Tagovi

Berlin 1207

Zidom se je moralo rješiti stanje koje je stvorio problemčić što se carevi bratići nakon zajedničkog ljetovanja nisu mogli uskladiti a dodatno usložio izvjesni Adolf nenadnim napadom na najboljeg partnera Josifa, baš nakon što su zajednički slasno pojeli Poljsku i male baltičke zemlje za desert. Zid koji je podignut da bi se kontroliralo i davilo ljude potom je pao. Nakon početne idile stvar nastavlja ploviti svojom logikom, izvan matične evropske struje. I ne idlično, kako mnogi misle. Svaka zgrada i ulica izazivaju glavobolje, rušiti i graditi nove ili krpati staro, negdje neka klupa, igralište, koje stablo ... Kad se mislilo da se sve zna tek se ništa ne zna. Kao ničija zemlja, u Evropi a opet nije. Sve nerentabilno i bez logike a opet predmet neodoljive privlačnosti. Godina je 2007., ide prosinac. Umjesto kreativnih i ugodnih kupovina i svega što prati, najednom iskrsava redukcija nekih uspjeha kojih inače nikad ne bi bilo da napredak nije silno svjetski.

Na južnom središnjem ulazu napredak je odavno postavio jednu stranu trijumfalnog luka, zgradu INA-Trgovine, kao mali znak pažnje svekolikom pučanstvu dok tako dobro ide da su se viškovi, kao pjenušac u čaši, prelijevali i na pustu zemlju, u Švicarsku itd. Za kreaciju tog znaka pažnje je, naravno, angažiran odgovarajući majstor, danas akademik Velimir Neidhardt, koji usput rečeno jaše dalje pa je malo po skrivećki na zapadnoj strani Miramarske kreirao najskuplju zgradu u RH i EU, zgradu Croatia osiguranja d.d.. Na dugoj strani raste drugi stup trijumfalnog luka, muzej moderne ili suvremene umjetnosti, koji je već na 390 % predračunskih troškova a kraj rastu nije ni blizu. Trijumfalnoj kapiji neće biti kraja. Takve unikatne vrijednosti izazivaju svjetske sline i neće se moći izbjeći brza rasprodaja, tko da više.
Jedan drugi akademik, Branko Kincl, je na derutnom stadionu svoga profesora Turine, uz asistenciju budućeg akademika Filipovića, kreirao takav udruženi napredak da je stvoren pravi mali rudnik napretka, u kojem dolazi do pojedinih takvih rješenja gdje kreacije vrijede negdje 4x realizacije, neviđen odnos u svijetu napretka, probijene sve granice, gdje nema kraja i jaše se dalje.
Duhovni pokrovitelj svih akademika je akademik Krleža a tata tih spomenutih akademika je akademik Mohorovičić, koji je nagli skok od kućnog mačka, asistenta pred II svjetski rat i u NDH, napravio za vrijeme izvjesnog Ždanova, tako da je u godinu dana od 31-godišnjeg asistenta poskočio sve stube napretka i postao glavni profesor i rektor te preuzeo čitavo kreativno krilo napretka. Defetisti i sumnjivci iz vlastitih redova su na vrijeme i blagotvorno uklonjeni (npr. izvjesni Milovan Kovačević). Nije čudno da učenici takvih akademika, akademici, i 2007.g. blistaju punom parom.

Navedeni segmenti napretka su samo djelić kreativnih udruženih snaga napretka, koje praše, nakon 60 godina svježije nego ikad. Da bi jedan drugi učenik napretka postao akademik potreban je most, i tako ide Pelješki most. Da bi napredak išao dalje, idealna prilika je iskoristi i prašnjave veleimperijalne ugarske planove, kanal Duna-Sava za osvajanje BiH i željeznicu za zajedničku luku Rijeka, željeznice po RH i prema zapadu čekaju.

Bolna točka napretka stanovi i gradogradnje. Nakon što je sposobni djed rješio stvar za 10 EUR/m2, rodnu kuću i vikendicu, njegov sin dekadentno zaglavio a najuspješniji unuk dopro do čak 2.300 EUR/m2, snage napretka dosjetile su se starih fora pa država i gradovi grade i dominiraju tržištem. Takav napredak otvara daljnji napredak, na novom ulazu zapadno od Jaruna ide Manhattan. Nakon što iz nebodera koji niču kao gljive poslije kiše iseljavaju svi koji su se nauživali pogleda i ljuljanja na visini, vrijeme je za čiste larpurlartističke igre, napredak sam. I tigrovi napretka ostavljaju svoj trag. Na drugoj strani toga ulaza zapadno od Jaruna, gdje više nema mjesta ni za klupe ni išta, Dalekovod i Zagreb-montaža ostavljaju po jedna neboderčić svatko. Bolnica Blato će se kao točkica rješiti usput, a i pišljivih 15 mlrd kuna povezanih selidbi i stvari. Konstruktor-inženjering praši svuda, INGRA još više, IGH u samom središtu. Izvjesni Čačić također. Izvjesni Bandić, mora i on. Izvjesni Luka Bebić malkice nezadovoljan što se koči. Izvjesna Marina MD se smješi. Izvjesni Mesić održava rezidencije, nakon 4 i malo pomoćnih sjedišta. Uvjet za osmjehe i mrmljanja - najmanje 30 godina staža i provjera. Uvjet za nove snage - moraju biti klonirane, mjere i peglanje do tračka svijesti izvjesna Doris Kažimir, koju je Linić doveo na ispomoć zagrebu iz Rijeke.

Obzirom da je Berlin takvo mijesto, ni amo ni tamo, dolazi do čudnih simbioza. Najednom oko prostora, vode i raznih fora napretka se neočekivano približili dojučerašnji ideologijski nepodnošljivi polovi i igra napretka postaje malo složenija. Ex revolucionari iz 68. i seljaci (Friščić), i sve snage, nakon što im je angažman sedamdesetih, osamdesetih pa i devedesetih bio ispod nivoa (bili smo im egzotični), približavaju se i brinu o nama. Neka cvjeta tisuće cvjetova i neka se tisuće škola natječe.

Nešto drugo je zanimljivo, uvijek bilo a sada sve više. EU ne strepi toliko od nesređenog pravosuđa i raznih problema zbrkanog napretka, baš na tome najbolje zarađuju oni i naši. EU strepi od nezgodnih učinaka berlinske nediscipline. Baš kad je stvar dovedena do stupnja da se očekuju samo uredna izvršavanja, dvojbe i nedisciplina izvršavanja uzimaju maha i krenula je obična disciplina (vida, sluha, računanja, malih sređivanja, mašte), puna samoorganiziranja, paradoksa koji to nisu i nadrealističke trezvenosti. Nebo nad zapadanim Berlinom je sivo, spasonosna kiša. Tekuća dobit kapa iz naoko izgubljenih pojava a silni uspjesi kasne s plaćanjima. Prije nego što bukne već pripremljena pirotehnika, prostor koji sadrži još kakav pogled na zapad (jug i sjever), najednom vidljiv i zanimljiv svima. Svaki uspjeh pojačava slabost a svaka slabost povećava dobit. Svaka zabava za usijane glave sada se kao davež vraća, i zabave više nema, samo minimalizam i disciplina. Ovi blagdani proći će ugodno i mirno, milijarde će malo pričekati, možda i malo više. Tko na pijanke izaziva, zna da izaziva vraga, još uvijek smo u stanju to obaviti do daske i brutalne boli, pa je bolje da se ne izaziva vraga, nek to seli u toplije krajeve. Redukcija, zahlađenje odnosa, i ceh za svaki izgred se plaća, raznolikost da, ali milosti više nema. Znamo se i sve se zna.

Dodatak 1 (4.12.2007.g., 12.20)

G-news razbija defetizam ovdje.

Mali prilozi radi paralelnog praćenja dva kolosjeka razvoja situacije.

Zagreb. Napredak SK od HDZ-a do HDZ-a, sa malim osvrtom na SDP, HNS itd.

1. Donjogradski blokovi. Trenutna vlast SDP Bandić u liku Linićevog klona Doris Kažimir prodaje "valorizaciju". U nastavku se vidi da ništa nije obrađeno, da angažirani režimski arhitekti i po prvom "izlasku u javnost" nakon 36 godina muljaju bez kraja i konca a da nitko suvislog prijedloga i stava nema (valjda je rano), "režim" (Kažimir i Laslo) i "struka" zajedno, te da se očekuje da to rješe vizionari Bandić i Horvatinčić, uz podršku Ive Pukanića, predsjednika svih građana, HDZ-a, IGH-a i drugih naprednih snaga.

Zapisnik s javne rasprave - Donjogradski blokovi 12.11.2007.g..

Na kraju, Josip Uhlik, vodeći urbanist i arhitekt za Holjevca, u nekoliko rečenica kazuje sve bitno šta se radi nakon 1971.g., kad su oni pobrisani sa zemlje
“grad je zajednički dom. Moj dnevni boravak, veći, ljepši, zanimljiviji nego li onaj koji imam doma. Preradovićev trg, koji put Zrinjevac, Maksimir. Ne pitati 700 tisuća ljudi kakav Zagreb želimo i kakav Zagreb može biti nego krenuti odmah u realizaciju na jedan određeni način koji uopće nismo diskutirali nije dobro. To nije dobrosusjedski i nije stručno .”

2. Nakon što je pao SK, pa HDZ, neko vrijeme Zagreb je "spašavao" HNS.
2.1. Zagrebački GUP 2003.g. - Vesna Pusić tvrdi da je taj evidentni prilog korupciji i privatnim interesima povjesni spas Zagreba

2.2. početak 2004.g. - mlada zvijezda HNS-a, na kojoj se temeljio povjesni spas Zagreba 2003.g. iz točke 2.1., objašnjava taj spas i prijelaz na Bandić SDP praksu - sintezu svega nakon 1971.g..

3. Turbonajnovije. Napredak je zatečen u punom trku.
Zagreb Blato krajem 2007.g..

Totalitarizam jaše dalje. Redizajnirane snage Saveza komunista praše kao nikad - Marina Matulović Dropulić, Jure Radić, Luka Bebić, Milan Bandić, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Stjepan Mesić, Slavko Linić aka Doris Kažimir, Slavko Dakić ... legije akademika ... lokomotive i tigrovi razvoja ...

Cijena. Prava sitnica. Ne tako puno više od 50 mlrd kuna godišnje.

Tagovi

Komentari

Dodatak 2 (05.12.2007.g.) -

Dodatak 2 (05.12.2007.g.) - iz pobjede u poraz, iz poraza u pobjedu

Zašto teče drama koje nema ?

Kao što se pobjeda Napoleona i Hitlera te Crvene armije sa Berlinom unutra pretvorila u poraz a taj poraz zatim u pobjedu, tako i sada jedna pobjeda glibi u poraz a poraz u pobjedu, pa pobjede i poraza nema nego teče nešto sasvim drugo.

Infrastruktura i okoliš. Država, gradovi i sela te novi život se rađa u tome zajedničkom dobru a nastavlja stari. Napredak kojim je Hrvatska vozila zadnjih desetljeća je počivao na ogromnim "profitima" iz toga a ne održavanju i razvijanju. I zato se taj napredak sada iz tako impresivnog pobjedničkog puta slama. Novi val napretka je samo prodavio i zadnju točku, što se jače napinje to je poraz dublji, i fizički se urušava. Iz dubokog gliba poraza zato uskrsava duh smušenog dr Vlatka Mačeka, za kojeg je to zadnji put bilo pomireno. Zato je Hrvatska Berlin, specifično područje Evrope.

HDZ milimetri djele od potpuno pretvaranja pobjede u poraz, samo taj duh ih malo spašava. Marina Matulović Dropulić, koja kao Jekaterina Furcova čvrsto jaše i dalje i kada su razne vođe otpremljeni na smetlišta i u grobove, koja se i iz poraza (krivičnih postupaka itd.) uvijek vraća jača, sada je već sama po sebi, sui generis, pobjeda jednako poraz. I Branko Vukelić i Luka Bebić i niz toga. I ako puste buldoga Šukera da davi oko novaca, to će pretvaranje pobjede u poraz biti to jače, na toj daveži već se urušava Zagreb i razno.

Konkurencija, koja je često i partner, ne samo u Zagrebu nego gdje sve i u čemu sve ne, slično.

I da HSS-HSLS koalicije nema, sve bi bilo slično, oni su samo indikator toga, najviše kvasac.

Beskrajne milijarde i beskrajne divizije su bez otpora došle još jednom cilju, ai baš tako nadmoćan dolazak ne samo da je prelio čaše nego je i sama pijanka dosegla finale. Nitko ne može ustati s poda a gdje bi u nove pobjede. Sada pobjeđuje hladni šmrk, ali ni toga nema niti je tko za to zainteresiran. A ceh tek slijedi i sve ostalo.

Koji nepredvidivi razvoj događaja, kao nismo znali ...

Nebo nad zapadnim Berlinom i zbrka na zemlji i dalje ugodni oku i uhu ...

Tko je glasao

Lijepo spominješ

Lijepo spominješ akademike.

Posljednjih godina, kada se spominju akademici, mene redovito zahvati osjećaj lagane mučnine i gadjenja, kao pri pogledu na crve, puževe golaće i insekte koji puze i gmižu naokolo zaokupljeni svojim "poslovima", ne osvrćući se na Svijet izvan njihovog vlažnog i tamnog univerzuma.

Od kad se povukao i umro Supek, ne sjećam se da sam bilo gdje čuo ili pročitao neku riječ od nekog od naših vrlih akademika, pa da kažem - to je to, svaka čast, nema se što niti dodati niti oduzeti. Ali, sjećam se raznih piskaranja po opskurnim desničarskim časopisima, "značajnih" otkrića o ne-slavenskom porijeklu Hrvata, nebuoza o "MAGLEV"-u do Plesa, arhitektonskim dostignućima po mjeri bagerske mafije, jezično-čistunskih ispada, i slično.

Na temelju svega toga imam dojam da je ukupni univerzalno-intelektualni kapacitet naših akademika daleko ispod kritične mase potrebne da Akademiju iznese iz dubina mediokritetstva, gluposti i trivijalnosti na visine čiste pameti kojoj se može vjerovati.

U ovom vremenu kompromitiranih autoriteta takvo stanje s akademicima pada posebno teško jer ostavlja narod bez pouzdanog svjetionika u magli koja postaje sve gušća.

The Observer

Tko je glasao

Ovi akademici po ždanovu i

Ovi akademici po ždanovu i kardelju su eliminirali prijašnje akademike, pa su to pretežno zamagljivači a ne svjetionici. A ova ekipa koju spominjem, uz akademika Barbića i razne, su slobodnozidarski neimari love i stupovi napretka oko toga, kojima se relacije love odavno samo nebo.

Koda nas ni od početka nije tradicija da su akademici svjetionici (Kukuljević Sakcinski i drugi nisu bili uključeni), ovi su strava.

Tko je glasao

Napredak za sve! Ne može

Napredak za sve! Ne može samo u Zagrebu ili Splitu. Evo npr. Dubrovnik. To je (bio) grad vrtova, naravno riječ je o prostoru izvan zidina, tzv. kontaktnoj zoni. Napredak je neizbježan, a naprednim kontaktima u kontaktnoj zoni rastu građevine umjesto nekontaktiranih stabala koja su izgubila pravo glasa u kontaktu s napretkom. Sve uredno i preko noći. Za razliku od domogradnje nekontaktne većine koja desetljećima ne može riješiti status svojih domova, građenih u vrijeme kad je bilo malo manje kontaktnih pravila, ali više kontaktne i ine pravde.

ragusa

Tko je glasao

Pravila su tu da se

Pravila su tu da se mijenjaju, kažu neki.
To je i jedini razlog zašto su takva, kažem ja.

Čitam članak o promjeni rješavanja centra Zagreba u jutarnjem 3.12. kako se stručno može objasniti zašto se GUP mijenja svake godine.
Rješenje treba tražiti u beskrajnim studijama koje populaciji serviraju odlično plaćeni kvazistručnjaci u cilju širenja nerazumijevanja te buđenja uvjerenja u ljudima da su odluke o njihovim životnim prostorima proizašle iz duboko promišljenog i analiziranog rada vođenog čvrstom rukom našeg dušebrižnog gradovodstva. Naravno da nisu. Tj jesu, ali samo dio gornjeg navoda - čvrstom rukom.

Na komentarima tako naivan pojedinac iz novog grada-slučaja Osijeka otvorenog srca poziva Tomislava Horvatinčića da preseli svoje graditeljske težnje prema gradu na Dravi. Dapače, neka napravi garažu kod glavnog trga pod crkvom u Osijeku. I uopće ne razumije zagrebačke komentare, jer netko želi ulagati u Grad.

To je slika koju dapače pomaže intonacija članka, a naš Esseker ne uspijeva kroz allegro ma non troppo shvatiti kuda nas takva opstrukcija vida vodi:
Uz ulagačke težnje ide i težnja reformacije urbane. Naš ulagač ne smatra naime da je njegov cilj ostvariti dobit, već prodaje svoju viziju našeg životnog prostora. I do tog cilja ide ako treba i milom! Apologiju traži, i što je još gore, dobiva kroz stručna tijela. Gradovodstvo sve to podupire smjernicama koje rade sve osim što pokazuju smjer. Sitne ribe se mrvicama hrane, Marina će tek doći.

Smjer samo građani --> korisnici grada znaju.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Kod vas napada bagra koja se

Kod vas napada bagra koja se je kao mlada formirala po zagrebačkim pijankama sedamdesetih godina. Taj ološ se rastjeruje svim sredstvima, šmrkom, štapom, prutom ... A obzirom da su to maoisti, najbolje je navođenjem. Trebate im saopćiti da se je kao noćna mora vratio duh smušenog dr Vlatka Mačeka i da je gotovo i da bježe. Da ih ne bi vraćali nama u Zagreb, pokažite im smjer u more, prema Lopudu, toliko zagađenja možete žrtvovati ovaj put.

Tko je glasao

hvala Slavko Ne pitati 700

hvala Slavko

Ne pitati 700 tisuća ljudi kakav Zagreb želimo i kakav Zagreb može biti nego krenuti odmah u realizaciju na jedan određeni način koji uopće nismo diskutirali nije dobro. To nije dobrosusjedski i nije stručno.

ap
komentara nema, izbori prošli,
Milanović dozvolio GUP,
djeca ozbiljno shvatila prava i dužnosti simpatizera

u Splitu je GUP donijela novoosnovana stranka veleposjednika uz HDZ
(u odnosu na interese grada ništa bolji od SDP-a u Zagrebu)
bar nema simpatizera

luka

Tko je glasao

I u Splitu je krenulo. Ti

I u Splitu je krenulo. Ti kokošari nemaju šanse protiv Keruma i sociologinje Inge Tomić Koludrović, to je samo labuđi pjev pred čerupanje.

Hrvatska je sada Berlin, i istočni i zapadni. Revolucije se službeno ukidaju. Sve se tolerira ali i usklađuje, i kozji putevi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci