Tagovi

Bez rukavica – što se ono iza brda valja?

Moram priznati da me donekle iznenadio ovdašnji članak u kojem se navodi razočarenje pojedinaca u HNS-u držanjem, odnosno izostankom potpore predsjednika Mesića.
Jednako tako, ako ne i više, iznenadio me je i članak našeg kolege Lesara u kojem pored što opravdano podsjeća da je upravo on svojevremeno dao prijedlog za preispitivanje povlaštenih mirovina, potpuno otvoreno napada SDP-ovog čelnika Milanovića služeći se pri tom već pomalo otrcanim receptom iz kuhinje HDZ-a i „bijesadrugog“. Naravno, radi se o „nemampojma“ paleti proizvoda.

Do sada smo bili naviknuti na samoreklamiranje i podsjećanje kako su gotovo sve dobre ideje potekle iz HNS-a, pa i kritike na račun SDP-a koji je odbio prihvatiti nametanje Čačića kao idealnog premijera ili predizbornu koaliciju koja bi HNS-u jamčila mogućnost da odličan izborni rezultat pripiše sebi, najmanje polovicu istog.
Pitao sam se što bi moglo biti uzrok takvoj nervozi.
Nije tajna da su političke stranke koje su podržale Mesićevu drugu kandidaturu za predsjednika države očekivale nešto zauzvrat. Tako je to u politici, nema ljubavi i nema ništa badava.

Nije tajna ni da je svojevremeno Račan, odgovarajući na izravno pitanje novinara, rekao da SDP ne očekuje izravnu potporu tada već reizabranog Mesića ali da očekuje kako će se predsjednik suzdržati otvorenog navijanja za bilo koju stranku. Još je objasnio da stranke tako dobivaju slobodan prostor za nadmetanje konkretnim političkim i gospodarskim programima.

Nije tajna ni da je svojevremeno HNS na isto pitanje odgovorio ponešto drugačije. Ratko i Vesna su aludirali da Mesića i pored „zamrzavanja članstva u stranci“ još uvijek smatraju „svojim“. I manje pronicljivi su iščitali kako se nadaju jasnoj i nedvosmislenoj potpori.

Nije tajna ni Mesićev odgovor. Mesić ko Mesić, s karakterističnom dozom čuđenja što ga se uopće pita tako nešto, odgovorio je da je on predsjednik svih građana i da ne bi bilo umjesno da se opredjeljuje za pojedine stranke ali da će jasno podržati konkretne programe za koje ocijeni da su korisni za Hrvatsku. Odgovor očekivan i najbolji od mogućih.

Evo kako prema agenciji Puls izgleda rejting političkih stranaka za srpanj:

%
N 745
SDP 30,1%
HDZ 25,5%
HSP 7,6%
Koalicija HSS-HSLS-PGS 6,8%
HSU 6,4%
HNS 5,8%
IDS 2,2%
DC 2,0%
SDSS ,9%
Ljevica Hrvatske ,6%
HDSSB ,5%
MDS ,5%
SBHS ,5%
Neka druga ,8%
Neodlučni 9,7%

Rezultati govore sami za sebe pa komentar nije potreban.

Višemjesečni pad rejtinga HNS-a sigurno nije okidać koji je pokrenuo uvijeni napad na Mesića i ovaj malo manje uvijeni na Milanovića. Odgovor nisam našao sve do trenutka kad sam pročitao Mesićev intervju koje je dao Jutarnjem.

Dvije su izjave vrlo znakovite i izravno se tiču predizborne kampanje. Jedna je:

• Na čelo SDP-a došao je novi mladi čelnik Zoran Milanović. Kako ga vi doživljavate?

- Milanović je pokazao veliku zrelost preuzimajući SDP. Tamo je došlo do velike smjene generacije, ali sada u vrhu SDP-a ima manje bivših članova SK nego je to slučaj u nekim drugim strankama. To je važan podatak. Sada SDP-ovcima nitko ne može prigovoriti da se radi o bivšim “komunjarama”.

Više se taj “argument” neće moći rabiti u ovoj predizbornoj kampanji. Sada će ipak programi, ideje i timovi doći do izražaja. Izborom Milanovića došlo je do nove kvalitete na našoj političkoj sceni. Nestaje vrijeme kada su čitave stranke mogle biti optuživane da rade protiv Hrvatske.

Ovime ruši HDZ-ov koncept prema kojem se SDP želi poistovjetiti s komunizmom i plašiti birače opasnošću od povratka istog.

A druga:

• Što mislite o modelu koji je ponudio SDP, da čelnik stranke ne mora automatski biti i kandidat za premijera?

- Nije to loša inovacija. Imamo novi model u vođenju kampanje. Stranke nude program, a za uspjeh na izborima i provođenje obećanog odgovara čelnik i vrh stranke. To nije uvijek uobičajeno, ali to je još jedan iskorak naše demokracije.

Ovime pak ruši HNS-ov concept “Čačića za premijera” u kojem imenovani kancelarski jamči uspjehe u kasnijem radu vlade, odnosno odgovara za neuspjeh na izborima.

Citirat ću još jedan odgovor:

• Hoćete li se vi na ikakav način uključiti u predizbornu kampanju.

- Podržat ću kao birač one programe koji mi se budu svidjeli, ali neću stati ni na čiju stranu, niti ću pozivati ljude da daju glas ovoj ili onoj stranci. Ne bi bilo dobro da se izjašnjavam.

Ovo je vrlo jasna poruka HNS-u koja govori da ništa od očekivane potpore a zajedno s prethodnim citatima govori i više od izgovorenog.

Ah taj Mesić, uvijek nekoga iziritira.

Komentari

Ipak se stvari pokreću -

Ipak se stvari pokreću - HDZ: Mesić mora biti neutralan u kampanji
Mesićevi potezi za SDP
* 1 ‘Milanović je nova kvaliteta na političkoj sceni’
* 2 ‘U vrhu SDP-a ima manje bivših članova SK nego u nekim drugim strankama, sada SDP-ovcima nitko ne može prigovoriti da su “komunjare”’
* 3 'Jurčićev gospodarski program najbliži je mojem predsjedničkom programu’
* 4 ‘SDP-ovo razdvajanje funkcije premijera i predsjednika stranke je demokratski iskorak’
* 5 Dolazak u Sinj na feštu SDP-a
* 6 Nova kritika HDZ-ovih ministara zbog afere u Hrvatskom fondu za privatizaciju

Tko je glasao

Mesićeva potpora ne bi

Mesićeva potpora ne bi trebala biti iznenađenje, čak ni HNS-u. Pa netko kome je slogan "predsjednik svih građana" ne može ostati imun i negativno se očitovati prema nekome i nečemu što ima potporu trećine biračkog tijela.

Ilustracije radi, da je u pitanju i koja druga stranka s tolikom biračkom potporom, Mesić bi se pozitivno očitovao.
Sve je to na tragu one "pomogni si sam, i Bog će ti pomoći".

Zato bi umjesto kritika usmjerenih na Mesića, pa i SDP, pojedini HNS-ovci trebali tražiti da stranka napusti promašeni koncept kampanje, primiti se posla i na druge načine tražiti veću biračku potporu.

Evo, pojedine Lesarove inicijative su dobra podloga za to, međutim, kako primjećuje "gale", izostaje potpora stranke pa sve više djeluje kao raštimani orkestar nego organizirano političko djelovanje.

Ali tko zna, kad prođu godišnji odmori...

B-52

Tko je glasao

Mesić cijelo vrijeme radi

Mesić cijelo vrijeme radi upravo ono što najviše odgovara sadašnoj oporbi, a sada to što neki ne shvaćaju ili to emotivno proživljavaju je neka druga stvar. Onoga trena kada bi se Mesić svrstao jasno (a indirektno već naravno jest) uz nekog - stranku, ta bi stranka ili politička opcija dobila upravo suprotno od očekivanog. Pa Mesić je ovakvom igrom zeznuo nikog drugog nego HDZ jer su oni bili potpuno sigrni da će se ovaj staviti upravo njima na raspoalganje pa su ovi i glavne pripreme izbporne strategije radili na toj pretpostavci, ... kad ono mesić se od "svih" distancirao.....
Mesiću maheru.... i vicmaheru, bravo
.... ili sam opet nešto zabucao

Tko je glasao

Može biti, ali kako će

Može biti, ali kako će biračko tijelo reagirati ako se recimo još ponešto ovakvog pojavi, a svakako to nitko ne može isključiti...

pa da onda opet mora nešto ovako objašnjavati, a to u izbornoj godini može koristiti samo HDZ-u


ili sam naravno opet nešto zabuca...

Tko je glasao

Znakovita je kolumna prof.

Znakovita je kolumna prof. dr. Mirjane Kasapović, sive eminencije SDP-a, u zadnjem "Globusu" da je Mesiću još više trebalo smanjiti ovlasti. Podsjećam i na izjavu pokojnog Ivice Račana nakon prvog kruga izbora za Predsjednika RH 2000-e: Mesić je nasmiješeni Tuđman. Neću podjsećati na sve što sam do sada napisao o Mesićevim "nestašlucima" samo ću primijetiti da osjećam stanovitu satisfakciju što sve veći broj lijevo-liberalnih kolumnista-komentatora u zadnje vrije radi odmak od Stipe "moralne vertikale". Stipi pada i anketni rating, ne samo jer se pojavio Milanović, kako to tvrdi prvoperoborac "Glasnika HDZ-a" Davor Gjenero, nego zato što mnogi počinju uviđati da je "Car gol".
Prema tome, kad ti Mesić počne pružati ruku, najbolje mu okreni leđa da te ne povuće sobom u mulj.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Gjenerove analize su često

Gjenerove analize su često upitne. Pisao je on svojedobno i odu Čačiću na Lesarovom blogu.

B-52

Tko je glasao

Je li ovaj post neki

Je li ovaj post neki vic?
Moram priznati da mi nista nije jasno.Kao diletantu za demagosku politiku sve mi se cini da je ovo nekakav sukob medju koalicijskim partnerima i prije samih izbora. Da ne kazem oko raznja, mada je zec samo na crtanom filmu.

Dakle ovi: SDP 30,1%, ne znaju da im za vlast treba ovo: 51%, pa su sad bahati sa ovima HNS 5,8%, koji ce skupo naplatiti nuznost svog skromnog % sa 2 fotelje u vlasti.

Svadju je izgleda prouzrocio Mesic ( a ne djevojka).Prije par mjeseci je Mesic spominjao veliku koaliciju HDZ/SDP, a sad kad je Milanovic zanimljiv kao nova faca, baca bonbone u pravcu SDP-a. I jasno djeca se odmah vesele.Rezultat? Razbijanje koalicije i novi izgledni partneri.Kakos e vidi Pupovac je vec spreman za udaju.A umirovljenici nisu upitni vise u ni jednoj vlasti.Odlucili su eliminirati posredike i prevodioce vlastitih interesa do gluhih vlastodrzaca. Ma kako se oni zvali.

Tko je glasao

Moram priznati da i meni

Moram priznati da i meni neke stvari nalikuju na vic. U politici je malo slučajnoga a još manje poteza bez posljedica po razno.

Paradoksalno mi je bilo prozivanje Mesića za idaju HNS-a u uvjetima jasno i javno izraženih nadanja u njegovu potporu tijekom predizborne kampanje. Pa ne može on cijelo vrijeme i pitanje je koliko bi i bilo uputno.
Čini mi se kako je pad rejtinga HNS-a izazvao ishitrene reakcije pojedinaca i usmjeravanje optužbi na njega umjesto na pravu adresu.
Uostalom, u pravu je i "45 lines", njegova podrška do izbora se može pretvoriti i u svoju suprotnost.

Lesarovo opanjkavanje Milanovića je također znakovito. Novo je i dosad nezabilježeno. A i po HDZ-ovu receptu.
Svjedočili smo dosta korektnim napisima o potencijalnim koalicijskim partnerima, pa i onima koji to nisu, barem kada su bila konkretna imena u igri. Ovako otvoreno đonom je išao samo prema Sanaderovim ministrima i premijeru osobno.

Svaka promjena ima svoj uzrok. Radi li se o najavi novog pravca u kampanji ili je samo posrijedi nervoza zbog lošeg rejtinga.

Mjesecima već pišem kako se HNS treba okrenuti radu, analizirati jalovu kampanju, utvrditi i otkloniti slabosti, priznati sebi što je promašeno i mijenjati na vrijeme.

Najgore je rješenje otvaranje fronta prema koalicijskom partneru preko kojeg se misli na vlast.

S druge strane, od SDP-a nema ni trunke bahatosti prema HNS-u, ako znaš za primjer, navedi da znamo i mi.

Nadam se da kao bahatost ne vidiš odbijanje Čačića kao zajedničkog kandidata za premijera, odbijanje predizborne koalicije u kojoj se pouzdano ne zna tko ima koliko povjerenje birača i izjave da će se fotelje dijeliti nakon izbora. Ja za druge ne znam, možda su mi promakle.

Može li se raditi o nečemu unutar HNS-a? Lesar više ne forsira Vesnu i Ratka kao što je to činio prije. Sad se više bavi osobnom promocijom. To odudara od koncepta visokopersonalizirane kampanje "Čačića za premijera".

Zbiva li se unutar stranke nešto s dugoročnijim učincima nego su ovi izbori?

Ovdašnja mala politička javnost ili barem jedan njen dio :) vidi promjene. I pita se kuda ciljaju.
Samo se bojim da će, kao i ona velika često, ostati bez pravog odgovora.

Ili neće?

B-52

Tko je glasao

Dakle ovi: SDP 30,1%, ne

Dakle ovi: SDP 30,1%, ne znaju da im za vlast treba ovo: 51%Samostalan mandat im je moguć i s 35% ako se poklopi. Siguran je s cca 40%.

Tko je glasao

Prvom/jedinom tko mu donese

Prvom/jedinom tko mu donese 76 potpisa. Što će reći da bi SDP trebao nešto sitno dignuti ovih 30,1% da bi s manjinama i HSU-om, a bez HSS-HSLS-a, imao dovoljan broj.

Tko je glasao

Kome hoće, posebno jer je

Kome hoće, posebno jer je njemu zadnji.

B-52

Tko je glasao

To su samo znakovi šta se

To su samo znakovi šta se sprema iza zida a tu će još biti beskrajnih igri.

Tko je glasao

Znaci da sitnozubani ne

Znaci da sitnozubani ne trebaju brinuti.Ostaje im isti izbor po nacelu: slicno se slicnome veseli.Bar dok biologija ne odradi svoje.Znaci iste dobro poznate face u malo pomoci photoshopa, uvoznog PR i par mladjih lica ce nastaviti tamo gdje je SKJ stao. U novim/starim odorama visestranacja. Novima ne treba dati prostora.
U tom bi se slucaju i ovaj portal sve na jos jedan od dokaza izreke: da svi imaju vlast kakvu zasluzuju. No u tom bi ga slucaju valjalo prebaciti u tranziciju prema igricama i sl. Staronove face nece u tom slucaju imati drugacijih osim slatkih briga: kontinuiteta rasprodaje i zaduzivanja, ali ce se izgleda trebati ulagati vise truda kako izvuci neopazen novcarku EU kad se police isprazne.
Mislim da ce to ici malo teze. Rumunjski i bugarski djeparosi su ih vec poducili sto se dogadja kad se neke prakse iz sjevernih predjela Europe krivo presadjuju u balkansku mocvaru. Nadam se da ce biti oprezniji i dici ruke od nas vec kod prvog neugodnog saznanja da su pokradeni.Pa svaka skola se placa ;)

Tko je glasao

Nije više tako, sada smo

Nije više tako, sada smo dogurali do dramatičnog klinča - staro više ne može izdržati igru, nova igra nije proigrala a publika sve nemilosrdnije traži prolaze u daljnje kvalifikacije. Kad zakuha, i sitne finese mogu biti ključne u toj složenoj zabavi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci