Tagovi

„Bijela kuga“ očito nije problem koji zanima hrvatski politički establishment

I dok kao narod ubrzano nestajemo s lica zemlje, svake godine nas je petnaestak tisuća manje, naš politički establishment, kako pozicija, tako i opozicija, ponaša se kao da taj problem ne postoji, kao da se radi o nekakvoj virozi koja će sama proći i bez medicinske terapije.

Osobno ne znam da u hrvatskom društvu trenutno postoji veći i teže rješiv problem od demografske obnove društva, saldo umrlih i novorođenih pokazuje da nas je svake godine petnaestak tisuća manje.

Dok bi u normalnom društvu sva zvona već odavno zvonila na uzbunu i sve sirene za znak opasnosti bile uključene na maksimumu, hrvatski politički establishment ostaje gluh, slijep i nijem, čineći tako ionako težak problem nerješivim.

Zanimljivo je da ni oni, koji gorke suze liju nad „gorkom i teškom sudbinom hrvatskog naroda i nedaćama kroz koje je prolazio kroz povijest“, od „posade“ Instituta „Ivo Pilar“, preko Crkve u Hrvata, do razno-raznih „u ime obitelji“ i drkadžija ne-masturbatora također ne pokazuju bogznakakvu revnost na tom planu. Svi oni problem, ako ga i spominju, spominju tek lapidarno.

A stvarno stanje je takvo da zahtjeva hitne i učinkovite mjere, jer nam vrijeme izmiče, za početak rješavanja problema vrijeme nije „pet do dvanaest“ već „pet poslije dvanaest“.

Uništavanjem materijalne osnovice društva, uništiše nam „domoljubi“ i samu nadu u budućnost, a time i sposobnost za reprodukciju, sve se boreći za bolju prošlost i osobne probitke uz parolu „Sve za Hrvatsku, a jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što“.

Licemjer nad licemjerima, etalon Tuđmanove nakaradne kadrovske politike, okupivši oko sebe sav talog hrvatskog društva, obećava u predizbornoj kampanji izdvajanje iz proračuna 1.000 EUR za svako novorođeno dijete, a po preuzimanju vlasti mrtvo hladno kaže da ni to ne može jer nema novca.

Za čitav državni vrh, sva tijela i organe vlasti, sve je preče od biološkog opstanka vlastitog naroda u ljubav prema kojem se svi kunu, preči su tuđi interesi poput kojekakvih „uspravnica“, poziva na zajedništvo na osnovama tzv. NDH, priprema procesa lustracije, naravno ne za njih i sve one koje bi prve trebalo lustrirati.

Ali kad već poziciju nije briga, zašto opozicija bar ne inicira saborsku raspravu na temu „bijele kuge“, koja bi trebala rezultirati zaključkom kojim se nalaže izvršnoj vlasti da poduzme sve raspoložive mjere kojima bi se potaknula demografska obnova.

U pronatalitetne mjere sasvim sigurno ne spadaju zabrana upotrebe kontracepcijskih sredstava i zabrana pobačaja.

Ako ne znaju što napraviti, neka jednostavno, bar što se toga tiče vrate kotač povijesti, pa zaštite trudnoću i materinstvo onako kako je to bilo u „nenarodnom režimu“, jer su u postupku posvemašnjeg "kresanja" radničkih prava u Tuđmanistanu i ta prava teško stradala, a da prije toga zakonom zapriječe svako uvjetovanje poslodavaca zaposlenim ženama da se obavežu da neće zatrudnjeti. Jedina kazna za takvo neljudsko ponašanje trebala bi biti prestanak biznisa na vrijeme od najmanje dvije godine, a u slučaju recidiva i trajno, naravno sve to bez ikakve mogućnosti da poduzeće nastavi rad u nečijem drugom vlasništvu (možda u državnom).

No danas mislim da razina zaštite trudnoće i materinstva od prije 25 godina više neće biti dovoljna, mislim da bi i smještaj djece u jaslice i vrtiće trebao biti besplatan, odnosno na trošak državnog proračuna.

Osim toga mlade parove trebalo bi stambeno zbrinuti, pa makar kao povlaštene najmoprimce u stanovima u državnom vlasništvu.

Znam ja, odmah će se javiti „domoljubi“ s pričom kako za to u inače već prezaduženoj državi novca jednostavno nema, odnosno kad sam tako pametan neka kažem gdje naći potrebna sredstva.

Pa evo, prvo, nemilosrdno s „državne sise“ skinuti sve one lažne umirovljenike i invalide, te korisnike socijalne pomoći onima koji takvu pomoć primaju bez ikakve osnove.

Drugo, prestati financirati kojekakve silno „potrebne i produktivne“ “institute za izučavanje historije radničkog pokreta“ poput Instituta „Ivo Pilar“, čiji bi znanstvenici radi rezultata svojeg „znanstvenog“ rada, koji se gotovo sav može podvesti pod promociju fašizma i negaciju holokausta, u jednoj Njemačkoj vjerojatno bili više u zatvoru nego na slobodi. ministarskim mjestima da i ne govorim.

Trebalo bi razmisliti i što učiniti s „tvornicom“ profesionalnih Hrvata, „Hrvatskim studijima“ i sličnim „obrazovnim“ institucijama.

Itd. I t. sl.

Treće, branitelje, koji su naprosto pretvoreni u parazitski društveni sloj, treba prestati divinizirati, preimenovati ih u bivše borce, a njihova prava svesti na razinu prava koja su priznata borcima NOR-a. Naravno ukinuti Ministarstvo branitelja.

Četvrto, raskinuti, a ne revidirati, ugovore s Vatikanom, radi kojih državni proračun „pati“ za gotovo 2 milijarde kuna godišnje, a za potrebe financiranja vjerskih zajednica uvesti „crkveni porez“, ako je to dobro za Njemačku i Italiju, ne znam zašto ne bi bilo dobro i za Hrvatsku.

Po mojem sudu samo jedna trećina ovako „oslobođenih“ sredstava, koja ne treba promatrati kao trošak već kao neophodno ulaganje u budućnost, bila bi više nego dovoljna za podmirenje svih troškova demografske obnove.

Problem je jedino u tome kako doći do političke volje da se pobrojeno provede, pogotovo kad je u pitanju Crkva u Hrvata i na području gdje novac najviše curi, a to su izdaci s naslova braniteljskih prava, u uvjetima kad su oni potpuno bez osnove i nekritički proglašeni „hrvatskim ponosom“ i „hrvatskom svetinjom“, kao da su oni budućnost hrvatskog naroda i države.

Komentari

Svima

Vaš sukob sa Feniksom je sukob iracionalnog sa racionalnim.

Iako nije u svemu u pravu, Fenix se usidrio u racionalitetu, racionalnosti, tako da vam je uzalud i na vlastitu štetu boriti se protiv njega, jer sve što god kažete protiv njegovih stavova, nužno se okreće protiv vas samih.
To je razlog zbog kojeg on sam tako lako parira svima vama.

Ali koja korist od toga?

U toj vašoj borbi iscrpljujete svoje snage i vrijeme u nastojanju da promijenite ono što je bilo i što se ne može promijeniti. Iz te perfektotomahije nitko ne može izići kao pobjednik, niti može proizići nešto dobro. Taj sukob nema tragičan, nego nesretan ishod. Svi postaju gubitnici.

Mislim da bi bilo bolje, ko može iskoristiti svoju snagu nastojeći dati svoj prilog nekom dobru koje bi tek moglo biti, tj. koje bi se moglo razviti u budućnosti.

Tko je glasao

@petarbosni4

Nemoj se truditi, kad bi oni nešto znali, ne bi bili to što jesu, kad bi mogli nešto naučiti, ne bi bili idioti kakvi jesu.

Tko je glasao

Jesi ti onaj što ima riješenje za sve svjetske probleme?

Jesi, super.

Moram pohvaliti tvoju novu logiku, uistinu je potpuno nova i nema veze ni sa kakvom do sada poznatom, trebalo bi joj dati ime - Logika bez logike.

Kvazi racionalno vs kvazi iracionalno, svi gubitnici, nesretan kraj koji nije tragičan, svi gubitnici, Feniksu ne može nitko ništa, stavovi koji se okreću protiv samih sebe, dobro koje bi tek moglo biti dobro, a sad nije dobro, dobro koje se ne razvija u sadašnjosti već u budućnosti, ok, pričekat ćemo budućnost pa ćemo onda razvijati dobro, mrak, haha...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Svima

Fenix uočava stvarni i velik problem i izražava stvarnu brigu za opstanak Hrvata, a vidim da ga napadaju kao nekog srpskog slugu !!!!!!!!?????????
Može li to iko objasniti????

Tko je glasao

Da je po njegovom

danas bi se pola Hrvata izjašnjavalo kao Jugoslaveni....

Pad nataliteta ima druge i šire uzroke. Njemu su branitelji, crkva i Tuđman krivi za sve...on je srpski sluga..svi Hrvati ako su Jugoslaveni ( koji zastupaju tu ideologiju) su srpski sluge.

Feniks je tipični primjerak prodane duše, srpskog sluge , kao korisni idiot koji to zastupa iz stvarnih uvjerenja.

Jugoslaven. Orjunaš. Treba li jasnije.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek

Da je po njegovom

danas bi se pola Hrvata izjašnjavalo kao Jugoslaveni....
Pad nataliteta ima druge i šire uzroke. Njemu su branitelji, crkva i Tuđman krivi za sve...on je srpski sluga..svi Hrvati ako su Jugoslaveni ( koji zastupaju tu ideologiju) su srpski sluge.
Feniks je tipični primjerak prodane duše, srpskog sluge , kao korisni idiot koji to zastupa iz stvarnih uvjerenja.
Jugoslaven. Orjunaš. Treba li jasnije.
sve dobro...

Ne zamjeri Drvosječe, ali meni se čini da se ti šališ.

Tko je glasao

ne zamjeram

i ne šalim se, znam ih podosta takvih poput njega kojima je žal za prošlim vremenima Juge davno prešao fazu normale i ušao u fazu bolesti...

Pomješala mu se žal za mladosti i žal za onim sistemom.

Neki to zovu jugonostalgija

https://hr.wikipedia.org/wiki/Jugonostalgija

ja to zovem jugošljam i srpske sluge

sve dobro...

Tko je glasao

izjašnjavanje, neš ti....

... pa i ti si se izjašnjavao kao član komunističke partije, pa što?

Tko je glasao

pa i bio sam @zap

punih 7 godina...koliko puta ti trebam reći da smo se mi članovi partije najprije podjelili i posvađali po nacionalnoj osnovi...svatko svome jatu..i puff..nema više Jugoslavije...

sve dobro...

Tko je glasao

Uh, dobro je, evo opet

Uh, dobro je, evo opet dnevnika u kojem je Tuđman kriv za sve. Već sam se bio zabrinuo za tebe :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@jUzr

Pa nije Tuđman sam, tu je bila i sva ona fukara od lošeg oca i još gore matere kao što si ti.
Svi vi koji ste "koji ste uzeli pušku i krenuli" umislivši si da je rušenjem, paljenjem, pljačkanjem i ubijanjem moguće nešto stvoriti.

Tko je glasao

Kako nije moguće?

Svi vi koji ste "koji ste uzeli pušku i krenuli" umislivši si da je rušenjem, paljenjem, pljačkanjem i ubijanjem moguće nešto stvoriti.

Stvorili smo prekrasnu i Božju zemlju, a uništili smrdljivo govno smrdljivih govnara ubojica.

To što si ti retard pa ne možeš shvatiti da Hrvtaska nije umišljena nego stvarna je tvoj problem. Jugovnoslavija je umišljena i nastala na zločinu zato smo je morali spaliti, a govna koja su je pokušala zadržati onako zasranu morali smo potamaniti. Kakav je to bio gušt spaljivati Jugovnoslaviju i njenu kopilad, milina. hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Spalili ste opljačkali i porušili, ...

... Šumadiju, razorili Čačak i Pančevo, porušili mostove na Moravi ... budaletino jadna.

Tko je glasao

Jel sad vidiš koliko si glup?

Mada nisam mislio da te baš ovako lako navući da sam sebe pljuneš u facu.

Budaletino jadna... hh

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

uzmimo samo 100 000

Hrvata koji su poginuli ili umrli ili se odselili zahvaljujući Titi , a zasigurno je mnogo više.

To je bilo u njihovoj dobi kad bi trebali imati djecu. Tada su parovi imali po min. 3 djece. Znači da bi oko 1965 godine broj Hrvata bio povećan za 300 000.

Danas bi ti ljudi imali unučad, uzmimo svaki 4 kom.,

Bez neke velike matematike može se zaključiti da je nas Hrvata manje za oko 1 000 000 zahvaljujući tvom @Fenikse voljenom drugu Titi i tebi neprežaljenoj Jugoslaviji.

Korjeni uzroka pada broja Hrvata su u mjesecu svibnju 1945.g

Od 1945.g.Hrvati su bježali iz Hrvatske a Tito i njegove komunjare su na područje naseljavali neHrvate iz drugih krajeva Jugoslavije, poglavito izBosne.

Od 1918.g. naseljavali su se Srbi kao žandarmi i oficiri, a poslije 1945.g.pored iste metode ( oficiri) i kao rezultat politike tijeranja ljudi sa sela u gradove, da bi bilo što više proletera ovisnih o komunističkoj partiji.

Dovoljno je pogledati popise nekih gradova poput Petrinje od prije WW2 i pred Domovinski rat gdje je zamjetan nesrazmjer porasta Srba a smanjenja Hrvata takoreći u jednoj generaciji.

Metode su razne, prednost za dobiti posao imali su Srbi jer se Hrvatu uvijek nešto moglo naći, da nije moralno-politički podoban...štajaznam..stric od djeda mu bio u domobranima, ustašama.

Druga finta je da se starosjediocima (Hrvatima) agrarnom reformom oduzela zemlja, poslije se isto oduzimala zemlja u okolici gradova, koja se parcelirala i djelila kao gradilišta , oko Petrinje mahom Srbima s Banije i izBosne. Otkupljivala se od Hrvata za budzašto inflatrornih dinara.

Dodjeljivala su se gradilišta i inflatorni krediti po ključu, koji kad razgrneš komunističku maglu..najviše su te kredite u Sisku i Petrinji..dobivali Srbi.

Znači, uzrok "bijele kuge" kod Hrvata je u 1918. godini i ulasku u zajednicu sa Srbijom.

Danas je to još pojačano sveopćom urbanizacijom i deruralizacijom, iseljavanjem iz šireg prostora i grupiranjem u gradove...što je također produkt loših politika od "stručnjaka" koji su doktorate napisali i branili na temama , kao: Utjecaj spuštenog testisa druga Kardelja na panjeve u Moravi.

Znači, kad jugokomunist poput tebe počne zdvajati nad padom nataliteta...šalje zapravo poruku..ma nije vam ni trebala nezavisna država...

sve dobro...

Tko je glasao

@Banijski idiot impregniran dudovačom

Od 1945. pa sve do početka provođenja fašističke kontrarevolucije, koju ste izveli predvođeni oberidiotom Tuđmanom, broj građana Hrvatske sustavno se povećavao, a udio Srba u ukupnom stanovništvu je sustavno opadao.

Tko je glasao

stara srpska slugo @Fenikse

koji hvališ Jugoslaviju...te fore prodaj unucima a ne meni...

koristiš izraz "građani", pa onda "udio Srba"...zaboravio si "mešane brakove"..i sl.

Fora je u tome što se masu naše omladine počela izjašnjavati kao Jugoslaveni jer se to poticalo i formalno i neformalno...

Da nismo skršili Jugoslaviju do danas bi broj Jugoslavena porastao do neslućenih brojki jer je i bio cilj..poticati jugoslavenstvo..svugdje osim u užoj Srbiji...

meni ne možeš te fore prodavati jer sam osamdesetih bio u strukturama koje su o tome raspravljale, a "nacionalno prebrojavanje" je u RH poslije maspoka čak bilo i zakonom kažnjivo pa se moglo dogoditi da se od 40 upravitelja pogona u željezari Sisak dogodi da su 39 Srbi a jedan..gle kurca..Makedonac...

Kad sam ja osobno, svjedočim, donio poveznicu iz JNA pa se u poduzeću išao upisati u partiju...i izjasnio se kao Hrvat, evidentičar, Srbin iz neke selendre kod Gline je zastao na trenutak s olovkom..i promrmljao: ma trebali bi se svi izjašnjavati kao Jugosloaveni...

Zato, stara srpska slugo..odjebi u skokovima...

sve dobro...

Tko je glasao

koliko teksta...

... da opišeš ono što se zovu demografski gubici Hrvatske nakon Drugoga svjetskoog rata

Da, oni se i procjenjuju negdje na milijun, po ovoj metodologiji.

No ona ništa ne govori zašto imamo jedan od najgorih nataliteta na svijetu, a imamo "nezavisnu državu" (ebala te - nezavisna) već 25 godina.

Ti si veći pobornik da ista ne treba postojati prebacivajem krivnje na nešto što ne postoji već 25 godina (a od rata je prošlo 20). Kao da se komunjare u Jugoslaviji 1965. vade na kralja Petra.

Tko je glasao

vrag je u detaljima

@zaphode

iz mog sela je 66 Hrvata starih od 18-30 godina ubijeno kod Bjelovara negdje u svibnju, lipnju 1945 godine., iza nekih su ostale udovice s 1-2 djece, a većina nije bila ni oženjena. Mobilizirani domobrani.

U selu je bilo i 17 dragovoljoca ustaša, 4 su poginuli u borbama tijekom rata, a 13-torica su umrli od starosti. Neki su se provukli do Australije, Argentine, Njemačke a neki su se vratili kući i živi i zdravi ostarili.

Iz susjednog pravoslavnog sela bilo je mobilizirano pravoslavaca Srba zajedno s mojim ćaćom. U SS, poslano u Njemačku na obuku.

Jedan, moj poznanik inače otac ugledne liječnice u Zgb-u, poslije uspostave nove nezavisne države Hrvatske dobio je kao Srbin pravoslavac domobransku mirovinu i neku popriličnu lovu iz Njemačke.

On nije kao moj stari prešao u partizane.

U selu je bilo i 6 partizana , od kojih su dvojica dočekali kraj rata, od kojih je moj ćaća bio izranjavan.

Moj stari nije htio u SK, pa je ostao seljak, a ovaj drugi se upisao u partiju pa je sa 4 razreda o.š. bio šef nabave za kantine u jednom velikom SOUR-u.

Pošto su tada ljudi imali 4-5 ero djece, mladi se ženili...očekivati je da bi imali desetak unučadi. Danas.

Onda, 3/4 stanovnika sela se iseljavalo u Njemačku na " privremeni rad" iza 1960. godine, očevi mojih školskih drugova.

Pošto su živjeli i radili vani imali su 1-2 djece, koje su ovdje odgajale bake...

Iza WW2 jedino je moj ćaća imao 4 djece u selu, još tri obitelji imali su po troje, a svi ostali po 1-2.

Selo je brojalo oko 900 stanovnika, danas oko 200.

Znači, srpskim slugama treba dati na znanje da ne mogu prodavati maglu.

Čim si se ti osvrnuo na upis znam da sam pogodio bit.

sve dobro...

Tko je glasao

bla, bla...

... uz sve ki bi da bi - stanovništvo (S)RH je od 1945. do 1990. naraslo s 3,5 na 4,5 milijuna stanovnika.

Dakle pazi, usprkos tome što su svi bježali iz mrske Hrvatske i usprkos tome što su povampirene horde pijanih Srba kružile Hrvatskoj ne bi li koga zapalili ili objesili - usprkos tome je stanovništvo raslo.

A sada, kada nakon rata teku med i mlijeko, kada nas krijepi nacionalni zanos, imamo skoro najgori natalitet na svijetu. I samo mi se nemoj izvlačiti na slobodan odlazak u EU.

p.s. Jesi ti vidio te tamnice naroda, em pobjegneš van iz Srboslavije, em ostaviš djecu baki na čuvanje i školovanje (besplatno) i onda se još vratiš kao baja s merđom.

Tko je glasao

opet isto

Opet isto....

Hrvatska ima demografski kolaps još tamo od prve polovice osamdesetih godina XX stoljeća ili u prijevodu još iz doba Jugoslavije.

1961 godine u Hrvatskoj je rođeno 74 190 djece
1971 godine u Hrvatskoj je rođeno 64 890 djece
1981 godine u Hrvatskoj je rođeno 67 455 djece
1991 godine u Hrvatskoj je rođeno 51 829 djece
--------------------------------------------------------------------------------------
2001 godine u Hrvatskoj je rođeno 40 993 djece
2011 godine u Hrvatskoj je rođeno 41 197 djece

S ovim samo želim reći da ako izuzmeš 1971 godinu Hrvatska je imala kao i druge države dugu tendenciju pada rođene djece bez obzira da li je bila samostalna ili u sklopu Jugoslavije.

Da nije bilo srpske agresije i da su Srbi ostali u Hrvatskoj godišnji broj rođenih bi bio negdje 5.000 veći.

Nadam se da sam uspio malo pomoći u Vašoj raspravi .....

Tko je glasao

budalesaš @zaphod

pored toga što si srpski sluga...ja o Hrvatima ti o stanovništvu...bolimekurac za Srbe koji su se odselili...sve one koji nisu željeli Hrvatsku...

Naravno da nismo svi bježali, ja npr. nisam a moj jedan brat je u Australiji, odselio 1977.g. tamo ima 4 djece s dvije žene i 6-ero unučadi.

Gori od njega ( u smislu učenja, marljivosti, rada, ) izBosne su se doselili i dobili tada siguran posao, kredite ili stanove oko željezare.

To je poanta moje priče.

Odselilo bi se i više iz Dalmacije i Istre da se nije pojavila nova industrija - turizam, ne zahvaljujući Jugoslaviji nego unatoč Titi i Jugoslaviji.

Med i mlijeko ne teku, ali su druga vremena..i da...Hrvati imaju povećanu mogućnost otići i zaraditi više negdje u svijetu.

Poslije WW2 prvih 25 godina nisu ni mogli van, osim ilegalno...

Koliko smo mi sada od oslobođenja...25 godina.

Moj jedan susjed radi u Njemačkoj 20 dana , a 10 dana je doma.

Da li se čovjek odselio ako se zbog posla preseli iz Njujorka u Losanđelos.

Prijatelj mog najmlađeg predaje hrvatski jezik djeci u Sloveniji i svaki vikend je ovdje...u čemu je problem...

Krizmani kum mog sina je napustio firmu HT gdje je imao oko 8 000 kn plaću, sad radi po cijeloj Europi jer je vrstan elektrotehničar i zarađuje više...

Sam sam imao ponudu da idem raditi nešto s konjima u Francusku..i da moram išao bih...kao maher..s dva pomoćnika štalara..koje bih mogao dovesti odavde. Ne moram, da moram išao bih.

Ujedno, razvojem tehnologije i industrije gdje jedan bager zamjeni stotine lopata, prestala je potreba za manualnom radnom snagom, tako da podmetanja @Feniksovog i tvog tipa su lako oboriva.

Takvi govnari uspostavu moderne države , nezavisne Hrvatske povezat će i s globalnim zatopljenjem, jer toga nije bilo u Srboslaviji.

Znači, nije isto kao za Juge.

Još nam srpske sluge tj. komunistička kopilad za ministra postave Srbina izBosne..podrijetlom iz kraja gdje se velikosrpstvo cica s materine sise...da nam uvodi pedersku propagandu djeci u škole ..pod krinkom ljudskih prava.

Da, u odnosu na Jugoslaviju u Hrvatskoj danas zaista teku med i mlijeko.

To što ste se vi neki nažderali kruha pa pobjesnili, drugi je par opanaka.

Znaš, da nas ostane samo 1 ooo ooo, uvjek će se naći 1/10 spremnih za pušku, za braniti dom.

Onda ćemo mobilizirati takve poput tebe.

sve dobro...

Tko je glasao

broj rođenih po osobi (ili po ženi)

Jel ti znaš što znači ovaj termin ili ćeš baljezgati do preksutra?

Dakle - ako netko ode, otišao je bla bla... gleda se broj rođenih na 1000 stanovnika... jesi li naprimjer kliknuo na link na članak u Indexu koji sam stavio ili ćeš trkeljati ovako totalno neupućen o glupostima i puškama?

Od 195 zemalja članica UN-a, mi smo na 187. mjestu...

https://sh.wikipedia.org/wiki/Lista_dr%C5%BEava_po_stopi_nataliteta

(vjerojatno smo od tada još pali)

Tko je glasao

pristup

ti inzistiraš na statistici, a ja analiziram tu statistiku @zaphode...

ti o kvantiteti ja o kvaliteti...

Eto, ti kao mlađi jugonostalgičar i Feniks kao stara srpska sluga brojkama pokušavate dokazati da je nova nezavisna država Hrvatska nepogodna za natalitet Hrvata...e ja vam to relativiziram i dovodim u realne okvire ...otkrivam uzroke i razloge koji su jasni kao dan...

Neka ih je minimalno 100 000 što ubijeno što raseljeno poslije rata.. WW2 u rasplodnoj dobi...pa njihova djeca, pa djeca njihove djece..i eto...ima nas cca 1 000 000 manje zahvaljujući Titi, komunizmu i Jugoslaviji.

Nema uopće potrebe za tvoju matemotiku i statistiku. Bjelodano nije potrebno dokazivati.

Da nas Tito kao potencijalnu opoziciju Jugoslaviji nije ubijao i raseljavao a na naše prostore naseljavao neHrvate..bilo bi nas više.

Znači, ja kod X= stavim Hrvat, a ti i ovaj oronuli pričuvni četnik Feniks..metnete stanovnik....

Mali, ili si glup ili se praviš glup, zato odjebi u troskoku.

sve dobro...

Tko je glasao

gle stari prdežu

ako si nervozan, idi gurni onu stvar u stablo pa zovi pčele da te miluju, psovati možeš u svojoj seoskoj birtiji

Tko je glasao

Meni se čili da duboko u sebi...

... naš siroti Drvo, shvaća da su on i njegovi temeljito zasrali. Ali ne može to otvoreno ni sam sebi priznat. Pa izražava neriješene problem s očinskom figurom Tita, koje je eto još živ i sve ih i dalje muči. Umjesto da čisti govna.

Tko je glasao

Niš oni nisu zasrali

Kad netko zasere, to obično znači da se od istoga imalo nekih očekivanja, a on eto iznevjerio.

Od ovih su samo debili mogli imati ikakvih očekivanja, oni ga zaseruju od prvog daha, oni su stvoreni da bi zaserivali i zapišavali.

Ako ovako nastave, te ako ih se na vrijeme ne pospremi pod sluzavi kamen kamo i pripadaju, u roku godine dana imat ćemo novi rat.

Jeblo vas sve pamćenje zlatne ribice!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma da @Biguljača

čim sdss nema svoje ljude u vladi, čim Pupovac nije neki faktor, čim se smjer okreće od srboregije..odmah rat...

eno tvoji mitinguju sve u 16, četnici se postrojavaju u RS...možeš im se pridružiti...

s kim rat... s ovim jugošljamom..ma to riješe dečki navijači Hrvatskog dragovoljca...

sve dobro...

Tko je glasao

siroti @Zorane

ajd ti nama organiziraj neki pride skup...tu si ti doma...a amaterske psihoanalize si nabij..znaš već gdje...

Jedino što smo zasrali jest to što nismo odmah poslije rata rasčistili s ostatcima ostataka jugošljama..koji su se mučki skrivali začeprkani u đubru...

No dobro, sad to činimo demokratski, glasačkim listićima...

sve dobro...

Tko je glasao

he,he

nastupio si mi s visoka, na @Feniksov malouman dnevnik gdje je njemu sve krivnja zato što je stvorena nezavisna država Hrvatska, a propala Juga...pa kao eto..jadni mi Hrvati..smanjuje nam se broj...i to...

onda ti kao đavolov šegrt kreneš s nebulozama tipa "stanovnik"

Pa sad da naselimo 100 000 izbjeglica , problem nataliteta premošćen...

porast stanovnika kao u priči...tako da si uguraj...znaš već gdje..tvoju statistiku...

Kad se jave časne sestre i kažu..nemojte cure raditi abortus, pa mi ćemo ga othraniti...onda takvi poput tebe skaču do stropa..samo onda s drugih pozicija...

znači da..ako se ponašaš kao antihrvat, pišeš antihrvatski, lažeš i kombiniraš kontra Hrvata..što reći osim one pouke o patkama..zasigurno si srpska sluga...

sve dobro...

Tko je glasao

@Banijski idiot impregniran dudovačom

... stvorena nezavisna država Hrvatska, a propala Juga...

Prema tvojem pisanju ispada da Jugoslavija nikad nije bila življa ... pa da znaš da je tako, živi u sjećanjima i srcima ljudi, pa čak i onih koji je se jedva sjećaju, a sve više i kod onih koji su rođeni nakon što ste im vi rušeći, paleći, pljačkajući i ubijajući "stvorili državu".

Tko je glasao

Kako smo vas samo zlostavljalii, haha

Milina. Ajd još malo kukaj i leleči, baš mi raste energija kad vidim poniženo svinjče kako kuka i leleče. haha

Imamo Hrvatsku i ubili smo Jugovnoslaviju, jer smo moćni, ne samo ubili, popišali i uneredili, hehe.

Ajd još malo jauči molim te, fali mi još 20% energije da dođem na 100% a kad mi ti otvoriš oči koliko smo moćni guštam kao malo kad.

Što smo vam ono sve radili? Nemoj zaboraviti i da smo vas na još neke neugodne načine zlostavljali, hahaha...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Mladi odlaze jer u Hrvatskoj nema reda i pravde

feniks
"Ostajem u ovoj državi radi mog djeteta. Mladi ljudi ne odlaze iz Hrvatske iz ekonomskih razloga - odlaze jer u njoj nema reda i pravde. Naš je sustav previše korumpiran. Da se mogu vratiti u ranije godine i ja bih sigurno ostao u SAD-u", izjavio je prof. dr. Dinko Štimac, jedan od najpoznatijih svjetskih neurokirurga svijeta. Štimac je, podsjetimo, liječnik koji je pacijentu u Rijeci ugradio umjetni kralježak napravljen 3D printerom. Sudjelovao je i na složenoj operaciji mozga po 3D modelu, također prvoj takvoj u svijetu.

dakle, na posao, HDZ i MOST
reda i pravde

što god rekli, dragi prijatelji
ako vladajući uistinu iskreno pokušaju u Hrvatsku uvesti
red i pravdu
dobit će slijedeće izbore

luka

Tko je glasao

Da su na pravom putu dokazuje

Da su na pravom putu dokazuje i panika kokošinjca.

Tko je glasao

dobra tema

Današnji Index također donosi članak koji se bavi ovom temom.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-hrvatska-odumire-nenad-bakic-obj...

Nevjerojatni su podaci o usporedbi broja djece koje rađaju zaposlene i nezaposlene žene u RH i Njemačkoj.

No, česta je to pojava - kao u poslovici "Nacionalisti, zašto dozvoljavate da vam nacija gladuje".

Mi smo zemlja koja je od osamostaljenja imala katastrofalanu politiku prema trudnicama, prema načinu otpuštanja trudnice, odnosno mlade majke, te stroge selekcije "fertilnih djevojaka" pri zapošljavanju.

Prije dvadesetak godina se sjećam upute nekog državnog tijela da jednostavno nije dopušteno piitanje "Mislite li roditi u sljedećih godinu dana?"... bem ti domoljubnu zemlju gdje trebaš pojašnjavati da takvo što nije ok.

Naravno tu su nevjerojatno visoka opterećenost rada, što nagoni dio poslodavaca da se ponaša na taj način, ne treba niti to smetnuti s uma.

Ali nema veze, bitno da 25 godina ne oporezujemo višak imovine, prihode od iznajmljivanja, prihode od ulaganja - ali smo zato sve prevalili na pdv i oporezivanje rada. Pa su i rezultati takvi.

Tko je glasao

ruku na srce, dok god imamo

ruku na srce, dok god imamo ekonomiju koja ne stvara radna mjesta, sva poticanja demografskih trendova prema gore nemaju smisla. Jedini rezultat takve demografske politike je povećano iseljavanje građana RH u inozemstvo.
Politika je beskrajno pragmatična i beskrupulozna. Problemi će se riješiti sve manjim brojem stanovnika, sve manjim brojem penzića, sve manjim potrebama za socijalnim izdvajanjem. Čak ako i tada bude "viška" stanovništva, uputićemo ih u čaroban svijet europskog single marketa i slobodnog protoka ljudi, roba i kapitala.
It's the economy, stupid - ostala je catch fraza iz predizborne kampanje Billa Clintona 1992 godine, ali naša politička klasa u svojim glavama teško povezuje stanje ekonomije i demografske trendove.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci