Tagovi

Bandiću Hrvatska ima Ustav i zakone

Demokracija, što je to u Hrvatskoj?
Republika Hrvatska je socijalna i demokratska država, tvrdi Ustav u svom prvom članku. Odemo li do članka 3. tog istog Ustava doznati ćemo da su sloboda, jednakost, ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka neke od najviših vrednota ustavnog poretka RH. Kako sve to lijepo zvuči u teoriji. A praksa? E to je nešto sasvim drugo. Pogledajmo kako ustav tumači Zagrebačko poglavarstvo i njegov holding.

Nakon neuspjeha na izborima bivši HSP-ov saborski zastupnik Pero Kovačević mogao bi se skrasiti kao pravni savjetnik u Zagrebačkom holdingu. Osim Kovačevića u Holdingu je moguć i angažman zamjenika predsjednika DC-a Joška Morića, piše Večernji list.
S obzirom na nerealizirane ambicije u HSP-u te previranja u toj stranci, Pero Kovačević ozbiljno razmatra da prihvati posao savjetnika Uprave Zagrebačkog holdinga. Kovačević je još uvijek gradski zastupnik u Skupštini grada Zagreba te bi se mogao naći u svojevrsnom sukobu interesa iako te dvije dužnosti prema zakonu nisu nespojive.
U upravi Holdinga trenutačno je za pravne poslove zadužena bivša gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić, za koju Kovačević tvrdi da je čuo kako su "neki" nezadovoljni njezinim radom, te bi on preuzeo na sebe formiranje jedinstvene pravne službe za sve 23 podružnice Holdinga. Više.

Dakle Bandić namjerava u Zagrebačkom holdingu zaposliti Peru Kovačevića i Joška Morića. Njima je potreban posao jer nisu dobili povjerenje birača na izboru zastupnika za sabor RH.
Pero Kovačević član je HSP-a i njegov je zastupnik u skupštini grada Zagreba. Da bi se nekog negdje zaposlilo u sređenoj državi moraju se poštivati određena pravila i zakoni. Bandičevci javno hvale Kovačevića i Morića. Ide se tako daleko da ispada da su spomenuta gospoda čudo od stručnosti.
Zašto to rade?
Zato da bi ih protivno zakonu zaposlili. Dakle, Hrvatska je demokratska država koja svim građanima nudi ista prava. Tako u članku 54. ustava jamči se svakom građanu da slobodno bira zaposlenje i da je svima pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost. Ukoliko Bandić zaposli propale zastupnike samo zato što ih treba nagraditi za dosadašnje i buduće usluge koje su ili će odraditi za njega, postupiti će suprotno Ustavu i demokratskim načelima. Za takav protuustavan postupak, temeljem članka 114. Kaznenog zakona, odgovorna osoba može biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Slijedom navedenoga, ukoliko u holdingu postoji potreba za kadrovima tipa Kovačević ili Morić, holding mora utvrditi uvjete i svoju potrebu javno oglasiti i na taj način svima koji ispunjavaju uvjete omogućiti zapošljavanje. Kod zapošljavanja se ne smije zaboraviti i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji.. Prema tom zakonu članak 35. branitelji imaju neka prava koja su im uskraćena ako se zapošljavanje ne provodi u skladu sa zakonskom procedurom.
U Hrvatskoj osim Kovačevića i Morića ima još jako puno nezaposlenih stručnjaka. Stručnjaka koji su stručni baš u poslovima u gospodarstvu a ne stručnjaci u saborskom laprdanju. Ne provođenje propisanih i opisanih procedura zapošljavanja i eventualnim zapošljavanjem navedenih ”stručnjaka” samo odlukom nekog od Bandićevih direktora potvrditi će se sumnja da je zapošljavanje Pere Kovačevića kupovanje njegovog glasa u zagrebačkoj skupštini. Odnosno tipična politička korupcija, članak 348. Kaznenog zakona. Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.
Zapošljavanje suprotno demokratskim principima i zakonskim odredbama redovna je praksa u državnim poduzećima i ustanovama. Do sada mi nije poznato da je sudska praksa zabilježila koju sudsku presudu kojom bi se kaznile osobe koje su zapošljavale protivno odreba zakona. Stoga možemo očekivati da će Kovačević i Morić prihvatiti mito koje nudi Mićo. Za Državno odvjetništvo i pravnu državu ne trebaju brinuti, oni rješavaju lakše disciplinske prekršaje radnika zagrebačke gruntovnice. Bandićev model zapošljavanja ispitan je na propalim zastupnicima: "književniku" Ivankoviću i "štemeru" Žagaru...

Komentari

Mislim da gosp.Kovačević i

Mislim da gosp.Kovačević i Morić nisu ništa "uzajmili"kod Bdndića već ih Bandić hoće prizemljiti (kod nas se kaže stišati) jer su oni najveći kritičari njegove vladavine, kao što je bio i gosp. Ivanković. Sada je manji od makova zrna.
Tako će biti i ovaj dvojac bez kormilara. Ionako ih Bandić ne plaća svojim nvcem nego našim.
Rasturit će u Zagrebu DC i HSP.

Tko je glasao

Tko zna čime su se oni kod

Tko zna čime su se oni kod Bandića već "uzajmili" kako se mislim to kaže u kraju od kuda je moja supruga. A sad Bandić vraća. Pa ak je mogao zaposliti onu spodobu od Ivankovića, dakle Pašalićevog čovjeka, tko zna s kim Bandoleros još šuruje. Bit će tu iznenađenja.

Tko je glasao

U Bandićevom toru a na

U Bandićevom toru a na plaći kod građana je i ona karikatura Miro Laco koji je prijetio novinarki ubistvom. MIRO LACO, šef Kriznog stožera za rješavanje problema onečišćene vode na Vrbanima 3

Tko je glasao

Paradoks koji to nije -

Paradoks koji to nije - Bandić to što svi rade desetljećima rad dosljednije, sustavnije i čišće, uzima sve, pravi je socijaldemokrat, i tako obavlja nekoliko korisnih uloga:
- prije su ti isti iznimno brojni ražalovani bili puno više nama na teret i davili svojim plačom, sada za isti trošak šredimo za tu davež;
- sada su sve više svi na jednom kupu, slika je čišća, ventiliranje i reciklaža lakši i pregledniji;
- što je najvažnije, pospješuje se fermetacija napretka i već smo u fazi kada se to pretvara u vino i otpad, do sada je to bilo nerazvrstano smeće od kojeg niti procesa niti vina niti sortiranog otpada.

Tko je glasao

Ap, ovo je genijalno na

Ap,
ovo je genijalno na kvadrat!
Umro sam od smijeha!

ragusa

Tko je glasao

Dodatak - na Vrbanima III

Dodatak - na Vrbanima III SDP više od 70 % glasova.

Tko je glasao

Jutarnji list u članku o

Jutarnji list u članku o istoj temi, spominje još jednog "specijalca" koji pak nije propali kandidat za zastupnika u Saboru, ali je isto vrhunaravnog integriteta i nadasve stručnosti.
Riječ je o Zdravku Čokiću a koji bi početkom sljedeće godine zauzeti mjesto direktora gradske uprave s kojeg bi nadzirao rad gradskih pročelnika, javnu nabavu, prezentacije, trošenje gradskog novca te korištenje povlastica poput službenih automobila i telefona. Čokić sam sebe naziva “Bandićevim jastrebom”, bio je (ne znam da li je još uvijek) zamjenik zamjenik pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

Tko je glasao

Kada su ustav i zakoni samo

Kada su ustav i zakoni samo dekoracija na švedskom stolu gdje mafija uzima što hoće a narod plaća, mogući su svakakvi jastrebovi i lešinari. Mislim da bi javnost trebala prisiliti "državu" da poštuje zakone i prestane sa diskriminacijom kod zapošljavanja. Za početak.
Očito sve počinje sa zapošljavanje. Mafija postavi svog lešinara koji dalje uspostavlja mrežu i operativno provodi pljačku.

Tko je glasao

Svaki narod ima vlast kakvu

Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ipak ju je on samom sebi izabrao.
Još uvijek kod većine naših ljudi vlada mentalitet "šuti da te netko ne čuje" ili "koga je moliti nije ga kuditi" (ili tako nešto).
Pisalo se ovdje o gruntovnici i zdravstvu, o građevinarstvu i GUP-ovima, vladinim povjerenicima i sličnim stvarima. Piše se i po novinama o tome, no pitam se nekad ima li koristi od toga kada nam kolektivno pamćenje seže u natrag koliko i zlatnoj ribici...
Koliko ćemo još morati čekati na javnost da njen pritisak bude dovoljan da političar odstupi ukoliko, pretpostavimo (hipotetski), sudjeluje u trgovini "kuća za mjesto na Sudu". Siguran sam da će nakon tog trenutka brzo doći vrijeme kada će političar odstupiti ukoliko greškom nešto privatno plati službenom kreditnom karticom (sve i ako namiri nastalu štetu).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci