Tagovi

Bijeda i nemoć HR politike

Hrvatsku politku treba biti sram. I treba je biti sram da se ovakva uopće pojavi u Europi. Prvo je ta ista politika lomila koplja na donošenju ZERP-a 2003. godine. 2004 je već prolongirala njegovu primjenu . Sanader se 2001. i 2003. pjenio u Saboru na temu ZERP-a, pričao o zaštiti nacionalnih, hrvatskih interesa i stjecao političke poene. Da bi 2004. nakon izbora odustao od primjene ZERP-a na EU, onda 2006. najavio primjenu od 1. 1. 2008., a onda opet promijenio priču. S druge strane, tadašnja vlast je učinila sve što je u njihovoj moći da spriječe proglašenje gospodarskog pojasa 2001.-2003., potom su pristali na ZERP, ali tako da ga se odmah odgodilo na godinu dana. Poslije sinoćnjeg glasanja u Saboru stvari su postale jasnije. Ni vlast ni oporba ni HSS nisu ni u jednom momentu mislili ozbiljno primjeniti ZERP. Jer da jesu, onda bi Hrvatska imala prateće zakone koji bi se primjenjivali na područje ZERP-a. Onda bi Hrvatska imala brodovlje kojim bi kontrolirala ZERP. U konačnici, Hrvatska bi imala kadrove osposobljene za nadgledanje i primjenu hrvatskih propisa u ZERP-u. Obzirom da Hrvatska ni u jednom momentu nije imala niti jedno od ta tri uvjeta, onda se kao zaključak nameće da rasprava oko ZERP-a nije ništa više od sitnog politikanstva. Kao zaključak se nameće da Hrvatska ni u jednom momentu nije mislila ozbiljno primjeniti ZERP. Ali je hrvatskom narodu upravo ZERP prezentiran kao jedna od ključnih tema u kampanji. Upravo oko ZERP-a su se političari iscrpljivali u proteklih 5-6 godina. Upravo oko tog ZERP-a koji nikad, ponavljam, nikad nitko nije mislio ozbiljno uvesti je organizirano mnoštvo televizijskih i inih emisija, potrošeno na tone novinskog papira, izgovoreno bezbroj riječi. A za što?
Jasno da se Europska unija postavila na način na koji se postavila. Ipak Italija nešto znači u toj Europskoj uniji. Kad ti ne želiš nešto doista primjeniti, onda šalješ poruke koje je slala Hrvatska prema EU. Ima odluku, ali nema je čim provesti. U pet godina ne napravi niti jedan jedini mali korak prema provođenju svojih odluka. Ne sklopi niti jedan ugovor za kupnju brodova koji bi kontrolirali ZERP. Ne donese ni jedan pravni akt koji bi se primjenjivao na ZERP. Ne potroši na obuku ni jednog čovjeka koji bi nadgledao ZERP i provodio u istom hrvatske propise. Rezultat takve kratkovidne politike je sinoćnje glasanje na Saboru. Nema ZERP-a i neće ga ni biti. Hrvatska politika je prodala ono što smo naslijedili od naših djedova i posudili od naše djece. Prodali su more za koje su ginuli naši preci. Prodali su našu ribu, naš zemni plin iz podmorja, naše školjke…Sad nas Sanader uvjerava da ZERP i tako nije dio hrvatskog teritorija. Prodali su Jadran u ime nekakvih pristupnih pregovora i u ime (maglovitog) ulaska u EU. Ogorčen sam, ali ne na Europsku uniju, ja ne spadam u red euroskeptika. EU ima pravo uzeti ono što joj nudimo na tanjuru. Ogorčen sam na hrvatsku politiku koja se našla u ulozi konobara, sa ubrusom preko ruke koji skriva svu bijedu i nemoć ove političke garniture.

Tagovi

Komentari

Sanader je genij! Uspio je

Sanader je genij! Uspio je ostati na vlasti usprkos svim glupostima koje je napravio, kako si lijepo napisao u dnevniku, odnosno, ponovno su građani Hrvatske glasovali za njega. To je fenomenološko pitanje. Kad bi te iste građane pitali: treba li se strogo primjenjivati ZERP zbog toga što je to interes Hrvatske, vjerujem da bi svi plebiscitarno bili "za". No, ako ih pitate: hoćete li glasovati za Sanadera, iako on jamačno neće primjeniti ZERP, dobit ćete također većinski odgovor "da". Barem je tako službeno. Može biti da u praksi to i nije tako, ali rezultati izbora su takvi da ih se mora poštivati.
Slično se događa u Srbiji. Hoćete li u EU - da, naravno. Priznat ćete realnost, nezavisnost Kosova - ne, naravno. To vam je ona priča o tome kako bi se netko je..., a da mu ne uđe, oprostite na vulgarnosti.

Taurunum

Tko je glasao

Treba biti sramota one koji

Treba biti sramota one koji su glasovali za njih. No,poslije izbora od 100 ljudi s kojima sam ja pričao samo jedan je priznao da je to učinio.Odakle im toliki glasovi? Meni tu ništa nije jasno...

cogito ergo sum

Tko je glasao

Odakle im toliki glasovi?

Odakle im toliki glasovi? Meni tu ništa nije jasno...

Odgovor je slijedeći:
- pročitaj aktualne dnevnike i rasprave na temu popisa branitelja;
- pročitaj i nešto starije dnevnike naslova 'Institucionalna kriza', bilo je više nastavaka.

S obzirom da si novi ovdje, ukucaj taj naslov u polje u lijevom gornjem kutu (Pretraži), autori većine su hanhan i frederik.

ragusa

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci