Tagovi

!becycled!

becycled Ekologija je s svakom novom godinom sve značajnija i važnija tema. I doista, kako vrijeme prolazi, ekološke teme sve više zaokupljaju medijski prostor, ali i svakodnevne razgovore. S pravom! Iako se glavnina ekoloških odluka donosi na "visokim razinama" i bave se "velikim temama", postoji puno malih tema koje se mogu itakako primjeniti u svakodnevnim životima, a koje u konačnici ipak mogu imati mjerljivi rezultat u "velikoj slici". Jedna od takvih tema, koja me se dotiče direktno je - biciklizam.

Ja naime pokušavam bicikl koristiti što je više moguće i u svakodnevnom životu - odlascima na posao, u grad, a često i na manje izlete. Od doma do posla imam 8 kilometara koje što češće pokušavam prebiciklirati, i često mi baš bicikliranje uštedi podosta vremena. Naime, onih dana kad sam primoran otići autom na posao (kiša, ili puno materijala za nositi sa sobom), nisam baš sklon tome da "usput obavim nešto u gradu". Em se treba parkirati, em to treba platiti, em je na cestama kroz centar uvijek gužva, i slično. Rađe sačuvam živce, sjednem na bicikl i do Trga dođem za 10 minuta, obavim što trebam i nastavim dalje. Potom, financijski mi se to itekako isplati - novac od prijevoza uvijek završi u novčaniku umjesto kod ZET-ovaca, a i poskupljenje benzina nekako lakše podnosim.

No da se, što se bicikliranja tiče, ne radi samo o osobnim prednostima, potvrđuju i podaci koji se mogu naći na stranicama Europske biciklističke federacije: njihovi su predstavnici ovoga ljeta bili primljeni na konferenciji u Baliju gdje su predstavili projekt "EcoMobility helps to save the climate", u kojem se može naći nekoliko uistinu zanimljivih podatka. Tako su u tom projektu predstavljena istraživanja o utjecaju Ekomobilnosti na smanjenje emisije ugljičnog dioksida u atmosferu: u Europskoj uniji 10% putovanja sa automobilom čine udaljenosti manje od 1 kilometra, a 50% ih je kraće od 5 kilometara. To su sve udaljenosti koje se lako mogu obavljati pješke ili biciklom. Kada bi se samo trećina takvih putovanja obavljala biciklom umjesto sa autom, emisija ugljičnog dioksida iz prometa bi se smanjila za oko 4%. Sam projekt ulazi još više u detalje, ali meni je i ovaj podatak dovoljan za ilustraciju.

Naravno, prelazak na ekološke prihvatljive oblike transporta neće se desiti sam od sebe. Ljudi su prvenstveno inertna bića, i često je nažalost potreban poticaj da sami nešto aktivno poduzmu po tom pitanju. Tu onda bitnu ulogu mora preuzeti politika, radeći prvenstveno na afirmaciji takvih ekološki prihatljivih vrsta transporta, tj na afirmaciji - bicikla.

Jedino dugoročno efikasno rješenje je, naravno, edukacija, koja bi kroz duži vremenski period dignula razinu osvještenosti stanovništva, te senzibilizirala javnost za tu problematiku. No ni ekološka svijest i obrazovanost se neće desiti sama od sebe, bez da država uloži u nju sredstva i resurse. Paralelno sa tim programima, država na svim razinama (od lokalne samouprave, do velikih državnih firmi) treba poraditi na izgradnji infrastrukture - biciklističkih staza, prometnih biciklističkih studija, opremanja (lokalne i državne) željeznice vagonima za prijevoz bicikala, zakonskom regulativom kojom bi se buduća izgradnja i planiranje obavljalo sa biciklizmom kao preferiranom vrstom prijevoza na pameti, itd itd... I na kraju tu su i direktni poticaji. Ne vidim razloga (osim financijskih dakako), zašto se u poreznom sustavu ne bi uvela porezna olakšica (do npr 4000 kn, sa zadržavanjem ukupnog limita na poreznu olakšicu od 12000 kn) za kupovinu bicikla? Europska biciklistička federacija je tako, na primjer, prošloga ljeta Europskoj komisiji prezentirala program radikalnog povećanja Ekomobilnosti, predlažući da se kao mjera od strane europske komisije predloži državama članicama izdvajanje od 10% proračuna namjenjenog transportu prema izgradnji infrastrukture i edukaciji o ekomobilnosti.

Što se nas tiče, znam da smo mali, da smo financijski slabi i da pored poskupljenja kruha, vode i voća i povrća, nemamo baš puno financijskih sredstava za takve namjene. No ipak - potrebno je dugoročno razmišljati i već sada početi raditi na tome da se osigura ekološka budućnost ove zemlje. A vjerujem da bi se na takvim projektima lako mogao dignuti i novac iz europskih predpristupnih fondova.

Ups, zaboravio sam da su nam to zamrznuli.

Anyway, ako se jednoga dana nađe netko u toj hrvatskoj administraciji tko će znati ispravno popuniti europsku papirologiju, te pravilno i zakonito iskoristiti dodjeljena sredstva, toplo bi mu preporučio da u obzir uzme i biciklističke projekte, koji su - u maloj, ali ipak velikoj mjeri - naša budućnost.

the past should be recycled, the future - !becycled!

Komentari

Kako stoji s biciklima u

Kako stoji s biciklima u Rijeci ili Splitu?

Evo kako:
Mu.da ti se otegle dok odpedalaš od Rive do vrha Sućidra.

Al je zato nizbrdo pravi užitak, juriš k'o metak među autima, možeš i luđe...

Svakako, nije bicikl za svaki teren.

Tko je glasao

Pozdrav Aleksandre!

Pozdrav Aleksandre! Isključena ti je opcija primanja privatnih poruka, pa te molim ovim putem da mi se javiš na emajl zoranostric@gmail.com radi potvrde sudjelovanja u inicijativi za referendum o NATO-u!

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

zar se netko vozi BILO ČIME

zar se netko vozi BILO ČIME do lokacije udaljene manje od 1 km?!

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Korištenje bicikla je

Korištenje bicikla je super, čak sam i član jednog simpatičnog kluba koji promovira korištenje bicikla kao ekološki prihvatljivog i zdravog prijevoznog sredstva.
Problem u Zagrebu, osim samog nedostatka biciklističkih staza, su i pretjerano nervozni vozači koji ne znaju voziti, a nisu baš vični biciklima na ulici.

Tko je glasao

Dok sam bio mlađi vozio sam

Dok sam bio mlađi vozio sam se u početku po Muenchenu a kasnije po Olchingu biciklom. Pa čak sam imao za sinove pričvršćene sjedalica naprijed i otraga na biciklu. I to je funkcioniralo. Ali tamo su biciklističke staze savršeno uređene, pogotovo u studentskom dijelu Muenchena.

Tko je glasao

Zar želimo da nam se i ovo

Zar želimo da nam se i ovo dogadja?

The Observer

Tko je glasao

Bandić digo cijene parkinga

Bandić digo cijene parkinga a ti ekipu navlačiš na bicike!!!
Tko će sve to platit ako se budemo vozili na biciklima:))

Tko je glasao

Bandić digo cijene parkinga

Bandić digo cijene parkinga a ti ekipu navlačiš na bicike!!!

pa bas zato! :)
ja sigurno necu puniti proracun zagrebparkinga :) :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nažalost hoćeš...

nažalost hoćeš... planiraju naplaćivati i parking bicikala u gajevoj...
inače uvijek vozim bicikl po gradu, možeš me vidjeti s klincem na gepeku. nema boljeg prijevoznog sredstva, od cvjetnog do nsb za 7-8 minuta.

još da dodam inin plakat ;)

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Pa stavi da ga svi

Pa stavi da ga svi vide.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

DESKTOP

DESKTOP POSTAVLJEN!

Hvala!

Vratili ste mi osmjeh na lice :)

Jaksa

Obrisan

Tko je glasao

Nemoj bit samo toliko

Nemoj bit samo toliko glasan..uvest će oni i trošarinu na bicikle:))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci