Tagovi

Beskrajna zabava

Uvod. Hrvatska iskusno puzi naprijed. Proljeće. Plodna zemlja buja. Predsjednici brinu. Lokomotive osvježene. Kablira se na sve strane. Nadahnuće skoro na svakom ćošku, u svakom aparatu. Neprijatelj ne spava, barbarske invazije iz svih smjerova, tek poneki bedem još se drži, pouzdane zamke. Novac seli na istok a ljudi na zapad. Programi niču kao gljive poslije kiše. Teorija prelazi na praksu i potom cvate. Logična komešanja u svim smjerovima. Sve je novo sve što započinje.

Kapital i republika. Financijsko posredovanje naročito raste i sve oko nekretnina. U vrijednosim papirima je registrirano 384,7 milijardi kuna i stvar raste. Prikazana dobit minus gubici negdje 20 milijardi kuna i stvar raste. Investicijski fondovi 20 milijardi kuna i stvar snažno raste. Raste bojazan da će stranci iznositi dobit vani, da će plahi kapital gibati vani zbog teškoća i za boljim zaradama. Kapital je, uče, kao srna, voli dobru pašu a plah lako bježi, zato oprez. Da li je tko vidio tako plahu zvjerku, kako pase i bježi? Republika je stvar naroda, u doslovnom smislu. Stvar je sada teže uočljiva, rubna. U kakvom su suodnosu srna koja pase/bježi i republika?

Tekuće. Javno-privatno partnerstvo (JPP) buja. Da ima novca gradili bi sami. Puno je povoljnije to razvući za 200 mil EUR-a na 20 ili 30 godina nego za 70 mil EUR-a sada. Mato Crkvenac i Đuro Njavro predvode novu grupu ekonomista za pitanja RH. Umro Mika Špiljak, nema komentara. Ili je vukao bitne konce pa je nezgodno ili nije bitno, srednje nije. Dva američka ambasadora. Prvi, ponavlja da su stvari rješavali putem Šuška i Granića. Drugi je s Račanom 1998.g. rješavao promjene. Šta sadašnji radi i s kime? Račan je jedini u koalicijskoj vlasti bio iskusan a mi ostali bez iskustva (Vesna Pusić). Talijanski premijer Romano Prodi je u prošloj 2006. godini zaradio nepunih 80.000 EUR-a, kao istaknuti profesor i stručnjak, a Italija je skupa. Knin i Varaždin su potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji i razmatraju se mogućnosti preseljenja baliranog otpada iz Varaždina na deponij Malu Prominu u Općini Biskupija te potom na odlagalište Bikarac kod Šibenika. Interesi, taj mračni predmet žudnje, cvatu. I otkrovenja, bauk trača.

(Post)izborna drama puzi u beskrajnu zabavu. Osobnosti u prvom planu. Predsjednik Vlade Republike ocjenjuje da je Hrvatska ostvarila znatan napredak, preostaje još riješiti pitanje nezaposlenosti i rasta standarda. SDP nudi oporezivanje kapitalne dobiti i dvije od više osoba. Posebnu gužvu izaziva Bandić. Struktura na koju bi se odnosila kapitalna dobit će tek izazavati gužvu. Pojednostavljeno, struktura se mora vraćati unatrag ili je neće biti. Ako krene od sada, to je legalizacija svega i to bi bilo za svu dosadašnju "kapitalnu dobit" idealno. Ako krene natrag, to su bespuća. Npr. Žnjan u Splitu ili bilo šta, (kapitalne) dobiti na izgubljenim pozicijama. Čačić mjenja dribling, sve na obrazovanje, turizam i financijsko poslovanje. Valjda zato je prodao hotel u Preku i zastao sa gradnjom apartmana i obnovom hotela. Varaždinske radne zone će se valjda prenijeti u BiH. Svi se bave korupcijom i pravosuđem ali napredak, napredak je glavna tema, penzioneri, obrazovanje, novac, pažnja prema životinjama.

Vrijeme je obrata. U Evropi škripi a kod nas obećana zemlja, katoličanstvo puno erotike. Hladni sjever uči od nas. I poneke slabosti. Sve je isprobano, natrag nema. Divizije izmučenih rekreativaca opslužuju posrnule. Optimizam moli milost, milost moli čuda, kojih nema. Hrabri aktivisti pretovareni, nitko nije beskrajan. Raspršeni monarhizam, zazivanje Milke Planinc, koja su to vremena napretka bila, i obrata. Tradicijska disciplina inercije u projektima i izvedbi pod snažnim pritiskom uspjeha, se amerikanizira, rusifizira, balkanizira, dubaizira. Beskrajna zabava i ponavljanje.

P.S. I najpomnije pripremani projekti su u izvedbi bili čista improvizacija. Napretka će biti i ...

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci