Tagovi

Beskrajan dan ili Jazavci u zemlji čudesa

Bandić? Upitati prosječnog, neupućenog, građana što misli o Bandiću je isto kao da ga upitate što misli o kvantnim paketima, "Oni nešto rade, kreću se!" reći će nezainteresirani (neupućeni) građanin. "Ali što rade, kuda se kreću?" pitate ga, "Pa nemam pojma, nekuda."

Dakle, kretati se znači nešto pozitivno, tako našeg gradonačelnika doživljava većina koja ga i bira. Kretati se, pričati, dizati se rano, trčati, brzo voziti, imati o sebi visoko mišljenje, recept je za uspjeh u ispodprosječno inteligentom gradu, na razini države stanje je daleko bolesnije, na toj razini "nešto raditi" nije čak ni obaveza! No, kakvo je stvarno stanje u gradu Zagrebu? Jedan od najskupljih gradova za život, na svijetu, tim istim prihodima ne uspijeva pokriti ni osnovno održavanje, kako je to moguće?

Kakvu ulogu u takvom stanju stvari ima gradonačelnik, pitat ćete se. "Nikakvu", reći će prosječni (neupućeni jazavac) birač, "Apsolutno nikakvu, pa nije on tu da se o tom brine, on se kreće!" Mudro ćemo klimnuti i zaključiti da je to jedini mogući odgovor u državi Antuntun.

Vratimo se (za trenutak) u stvarnost: milijardu eura duga, Jakuševac, dotrajala infrastruktura i milijun malih problema. Dakle, jedan od najskupljih gradova na svijetu ne pokriva svoje tekuće potrebe (većini nebitno, ali da ipak ponovimo). Ima li s tim veze gradonačelnik? Da i to ponovimo! Kako drugi gradovi i gradonačelnici uspješno posluju s manje novaca? A što će biti kad sve dođe do svog kraja, jer, znate, stvari umiru. Možemo se mi praviti da neće nikad trebati prevući ceste asfaltom, da neće nikad trebati mijenjati cijevi (voda, toplana i sl.), da neće trebati riješiti problem neljudskog smrada u pola Novog Zagreba i moguće eksplozije Jakuševca, koja bi dignula bar pet kvartova u zrak. Možemo se i praviti da su nam bitnije fontane od staračkih domova, škola ili dječjih vrtića, ali ćemo se kad tad vratiti u stvarnost i shvatiti što smo učinili!

Toliko o Bandiću kao gradonačelniku. Bandić kao političar:

1. Elokventan, na neobičan način, kao da stalno nešto krije? Što krije?
Pitam se ja, ali ne i jazavac! Jazavac je zadovoljan, iako mu skoro ništa
ne štima on zna da to nema veze s gradonačelnikom, ta nije on tu da
rješava probleme. Za probleme su krivi NLO-vci, horoskop, vještice,
Crkva, Nibiru, konta jazavac.

2. Moćan, kao morski pas među surferima, brutalno nadmoćan, pliva kao
da je najmoćnije stvorenje pod kapom nebeskom, apsolutno savršen,
bez zadrške, jedan od onih koji su nekim čudom rođeni bez Istočnog
grijeha. Za one koji ne znaju, Adam i Eva su jedući (mitsku jabuku) sa
stabla spoznaje spoznali dobro i zlo, a što se Bogu baš i nije svidjelo pa
ih je elegantno izbacio, u Zagreb. Bilo kako bilo, mi i inače obilujemo
ovima koji su rođeni bez tog grijeha, dakle, onkraj su spoznaje dobra i
zla, ili iznad, bogovi, reći će jazavci i pasti na koljena!

3. Pragmatičan, sve opcije dolaze u obzir, nema granica!

Postavlja se pitanje: može li Bandić nešto napraviti na širem planu?

Ne samo da može, on će sigurno nešto napraviti, "S kim?" pitate se, "S bilo kim", velim ja! S ljevicom, crkvom, desnicom, gore, dolje, amo tamo, sve ponude su na stolu i svaka će se odvagnuti, najbolja odabrati, zar su ostali drukčiji, zar je svijet drukčiji? Ideali su za budale, jazavci isto ne vjeruju u ideale. Ovisno o rezultatima ući će i u Vladu, može postati i premijer, samo je nebo granica, pogledati pod – Velociraptor!

Može li biti dobar premijer, jazavac će oduševljeno klimati glavicom, "Može, može", ja mislim da nema nikakve šanse da bude dobar premijer, pritom ne mislim ni da bi bio gori od bilo kojeg premijera do sad. Da su do sada premijeri bili dobri ne bi zemlja bila u kolapsu i bankrotu! Dobar premijer bi trebao imati dugoročne strategije, znati ponešto o ekonomiji, ako i ne zna trebao bi se okružiti onima koji znaju i učiti kao dijete, a ne ponašati se kao oholo razmaženo derište. To važi za sve premijere!

Dakle, Bandić kao premijer neće donijeti korist, ali ni štetu, u odnosu na moguće konkurente za tu funkciju. Jedno je sigurno, vizionara nema ni na vidiku, no nikad se ne zna, možda jednog dana dođe netko tko će imati ideju, možda se nađe i takav čija ideja napretka neće biti dizanje poreza tisuću posto, možda se Bog sažali na nas ovako jadne i bijedne, možda ono "bolje sutra" koje nam desetljećima obećavaju stvarno dođe, a možda su u šumi...

Komentari

dalaj fama došo k nama

kad sam bio mali kazala mi mama
nemaš pojma sine što život radi nama
kad je netko bahat i u sirovoj snazi
nedaj savjet konju nek ga život zgazi

Tko je glasao

O

napokon se javio i veliki, vjerojatno i najveći, minus čoek!!! Ništa manje od vrijeđanja nisam od tebe očekivao! :D
Što ima? Kad su te pustili?

Ma moram te pohvaliti za ove uratke u formi... hm, ne mogu prepoznati formu, ali to je vjerojatno neka ćuza forma. Evo i tebi jedna.

Kad sam bio mali veli meni baba
čuvaj se sinko budala i kretena
al ne poslušah, sve uzalud, džaba
na sunce ih se izvući treba

U 10 sekundi, a puno bolje od tvojih Huljić pjesmuljaka :D

A sad brže pod kamen pa do sutra smisli još jednu. ;)

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Evo, uputi čovjeka, pomozi

Evo, uputi čovjeka, pomozi mu:

KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU VRAPČE
Klinika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Bolnička cesta 32, 10090 Zagreb, Republika Hrvatska
(+385 1) 3780 666
(+385 1) 3483 660
bolnica@bolnica-vrapce.hr
CENTRALNO NARUČIVANJE
(+385 1) 3713 270
(+385 1) 3713 237
narucivanje@bolnica-vrapce.hr

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

...

ok, opet ti sa svojim mjestom prebivališta...

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Valjda zna čitati i pisati :)

pa će on to sam lijepo najprije 100 puta napisati, a onda pokupiti prnjice pa u košuljicu svilenu. Nije on ni blesav, tamo sve besplatno, valjda. :D

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

svakog dana... kubik metana...

Tko je glasao

sotto voce

"Beskrajni dan" (Groundhog Day) je snimljen početkom devedesetih, I ponavlja se i ponavlja...
"Truman show" je snimljen ´98...i u svojoj visokobudžetnoj produkciji savršeno dopunjuje izostanak logičnih razloga zbog kojih se beskrajni dan ponavlja i ponavlja bez da to ponavljanje bude primjećeno ili da ikoga zasmeta.
I zašto bi zasmetalo? pa, bio bi to razlog za akciju, za izlazak na prirodnu svijetlost iz mraka kinodvorane, iz svijeta cirkus-medija u svijet stvarnog života u kojem svatko, i homo sapiens skupljač i homo sapiens lovac treba preuzeti odgovornost za svoje čini....a to je rizik,
...radije bez rizika glumiti povjerenje u visokobudžetni spin machine, i tek tu i tamo uložiti reklamaciju ili napisati lošu kritiku na račun izbora aktera ili na greške postprodukcije.
Ljepše je graciozno, makar kao statist, koračati u kontroliranim uvjetima filmskog seta nego biti onaj individualni konstrukt svih mogućih konfrontacija koje donosi normalni život izvan bioskopskih laboratorijskih uvjeta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci