plaćanje računa dobavljačima - u poreze. No, svi ostali pokazatelji o ostvarenom prometu i sličnu su - u padu. Sada dodaj tome hipotetski svjesno djelovanje u tom smjeru - i možda bi došli do toga da država sama odluči skresati svoje troškove - što je cilj, zar ne?

Tko je glasao

Ma gle...

naravno da znam za te inicijative koje si linkao ;) Neš' ti subverzije, mislim u praksi... Koliko su one saživjele kao politički pritisak (znamo da se gomila ljudi šverca jer jednostavno nema novaca) ?

Sasvim bi drugačije izgledalo kad bi pola tramvaja držalo istaknute natpise tipa:
"Ja ne plaćam - a ti?"
"Ja ne plaćam - već sam platio!"
"Ja ne plaćam - privedi me!"
"Ja ne plaćam - platila je moja mama!"
i sl ;))

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

(uups, čini mi se da sam bila

(uups, čini mi se da sam bila preradikalna;)

Evo, povlačim gore navedeno i zastupam ideju da se provodi takav vid otpora za koji baš nitko nezna, pa ni onaj tko ga provodi ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

evo još nekoliko ideja. kada

evo još nekoliko ideja. kada vozite automobil, vozite ga neagresivno u što višim brzinama, izbjegavajte nagla kočenja i ubrzavanja, vozite malo sporije, npr po autocesti oko 110 km/h. možete uštedjeti 10-20 % samo ako pazite kako vozite, s vremenom se možete zaista izvježbati i disciplinirati. Razlog, isti kao gore, manje trošarina u državu. jedini način.

Tko je glasao

heh... da...

izgleda da jedino protivnike planske ekonomije ovi rezultati ne čude.

Gubitci će se naravno na kraju pripisati građanima jer tako to ide s državnim tvrtkama u trenutku kad "plan" zakaže.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Ovo nije ni "kako švercati i muljati" –

>>Također – mnogi mali prodavači po tržnicama (i dućani u njihovom sklopu) nisu obveznici PDVa što im donekle poskupljuje poslovanje (oni ne mogu odbiti PDV po ulaznim računima) ali vas zato može grijati činjenica da od tog prihoda država nije uzela vaš PDV<<

Samo mala opaska.
Mali prodavači nisu naivni.
U ime toga što nisu obveznici PDV-a,pa, kako kažeš, to im poskupljuje poslovanje, digli oni dobro cijene pa se više ne isplati "uštedjeti" na npr. zagrebačkim tržnicama.
Osim na Dolcu oko podne kad roba počne smrduckati.

Al' neka neka malih prodavača, moraju preživjeti.
Pozdrav!

Tko je glasao

zap, bojim se da Trositelje

zap, bojim se da Trositelje Tudjeg Novca poprilicno zabole (ali ne u tvom smislu) koliko ce ga biti.

Tko je glasao

Linić zadovoljan

"Ukupni prihodi državnog proračuna u prva četiri mjeseca ove godine iznosili su 35,5 milijardi kuna, što je 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 0,8 posto, na 39,5 milijardi kuna, podaci su Ministarstva financija. " - http://www.jutarnji.hr/kako-je-radio-ministar-linic--prihodi-proracuna-r...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Gledajući Nedjeljom u 2 čini

Gledajući Nedjeljom u 2 čini se da je i Maras zadovoljan. Prije svega činjenicom da je SDP osvojio vlast. Čini se da su svi oni zadovoljni samo mi nije jasno kako ćemo sa ekonomijom.

Tko je glasao

e kad se i rashodi smanje za

e kad se i rashodi smanje za 5,6 biti ce i ostatak hrvatske.

Tko je glasao

Najgori u svemu

Premda imamo (odmah iza Mađarske) najveći PDV u Europi (uz Dansku i Švedsku), "najgorost" osvajamo i zbog toga što tu istu najveću stopu plaćamo i na hranu, za razliku od recimo Slovenije, koja ima porez na hranu od 8.5%. Prema zadnjim istraživanjima, građani Hrvatske prosječno 31% ukupnih prihoda troše na hranu, a s obzirom da većina građana jede kupus, a ne sarmu, taj je postotak u stvarnosti i veći (procjenjujem ga na 45%).
(Porezne stope u EU - http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/ho...)

Dakle, za one iz Zagreba - izabrati najveći automobil s gotovo praznim tankom i 4 frendice, te se uputiti u Brežice (ruta bez plaćanja cestarine nalazi se ovdje - http://maps.google.com/maps?saddr=zagreb&daddr=Bre%C5%BEice,+Slovenia&hl...), pa potom u InterSpar, gdje su cijene navodno između 30-40% niže nego u Hrvatskoj. Nastojati kupovati slovenske proizvode (da i njima malo pomognemo i zeznemo njihove gutače trošarina), na povratku se natankati u Sloveniji i potvrditi merverštojer.

Vrijeme je za (makar i ovako beblji) građanski neposluh ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

PDV po EU i ne-EU zemljama...

Evo popisa svih pdv-ova... bogami mediji često lažu s onom forom "nitijedna zemlja u EU nema stopu od 0% pdv-a" - ima ih mnogo.

Zanimljivo je da čak i jedna Švedska ima pdv 12% na hranu. jedna UK ima NULA POSTO "for life necessities - groceries, water, prescription medications, medical supplies and equipment, children clothing, public transport, books and periodicals".

Tko je glasao
Tko je glasao

Javni sektor

Prolistala sam par sličnih linkova i prema očekivanjima uočila kako u svim državama (uz nebitne izuzetke) porez kontinuirano raste. Isto tako, raste trošak za javni sektor.

Nisam pronašla, a rado bih znala, statistiku (porasta) broja ljudi u javnim službama po godinama i zemljama, usporedbu s poreznim stopama i sl. pa ako netko zna....

Znam da javni sektor u EU (u smislu Brisela) nemilice raste. Upravo se gradi veliko birokratsko naselje u Luksemburgu.

Čudno, pored sve te automatizacije, informatizacije, komunikacije, e-governmenta i sl. čovjek bi očekivao da će padati, neee... I s obzirom na to da se sve više usluga države outsourcea privatnom kapitalu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

beblji neposluh...

... a glede u svezi ovoga - postoji li IJEDAN drugi neposluh osim individualnog, "bebljeg" a koji može donijeti ikakve konkretne rezultate?

Mislim, znam da je "beblji" - ali ja ne znam bolji legitiman postupak. A - budući da znamo koliko su strane kompanije npr. osjetljive na bojkote svoje robe - zar ne bi bilo zanimljivo jednom tako pokušati (u okviru zakona) bojkotirati neke stvari koje ti se ne sviđaju u vlastitoj državi? Mnoge mega-tvrtke su prezrivo odmahivali na neke glupe borce za ovo i ono (protiv dječjeg izrabljivanja bla bla) - ali su itekako prestali mahati ručicama kada bi im pao promet.

Iako me strah da je @izomorfizam prilično u pravu sa svojim gornjim komentarom. No, možda i nije :)

Tko je glasao

Vidi moj komentar dolje ;)

Tj. država će se zabrinuti kad se ovo počne prelijevati na njihove "kapitalne" partnere u mužnji. Npr. smanjenjem telefoniranja manje dajemo državi, ali i teleoperatorima. Kad ih to dovoljno zaboli, izvršit će pritisak na državu i tražiti promjenu pravila igre, što će i dobiti, jer država puno više sluša takve, nego raju.

Ova je akcija "beblja" i zbog toga što zapravo ne može utjecati na suštinska pravila igre...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sada već pričaš jezikom

sada već pričaš jezikom realnosti. Svaka čast, evo plus.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Iako sam prilicno tvrda

Iako sam prilicno tvrda kriticarka vlasti, kao dobar poznavatelj knjigovodstva i pratecih mu poslova, ne bih previse patznje poklanjala tromjesecnom izvjescu koji je koliko vidim probudio tvoj gradjanski duh.

Naime, nitko ne porice pad prihoda kao ni porast troskova, no prva tri mjeseca u godini u kojima se konstituira nova vlast nije bas reprezentativno razdoblje za ocjenu stanja u drzavnim tvrtkama.

Na pad prihoda tih navedenih firmi je utjecala:

  • smanjena potrosnja gradjanstva koje je, isprepadano sto izborima, sto krizom, sto katastroficnim novinskim naslovima, osobnim banrotima i sl), zakocilo potrosnju
  • smjene rukovodecih kadrova koje su rezultirale padom produktivnosti barem mjesec dana prije i koji tjedan poslije samog cina smjene
  • u povecanje troskova zaposlenih spadaju otpremnine nogiranima te uhljebljenje novih kadrova koje su razumljivo, novi gazde doveli sa sobom.
  • E sad, kako zajebati drzavne firme?
    Tvoji savjeti su prakticni na nekoj nasoj razini - no oni kojih se to odista tice i koji bi trebali reagirati da se eliminiraju negativni trendovi koji su te razljutili, to nece ni primjetiti.
    Osobno sam ovoga proljeca bila u izravnom doticaju sa nekoliko drzavnih tvrtki i institucija rjesavajuci neke probleme i mogu reci da je stanje porazavajuce.
    Razmisljala sam vec da napisem dnevnik o tome, no slicnih prica su pune novine pa se to ocito nikoga ne tice.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

pitanjce za poznavatelja knjigovodstva...

... kako bi onda iskomentirala porast sredstava za troškove zaposlenih u SVIM nabrojanim društvima?

Šteta što ti se ne da pisati o tome.

Tko je glasao

Porast sredstava za troskove

Porast sredstava za troskove zaposlenih je: place, otpremnine, regresi i slicno

Dakle u drugom mjesecu je, koliko se sjecam, vlada smjenila direktore oko 10-tak drzavnih firmi. NJihove otpremnine se krecu otprilike oko njihove godisnje place.
Bilo je vijesti oko primanja (mislim da je bio HAC) novih radnika bez natjecaja.

Smjena starih kadrova koji su se smjestili negdje unutar firmi i i zaposljavanje novih (ako je svaki direktor ili predsjednik uprave sebi kompletirao ekipu a vjerojatno jeste) i to je to.

Zato sam i napisala da ta prva tri mjeseca nisu reprezentativni jer su svuda bile smjene, otpremnine, nova zaposljavanja i sl.

http://danas.net.hr/novac/evo-kolike-ce-otpremnine-dobiti-sefovi-drzavni...

imaj na umu da 300.000 neto znaci skoro barem isto toliko do bruta jerbo se to tretira kao dohodak pa podlijeze miroviskom, zdravstvenom (na onaj maksimum mislim da je oko 48000 bruto) i naravno svim razredima poreza na dohodak

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

rasti i cvjetaj, moja...

... OK, to stoji i može biti.

No čini mi se da je to više utjecaj maničnog pritiska krajem prošle godine na sve moguće veze i vezice građana svih i nikakvih političkih opredjeljenja za zapošljavanjem sebe ili se ili rodbine u tim istim tvrtkama. A to se sada lijepo vidi u prvom tromjesečnom izvještaju, taj porast bruto mase plaća.

Shit, dakle za pravu analizu bi trebalo dignuti original izvješća - TSI ima razdvojeno, bruto, neto, doprinose i ostala prava radnika - pa usporediti.

Tko je glasao

"plaćice" rastu za po par

"plaćice" rastu za po par stotina kuna. dovoljno za "mukte" ratu za struju, a opet premalo i "positno" da bi ikome drastičnije upadalo u oči. Ako prođe prođe, a uvijek prođe.

Zbog toga "ovlaš" čitam dnevnike i komentare koji govore o 1:99%, a još manje uvažavam i cijenim izjave raznoraznih političara i oporbenih i "porbenih", i sadašnjih i ondašnjih (bivših - jednih i drugih) koji govore o "boljoj budućnosti" "za sve nas". A ta budućnost jedne stalno zaobilazi, a drugima se ta "budučnost" iz dana u dan, u ovoj sadašnjici ostvaruje.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Ako oni ne primijete...

...primijetit će Todorić. A znamo - kad Agrokor kihne, Hrvatska se liječi ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci