Tagovi

Bespuća povijesne bešćutnosti

[Slika]

Ima tome već debelo preko 10 godina - svaki put kada pomislim okej, to je to, dalje ne ide, nije moguće lošije, jednostavno ne može niže ni gore, neki me domaći političar demantira. Ovaj put je počelo s jučerašnjom relativno nevidljivom vijesticom o zamjerci udruge "Žene u Domovinskom ratu" upućenoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, da ih ignorira i ne želi primiti, ali nasuprot tome nalazi vremena za javnu brigu o gay populaciji, pa i osobnu podršku skoroj splitskoj Pride povorci.

Valja znati da se radi o udruzi koja se bavi ratnim zločinima silovanja žena Vukovara u vrijeme okupacije 1991. godine, o čemu su izdane i neke knjige, recimo "Sunčica", po bebi koja je nazočila silovanjima svoje majke. Knjige nisam vidio, ali samo površno čitanje iskaza i svjedočanstva žrtava dovoljno je da se svakom imalo normalnom čovjeku smuči, ili mu dođe da zaplače. No, priznajem, pomislio sam krajnje rezignirano i okorjelo, ništa novo - kako to ide u post-tuđmanovskoj Hrvatskoj, bitno se zanemaruje, a efemerno puni medije, na to smo već navikli, odavno. Kad ono... evo ministričinog odgovora:

"...Ministrica objašnjava da je jasna stvar da je silovanje u vrijeme rata ratni zločin koji treba procesuirati pred sudovima i to je pitanje pravosuđa. 'Međutim, očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu', poručila je ministrica Pusić."

Možete li vi to povjerovati? Svojim očima?

Ne, ne vrijedi vam se štipati, ne sanjate. Udruga žena kaže da su molbu za prijem uputili još početkom siječnja, a ministrica se nije ni barem kurtoazno ispričala i formalno posula pepelom, npr. da će ih primiti uskoro, samo što nije, puno posla, bla-bla, nego je svoje rekla jasno, glasno i nedvojbeno.

Dakle, kako vidimo - žene koje su u Domovinskom ratu silovali srpski četnici imaju se u subotu 09. lipnja 2012. godine pojaviti na Split Gay Prideu, i stupati u prvim redovima. Ako to ne učine, svima će biti jasno da "nemaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja".

Jel' tako? Tako je. Stoka jedna nesolidarna.

Ali, ali... pa silovane su? Četnici su ih silovali, 'ej, u ratu, 'ej, masovno..!? Ma, tko ih šljivi. Koga briga za to, kad su se usudile ministrici - inače osobi koja je kompletnu svoju političku karijeru izgradila na, kako ono bješe, "progresivnim načelima", "borbi za ljudska prava i slobode", "prava manjina", "ženska prava" itd - predbaciti da država ima obilje vremena za gay parade, ali ni jednu jedinu sekundu za njih. Osim, naravno, ako ne dođu u Split.

Ovdje se jednostavno moram upitati, a gdje nam je Bora Dežulović?

Da se prigodno pravovjernički zgraža u komentaru, šizi, vrijeđa, psuje i pljuje... oh, oprostite mi, zaboravio sam. Bora s našom gospođom ministarkom, Slavkom Goldsteinom i Viktorom Ivančićem još od 1994. ima zajedničku tvrtku Feral projekt d.o.o, pa ovdje neće ni zucnuti. Vrana vrani oči ne kopa. Okej, lepi Boro, kad nećeš ti, ja ću. A ne, ne brini - bez spuštanja na tvoju gnjidavu razinu birtaškog primitivca.

Dakle, zaista, kolika točno bezdušna i bezočna osoba moraš biti, i koliko ti okrutni jezik mora biti zao da preko njega prevališ da žene koje su u Domovinskom ratu silovali srpski četnici, "kao žrtve nasilja", trebaju "imati solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja", te da ih zato "očekuješ da budu u prvim redovima na Split Prideu"?

Koliko ti točno tust i hladan mrak u glavi mora biti, koliko ti čovječjeg u toj ljušturi bez duše još uopće može ostati da bi žene, koje su preživjele upravo neizreciva mučenja, iskorištavanja, ponižavanja i maltretiranja, i tek godinama kasnije smogle snage da o tome uopće javno progovore, optužio za "nesolidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja"? I to ako ne dođu na gay paradu?

Za povijest hrvatske bešćutnosti i neljudskosti valja zapamtiti njezino ime: Vesna Pusić, ministrica nečega, u nekakvoj vladi.

Predstavlja se kao slobodoumna i progresivna intelektualka, a namjesto da se pospe pepelom što silovane žene ni nakon mjeseci čekanja još nije primila na razgovor - ponovimo još jednom, za one s manjkom povjerenja u vlastite uši - javno poziva te nesretnice da joj se nacrtaju na gay paradi, "u prvim redovima". Jer, eto, 'ko šljivi i njih i njihovu silovanost, kad nisu solidarne "sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja".

Što kažete, možda da silovane žene na paradu ponesu i kakav prigodni transparent? Recimo: "Mene i prijateljicu su silovali trojica četnika, a zatim su nju ubili"? Onako fino obojen duginim bojama. Ministrica bi sigurno bila zadovoljna. Jedino ne kaže odnose li se njezine riječi na sve žrtve silovanja, ili samo na Vukovarke koje su odradili četnici? Mislim, ono, da ne bude zabune.

Nakon čega razumnom čovjeku - jer ne postoje na zemlji ni sud ni zakon za ovako bezdušne, bešćutne i bezočne - preostaje samo živa nada da postoji Bog u kojega ministrica očito ne vjeruje kada tako žarko mrzi, jer ako ga nema, onda ona nikada neće dobiti zasluženu plaću za svoje riječi i svoja djela.

A pitanje za bešćutnu glasi: koliko točno tust i hladan mora biti mrak u glavi da nakon svega uopće pomisli kako je moguće ne samo uspoređivati tragediju žena masovno silovanih u četničkom vukovarskom ratnom zločinu 1991. godine, s blazirano modernim gay paradiranjem, nego ih i ovako perfidno i maliciozno međusobno konfrontirati, i još povrh toga pozivati u povorku? A sve zato što nisi našla pola sata da ih primiš u uredu i saslušaš?

I koliki točno bezočni nečovjek moraš biti, da to javno izgovoriš?

Stoga se pomolite, gospodo čitatelji, za našu ministricu. Molite se Bogu u kojega ona ne vjeruje kada tako žestoko mrzi, da joj bude milostiv, i da joj sudi blaže i milosrdnije negoli ona ženama žrtvama četničkog silovanja.

Iskreno rečeno, ne vidim zašto bi, ali možda će On naći razloga.

Dodatak (28. 06. 2012): Pokušaj popravka štete u tišini

Komentari

gay pride i Pusić kao (opravdana) žrtva?

taman gay parade prođe bez frke (a tko pametan je očekivao frku pored tisuću policjota) ali ona prva frka vezana uz poziv gđe Pusić onim ženama žrtvama silovanja u DR da dođu na povorku, izgleda tek čeka svoj epilog.

evo kakav je odgovor stigao na moje pitanje mogu li se komentari na Facebook stranici Vlade RH brisati ili blokirati (na dnevno.hr)

Vladin tim za komunikaciju

"Vladin online tim sastavljen je od trenutno četiri volontera imenima Ana Urlić, Tomislav Korman, Marko Božac i Fran Kušeta." I da, zaista brišu odmah svaki komentar vezan uz silovane žene, Sunčicu i druga neugodna pitanja.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/vesna_pusic_je_svojom_uvredljivom_...

CC

Tko je glasao

Dobro čine!

brišu odmah svaki komentar vezan uz silovane žene, Sunčicu i druga neugodna pitanja.
Na sva pitanja već je odgovoreno.

Fran Kušeta? Poznato ime za internate i društvene aktiviste! Čovjek dobro čini i danas!

Tko je glasao

Tja. Krucijalni problemi tih

Tja. Krucijalni problemi tih žena jesu što su pogrešne nacionalnosti i što ih je silovala pogrešna vojska. Hrvatice koje su 1991. silovali JNA četnici? Koga briga. Ali da su kojim slučajem Srpkinje, i da je silovao HV, vidjeli bi čuda... dosad bi imali još jedan Jasenovac sa 700.000 silovanih.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Da je a da nije...

Ali da su kojim slučajem Srpkinje, i da je silovao HV, vidjeli bi čuda.Srpkinje, koje je silovao HV; ne manipuliraju politički s time 20 godina kasnije. A takvih naravno ima.

Tko je glasao

Jebate mile šta te ovaj čedo

Jebate mile šta te ovaj čedo zajebava. koje to srpkinje silovao HV?

Tko je glasao

Možda je čovjek mislio na

Možda je čovjek mislio na HVO?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma, fantazira... on bi

Ma, fantazira... on bi najradije da njega netko, ahm, "siluje", al' jeb'ga, kad nikako nema zainteresiranih :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

MKn, ovo što činiš se u psihologiji zove projekcija! :(

Ma, fantazira... on bi najradije da njega netko, ahm, "siluje", al' jeb'ga, kad nikako nema zainteresiranih :-)Uobičajena stvar: vlastite žudnje se projeciraju prema van i pripisuju drugima. Tu je naravno i inverzija, kad si opsjednut ne samo mojom pameću, nego i ljepotom.

Profesionalna pomoć bi ti mogla pomoć, ali opet, s druge strane, prolivanje svojih frustracija i opsesija na Svemrežju je također vid terapije! Istina da to stvara određene problema nama drugima, za koje je to racionalna aktivnost.

Tko je glasao

Daj cire kako se zove ono kad

Daj cire kako se zove ono kad ti napišeš kraticu i objašnjenje kratice BTW (by the way).

Tko je glasao

evo malo literature

Uzmi knjigu Tested Mettle koju su napisali Scott Taylor i Brian Nolan, pa ćeš na stranicama 137 i 138 naći opis silovanja u Medačkom džepu. Autori su kanadski novinari koji citiraju izvještaje kanadskih vojnika koji su svjedočili o silovanjima (i ubijanjima).

Tko je glasao

"Kanadski vojnici"? Aha, jesu

"Kanadski vojnici"? Aha, jesu to oni što su tamo s HV vodili nepostojeću "najveću kanadsku bitku poslije II. svj. rata", i za to si čak podijelili i ordenja? Da, to su ti :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Oštriću, Oštriću, ne sviđa mi

Oštriću, Oštriću, ne sviđa mi se ovaj tvoj nedavni preobražaj iz blentavog plaćenika u indoktriniranog opasnog manipulatora.

Tko je glasao

"Manipuliraju politički"?

"Manipuliraju politički"? Zato što se bune što ih Pusićka nije htjela primiti ni na pol sata, ali ima hrpu vremena za paradu s homićima?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

jel netko ovdje procitao

jel netko ovdje procitao pusickinu izjavu osim ostrica?

meni se nekako cini da nije..

ne kazem da je politicki pametna izjava.. no kad bi pusicka bila privatna osoba ne bi se moglo reci ni z od zamjerke na izjavu..

to sto kod nas politicari moraju paziti da ne uvrijede nikoga koji ima "status iz rata" (bez obzira sto je ovaj status stvarno tezak) a ti isti imaju pravo prethodno pljuvati po kome god se sjete i spajati teme sa svojim "statusom" na potpuno nelogican nacin sasvim je druga prica i tuzna prica hrvatskog drustva..

drustva koje "buci" ako se uvrijedi branitelj koji je udario ne branitelja ili pretukao zenu.. ili uzeo "honorare" na razne nacine..

ja mislim da nitko tko je stvarno branitelj i nitko tko je stvarno stradao, nema volje nikog namjerno vrijedati i nipodnistavati.. svi ovi "halabukaci", "huskaci" i ostalo .. su neke sporedne licnosti koje vodi iskljucivo profit na "zaslugama"..

utoliko je pusickina izjava sasvim u redu.. no nije prilagodena politickom govoru danasnje hrvatske.. mozda se i drustvo treba malkice zamisliti i pogledati istini u oci.. i vidjeti da je gradanski i ljudski gledano, izjava sasvim korektna
nitko tko je stradao, koji je zrtva nasilja.. ne vjerujem da zeli negiranje nasilja prema drugima ili cak potenciranje.. sto je pamflet drustva stradalih zena zaboravio.. kao sto su zaboravili da njihove probleme do sada nije rijesila hdz vlast a ne pusic.. kao sto su zaboravili da gay pride nimalo ne utjece na rjesavanje zaostalih problema nekaznjavanja krivaca za silovanja i mucenja iz rata pred 18 i vise godina..

kao sto su sve to zaboravili i huskaci na danasnju vladu koji manje vise koriste isti i jednako nelogican i bezobrazan nacin interpretacije zbog diskreditacije bez stvarnih argumenata..
bez imalo obzira koliko ljudi ce time stvarno povrijediti, radilo se o silovanim zenama, nestalima ili homoljudima.. cilj "dernjave" tj. diskreditacija vlade im je vaznija.. poprilicno gadljivo, moram priznati.. fali ljudskosti u svemu.. makar je politika poprilicno prljav sport mislim da bi bilo dobro da se pogledaju u ogledalo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja pročitao, i prvu i drugu

ja mislim da nitko tko je stvarno branitelj i nitko tko je stvarno stradao, nema volje nikog namjerno vrijedati i nipodnistavati.. svi ovi "halabukaci", "huskaci" i ostalo .. su neke sporedne licnosti koje vodi iskljucivo profit na "zaslugama"..

Teško mi je povjerovati da udrugu žena silovanih u ratu smatraš "halabukovkama" i "huškačima" i da ih "vodi isključivo profit na zaslugama", te da smatraš kako one namjerno "vrijeđaju i nipodaštavaju", pa je s toga čudno da u biti vrlo jednostavnu stvar zamagljuješ citiranim.

To u biti jednostavno se svodi na činjenicu da su silovane žene tražile sastanak s ministricom, nema veze da li je ista nadležna za meritum ili nije, a da ih ova nije primila, odnosno da im je umjesto traženog za sastanak uputila poziv na paradu u Splitu. Sve drugo su nijanse.

...i vidjeti da je gradanski i ljudski gledano, izjava sasvim korektna

Građanski i ljudski bi bilo prihvatiti pravo svakoga na vlastiti stav o bilo čemu, pa i o Paradi ponosa. Nametati udruzi žena silovanih u ratu svoj vlastiti stav, i ne biti svjestan da one pojedinačno i kao udruga mogu i smiju imati sasvim suprotan, ja ne znam kakav je, nije ni građanski ni ljudski. Politički gledano je to ne gaf nego gafčina.

Pusićkino kasnije posipanje pepelom ne može promijeniti činjenicu da je grdno pogriješila.

Političaru kakvim se ona smatra, nikako se ne smije dogoditi da mora pojašnjavati "što je pisac htio reći".

Činjenica da je to morala napraviti govori sama za sebe.

Manju štetu bi napravila da ih je nastavila ignorirati a na "prozivku" da je odgovorila kako ona nije nadležna ali da će ih preporučiti kod Matića.

B-52

Tko je glasao

Manju štetu bi napravila da

Manju štetu bi napravila da ih je nastavila ignorirati a na "prozivku" da je odgovorila kako ona nije nadležna ali da će ih preporučiti kod Matića.

Ili kod ministra pravosuđa, ili kod Bajića. I nikom ništa.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

akcija za smjenu Pusić

tko smatra da je Pusi napravila gafčinu preko koje se ne može preći (a valjda većina normalnih smatra) nek da svoj malo obol na slijedećim stranicama:

1. Facebook stranica Vlade RH

http://www.facebook.com/wwwvladahr/p...30848530367551

2. http://hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=22065%3...

3. kolumna u VL (T. Dujmović)

http://www.vecernji.hr/kolumne/lako-...kolumna-418025

btw. admini rade ko' ludi, brišu svaki drugi komentar, ali ipak ide, ide...

let's roll :))

CC

Tko je glasao

Najs tinkin, samo mi odgovori

Najs tinkin, samo mi odgovori koji je smisao rečenice "Očekujem vas u prvim redovima."?

1) ako se pojavite razgovarat ćemo

- što nije zbog manje više sličnog razloga Holy dala ostavku?

2) nećemo razgovarati pojavili se ili ne, to je za vaše dobro

- ipak su ove silovane, moguće je da im se život slomi popuše li lažnu nadu

3) nema šanse da se pojave, glagol "očekivati" je uglađeno "mater li vam jebem"

- ovo ima smisla

Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti!

Tko je glasao

smisao ne znam.. ali znam da

smisao ne znam.. ali znam da je na bezobrazluk odgovoreno politicki nepametno, no bas ono sto zasluzuju.... u ljudskom smislu..

ponavljam ti.. mozes lupati sto god hoces.. ali pusicka zasigurno nije kriva za nerijesene probleme silovanih zena u ratu.. kao sto to nije ni gay pride.. kao sto sa problemima oko nalazenja i procesuiranja zlocina silovanja iz rata gay pride nema nikakve veze i poprilicno je bezobrazno od "uprave drustva" tako nesto implicirati.. glupo.. no ocito politicki popularno za primitivce

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tvrdim da ne možeš opravdati

Tvrdim da ne možeš opravdati Pusićku po niti jednom kriteriju dok ne znaš smisao njezina pozivanja u prve redove pridea.

Ja npr. ne shvaćam kakve veze ima Pusić sa statusom silovanih žena pa time zaključujem (u mom slučaju, za razliku od tvog, neshvaćanje dovodi do zaključka) kako su tražile i našle najblesavijeg jarca na brvnu koji će pasti u vodu čim ga poškaklješ po testisima. Inače je za to u koaliciji zadužen ubojica, ali njemu trenutno ne padaju na pamet pizdarije.

Tko je glasao

sasvim tocno.. i zena je na

sasvim tocno.. i zena je na bezobrazluk odgovorila bezobrazlukom..

mozda zato sto ne psuje?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Najveći problem je u tome što

Najveći problem je u tome što čovjek može biti moralan drug i starešina i bez da podrži pride povorku, a Sićpu koristi vlastitu moć ne bi li takvi u javnosti bili "prepoznati" kao državni neprijatelji - kreštavi ženski Tuđman...

Tko je glasao

ovo ti je jos bezobraznije,

ovo ti je jos bezobraznije, no ono sto je tragicno je i da je gluplji pokusaj diskreditacije od "flajera" koji je pokrenuo ovu raspravu..

ps
tek toliko da napomenem..
nije ih pusicka prizivala da budu bezobrazni.. i neosjetljivi prema populaciji koja je u grupi gradana sa drugacijim opisom..
sami su se ponudili.. niti ih je proglasila neproijateljem.. dapace..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tja.. izgleda da neki ljudi

Tja.. izgleda da neki ljudi jednostavno nemaju dovoljno ni srca, ni mozga, a ni bilo čega drugog, pa preostaje samo zadnji pokušaj crtanja. Slijedi kratka priča.

Pogine radnik, na radnom mjestu. Ni 30 godina star. Za njim ostanu žena i malo dijete, roditelji. Krene sudski postupak, odšteta od poslodavca. Poslodavac, zapravo direktor firme, odbije platiti bilo što. Otkrije se da je očevid policija provela aljkavo, da su čak intervenirali i neki političari, stranački drugovi vlasnika. Na kraju, sudski postupak - ipak - pokaže da je radnik poginuo bez ikakve svoje krivnje, zapravo, čak pokušavajući spasiti imovinu tvrtke.

Ono što je ovdje zanimljivo, jest činjenica da su se tijekom suđenja, pa i kasnije, radnici u tvrtki podijelili - na one koji su podržavali zahtjev rodbine za odštetu, i one druge. Koji su podržavali svog poslodavca, vlasnika tvrtke. To je na kraju došlo do toga, da su vlasniku naklonjeni radnici čak javno davali izjave u stilu: "Da netko moj tako pogine, ja ne bih tražio odštetu."

Prepoznaješ li se, Luna?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

apsolutno ne... svaka firma

apsolutno ne... svaka firma ima mogucnost placanja osiguranja za nesrecu na poslu.. i to nevazno iz kojeg razloga kao i obvezu provoditi zakon o zastiti na radu..

kako sam dozivjela pad betonskog elementa od deset tona jer je pukla dotrajala sajla na dizalici u prvih 15 dana mog pripravnickog staza na dizalici i bila medu prvima koji su istrcali na gradiliste..

kako sam tada saznala da je par dana prije mog dolaska radnik, dobar radnik pao kroz prozor jer je htio popraviti lose napravljenu fugu na fasadi i ostao na mjestu mrtav a cetvore djece bez hranitelja..
kako je zbog toga sef gradilista zavrsio na sudu zbog ubojstva iz nehata.. ni kriv ni duzan jer radnik nije ni trebao biti tamo, ali ako bi se to potenciralo ostala bi djeca bez pola sredstava..

nemam nikakvog opravdanja za one koji ne placaju osiguranje u slucaju nesrece na poslu i ne provode mjere zastite na radu.. dapace, kod mene su izletili s posla i radnici samo zbog prstenja na ruci koji nisu kao mladi muzevi htjeli skinuti prije rada ..
nakon par upozerenja naravno.. a za poslodavca nema opravdanja da nije sve poduzeo..

i sama nosim kacigu i cipele na gradilistu ako idem nesto pogledati jer mislim da tako treba i kao primjer.. a ne zato sto postoji realna opasnost na svakom mjestu..

dakle citav kom ti je bez veze.. a i nepovezan sa temom dnevnika..

postoje stvari koje se moraju postivati ,, to j eprvenstveno stvar korektnosti prema sebi, a tako i prema drugima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne? A sad zamisli da te 1991.

Ne? A sad zamisli da te 1991. silovao četnik. Ili možda više njih. Više puta. Usput su te i tukli. Neke druge žene su i ubili. Ipak, preživjela si. No, kad si se vratila, muž ti je rekao, ako si prošla kao druge, ubit će i sebe i tebe. Pa si šutjela. Godinama. Onda si ipak smogla snage, nekako, progovoriti. Pa si nakon još vremena zamolila ministra da te primi na razgovor. Mjeseci su prošli, a on ni zuc. Kad ono, vidiš ga na telki, kaže da će biti u prvom redu na nekakvoj homo paradi. Pa si ga javno pitala, kako to da za njih ima vremena, a za tebe ne?

A on ti odgovorio da "nisi solidarna", i da i ti moraš doći u paradu. Tvojoj sreći i zadovoljstvu nije bilo kraja, zar ne? A i ona gamad što traže odštetu kad im sin, muž i otac, ni 30 godina star, ni kriv ni dužan pogine na radnom mjestu, 'ko ih šljivi, tako im i treba. Jer nisu došli na gay pride, "u prve redove". Da jesu, sve bi bilo OK, zar ne?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

okreces teze besmisleno,

okreces teze besmisleno, nepotrebno.. vrijedas silovane zene.. vrijedas ministricu.. vrijedas radnike..

gadljivo je to sto radis.. jako.. naprosto se sa ljudskim tragedijama ne treba manipulirati u svrhu politicke koristi..

ovi krajevi su navikli necije tude nesrece, silovanja, klanja, mrcvarenja i ostalo sto mi dragi ljudi jedni drugima radimo koristiti u svrhu politickih manipulacija.. a ti to podrzavas.. dakle gad si .. ne prema meni, meni je svejedno.. niti sam gay, niti sam stradala u ratu, niti silovana, niti sam stradala na radnom mjestu.. no koristiti tuda stradanja da bi nekog diskreditirao tako glupo

je vise nego gadljivo..

zene u ratu su silovane odavno. problem koji oni imaju a na obaj nacin se izvlaci u javnost moze samo produbiti psihicke traume. i to je zlocin bescutnih.
nadalje, potpuno je blesavo, idiotski.. inputirati ministrici vanskih poslova (koja je zena i zasigurno i zbog toga posebno osjetljiva na silovanje) bilo kakvu krivnju za nezbrinjavanje zbog trauma jer to ni nije njezin posao.. ako je potrebna medudrzavna suradnja zbog potrage za silovateljima.. to je posao pravosuda i tuzilastva.. koji ce traziti diplomatsku podrsku ako im njihovi kanali nisu dovoljni dakle nimalo posao ministrice vanjskih poslova..
predstvanici udruge zena stradalih u ratu su manipulatori najgore vrste koji s epoigravaju sa traumama clanova koje stite.. gadovi naprosto.. a to rade i svi ostali ovom aferom..

tj radeci aferu iz potpuno nepovezanih dogadaja koja je cisti proizvod manipulatora u vrhu te udruge.. za koje ako me danas pitas mislim da su ako su uopce ti vrhovnici ujedno i stradalnici.. samo profiteri na tudoj nesreci.. koji ocigledno nemaju empatije opcenito za ljudska prava i slobode..

jer svoja prava nitko ispravan i moralan ne bi ni trazio na takav nacin.. usporedujuci se.. i negirajuci druge..

tako se i ti tome pridruzujes..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ništa ja ne okrećem, ja te

Ništa ja ne okrećem, ja te samo pokušavam potaknuti da se probaš uživjeti u tuđu muku, da pokažaš minimum empatije, barem mrvicu sućuti. Nažalost, bezuspješno. Ti si grozna osoba s kojom ne treba imati posla.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

nadalje, potpuno je blesavo,

nadalje, potpuno je blesavo, idiotski.. inputirati ministrici vanskih poslova (koja je zena i zasigurno i zbog toga posebno osjetljiva na silovanje) bilo kakvu krivnju za nezbrinjavanje zbog trauma jer to ni nije njezin posao..

Ne znam čini li mi se samo, ali gospođi ministarki se "imputira" da mjesecima nije našla vremena primiti članice udruge silovanih žena, odnosno da sastanak sa silovanim ženama uvjetuje odazivom u prve redove parade, nikako "nezbrinjavanje zbog trauma silovanih".

B-52

Tko je glasao

gospođi ministarki se

gospođi ministarki se "imputira" da mjesecima nije našla vremena primiti članice udruge silovanih žena, odnosno da sastanak sa silovanim ženama uvjetuje odazivom u prve redove parade

Upravo tako. Poznato je da se ja ne protivim Split Gay Prideu. Btw, ne protivim se ni homo "brakovima" (iako smatram da ne treba donositi novi zakon o registriranom partnerstvu, nego valja samo dopuniti postojeći Zakon o istospolnim zajednicama), a - načelno - čak ni posvajanju djece, iako je to daleko kompleksniji problem.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ua liberal :)

ua liberal :)

Tko je glasao

Udruga se zove "Zene u

Udruga se zove "Zene u Domovinskom ratu"

Predsjednica udruge je gda.Marija Sliskovic..iz Zagreba.. bar tako pise.. makar samu udrugu nisam nasla na netu.. (kao centralnu.. vec samo lokalne) Gdi Sliskovic, karijera zadnjih godina ide u smjeru urednice.. izdala je knjigu.. i promovira ju cesto uz pricu dviju zena, zrtava.. ovo je samo jedna od mnogobrojnih promocija pod pokroviteljstvom..
Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga "Sunčica", u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, urednice Marije Slišković s 14 istinitih svjedočanstava žrtava ratnog zločina srbočetničkih silovanja.

drugi naziv koji se cesto upotrebljava za tu knjigu je Suncica. Gda Sliskovic imala priliku promovirati nedavno u Vukovaru uz prisustvo pripadajucih ministara nove vlade i pokroviteljstvo ureda predsjednika..
"Knjige iskaza silovanih žena Vukovara" .. http://www.nacional.hr/clanak/111243/marija-sliskovic-silovatelji-su-med...

Zena je sto se tice ratnih godina bila angazirana na trgu bana jelacica u protesnim skupovima sa pozivom na mir.. iz tog doba najpoznatije djelo je potpisivanje apela kadijevicu koji je predan mesicu da mu ga prenese..
Nakon rata ne znam od kada radi u toj udruzi kojoj se bavi raznim problemima i promocijama zena u domovinskom ratu.. ali izgleda da se posvetila posebno ratnim silovanjima..
Ona je i glavni pokretac prozivanja ministrice pusic zbog, kako kaze zanemarivanja.. a sa vukovarskim stradanjima koliko sam ja shvatila veze ju angazman u udruzi ali ne i samo stradanje.. ne vidim razlog da bi se mogla kao tako javno aktivna osoba ali ne i stradalnik, osjecati povrijedena pozivom..
meni je to posebno cudno ako pogledate koliko je promocija knjige o vukovarskim civilnim zrtvama.. silovanjima zena.. imala pod pokroviteljstvom pa ne bih rekla da je sve proslo tako zato sto se zanemaruju aktivnosti udruge u tom smjeru.. Jedna od promocija bila je i u Splitu.. Udruga zene u domovinskom ratu aktivna je na vise polja.. a ne iskljucivo na problemu silovanja, sto se vidi i iz naziva

Informacije o udruzi Udruga Žene u Domovinskom ratu sam nasla za zadar i skabrnju.. gda sliskovic od koje je krenula ova afera je iz zagreba, ne iz vukovara.. no ima puno informacija o aktivnostima same udruge na zadarskom site-u..
http://www.uzdr-zd.hr/

medu inim aktivnostima centralna udruga (koju ne mogu naci na netu) je poznata i po prosvjedu za generale u haag-u..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postoje tri udruge

U Registru udruga, koji je dostupan na sajtu Ministarstva uprave, mogu se naći podaci o udrugama.

1 ) Udruga "Žene u Domovinskom ratu", predsjednica Marija Slišković, sjedište u Zagrebu, osnovana 2006.

DJELATNOSTI:
Prikupljanje dokumentacije o sudjelovanju žena u Domovinskom ratu; prikupljanje dokumentacije o mirotvornim aktivnostima u oči agresije na Republiku Hrvatsku; organiziranje tribina i okruglih stolova; organiziranje tematskih izložbi i projekcija filmova vezanih uz ulogu žena u domovinskom ratu; te druge djelatnsoti iz članka 7. Statuta. OKUPLJANJE ŽENA

2) Udruga ""ŽENE U DOMOVINSKOM RATU - ZADAR"", osnovana 2007, predsjednica Ivana Haberle.

Opisj djelatnosti je gotovo identičan, ali ovo je posebna udruga, a ne podružnica.

3) "SUNČICA" - ZLOSTAVLJANE ŽENE U DOMOVINSKOM RATU, sjedište u Vukovaru, predsjednica Snježana Maljak, osnovana u listopadu 2011.

DJELATNOSTI:
Zaštita žena u Domovinskom ratu, postizanje statusa žrtve, promicanje razvitka i unapređivanje odnosa prema domoljubnim vrijednostima i vrijednostima mirotvorstva, opisano u članku 6. Statuta.OKUPLJANJE CIVILNIH ŽRTAVA DOMOVINSKOG RATA

Tko je glasao

i posve sam sigurna da

i posve sam sigurna da vrhovnici udruge nisu razgovarali sa svojim clanicama o ovome.. sto znaci da nemaju ni podrsku silovanih i stradalih zena iz rata da njihovu nesrecu izvlace u ovom kontekstu u javnost..

zbog cega kvragu to radite?
zar je potrebno tim zenama jos trauma?
sto se hoce timepostici? da se osjete zapostavljene? pa one to ocigledno jesu, kad se problemi nisu rijesili toliko godina.. jer treba dodavati soli na ranu?

jel nekom cilj da ponovo vrte film iz tog doba.. da im bude tesko.. da familije imaju posredne traume.. djeca..

bljak.. i jos gore od toga..

i jos pored svega navedes da se moguce radi o zenama koje se nisu usudile priznati svojim supruznicima svoja stradanja.. pa gdje ces gore u zivotu ako to nisi u mogucnosti? sto treba, zatuci ih jos razvlaceci po novinama? umjesto da im se pruzi psiholoska pomoc.. i familijama takoder.. i sve ostalo sto ide uz takve probleme..

MKn razmisli malo s cim se igras.. a ovi iz vrha te udruge ciji je posao stititi prava tih zena i pruziti im adekvatnu pomoc su gnjide da ne mogu biti vece..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Udruga Marije Sliskovic je

Udruga Marije Sliskovic je registrirana za ovo sto pise iz cega je ocito da ona zrtve silovanja iskoristava za osobnu promociju

21004625
Datum upisa 06.04.2006
Naziv ŽENE U DOMOVINSKOM RATU
Skraćeni naziv -
Sjedište Zagreb, Dalmatinska .

Djelatnosti:

Prikupljanje dokumentacije o sudjelovanju žena u Domovinskom ratu; prikupljanje dokumentacije o mirotvornim aktivnostima u oči agresije na Republiku Hrvatsku; organiziranje tribina i okruglih stolova; organiziranje tematskih izložbi i projekcija filmova vezanih uz ulogu žena u domovinskom ratu; te druge djelatnsoti iz članka 7. Statuta. OKUPLJANJE ŽENA

Osobe MARIJA SLIŠKOVIĆ - PREDSJEDNICA UDRUGE, VESNA KREMENIĆ - TAJNICA
OIB 20623362216

Udruga je od osnutka raznih drzavnih institucija dobila 186.000 po sljedecim osnovama:

Svjedočanstva žena iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije 2010 12.000,00
skupina autora: Žene u Domovinskom ratu - Dubrovnik 2008 10.000,00
Putni troškovi za Freda Matića, vukovarskog branitelja, za predstavljanje knjige "Ništa lažno" na španjolskom jeziku (po izvješću i obračunu), ARGENTINA, Argentina - Buenos Aires, Rosario, Cordoba, Tucuman Urugvaj -Montevideo, 7-20. svibnja 2008 2.008,00
Žene u Domovinskom ratu: Snaga ljubavi - ciniti dobro, Argentina, Cile, 15. travnja - 1. svibnja 2007 2007 20.000,00
Promocija knjige "Snaga ljubavi: Činiti dobro-Zadar" 2006 3.000,00
Prikupljanje svjedočanstava žena o sudjelovanju u Domovinskom ratu 2009 30.000,00
Sudjelovanje na sajmu knjiga Interliber-Zagreb 2009 10.000,00
Izložba "Vukovar - uvijek postoji izlaz" 2008 24.000,00
Izložba "Ranjeni Krist" 2008 24.500,00
Žene u Domovinskom ratu - snaga ljubavi: Činiti dobro, zapisi žena iz Dubrovnika i Škabrnje 2008 10.000,00
Žene u Domovinskom ratu - iseljenoj Hrvatskoj 2008 5.000,00
Predstavljanje zapisa iseljenoj Hrvatskoj 2007 10.000,00
Izložba 'Ranjeni Krist' 2007 5.000,00
Susreti s roditeljima poginulih branitelja Zadarske županije 2009 13.200,00

Za tvrke i inozemne fondacije koje takodjer sponzoriraju ovakve projekte je nemoguce pronaci podatke, buduci da udruga nema stranicu i nema transparentno objavljene podatke o financiranju.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Luna,

upravo je Pusić dodala sol na ranu, o tome se i radi! Gdje joj je bio politički i ljudski senzibilitet toga dana kada je to izjavila?

Ona apsolutno po zasluzi sada "kusa govna" od strane javnosti zbog te izjave! Zato jer ona nije u istom rangu! Ona je ministrica, zaboga!

Tko je glasao

prema kome? prema gdi

prema kome? prema gdi sliskovic?

no svakako je da je izjava izraziti politicki nepromisljena i kontraproduktiva.. (rekli bi narodski glupa jel se dala isprovicirati) bas zbog tog nepotrebnog dodatka sa pozivom na celo kolone..

no sve to pise i u mom komentaru gore..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sad ti se može odgovoriti

točno onim istim argumentom koji si ti podastrla nama koji ne podržavamo gay paradiranje.

Ti si, naime, objašnjavala da su načela koja se na paradama promoviraju jedna stvar, a lideri homoseksualnih udruga - druga stvar. Tvrdila si da to ne treba brkati. Tvrdila si da taj pokret nije glup, ako su oni koji sjede i vode te udruge - glupi. Itd.

Gospođa Slišković je, dakle, jedno, a ratne žrtve su - nešto drugo.

Gospođa Pusić se nije javno obratila gospođi Slišković osobno. Obratila se ženama, ratnim stradalnicama. Silovanim ženama.

One neće biti, one ne mogu biti "manje silovane" ukoliko imaju konzervativni svjetonazor u koji se ne uklapa podrška gay paradi.

Ono što se ne može dijeliti, to se i ne treba dijeliti - silovane žene na: konzervativne silovane žene i liberalne silovane žene. Ili: silovane žene koje se uklapaju u svjetonazor Vesne Pusić i silovane žene koje se ne uklapaju u svjetonazor Vesne Pusić.

To je ružna implikacija Pusićkine izjave. Ucjenjivačka.

Tko je glasao

Razmišljati je dobro, kamo sreće da je i Pusićka na vrijeme

Zamisli, a svega toga ne bi bilo samo da je gospođa ministarka našla vremena tokom tri protekla mjeseca da žene primi ili im ljubazno barem otkloni traženje uz uputu na nadležno mjesto.

Eto što prvo ignoriranje a potom i dociranje o "prvim redovima na gay pride" može izazvati.

B-52

Tko je glasao

nisu zene u pitanju nego gda

nisu zene u pitanju nego gda Sliskovic, predsjednica udruge..

mislim da ako netko zeli primanje kod nenadleznog ministarstva nista cudnog nema ako ceka.. a sto se tice vlade, ta udruga i knjiga imale su punu podrsku u promocijama.. kao iod one ranije..

danas bi obratila posebno paznju na pokrovitelje promocije knjige urednice Sliskovic u Splitu i njihov stav prema gay pride..

eto.. tako mi to padne na pamet.. mozda slucajno, a mozda ipak i ne..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nisu zene u pitanju nego gda

nisu zene u pitanju nego gda Sliskovic

Hm, što je ono napisao Dežulović, kako valja nazvati ovakve..?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ti si puknuta... Bezobrazno

Ti si puknuta...

Bezobrazno je reći da je moguće biti moralan čovjek i ne podržavati Gay pride, odnosno povorku ponosa?! Ženo, povorka ponosa je greatest hits, subjektivan pick onoga što lesbian, gay i queer ekipa želi u društvu, da li ti je jasno da je krajnji cilj gay pridea da ga ne bude?

Tko je glasao

jel ti to mislis da je

jel ti to mislis da je krajnji cilj da svi budu pederi??? hahahhaha jel to ja nisam skuzila iz tvog komentara? pa ne mrem vjerovati da stvarno to pricas... jel to?

ah to bi objasnilo strahove.. tolike populacije od gay pride i agresiju koja se javlja na samu pomisao paradiranja..

cuj.. kaj je stvarno frka da te ne "preokrenu"?

vidi.. ja ne prepoznajem taj problem kao veliki, nego kao nikakav... svako sebi bira covjeka za partnera.. nitko ne zeli bilo koga.. pa ka bas ljudi sa 10% predu u 90% (jako su te brojke slicne 1-99, i poprilicno tjeraju na smijeh) ak te ne preobrate jos uvijek imas jednake sanse nekoga naci.. naime ni sada nam se ne svidaju svi, vec samo neki.. a takvih ce uvijek biti isto.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

O strahovima:

Danas sam ugostila prijatelja koji stiže sa lica mjesta, tj. iz Splita.

Izgovorio je samo ove rečenice na tu temu:

"Split nije bio zainteresiran za tu pedersku priču proteklih godinu dana, kao što nije bio posebno zainteresiran niti ikada ranije. Split neće brijati na tu priču niti sljedećih godinu dana. Split je na to nabrijan samo u subotu. I nikada više."

Da li ti to išta govori?

Meni govori sljedeće: da je cijela ta priča jezivo i odurno isforsirana! I da nitko u tom forsiranju nije nevin, uključujući i poštovanu gospodu pedere!

Tko je glasao

Zašto bezvezne

priče forsiraju izborni gubitnice s desne strane - to mogu razumjeti. Ali, zašto bezvezne priče forsira Vesna Pusić - to ne mogu razumjeti.

Tko je glasao

izgleda da pricamo u petak i

izgleda da pricamo u petak i subotu.. nitko ne treba podrzavati niti jedan pride bilo koje vrste na svijetu.. ali ne smije ni raditi na njegovom sprecavanju jer nasa sloboda prestaje kad krenemo ugrozavati tudu.. i tu je sva prica o moralnosti.. onoj gradanskoj.. korektnost prema okolini i neugrozavanje razlicitih sebi

a sto zelis reci u zadnjoj recenici.. nisam bas shvatila
i ne kuzim vaznost tog cilja.. i svejedno mi je.. ljudi naprosto imaju pravo paradirati i zahtijevati ravnopravnost jer to nikog ne ugrozava..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A eto, čini se da

ugostitelji s Rive misle da ih ugrožava! Kaj bumo s tim?

Tko je glasao

(ma .ebo vas sve skupa glupe

(ma .ebo vas sve skupa glupe da vas .ebo!)

Kakvi ugostitelji s Rive, luda ženo!? Oni mogu raditi ako sklone staklene krigle, flaše i pepeljare, naprotiv, normalan ugostitelj koji jeli nije glup ko k... bi prepoznao poslovnu priliku i omogućio znatiželjnicima promatranje parade uz kapučino iz plastične čašice...

Argumenti ovih koji su protiv parade nadmašili bi i najgluplje skečeve iz glup i gluplji...

Ajd ekipa, dvojka, i molite boga da nam sutra (danas) ne osramote Hrvatsku, ne naprave štetu pred turističku sezonu i ne kompromitiraju nas pred međunarodnom zajednicom, svi ti glupani za čija glupa prava ustajete!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Svatko ima pravo paradirati,

Svatko ima pravo paradirati, ali nitko ne smije od nikog zahtjevati podršku paradiranja, pa ni Pusić. Čovjek peder drug i starešina smije reći da je paradiranje bezveze, blesavo i nepotrebno i ostati čovjek, a Pusićka u autokratskom tuđmanovskom stilu definira takve kao neprijatelje različitosti, kao da je parada špica svih postignuća. A nije nego je drugorazredna i učinka i značaja, eno ti u Novostima popis ubijenih i samoubijenih Srba od Oluje, eno ti obitelji zatočenih i nestalih u Srbiji. Njihove obitelji nemaju ni ž od života pedera u RH, u krajnju ruku eto ti silovanih žena u ratu.

Rečenicom koju nisi razumjela sam htio reći da je cilj tolika ravnopravnost da parada postane besmislena poput imaginarne parade ljudi koji vole rekreativno trčati.

Tko je glasao

luna

Kome se ti obracas.Znaju to ONI bolje od tebe i od mene.Sad ces tek biti popljuvana od dezurnih domoljuba.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci