Tagovi

BiH: tri nacionalne države ili država triju nacija?

Dayton je stvorio politički provizorij, a taj je provizorij prerastao u permanentnu političku krizu i društvenu stagnaciju što već postaje trpljeno stanje ili čak prihvaćeno kao životni modus. Dejtonska Bosna i Hercegovina je stvorena kao politčki hibrid u čijoj strukturi leži jedan nezavršeni rat i jedan nepravedni mirovni sporazum. A etnopolitika u takvoj BiH je dominantna forma politike.

Naravno da se javljaju glasovi o nužnim reformama, bilo je i prijedloga i inicijativa koje nisu dobile zamah jer su se lomile na nacionalnim uskogrudnostima ili političkim kratkovidnostima. Zato je očuvanje statusa quo način održanja na vlasti postojećih stranaka, lidera i političko interesnih oligarhija, umreženih u korupcijski sustav cijele jedne „nove klase“.

Jedna od najmučnijih karakteristika etnopolitike je odnos prema ubijenim u ratu. Ona nameće stav da su samo naše žrtve vrijedne sjećanja i sućuti, za tuđe ima se tek ignoracija i bešćutnost, često i prijezir. Poslijeratna politička kronika u BiH bilježi samo dva izolirana trenutka u kojima su etnopolitčari izašli iz statusa quo, odnosno iz dominatne etničke retorike. Dragan Čavić, tada na položaju predsjednika SDS-a i predsjednika RS dao je u lipnju 2004. na televiziji snažnu izjavu priznanja i kajanja zbog srpskih zločina u Srebrenici. Sulejman Tihić, predsjednik SDA, krajem 2008. ponudio je javnosti do tada nečuveno i nezamislivo promišljanje o odnosu prema „filozofiji žrtve“: „Prošlost, zločini, stradanja i samosažaljevanje ne treba da budu centralna tema naše politike. Neka pravosuđe radi svoj posao, a mi političari treba da radimo u sadašnjosti i borimo se za bolju budućnost.“

O nespremnosti bosanskohercegovačkog društva da prepozna važnost ovakvih ideja, govori ono što se ovoj dvojici političara događalo nakon njihovih istupa. Dragan Čavić i njegova stranka potpuno su politički marginalizirani, a vlast u RS je osvojio Milorad Dodik. U bošnjačkom političkom miljeu Tihićev deviktimizacijski koncept je žestoko osuđen, a on sam ideološki diskvalificiran kao nacionalni izdajnik. Dakle, izlazak iz etnopolitike koja drži političko, ekonomsko i društveno stanje u BiH cementiranim nužno znači i politčku marginalizaciju.

Etnopolitika kao sudbina

I strategija međunarodne zajednice ide za održavanjem statusa quo jer tzv. „aprilski paket“ 2006. i pregovori u Butmiru 2009. nisu imali za cilj ozbiljnije uklanjanje dejtonskih diskrepancija i nepravdi ni strukturalnu konsolidaciju države već samo utvrđivanje jasnije adrese odgovornosti u Sarajevu za prihvaćanje međunarodnih obaveza.

Svaki od triju bosanskohercegovačkih naroda za najveću svetinju i tekovinu drži političku borbu za vlastiti nacionalni identitet, za priznavanje nacijom. Za svaki od njih Bosna i Hercegovina kao politička zajednica ima smisla ako će u njoj tako samodoživljavani nacionalni identitet moći konzumirati u apsolutnoj mjeri, što je praktično ravno ideji mononacionalne države. Jedino su u tome danas Bošnjaci, Srbi i Hrvati potpuno složni. Znači riječ je o partikularističkim politikama koje bi prihvatile državu Bosnu i Hercegovinu, ali kao neku vrstu saveza triju etničkih država u državi. Kakva bi bila priroda demokracije, ljudskih i nacionalnih prava u tim državicama nije teško predvidjeti: prakticirala bi se u njima marginalizacija i diskriminacija manjinskih skupina još veća i otvorenija od one koja je i danas na djelu gdje vlada određena nacionalna većina.

Prividno kao antipod partikularizmima, posebno onome srpskom, stoji bošnjačka politika bosanskohercegovačkog integralizma. Njime je prožet politički nazor cijelog spektra bošnjačkih stranaka i uopće bošnjačkog kulturno-političko-vjerskog miljea. Također, ovim su političkim nazorom prožeti i politički subjekti neetničke, građanske denominacije i orijentacije poput SDP-a i drugih manjih stranaka, kao i različitih nepolitičkih organizacija mahom sa sjedištem u Sarajevu. Međutim, nerješivi problemi s današnjom politikom integralizma nastaju zbog toga što se iz bošnjačke i sarajevske vizure previđa da Srbi i Hrvati odbacuju integralistički koncept, a pri čemu se iz samog bosanskog integralizma to ne vidi kao vlastiti politički defekt i ograničavajući moment, nego se ta opcija nastoji nametnuti kao jedino moguće rješenje za uređenje države, pa se bošnjački integralizam ukazuje kao samo još jedan etnonacionalni partikularizam, jednak dvama ostalima i s nimalo manjim psihološko-političkim nabojem nacionalizma.

BiH - dvogrba konfrontirana struktura

Naravno, Republika Srpska je najveća prepreka za političku konsolidaciju Bosne i Hercegovine zbog isključivog partikularizma i opstruiranja izgradnje i funkcioniranja centralnih državnih institucija, ali ulje na vatru dodaje bošnjački integralizam jer se njihovo mišljenje o problemu RS svodi na zahtjev za njezinim brisanjem. Od takve politike, nacionalističku i partikularistučku Republiku Srpsku ništa ne učvršćuje bolje, a one zajedno ruku pod ruku, cementiraju BiH kao dvogrbu konfrontiranu strukturu. Iluzorno je očekivati da će budućnost donijeti srpsku politiku koja će se odreći RS ili neke forme srpskog ekskluzivizma u BiH, koja će voljno ići ispod stupnja autonomije koji je do sada dosegnula. A stvar je političke nesposobnosti misliti da nema nikakvog drugog modusa da se u BiH odnosi produktivno urede ako je nemoguće ukinuti RS.

Što sve to znači za BiH? Ako se nastavi kao do sada, bez minimuma suglasnosti o preobražaju u održivu političku zajednicu, samo to da će ostati cijela, u svojim međunarodno priznatim granicama. A unutar tih granica: galopirajuća implozija – politička, socijalno-ekonomska, kulturna, demografska....Ako za ovu zemlju uopće ima rješenja, njega će očevidno biti moguće pronaći na nekom srednjem putu između ova dva nacionalna ekskluzivizma.

Hrvati u BiH - dva modela

Hrvati u BiH oblikovat će svoje mjesto i položaj kroz dva moguća modela autonomije: teritorijalni i institucionalni. U znaku prvoga, teritorijalnog načela, stajala je zapravo sva dosadašnja politika koje je vođena u ime Hrvata. To je ona politika koja je od samog svojeg početka, od slijepog pristajanja na ulogu Tuđmanove filijale 1990. bolovala od neautohtonosti i neautentičnosti te se zato ni do danas nije uspjela nametnuti kao aktivan i ravnopravan faktor u političkom životu BiH, koji se posljednjih godina gotovo sasvim sveo na bipolarni srpsko-bošnjački odnos. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih hrvatska politika ne uspijeva steći vjerodostojnost i respektabilnost u inače opravdanim zahtjevima za ispravljanje inferiornog ustavno-političkog položaja Hrvata u BiH. I premda je politika teritorijalizacije donijela brojne pogubne posljedice, ona suštinski nije drukčija ni danas. Drugo pitanje koje narušava vjerodostojnost hrvatske politike u BiH glasi kako se ozbiljno i politički lojalno može prakticirati ta politika ako njezini protagonisti te politička, građanska, intelektualna i crkvena elita pristaju da sami sebe percipiraju kao dijaspora.

Teži i zahtjevniji, ali za eventualni politički oporavak hrvatstva u BiH sigurno bolji i produktivniji, bio bi put postizanja institucionalne autonomije i ravnopravnosti, kao rješenja jednakog za sve u cijeloj državi, čime bi se ujedno na miran, a strukturalan način mogao omekšati rigidni mononacionalni karakter Republike Srpske. Traženje najboljih rješenja u okviru ovakvog institucionalnog modela autonomije predstavljalo bi i relaksirajuću alternativu za današnju nepodnošljivu političku dramu koja se svodi na dilemu – Bosna i Hercegovina: tri nacionalne države ili država triju nacija.

Iz odabira teritorijalnog ili institucionalnog modela bit će moguće iščitati što je bio pravi cilj hrvatske politike: oživljavanje bosanskohercegovačkog hrvatstva u njegovoj povijesnoj ukorijenjenosti, zemljopisnoj rasprostranjenosti i kulturalnoj slojevitosti ili pak dalje i konačno svođenje bosanskohercegovačkog hrvatstva na hercegoviniziran, kulturalno i teritorijalno sužen i ograničen identitet.

Predsjednik Josipović je napravio prvi korak kojim bi možda moglo započeti istinsko, dugotrajno i neizvjesno putovanje bosanskohercegovačkih Hrvata do njihovog bosanskohercegovačkog političkog kapaciteta i identiteta. Naime, Josipović je u Parlamentu BiH izrazio žaljenje zbog pogrešne politike Hrvatske u ratu u BiH, obišao je stratišta pripadnika svih triju naroda i najavio promjene hrvatskog Ustava po kojima će glasanje bh Hrvata na izborima u Hrvatskoj svesti praktično na simboličan čin. Sve do sada, bosanskohercegovački Hrvati zajedno sa svojim političkim, kulturnim i vjerskim elitama nisu do posljednjih, stvarnih konzekvenci politički osvješćivali krupnu činjenicu da su BiH i Hrvatska dvije zasebne, samostalne države, nego su živjeli u sumaglici opasne iluzije o „jednom jedinstvenom narodu“ kojega „ne smiju dijeliti nikakve državne granice."

Komentari

Kako je uopće počeo rat u BIH?

Dnevnik s ofucanim, neistinitim frazama na tragu podjele krivnje svih naroda u BIH.

Prave teme o BIH bi bile ove:

-Zašto je MZ nakon mirnog gledanja neviđenog srpskog zločina u Vukovaru i diljem RH, dozvolila još gore zločine nad olimpijskim gradom-Sarajevom, nad Srebrenicom...?

-Zašto je Mitterand sletio u Sarajevo?

-Kakva je bila uloga V. Britanije tijekom rata u BIH?

-Kako je cijelo vrijeme rata u BIH MZ nudila podjelu te zemlje, da bi na kraju rata ( kada je agresor počeo gubiti) sama izvršila podjelu BIH, s nevjerojatnim uključivanjem Srebrenice u okrilje genocidne paradržave RS...

-Kako je RH spasila BIH?

-Zašto Hrvati u BIH nemaju svoj entitet?

-Kako je MZ nepravednim mirom ostavila najveće zločince na slobodi i time namjerno podmetnula izvor mogućih sukoba u budućnosti ?

Nitko da uopće i spomene kako je počeo rat u BIH!

Ravno izgleda da nije niti postojalo, ono nije uopće bitno "našim pravednicima"!

Tko je glasao

Ravno

Ravno je poravnano.

Alija: NIJE TO NAŠ RAT!

Tko je glasao

Gdje nam malac

nestade.

Pobjegao u rupu iz koje je izmigoljio ili ne radi vikendom.

Baš mi nedostaje ,dugo se nisam tako smješkao kao čitajući njegove zadaćnice i seminarske radove.

sve dobro...

Tko je glasao

jupiiii...

http://www.bigfatblog.com/members/profile/celsou

I am a 27 year old female living in small-town Ontario. I was born and raised in France where fat is looked at with contempt. My own family over there is ashamed of the fact that I'm a size 16/18 lol. After years of trying to fit everyone else's expectations, I've decided to love myself unconditionally.
I love indian...

Tko je glasao

Kaj te ne podsječa na onu

Kaj te ne podsječa na onu studenticu sa predavanja od Gospođe Reisman?

Tko je glasao

...nemere bit´, ova se ne

...nemere bit´, ova se ne diči svojom glupošću....
I vidiš da je to jedna fina dama, voli indian (food)

Tko je glasao

Nema ta veze

s ovim našim pederčićem koji pretendira na neki poslić u MVP-u.

sve dobro...

Tko je glasao

nema džabe ni u ...

...valjda treba službeni komp, a ured nedjeljom ne radi...štednja, ne isplaćuju prekovremeno...svašta nešto, možda mora i urudžbirati da bude priznato...

Tko je glasao

Trajnožareći uspaljenici

Zanimljivo je primijetiti brojne loše ocjene koje je ovaj dnevnik do ovog momenta dobio. Zapravo ocjena ima malo i vjerojatno je nastao umor od autora koji od kad se o0vdje učlanio producira gotovo jedan dnevnik dnevno.

S druge strane tema dnevnika, koja se rijetko sreće na ovoj stranici, izuzetno zanimljiva i prilično iscrpno obrađena. Naravno da tu postoje i stavovi koji su mnogima neprihvatljivi ili vrlo teško prihvatljivi iz raznoraznih razloga. Vjerojatno je glavni razlog općenitog bježanja od teme BIH Hrvatska avantura u tim krajevima koja je u jednom dijelu bila opravdana i potpuno korektna, no u jednom drugom dijelu poprilično musava.

Posebno je musava ako znamo da je današnja BIH temeljena na ratnoj podjeli s politikom koja se ustoličila zahvaljujući upravo toj ratnoj podjeli. Dakle to je politika koja je nastala u konfliktu i koja dobro funkcionira u konfliktu. Vjerujem da je svima jasno da ako nešto dobro funkcionira u konfliktu da će to nešto htjeti da taj konflikt traje vječno. Tamo je to beskrajno izraženo, a postoji to, u puno prevelikoj mjeri, u Srbiji, a nažalost i u Hrvatskoj. Ova tarapana oko ćirilice u Vukovaru je upravo ta nesretna potreba za održanjem sukoba u trajnožerećem stanju i identična je šablona koju možemo lako pronaći u političkom životu ovih naših susjeda, istočnih i centralnih.

U toj navedenoj logici jasno da će biti krivo primljeni svi oni koji život pokušavaju dovesti u nekakvu normalu i pomaknuti se od ovog nesretnog rata koji u mnogim glavama još uvijek traje.

leddevet

Tko je glasao

Leddevet, Posebno je musava

Leddevet,

Posebno je musava ako znamo da je današnja BIH temeljena na ratnoj podjeli s politikom koja se ustoličila zahvaljujući upravo toj ratnoj podjeli. Dakle to je politika koja je nastala u konfliktu i koja dobro funkcionira u konfliktu. Vjerujem da je svima jasno da ako nešto dobro funkcionira u konfliktu da će to nešto htjeti da taj konflikt traje vječno. Tamo je to beskrajno izraženo, a postoji to, u puno prevelikoj mjeri, u Srbiji, a nažalost i u Hrvatskoj. Ova tarapana oko ćirilice u Vukovaru je upravo ta nesretna potreba za održanjem sukoba u trajnožerećem stanju i identična je šablona koju možemo lako pronaći u političkom životu ovih naših susjeda, istočnih i centralnih.

Tipična bizantska politika, kojom se i SDP služi.

Do sad je suživot kolko tolko funkcioniral, no ubacili drugovi čirilične napise pred izbore i raspuhali žar.
Sad pomalo dosipavaju benzin i viču: Ko nas bre zavadi.

Ko to ono ima potrebu o održavanju sukoba?

Tko je glasao

Gole žene

Ko to ono ima potrebu o održavanju sukoba?
Znaš ono Skviki,
Dođe čovjek kod psihjatra i ovaj mu postavlja različita pitanja.
Tako u jednom trenutku psihjatar uzme komad papira i nacrta trokut pa pita pacijenta:
- Što ovdje vidite?
- Golu ženu; odgovori pacijent.
Uzme psihijatar drugi list papira i nacrta kvadrat te pita:
- Što ovdje vidite?
- Golu ženu; odgovori ponovo pacijent.
Uzme psihijatar treći list papira i nacrta krug te pita:
- Što sad ovdje vidite?
- Golu ženu; odgovori po treći put pacijent.
- Ta čovječe, vi ste opterećeni golim ženama!
- Kako ja, ta nisam ja onaj koji stalno crta gole žene!

leddevet

Tko je glasao

Kad bi bar svi komentari bili

Kad bi bar svi komentari bili kao ovaj, argumentirani, jasni i suvislo napisani.

Tko je glasao

...onda bi ovo bila stranica

...onda bi ovo bila stranica mladeži SDP-a, a ne pollitika.com

Tko je glasao

Hvala

...onda bi ovo bila stranica mladeži SDP-a, a ne pollitika.com [boldao L9]
Ma tko bi se od tebe nadao takvom komplimentu, stvarno si srce :)

leddevet

Tko je glasao

znam da jesam :) premda taj

znam da jesam :)

premda taj kompliment nije onako grom iz vedra neba, barem kada je dugoselski model u pitanju, naime ovdje SDP ima svoga taticu koji poznaje neke druge tatice koje dječici garantiraju uhljebljenje - a uhljebljenje je poput svijeće u noćnoj tmini - san svakog kukca koji oko tatice milozvučno zuji

zapravo prosto ko' pasulj, HDZovci su lopovi bez premca, ali što se tiče nepotizma i stranačke podobnosti iz koje proizlazi uhljebljivačka politika - tu nema razlike

eto npr, u Dugom Selu novo vodstvo SDP-a proklamira novi smjer politike i protjerivanje klanova, a stari tatica mudro kao počasni član iz zadnjih redova sve to sa smiješkom promatra

baš je lijep ovaj svijet

Tko je glasao

Jebote patak

ti se stvarno kužiš u sve.
Od mlijeka do uređenja bosanskog bureta baruta.

No dobro ,ajmo se igrati.

Da li si ti za to da se BiH uredi po "švicarskom modelu" ili da se recimo RS uredi kao država ,a Hrvati da si uzmu Herceg Bosnu ,a Muslimani _Bošnjaci da imaju državu poput ,recimo Monaka.

Naravno ,kulturno i civilizirano bez dugih cijevi. Svima priznati sva ljudska i građanska prava .

Ja osobno sam za to da izađemo na Drinu ,Srbima presječemo koridor i natjeramo ih ,kao što već jesmo, da se primire.
Za to sam da Muslimani -Bošnjaci biraju. Da li žele samostalnu državu ( a znam da žele) ili žele živjeti s Kaurima ( ( Kaur = nevjernik kod Muslimana).

Inače nemam ništa protiv Muslimana, Bošnjaka. Naprotiv. Samo im treba reći da cijelu Bosnu ne mogu dobiti. Ne mogu biti Pijemont.

Onda još i.......

kako će se Europa i SAD odrediti prema tome u svijetlu činjenice da ne žele "čistu" muslimansku zemlju u srcu Europe i zapadne civilizacije.

ps. preporučuam ti Hantingtona ,bit će nešto od tebe ,ali brzaš ,drži se još neko vrijeme Pusynih skuta ,a onda ,tko zna....

sve dobro...

Tko je glasao

Naravno za švicarski model.

Naravno za švicarski model. BiH je stoljećima bila multietničko društvo i današnja tri etnička geta su za BiH neprirodno stanje. Bošnjaci dakako ne žele nikakvu muslimaniju na 30 % BiH. I Bošnjaci su najmanje isključivi od triju naroda jer na "njihovim" područijima i danas živi više Srba i Hrvata nego obratno.

Vidim da ponavljaš Tuđmanove teze da Zapad ne želi čistu muslimansku državu, i još čitaš Huntigtona. Mora da se držiš skuta krivoustog.

Ali, očito tebi i Tuđmanu zemljopis dobro ne idu. Samo nekoliko stotina km dalje od BIH postoje još dvije muslimanske države. S tim da je jednu muslimansku državu sam Zapad osnovao, pa nitko ne trabunja o ugroženosti zapadne civilizacije

Tko je glasao

Naravno za model

kako se oni tamo dogovore , a ti upravo upadaš u zamku koju meni imputiraš , tj. ti bi njima tamo određivao modele.

Ukoliko se dogovore o švicarskom modelu ,pozdravljam. Ukoliko se nekako podijele ,opet prihvaćam.

Ti bi isto glumio starijeg brata.

Prirodno je da ćemo navijati za svoje ma šta ti mislio o tome.

Dalmacija je pretanka ,jedna dobra bojna je presječe za noć ,a onda godinama pregovaraj na zatečenom stanju.
Dok nam zaleđe drže Hercegovci ,dobro je.

To onako prizemno ,a ti diži u sfere u koje hoćeš no sve se svodi na isto.

Srbi teže Srbiji ,Hrvati Hrvatskoj a Bošnjaci hoće svoju državu.

Ti zaključi tko je talac situacije.

sve dobro...

Tko je glasao

samo treba početi voditi

samo treba početi voditi praktičnu politiku, tj politiku ekonomske ekspanzije na istok.
Putinova omiljena uzrečica je : ... pa ne idemo mi više s tenkovima i s kalašnjikovima, mi idemo s Gazpromom.
I tako su lijepo formirali osovinu Moskva - Beograd (Pančevo i Gazprom) - Banja Luka ( B. Brod i Zarubežnjeft.) Slijedeći potez će vjerojatno biti kupovina neke od većih srbijanskih banaka.

Gazprom je sam sebe već postavio u ulogu pregovarača za bivšu jugoslavensku imovinu i pitanja sukcesije. Bez obzira što neki naši faktori o tome mislili, to su "tvrde" činjenice. Neki misle da će te EU štiti od Rusa. Europa je vrlo benevolentna prema Gazpromu, a kako i ne bila prema nekome tko drži ključ opskrbe 200 milijardi kubnih metara plina.
Za razliku od Rusa, mi čak i naše vlasništvo, kao što je Tvornica aluminija u Mostaru ne štitimo, iako je RH najveći pojedinačni dioničar te vrijedne i perspektivne tvornice.

Tko je glasao

celsou

da te citiram:

" Bošnjaci dakako ne žele nikakvu muslimaniju na 30 % BiH. I Bošnjaci su najmanje isključivi od triju naroda jer na "njihovim" područijima i danas živi više Srba i Hrvata nego obratno."

Dakako da "Bošnjaci" ne žele nikakvu muslimaniju na 30% BiH.
Oni žele muslimaniju na daleko večim postotkom BiH.
To su pokazivali od samih početaka agresije na Hrvatsku, a zatim i agresijom na hrvatske enklave u srednjoj bosni te na kraju i agresijom prema dolini Neretve 93 godine.
O hrvatskoj politici oko BiH treba pisati argumentirano, a ne u tom kontekstu Tuđmana nazivati "Krivousti"

Tko je glasao

grdilin

U kojem su to snu Bošnjaci napali Hrvatsku? Hrvatska i srpska politika prema BiH je identična. I jedni i drugi su htjeli proširiti Srbiju i Hrvatsku na račun BiH.

Govoriš o srednjoj Bosni. Jesi čuo za Ahmiće?

Hrvatska Republika Herceg Bosna je isto što i Republika Srpska Krajina,

HDZ je imao konc logore za Bošnjake. Evo što je napisala jedna žena koja je imala prijatelja koji je završio u Dretelju:

.....imam prijatelja koji je kao dječak od 14 godina odveden u Dretelj,skupa sa ocem i bratom...za vrijeme koje je proveo tamo bio je mučen na više načina, fizički zlostavljan na najokrutniji način...izašao je 35 kg tjelesne težine,nije imao ni jednog zuba,a od udaraca dobijenih po glavi i tijelu ima trajnu posledicu mucanja plus insuficijenciju bubrega... i dan danas...na liječenju i rehabilitaciji proveo godinu dana,ne može biti biološki roditelj...kad je došao na kućna vrata,rodjena majka ga nije prepoznala...mislila je da je prosjak i udjelila mu...koje su to životinje mogle učiniti sistematski jednom dječaku od 14 godina...samo zato što ima nepoželjno "balijsko" ime i što je to krivousta politika tako zacrtala....
nije na spisku svjedoka ...a meni se diže kosa na glavi svaki put kad neko spomene "ugrozbu" i "treći" ,"majorizaciju hrvata od strane bošnjačke populacije"....

Tko je glasao

celsou

Po svemu se vidi da nisi ozbiljan sugovornik.
Kad se spomene zločin treba spomenuti i druge zločine.
Kad se spomenu Ahmiće treba napisati istinu i o Trusini te ostaliom mjestima u kojima su muslimani i mudžahedini napravili stravične zločine.
Kako u srednjoj Bosni tako i južnije od Bugojna prema Mostaru (sa ciljem izlaska u Neumu).
HRHB nikako nije isto što i RSK.
To mogu tvrditi samo budale koje ne znaju kako je došlo do stvaranja HRHB i kako je uopće došlo do proglašenja neovisne BiH.
Da nisu Hrvati tada glasali za samostalnost BiH nikada je ne bi ni bilo.

Spomenuti Dretelj, a ne spomenuti logore ili "Sabirne centre" koje je vodila Armija BiH je u najmanju ruku bezobrazno.
Nu, uvijek treba uprijeti prstom u Hrvate kao one koji su jedino činili zločine.

Za Ahmiće se odgovaralo i neki sudionici su kažnjeni.
Neki previše, a neki premalo.

Za Trusinu (i ostala stratišta Hrvata) se nije odgovaralo.
Za Trusinu se nije ćulo u hrvatskim medijima.
O Trusini neće pisati takvi kao što si ti.

Ne pišeš o tome da su skoro sve napadne akcije na Hrvatsku išle preko BiH.

Ali zato je lako okriviti Hrvatsku za agresiju na BiH.

Možeš se slobodno svrstati uz pok. Aliju i njegovu ekipu koji je upravo Hrvatsku optužio za agresiju u Posavini.
Ne da nije tamo ništa pomogao Muslimanima i Hrvatima (mogao je Tuzlanski korpus) nego je Tuđmana optužio za agresiju na BiH.

Bilo je tamo grešaka od strane Hrvata ali bilo je i od strane muslimana. i to daleko više jer je upravo njima trebao životni prostor za etnički očišćeno stanovništvo od strane Srba. Taj životni prostor su mogli dobiti samo napadom na prostor koje je branio HVO.
Krupne akcije protiv Srba nisu ni poduzimali ali zato jesu krenuli dolinom Neretve te udarili na Hrvatske enklave u srednjoj Bosni.

Što malo ne napišeš o politici (i o ratnim djelovanjima muslimana) koju su provodili prema Hrvatima Lašvanske doline.

Citiram Ejupa Ganića:

" "Pokušavamo se nagoditi sa HVO-om kako bismo im dopustili da iziđu (iz okruženja), dok bismo mi poslali naše snage unutra, ali se, naravno, Zagreb protivi toj zamisli... Zagrebu trebaju prizori patnje hrvatskih civila kako bi opravdao svoja djelovanja u Mostaru, ali mi ćemo zauzeti Lašvansku dolinu na ovaj ili onaj način... Ako zauzmemo Lašvansku dolinu zatvorili smo krug i osigurali naše postojanje u stanovitoj mjeri. Hrvate u srednjoj Bosni Zagreb je doveo u ovu situaciju. Oni su igrali opasnu igru protiv svoje zemlje i sada plaćaju cijenu..."

Tko je glasao

rewind

@celsou, dnevnik je inicijalno uvjetno govoreći neutralan, da bi "gujin jezik" pokazao u komentarima. poimanje bosne ti je na razini klasičnih mitova kojima se barata kada se komentiraju sukobi u bosni; uvijek se vade ahmići, heliodrom, i par nesretnih događaja ( koji su pravomoćno okončani od strane međunarodnog sudstva), a uvijek se zaboravlja na zločine armije bih. gadi mi se više linkati i ponavljati činjenice koje uvijek selektivno zaboravljate. što se tiče tuđmana, njegov pristup je prilično pragmatičan, i baziran je na stoljetnoj tradiciji koljačine na području bih. uspoređivati bih sa nekim zemljama koje su civilizacijski odmakli par stoljeća je bedasto. multietničke zemlje u kojima nema dominacije neke nacije ne postoje; dakle ako zanemarimo švicarsku, belgija ( hm, sjetimo se samo koliko vremena nisu uspostavili vladu);
i sada kada u XXI stoljeću katalonija, i škotska žele van, mi pričamo bajke o multikulturalnosti u bih. dakako nakon što su srbi odgrizli lavovski dio bosne i ostavili ostatke bošnjacima i hrvatima, neka se glođu. bih je uz somaliju jedina zemlja u kojoj nije obavljen popis stanovnika, misliš da je to slučajno, jer nakon popisa će biti realne razmjere hrvatskog smokvinog lista koji pokriva opstojnost federalne države
1948 godine muslimani su činili 30,73% stanovnika BiH, 1991 su na 43,67%
hrvati sa 23,94 na 17,32
kada bi popis radili danas, vjerojatno su hrvati debelo ispod 17%; toliko o "podjeli"....

Tko je glasao

bosna neće preživjeti bez hrvatskog entiteta

celsou

puno pišeš malo znaš
jedno su stavovi, želje, drugo su činjenice

prije rata, u Bosni i Hercegovini proveden je referendum
postavljeno je jedno pitanje
jeste li za samostalnost (odvajanje od jugoslavije)

pametan bi čovjek bio postavio još jedno pitanje
jeste li za bosnu decentraliziranu, federativno-konfederativnu, kantonalnu, uređenu kao švicarska?
s kantonima koji odgovaraju nacionalnom sastavu, bošnjački, srpski, hrvatski, mješoviti
bošnjačko srpski, bošnjačko hrvatski, srpsko hrvatski, pa dalje...
imaju policiju, školstvo, zdravstvo
a opet ne mogu imitirati državu
(besmisleno je da kantoni imaju vojsku, diplomaciju, tajne službe)

takvo bi rješenje osiguralo nekoliko političkih rezultata
- na lokalnoj razini, na razini kantona, ne bi bilo prepreke normalnom političkom procesu,
građani bi birali one za koje misle da su najbolji, ili barem najmanje loši
- na razini federalne/konfederalne države rješavao bi se manji broj važnih stvari
- odvajanje "nacionalnih" kantona bilo bi praktično neizvedivo

na kraju, to je bio princip kako je bila zamišljena zadnja verzija titove jugoslavije kao države
puno je bilo razloga zbog kojih ova ideja, da se unutar bosne i hercegovine formiraju jedinice, koje će predstavljati ono što je bosna i hercegovina kao republika predstavljala u jugoslaviji, nije nikad ozbiljno raspravljena

danas kad je pobijeno toliko ljudi
izgubljeno toliko vremena
treba se ipak vratiti na rješenja koja imaju smisla

bosna neće preživjeti bez hrvatskog entiteta

luka

Tko je glasao

Celsou, U kojem su to snu

Celsou,

U kojem su to snu Bošnjaci napali Hrvatsku? Hrvatska i srpska politika prema BiH je identična. I jedni i drugi su htjeli proširiti Srbiju i Hrvatsku na račun BiH.

Jel tebi nije Mesić rekel da su muslimani, koji su protjerani iz područja uz granicu sa Srbijom, bježali širom BiH a i po EU.

Našao ih je ne mali broj utočišče u Hrvatskoj a u mojem selu je bilo više žena sa djecom.
Ljudi su ih primili pod krov, a bogme su ih i hranili.

Oni koji su svoje žene poslali na sigurno, a ostali u BiH su sa ostalim muslimanima i stranim mujahedinima napali Hrvate tamo gdje su mislili da su ti isti oslabljeni.

Govoriš o srednjoj Bosni. Jesi čuo za Ahmiće?

Jesi li ti čuo za Konjic i šta su napravili lokalnom stanovništvu?

Ja jesam i to od ljudi koji su morali pred muslimanima bježat. Sreo sam ih kod prijatelja Hercegovca iz tog mjesta.

Tko je glasao

Yebo te Tito

šepavi pa Muslimani su se klali i između sebe i tada su sve opcije bile na stolu ,a ti se našao ovdje i danas pametovati.
Koliko je Bošnjaka ubijeno u tim logorima ili su samo sklonjeni da ne bi bili pobijeni.

"Druže Tito ajde nam se vrati
zaratili Srbi i Hrvati ,
a sa njima braća Muslimani
čas na jednoj ,čas na drugoj strani"

Danas su oni etablirani kao nacija i to je činjenica i danas nema Alije da kaže "to nije naš rat" dok se s teritorija BiH napada Hrvatska,dolaze rezervisti ,logistika ,avijacija i sl.

To smo sve pa i ovdje prežvakali.

sve dobro...

Tko je glasao

drvojeb

Yebote Hitler i Kvivousti

Kakve veze ima rat između Abdićevaca i Armije BiH s konc. logorima koje je stvorio HDZ?
Ako je netko prežvakan to je samo tvoj mozak.

http://www.e-novine.com/thumbnail.php?file=photo/region/BiH/rat/logor_dr..., logor koji se ne zaboravlja

Photo: Index.hr
DRETELJ - LOGOR KOJI SE NE ZABORVLJA
Na suđenju petero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je tučen i zlostavljan u Vojnoj ambulanti u Mostaru i logoru Dretelj 1992. godine

Zaštićeni svjedok C je kazao da je 6. augusta 1992. odveden u logor HOS-a koji se nalazio u zgradi Vojne ambulante u Mostaru. Upravnik tog logora, prema kazivanju svjedoka, bio je Ivan Zelenika.
"Prilikom ulaska u zgradu, Zelenika mi je skinuo veru i sat s ruke. Ujutro, tokom doručka, Zelenika je uzeo šolju vrelog čaja i sipao po meni. Psovao mi je, nazivao me četnikom i jedno dva puta me udario palicom", rekao je svjedok C.
Svjedok C je ispričao da je nakon dana provedenog u Vojnoj ambulanti odveden u "HOS-ov logor Dretelj", gdje je zadržan oko deset dana.
Zelenika je optužen, zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, za zločine nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u Dretelju.
Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić bivši zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.
Zaštićeni svjedok C je rekao da su zatočenici u Dretelju svakodnevno tučeni.
"Meni su slomili sedam ili osam rebara i danas imam posjedice od toga. Izbijeno mi je više zuba. (.) Bilo je pokušaja oralnog seksa sa muškarcima, pa i sa mnom, ali sam uspio da se izmaknem", kazao je svjedok.
Svjedok je rekao i da je Dretelj bio "logor koji se, nažalost, nikada ne može zaboraviti". U tom objektu su, kako je kazao, bile zatvorene i žene, od kojih su neke seksualno zlostavljane.
"Upravnik logora je bio Srećko Herceg, a u logor je dolazio Ivan Medić, Edib Buljubašić i drugi. Ivan Zelenika je tu dovodio ljude iz Mostara", naveo je svjedok.
Odgovarajući na unakrsna pitanja o tome kako je saznao za dolazak optuženog Zelenike u Dretelj, svjedok je kazao da je to čuo od drugih. On je dodao i kako je za Hercega i Buljubašića čuo da su bili u Dretelju, ali da ih sada ne može prepoznati.
Svjedok je naglasio da je u Dretelju bilo i žena stražara, među kojima je bila Marina Grubišić, koja je "nosila pušku i pendrek". Odgovarajući na pitanje Odbrane optužene Grubišić-Fejzić da li ga je optužena zlostavljala, kazao je da je tu "bilo par udaraca štiklom cipela".
Suđenje će biti nastavljeno 6. novembra, saslušanjem još jednog svjedoka Tužilaštva BiH.

Tko je glasao

Ovo što si

c/p nemam razloga sumnjati da je neistina ali ne moram ni vjerovati na prvu.
Ne tvrdim da nije bilo zločina s hrvatske strane prema Muslimanima ,čak znam da ih je bilo i ne trebaš mi ti za to.
Bilo je i obratno.

Međutim,znajući za medijsku hajku protiv Vice Vukojevića da je silovao Muslimanku koja nikad nije ni postojala što je sudski utvrđeno ,skeptičan sam na ove tvoje " istine " kao i općenito što sam skeptičan na propagandističke materijale u Gobelsovom stilu.
Stoga ,nemoj se truditi meni nešto objašnjavati jer sam bio insider i TOČNO ZNAM kako je bilo.

Što se mene tiče možeš se vratiti Pusićki pod suknju.

Paz molim te : "Bilo je pokušaja oralnog sexa ali sam se uspio izmaknuti....

Znači ,rutina ,ali ih nisu odveli na neku stočnu farmu i jednostavno posmicali (Ovčara ) ili
"pobiti sve veće rastom od puške " (Srebrenica).

Bio je rat koji su započeli neki drugi momci (Srbi ) ,a Hrvati su ga morali prihvatiti.

Što se tiče Hitlera. Pa čuj ,Nezavisna Država Hrvatska je tada bila okružena fašističkim i nacističkim zemljama u što ubrajamo naravno i tadašnju Srbiju ,pa je bilo normalno da se ta politika u ratnim uvjetima prelije i na teritorij tadašnje Hrvatske.

Uostalom ,Tito nosi časno 10. mjesto najvećih satrapa 20. stoljeća ,dok je Tuđman ušao u povjest kao tvorac današnje Hrvatske ,a tvoj ideolog Mesić ostaće zapamćen kao vicmaher.

sve dobro...

Tko je glasao

Čuj, nećeš vjerovati na prvu.

Čuj, nećeš vjerovati na prvu. Stotine i hiljade ljudi su mučeni u Dretelju, a on kaže:Neću vjerovati na prvu.

A to da je Srbija, koju je nacistička Njemačka bombardirala, a Vlada u Beogradu pobjegla -kriva za NDH koja je čak nastala prije njemačke okupacije Srbije je - nenadjebivo.

Ha ha, Mesić je ideolog a Tuđman nije!

Jeli ti to mrziš Srbe zato što Nevenka u krevetu više voli Srbe nego Hrvate.

Tko je glasao

E yebiga

kad ti je kolega @janus koji meni često pritisne minus ( što poštujem) sada dao minus ,onda mi je to potvrda da si zaista nadobudan.
Ne znam kakva je Nevenka u krevetu ( volio bih znati ) ,a otkud ti znaš da ja nisam Srbin koji voli Hrvatsku ili misliš da je to drveno željezo.

Ovo o NDH ,pa znaš valjda da je kralj bio zabranio i Tita i Pavelića.

Tito bio završio u zatvoru ,a Pavelić bio pobjegao pa poslije dao ubiti kralja kao krme u Marseju.

(Da sad ne spelujem ,hehe)

sve dobro...

Tko je glasao

Majketimile, ovo čak više

Majketimile, ovo čak više nije ni smiješno. Možda je ovo neki malware "aparatčik 10.0.12".

Tko je glasao

rebel

Koji je s tobom vrag? Šta ti hoćeš?

Tko je glasao

tebe i pravednikavz@ na

tebe i pravednikavz@ na ražnju, on sa jabukom u ustima a ti sa mrkvom u guzici

nadam se da nije previše?

Tko je glasao

Rebel

Zašto bi bilo previše? Samo dođi. Čekam te.

Tko je glasao

ahhhhh internet fighter, tako

ahhhhh internet fighter, tako slatko

Tko je glasao

Da,

Polako i ja, kolega @Rebel dolazim do tog zaključka, možda neki Josipovićev dilber. Da stavovi u dnevniku nisu tragični, čovjek bi se mogao i nasmijati, ovako................Eklatantno nepoznavanje situacije ima stvarno sva obilježja tragikomedije.

Tko je glasao

Ej moj Molotove, ako je moje

Ej moj Molotove, ako je moje nepoznavanje situacije "eklatantno" trebao bi i navesti što je eklatantno netočno. Kao što sam ja tebi činjenično pogrešne tvrdnje naveo o tvom dnevniku o CEFTI.

Ili kad sam pobio tvoje žalosne tvrdnje o SPC-u u kojima je isplivalo totalno nepoznavanje situacije. Primjerice, kad si za godinu dobivanja autokefalnosti beogradske arhieskopije naveo kao godinu osnutka SPC-a i to si potkrijepio podatcima iz izvora. Što je dakako sve bilo krivo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci