Tagovi

Bara i vođa kokošinjca

Mi malo stariji a i oni koji imaju bilo kakav dodir sa selom ili imanjem na kojem žive i kokoši znaju prirodni proces proizvodnje jaja. Kokoš je ta koja snese jaje. U jednom trenutku života u kokoši se probudi prirodni proces za nastavkom pernatog potomstva. Obično nađe neki skriveni kutak u tu snese određenu količinu jaja na kojima sjedi. To se događa kada kokoši ne mičemo jaja nego ih namjerno ostavljamo ili kako se to kaže nasađujemo.
Taj proces traje 21 – 23 dana a mi dva puta provjeravamo ima li mućaka ili neplodnih tj. pokvarenih jaja. Zna se dogoditi da u kokošjoj obitelji na jednom seoskom imanju sva jaja budu neplodna. I onda nastaje problem kojeg (gazdarica što je uobičajeno) rješava na jedini moguć, jednostavan i pomalo okrutan način.
Kokošji vođa, pijetao, kokot, pijevac, i bog zna kako ga sve ne zovu, obično je ponos i dika svakog kokošinjca, a bogme i gazdarice. Skoro dvostruko veći od kokica, daleko ljepšeg perja, šepiri se dvorištem, glasnim kukurikanjem najavljuje zoru, brine se o svom „haremu“ ne dajući mladcima da skaču na koke, uzima sebi svu vlast i brigu za rasplod. U životinjskom svijetu ima puno alfa mužjaka, ali malo narcisoidnih , punih sebe kao što je kokot.

koke

Jadan nikako ne shvaća da mu sva njegova ljepota perja, gizdav hod, ljepota i glasnoća kukurikanja padaju u vodu onog trenutka kada se iz nasađenog legla ne izvale pilići. Ni jadne koke ljubimice pernatog vođe, svojim kokošjim možđenima ne slute kakva se zla sudbina sprema njihovom jedinom, najljepšem, najjačem i najglasnijem vođi. Svaka od njih imala je svoje mjesto u hijerahiji kokošinjca. Njihove svakodnevne potrebe bile su zadovoljene i život im se činio lijepim.
No njihovo mišljenje nije dijelila gazdarica Bara. Jednostavno je odlučila.
Kokot ide u lonac. Jest da je bio lijep, da je obećavao, ali plodovi njegovog truda jalovi poput njega samog.
I tako jednog jutra nestade vođe harema. Koke se raštrkale dvorištem a oko njih se počele motati nove mlade snage boreći se međusobno za prestiž.
Bara i koke gledale su te borbe ocjenjujući tko bi mogao biti nasljednik bivšeg ljepotana. Sudeći prema kokama koje su se podijelile dvojica mladac posebno su se isticala. Istina još nemaju masu tijela prethodnika, kukurikanje nije tako jasno i glasno, ljepote perja se već naslućuje a i pentranje po kokama je učestalije.
Rezultati ? Bumo vidli.

PS
Svaka sličnost sa stvarnim zbivanjima sasvim je slučajna. Ukoliko se netko prepozna to je njegova sramota a ne moja.

Tagovi

Komentari

Pijetli i koke??

Karamarko na kokama, Gabrić na kokama...Glavaš na kokama?? Ali, što ćemo s Orahom i Mirelom Holy? Koga ona gazi, ili tko bi nju mogao pogaziti?? A tek s Markičkom?? Da sam najbolji pijetao o mojoj varoši ne bi se htio naći sa Željkom Markić u mraku! Volim "feš" koke, Markička mi nije všeč, nemreš doć do riječi od te klepetuše, hodajuće salo, ni vrat joj ne vidiš, mrrrrrrrrr! A kukurikavci otkukurikali... Sve bu to nekoliko lasica (tvorova) sredilo, ne?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

razmaženko

@LJ.R.W.
Očigledno da smo te u Krašu razmazili. Tada si mogao birati komade i to kave. Znaš i sam da je bila inflacija komada. Nemrem reči nikaj drugo da si i ti bil "feš" dečko. Još k tomu novinar. Dalje nebi smel. No ima jedna čudna stvar u čovjeku muškarcu. Dok je mlad dere sve kaj mu pod nož dođe. Čim je stariji, ružniji, bolesniji, čoraviji, i Bog te pitaj kaj sve ne,
on počinje birati. Ova ne valja, ona ne valja, ova ima rit do koljena, ova mora da lijepo pjeva jer su joj noge tanke ko u štigleca, ova nema sise, ova je glupa i tak dalje. Kao da smo u poziciji birati a s jednom nogom smo u grobu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci