Tagovi

Beskonačni ponavljajući niz – APIS IT

Vjerojatno ste u posljednje vrijeme naletjeli na neki naslov u kojem se APIS IT spominje kao tvrtka za zapošljavanje SDP-ovih kadrova. Promatrajući samo izvještaje o poslovanju od 2011-2013 i nalaz revizije za 2010. - bilo bi razloga za uhićenja. Ili možda ipak griješim?!?! Pogotovo ako im je ljestvica podignuta na 18.000 kuna kao povod za Remetinac. Evo dijelova iz izvještaja Revizije i Izvještaja o poslovanju.

Revizija za 2010.godinu

APIS IT d.o.o. ( Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama ) je tvrtka u većinskom vlasništvu države ( 51% ) i grada Zagreba ( 49% ). Postupci revizije za 2010.godinu su provedeni u razdoblju od 17. listopada 2011. do 6. veljače 2012. Među činjenicama koje su utjecale na izražavanje uvjetnog mišljenja su i :

- Računi ispostavljeni Poreznoj i Carinskoj upravi u iznosu 141.440.628,00 kn,
bez poreza na dodanu vrijednost, nisu sastavljeni na način da stručna osoba
može spoznati poslovne događaje, te ne sadrže sve podatke propisane
Zakonom o porezu na dodanu vrijednost ?!?! (točka 3. Nalaza)

- Troškovi otpremnina su ostvareni u iznosu 835.254,00 kn, od čega se na
stimulativne otpremnine koje nisu isplaćene u skladu s odredbama Pravilnika
o plaćama, naknadama plaća i ostalim primanjima Društva odnose u neto
iznosu 704.508,00 kn. (točka 4. Nalaza)

Krajem 2010. u Agenciji je bilo 376 zaposlenih.

Iz Izvještaja o poslovanju za 2011.godinu

Tijekom 2011. godine radi održavanja kvalitete poslovanja, pružanja usluga u zadanom roku, kao i potrebe rada na novim projektima zaposleno je 12 novih zaposlenika, a na određeno radno vrijeme njih 7 od kojih su svi pripravnici. Sva primanja novih zaposlenika napravljena su u skladu s antikorupcijskim programom Vlade RH. Tijekom godine tvrtku je napustilo 9 radnika (5 sporazumnih raskida
radnog odnosa, 1 smrtni slučaj, 1 umirovljenje, 1 istek ugovora na određeno vrijeme, 1 mirovanje radnog odnosa).

Iz izvještaja za 2011. nije vidljivo koliko je plaćeno na ime otpremnina, ali je vrlo vjerojatno da te godine nisu bile zaposlene mlade snage SDP-a.

Iz Izvještaja o poslovanju za 2012.godinu

Troškovi osoblja
Troškove osoblja 2012. godine u ukupnom iznosu 90.145.633 kn čine:
− bruto troškovi plaća i naknada u iznosu 72.988.269 kn i
− bruto stimulativne otpremnine u iznosu 17.157.364 kn.

Jer i te 2012. godine zaposleno je dvadeset i dva nova stručnjaka, od kojih je osamnaest zaposleno na neodređeno vrijeme, a četiri su zaposlena u statusu pripravnika, odnosno na određeno vrijeme.

Tijekom godine osam radnika raskinulo je radni odnos. Od tih osam, pet je sporazumnih raskida radnog odnosa, jedan otkaz od strane radnika i dva umirovljenja.

Otpremnine za odlazak u mirovinu plaćene su 176.000,00 kuna.

Uprava Društva je u svezi isplate stimulativnih otpremnina uputila Upit Ministarstvu financija, uz koji je priložila usporedni obračun vrijednosti neto otpremnina i procijenjenu vrijednost neto plaća za rad u sljedećih 5 godina.

Prema mišljenju Ministarstva financija od 24. prosinca 2012. godine, ukoliko bi se isplatom ovih otpremnina ostvarile uštede na plaćama, kako je navedeno u prilogu upita, a koje bi se odrazile na smanjenje troškova osoblja, potrebno je provesti svu propisanu proceduru, a osobito voditi računa o sadašnjoj gospodarskoj situaciji i nužnosti racionalizacije poslovanja.

Iz Izvještaja o poslovanju za 2013.godinu

Tijekom 2013. godine zaposleno je 56 novih zaposlenika.
Svi novi radnici zaposleni su temeljem javno objavljenih natječaja, sukladno
Antikorupcijskom programu Vlade RH. Osim novog zapošljavanja jedan broj radnika, točnije njih 68. raskinulo je radni odnos i otišlo iz APIS IT-a..

Troškove osoblja 2013. godine u ukupnom iznosu 86.059.596 kn čine:
- bruto troškovi plaća i naknada u iznosu 76.906.956 kn (2012: 73.311.378 kn) i
- bruto stimulativne otpremnine u iznosu 9.152.640 kn (2012: 17.157.364 kn).

Upit Ministarstvu financija glede poticajnih otpremnina opet je poslan, a stigao je i potpuno isti odgovor.

I 2014. ponovno zapošljavanja. Što je utvrdila Inspekcija rada – ne zna se. Bilo bi zanimljivo saznati što je uzrok toliko sporazumnih raskida radnog odnosa jer u APIS IT-u postoje ove beneficije vidljive u Izvještaju za 2012. Odlaze li ovi sa poticajnim otpremninama u neke druge državne agencije?

BENEFICIJE

U skladu s mogućnostima i uputama naših vlasnika, nastojali smo kroz razne beneficije
zaposlene učiniti zadovoljnima.
Neke od beneficija u 2012. godini:
Sistematski pregledi
Cijepljenje protiv gripe
Povoljniji stambeni krediti
Plaćeni dopusti za školovan
Klizno radno vrijeme
Korištenje godišnjih odmora
Plaćeni dopusti – veći od zakonski propisanih
Jubilarne nagrade…

Nadzornom odboru ( 5 članova ) isplaćeno je 242.642,00 kn u 2011.godini, 186.864,00 kn u 2012. godini i 196.989,00 kn u 2013. godini.

Pitanje dana: Mogu li Lalovac, Milanović i društvo shvatiti gdje mogu uštedjeti na rashodima proračuna bez da kroz intelektualne usluge za razne savjetnike za uštede potroše još više novaca?

Za one koji su prethodili već znamo da nisu znali. Doduše po pitanju nekih bespotrebnih troškova prorade im klikeri kad su u oporbi. Ali samo po pitanju nekih, ne bar i većine bespotrebnih rashoda.

Komentari

Nemoguća misija

Klijentelistički sustav vlasti, može se održati samo ako ima svoju osnovicu.
To svakako nije ekonomska uspješnost, već poziciona uspješnost temeljena na bezbrojno nepotrebnim administrativnim radnim mjestima.
Ista služe kao moneta nagrade stranački odanima, kad se dođe na vlast.
Ovu tehnologiju vole sve stranke i u tome su potpuno suglasni.
Neracionalni sustav počam od organizacije lokalne samouprave do bezbrojnih agencija, potrošači su posljednjeg zdravog novca nastao na preostaloj proizvodnji.

Promijeniti tijek događaja, znači prethodno promijeniti sustav dolaska na poziciju dijeljenja pozicije kao moneta dolaska ili održanja vlasti.
Promjena sustava izbornih propisa, koji bi uništio negativnu selekciju tek je u začetku, ali i da je danas na snazi, pozitivni rezultati bi se vidjeli tek kroz nekoliko godina. A sve uz uvjet dolaska na vlast političke opcije koja će taj klijentelistički sustav odmah po dolasku na vlast srušiti racionalizacijom uprave i odmah raspisati nove izbore. Pa i uz rizik da u potonjim izgube poziciju.
„Circulus vitiosus“, ili bolje - „Teufelskreis“.
Nemoguća misija.
Mislim da nema više vremena.

Tko je glasao

Partijska firma

I to je sada kao neko iznenađenje... Ma jeli to moguće... da i SDP ima svoju pumpu za isisavanje novca.

Tko je glasao

Nešto mi nije jasno

Ako netko daje otkaz, tj. odlazi dobrovoljno, nema pravo na otpremninu.
Ako netko dobije otkaz npr. zbog kršenja radne discipline i sl., nema pravo na otpremninu.
Pravo na otpremninu jedino imaju radnici koji dobivaju otkaz kao tehnološki višak.

Tko je ovdje i na osnovu čega ostvario pravo na otpremnine (osim tih nekoliko umirovljenih)?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

APIS i slične državno-gradske

APIS i slične državno-gradske agencije su trgovačka društva u vlasništvu države ili grada, a njihovi zaposlenici imaju ugovore o radu po zakonu o radu, vrlo vjerojatno na neodređeno. Za razliku od državnih namještenika koji svoje obveze i prava ostvaruju po zakonu o državnim namještenicima. Ovi drugi nemaju otpremnine.
Država osniva svoje agencije kao trgovačka društva zato da zaposlenike u njima može plaćati izvan sustava državnih plaća, koje su skromne i potpuno neprilagođene poslovima koji nisu klasična državna uprava.
Agencije se često osnivaju za vremenski definirane poslove i tu počinju problemi, jer su ljudi u njima zaposleni na neodređeno i zaštićeni su Zakonom o radu kao lički medvjedi. Nikoga se ne može otpustiti, pa se onda izlaz traži u stimulativnim otpremninama za dobrovoljne raskide ugovora o radu.
Ne proglašava se tehnološki višak, jer inače na njihova mjesta ne bi mogli zaposliti slijedeći ešalon perspektivnih stranačkih kadrova.
Sustav se često zloupotrebljava, isplaćuje se milijunske otpremnine ljudima "od povjerenja", a ponekad i bezveznim i potpuno nevažnim činovnicima jer su jednostavno u igri. To se sve događa ispod proračunskog radara, jer se otpremnine isplaćuju s računa raznih agencija, koje nisu direktni korisnici proračuna.

Tko je glasao

Tako mi se nekako i činilo

Političarska praonica otpremnina.

Gledam kako posve nekritički raste animozitet prema javnom sektoru, raspiruju ga likovi koji su debelo uštekani na sustav, sve u cilju uravnilovke i odmazde koja bi trebala ponajviše zahvatiti sitnozubane bez kalašnjikova - prvenstveno žensku radnu snagu u školstvu i zdravstvu :( umjesto da se razbuca ta cijela gomiletina kojekakvih agencija za ovo i ono...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pravo na otpremninu ne

Pravo na otpremninu ne primjenjuje se jednako prema svima. Kao ni pravo na plaću, mirovinu, zdravstvenu zaštitu i da ne nabrajam dalje.Tako će većina radnika ostvariti u najboljem slučaju 1/3 plaće ostvarene u posljednja tri mjeseca kod poslodavca ako otkaz nije nastao kao posljedica iskrivljenog ponašanja radnika. Kako većina firmi završi u stečaju, radnici se mogu nadati isplati 1/3 minimalne plaće RH po svakoj godini staža. Većina radnika neće dobiti ni svoje plaće, a kamo li otpremnine. Otpremnina kod umirovljenja najčešće se isplaćuje u visini neoporezivog iznosa koji iznosi 8.000,00 kuna.

Potpuno je druga slika u državnim firmama i institucijama. APIS IT nije jedini, ali se usuđujem reći da su kod njih ta zapošljavanja i isplate otpremnina povezana sa kriminalnim radnjama. APIS IT se i u očitovanju na nalaz revizije "brani" time da radnici nisu oštećeni. To što su takvim ponašanjem i takvim isplatama oštećeni državni proračun i većina poreznih obveznika - malo koga brine. U državnim firmama poput HŽ-a, HEP-a i ostalih često se nailazi na te poticajne otpremnine koje služe samo za to da se država uvali u još dublju krizu bez većih socijalnih nemira. I ne samo to. Znam za slučajeve gdje se radnici u tim proračunskim "gutačima" novca otpuštaju kao tehnološki višak kako bi dobili te poticajne otpremnine ( stotine tisuća kuna ) svega mjesec ili dva prije stjecanja uvjeta za umirovljenje jer je ta otpremnina višestruko niža. Normalno je da je u pitanju nemarno trošenje proračunskog novca. Kazniti ih možemo kako sami političari kažu - svake četiri godine na izborima. Jake li kazne. Izgube izbore, ali zadrže pravo na ministarske i ine plaće i još im je osiguran povratak na prijašnje radno mjesto. Kazna bi bila da završe na Zavodu za zapošljavanje sa naknadom od npr. 50% prosječne plaće RH. Pa da se i oni napokon počnu hraniti po pekarnicama.

Osobno sam sve papire za mirovinu predala još u travnju. Polovina je studenog, a ja još nisam dobila rješenje - ni pozitivno ni negativno ( već tri mjeseca znam da će rješenje biti negativno, ali ni negativno nikako da stigne kako bi pokrenula sudski spor ). Jedno sam vrijeme stalno zvala i tražila da mi napokon pošalju to rješenje. Sad sam ih odlučila "ostaviti na miru". Baš me zanima koliko će im mjeseci ili godina trebati da mi ga pošalju.

Tko je glasao

Ali...

ako ovi normalno zapošljavaju, a zapošljavaju, odakle im višak radnika, mislim, nije da su zatvorili pogon za piliće jer su se odlučili baviti turizmom, pa su "pilićari" izvisili?!

U ovakvim tehnološkim firmama, normalno je da se vještine preusmjeravaju prema potrebama projekata.

Nešto tu stvarno jako smrdi.

Što se tvoje penzije tiče, iskreno ti želim da ti je plastenik isplivao :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biljke nisu u vodi i to mi je

Biljke nisu u vodi i to mi je najvažnije. Petstotinjak sadnica sa plodovima koje su bile u vodi propale su ( karfiol, brokula ), ali se nadam da će se nekih 1500 sadnica oporaviti. Predstoji mi mjesec dana krvavog rada u blatu i mulju da bi prostor vratila u prvobitno stanje i osposobila ga za proizvodnju sadnica povrća za sljedeću godinu. Problem je da kiša uporno pada.

Tko je glasao

Hrabro

Svaki dan prolazim pored tvog plastenika (sad znam gdje je - ima neku crvenu tendu/pokrivku na prednjem dijelu - onom udaljenijem od ceste ...).

Čini mi se da se tlo ipak barem malo prosušilo, tj. nije više toliko namočeno ... Želim ti da spasiš što više svoje muke i truda ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Ona crvena tenda je u

Ona crvena tenda je u produžetku plastenika( jer povrće sadim i vani ) i zaštita je od tuče.. Bez ikakvih umjetnih gnojiva, bez prskanja osim pripravcima od koprive, preslice...

Zadnjih godina vremenski uvjeti mi nisu baš naklonjeni i nije lako, ali je zato zadovoljstvo koje mi pružaju moje biljke dok rastu nemjerljivo.

Tko je glasao

Onako nam je kako smo htjeli da na bude.

U mandatu aktualne Vlade u državnim službama i tijelima javne vlasti zaposleno je novih 1.000 ljudi, a HRT zapošljava nove ljude na plaće od 17 tisuća kuna.
http://danas.net.hr/hrvatska/u-drzavnim-sluzbama-zaposleno-novih-1000-ljudi

Sve pada

Kumulativno je, kaže, od studenog 2011. do studenog 2014., dakle u ovom mandatu Vlade, smanjen standard građana za 10 posto, industrija je pala osam posto, broj zaposlenih je smanjen za 61 tisuću, odnosno to je pad od 4,4 posto, a javni dug je porastao za čak 23 postotna boda s 59 na 82 posto BDP-a.
http://danas.net.hr/novac/hrvatska-ce-do-2017-bankrotirati

Ukratko...servisiraju se interesne skupine svih vrsta...i to će trajati još neko vrijeme, a onda ide bankrot. Ali to je volja većine. Kako god okrenete tako je. S koje god strane da pogledate svi traže prava, uhljeb, daj bilo što, od ovih u Savskoj do Mirele Holy. I tu nema rješenja do totalnog kolapsa. Dok ide, ide.

Pa evo sad su izašli podaci o poticajima za zapošljavanje. Najviše poticaja javnom sektoru. Ajde molim vas pogledajte tu listu:
http://www.vecernji.hr/hrvatska/javnom-sektoru-najvise-novca-za-zaposlja...

Đaka duplo manje, a novih nastavnika sve više i više. I tako redom. A uza sve to što nam javni sektor raste ukupni broj zaposlenih pada...

Ovaj Apis je tu zanimljiv kao primjer, ono u parama teorija zavjere, usudio bih se čak povezati objavljivanje te analize s jednom prethodnom, onom o poslovima jednog informatičara s državom, od ureda Predsjednika do raznih ministarstava. Nešto sam pratio po profilima mu, znao se brecnuti s ekipom na taj Apis. To je valjda neki obračun među njima na ljevici. Tako je i počelo kažu, no nisam pratio od početka pa može biti da fantaziram.

Tko je glasao

SPAN

Trebala bi se malo pozabaviti tim popisom. Onako iz prve upalo mi je u oči da je SPAN ( isti OIB poticaja i isplate dobavljačima) od države primio u 2013. - 37.934.798,36 i za 2014. -34.135.080,32 kn ( opet u igri računala i informatizacija). S tom količinom posla za državne institucije mogu zaposliti potrebni kadar bez ovih poticaja, a primili su i poticaje za 4 osobe u iznosu od 17.435,83 kune . Ako su ih zaposlili samo radi poticaja, a ne zbog potreba - nema smisla. To jednostavno nije normalno kako se troši proračunska sredstva.

Samo sam virnula na proračun za 2015. Nešto su čini mi se zabrljali. Troškovi za zaposlene rastu sa 21 milijarde na 24, a HZZO nije više u riznici. Moram ipak barem par dana sve dobro pogledati i usporediti.

Tko je glasao
Tko je glasao

i jo skad bi to sto kao IT

i jo skad bi to sto kao IT uslugu proizvodi Apis ista vrijedilo i bilo u skladu s vremenom, ali na zalost, osim gomile novca i losih programskih rjesenja nista iz te tvrtke nije izaslo..

dapace, kako izgleda, uslo je jos "novijih" "strucnjaka" kako bi se opet mogle isplacivati otpremnine i ostalo, a da za kvalitetu usluge proizvedenu od tako podobnih uposlenika nitko nikad ne smije pitati

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Birokracija ljudi , moraju se

Birokracija ljudi , moraju se "radni , stručni, obrazovani" ljudi nekako ...

Kako bi ja sve njih fino u avion i pravac na tržište da pokažu svoje znanje - najbolje SAD...

Justice for all !

Tko je glasao

Rade, ali i muljaju

Ma radili su oni puno toga. Skoro sve rade za državu i Grad Zagreb. I fiskalizaciju i OIB i masu toga, ali je muljanje neosporno. Zanimljivo je da u Izvještajima o poslovanju kako je posao po pitanju npr. Registra birača - migracija podataka ili Matica umrlih - migracija podataka završen, a nikako da Ministarstvo uprave skonta koliko je famoznih birača u RH.

Skoro zaboravih. Iz državnog proračuna APIS IT-u tijekom 2013. isplaćeno je 234.686.133,39 kuna, a do sada u 2014. godini 162.453.179,39 kn.

Tko je glasao

znam da rade, i to bez konca

znam da rade, i to bez konca i kraja premecu.. da bi izlaz bio losa kvaliteta.. bilo bi dobro da se javi neko od softwerasa, pa da skomentira "proizvod" koji izbacuju za te silne pare koje dobijaju iz proracuna..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Na ovim prostorima - Nemamo pojma, ali imamo stav

Na osnovu gore navedenih informacija donosite zaključak o "muljanju".
Radio sam u UNIQA osiguranju kao COBOL programer. Došavši na to radno mjesto smatrao sam da je za takvu instituciju dovoljno stotinjak programa.
Očekivao sam da programeri rade ponešto i za tehniku.
UNIQA osiguranje u Beču ima više desetaka tisuća programa; prosječno sa po više tisuća redaka sa naredbama.

Već sam jednom napisao da mi sa našim malim mozgovima ne možemo razumjeti sustave IT a, koje su stvarale tisuće i tisuće mozgova.

Državne uprave, osiguranja, banke, vojska, zdravstvo itd. su previše kompleksni, da bi ih ovakvi dnevnici i njihovi autori razumjeli.

UNIQA je sastavljena od 5 i više osiguravajućih društava i svi su imali svoje sustave; PLI, COBOL, C plusplus, BASIC, visual basic, DB2, SQL itd. itd.

Sam sam preknuo rad dogovorom i dobio skoro 10 000 € nakon 6 godina.
Razlozi su vrlo kompleksni i sada sam sretan da vozim taxi i nemam mobing CIA e.

Još samo jedna rečenica:
Sustav novinara je polako doveo ovu Vladu do Kraja, mnogi od Vas su tome doprinijeli; velikim dijelom Vašim neznanjem ili kako gornji titel veli.
DI V. Rošić

Tko je glasao

Poslije poplave požar

Već sam jednom napisao da mi sa našim malim mozgovima ne možemo razumjeti sustave IT a, koje su stvarale tisuće i tisuće mozgova.

Državne uprave, osiguranja, banke, vojska, zdravstvo itd. su previše kompleksni, da bi ih ovakvi dnevnici i njihovi autori razumjeli.

Vjerujem da ja i mnogi sa velikim ili malim mozgovima možemo ipak shvatiti kad se nešto ne radi po zakonu. Jasno mi je da u takvim tvrtkama radi visokoobrazovani kadar. I ako onda u takvoj državnoj tvrtki na rukovodeće radno mjesto direktor postavi prijateljicu iz školskih dana sa srednjom stručnom spremon i ako joj poslije dvije godine isplati otpremninu od par stotina tisuća kuna - tu nešto debelo smrdi ( napominjem da nisam našla i podatak da joj je isplatio otpremninu ali je vrlo moguće u državnoj firmi gdje se otkazi, otpremnine ili radna mjesta dijele "šakom i kapom". Ili ako predstavnici radnika u Nadzornom odboru daju otkaz sa obrazloženjem da je žele poštedjeti mobinga na koji se žalila - onda tu opet nešto debelo smrdi . Baš kao što smrdi da predsjednik uprave neke državne tvrtke dobije milijunske otpremnine iako bi u stvari zbog gospodarskog kriminala trebao završiti u zatvoru. Primjera ima bezbroj. Naglasak je na državnoj tvrtki jer me doista nije briga koga će netko postaviti na šefovsko radno mjesto bez obzira na stručnu spremu ili koliku će mu otpremninu dati u njegovoj privatnoj tvrtci. Briga me je ipak hoće li netko i u privatnoj i u državnoj tvrtki u mojoj zemlji dobiti otkaz a da se pri tom ne poštuju zakoni.

Poslije poplave u plasteniku, došlo je i do požara u stanu moje majke koji je potpuno uništen pa je odgovor malo kraći. Najvažnije je da ipak nitko od stanara nije stradao kao ni vatrogasci koji su požar gasili. Vijest je da je do požara najvjerojatnije došlo zbog neodržavanja dimnjaka. To što se dimnjaci redovno čiste dva puta godišnje i što je krov u potpunosti obnovljen prije tri godine - malo koga zanima.

Tko je glasao

gospođo @marival

dimnjake treba čistiti koliko je potrebno a ne " dva puta godišnje"

jako mi je žao da ste stradali

savjet svima: imate na donjem dijelu dimnjaka vratašca. Povremeno ih otvorite i pomoću ogledala pogledate ( može i ono žensko ogledalce iz torbice ) stanje i protočnost dimovoda.

( ukoliko nema tog otvora na najdonjoj točci..dajte ga napraviti..nije skupo)

Ukoliko vam se učini da ima "paučine" ili da ne vidite nebo u punom krugu...očistite sami ili zovete dimnjačara i platite ga samo za svoj poziv...to što on koncesijski dva puta godišnje čisti možda nije dovoljno.

ako se natoloži previše smole u dimnjaku dimnjak se može i spaliti iznutra da sve sagori ali to se radi odozgo da ne bi eksplodirao i to treba prepustiti stručnjaku, pa poslije bude kao nov...

oko gore spomenutih vratašca na donjem dijelu dimnjaka ne bi smijelo nikako biti gorivih materija, drva, krpa, plastike i sl.

Ta vratašca bi trebala imati neku brtvu od vatrostalnog materijala, vatrootpornog materijala poput šamota i sl.

Vjerujem da imamo ovdje inženjera građevine koji se kuže u te stvari..ja eto prepričavam što sam čuo od protupožarnih inspektora tijekom nekoliko uviđaja koje sam obavljao...

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek, kad kažem da

@drvosjek, kad kažem da brinemo o stanovima onda je to doista tako. I da - zovemo ga i van ta dva puta godišnje. Ti mi dođeš kao priprema za osiguravajuće društvo koje će me vjerojatno pokušati uvjeriti da do požara ne bi došlo da je susjed kojem se zapalio dimnjak dan prije pogledao s tim ogledalom. Činjenica je da dimnjačar nije htio doći ni dan prije kad se taj dimnjak zapalio . Inače se moja mama uglavnom grije na struju i nije mi ni na kraj pameti da optužujem susjeda čiji se fumar zapalio.
Svako dobro ti želim Nadam se da ove godine neće još i potres.

Tko je glasao

Strašno! Draga marival,

Strašno! Draga marival, iskreno mi je žao, tebe i tvoje mame :(

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kad pomislim što je moglo

Kad pomislim što je moglo biti, doista sam sretna. Četvorosobni stan od preko sto kvadrata gotovo je potpuno uništen, a da me doista nije zaboljela glava ni za stan ni za stvari u njemu kad znam da su mi se majka (koja je 100%tni invalid -gotovo slijepa) i rodica koja je sada kod nje samo čudom probudile i uspjele izaći iz stana. Sve će biti dobro. Očekujem borbu sa osiguravajućom kućom, ali mislim da nemaju šanse budući da stanari doista brinu o svojim stanovima. Bilo je već i smijeha. Kod susjeda ispod nas kroz pod jedne sobe i hodnika gledam kroz popriličnu rupu, a stropa u toj sobi više gotovo da nema. Kako je kod njega još zid bio jako vruć tražili su još koje žarište ( grede unutar zidova koje su tinjale ). Sobe su mu poplavljene, a u trenutku dok su razbijali zid rekao je : Ja bin to se zapoli. ( Ja bi to sve zapalio). Sve će biti dobro.

Tko je glasao

Marival, Čudne mi se misli

Marival,

Čudne mi se misli vrte po glavi, nadam se da nisu bijeli miševi.

Tko je glasao

bas mi je drago da ste

bas mi je drago da ste programer.. bili..
jer zakljuciti da se ovo sto sam napisala temelji iskljucivo na dnevniku poprilicno je ograniceno razmisljanje, bar bi ga takvim opisala u trenucima kada imam potrebu pristojno se ponasati..

ono sto bi se pak iz vaseg komentara dalo zakljuciti, je da becke ceste nocu izgleda nisu toliko nezanimljive da bi vrijedilo i dalje biti programer, makar je to bio sastavni dio vaseg obrazovanja vjerojatno stecenih na crnomercu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Osobno

Žao mi je da ste ovo osobno shvatili; mislio sam sa Vi na sve nas; u pollitiki, Hrvatskoj, Balkanu i šire.
Ispričavam se za nepoželjne uvrede.
Što se tiče Črnomerca;general FSB-a.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci