Tagovi

Bez odgovornosti prema narodu i državi kojima su na čelu

Iako se već gotovo čitavo desetljeće sve glasnije čuju, posebno iz Italije, posebno iz desničarskih krugova, ali i iz Austrije i Njemačke, zahtjevi za povratom nakon 2. Svjetskog rata konfiscirane imovine izbjeglih/iseljenih/prognanih Talijana i Volksdeutschera sa teritorija bivše države, nikakvih zahtjeva službenih talijanskih, austrijskih i njemačkih vlasti prema RH, kao pravnoj sljednici SFRJ, u tom smislu bilo nije.

Oni koji ističu te zahtjeve su u sve tri države sve brojniji i brojniji, a s hrvatske strane se nije dosad mogao čuti rezolutni odgovor, osim svojedobne dosta mlake reakcije predsjednika Mesića.

Ispalo je tako da je čelnik Imperije zla svojom odlukom, ne obazirući se na pravni sustav RH, kao suverene međunarodno priznate države, „probio led“ i otvorio put drugima, ne samo u Italiji, da postupe jednako i počnu „čerupati“ hrvatski teritorij.

Kao reakciju na taj nečuveni atak Vatikana na hrvatski državni suverenitet, premijerka, pentajući o Osimskim sporazumima, najavljuje obzirno pismo Svetom Ocu, koji, eto, siromah, nije znao o čemu se radi i što potpisuje, kao da ga kardinal Bozanić nije dobro informirao, pa je čovjek jednostavno previdio da RH kao suverena država ima svoj pravni sustav i zakone koje i vjerske zajednice moraju poštovati, pa je, sve iz neznanja i neobaviještenosti, poništio presude hrvatskih sudova i primjenjujući kanonsko pravo donio odluku kojom se dio hrvatskog teritorija daje strancima.

Predsjednik Josipović također se mlitavo poziva na hrvatski pravni sustav i Osimske sporazume kao njegov sastavni dio, traži angažman DORH-a, upozoravajući na svu „delikatnost odnosa s Vatikanom“, kao da je RH svojim postupcima nanijela štetu tom istom Vatikanu.

Dakle oni u RH koji bi morali braniti hrvatske interese, a pogotovo suzbijati svaku i najmanju naznaku nasrtaja da hrvatski državni suverenitet, a konkretni slučaj je primjer bez presedana, reagiraju mlitavo i nastupaju defanzivno kao da je RH kršila sporazume, pa se eto treba braniti.

A odgovor hrvatskih vlasti morao je, već radi toga jer se radi nepoštivanja Osimskih sporazuma i pokušaju njihove revizije, nasrće na hrvatski državni suverenitet, biti promptan, jasan, rezolutan i nedvosmislen, zasnovan na zahtjevu Vatikanu i talijanskoj (a jednako tako i austrijskoj i njemačkoj) strani, da se sporazumi moraju poštovati (Pacta sunt servanda).

Znači da bi najviši predstavnici hrvatskih vlasti konačno trebali preuzeti odgovornost prena državi i narodu kojemu su na čelu. Ali oni umjesto da gromoglsno viču tiho zamuckuju.

Naime Rimskim ugovorima i Osimskim sporazumima, sklopljenim između Republike Italije i bivše SFRJ 1975., a ratificiranim 1977., koji završavaju tvrdnjom da "između strana potpisnica ne postoji više nijedno neriješeno pitanje".

Jednaka tvrdnja stoji i na kraju istovjetnih sporazuma s Austrijom i Njemačkom.
Tako je između ostalog utvrđeno da će Republika Italija obeštetiti svoje državljane čiji imetak je ostao u SFRJ, a SFRJ će se zauzvrat odreći ratne odštete uz uplatu 115 mil USD, jer je procijenjeno da je za toliko bila veća vrijednost konfiscirane imovine.

SFRJ nije uplatila tu sumu jer je Italija od samog početka primjene sporazuma vrdala i izbjegavala jugoslavenskoj strani dati broj računa na koja ta sredstva treba uplatiti. Kako je SFRJ u međuvremenu prestala postojati i obaveze prema Osimskim sporazumima podijeljene su na zemlje sljednice, pa je tako Hrvatskoj pripala obaveza od 37 mil USD, koju ona nije mogla ispuniti, iz istog razloga iz kojeg ni SFRJ nije mogla izvršiti preuzete obaveze.
Dakle talijanska država nije do danas obeštetila sve svoje državljane, iako postoje podaci da je benediktincima iz samostana Pruglia za predmetno zemljište već krajem sedamdesetih isplaćena suma od tadašnjih 1,7 milijardi lira, a sada se javlja Vatikan i od RH odštetu pokušava naplatiti po drugi put.

Hrvatske vlasti nisu iz povijesti naučile ništa, a najmanje to kako se postupa prema onima koji na bilo koji način nasrću na pravni sustav i suverenitet zemlje, Tito se radi svih vatikanskih nepodopština, ne samo onih veznih uz „slučaj Stepinac, nije libio raskinuti diplomatske odnose s Vatikanom, koji se onda više od desetljeća „grčio“ da te odnose ponovo uspostavi.

Kad je Tito 1972. na opetovane pozive posjetio Vatikan, priređen mu je veličanstveni doček kakav nije nikad prije i nikad poslije priređen nijednom državniku koji je posjetio Vatikan.

Po meni ovaj vatikanski besprimjerni bezobrazluk je povod za raskid sramotnih ugovora s Vatikanom uz prijetnju raskidom diplomatskih odnosa.

Znači prema gadovima treba progovoriti jezikom za koji ne mogu reći da ga nisu razumjeli, kako bi shvatili da je RH suverena i sekularna država.

Komentari

Kretenčiću,

imaš brdo sličnih primjera s raznim državama i skupinama država, koji nemoraju biti imovinsko pravni, medjutim tu nisi našao shodnim da reagiraš, a kamoli da izraziš želju o obrani suvernosti, pičkice. Jebala te sekularizacije u punom opsegu. Crkva je NGO i šta će NGO radit sa svojom imovinom nije tvoj problem nek sve rješe unutar sebe, sekularizacija , jel uopće znaš što je to?

Tko je glasao

može li tko odgovorit?

zadnjih dana me sve više i više muči jedno pitaje. što su se sve dogovorili, ugovrili i potpisali s jedne srtrane papa a s druge naši bajni političari . svaki papin dolazak u samostlnu hrvatsku je očito više bio usmjeren prema povećavanju financijskih vrijednosti crkve nego duhovnih vrijednosti vjernika. javnost nikada nije upoznata s dogovorenim samo je rečeno kako će se crkva u hrvata umjesto oduzete imovine dobit novac za plaće i penzije svećenika, fratara i časnih sestara i za održavanje svojih zdanja.drugim riječima katolička crkva u hrvatskoj dobiva novac iz državnog proračuna, od poreznih obveznika a da nikome ne polaže račune za što i kako taj novac troši, za razliku od ostalih ustanova koje su isto finacirane od državnog proračuna. crkven humanitarna udruga 'Caritas' je jedina humanitarna udrug koja za donacije izvana ne mora plaćati carinu.
ako još tome dodamo famoznu oporuku talijanskog grfa koje je svoje zemljište dao benediktancima samo na uživanje a ne i u nasljedstvo i Osimske sporazume onda se može zaključit samo jedno : HDZ ova vlada s Tukijem, Sankijem i Jacom je prodala Hrvatsku Vatikanu za mjesta u raju,. Ako Vatikan , Bozanić i Kapotol tvrde kako je stvar crkve zemljiše koje nije njezino i negiraju hrvatske sudove onda ne priznaju hrvatski suverenitet jer je Hrvatska vatikasnka kolonija.
Kao porezni obveznik koji želi znat kako se troši njegov novac tražim preispitanje dosdašnjih ugovora između RHrvatske i Vatikana i poništenje onih koji idu na štetu Hrvatske. Ovih dana slavimo dan oluje ali branitelji se nisu borili kako bi Hrvatsku papa, Kaptol i HDZ prtvorii u svoje privatno leno

w. ;)

Tko je glasao

Zaista su ovi naši popi

pali nisko kada ih i @Feniks brani.

Još kada bi bio tako rezolutan i principijelan kada loše struje dolaze sa istoka,bio bi čist ok.

sve dobro...

Tko je glasao

Partizani, Tito i Trst??

A da mi netko kaže koliko su i zašto yu-partizani, uključujući i hrvatske, krvarili u borbama sve do - Trsta?? Grozno je da sada igre unutar Katoličke crkve, uključujući Papu i Kaptol, zasjenjuju i partizanske žrtve. I ma što mislili o Titu, znao je stati na rep i talijanskom iredentiizmu, ali i Kaptolu i Vatikanu.
Da je Tito imao sebi ravne nasljednika i da je Juga opstala, bi se Vatikan junačio, kao što se junači!
MI SMO TITOVI, TRST JE NAŠ! (nisam jugonostalgičar, ali u pitanju Dajle sam TITOIST!).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ispalo je tako da je čelnik

Ispalo je tako da je čelnik Imperije zla svojom odlukom, ne obazirući se na pravni sustav RH, kao suverene međunarodno priznate države, „probio led“ i otvorio put drugima, ne samo u Italiji, da postupe jednako i počnu „čerupati“ hrvatski teritorij.
Dovoljno sam kroz život naučio o psihologiji da nakon ovakve rečenice autora dnevnika mogu procijeniti da se radi o psihijatrijskom slučaju. Kronično stanje.
Komentirati ovaj dnevnik na drugi način smatram gubljenjem vremena iz više razloga a poglavito stoga što je,čini mi se,lobotomija zabranjena. :):):):)

Tko je glasao

@jelenska

Jebo majku ispod koca,
Tko ne voli Svetog oca!

Tko je glasao

A što da radi majka sina koji

A što da radi majka sina koji ne voli ni sam sebe moj @Feniks,a još manje ima vlastita samopoštovanja i časti?
O razumu da ne govorim...

Iskreno mi je žao te majke!

P.S. Usput, bilo bi Ti jako pametno da izbjegavaš sumanute stihove u kojima spominješ obitelj; - ponajmanje majku...
... barem kada je @jelenska u pitanju...

Tko je glasao

1. Vatikan nije dio Osimskih

1. Vatikan nije dio Osimskih sporazuma
2. Porec nije dio tzv. Zone B
3, sto je drzava poklonila ili dala poreckom biskupu, je sad u njegovoj nadleznosti
4 . Vatikan je medjunarodno priznata drzava kao i RH pa prema tome ne moze se petljati u pitanja imovine RH, a li ova imovina nije vise dio vlasnistva RH.
5. to je dakle unutarcrkveno pitanje.
6.ono sto je suludo je da Hrvatska financira crkvu, bez misljenja glasaca, iz cijeg se to novcanika radi. A pogotovo kad Crkva ima "sefa" u drugoj drzavi.

Tko je glasao

Ne pakirati RH-e Gnjus

Netočno je da se Vatikana ne dotiće pravni posao Osimskih sporazuma i Rimskih ugovora.
Temeljem Osimskih sporazuma Republika Italija je obeštetila Benediktince za Dajlu. Točka.
Nema dvaput cuclat istu kravu - nije ovo Fata!!!
Netočno je da je to unutarcrkveno pitanje jer je RH bila dio sudskog spora kojeg sada Papa skandalozno derogira i pitanje vlasničkog izvlaštenja može biti samo pitanje ndležnog organa RH-e. Točka.

Tko je glasao

golgota- nemam pojma kako je

golgota- nemam pojma kako je Vatikan dio Osima, ali sto se tice te price to je sve unutar crkveno pitanje.
Biskupija moze svoje vlasnistvo i prodati.
Mariborska je spiskala na razne poslove i npr.. najskuplje i najruznije apartmane u Opatiji 800 mil. €.
I - bankrotirala.
Stjepan Radic je davno uocio o cemu se radi.

Tko je glasao

Dajla - ne Poreč

Sporni samaostan sa pripadajućim zemljištem nalazi se u predivnom krajoliku uz more u mjestu Dajla koje je bilo u zoni B. Svakako treba prošetati i Fratarskom šumom pa da se shvati zbog čega je ljubav pukla i pohlepa uzela dušu.
Poreč nije bio zona B tako da si to u pravu ali nije tema - za sada.

Tko je glasao

Utopio se pop jer nije dao ruku

Mislim kolega Fenix da je vaš komentar principijelan i politički konzistentan te da pogađa suštinu poante. Šteta što sudionici ovog portala ignoriraju ovakva razmišljanja. Pretpostavljam da im je neugodno priznati da crkveni kler u Hrvatskoj mari za ovu državu samo onda kada kada treba uzeti i to uzeti nikad dosta i nikad previše. A zavjetovali se na isusovu skromnost i siromaštvo.
Hrvatski biskupi konstantno žele arbitrirati u svim pitanjima koja se tiču najšire društvene zajednice, ali kad bi se pred tim istim društvom trebali izjasniti o događajima u njihovom dvorištu, onda redovito šute kao zaliveni i uvrijeđeno zahtijevaju da se ne narušava njihova nedodirljiva i sveta autonomija. Po tom principu »mi guramo nos u sve, a vi ostali nas izvolite obilato financirati i ne postavljajte nam nikakva pitanja« jučer je novu predstavu odigrala Hrvatska biskupska konferencija.
Umjesto da se očituju povodom teškog skandala sa zemljištem i samostanom u Porečko-pulskoj biskupiji i naredbe poglavara Katoličke crkve da se taj posjed preda u talijansko vlasništvo, jučer su hrvatski biskupi namjerili dići galamu zbog – rada nedjeljom.
Jako su ljuti – i što je Vlada ponovno promijenila Zakon o trgovini prepustivši vlasnicima trgovačkih centara da po svojoj volji odlučuju hoće li se kod njih raditi u neradne dane ili neće.
Baš u trenutku kad je njihov glavni grad Vatikan otvorio međudržavni sukob sa Zagrebom zbog aspiracija prema imovini, a kardinal Josip Bozanić je to supotpisao, hrvatski biskupi sazivaju novinare da se pobune protiv slobodnog prava na rad. Kako hrabro i kako principijelno!
A Bozanić lije suze kako napadaju njegovog Papu a ni riječi o tome zašto je stavio potpis na odluku o otimačini i tako otvorio put da unutarcrkveno pitanje postane međudržavni incident tj skandal.

Tko je glasao

oti popovi "svete matere

oti popovi "svete matere crkve" nas tako jeb..... da je prava sreca sto jos nismo dobili svetu sidu.

Tko je glasao

Malograđanština...

Kad je Tito 1972. na opetovane pozive posjetio Vatikan, priređen mu je veličanstveni doček kakav nije nikad prije i nikad poslije priređen nijednom državniku koji je posjetio Vatikan.

...u integralnom obliku, za ovakve budale su se i organizirali sletovi, što više ljudi to veći vođa.

Živjelo jednoumlje i kult ličnosti.

Tko je glasao

sorry

nisam baš razumio. ali i papa ne podpada u kult ličnosti k'o i tito? i ali nije ista vrsta ljudi koja mu se dolazi klanjati kao oni što se titi klanjaše... a on je zapravo samo još jedan svjetski gramzivi hapač, jedan od najmoćnijih. ili je stvarno božji izaslanik... e, onda mi se čini da ni bog nije šta je nekad bio :), no ko sam ja da sudim, crv zemaljski...
profesor

Tko je glasao
Tko je glasao

Konkordat i Osimski sporazumi

Korektna opservacija očitog problema. I dobro je kaj je ovo sa HDZ Milovanom puklo jer je na površinu isplivalo još nekaj. Papa bi provodio izvlaštenje nad hrvatskim resursima ne obazirući se pritom na pravni sustav zemlje domaćina resursa spinajući mantru da je to unutarcrkveno pitanje. Taj presedan je idealan alat i za druge resurse koji se vode gruntovno na lokalne zajednice vjere, a građani će kroz poreze sve to coltati. Slažem se, krajnji bezobrazluk!

Tko je glasao

@Golgota

Odgovor hrvatske države, odnosno odgovorne vlasti da je ima , bio bi za početak povlačenje veleposlanika iz Vatikana i izgon papinskog nuncija iz Hrvatske, uz jasnu prijetnju raskida "Radićevih sporazuma", a u krajnjoj konzekvenci i raskid svih odnosa.s Vatikanom.
Ovakvu svinjariju Hrvatskoj u ovih dvadeset godina nitko nije napravio.

Tko je glasao

Milosti visočanstvo, milosti

Da, diplomatska svinjarija na entu. Jaca veli da je morala primiti Milovana i da će se pronaći rješenje - moš mislit, iz džepa građana. Po toj formuli uskoro bi se čitava Dalmacija s otocima mogla nać u EU Vatikanu. Al interesantno je i pratiti reakcije akademskih građana na ovom portalu, snishodljivo kao da porućuju - ubij me nježno!
A Milanović i njegvi kokoti se zavukli u mišju rupu - buduća vlast, ajajaj! I kao Papa je loše informiran, moš mislit - pa nije on Jaca &Co!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci