Tagovi

Besplatni udžbenici

Počela je nova školska godina.Školarci su dobili besplatne udženike i čini se da su svi zadivoljni.Učenici su dobili nove knjige,roditelji su uštedjeli novce jer su knjige besplatne,izdavači su napravili dobar posao s državom,profesori su odabrali udžbenike koji njima najviše odgovaraju,a mnogi su dobili i razne poklone od izdavača čije su knjige izabrali,političari su skupili simpatije birača zbog tog poteza.Gledajući politički i financijski čini se da je to za sve bio dobar posao.No,knjige se ne tiskaju zato jer je to dobar posao već da bi učenicima pomogle u usvajanju novih znanja i vještina.

Pitanje je može li se ovaj posao napraviti bolje,jeftinije i kvalitetnije.Naime,govori se da su ovim načinom raspodjele najviše profitirali izdavači koji su ponudili najbolje „dodatne uvjete“profesorima koji odaberu knjige njihove izdavačke kuće.Dakle profit je tu bio ispred kvalitete.Tu je i problem distribucije udžbeenika koji su se tiskali i distribuirali u zadnji čas,spominjali su se i niski auturski honorari za autora udžbenika.

Može li se to obaviti bolje?
Moj prijedlog je da se posao podijeli na tri dijela. Izradu udžbenika,tiskanje i distribuciju.
Država ne bi tražila izdavače koji nude najbolje udžbenike već bi raspisala natječaj na koji bi se prijavili autori udžbenika.Odabralo bi se nekoliko najboljih te bi se od njih otkupio sadržaj i autorska prava . Profesorima bi se dalo da odaberu udžbenike koje će koristiti.Zatim bi se raspisao natječaj za tiskanje udžbenika i na kraju bi se raspisao natječaj za tvrtku koja će na najbolji i najpovoljniju način distribuirati te knjige.
Mislim da bi na ovakav način podjela basplatnih udžbenika bila jeftinija i efikasnija.Autori bi dobili veće honorare,učenici bi dobili udžbenike na čiji izbor ne bi utjecale „sugestije“ izdavačkih kuća profesorima.Knjige bi tiskale najbolje tiskare pa bi imali kvalitetnije izrađene udžbenike.Tvrtka odabrana za distribuciju knjiga bi brže i na vrijeme podijelila knjige bez maltretiranja profesora koji su ove godine bili zaduženi za podjelu udžbenika u svojim školama.

Sada učenici vrećaju knjige na kraju školske godine ,a ako su tijekom školske godine oštetili knjigu onda su je dužni platiti.Možda bi bilo dobro omogućiti učenicima da za male novce otkupe knjige koje su koristili ukoliko smatraju da je ona vrijedna i da će im koristiti i u budućnosti.

Sadržaj knjiga bi trebalo otkupiti od autora i postaviti na interet tako da bude dostupan svima i da se može stalno uspoređivati prednisti i mane određenih udžbenika te tako imati bolji uvid u to koji je udžbenik najprimjereniji za korištenje u nastavi.Na internetu se mogu postaviti i dodatni sadržaji za one koji žale znati više o pojedinom pretmetu.Može se napraviti i kvizove u kojima bi učenici mogli provjeriti koliko su dobro savladali pojedino područje.
Možda bi bilo dobro da na jednom mjestu imamo sve što je potrebno učenicima za lakše savladavanje gradiva,a i profesorima i roditeljima bi se olakšalo praćenje napretka učenika i njihivo obrazovanje.
Na ovaj način bi se više fokusirali na pravu vrijednost knjige,a to je njen sadržaj.

Komentari

Pitanje je može li se ovaj

Pitanje je može li se ovaj posao napraviti bolje,jeftinije i kvalitetnije.Naime,govori se da su ovim načinom raspodjele najviše profitirali izdavači koji su ponudili najbolje „dodatne uvjete“profesorima koji odaberu knjige njihove izdavačke kuće.Dakle profit je tu bio ispred kvalitete.

Još jedan koji pametuje samo zato udžbenicima zato jer ima internet. Tu diskusiju smo već jednom odradili...

Prije svega, svi udžbenici su prošli odobrenje u ministarstvu, nakon toga među odabranim postoji poštena tržišna utakmica za čim više škola, i tu je svatko slobodan lobirati kako umije (znaš, lobiranje je legalna aktivnost poslovnih subjekata na zapadu, kod nas se ne prizna već se svako lobiranje automatski kategorizira kao korupcija)...

A taj jebeni profit od kojega se tebi diže kosa na glavi čim čuješ tu riječ (zato si valjda i nasrao ovaj post s osvrtom na profit kao ključnim motivmo zašto projekt besplatnih udbženika ne valja) JE OMOGUĆIO DA POSTOJE BESPLATNI UDŽBENICI, jer od poduzetnika KOJI STVARAJU DODATNE VRIJEDNOSTI DRŽAVA UBIRE POREZ bez kojega nema besplatnog školovanja, zdravstva, udbženika etc etc etc

Čemu uopće tvoj dnevnik? Mrak je barem u jednom komentaru napisao kako bi on u savršeno posloženom svijetu efikasnije i jeftinije organizirao cijeli proces (kad bi sve bilo na svojem mjestu u milimetar), a što ti želiš reći?

Budi pametan, nemoj krenuti stopama CNN-a i sličnih kritičara, propovjednika i negatora svega... Nije to to smisa bloganja...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Nisam nikakav stručnjak za

Nisam nikakav stručnjak za udžbenike. Ove godine vidio sam samo dva udžbenika i to za osmogodišnju školu (njemački i glazbeni). Mislim da su i jedan i drugi loši jer zatrpavaju djecu nepotrebnim podacima. Pitanje je koliko nastavnici s tim udžbenicima uopće mogu kvalitetno raditi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci