Tagovi

Bez pravog predstavnika, za koga da glasa umjereno krilo HDZ-a?

Da je prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice vodio politiku kao Tomislav Karamarko, pitanje je bi li i kako obranio Hrvatsku. Srećom, Franjo Tuđman na kojega se sadašnji predsjednik HDZ-a vrlo rado i (pre)često poziva, imao je sasvim drugačiji pogled na zajedništvo kada su u pitanju najviši interesi hrvatske države. On je u domovinski rat pozvao sve koji su na bilo koji način mogli pomoći obrani zemlje, a u državnom vrhu i stranci, dakle oko sebe, okupio je ljude i s lijeva i s desna, i iz bivšeg sustava i pridošlice iz inozemstva, vrlo uspješno balansirajući i posredujući između njih kako se ne bi međusobno previše sukobljavali. Imao je Tuđman svojih slabosti, i velikih čak, no kada je najviše trebalo, u prijelomnim trenucima, znao ih je prevladati i podrediti hrvatskom nacionalnom interesu. Na ovu se tezu i usporedbu s Tuđmanom svode primjedbe umjerenog krila HDZ-a, i dobrog dijela hrvatske javnosti, na način kako Karamarko vodi politiku i stranku. Hrvatskoj danas ne prijeti rat, ali ju već godinama šiba gospodarska kriza. Opet se nalazi na raskrižju, prepustiti se inerciji i sudbini ili krenuti put reformi i razvoja, a stjecajem okolnosti ponovno ju vodi HDZ, ovaj put, doduše, s koalicijskim partnerima. S obzirom na to da stranka 17.travnja bira predsjednika za idući četverogodišnji mandat, prilika je razmotriti imaju li u njoj, kao u Tuđmanovo vrijeme, mjesta svi, od centra, čak malo i lijevo pa sve do umjerene desnice, bez radikala, jer samo takav može imati široku potporu građana i biti uistinu stožerna hrvatska stranka.

Iako je na položaj predsjednika HDZ-a došao navodnom krađom glasova, svjedočili su o tome izravni sudionici, Ivo Sanader je isprva obogatio stranku svojim europejstvom, širinom obrazovanja i vrstom političkog pragmatizma koju ni Tuđman nije imao, popunivši tako praznine u njegovoj politici, a znao je prvi Tuđmanov nasljednik i držati pod kontrolom stranačke radikale. Zahvaljujući tome, uspio je Sanader ponovno uzdignuti HDZ (nakon Tuđmanove smrti poprilično urušen frakcijskim sukobljavanjima) , dva puta relativno uvjerljivo dobiti parlamentarne izbore, ali nažalost po stranku, i opteretiti ju korupcijskom hipotekom koje se ova još dugo neće riješiti. Jadranka Kosor, pak, premda aklamacijom instalirana na položaj predsjednice, uspjela je donekle ispuniti vakuum nastao iza Sanadera, održati stranku koliko toliko na nogama, najviše zahvaljujući (opet) umjerenjacima i tehnokratima u njenim redovima, i privesti s njom do kraja pregovore o ulasku u Europsku uniju. Sadašnji predsjednik, istina, stranku je preuzeo nakon lošeg izbornog rezultata, mada ne previše s obzirom na težinu Sanaderovog utega, ali ipak u relativno dobrom stanju.

Tomislav Karamarko je u političkom smislu vukao pragmatične poteze, obamrlo članstvo i simpatizere stranke jedino je stvaranjem jakog nacionalnog naboja mogao trgnuti iz letargije uzrokovane porazom na parlamentarnim izborima, a uz pomoć iskusnih operativaca iz policijsko-obavještajnog i vojnog miljea, organizacijski ju i funkcionalno osnažiti. Međutim, kritičari govore, nije se znao ili se nije htio zaustaviti na vrijeme, propustio je trenutak kad je trebao stati, zbog čega je HDZ odveo previše udesno izgubivši dobar dio birača centra. U tom smislu ne treba zavarati mršava relativna pobjeda na parlamentarnim izborima jer izborena je s nikada većom koalicijom u kojoj su značajno mjesto imale stranke desno od HDZ-a čime je izbjegnut rasap glasova na toj strani biračkog spektra. Da nije MOST-a koji ih je pobrao, glasove centra, ne bi imao s kime formirati vlast. Također, što kritičari s pravom ističu, HDZ je na vlasti zato što je Milanović pokušao prevariti MOST, a ne zbog ugleda i političkog umijeća Tomislava Karamarka.

S desničarenjem je Karamarko nastavio i nakon što je formirao vladu. Svaki bi državnik znao da je kad se zemlja nalazi u krizi potrebno zajedništvo, ali istinsko. Njega ne može biti ako se građane neprestano dijeli na dobre i loše Hrvate, na one koji jesu ili nisu vjernici, na partizane i ustaše, na domoljube i udbaše, u konačnici na one koji vole Hrvatsku ili ju, kako radikali vole reći, nikada nisu željeli. Državnik bi znao, ali je pitanje zna li to Tomislav Karamarko ili samo hini da ne zna. On bi okupljao, ali pod njegovim uvjetima, bespogovornim prihvaćanjem njegove politike i ideologije, umjesto toleriranjem drugačijeg. Tako ne odbija od sebe samo veliki segment hrvatskog društva (nije nevažno, godinama je najnepopularniji političar), glavnog koalicijskog partnera (MOST), nego i umjereni dio članova vlastite stranke. Taj (dio) sigurno ne može stati iza riječi Karamarkovog glavnog operativca i možda najutjecajnijeg čovjeka u stranci, Milijana Brkića, kojima poručuje manjini neka se iseli iz Hrvatske ako osjeća ugroženost. Stranački bi izbori trebali pokazati koliko članova HDZ-a uistinu podržava takvu Karamarkovu politiku.

Problem je, međutim, hoće li 17.travnja HDZ-ovi umjerenjaci imati dostojnog predstavnika, odnosno kandidata koji bi stranku mogao vratiti u politički centar. Naime, volju da se suprotstave Karamarku do sada su pokazali samo Ivica Jurjević i Vinko Vukadin. Prvi je radikalniji od Karamarka, on bi oštriju bitku s komunistima i rušio bi ravnopravnost MOST-a koji, usput rečeno, HDZ održava na vlasti i stranku bi odvukao još više udesno. Drugi možda i je proeuropski nastrojen budući da ima tvrtku u Austriji, ali se kandidira, kako je rekao, najviše zato da bude više kandidata i marginalac je u stranci posve bez izgleda za uspjeh. Osim toga, pohvalio se, već je pomagao Karamarku da se medijski bolje prezentira pa možda i sad želi samo stvoriti dojam o demokratičnosti izbora. I za Jurjevićevu se kandidaturu može čuti da je dogovorena jer pored njega Karamarko izgleda kao umjereni političar. Sve u svemu, mršava je to ponuda za stranku koja deklarira 220 tisuća članova, a nikakva za njezino umjereno krilo.

Već dugo se po medijima kalkulira hoće li Andrej Plenković i kolega mu iz Europskog parlamenta Davor Ivo Stier krenuti u pohod na stranački tron. Potonji je krajem prošle godine čak predstavio knjigu „Nova hrvatska paradigma“ u kojoj se, između ostalog, zalaže za demokratizaciju svih političkih stranaka, ali je logično zaključiti kako je ipak najviše zainteresiran za svoju. Osim njih je u HDZ-u vjerojatno još mnogo umjerenih proeuropski orijentiranih političara, obrazovanih, koji suvereno vladaju stranim jezicima i netko od njih bi sigurno mogao voditi stranku.

Što ih je spriječilo da se jave?

Razloge treba tražiti u činjenici da se stjecajem navedenih okolnosti HDZ ipak našao na vlasti. Lakše je napasti aktualnog predsjednika kada svi vide da je u oporbi nego objašnjavati stranačkom članstvu da je izborni rezultat zapravo loš uz toliko veliku koaliciju i vladu kakva je bila ona Zorana Milanovića. Uostalom, da biste nešto uopće mogli reći članovima stranke, morate im se približiti. To je nemoguće činiti iz Bruxellesa, a izuzetno teško samo putem medija, ako nemate vremena i materijalnih mogućnosti za obilazak terena i bez široke mreže pouzdanika koji bi vas zagovarali u ograncima stranke.

Usto, stranački se vrh pobrinuo dodatno otežati svim Karamarkovim izazivačima. Visoki prag od čak 5.000 potpisa, a treba ih skupiti u samo trinaest dana, više obeshrabruje protukandidate nego što ih poziva na demokratsko nadmetanje. Uzmemo li u obzir i da je anonimni izvor tik prije otvaranja kandidacijskog postupka u medije plasirao vijest kako Plenković odustaje od kandidature, na što su nastavljene tvrdnje konkretnih osoba da mu nedostaje petlje i da je Karamarko ustvari dobar izbor, štoviše jedini koji može izraditi novi program stranke, pomladiti ju i modernizirati, teško se oteti dojmu da je to na određeni način bila i poruka potencijalnom izazivaču.

Ali svejedno, HDZ je isuviše velika i važna stranka da bi članstvo ikoga moralo moliti da se kandidira. Zaslužuje vodstvo koje uoči izbora ima hrabrosti javno reći kakvu politiku želi i kakve promjene predlaže, pa i preuzeti rizik gubitka borbe za vlastite ideale. Tko previše kalkulira i boji se otvoreno kritizirati postojeće stanje, nije ni zaslužio profitirati. O tome bi morali voditi računa i Plenković, i Stier i kolege im sličnih uvjerenja koji bi željeli da HDZ ne bude desna, već umjerena demokršćanska i europskim vrijednostima okrenuta stranka.

Komentari

"Umjereno krilo HDZ-a"? Aha,

"Umjereno krilo HDZ-a"? Aha, misliš na "Jugoslavene", "lijeve", zapravo Pusićkine HNS-ovce koji su pregrizli go*no i u HDZ ušli radi love i karijere, recimo Sanadera, Kosoricu, Polančeca, Prgometa... znaš što, mislim da se takvi ne trebaju buniti.

Vodi ih bivši Mesićev potrčko :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Elementarno je znati da u

Elementarno je znati da u stranci postoje itekakve razlike u profilu članova, da postoji umjereno i radikalno krilo.

Postoji još od Tuđmanovog vremena, a kada će koje imati primat najviše ovisi o politici i željama onoga tko upravlja strankom.

Pod Karamarkom, trenutno diktira radikalno krilo. Ali je pitanje dokle će, bilo mu je potrebno da dođe na vlast, no ne znači da će dominirati sve vrijeme. Vidjeti će se koje ljude će favorizirati članstvo, iako ostatak ekipe ne bira ono, već delegati koje će odrediti lokalne organizacije, za sada pod utjecajem Karamarka i Brkića.

Budemo još vidjeli kako će se izbori rasplesti. Šteta je što za sada nema kandidata koji bi mogli voditi umjereniju politiku.

B-52

Tko je glasao

Pod Karamarkom, trenutno

Pod Karamarkom, trenutno diktira radikalno krilo.

"Radikalno krilo" koje se - samo primijerice - ne usudi napisati zakon o lustraciji i pušta Most da uzme lovu Mesiću? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nećeš se ti leba najesti pisanjem

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Meni je svejedno tko će biti

Meni je svejedno tko će biti na čelu HDZ-a. Čelnici HDZ-a dođu i prođu. Bio je dr. Tuđman, pa Sanki, pa Kosorica, pa Tomislav.. Nema veze tko je sljedeći, sve dok je baza kompaktna. A kompaktna je. Dovoljno je doći u Arenu i pogledati tu masu razdraganih ljudi, koji pristignu na skup iz svih krajeva Hrvatske. I tako desetljećima. To je važno, ta baza. A tko je na čelu, to nije važno. Danas jedan, sutra drugi, preksutra treći..

Tko je glasao

svejedno...

...dakle svejedno ti je da li čelnik poziva na jedinstvo ili stalno traži unutrašnje neprijatelje?

Bitno da je baza razdragana, razlog će se naći...

Tko je glasao

je

kad čovjek pogleda tu masu razdraganih ljudi načisto mu se vrati vjera u budućnost i napredak ovog društva. pogledaj ovo:

http://www.index.hr/images2/hdz_tolic_09112015.jpg

http://www.index.hr/images2/hdz_tolic_091120152.jpg

http://www.source.ba/local_files/pocetneSlike/1bc5c532242546dd9b908a1a54...

i nezaboravni zen majstor http://www.index.hr/images2/HDZ_09112015_screem.jpg

Tko je glasao

Viču Hrvatska... a u sebi pjevaju Od Vardara pa do Triglava..

Kad čovjek pogleda tu masu razdraganih, "domoljubnih ljudi" koji mašu hrvatskim zastavama, viču Hrvatska....Hrvatska.... (a u sebi pjevaju Od Vardara pa do Triglava..), te se sami sebi smiju zbog domoljubne parodije i predizbornog cirkusa, načisto mu se vrati vjera u budućnost i napredak ovog društva.

Pogledaj ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=Jb0ysI_LvfM

Tko je glasao

Da nisam bila tamo i osobno

Da nisam bila tamo i osobno se uvjerila u dostojanstvenost skupa, nasjela bih na te fotke. Kao prvo, to mnogi, koji su bili tamo, nisu ni vidjeli, jer je to bio izoliran slučaj. Uvijek na velikim skupovima bude i onih pojedinaca, koji su brzi na čašici, a slabi na želucu. I kakve to ima veze s ičim?! Zanimljivo kako su se novinari uhvatili tog detalja, a nisu fotkali mnoge čuvene ljude, koji su se zatekli tamo u to vrijeme. A bilo ih je.

Tko je glasao

mnogi čuveni ljudi...

... jedino je šteta što su se sakrili među mnogim čuvenim krinimalcima.

Tko je glasao

Iste razdragane ovce, razni pastiri

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Upristoji se s komentarima.

Tko je glasao

Stočni vašar u Srbiji je mila majka prema pollitici

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Rekoh ti da se upristojiš.

Tko je glasao

Javit ću se Vasi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da, nekada je takva masa

Da, nekada je takva masa razdraganih ljudi birala predsjednika stranke, no sad bi to trebala druga, cijela masa članova.

Po mnogim je ograncima nakon izbora izvršena analiza rezultata i prvi put, koliko ja znam, dogodilo se da općinski, gradski i županijski odbori otvoreno izraze nezadovoljstvo i kritiziraju predsjednika i njegov najuži tim, poimence.

Naravno, svašta je moguće jer ne zna se još uopće tko će sve imati pravo glasa, odbačen je kriterij plaćanja članarine, a ni evidencije članstva nisu sređene kako treba, pa ako se ne javi dostojan protukandidat, uistinu će ispasti da se nema koga birati osim Karamarka.

To je moj point, a mislim da je šteta za najveću stranku ako nije u stanju iznjedriti nekoliko pristojnih kandidata. Nije neka pobjeda, ako se sve unaprijed zna. Trebao je Tomica o tome voditi računa i poticati konkurenciju, a ne odvraćati ogromnim brojem potpisa koje treba skupiti za samo trinaest dana. Može pobijediti, pogotovo ako bude jedini kandidat, ali će takva pobjeda biti slabog sjaja.

Članovi zaslužuju bolje vodstvo.

B-52

Tko je glasao

Mislim da neće biti ništa

Mislim da neće biti ništa sporno u glasovanju. Ljudi će se vjerojatno akreditirati u temeljnim ograncima. Ispišu se pozivi, daju vjerodajnice, dođe se na izborno mjesto, dobije listić i to bi bilo to. Tko ne dođe, nema pravo glasa. Pa nisu to ni prvi ni zadnji izbori u stranci. Članstvo uvijek zaslužuje to što ima. Ne bi vjerovao, ali tako je. Na prethodnim izborima mogli su birati između Kujundžića i Tomislava. U prvom krugu je bilo i više različitih kandidata. I izabrali su Tomislava. Jadranki su dali šup kartu, iako se žena ubijala od posla. Dakle, nije važno tko koliko radi, već koga članstvo želi na čelu.

To je kao na državnim izborima. Imaš čovjeka koji se jedini u ovoj državi doslovno ubija od posla. Bandoglavi. Taj otkad se vratio iz mrtvih, radi turbo 24 sata na dan. Zagreb je doveo u vrh srednjeeuropskih gradova po turizmu i ljepoti. Grad je predivan, čist, sređen.. Ono što se u drugim gradovima krpa nekoliko mjeseci, da bi kumovi mogli izvući što bolju šuškicu, to se u Zagrebu napravi za dva dana: ide mašina, koja raskopava što raskopati treba, a za njom ide vozilo s vrućim asfaltom i zakopava... Sutradan nema ni traga nikakvim radovima. I što? Taj čovjek se kandidira na državnoj razini da uredi Lijepu našu poput Zagreba i narod mu da dvojku! Ja to nisam mogla vjerovati svojim očima! A dok je taj radnik radio na Zagrebu, drugi nisu ništa radili, već su se samo producirali i pokupili vrhnje. Onaj mali iz Metkovića je uštedio na plaćama ljudi, koje je uskratio zaposlenicima toga grada, pa je na temelju toga i ničeg drugog dobio 15 mandata u saboru! A ovaj Bandoglavi dignuo Zagreb na razinu svjetske metropole i jedva dva mandata. Hrvati su nevjerojatan narod bez ikakvih kriterija. Zato nam i jeste tako kako nam je.

Tko je glasao

to, o Zagrebu i Bandiću, ti

to, o Zagrebu i Bandiću, ti ozbiljno misliš, ili se zekaš?

Tko je glasao

Circulus vitiosus

Hrvati su nevjerojatan narod bez ikakvih kriterija. Zato nam i jeste tako kako nam je.Ne, nego su naivni i vjeruju HRT-u, Jutarnjem, Večernjem, Novom listu, Baginim prezentacijama listama popularnosti stranaka i političara, Puhovskom, Laliću, ....Ipsos-u....

Kada shvate kako su prevareni, onda im u HDZ postave ekipu koja nema veze s domoljubljem i iskrenom nacionalnom politikom.

Circulus vitiosus!

Tko je glasao

Moguće je da neće biti ničega

Moguće je da neće biti ničega spornog na izborima, no činjenica je i da javnost još nije upoznata s time kako će točno ići. Ni članovi stranke to još ne znaju, ne zna se ni od kada se skupljaju potpisi, pravila za kampanju i išta oko izbora.

Zna se tek da se odustalo od plaćanja članarine kao uvjeta za pravo glasa što samo po sebi omogućava manipulacije popisima (svojedobno se Bandića optuživalo da je uoči izbora učlanjivao po ograncima toliko novih koliko mu je trebalo za većinu).

Ne mislim da je HDZ imun na manipulacije. No više me brine to što nema dovoljno hrabrih za kandidiranje protiv Karamarka i politike koju vodi. Za Hrvatsku bi bilo bolje da HDZ pokaže kako postoji alternativa unutar stranke koja se, vidimo ovih mjeseci, više bavi namještanjem kadrova nego poslovima zbog kojih su dovedeni na vlast.

B-52

Tko je glasao

Bazni Tuđman: Budućnost pripada nama

Na što misli Vaso kada kaže:

Vukovi ne skaču kroz obruč, i navodi

da je Tuđman rekao - Budućnost pripada nama!

“Na kraju, danas s odmakom vremena, uistinu možemo potvrditi velike riječi prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je rekao kako imamo svoju Hrvatsku i znamo kako je sačuvati jer „BUDUĆNOST PRIPADA NAMA“ !!!".” – reče i napisa Vaso.

Nu, da.

Zapravo, red bi bio da novi ministar branitelja bude Milan Rašković. Posebno zbog toga što bi to ministarstvo bilo prvo koje su označili za ukidanje.

Tko je glasao

Vasino vrijeme tek stiže.

Vasino vrijeme tek stiže. Samo ne bih rekao da je gledao Cabaret pa ga je inspiriralo.
Koliko znam The Future belongs to us je slogan mladeži mađarske stranke Jobik, a Jobik je u zadnje vrijeme sve više centristička stranka, što više Orban odlazi u desno.

Tko je glasao

Samo još jedna perfidna igra

@bube
Zar ne misliš da se Berkić maknuo da nekom drugom napravi mjesto? Za njegov apetit to ministarstvo je premalena naknada.

Tko je glasao

još jedan dokaz

Tko je glasao

Ja tebe kužim da više pojma nemaš ni s kim pričaš

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

još jedan dokaz

Tko je glasao

Njihov zadatak je da još

Tko je glasao

gradska dvorišna kokoš

sve dobro...

Tko je glasao

Evo još jednog jadnika koji zna samo vrijeđati

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

A jadnik, potpuno se smako

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@bolti

sve dobro...

Tko je glasao

Odličan video

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Des bre Bikuljo

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao
Tko je glasao

Nedostatak hrabrosti, sigurna lova u Bruxellesu, te pamet

Osim njih je u HDZ-u vjerojatno još mnogo umjerenih proeuropski orijentiranih političara, obrazovanih, koji suvereno vladaju stranim jezicima i netko od njih bi sigurno mogao voditi stranku.Biračima je važnije da im je na čelu stranke onaj koji vodi jasnu nacionalnu politiku, uzastopce pobjeđuje na svim izborima, te im nije najvažnije znanje stranog jezika predsjednika stranke.

Čudno, kada se Kolinda Grabar Kitarović borila za mjesto Predsjednice RH, svim medijima je znanje jezika bilo u drugom planu.:))))

Što ih je spriječilo da se jave?Nedostatak hrabrosti, sigurna i ogromna lova u Bruxellesu, mir na radnom mjestu, daleko od agitpropovskih napada Partije i njihovih kontroliranih medija, te vlastita pamet u procjeni.

Tko je glasao

Pozor!!!

Molim cijenjene komentatore da se suzdrže od prostačkog izražavanja i etiketiranja sugovornika.

Svaki takav komentar po defaultu ide u "spam", čak i ako postoji dio koji je vezan uz temu, možda čak konstruktivan za raspravu. Za štetu ako eventualno korisni dio ode u "spam", krivi su sami komentatori.

Stav oko pitanja o kojem se raspravlja, nikada nije sporan, ma kakav bio, ali komentiranje autora i sugovornika u raspravi nije dozvoljeno..

B-52

Tko je glasao

O tome bi morali voditi

O tome bi morali voditi računa i Plenković, i Stier i kolege im sličnih uvjerenja koji bi željeli da HDZ ne bude desna, već umjerena demokršćanska i europskim vrijednostima okrenuta stranka.
umjerena, demokršćanska i europskim vrijednostima okrenuta.....mislim da je u današnjem trenutku jako teško promovirati takav politički program. Jedina zastupnica europskih vrijednosti danas u Europi je kancelarka Merkel, a "europski" se ponaša jedino Grčka.
Balkanska ruta je zaključana bez obzira što bi gđa Merkel željela ili ne, a ostatak europske politike je ksenofobija, re-nacionalizam, i mržnja prema Muslimanima, i u tome prednjače najnaprednije zemlje Europske unije.
Jučer je Alternative fur Deutschland ostvarila trijumfalne izborne rezultate, u jednoj saveznoj državi preko 20 posto, i to je dovoljan znak da nema više europskih vrijednosti, barem u aktualnoj politici zemalja Europske unije.
Prema tome, kakav bi to trebao politički program novog HDZ-a, a da se uklapa u postojeće trendove europske politike?
Ruku na srce, HDZ je relativno umjeren i blag u odnosu na graditelja žice na našim sjevernim granicama i na njegove kamerade u Sloveniji, Bavarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pa i Danskoj i Finskoj.
Ja očekujem čak i jače skretanje u desno, s obzirom na ekonomsku krizu, koja uvijek radikalizira neke političke teme. Ne treba zaboraviti da je naša trenutna granica na granici Grčke i Makedonije, i da je jako teško predvidjeti što će se uskoro dogoditi.

Tko je glasao

U pravu si što se tiče

U pravu si što se tiče izbjegličke krize, no ja sam se vodio domaćom političkom scenom, na kojoj HDZ ne pokazuje da cijeni europske vrijednosti - mislim na demokratske dosege. U tom smislu je moguće još skretanje udesno, pogotovo ako Karamarko ostaje na čelu, a meni se čini da umjesto desničarenja na političkom planu trebamo veću posvećenost gospodarskim problemima...što je Karamarku i sljedbi, izgleda, zadnja rupa na svirali.

B-52

Tko je glasao

Mogao bi koristiti malo

Mogao bi koristiti malo pristojnije izraze za članstvo HDZ-a. Aludirajući na to da smo sljedba, kao da želiš reći da smo svi maloumni, što je daleko od istine. Kad smo već kod toga, kako bi se tek onda trebalo nazvati sljedbenike velikog retoričara, dobitnika rektorove nagrade. Idem i ja studirati na taj faks, možda i meni uleti rektorov...

Tko je glasao

Držim svoj način izražavanja

Držim svoj način izražavanja pristojnim, svjetlosnim godinama daleko od prevladavajućeg pod mojim dnevnicima zbog čega je toliko toga srolano u spam.

Sljedba je po meni odgovarajući izraz, što znači se može vidjeti u Hrvatskom leksikonu, ali ne mogu utjecati na to kako ga tko sebi tumači. Za javno eksponirani dio stranke smatram da je dogmatičan, fanatičan, gorljiv i zagrižen (biraj što ti odgovara), a argumente nije teško naći pogleda li se samo odnos prema činjenicama i neistomišljenicima.

Ne trpam sve u sti koš, no kako sam i napisao u dnevniku, tko se ne slaže s politikom i načinom kako ju prezentira Karamarko i ekipa oko njega, neka se izvoli deklarirati. Izbori i kampanja koja im prethodi su iznimno dobra prilika za to. Tko šuti, odobrava - stara je izreka.

B-52

Tko je glasao

a nagrada.

a nagrada.

Tko je glasao

da, to je istina, najveće

da, to je istina, najveće političke stranke u RH ne vode uglavnom nikakvu politiku, jer nemaju konzistetntih političkih programa. Oni bi najrađe, da četiri godine mandata prođe u sitnim čarkama oko pojedinih kadrovskih pozicija, a ostalo će se srediti samo po sebi.
Ne vidim što bi osobu kao Plenković, koji uživa sve blagodati ratrošne europske političke scene, primoralo da se uhvati u koštac sa stvarima i pojavama u RH, od radikalnih ekonomskih poteza, pa do politike prema susjedima, INI, Bosni itd....

Tko je glasao

Grčka pokušava reketariti EU

mislim @hlad da je to i tebi jasno.

Njihovi Onasisi i drugi bogataši su ih opljačkali i otišli u SAD i drugdje i sad su sirotinja.

Sad traže da ih cijela EU financira..ili će propustiti izbjeglice.

Znači, ponašaju se kao i Turci. Turci pokušavaju reketariti na svoj način, a Grci na svoj.

Koliko sutra bude se tamo pucalo sve u 16. Zapamti što ti kažem.

Ukoliko se u Sj. Africi to ne riješi da ljudi mogu tamo koliko toliko živjeti, novi val od nekoliko milijardi kreće prema EU. To je jednostavno neprihvatljivo za svaku članicu pojedinačno.

Hrvatska se do sada ponašala dostojanstveno, prema prilikama.

Krijumčare treba zatvarati na puuuuno godina. Uspostaviti čvrste vanjske granice a prema ovima koji su već došli ponašati se ljudski.

RH nema problem da primi i razbaca po cijelom teritoriju stotinjak tisuća i od njih u drugoj generaciji napravi lojalne Hrvate. Samo pametno i bez lažne multikulturalnosti.

Potpuna integracija i asimilacija je rješenje, pa tko voli nek izvoli.

Tko neće tako...potopiti u moru, neće biti druge.

To se inače zove - selektivna integracija.

sve dobro...

Tko je glasao

A ovo je samo jedna istina

@drvosjek
naša naklapanja o imigrantima su poput zujanja muha.

 photo in_zpsz6ryspcl.jpg

Tko je glasao

Grčka ne reketari nikoga, ali

Grčka ne reketari nikoga, ali Unija reketari Grčku. Nitko ne zna objasniti kakva je to šengenska granica u državi koja ne graniči niti sa jednom državom iz šengenskog područja, a mora se držati šengenskih pravila, a ima 3000 kilometara morske granice.
Kad bi Europa bila što nije, onda bi prvi potez bio rasteretiti Grčku od migranata i uvesti obvezne kvote za prijem u Uniju bar ovih iz ratnih područja. Budući da se to neće dogoditi jer je europska politika Angele Merkel doživjela poraz, vrlo je teško govoriti o europskim vrijednostima, je su isparile na grčko-makedomskoj granici.
Kad njih nema, nešto ih treba nadomjestiti i postati politički program stranaka na vlasti i u opoziciji.
Sama Grčka nije uopće tema ovog dnevnika, ali je makedonska-grčka granica postala simbol jedne nove Europske unije, koja mora prvo nači samu sebe, a onda se mi mali možemo naći u njoj.
To sam htio reći na temu koju je sm potaknuo, s obzirom na interne izbore u HDZ.u-

Tko je glasao

Grčka je samu sebe isključila iz Šengena

sad im Makedonci trpaju debelog jer ih oni ne priznaju, ne dopuste im ime i naziv, stavljaju pravo veta i na druge načine zlorabe to što su članica EU i NATO-a.

E sad su im Makedonci uz podršku svih od Austrije do Srbije, metnuli. Da se ne lažemo i Njemačka, Danska i dr. isto podržavaju Makedoniju, jer jednostavno ne možeš pustiti 2-3 milijarde izbjeglica u EU.

Grci su bezobrazni. Misle ako je Grk oženjen engleskom kraljicom i ako je princ koji evo dolazi danas na Balkan dopola Grk, da mogu zajebavati sve okolo. Ne, ne mogu i više nitko ne pita London: što da radimo.

Od Grčke se očekivalo da zatvori granicu prema Turskoj. Spriječi ilegalne migracije. Oni su pomoću izbjeglica i migranata pokušali ucijenjivati cijelu Europu i na temelju toga ljenčareći živjeti.

Sad nek se jebu i snalaze s Turcima. Doslovce su faktički odsječeni i žica je na Makedonsko - Grčkoj granici jer se ni Srbi više ne smiju ponašati cincarski i bizantinski.

Naime, ako se mi zatvorimo Srbija bi se morala nositi sa stotinama tisuća , ako ne i više izbjeglica.

Grčka bez ikakvih problema zatvori granicu prema Turskoj. Ne kužim zašto tvrdiš suprotno.

Grčka je izdala EU i Šengenski sporazum jer nisu dobili pare od EU , e da bi išli u mirovine od 1500 E s 50 godina starosti.

sve dobro...

Tko je glasao

ovakvi stavovi su školski

ovakvi stavovi su školski primjer nove europske "politike", koja istovremeno razara uniju, bez rezervnog plana o tome kako preživjeti bez Unije. S jedne strane se razara Unija, a s druge strane se trkelja o "europskim fondovima", čitaj njemačkim i nizozemskim novcima, koji su svima dragi.
Merkelica je pokušala u okviru svojih i njemačkih mogućnosti sačuvati bar osnovne konture europske solidarnosti bez žica i zatvaranja granica, ali nije uspjela, ni vani , ni doma.
Nova granica EU je nastala u Makedoniji, koja uopće nije članica Unije, a sama austrijska inicijativa o neposluhu prema Njemačkoj je više ličila na obnovu austrijskog carstva, u kojem su se Balkanci zdušno i jednodušno odazvali, i otpjevali su pjesmicu po austrijskim notama. Dobro da nismo još otpjevali od Vardara, pa do Triglava.
Dugoročna šteta takvih postupaka je nemjejrljiva. Svaka nova politička opcija, samostalna, ili u okviru postojećih stranaka, jednostavno ne može izbjeći te i takve realnosti, kako bi rekao jedan naš pokojni Predsjednik.
Samo treba imati sluha.

Tko je glasao

""školski primjer nove europske "politike""

stara europska politika nije bila izložena ovim izazovima i europski ugovori i dogovori su skrajani prema nekim drugim prilikama i izazovima krojenim za neke druge prilike...

@hlad

ne kužim u čemu je tvoj problem, EU nije država a nisu ni Sjedinjene Europske Države. Diktat odozgo može samo do neke mjere.

Da je bilo po Merkeličinom danas bi imao cca 100 000 izbjeglica u logorima po RH, gdje bi bogati Švabi dolazili i birali perspektivne a neperspektivne bi ostavili nama. Oni bi bili čistih ruku a mi bi svoje morali zaprljati.

Ja nemam s tim problem, pitanje je kako ti i ostali salonci stojite po tom pitanju.

sve dobro...

Tko je glasao

amigo, onda je sve u

amigo, onda je sve u redu.
Najprije pošaljemo premijera i delegaciju u Berlin, gdje ga dočekuju lijepo, kao europsku i prijateljsku zemlju. Tri dana nakon toga eto nas na Balkanu, zatvaramo rutu po austrijskom diktatu i protiv njemačke politike, barem ove sadašnje, a htjeli bi europske fondove, njemačke investicije, mnogo Nijemaca na Jadranu. Ti tu ne vidiš nikakav problem? Ako treba da ti salonci nešto nacrtaju, nacrtamo ćemo ti, ali pretpostavka je da imaš malo talenta za politiku. Nemaju svi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci